A Google felhőjében jártunk

Olvasói érdeklődésre megnéztük, mit tud az egyik nagy felhőszolgáltató Windowsos kliense, a Google Drive. Kipróbáltuk a szolgáltatást, tapasztalataink pedig az alábbiakban olvashatóak.

Bámulatos, ahogy az óriási méretű IT-szektor egyes kulcsfigurái időről időre kigondolják nekünk az új trendeket, amelyeket először óriási felhajtással beharangoznak, majd különböző lépésekkel elhitetik velünk, hogy ez az új hacuka tulajdonképpen milyen remek.
A felhőszolgáltatás is alapvetően egy ilyen história. Rohamosan terjed az internet, a magyar háztartások egy nagyon jelentős hányadában már rendelkezésre áll, a felhőszolgáltatás pedig pontosan az internet mindenkori jelenlétére épít. Arról van szó, hogy kisebb vagy nagyobb anyagaink, fájljaink, legyenek azok zenék, fényképek, dokumentumok vagy akár felhasználói programok, elérhetőek legyenek számunkra bárhol és bármikor. A felhőt szolgáltató cégek tehát arra esküdtek fel, hogy az általunk feltöltött fájlokat megőrzik, és minden eszközünkön elérhetővé is teszik. Noha a technológia, illetve maga a felhőszolgáltatás már néhány éve létezik, elterjedése nem megy olyan gyorsan, s persze ebben minden bizonnyal a felhasználói aggályok is szerepet játszanak. Sokan érzik úgy, hogy fontos, netán bizalmas adatokat nem szívesen tartanának felhőben, mert akárhogy is nézzük, ez lényegében azt jelenti, hogy az adott fájlok egy általunk nem ismert fél birtokába is kerülnek, s persze nagyon szigorú adatvédelmi szabályok vonatkoznak az ilyen szolgáltatásokra is, de az ember a saját dolgait szereti önmaga tárolni. Azon lehetőség is fennáll, hogy adataink illetéktelen kezekbe kerülnek egy rosszindulatú támadást követően, bár annak azért elég kicsi a valószínűsége, hogy a támadót pont a mi családi nyaralásról készült fotóink hozzák majd lázba.
Lényeg a lényeg, a felhő létezik, terjeszkedik, az internet egyre felhősödik, s ha nem is a legbizalmasabb dokumentumainkat, de más anyagokat egész nyugottan tárolhatunk felhőben, ha másért nem, hát azért, mert így egyszerűbbé válik a közösséggel történő mihamarabbi megosztás, ami munkahelyen, iskolában igen fontos lehet.
A mai alkalommal a Google Drive nevezetű felhővariánst próbáljuk ki, elsősorban olvasói igények miatt, de cikk fog születni a Dropboxról és a Microsoft SkyDrive-ról is, noha utóbbi szolgáltatás információink szerint natívan csak Windows 7 és Windows 8 operációs rendszert futtató számítógépeken érhető el, az XP-sek így ezzel nem járnak túl jól.
A Google megoldása viszont XP alatt is megy, az alábbiakban pedig elregéljük, hogyan is néz ki.

Letöltés, telepítés


A Google Drive gyakorlatilag a régi Google dokumentumok feltupírozott és átnevezett variánsa, számunkra pedig igen nagy könnyebbséget jelentett ez a tuning, ugyanis a régi Google dokumentumok szolgáltatásban a feltöltött fájlok csak egy webes felületen voltak hozzáférhetők, amely webes felület nem feltétlenül az óriási akadálymentességéről volt híres. A GoogleDrive számítógépes alkalmazása viszont segít a dolgon, egy fiókba bejelentkezvén ugyanis megkezdődik a szinkronizálás, a fájlokhoz pedig úgy férhetünk hozzá, ahogy annak lennie kell, a Windowsunkon belül, egy GoogleDrive nevezetű mappában.
Ehhez mindenekelőtt le kell töltenünk a GoogleDrive alkalmazást.
Látogassunk el a
drive.google.com oldalra, jelentkezzünk be Google fiókunkba (ehhez a GMailes címre és jelszóra lesz szükség), ezt követően pedig egy kattintható linket kell megkeresnünk, amely a “Download drive for pc” névre hallgat.
Ide enterezvén letölthetjük a PC-s GoogleDrive alkalmazás telepítőjét, amely telepítő egyébként rettenetesen puritán. Emlékezetem szerint a világon semmiféle kérdésre nem kellett választ adnom a telepítő elindítása után, fogta magát, letöltötte az alkalmazást, majd megköszönte, hogy őt választottam. Mi is tegyünk így, indítsuk el a telepítőt, a folyamat befejeztével kattintsunk a Bezárás gombra, a GoogleDrive alkalmazás pedig elindul, és nyomban felajánlja nekünk a bejelentkezést. Itt szintén Google fiók adatainkra lesz szükség, a login után pedig indíthatjuk is a szinkronizálást.
A legnagyobb haszna ennek akkor van, ha egy munkahelyi vagy iskolai csoport közös Google emailcímet használ a közös dokumentumok frissítéséhez. Ekkor értelemszerűen ezen emailcím adatait kell megadni, és minden letöltődik hozzánk, ami a közös dokumentumok közt fenn van.
Így nem kell felmászkálnunk a bonyolult és cseppet sem akadálymentes Google dokumentumok weboldalra, mert a szinkronizálást a GoogleDrive alkalmazás végzi, és minden fájlt megtalálunk a dokumentumokban vagy a felhasználói mappánkban létrejött GoogleDrive könyvtárban.
A GoogleDrive természetesen arra is alkalmas, hogy szinkronban tartson minden anyagot, azaz amely fájl a Google Drive mappájába bekerül, az megtalálható lesz a Google tárhelyén is, és lehetőségünk van fájlok megosztására is, ám szigorúan olyan emberekkel, akik rendelkeznek Google fiókkal, azaz egy GMailes azonosítóval.
Ez kissé diszkriminatív jellegű, az egyik rivális felhőszolgáltató, a Dropbox ugyanis lehetővé teszi ún. publikus linkek generálását is, ennek segítségével az adott anyag olyanok számára is elérhető, akik nem használják a Dropboxot. A GoogleDrive-ban ilyen sajnos nincs, így mi egy hangyányit haragszunk is a keresőszolgáltató ezen stratégiájára.

Az alkalmazás kezelése


A program elindulása után a rendszertálcára ül, és éberen figyel. Ha a GoogleDrive mappába új dolog kerül, az szinkronizálódik, vagy ha törlünk onnan, a tárhelyről is törlődik.
A rendszertálcáról elérhető egy menü, amely tökéletesen kezelhető, de túl sok érdemleges dolog itt nincs, legfeljebb a Beállítások panel. Itt néhány tabot kell nyomni, hogy a képernyőolvasó magához térjen, de utána egészen jól megy a dolog. Beállíthatjuk, hogy a program induljon-e automatikusan, a szinkronizálással kapcsolatos opciókat is megnézegethetjük.
A GoogleDrive mappában lévő fájlokra pedig nyomhatunk menügombot is, a megjelenő GoogleDrive almenüben pedig megejthetjük az adott anyag megosztását. A megosztáshoz GMailes emailcímeket kell megadnunk, azon emberek címeit, akikkel az aktuális fájlt meg kívánjuk osztani. Persze ha egy Google fiókot többen használnak, akkor a megosztás fölösleges, hisz ugyanoda bejelentkezvén a szinkronizálás automatikusan megtörténik. A közös iskolai vagy munkahelyi emailcímek esetén tehát alapesetben nincs szükség megosztásra, ha a csoport tagjai használják a dokumentumokat, hisz ők ugyanazzal az emailcímmel és jelszóval lépnek be a GoogleDriveba.

Vélemény, végszó


A GoogleDrive 5 GB-nyi tárhelyet kínál ingyen, amely rengeteg dokumentum tárolását teszi lehetővé, sőt néhány videófájl és jópár zene is belefér, ez persze mindig az egyéni felhasználástól függ.
Rövid tesztünk alatt alapvetően nem volt bajunk a szolgáltatással, a kliens viszonylag akadálymentesen kezelhető és magyar nyelvű, rettenetesen hiányoljuk viszont a Dropboxon jól működő publikus fájlmegosztást.
Akinek erre nincs szüksége, annak jó választás lehet a GoogleDrive, sőt különösen akkor, ha egy adott csapat közös Google Drive fiókot használ, ennek kezelése ugyanis a Windowsos kliensprogrammal rém egyszerű, sokkalta kényelmesebb, mint a Drive honlapját folytonosan meglátogatni.
Ha van GMailes címünk, a szolgáltatás automatikusan elérhető számunkra, mindössze be kell jelentkeznünk.
Remekül alkalmas tehát a GoogleDrive alkalmazás arra, hogy a weben történő szöszmötölést kiváltsa, de ha benne lenne a publikus megosztás lehetősége is, akkor még jobb szívvel tudnánk ajánlani.
A napokban várható cikk a Microsoft felhőszolgáltatásáról, a SkyDriveról is.

A bejegyzés kategóriája: Számítógépes programok, Telekommunikáció, internet
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

A Google felhőjében jártunk bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Szabó Gábor szerint:

  Ha majd egyszer lesz rá kapacitásotok, esetleg írhatnátok a CarotDAV nevű szoftverről is. A lényege az, hogy egy kliensen keresztül tudjuk kezelni a Dropbox, a Google Drive, a Skydrive, a Sugarsync és a Box tárhelyünket, illetve FTP tárhelyet is, ha van. Nem klasszikus szinkronizáló kliens (amennyire tudom), olyan szempontból viszont hasznos, hogy jelentékeny mennyiségű tárhelyhez tudunk jutni anélkül, hogy teleaggatnánk kliensprogramokkal a gépünket.

 2. Verica szerint:

  Hali,

  Először is nagyon köszönöm, hogy az olvasói érdeklődésemre megszületett a cikk.

  És lehet olyat is csinálni pl, hogy egy közös word dokumentumot szerkeszteni úgy, hogy a változásokat a többi osztálytársam is tudja követni, akik nem a windows-os változatot használják, hanem az oldalt? Vagy ha pl órán egyszerre írunk bele, akkor látom azt is, amit ők írnak, és ők is látják, amit én írok?

 3. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Verica, ha a módosított Word dokumentumot az eredeti helyén, azaz a google drive mappában megnyitod, majd módosítod és elmented, azt mindenki fogja látni. Ugyanúgy te is látod, ha módosult benne valami, ha időről időre újra megnyitod és ellenőrzöd. Ilyen tekintetben nem igazán van jelentősége, hogy Windows alól vagy a Google webes felületén fértek hozzá a dokumentumhoz.
  Egyszerre írni nem igazán lehet, mert a feleknek állandóan menteni és újra megnyitni kell, hogy az adatok frissüljenek, ilyet pedig én még soha nem láttam, de hátha valaki többet tud. Szerintem ezt alapvetően nem arra szokták használni, hogy valós időben többen szerkesszenek dokumentumot.

  Gábor, köszönjük a szoftver ajánlását, amint egy kis lélegzethez jutunk, beiktatjuk.

 4. adns szerint:

  Driveot én még régen felraktam de alig bírtam használni. azóta az asztalon néz. majd megnézem ezen ismeretek után.

 5. Durgi szerint:

  Sziasztok!

  Ha már googlefelhő és egyebek a téma, akkor kinek mi a tapasztalata a googleplus szolgáltatás használatával kapcsolatban mondjuk Jaws-zal? Én több helyen is megakadok úgy mint egy ismerős visszaigazolása és hozzáadása egy körhöz, csatlakozás hangouthhoz stb. Kapcsolódik az utolsó kérdésem is a témához. googletalk használható képernyőolvasóval? A hangbeszélgetés része is érdekelne.

  Köszi a válaszokat előre is, továbbra is jó az oldal!

 6. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Durgi, jó ötlet, Google Talk-ról már akartunk egy ideje cikkezni, az nagyjából a jövő hétre meg is lesz.
  A Google plus egy kissé más téma, valószínű komolyabb utánanézést fog igényelni, de az sincs elfelejtve.

 7. AndorAndor szerint:

  Sziasztok.
  Telepítettem a programot, aztán ezt írta ki:
  Fatal Error!
  —————————
  Error loading Python DLL: C:\DOCUME~1\User\LOCALS~1\Temp\_MEI9722\python27.dll (error code 14001)

  —————————
  OK
  —————————
  Fent van a gépemen, ha indítom ugyan ez van.
  mi lehet a gond.
  A rendszer: xp 32-bit.

 8. Osillo szerint:

  Andor, XP-n nem tudom neked megnézni, hogy pontosan ez hogy is van ott, de az alábbival próbálkozz.
  A hibaüziben szereplő elérési útvonal alapján menj Win Intézőben a Temp mappára. A Temp mappa tulajdonság lapján (Alt+Enter) válts a Biztonság lapfülre, ott pedig keresd meg a Speciális gombot. A Speciális gomb aktiválását követően válaszd a hozzáférési jogok megváltoztatását. Ezután törölj minden jogosultságot erre nézve, majd a saját felhasználóneved kiválasztása után arra nézve állítsd be azt, hogy az objektum szülőjétől örököljön minden jogosultságot.
  Külföldi fórumon írták ezt, ennél többet jelenleg nem tudok ebben segíteni.

 9. Dzotti szerint:

  Miért van az, hogy a párom otthonról feltölt fájlokat az asztali gépről a felhőbe természetesen az én fiókomon keresztül, és én Németországban nem látom ezeket sem a laptopomról, sem a tabletemről…
  Mi lehet a hiba?

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>