Audacity – Hangrögzítő helyett

A mai cikket egy hirtelen ötlet ihlette, az utóbbi időben ugyanis sok visszajelzést kaptunk, miszerint sokan, alternatívát nem ismervén, a Windows beépített ócska hangrögzítő alkalmazását használják hangfelvételek készítésére. Íme, a hangrögzítő ideje lejárt.

A számítógépes alkalmazások majdnem minden kategóriájában a bőség zavara uralkodik. Letöltő alkalmatosságok, fájlkezelők, cd/dvd író szoftverek, video és filmlejátszók, és egy ilyen kategóriát képviselnek a hangrögzítő és hangszerkesztő szoftverek is. Rengeteg van belőlük, egyik használható, a másik nem, mi viszont most mindenkit megkímélünk a lázas keresgetéstől, mutatunk ugyanis egyet, amely gyakorlatilag semmivel nem hívja fel magára a figyelmet, puritán, régi, nem különleges semmiben, de egyszerű, gyors és pillanatok alatt a rendelkezésre áll.

Már az elején fontos leszögezni, hogy a cikkben említett Audacitynek a most bemutatottnál bőven van újabb verziója, ez viszont, akadálymentesség szempontjából az egyértelmű visszafejlődés tüneteit mutatta, amikor az utóbbi napokban több gépen is kipróbáltuk.
Elképzelhető, hogy az újabb verzió több beállítási lehetőséget kínál, de hangot vagdosni, effektezni és buherálni egyébként sem ezzel a szoftverrel fogunk, arra ott a jó öreg, ámde kiváló Adobe Audition, amelynek bemutatásával egy ennél sokkal nagyobb lélegzetű cikkben foglalkozunk.
Ez a program arra jó, hogy felvegyünk vele, mp3-ba mentsük a kész anyagot, és ha nagyon szeretnénk, pár effektezést elvégezzünk benne. Slussz, passz, kész, vége.
Viszont nem kell összevissza rodolfózni a beállításokkal, telepítéssel és indítással, felmegy, ikon az asztalra, mehet is a móka. Pofonegyszerű.

A program beszerzése

A program hivatalos oldala az audacity.sourceforge.net címen érhető el, erről az oldalról azonban jelenleg a legújabb verziót tölthetjük le, amely, mint fentebb említetttük, nem biztos, hogy a kezdőknek készült. Sőt az sem biztos, hogy a józan eszűeknek, nekem ugyanis kapásból átállította a felvételi eszközömet a “cd lejátszó” opcióra az indítással azonos időben, amit sem elsőre, se másodszorra nem értettem. Biztosan van beállítási mód ennek megváltoztatására, de ennek taglalása máris adna egy hatalmas pofont visszakézből a kezdők általi egyszerű használatnak, úgyhogy az audacity egy régebbi, 1.2-es verzióját tesszük elérhetővé közvetlenül a Freekockáról. A program ingyenes és nyílt forráskódú, így ez semmiféle szabályba nem ütközik, sőt, kifejezetten könnyebbséget jelent majd, mert az általunk elkészített telepítő automatikusan felpakolja a gépünkre az mp3-ba konvertáló Lame bővítményt, amely az Audacity eredeti 1.2-es verziójában nem található meg. A Freekocka által készített telepítőt itt lehet letölteni.

A telepítőprogram semmiféle kéretlen alkalmazással nem örvendezteti meg használóját, és maga a telepítési művelet is a szokásos: tovább gomb, bejelöljük az “elfogadom a szerződést” választógombot, esetleg egy másik telepítési helyet választunk a programnak, majd az újbóli tovább gombra kattintás után bejelöljük, hogy kérünk parancsikont az asztalra, elrontani nem lehet. Ha kész, klikk a befejezés gombra, és már indíthatjuk is a programot. Első indításkor egy “igen” gombbal társíthatjuk az audacity projektfájlokat (aup) a programhoz, majd nyelvet választhatunk, amely alapesetben az lesz, amilyen nyelvű az operációs rendszerünk. Ha az magyar, elég egy enter.

Alapvető műveletek

Mind az NVDA, mind a Jaws olvassa az Audacity menürendszerét, amely teljességgel szabványos, és az alt billentyűvel aktiválható. A program főablakában az “R”, mint Record billentyűvel indítható a felvétel, próbaképpen üvöltsük bele a mikrofonba, hogy minden követ követ követ. A program addig vesz fel, amíg az S billentyűvel le nem állítjuk, illetve amíg meg nem telik a merevlemez, a szóközzel pedig meghallgathatjuk, mit sikerült felvenni. Ha többszöri próbálkozásra sem hallunk semmit, akkor elképzelhető, hogy nem a mikrofon van beállítva alapértelmezett felvételi eszközként, operációs rendszerünk Hangerőszabályzójában tudjuk ezt a problémát megoldani. Ha el szeretnénk menteni az anyagot, a fájl menüben tehetjük ezt meg, figyeljünk viszont arra, hogy a program Mentés és Mentés másként parancsa itt megtévesztő, ilyenkor ugyanis a program saját formátumában történik a mentés, amit nem fogunk tudni lejátszani, csak és kizárólag az audacity-vel. Ha szeretnénk más formátumokat, lejjebb, az exportálás parancs lesz az, amire szükségünk lesz, itt olyan formátumokat választhatunk, amelyek szélesebb körben ismertek és más programok is képesek lejátszani.
Exportálhatunk wavként, mp3-ként, illetve OGG fájlformátumként, a legismertebb ezek közül az a bizonyos mp3. Ha ebbe szeretnénk menteni, válasszuk tehát az “Exportálás mp3-ként” parancsot, majd adjuk meg a fájlnevet, néhány tab billentyű után pedig azt, hogy hová szeretnénk a fájlt menteni. Az első alkalommal történő mp3 mentéskor az Audacity meg fogja kérdezni tőlünk, hol található meg az ehhez szükséges bővítmény, illetve, hogy szeretnénk-e megmutatni neki, hol keresse. Mondjunk neki igent, a megjelenő ablakban pedig keressük meg azt a mappát, ahová az Audacityt telepítettük. Ha nem változtattunk ezen beállításon, akkor ez legtöbb esetben a c: meghajtón található Program files mappa, tallózzuk tehát be, ezen belül keressük meg az Audacity mappát, majd a lame_enc.dll fájlt, végül tabbal keressük meg a megnyitás gombot. Ennek beállítására kizárólag egyszer lesz szükség, a program megjegyzi magának.

A legkézenfekvőbb tehát a hangrögzítés, amelyet az R billentyűvel aktiválunk, az S billentyűvel leállítunk, a kész anyagot pedig a Fájl menüben elmentjük.
A program persze ennél több dologra is alkalmas, néhányat azért bemutatunk ezek közül, szigorúan a teljesség igénye nélkül.

Kijelölés, műveletek

Ahhoz, hogy a program által kínált effektelő szolgáltatásokat igénybe vehessük, először ki kell jelölnünk a hangfájlban azon részt, amelyen a műveletet végre szeretnénk hajtani. Kísérletezhetünk saját felvételünkön is, vagy a control+o billentyűkombinációt követően meg is nyithatunk egy tetszőleges hangfájlt, hogy elszórakozzunk vele. A program a wav, mp3 és ogg fájlokat támogatja.
Ha megnyitottunk vagy felvettünk valamit, a szóköz billentyűvel hallgathatjuk meg és állíthatjuk le a lejátszást, a jobbra és a balra kurzormozgató gombokkal pedig kis egységekben tudunk a hangfájlban előre és hátra haladni. Ha tehát pár másodpercig nyomkodjuk a jobbra nyilat, előrébb kerülünk a hangfájlban, a szóközzel pedig meghallgathatjuk, hol van a kurzor aktuális pozíciója, ott kezdődik ugyanis a lejátszás.
Ha a kurzor mozgatását a shift gomb nyomvatartása mellett végezzük, akkor kijelölésre kerül mindazon rész, amely részen a shift gomb nyomvatartása mellett, a kurzorral átmentünk. Ekkor a szóköz csak a kijelölt tartományt játssza le. Van azonban a kijelölésnek egy olykor sokkal hasznosabb módozata is, ehhez álljunk oda a kurzorral, ahonnan a kijelölést végre szeretnénk hajtani, majd a Szerkesztés menüben válasszuk a kijelölés almenüt. Itt lehetőségünk van kijelölni a kurzor aktuális pozíciójától a hang végéig, esetleg az elejétől a kurzorig, ez bizonyos esetekben leegyszerűsíti a munkát. Persze ha csak egy adott részt szeretnénk kijelölni, marad a shifttel és a bal/jobb nyilakkal történő keserves hajkurászás.
Az effekt menüben tudunk a kijelölt részen bizonyos műveleteket elvégezni. Ezekbe nem szeretnénk különösebben belebocsátkozni, mert azon túl, hogy ordenáré sok dolog van itt, magyarul is elérhető ezek zöme, így pedig nyilván senkinek nem kell részletezni, mely opció mire jó. A felfedezés öröme tehát a tisztelt felhasználóé lesz, ha picit belemélyed a programba.
Ilyen effektek például a gyorsítás, a lassítás, tempó megváltoztatása, a hang megfordítása, lekeverés, szűrők, stb.

Végszó

Az audacity közel sem olyan professzionális, mint egy fizetős hangszerkesztő, cserébe egyszerűbb is. Ha valakit komolyabban érdekel, jelezze, és egy ráérősebb időszakban ráfekszünk a program legújabb verziójára is, kiderítjük, hogyan lehet a legegyszerűbben használni képernyőolvasóval. Az biztos, hogy a program ezen verziójával borzasztó egyszerűen lehet felvenni, ami számtalan esetben jöhet jól, például tanórákon vagy egyetemi előadásokon egyaránt.
Ha pedig valaki egy kis hangszerkesztgetésre vágyik, az kipróbálhatja magát ennek az egyszerű szoftvernek a használatával, de persze akik komolyabban művelik ezt, azok idővel komolyabb szoftver után is néznek. Az audacity viszont mindenki számára egyszerű, ez pedig néha többet ér az ezerféle beállítási lehetőségnél.
Ámen!

A bejegyzés kategóriája: Kezdőknek, Számítógépes programok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Audacity – Hangrögzítő helyett bejegyzéshez 26 hozzászólás

 1. Laci szerint:

  Üdv!

  Olyan kérdésem volna ezzel a programmal kapcsolatban, ha mondjuk neten hallgatok valamit, azt hogyan tudom ezzel rögzíteni? Mit kell beállítani? Egyáltalán be kell-e valamit külön állítani neki?

 2. RauchR szerint:

  Hali,

  Ennél a beállításnál fontos lehet, hogy milyen képernyőolvasó van a gépen, mindenesetre Jaws esetén a jaws-kurzorral, NVDA esetén az áttekintő kurzorral kell az audacity főablakában cirkálni, mígnem, valahol a menüsor alatt, találni fogunk egy olyat, hogy mikrofon. Ezen beállításra egy bal egérgombbal kell kattintanunk, majd szintén a kurzorparancsokat használván, a megjelenő listában válasszuk ki, honnan szeretnénk a mikrofon helyett felvenni. Ha belső hangot szeretnénk rögzíteni, ez általában a sztereókeverő elnevezést kapja, bár láttam én már hanghullámkimenet-keverőt is. Mindenesetre ha megvan, erre újabb bal egérgomb, így az Audacity már az újonnan beállított hangot rögzíti.
  Másik lehetőség, ha a windows hangerőszabályzójában a felvétel beállításainál állítjuk át a mikrofont belsőkeverőre, lényegében ez is ugyanazt eredményezi.

  Ilyenkor persze azt is felveszi, ha a képernyőolvasó belebeszél, ezt csak úgy lehet megoldani, ha addig a képernyőolvasót átrakjuk egy másik hangkártyára.
  Majd írd meg, sikerült-e a beállítás!

 3. LaciLaci szerint:

  Nos, jaws képernyőolvasót használok, de valami oknál fogva pont ezt nem találtam, amit javasoltál, ami nagy gond, ugyanis most hirtelen nagy szükségem volna rá. Esetleg van más alternatíva, amit használhatnék? A választ előre is köszönöm! :)

 4. RauchR szerint:

  Az ablak teljes méretűre állítása után sem működik a dolog? Nekem például így néz ki:
  Audacity
  Fájl Szerkesztés Nézet Projekt Generálás Effekt Analizálás Súgó
  Mikrofon gördít lefelé
  - 1,0 0,0 1,0 2,0 3,0 4,0 5,0 6,0 7,0 8,0 9,0 10,0
  Avagy a menüsor alatt semmi ilyesmi nincs? Mellesleg a windows hangerőszabályzójában is át tudod állítani, az ugye univerzális, tehát minden programra kihatással van, és audacitytől független.

  • Osillo szerint:

   Én a következő negatív tapasztalatokról tudok beszámolnia témában. Kezdeném ott, hogy pl. _Vista alatt az 1.2 nem megy, konkrétan sem az 1.2.2, sem az 1.2.4. Valami ismeretlen hibával elszáll a progi, tehát el sem indul. A legújabb 2.0.2 ellenben ragyogóan műxik alatta. Ezzel egyébként nekem nincs gondom, nekem használhatónak tűnik. De jöjjön a többi probléma.
   A Lame MP3 Encoderből nem tudom, hogy melyik verziót lehetne megetetni a 2.0.2-vel, ugyanis nem hajlandó elfogadni egyiket se. A régebbi 3.96.1-esre és a legújabb 3.99.5-ösre is azt írja, hogy nem kompatibilis az Audacity ezen verziójával. Kérdem én, ha se régi, se új Lame nem jó, akkor mégis mit várna?
   Következő gáz dolog: nálam nem úgy tűnik, mintha akarna működni a Shifttel történő kijelölés. Valamiért tojik rá, nem történik semmi. Ellenben a kijelölésnek nagyon faja módja a szögletes zárójel pár használata. Ez legalább műxik.

 5. RauchR szerint:

  Fura ez, mi xp és 7 alatt próbáltuk a régi verziót, ott nem volt vele indításkor semmi gond, meg ment is. Kérdés, ez a vistás dolog nálad valami egyedi probléma-e, vagy esetleg a Pistát alapban nem szereti?
  A legújabb verzióval nem próbáltunk lame bővítményt, csak azzal a verzióval, amit itt felraktunk.

  • Osillo szerint:

   Na ja, annó XP alatt nekem is ragyogóan futott az 1.2. Egyébként Vista alatt még kompatibilitási mód alkalmazásával se megy, próbáltam XP SP2-es kompatibilitással futtatni, de hiába. A 2.0.2 számomra jónak tűnik, egyedül a Lame Enc-et nem tudom összehozni még vele.
   De van itt még valami, ami nem elhanyagolható. Az általad írt stereo mixer beállítás szerintem egyáltalán nem garantált, hogy mindenkinél működik. Az az igazság, hogy ezt XP alatt a Hangerőszabályzóban frankón be lehetett állítani, és megbízhatóan, normálisan ment is. Ám a Vistától kezdődően ezt a lehetőséget elrejtették a Windowsban, tehát alapból nem található meg a Hangerőszabályzóban. Külön a Vezérlőpulton keresztül a hangbeállításoknál aktiválni kell ezt, ill. el van rejtve alapértelmezetten, tehát “elő kell varázsolni”. A poén az, hogy én több ízben próbáltam ezt beállítani, látszólag minden jó is volt, viszont sehogyan sem hajlandó belső hangot felvenni, tehát a hangkártyáról. Úgy tudom, hogy másnak is volt hasonló problémája. Azt nem tudom, hogy Win7 alatt ez mennyire műxik stabilan. Mellesleg az Audacityben a mikrofon beállításait én is megnéztem, és meg sem jelenik nálam sztereó keverő, vagy bármi, ami ezzel egyenértékű lenne. Úgy vélem, ez eleve csak akkor látszik ott, ha magában a Windowsban is, tehát a fentebb említett helyen külön be kell kapcsolni ezt, ha még nem tette meg valaki.

   • Osillo szerint:

    Egyébként én alapvetően Audition párti vagyok inkább, viszont van egy olyan funkció, ami az Auditionban ugyan elérhető, de szerintem csak egérrel, legalábbis billentyűzetről nekem még nem sikerült használnom. Ez pedig a tempó változtatás, persze hangmagasság módosítása nélkül, magyarul a BPM módosítására gondolok. Audacity-ben viszont ez nagyon könnyen és gyorsan elérhető, és jól működik billről is. Ez pl. tetszik benne.

 6. RauchR szerint:

  Hét alatt biztosan megy maga a program, legalábbis a tapasztalatok erre engednek következtetni, Vista alatt nem tudtam kipróbálni, illetve rajtad kívül egyelőre nem sikerült meghallgatni olyan embernek a véleményét, aki használta volna alatta.

  Az pedig, hogy a sztereókeverő mennyire kompatibilis, szerintem hangkártyafüggő is, a realtekes kodeket használó kommersz kártyák időnként XP alatt is nehezen boldogultak ezzel, fene tudja, jó lenne több ember véleményét is kikérni.

 7. laciLaciLaci szerint:

  Üdv! Nos, a mikrofon felirat valamiért nem található a képernyőn a menüsor alatt, csak legördítés, meg hasonlók, és az a számsor, ami a tiéden is. Különös, hát más választásom nem lévén, marad a hangerőszabályzó, bár jó lett volna, ha ezt elkerülhetem. Most jön a főpróba, hogy így vajon sikerül-e. A korábbi kommentekhez szólva, nekem is win7 alatt fut.

  • Osillo szerint:

   Az a vicc, hogy XP alatt nálam pl. a Realtekes hangkarival annó nem volt ilyen probléma, a mostani ugyan szintén integrált, de nem Realtek.

 8. Leonder szerint:

  Üdv!

  Nálam win 7 alatt a következőképpen működik:
  rendszertálcán jobb gombbal rámegyek a hangszórós ikonra, ott kiválasztom a rögzítő eszközöket. Ezután a megjelenő ablakban menügombbal előcsalom a helyi menüt, ott bejelölöm a letiltott eszközök, és a leválasztott eszközök megjelenítését is. Ilyenkor már ott lesz a sztereo keverő. Ezek után Audacity szerkesztés menüén belül a beállításoknál be tudom állítani a felvétel eszköznél a sztereo keverőt, és már működik. Viszont érdemes átállítani a felvételi csatornákat sztereo-ra, az is ugyanazon a lapfülön van.

  • Osillo szerint:

   Leonder, köszi, nagy vagy. Végre egy tuti megoldás, tök jól műxik. Érdekes, hogy a Vezérlőpulton keresztül beállítva nem megy, viszont az általad írt módon meg igen. És még ami egyelőre rejtély számomra, hogy Audacity-ben remekül megy vele a felvétel, viszont az Audition továbbra sem hajlandó erre átállni, akkor is mikrofonról vesz, ha az Options -> Device Properties-ben a Wave In lapfülön beállítom felvevőeszköznek a sztereó keverőt.

 9. RauchR szerint:

  Device ordernél próbáltad már? Options, device order, record devices fül, ott az unused record devicesnél kiválasztod a sztereókeverőt, majd use gombot nyomod meg. Eztán a multitrack device preference order listában lesz a sztereókeverő, ezt pedig az USE in EV gombbal tudod használatba venni.

  • Osillo szerint:

   Thx, ragyogóan szuperál Auditionban is. Na ezért is jó ez az oldal, mert a cikkek mellett a tapasztalatcsere is nagyon jól jön.

 10. laciLaciLaci szerint:

  Üdv!
  Nos, mindent úgy csináltam, ahogy Leonder leírta, viszont, ami nagyon érdekes, hogy nekem az audacity-ben nincs a szerkesztés menüben a beállítások. Ezt másképp elő lehet csalogatni? Vagy netán én bénáztam el mégis valami nagyon fontosat?

 11. Laci szerint:

  Elnézést, megtaláltam közben, fájl menüben. :)

 12. zsola szerint:

  én csak annyit szeretnék szolidan kérdezni valaki nem tud karaoke szerkeztő progit, vagy valahogy az éneket leszedni egy adott mp3-ról?

 13. Osillo szerint:

  @zsola:
  Egy MP3-ról sose fogod tudni leszedni teljesen a vokált, mert azt nem tartalmazza külön sávként a hangfájl, tehát MP3-at nem lehetséges sávokra felbontani.

 14. Verica szerint:

  Nem ismeri valaki az mp3 direct cut nevű programot? Mp3 fájlokat lehet vele vágni, de valahogy felvétel is készíthető vele, erre szeretnék rájönni, de még nem jött össze.

  • Zoli szerint:

   Sziasztok!

   Verica, kipróbáltam az MP3 Direct Cut programot.

   Néhány perce tettem fel a gépre, vegyesek a tapasztalataim.

   Nos: Vágni nehéz vele.

   A beállításoknál be kell pipálni, ill. a lehetőségek közül ki kell választani, hogy az egér bal gombjával tudd megadni a kezdeti, a jobbgombjával pedig a végpontot.

   Ez ugye azt jelenti, hogy mondjuk van egy szöveg, amiben van egy hiba.

   Mondjuk rádiósoknál előfordul, hogy elrontják a szöveget és még egy kellemeset káromkodnak is utána.

   Nos, szóközzel hallgatod a file-t, amit előzőleg CTRL + o-val behívtál a programba.

   Vagy épp felvettél valamit a programmal.

   Én ezt is megpróbáltam. Mármint a felvételt. A Speciális menüben található Gyors rögzítés gomb segítségével.

   Nem ismertem a hangomra. Még a Mikulásnál is mélyebb volt.

   Mivel így is basszus voltam az énekkarban egykor, ezért tehát ez sem jött be.

   Van kényelmi funkciója is. A nyilakkal tekerhetünk a felvételben lejátszás közben.

   És ami különösen tetszett, hogy a Page up és Page down gombokkal szintén tekerhetünk a file-ban, csak sokkal nagyobb ugrásokkal.

   Viszont azon kívül, hogy picit játszogatunk vele, ami nálam 10 másodpercig tartott, kezd unalmassá és haszontalanná válni, mert más funkciók használhatatlanok, amihez mondjuk a tekerést igénybe vehetnénk.

   Röviden: Használhatatlan a program.

   Bocsánat, de így van. Legalábbis a gyors teszt eredménye számomra ez.

   Vannak ennél sokkal jobb programok.

   Üdv.: Zoli

 15. Verica szerint:

  Hm, akkor eltérőek a tapasztalataink, nekem nagyon bevált. Vágásnál a b-vel lehet megadni a kezdőpontot és n-nel a végpontot, delete-vel lehet kivágni, de ha a kijelölt részt akarjuk elmenteni, akkor a fájl menüben a kijelölést ment-re kell kattintani. Ha az egészet akkor a mindent ment funkciót választjuk. A felvételt majd kipróbálom. Az igaz, hogy vannak ennél sokkal nagyobb tudású programok is, de mindenki más dolgokat helyez előtérbe.

  • Zoli szerint:

   Sziasztok!

   Verica, akkor te ügyesebb vagy, mint én. Erre a B-betűs cuccra én nem jöttem rá.

   Pedig igyekeztem minden tapasztalatomat bevetni. :)

   Más programot nem a nagyobb tudás miatt javasoltam, hanem a használhatóság érdekében.

   Ezt a véleményem továbbra is fenntartom. Márcsak a vételezés miatt is.

   Senki nem mondta volna meg, hogy ami a felvételen hallható, az az én hangom.

   Bár lehet, hogy csak nálam nem vált be. :)

   Üdv.: Zoli

 16. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Esetleg terveztek írni az adobe auditionról is? Szívesen venném :)

 17. Zsu szerint:

  Sziasztok! mp3 directcut, nekem is bevált mostanáig. Valami baj történt azonban, és nem jövök rá, hogy mi. A ctr+o-val megnyitott mp3 fájl ugyan megnyílik, de utána az van írva, hogy “szerkesztőmező. Szóközzel el is indítanám a lejátszást, de nem teszi meg, ha nem valami dll fájlt kér, amit sehogyan sem sikerült eddig megszerezni. Hiába töltöttem le újra magát a programot, nem jött vele. Sajnos a pontos nevét nem tudom, mert túl kezdő vagyok. Sok mássalhangzóval kezdődik, dekoder fájl lehet. Más könnyen kezelhető és magyarul elérhető, letölthető win10-zel való használatú vágó progvit nem ismerne valaki és nem rágná-e a számba jó kezdősen? Magánban is lehet. Köszi szépen, elnézést, ha bonyolultan fogalmaztam.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>