A Talkback jelene és jövője, avagy mit mutat felénk a Google az akadálymentességről…

Amint az köztudott, az Android operációs rendszerre a beépített képernyőolvasót a Google fejleszti. Ez a Talkback néven található meg a Google áruházában. A következőkben arról elmélkedünk, hogy a Google milyen energiát fektet a képernyőolvasójának fejlesztésébe.

Elhibázott frissítés, negatív fejlemények

Az Apple cég nemrég Helen Keller díjat kapott az IOS rendszeréhez fejlesztett képernyőolvasójáért. Az mindenki számára vitathatatlan, hogy a kitüntetésért jól megdolgoztak, az Apple eszközöket használó vak felhasználók számára egy professzionális képernyőolvasó szoftvert nyújtanak. A kérdés inkább az, hogy a Google erre hogyan fog reagálni, mennyire éri meg neki ebbe a piacba nagyobb energiákat befektetni? A jelenlegi állás nem a legrózsásabb, de vannak biztató jelek a változásra.

Ha azt vesszük, 2012 óta a Talkback nagy változáson ment keresztül. Szép fokozatosan elkezdte támogatni a különböző gesztusokat, a 4.1-es android rendszertől kezdve egész használhatóvá vált a felhasználók számára. Az viszont sajnos tény, hogy a fejlődés elég lassú, sok esetben egyik pillanatról a másikra nagy visszalépést érezhetnek a felhasználók két béta verzió kipróbálása között.
Példának okáért az 5.0 androidban a kör alakú csúszkák használata teljességgel lehetetlen felolvasóval. Ezt közel két hónap alatt javították, az 5.1-es droidban már teljesen jól használhatóak ezen vezérlőelemek. A probléma viszont igen érdekes, hiszen ha a Google fejleszti az operációs rendszert és a hozzá tartozó felolvasót is, vajon egy ilyen banális hibát miért nem teszteltek le időben és oldották meg ennek a javítását hamarabb?
Több vak android fejlesztő is panaszkodik arra, hogy a kb egy éve bevezetett Android studio (ami szintén a Google terméke) használhatatlan mindegyik elérhető képernyőolvasóval. A probléma egyre nagyobb, ugyanis a Google hosszú távon szeretné kivezetni a régebben használt fejlesztőkörnyezetet (Eclipse), mely külső fejlesztés, és szeretné elérni, hogy az alkalmazáskészítők álljanak át a saját termékükre. Ha nem történik ebben az irányban drasztikus változás, a képernyőolvasót használó droid fejlesztők munkája kissé nehézzé válik.
Ezen felül sajnos az egy ismert tény, hogy az angol levelezőlistán érkező hibajelzéseket nem minden esetben veszik figyelembe. A leginkább szembetűnő probléma a több nyelvben is hibásan szereplő “pont” írásjel fordítási anomáliája. Ha az ujjunkat a pont karakterhez érintjük, a képernyőolvasó a “időszak” szöveget mondja be. Ennek mikéntje nagyon egyszerű, a magyar fordító a “period” szót erre fordította. A környezet ismerete nélkül ez logikusnak tűnhet, hiszen valóban ezt is jelenti. A probléma viszont nem ez, hiszen mindenki hibázhat. A hiba több, pl. cseh nyelvben is hasonló, jól körülhatárolható. Ezt többen többször is jeleztük az angol levelezőlistán, melyre eddig legalábbis nem kaptunk semmilyen visszajelzést a fejlesztőktől.
Külön érdekesség, hogy 2013 júliusa óta a Google (aki a nyílt forráskódot preferálja mindenhol) a Talkback forráskódját zárttá tette. Elképzelhető persze, hogy ennek jogi akadályai vannak, pl. nem szeretné, hogy a konkurens fejlesztők az általuk kifejlesztett technológiát felhasználják, ezzel kapcsolatban nincsenek információink.

A lehetséges pozitív irány?

Az elmúlt 3 hónapban egyre több béta verzió jelenik meg, mely azt vetíti előre, hogy a google, ha kicsit megkésve is, de egyre nagyobb energiát fektet a fejlesztés felpörgetésébe. Konkrét infóink nincsenek arról, hogy hány embert foglalkoztat az akadálymentesítéssel foglalkozó részlegénél a Google, és ők mennyi időt fordítanak a cégnél a képernyőolvasó programozására, de szép lassan kijavításra kerülnek a nagyobb hibák. Persze az is lehet, hogy ez csak a látszat, de tény, hogy februárban a Csun 2015 rendezvényen adtak elő, májusban pedig a Google I/O 2015 konferencián fognak beszélni az akadálymentesítésről, ezeken a rendezvényeken pedig nem jelenhetnek meg egy másfél éve nem frissített és hibákkal teli alkalmazással. Ez persze ismét csak találgatás részünkről, mi azért bizakodunk.
Érdekesség egyébként, hogy az angol levelezőlistán fenn lévő tesztelők számára a Google már két rövid felmérést is kiküldött (a másodikat ezen cikk írója is kitöltötte), elképzelhető, hogy így akarják összegyűjteni a hibák listáját. Az irány jó, bár kicsit keserédes az örömünk, ugyanis a kitöltésre a keresőóriás alig több, mint 3 napot biztosított, utána űrlapjukat inaktiválták. Kíváncsian várjuk a következő verzió megjelenését, addig csak bizakodhatunk, hogy a fejlesztők most erejüket megfeszítve dolgoznak a kéréseink megoldásán.

A TalkBack legújabb stabil verziója valóban hozott nagyon hasznos és régen várt újdonságokat, ezekről korábban már írtunk, így ismételni nem szeretnénk magunkat. Tény viszont, hogy az 5-ös Androidot használók nagyon jelentős hányada még mindig panaszkodik olyan hibákra, amelyeket ezen új verzió sem javított ki, sőt, bizonyos értelemben még az is megkockáztatható, hogy újabb kezelési nehézségek léptek fel.

Talán jogosan jelenthető ki, hogy jelenleg azon felhasználók vannak telefonjukkal leginkább megelégedve, akik a kissé régebbi, ám nagyon kiforrott 4.4-es Androidot használják, kvázi nem frissítettek 5-ös Lollipop rendszerre. A 4.4-es rendszerre a TalkBack minden újdonsága megérkezett, ám nem hozta magával azon hibákat, amelyekkel az újabb droidot birtoklók már jó ideje küzdenek.

Mindezek mellett az utóbbi időben más irányból is érdekes hírek érkeznek. A Samsung elkészített egy általuk kiegészített, módosított képernyőolvasót Galaxy S6 modelljükre, amely a Galaxy TalkBack (GTB) nevet viseli, és számos új funkciót kínál az S6 tulajdonosoknak. Az még a jövő zenéje, hogy a későbbiekben esetleg elérhető lesz-e ez a módosított képernyőolvasó más Samsung modelleken is, egyelőre nem tudjuk, mi a terve ezen a téren a Samsungnak, mindenesetre ha stabilan és megbízhatóan építenék be egyéb modelljeikbe is az új Galaxy TalkBacket, azzal sok látássérült ügyfelet nyerhetnének maguknak.

Mindezek mellett még egy friss fejlesztés is izgalomra adhat okot, sok helyen kezd ugyanis felbukkanni egy alternatív képernyőolvasó, amely a Shine Plus nevet viseli. Egyelőre nem tud magyarul, és bőven van még mit fejleszteni rajta, viszont az jól látható, hogy újdonságokból nincs hiány.

Frissítsek? Ne frissítsek? Dobjam ki az egészet?

A kérdés teljes joggal vetődhet fel a kedves olvasóban, hiszen cikkünk nem volt valami vidám hangvételű. Mindent összevetve azért az alapvető műveletek használatára teljesen megfelelő a jelenlegi rendszer, az összes hibájával együtt. Így aki elégedett telefonjával, annak mindenképpen azt ajánljuk, hogy ne hozzon elhamarkodott döntést.
Az 5-ös Androidra történő frissítés egyéni véleményünk szerint még nem szükségszerű, szinte minden szolgáltatás elérhető régebbi, például 4.4-es rendszeren, ráadásul az Android különböző verzióinak elévülési ideje is rendkívül hosszú. Garantálható tehát, hogy még igen hosszú ideig tökéletesen fognak működni a különböző alkalmazások frissítései 4-es Androidon is, ezen a téren a Google rendszere jóval előnyösebb, mint konkurensei, például az Apple IOs.

Másfelől a legújabb, 5-ös Android frissítései is folyamatosak, és joggal bízhatunk benne, hogy idővel a most még meglévő, felháborítóan triviális hibák kijavításra kerülnek. Tulajdonképpen minden élesebb verzióváltásnál elkerülhetetlenek a hibák, akár Androidról, IOs rendszerről vagy Windowsról legyen szó, talán pont ezért van, hogy az óvatosabb felhasználók egy nagyobb horderejű frissítéssel mindig kivárnak.

A gyors technológiai fejlődés miatt megjósolhatatlan, hogy akár csak 1 éven belül hol fog tartani a Talkback fejlesztése, így mi a keresőóriás munkásságát azért nem írnánk le teljesen.

Oaron, RauchR

A bejegyzés kategóriája: Informatikai aktualitások, Mobilos oprendszerek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

A Talkback jelene és jövője, avagy mit mutat felénk a Google az akadálymentességről… bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Osillo szerint:

  Egy hátránya ismert a 4.4 + új, 4-es TalkBack párosnak a legújabb droid + új TB pároshoz képest. A kör alakú csúszkák kezelése az 5.1-ben végre jó. Ha viszont emiatt valaki visszatér a korábbi, 3-as TB-re a KitKat (vagy esetleg korábbi) rendszert használva, akkor elesik egy rakás olyan új funkciótól, feature-től, melyeket a legújabb TB nyújt. Így ha valaki a problémától szeretne megszabadulni, és még az új TB funkciókat is ki szeretné használni, akkor amennyiben lehetősége van rá, mégiscsak jól teszi, ha frissít az 5.1-re. Persze az sajnos tény, hogy itt-ott előfordulnak furcsaságok az új rendszerben, a 4.4 pedig már valóban egy kiforrott, stabil rendszer.

 2. Djarimirri szerint:

  sziasztok! Bocsi az off kommentért.. végül is a Google-hoz kapcsolódik, de nem telefonos alkalmazáshoz, hanem a Bloggerhez. Már egy ideje szenvedek az ott lévő Captchákkal. Ill. most nem is annyira én, mert az angol számokat egész jól be tudom írni, ha kéri. Inkább az olvasóim. Lett köztük egy idősebb emberke, akinek azért talán nem olyan egyértelmű, hogyan bizonyítsa, h nem robot. A lényeg, hogy Captcha-mentes blogot szeretnék, de akárhogy nézem, nem találom ott azt a lehetőséget, hogy kikapcsoljam a Captchát. És így akármennyire is szeretném, hogy az akadálymentes legyen az oldalam, mert én is az olyan oldalakat szeretem – nem az.
  Látom, a Freekocka WordPresses. Ti hogyan vettétek rá, hogy Captchamentes legyen? Mert sok oldal a WordPressnél sem az, pedig épp ma gondolkodtam, hogy lehet, áthozom ide a blogom… mit ajánlotok, ha akadálymentes és könnyen kezelhető blogot szeretnék?
  Bocsi a túl hosszú kommentért, de már őrlődöm egy ideje ezen:S

 3. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Djarimirri, a WordPressben a captcha csak opció. Sőt, ismereteim szerint külön hozzá kell adni, alapesetben nem is aktív. Hogy a google blogspot.com oldalán ezt ki lehetne kapcsolni, én egyéni véleményem szerint erősen kétlem, de ez nem tapasztalat, csak az én saját okfejtésem. Egyfelől a captcha valamilyen biztonságot valóban nyújt a spamrobotok ellen, még ha nem is százszázalékos, és azt tartom a legvalószínűbbnek, hogy ezt a google önállóan szabályozza, a felhasználóknak ebbe nem enged beleszólást.
  Megoldás persze, ha másik blogszolgáltatót keresel, a WordPressnek van külön blogszolgáltatása is, ekkor emlékeim szerint blogneved.wordpress.com néven érhető el a blogod. Nézd meg például ezt, hátha ott nem kötelező a captcha. Ha ez nem válik be, csinálhatsz saját oldalt saját wp motorral, ehhez persze tárhely is kell, de ez sem megoldhatatlan.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>