A nagy Windows 8.1 teszt – avagy mennyire akadálymentes a legfrissebb Windows?

A nagyjából mindenki számára ismert Windows operációs rendszer legújabb verziója alig több, mint két hete látta meg a napvilágot. A nagyobb informatikai szaklapok már alaposan kivesézték, és egészen pozitív vélemények születtek róla. Most jövünk mi: megnézzük, akadálymentesség terén mit nyújt az új rendszer, de beszélünk az új lehetőségekről, a megújult kinézetről, egyszóval a Windows 8.1 használhatóságáról.

Előszó, történet

Kevés olyan számítógép-felhasználó él kerek e világon, aki a személyi számítógépekkel ne hozná összefüggésbe a Windows-t. Európában, Amerikában és Ázsiában valószínűleg nincs is olyan ember, aki látott már gépet, de Windows-t még nem. A Microsoft nevezetű óriásvállalat több évtizedes munkájának, és tisztességes vagy tisztességtelen marketingjének köszönhetően a felhasználói kategóriában majdnem egyeduralkodó lett ez a rendszer, a legtöbb alkalmazás, játék és egyéb program elsősorban ezen a platformon érhető el. Ennek nyilván egyaránt vannak előnyei és hátulütői is, az viszont tény, hogy a jó öreg Windowsra ma már egészen komoly, fejlett és jól használható akadálymentesítési megoldásokat fejlesztettek. A látássérült felhasználók körében is előretört ez a rendszer, noha páran nagyon sokáig tartottak ki a DOS mellett, de egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy ez szélmalomharc, a Windows befészkelte magát mindenhova.
A redmondi Microsoft pedig ennek valószínűleg rendkívül örült, hiszen még a kalózverziók jelenléte mellett is iszonyatos mennyiségű profitot szakajtottak a Windowsból. Talán kissé túlságosan is elkényelmesedtek, és nem vették észre, hogy lassan, de biztosan elkezdtek fújni ama bizonyos új szelek. Érintőképernyő, ultrahordozható mobil eszközök, okostelefonok, tabletek…
Főként az utóbbiak elterjedése hoz napjainkban is nagy változásokat, hiszen olcsóbban is kapni már használható táblát egy belépő szintű számítógépnél, és a kisebb igényű felhasználóknak ez is bőven megfelel. Az érintőképernyő rendkívül divatos, ezeken az eszközökön is elérhetőek a hírek, a közösségi fantasztikumok, lehet emailezni, zenét hallgatni, egyszóval tartalmat fogyasztani.
Mindezt egészen jutányos áron, így a táblák tulajdonosai egy olcsó, kompakt, mindenhová elvihető kis mobil cuccot kapnak. Redmondban meg idegzsábát, ugyanis ezeken az eszközökön már nem a jól beékelődött, mindenki által elfogadott Windows fut, hanem elsősorban Android, ami nem Microsofték terméke.
A jelenlegi trend tehát az, hogy a tartalmat fogyasztó felhasználók egyre kevésbé vásárolnak hagyományos számítógépet, tablettel vagy okostelefonnal tökéletesen megvannak, mindezek hozadéka pedig az, hogy a pc eladásai zuhannak, a Windows részesedése pedig csökken. Ez pedig értelemszerűen nem a legjobb hír egy profitorientált vállalatnak, úgyhogy megpróbáltak az érintőképernyős divatra reagálni Redmondban, ennek eredménye lett a pontosan egy éves Windows 8.
Talán túlságosan is hamar akartak látványos eredményeket, a legtöbb felhasználó és elemző szerint a Win8 idegen, szokatlan és elkapkodott lett, a felhasználók nem fogadták túl lelkesen az új kezelőfelületet, ráadásul a Windowsos táblák túl magas ára miatt nem igazán tudtak komolyabban labdába rúgni, legfeljebb a vállalati szegmensben.
Egyszóval a tavalyi windows 8 egy félresikerült próbálkozás lett, viszont nagyon sok felhasználói visszajelzés érkezett, a most tárgyalásra kerülő win8.1-ben pedig ezek legjelentősebb részét megpróbálták figyelembe venni a fejlesztők.
Ennyi kis piaci kitekintés után jöjjenek a konkrétumok.
Adott egy friss, alig két hetes operációs rendszer, amely tulajdonképpen a tavalyi, elbaltázott Windows kikupált változata akar lenni, hogy mindenki számára vonzóbb legyen.
Fontos, hogy nem egy minden ízében új kiadásról van szó, így a rendszer alapvető hasonlóságokat mutat a tavalyi 8-as Windows-zal, amelyet szintén Kipróbáltunk.
Akadálymentesség terén remek hír, hogy máris két képernyőolvasó létezik rá, a jól ismert Jaws, valamint a feltörekvő, elképesztő sikereket elérő NVDA is fut rajta.
Az elmúlt két hét alatt egész sok cikk született az új rendszerről, többségük elismerően nyilatkozik róla, és általános vélemény, hogy a tavalyi baklövéseket egészen jól orvosolták. A mi szempontjaink kissé másmilyenek. Elsősorban azt kell vizsgálnunk és mérlegelnünk, hogy mennyire használható az adott Windows vakon, mennyire aknázhatók ki a rendszer új lehetőségei, sőt, megéri-e egyáltalán ilyen hamar belevágni és esetleg váltani.
Tesztünk ezekre próbál választ adni.

Ismerkedés, kinézet

Mindig jobb egy olyan Windowst használni, amely már több kiadást megért. A 8.1 ilyen tekintetben leginkább a Win8 második kiadásának felel meg, de nagy horderejű változások vannak benne, főként a működés javára. Tesztünket egy Core2duo E6550-es processzorral ellátott konfiguráción végeztük, a gépben 2 GB ram segítette a munkát.
Mielőtt rátérnénk magára a használatra, fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az adott konfiguráción a Win8.1 tökéletesen érezte magát. A tavalyi kiadáshoz képest sokkal kevesebb megakadás vagy belassulás zavart meg minket, pedig egyes infók szerint a sima win8 egy négymagos gépen is hajlamos volt csúnya dolgokat művelni.
Ezen a téren tehát nagyon jól sikerült az optimalizáció, de a sebesség önmagában nem ér sokat, ha kihasználatlanul marad.
A Windows 8.1 mindenki számára idegen lesz, aki 8-as Windows-t még nem próbált. Mint fentebb említettük, a korábbi Windowsokhoz képest óriási változás, hogy megpróbálták a rendszert úgy kialakítani, hogy ne csak hagyományos egérrel és billentyűzettel, hanem érintőképernyős táblán vagy számítógépen is jól működjön. Ennek azonban egy igen érdekes módját választották.
A Windows 95 óta a rendszer részét képező, mindenki által használt Start menü többé már nem a rendszer része, ehelyett egy, mobilos körökből ismert, úgynevezett kezdőképernyőt álmodtak meg nekünk. A legtöbb felhasználó ellenszenvét pontosan ez vívta ki tavaly, lévén az új kinézet hiába volt szép, túlságosan nehézkesen lehetett használni egérrel és billentyűzettel, s ugyanez mondható el a képernyőolvasóval történő használatról is.

Hiányzik a start menü

Asztal van, tálca van, kirakhatóak a jól megszokott ikonok, ám valami mégis más, mégpedig nagyon.
A Windows 8.1 gyakorlatilag majdnem teljesen ugyanúgy néz ki, mint a régebbi, mostanság a legtöbbek által használt Windows 7, leszámítva a Start menüt.
Aki jelenleg Windows 7-et, Vistát vagy esetleg Windows xp-t használ valamilyen képernyőolvasóval, az nagyon jól el fog boldogulni az új rendszerrel, mindaddig, amíg nem nézegeti meg az új, modern funkciókat. Ez pedig némi magyarázatra szorul.
Az történt ugyanis, hogy a 8-as Windows megjelenésével a start menü hiánya és a modern felületű kezdőképernyő megjelenése valamiféle kettősséget eredményezett. Korábban a Start menüben csoportosítva foglaltak helyet a telepített programjaink, és megtaláltuk, amit kerestünk.
Ez iszonyatosan hiányzik az új rendszerből, fontos viszont látni, hogy miért döntöttek így a fejlesztők.
Sokszor olvasni a súgóban, leírásokban, és úgy általában mindenhol, hogy a 8-as sorozatú Windows két felületet kínál a felhasználóknak. Az asztali, valamint a modern felületről van szó.
Előbbit valószínű mindenki ismeri, aki oldalunkat olvassa. Elindulunk az asztalról, kint vannak az ikonjaink, elindítjuk a programjainkat stb. Ehhez társult a Start menü, ahol minden telepített programunk helyet foglalt, ez tehát az asztali környezet.
A Microsoft által modernnek elkeresztelt felület pedig az új Win8 és 8.1 hozadéka. Úgy néz ki, mint egy mai mobilos rendszer felülete, és kicsit úgy is viselkedik. A start menü helyett ez a képernyő néz az arcunkba, amelyen már a Windows első használatakor is várnak ránk érdekes dolgok. A nyilakkal olyan alkalmazásokat fedezhetünk fel rajta, mint például időjárás, Pénzügyek, Skype, de van itt Gasztronómia is.
A kezdőképernyő kétség kívül a legnagyobb újdonság, ez azonban úgy viselkedik, mintha külön rendszert használnánk.
Itt érhető el a merőben új, Windows áruház alkalmazás is, ahonnan úgy tölthetünk le programokat, mint ahogy azt egy modern okostelefonon vagy táblán tennénk. Az innen letöltött alkalmazások viszont nem lesznek elérhetőek az asztali, hagyományos környezetben. Nem kerülnek ki az asztalra, nem találjuk meg őket máshol, csak a kezdőképernyőn.
Az ilyen programok kinézete sem a szokásos. Egy átlagos Windows programban van menü, vannak párbeszédpanelek, itt viszont egyfajta webes felület néz vissza mindenhonnan, ahol főként tab billentyűvel, nyilakkal és az enterrel mászkálhatunk. Menü nem igazán van, a kezelés pedig nehézkes.

A gyakorlatban

A Freekockás teszthez a most kiadott, Windows 8.1 Professional verzióját használtuk. Telepítés után azonnal az új felületű, modern kezdőképernyőt kapjuk, ahonnan persze a jól megszokott startgomb+m gombokkal az asztalra juthatunk.
Feltelepítettük a képernyőolvasónkat, és körülnéztünk. Az asztalon alapesetben a Lomtár ikon található, ám pontosan úgy rakhatjuk ki a többi, jól megszokott ikont, ahogy azt Windows 7 esetén tehetjük, erről cikket is készítettünk.
Minden ismerős, van fájlkezelő, viszont a Sajátgép alkalmazás ismét új nevet kapott. Vista és 7 alatt Számítógép volt, itt pedig a következő névvel illették: “Ez a gép.”
Ami benne van, az jól kezelhető, megtaláljuk a meghajtóinkat, felhasználói fájljainkat, dokumentumainkat.
Kellemetlen újdonság viszont a szalagos menü, ami bizony máris kissé nehézkesebbé teszi a rendszer menüinek használatát. Az alt billentyűvel kinyitható menü már nem a régi, kezelése bonyolultabb, a hagyományos felépítésű menüsortól el kell búcsúznunk.
Ennek ellenére a régi, asztali környezetben viszonylag kevés újdonság van, olyan, mintha Windows 7-et használnánk.
Egészen hamar rátévedtünk viszont a kezdőképernyőre, ami ugyebár a 8-as Windows legnagyobb újdonsága. Az alkalmazások között nyilakkal mászkálhatunk, enterrel pedig megnyithatunk valamit.
A modern felület valóban elég modern, tényleg úgy néz ki, mint valamiféle telefonos rendszer.
Az itt elérhető programokat legtöbbször appoknak vagy alkalmazásoknak hívják a felhasználók, ez is egyfajta megkülönböztetés, hiszen appokat csak a modern felületen használhatunk, az asztalin nem.
Elsőként az tűnt fel, hogy az Időjárás nevezetű alkalmazás már anélkül is tájékoztat röviden az aktuális időről, hogy megnyitnánk.
Szimplán ráállva is elmondta, hogy Budapesten épp hány fok van, és holnap milyen idő várható. Ehhez természetesen aktív internetkapcsolat kell, de ha ez megvan, a kezdőképernyőn gyakorlatilag éjjel nappal Budapestet mutatja a Windows. Szerencsére ez csupán a főváros időjárása, nem pedig valamely kereskedelmi csatorna legújabb, ostoba népbutító konstruált valóságshowja.
Ha kinyitjuk az alkalmazást, megadhatunk új tartózkodási helyet is, ezek után az új hely időjárását figyelhetjük.
A többi app kevésbé érdekes, de itt van nekünk a Windows áruház, ahonnan újakat szerezhetünk be.
A probléma az, hogy a Win8 és 8.1 főatrakciójának számító modern felületű alkalmazások egyelőre nagyon korlátozottan használhatóak képernyőolvasóval.
Mi kipróbáltunk egy Facebook appot, az egyik itthoni hírportál Win8-as alkalmazását, de az eredmények lehangolóak. Nehézkesen, vagy épp sehogyan sem kezelhetők ezek a programok, nagyon kevés infó kerül felolvasásra, és elég hamar bezárásra ösztönzi a felhasználót.
Vagy legalábbis arra, hogy Windows M paranccsal otthagyja az egész modern felületet, és a jól megszokott, asztali környezetet használja.

Mit kínál nekünk az új rendszer?

Ha túllendülünk azon, hogy a modern verzió alkalmazásait egyelőre kevésbé tudjuk használni, érdemes kitérni arra is, milyen egyéb vonzó tulajdonságai vannak a Win 8.1-nek.
Mint ahogy azt fentebb megemlítettük, a hagyományos használatnál túlságosan sok előrelépés nem történt. Ez nem is véletlen, hiszen a nyolcas szériájú Windows elsősorban az érintőképernyős eszközökön akar nagyot durrantani, de persze néhány újdonság így is akad.
Roppant fürge a rendszer, noha a betöltésre nálunk valamiért legalább annyit kell várni, mint Windows 7 esetén. Új rendszerhangokat is kaptunk, amelyek szintén egészen futurisztikusak, és minden kétséget kizáróan nagyon menő dolog hallgatni őket, tudván, hogy a legújabb Windows melózik a gépünkön.
A tálcán, a vezérlőpultban, vagy akár az eszközkezelőben nem túl sok dolog változott a Windows 7 óta, itt kevés újdonságot találunk.
A szalagos menüt szokni kell, de általánosságban elmondható, hogy az alt billentyű után balra és jobbra gombokkal jelölhetjük ki a minket érdeklő menücsoportot, enterrel pedig kinyithatjuk azt.
Mi feltelepítettük a leggyakrabban használt szoftvereinket, mint például Firefox, Winamp, Adobe Reader, Flash és egyebek, és nem tapasztaltunk kompatibilitási problémákat. Majdhogynem biztos, hogy ami Win7 alatt működik, az itt is gond nélkül fog futni.
A 8.1-es Windows egyik legnagyobb újdonsága a 11-es verziójú Internet explorer, amely ebben a rendszerben debütált.
Erről külön cikkben fogunk értekezni, de elöljáróban annyit azért elmondunk róla, hogy meglehetősen gyors, a használhatósága viszont igényel némi megszokást. Hivatalosan egyelőre egyik képernyőolvasó sem támogatja, ezért is várunk egyelőre a bemutató cikkel, de próbaképp böngésztünk egy sort, és mind Jaws, mind NVDA olvasta a megnyitott lapokat.
Nézegettünk vele híroldalakat, komolyabb webáruházakat, kombinált listákkal, kategóriaválasztóval és választókapcsolókkal, nem volt kifejezett gond a használhatósággal, és valóban nagyon gyors az új Internet explorer.

A tavalyi Win8-ban bemutatkozott két új menüsor megmaradt, a Windows+X és Windows+C gombokkal egy-egy gyorsmenü hívható be.
Előbbiből elérhetjük például az Eszközkezelőt, a hálózati kapcsolatokat, a feladatkezelőt vagy a parancssort is.
A Windows+C-vel behívható menü már inkább a modern felületű részhez készült, itt a legtöbb beállítás azokra az alkalmazásokra és lehetőségekre vonatkozik, amelyek nem az asztali környezetben készültek.

Miért skizofrén az új Windows?

Azon faramuci helyzet is előállhat, hogy egy bizonyos programból kétszer is feltelepíthetjük ugyanazt. Tipikusan ilyen a Skype, amelynek új, modern verziója megtalálható az új Windows 8.1-ben.
Modern, tehát a kezdőképernyőről érhetjük el, használhatósága pedig jelenleg csaknem a nullához konvergál. A partnerlistát megtaláljuk ugyan, és hívást is indíthatunk, ám egyelőre nem jöttünk rá, miként lehetne üzenetváltást lebonyolítani, valamint, hogy mivel tudunk hívásokat fogadni, nem is beszélve a konferenciahívások kezeléséről.
Mindezek mellett az asztali felületen a régi, mindenki számára ismert Skype is fent lehet, ha felrakjuk.
Érdekes dolgokat szülhet ez, és kissé kényelmetlen is, tényleg olyan érzése van az embernek, hogy valami összegyúrt rendszert haszná.
Kettősségre utal az is, hogy a vezérlőpultnak van egy modern megfelelője is a rendszerben, aminek Gépház a neve. Itt többnyire ugyanazon beállításokat érjük el, mint a vezérlőpultban, ám máshogy néz ki, érezhető, hogy érintőképernyőkre optimalizált az egész megjelenés.

Képernyőolvasók az új rendszeren

Az itt leírtak előtt mindenképp szeretnénk leszögezni, hogy nagyon friss rendszerről van szó. Még akkor is, ha ez már a második kiadása. Mi az NVDA képernyőolvasót telepítettük elsőként, és mindaddig meg is voltunk vele elégedve, amíg csak a hagyományos asztali felületen dolgoztunk.
A fentebb említett szalagos menü persze kényelmetlenebb, mint a régiek, de ettől eltekintve tényleg az volt az érzésünk, hogy Windows 7-et használunk.
A modern felület minden esetben a start menü gombját lenyomva ugrik elénk, elsőre itt sincs komolyabb baj.
Az alkalmazások neveit felolvassa a program, a Windows áruház is használható, de az innen telepíthető appok legnagyobb része nem használható érdemben. Nagyon modern, nagyon mobilos, nagyon trendi, de épp ezért – nagyon használhatatlan is.
A Jaws képernyőolvasó legújabb, 14-es magyar verziójával alaposan meg voltunk lőve. Az automatikus frissítések felpakolása után sem volt képes hibátlanul települni, mindig a hiányzó videoláncra hivatkozott, pedig letöltöttük hozzá külön is a fellelhető legfrissebbet.
További bajunk volt, hogy a Jaws a modern felületű Win8.1-es alkalmazások legjelentősebb hányadában csendben volt, de olyan is előfordult, hogy egész egyszerűen bezárult. Nem értjük a dolgot, noha tény, hogy hivatalosan csak a Jaws15 támogatja a Win8.1-et, legalábbis az újdonságlistában ott van kiemelve.
Mindezek után kipróbáltuk a rendszert a jaws 15-ös angol változatával, ez a verzió szerencsére nem panaszkodott videolánc-problémára. A 15-ös verzió egyik hasznos újdonsága az úgynevezett touch kurzor. Eme új kurzor a modern felületre épülő windows alkalmazások használatát hivatott könnyíteni. A kurzor aktiválásához a shift+plusz billentyűkombinációt, azaz a shift+pc kurzor parancsot kell használni. Ezt követően a ballra és a jobbra nyíl billentyűkkel tudunk az adott alkalmazás objektumai között navigálni. A kurzor használatával ugyanazt a hatást érjük el, mintha érintőképernyővel rendelkező számítógépen egy ujjunkal föl, illetve lefelé történő legyintéssel mozognánk az alkalmazásban. A touch kurzor tehát a navigációval kapcsolatos érintőmozdulatokat hivatott billentyűparancsokhoz társítani. A skype alkalmazásban például hasznát vehetjük az új kurzornak, az üzenetolvasás kényelmesebben megvalósítható, viszont a hívásfogadás, illetve az értesítések kezelése nemmegoldott. Olyan alkalmazást is találtunk, amelyet egyszerűen összeomlaszt a kurzor használata, ez nevezetesen a mindig tv névre hallgat. A kurzor aktiválását követően a jaws is, illetve a mindig tv is lefagy, csak hosszú várakozás árán sikerült a fagyásból visszahozni a jaws-t, szóval ezen lehet javítani.

Jövőkép, végszó

Nehéz helyzetben vagyunk, mert annak ellenére, hogy sok funkcióját kiforratlannak tartjuk, alapvetően tetszett nekünk az új Windows. Sőt, azt is érezzük, hogy a komolyabb fejlesztések még csak most fognak beindulni, főként, ami az akadálymentességet illeti.
Az elsőként megjelenő, tavalyi Win8 rettentően népszerűtlen volt, mind a felhasználók, mind az elemzők a sárga földig hordták le a rendszert, most viszont alig két hét alatt világossá vált, hogy a 8.1-gyel más lesz a helyzet.
Véleményünk szerint egyelőre nem igazán hoz pluszt, ha valaki felolvasószoftverrel Win8.1-et használ, sőt, leginkább kényelmetlenségekbe ütközik majd, de a most megjelent 8.1-es verzió már a jövőt vetíti előre. A jövő pedig az, hogy amint az éplátású felhasználók körében elterjed a rendszer, az akadálymentesítési fejlesztések is beindulnak. Példának okáért itt a fentebb említett 15-ös Jaws, amely máris komoly újdonságokat mutat fel a modern Win8 felületen, az NVDA pedig hosszú idő óta arról híres, hogy gyorsan reagál az újdonságokra. Meg kell tehát várni, amíg az új Windows betör a köztudatba, szélesebb körben elterjed, ekkor pedig szerintünk egy nagyon jó választás lesz.
Lehet, hogy fél év, lehet, hogy egy év, de ez a rendszer már sokak szívét meg fogja hódítani, a fejlesztések pedig folyamatosak. Egyelőre az új rendszer csak egy idegesítő funkciókkal ellátott régi Win7, de amint ezen idegesítő funkciók kényelmesen elérhetőek lesznek vakon is, a lehetőségek tárháza hatalmassá bővül majd.
Míg ez szép lassan bekövetkezik, a Win 8.1 csak a tesztelő kedvű kockák játékszere marad, de az az érzésünk, hogy a fejlődés gyors és látványos lesz.
Addigis jelentkezünk a közeljövőben egy hanganyaggal az új rendszerről, akinek pedig az új Windows sokszor fagyna, nyugodtan szidja azt, ahogyan csak tudja, jelen esetben találóan akár így is oda lehet mondani a rendszernek:
“Azt a hét meg a nyócát!

Mate011, Leonder, RauchR

A bejegyzés kategóriája: Haladóknak, Informatikai aktualitások, Kezdőknek, PC
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

A nagy Windows 8.1 teszt – avagy mennyire akadálymentes a legfrissebb Windows? bejegyzéshez 26 hozzászólás

 1. Szabó Gábor szerint:

  Bitang jó lett a cikk! Nekem ráadásul nagyon aktuális is, mert mindkét itthoni gépünkön még az oldtimer XP fut, amit elvileg pár hónapon belül rútul cserben hagy a Májkroszoft. Vagyis muszáj lesz váltani és akkor jön a nagy kérdés: Win 7 vagy 8.1? Ha jól értelmezem az eddigieket, akkor a Win 7 egyelőre barátságosabb. Ami viszont a 8.1 mellett szól, hogy ha jól tudom, képes elmenteni a beállításainkat a felhőbe, így egy esetleges újratelepítés nagyságrendekkel egyszerűbb. Ezzel kapcsolatban van esetleg tapasztalatotok? Az is érdekelne, hogy hardverigény szempontjából hogy áll a két versenyző. Még egyszer gratulálok és köszönöm!

  • Laci szerint:

   Igen? “Májkroszoft”? Ha ennyire haragszol rájuk, miért az ő operációs rendszerüket használod? :-D Netán nem azért, mert meg vagy vele elégedve?
   Ezzel elismered, hogy jó…? ;-)
   A terméktámogatásról meg annyit, hogy 10 évnél többet nem sok gyártó vállal a termékeire! Amúgy akár fel is szabadíthatná, lehetne belőle egy ingyenes oprendszer, de tudom, ahoz túl jó: Még most is konkurenciája a Win7-nek és a 8, 8.1-nek is! :-D

  • Plaz szerint:

   Tudomásom szerint a 8.1-nek kisebb a hardver igénye,mint elődjének!Én csak ajánlani tudom!Na,meg ott van az is,hogy tényleg gyorsabb,azt mondom egy próbát megér.

  • Bálint szerint:

   Szia.

   Váltás nem feltétlenül szükséges, még mind a mai napig meg van a windows 3.1-et futtató környezetes gépem, a DOS-ról már nem is beszélve, és ha csak a Windowsokról beszélünk, akkor az összes állomásos környezetem meg van, és simán el vannak a gépek. Az igaz, hogy ha rendszeresen interneten vagy, akkor érdemes elgondolkodni, azon, hogy a biztonságod mennyire veszélyeztetett egy nem támogatott rendszer használatával, de az is az évek múlásával egyre kevesebb. Miért is mondom mind ezt, mert az adathalász rosszat akaró emberek(Hackerek) annyira nem a régi rendszerekre utaznak, mert tudják, hogy a vállalatok mindig a legújabb rendszereken futtatják magukat és mindig azokban tárolják a fontos infóikat. Viszont egy átlagos felhasználónak érdemtelen váltáson gondolkodni, ha csak nem azért teszi, hogy a legújabb játékokkal is kompatibilis gépét ki tudja aknázni, vagy azért mert gépfejlesztésének következtében a régi rendszert a hardvere már nem tudja támogatni, avagy nem tudja kiaknázni a hardverben rejlő dolgokat. Vannak akik hóbortból váltanak, és vannak csak mert trendiek akarnak maradni. Ha átlagos felhasználó vagy, és a régi rendszeredben nem érzel olyan potenciális veszélyforrást, ami adataid géped biztonságát nagyon ingataggá tenné, akkor felesleges váltani, a bevált és jól belakott régiről. Nekem semmi bajom a régi xp-vel vagy régebbi rendszerekkel, viszont az informatika fejlődése olyan gyors, hogy követni is nehéz. Windows 8.1 inkább érintőképernyős eszközökre lett optimalizálva, így kicsit a gép igénye is másabb, mint a masszívabban asztali gépekhez fejlesztett windows 7.

 2. Mate011 szerint:

  A windows 8.1 valóban el tudja menteni a beállításokat a felhőbe, ehhez viszont először össze kell kapcsolni a rendszert egy microsoft-fiókkal. Erre a gépházban van lehetőség, a beállítási listában a fiókok, majd a saját fiók, végül a váltás microsoft fiókra opciót kel választani. A bejelentkezés után megadható, hogy szeretnéd-e használni a sky drive-t, avagy sem. Összekapcsolás után viszont már a windowsba történő bejelentkezéshez meg kell adni a microsoft-fiók jelszavát akkor is, ha eddig nem volt jelszó a gépen. Természetesen a jelszó később megváltoztatható. A SkyDrive viszont csak a windows 8-as alkalmazásainkat képes eltárolni, tehát egy esetleges újratelepítés után a korábbi windowsokra írt hagyományos asztali alkalmazásokat újra kell telepíteni, a nyelvi és témabeállítások viszont szinkronizálódnak. Rendszerkövetelmények terén is vannak eltérések. A windows 7 megelégszik egy legalább 1ghz órajelen működő processzorral, és 1 gb rammal, a windows 8.1 telepítéséhez viszont olyan processzorral kell rendelkezni, ami támogatja a SSE2, NX és PPAE utasításokat. Így például egy Intel Pentium 4 processzoros számítógépre a Windows 7 gond nélkül telepíthető, a windows 8.1 telepítéséhez viszont modernebb, legalább Intel Core2Duo vagy Amd ATHLON 64, vagy TURION 64 tipúsú processzorral kell rendelkezni. Az optimális működéshez ajánlott legalább 2gb ram memória, és legalább 2GHZ-s kétmagos processzor.
  Üdv:
  Máté

 3. Edelényi Zsolt szerint:

  Nagyon klassz a cikk.
  Én úgy választottam a 7 és 8 közül, hogy bementem egy megbízható számítástechnikai szaküzletbe, és ott azt mondták, hogy amin a 7 fut, azon fut a 8 is. Ezek szerint tévedtek. Nekem a 8 nagyon jól bevált. Igaz, tanulni kellett, de megérte.

 4. H001/IIgh5/9 szerint:

  Üdv mindenkinek ezen az oldalon!
  Véleményem a következő.
  Nagyon az az érzésem, hogy még ezen év során kijön az Nvda-hoz egy 2013. 3-as verzió. Ami szerintem megint jobban fog alkalmazkodni a felhasználói igényekhez. Lehet akkor is megérne egy próbát a tesztelés. Én nagyon hajazok személyszerint a Windows8-ra, de a 7-essel is megvagyok még elégedve.
  Sokakkal ellentétben nincs az a pénz amilyért visszatérnék Xp-re.
  Egyébként már a héten néhány híroldalon búcsúztatták nagyban az Xp-t, lehet itt is megérne egy kissé ironikus visszatekintés…!

 5. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Én is úgy látom, hogy nagy jövő előtt áll ez az új 8.1, a legtöbb visszajelzés szinte mindenhol pozitív. Még itt is.
  A tesztelgetések nálunk sem állnak le, amint valami nagyobb horderejű változás, új képernyőolvasó, új fejlemény van, itt is tesztelésre kerül. Egyébként a cikk elkészülte óta máris vannak érdekes fejlemények.
  Alig néhány napja frissült a modern felületű skype, ami még így sem feltétlenül a legjobb választás, de mindenképp fejlődés ahhoz képest, mint amilyen állapotban a cikk megírásának időpontjában volt. Mostmár lehet NVDA-val is üzenetet váltani, viszont a partnerfelvétel és a konferenciahívások még mindig gyakorlatilag lehetetlenek.
  Sőt, a bejövő hívást is csak akkor lehet fogadni, ha az a partnered hív, akivel épp üzenetet váltasz. Ha s modern Skype a háttérben van, és úgy kap az ember hívást, egy rettentő idegesítő dolog történik nálunk.
  Megszólal az értesítés, viszont amíg az szól, gyakorlatilag olyan mértékben lehalkít mindent, köztük a képernyőolvasót is, hogy nem lehet hozzányúlni a géphez.
  A hívást sem lehet így felvenni.
  Persze ez elég keveseket érint, hiszen ott a jó öreg, megszokott asztali skype, így ez inkább csak érdekesség, de attól még szívderítő dolog a fejlődés. Mondjuk más alkalmazások meg rettentőek, sokat próbálgattunk, én speciel pár napja felraktam az áruházból egy Mozi24 nevezetű appot, hogy értesüljek a mozik legfrissebb kínálatáról, de kiábrándító. Üres gombokon kívül nincs ott semmi. Szóval be kell még ennek érnie, de jó lesz. Legalábbis reméljük.

 6. Ahmed_29 szerint:

  Noss ugyan Win7 alatt, de kipróbáltam a 11-es explorert. Tegnap az asztalimra, most reggel pedig már a notimra is felraktam. Eddig pozitív a véleményem a progival kapcsolatban. Érdekelne, hogy ki mit tapasztalt aki kipróbálta? Tényleg gyorsabb és stabilabbnak is tűnik a működése.

 7. RauchR szerint:

  Nekem 8.1 alatt sincs vele semmi bajom. Különösen a gyorsasága tetszik. Az picit zavart, hogy például egy letöltés elindításakor nem hozza elém a megszokott párbeszédpanelt, hanem ehelyett f6-tal kell váltogatni az értesítések között, dehát modernizálódik itt minden. Szerintem 14-es Jaws tökéletesen kezeli.

 8. vitamingolyo szerint:

  Tegnapelőtt 31 fontos frissítést küldött az MS. A Windows 8.1 több korábbi bosszantó hibája ettől meg is gyógyult, viszont ettől kezdve az “Asztal” kivételével a “Kezdőképernyő” egyetlen alkalmazását sem tudom elindítani, továbbá nem fut a “Gépház” sem. Az előző állapotra visszaállítva sem gyógyul meg a rendszer.
  Tudnátok javasoni valamit, mitévő legyek?
  Köszi előre is.

  A cikkhez gratulálok!

 9. buta szerint:

  Sziasztok!

  Csak egy kérdésem volna. A 8.1 Pro melyik változatát próbáltátok, javasoljátok a cikkben is említett (“Tesztünket egy Core2duo E6550-es processzorral ellátott konfiguráción végeztük, a gépben 2 GB ram segítette a munkát.”) konfiguráción? Azaz 64, vagy 32 bites a megfelelőbb?

  Köszönöm a választ!

  Üdv.: buta

 10. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  A 2 GB ramos konfigokon jobban jár az ember, ha 32 bites windowst rak fel. Mi is ilyet telepítettünk a tesztgépre. 4 GB rammal már nem elvetendő a 64 bites rendszer sem, de azért ezek többet zabálnak.

 11. Djarimirri szerint:

  Sziasztok ismét!
  Én ugyan még nem használok Win8-at, viszont most Win7-ben is 11-esre frissült az Internet Explorerem és ezzel kapcsban lenne egy kérdésem.
  Szóval, meg kell hagyni, tényleg szupergyors, ami nagyon tetszik benne. Viszont az már kevésbé, hogy még a legakadálymentesebb lapot is – mint pl. a Freekocka is – úgy lehet olvasni Jaws11-gyel, mintha lenne benne egy csomó üres sor. Üres sorok vannak mindjárt a lap elején, a cikkek között is túl sok, a címkékről és bejegyzéscímekről nem is beszélve. Ez még a legakadálymentesebb lapot is áttekinthetetlenné teszi számomra.
  Nincs véletlenül vmi szkript vagy Jaws-beállítás, amivel az Ie11 gyorsasága megmaradna ugyan, de az üres sorok eltűnnének és olyan áttekinthető lenne minden, mint pl. Ie8-cal?
  Előre is köszi! Üdv:
  Anett

 12. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Anett, Nem vagyok benne biztos, hogy a 11-es Jaws normálisan támogatja a 11-es explorert. Sőt, hivatalosan tuti nem. Nem tudom, másoknak milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban, de én így elsőre a 14-es Jaws-t ajánlanám, azzal teljesen jó.

 13. Osillo szerint:

  Valóban, nem az IE11-gyel van a baj, hanem a Jaws 11 nem támogatja már azt. Ez a probléma az üres sorok jelzésével egyáltalán nem új keletű. Amit tudsz tenni, ha nem váltasz J14-re, hogy az IE Eszközök menüjében kipróbálod a kompatibilitási nézet lehetőséget. Ennek használatával jó esetben csökkenhet a felesleges üres sor jelzések száma az egyes lapokon. Ez is változott amúgy, mert korábbi IE verziókban külön ott volt a menüben olyan is, hogy az összes oldal megjelenítése a kompatibilitási nézet segítségével. De most is hozzá tudsz adni ehhez a nézethez weblapokat, nézd meg, mennyit segít adott esetben.

 14. Djarimirri szerint:

  Köszi a tippeket, ezt a kompatibilitási nézetet meg fogom nézni legközelebb. J14-et már teszteltem és a róla szóló cikketekhez linkelem mindjárt a kissé furcsa tapasztalataimat… Nagy reményeket fűztem hozzá és IE11-hez, de sajnos eéggé csalódtam, így ma visszaállítottam IE8-at:S hogy miért, az a Jaws14-ről írt cikketekhez csatolt linkből ki fog derülni…

 15. Antracin szerint:

  Üdv!
  Tényleg remek cikk, kimerítő elemzés :)
  Nekem olyan problémám lenne, hogy a 8.1 Pro random lefagyogat, egy nap eljátssza ezt 2-3 alkalommal is akár. 64 bites a rendszer, de nem érzem azt, hogy gyenge lenne hozzá a gépem:
  - AMD A8-4500M APU 1.9 gHz
  - AMD Radeon HD 8570M 2 Gb
  - 4 Gb RAM
  - 1 Tb HDD, amiből 100 gigát kapott csak a win 8.1 pro
  Lenovo G505s

  Mit gondoltok, mi lehet a problémája? Nézek egy videót a Youtube-on, vagy épp dokumentumot szerkesztek a word-ben, megpróbálom elmenteni és lefagy minden, percekkel később se áll helyre, nem dolgozik, eltűnik az egér, és vége. Kaptam a géphez Win 8ra való drivereket CD-n a Lenovotól, melyeket feltelepítettem, vajon az lehet a probléma, hogy nem kifezetten 8.1-re valókat gyűjtöttem a netről?
  Válaszaitokat előre is köszönöm, és elnézést, ha a kérdés elég suta, nem vagyok éppen egy magas szintű hozzáértő.. :)

  Antracin

 16. Osillo szerint:

  Helló Antracin,
  Hardveresen a konfig teljesen rendben van, a probléma nagy valószínűséggel szoftver eredetű lehet. Azt gondolom, hogy az nagyon szomorú lenne, ha a Win8-as driverek inkompatibilisek lennének a Win8.1-gyel. Azért azt megpróbálhatod, hogy a drivereket újabb verzióra frissíted, amennyiben lehetséges.
  A nagy kérdés leginkább az, hogy mióta áll fenn ez az állapot? Már rögtön rendszer telepítéstől kezdve tapasztalod ezt, vagy csak egy ideje? Ha nem voltak ilyen instabilitási problémák a kezdetektől, akkor én első körben valamiféle kártevőre gyanakszom, ami beférkőzhetett a rendszerbe. Én feltétlenül javasolnék neked egy teljeskörű rendszertisztítást és vírusirtást, kémprogram kereséssel kiegészítve. Utóbbin különösen nagy a hangsúly, mivel azt tapasztalom, hogy a legtöbb gépen nem a klasszikus értelemben vett vírusok okoznak problémákat, hanem a netezés során “begyűjtött” különféle reklám programok, spyware-ek, stb. Ez esetben sebesség csökkenést is kéne, hogy tapasztalj, legalább időnként. Futtass le pl. Spybot-tal egy keresést, valamint a Malwarebytes’ Anti-Malware is segítségedre lehet, ami egy kicsit spécibb kártevő kereső. Nem tudom, milyen vírusirtót használsz, de érdemes lehet azzal is egy teljeskörű rendszervizsgálatot lefuttatni. Ha ezek egyike sem hozza el a megoldást, akkor másfele kell tovább gondolkodni.
  Azért írom mindezt, mert ugyan hardveres hibák is előfordulhatnak esetenként, de egyrészt a géped nem olyan régi, másrészt a legtöbbször szoftveres eredetű a gond, és a legtöbbször kéretlen és ártó programokhoz kapcsolódik.
  Remélem, hogy sikerül megoldani, mert így nem az igazi a munka és/vagy a szórakozás!

  • Antracin szerint:

   Osillo!
   Köszönöm szépen gyors válaszod. A gépem igazából ma 1 hetes, előtte win7 volt rajta, de a driverekkel nem nagyon akart dűlőre jutni, ezért inkább feltelepíttettem rá a win 8.1-et, amihez ugye van kész driver telepítőlemezem, így probléma megoldva.

   Tegnap telepítették fel, aztán miután végeztem a driverek feltelepítésével, akkor kezdődtek, sőt, a vége felé már ki is dobott egy hibaüzenetet, majd elkezdett visszaszámolni és újraindult. Megnézem akkor, hogy talál-e valami frissítést a neten az illesztőprogramokhoz, hátha csak ennyi..

   Avast!-ot használok egyébként, aminek telepítése az első dolgom volt, viszont csak netről tudtam leszedni a telepítőjét, így volt egy 5-10 perc, amíg vírusirtó nélkül voltam online, ez gondolom épp elegendő idő.

 17. Osillo szerint:

  Az 5 perc online eltöltött idő elméletben természetesen elegendő a megfertőződéshez, ám a gyakorlatban nem valószínű, hogy ez a probléma forrása.
  Azt írod, hogy a drivereket te raktad fel, és a folyamat végeflé már hibákat tapasztaltál. Ki kéne szűrnöd, hogy vajon mely driver okozza ezt. Ha az esetleges frissítés nem segít, akkor kezd el leszedegetni a drivereket, értelemszerűen ne a legkorábban feltettet uninstalláld, hanem azt, amivel befejezted.
  Esetleg azt szabad tudni, hogy legális Windowsról van szó? Nem muszáj persze válaszolnod erre, csak hát amennyiben nem az, akkor sajna még az is lehet a probléma forrása.

 18. robi szerint:

  Hello olyan kerdesem lenne windows 8.1 es hibat esleltem kinyitom a sajatgepet elinditom a zenet es kilep magatol kek kep jon ki es kidob a sajatgepbol valaki segitene????

 19. D.Zsolti szerint:

  Sziasztok!

  Kérdésem, hogy a most piacra beözönlött érintőképernyős notebook-okról van már tapasztalat? Nem zavarja a felolvasóprogikat? A gyakorlatban jelent valamilyen kényelmetlenséget, hogy a képernyő érintésre is működik? Ki lehet ezt a funkciót kapcsolni Win 8 alatt?
  Köszönöm a válaszokat!

 20. RauchR szerint:

  Sziasztok,

  Zsolti, főként azért kevés erről a használható tapasztalat vagy információ, mert a magyar látássérültek viszonylag elenyésző része használ még Win 8-at, még kevesebben pedig érintőkijelzős laptopokat. Általában maga a kijelző is eléggé meg tudja dobni a masina árát, olyan funkcióért meg senki sem szeret fizetni, ami inkább megnehezíti, mintsem egyszerűsítené a napi használatot. Nálunk egyelőre nem fordult meg érintőkijelzős gép tesztelésre, de nem gondolnám, hogy lehetetlenné tenné a használatot, ha egy adott gépet ilyen kijelzővel szerelnek. A legegyszerűbb természetesen az, ha az egészről tudomást sem vesz a júzer és nem tapicskolja a kijelzőt, másfelől viszont vannak érintési parancsai a képernyőolvasóknak, így elméletben az érintőképernyős használat lehetősége megvan. Legalábbis bizonyos mértékig, de én nem tudnék neked olyan látássérültet mondani, aki a billentyűzettel történő használat helyett a képernyő vakarászását választaná.

 21. jani szerint:

  Állandóan lefagy a Facebookom. Nem enged írni, semmit sem. Ez a ki….szott Windows 8.1 miatt van? Mert a Windows 7-nél nem voltak ilyen problémáim. Viszont nem is engedi feltelepíteni a Windows 7-et. Valaki tudna tanácsot adni arra,, hogy tudnám a jól bevált Windows 7-et feltelepíteni? Ez egy ACPI x64-alapú számítógép (Mobile).

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>