Az RSS használata, avagy házhoz jönnek a hírek

Híreket, blogokat, egyéb infókat olvasni kétségtelenül jó dolog. Az internet által kínált lehetőségek tárháza pedig rettentően széles, a különböző nagyobb híroldalaktól kezdve a remek magánblogokon át egészen az értékelhetetlen vérpistikés honlapokig van minden. Kedvenc híroldalaink azonban tekintélyes mennyiségű időt is elrabolhatnak tőlünk, ugyanis minél több van belőlük, annál időigényesebb sorra meglátogatni az összeset, és naponta akár többször is ellenőrizni, miféle friss anyagok kerültek ki oda és amoda. További kellemetlenség, ha az adott oldal tele van fantasztikus flash animációkkal, egy raklapnyi hirdetéssel és más egyéb finomságokkal, ekkor ugyanis az időrablás mellett még akár idegfelkorbácsoló hatása is lehet. Az RSS használatával azonban mindezt elkerülhetjük, alant olvasható, miként.

Az RSS általában

Oldalunkon is volt már néhányszor szó arról, hogy világunk lakói mennyire szeretik a kényelmet és a gördülékenységet. Hogy miért volt szó róla ennyiszer, arra sok magyarázat létezhet, talán a Freekocka szerkesztői is túlzottan el vannak kényelmesedve, ám mi nem átalkodunk megosztani a nagyérdeművel azon módszereket, hogyan tehetnek szert ők is efféle kényelemre és hogyan takaríthatnak meg némi időt maguknak a hétköznapokban. Tulajdonképpen az RSS megalkotóit is valami hasonló cél vezérelhette, a technológia lényege ugyanis az, hogy az általunk kigyűjtött weboldalak ún. hírcsatornáit mi azonnal megnézhetjük, ne kelljen tehát a weboldalra minduntalam fellátogatni. Ennek gyakorlati haszna pedig, hogy az új hírek megjelenéséről a honlap meglátogatása nélkül is értesülhetünk, elolvashatunk róla némi bevezetőt, ha pedig érdekesnek találjuk, egy szimpla enter leütésével már olvashatjuk is a cikket.
Ez személyi számítógépen is hasznos, de mobil eszközökön talán méginkább, ugyanis néhány érintéssel megtudakolhatjuk hőn szeretett telefonunktól vagy táblagépünktől a legfrissebb híreket, így elsőként értesülhetünk például egy menetrendváltozásról, vagy akár arról, hogy megváltoztatták kedvenc sorozatunk kezdetének időpontját a tv paprikán. Persze az RSS a fentebbi példákon kívül még megannyi, sokkalta hasznosabb feladatot is elláthat, de lényege a kényelmes hírolvasás és a friss hírekről történő mihamarabbi értesítés. A mai alkalommal PC-n, illetve Apple eszközökön mutatjuk be ennek használatát.

Az RSS számítógépen

PC-re is létezik jónéhány RSS hírolvasó alkalmazás, mi a Thunderbird mellett döntöttünk, mégpedig azon megfontolásból, hogy a program ezen a téren is kiválóan megállja a helyét, nem csupán levelezésre alkalmas. Melegen ajánljuk viszont a Thunderbirdről szóló cikkünket is, főként a kiegészítések, tapasztalatok című részt, itt ugyanis jópár olyan kényelmi beállításra kitérünk, amelyeket itt is javallott alkalmazni a kényelmes olvasgatás elősegítése végett. Fontos kiemelnünk továbbá, hogy – noha a Thunderbird alapvetően egy emailező szoftver -, nincs szükségünk emailfiókot beállítani az RSS használatához, így aki nem kívánja levelezését ebben a programban lebonyolítani, azt nem kötelezi rá senki sem, az RSS ettől függetlenül használható.
Rengeteg honlapnak van RSS hírcsatornája. Ezeket sokszor külön fel is tűntetik, ám ha mégsem, könnyedén rábukkanhatunk. Internet explorer és Jaws kombinációja esetén az insert+f8 paranccsal elérhető eszköztárban vannak az aktuális oldal hírcsatornái, NVDA és Firefox párossal pedig akkor tudjuk megoldani ezt a legegyszerűbben, ha a Könyvjelzők menüben a “feliratkozás erre az oldalra” lehetőséget választjuk, majd a linket egész egyszerűen kimásoljuk, ez lesz ugyanis az adott weblap RSS hírcsatornájának elérési útja.
Az alábbiakban pedig elregéljük, hogyan tudjuk az RSS hírcsatornákat belőni a Thunderbirdbe.

Hírcsatorna hozzáadása

Az Eszközök menüben válasszuk a “postafiók beállításai” opciót, a “postafiók-műveletek” gombra történő szóközölés után pedig a megjelenő menüben válasszuk az “Egyéb fiók hozzáadása” lehetőséget. Mindenekelőtt el kell neveznünk ezen fiókot, ezt érdemes úgy kezelni, mint valamiféle kategóriát. Ha például ennek a fióknak az Informatika címet adjuk, érdemes lehet azon oldalak RSS hírcsatornáit belepakolni, amelyeken informatikával kapcsolatos anyagok lelhetőek fel. A fiók elnevezése után tehát válasszuk a Tovább gombot, majd végül kattintsunk a Befejezés gombra. A Thunderbird fanézetében máris ott lesz az újonnan megalkotott fiókunk, a kezdet kezdetén természetesen üresen. megtöltéséhez használjuk a fiókon állva a menügombot, netán a shift+f10 kombinációt (a kettő hatása teljességgel megegyezik), és válasszuk a feliratkozás opciót. A megjelenő ablakba kell beilleszteni az előzőleg már kimásolt RSS elérési utat, tabbal pedig elvégezhetünk néhány beállítást is. Ezek közül kiemelendő a frissítési gyakoriság, ahol azt állíthatjuk be, milyen gyakran ellenőrizze a szoftver, hogy jöttek-e új, szívet megdobogtatóan jó vagy rossz hírek az adott hírcsatornára. Ezt mindenki kedve szerint állítsa be, mi az alapbeállításnál kissé gyakoribb frissítést választanánk.
Végül a beállítás végeztével kategóriánk kinyithatóvá válik, és az oda felvett hírcsatornák neve is megjelenik. Tabbal léphetünk át egy listára, ahol az adott RSS csatorna legfrissebb hírei között lavírozhatunk le és fel nyilak segítségével, enterrel pedig elolvashatjuk a teljes cikket. Itt ugyan már betöltődik az adott híroldal egy RSS-re specializálódott változata, így elképzelhető, hogy néhány reklámmal itt is találkozunk, de a böngészés még így is sokkalta gyorsabb, mint állandóan meglátogatni az adott honlapot. Escape gombbal térünk vissza a hírek listájába, shift+tab billentyűkombinációval pedig a fanézetre, ahol új kategóriákat vagy új hírcsatornákat is kereshetünk.
Egy fiókhoz természetesen korlátlan számú RSS link is hozzáadható, kategorizálni sem kell feltétlenül, ez pusztán egy javaslat volt részünkről, de ha valaki három-négy oldalnál többet nem nézeget, annak egyetlenegy fiók is bőségesen elég.

RSS az Apple eszközökön

Hasonló a helyzet, mint PC esetén, sőt itt mintha valamivel több RSS olvasó is a rendelkezésünkre állna, így mi teljességgel véletlenszerűen választottunk ki egy ingyenes olvasó szoftvert, az RSS Reader kulcsszavakra keresvén az AppStoreban. Mi a Free RSS nevezetű, igen szellemes és kreatív címmel rendelkező alkalmazásra böktünk, tettük ezt a véletlen műveként, de nem bántuk meg.
Telepítés után, a programot elindítván az “Add” gombra duplán koppintva tudunk RSS linket hozzáadni. Jobbra haladva tehát, pöccintgessünk el a “Hírfolyam webcíme alapján” mezőig, ide pedig gépeljük be az adott linket, hasonlóan, mint ahogy azt Thunderbird esetében tettük. Ezután a program főablakában ott lesz a hírfolyam, duplán koppintva rá meg is jelenik, ám alapbeállítás szerint nem frissül magától, így érdemes rábökkenteni a “Refresh” gombra. A hírek címei és bevezetői itt is megjelennek, balról jobbra tudunk haladni, a legfrissebbek az elején helyezkednek el. A minket érdeklő anyagot dupla koppintással tudjuk kinyitni, ám ekkor még csak egy rövidített változat tárul elénk, a teljes anyag elolvasásához jobbra kell pöccintenünk, egészen odáig, míg egy nevenincs gombot nem találunk. Erre a VoiceOver szimplán annyit mond, hogy “gomb”, rákoppintván viszont megjelenik a cikk.
Visszalépni bármikor van lehetőségünk a képernyő bal szélénél, egyéni tapasztalatunk pedig, hogy ez a kis programocska nagyon gyorsan, egyszerűen, és rendkívül megbízhatóan működik, sokkal nagyobb élmény vele olvasgatni, mint a webböngészőben átverekedni magunkat a rengeteg fölösleges hivatkozáson, reklámon és miegymáson.

Végszó

Az RSS-nek nagy haszna van számítógépen is, de hordozható mobil kütyün talán méginkább.
Utazás közben, buszmegállóban csücsürészvén is hasznosan tölthető el az idő, ránézhetünk kedvenc oldalainkra, mégpedig gyorsan és szinte azonnal. Ezen cikk szerkesztője nagy megelégedéssel használja az RSS-t mobil eszközein, és noha sokáig tudomást sem vett róla, mostanra igen nehezére esne nélkülözni.
Természetesen rengeteg más alternatív RSS olvasó szoftver létezik, PC-re és IOs-ra egyaránt, kommentek formájában jöhetnek a javaslatok, valamint akár néhány ajánlat Androidra is, hogy ott is kipróbálhassunk valamit.
Érdemes tenni az RSS-sel egy próbát, legalábbis azoknak, akik sokat olvasnak a világhálón folyton frissülő anyagokat, számukra igen hasznosak lehetnek az itt leírtak. Pláne, hogy nagyon sok weboldal kínál hírcsatornákat, többek között egy Freekocka nevezetű hírblog is, amelyről néhányan talán hallottak már a kedves olvasók közül…

A bejegyzés kategóriája: Programok mobilra, tabletre, Számítógépes programok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Az RSS használata, avagy házhoz jönnek a hírek bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Bálint szerint:

  Helló!
  A cikk szokás szerint remek.
  Kipróbáltam, felvettem az egyik hírportál RSS-ét, de a frissítési gyakoriságot sehol se találtam. Hol kellene fellelnem? Melyik thunderbird verzió segítségével készült eme remek iromány?
  A választ köszi.:)
  Hajrá Freekocka! :) :)

 2. RauchR szerint:

  Hali,
  Igen, ez nem volt külön tárgyalva a cikkben… Miután a fiókot létrehoztad, az Eszközök menü postafiók beállításai menüpontra enterezvén keresd meg a fiók nevét a fanézetben. Ha megvan, tabbal találod meg a kiszolgáló beállításait, itt vannak a frissítésre vonatkozó opciók is.

 3. Szabó Gábor szerint:

  Sziasztok!

  Már régóta izgatott az RSS témája, mert utáltam, hogy a különböző hírportálokon az engem érdeklő cikkekért keresztül kell verekednem az olyan típusú cikkeken is, hogy “megerőszakolta-megölte-elásta-kiásta-újra-megerőszakolta”. De valamiért a Google Readerrel nem boldogultam. A cikken felbuzdulva beállítottam RSS olvasónak egy hordozható Thunderbird-öt és tényleg nagyon frankón működik! Mindenkinek csak ajánlani tudom. Viszont a Google Reader bezárása kapcsán annyian ajálgatták a Feedly nevű szolgáltatást, hogy nem bírtam a véremmel és kipróbáltam. És azt is nagyon tudom ajánlani! Nem teljesen NVDA kompatibilis, legalábbis vannak olyan menüpontjai, amit én eddig csak az egérrel tudtam elérni. De ha valaki ennyi kényelmetlenségen túl tudja tenni magát (amire egyébként csak akkor van szükség, ha új feed-et akarunk hozzáadni), akkor nagyon fogja élvezni a cuccot! Én ezt a fajta élményt kerestem már a Google Readerrel is, csak ott valamiért nem tudtam összehozni. Most viszont megvan, a Feedly tényleg olyan, mintha saját hírportálom lenne.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>