Az új DEX 2.5 használata (frissítve2!)

Az Infoalap által fejlesztett DEX, azaz Dramatizált Elektronikuskönyv szerkesztő szoftver vérfrissítésére már igen égetően szükség volt. A program nemrég vált elérhetővé, és nálunk is tiszteletét tette.

A látássérült számítógép-felhasználók közül nagyon sokan ismerhetik a hosszú évek óta elérhető DEX alkalmazást, amelyet az Informatika a Látássérültekért Alapítvány fejleszt, célja pedig gyakorlatilag annyi, hogy elektronikus formátumú szöveges könyveinket vagy dokumentumainkat egyszerűen konvertáljuk hangossá. Ennek természetesen számtalan előnye van a gyakorlatban. A legnagyobb kétségtelenül az, hogy egy egyszerű hanglejátszó eszköz is alkalmas lesz arra, hogy úton útfélen beletemetkezzünk kedvenc regényünkbe, netán a buszon, vonaton a kellemes zenék helyett tananyagainkat bújjuk. Mobilon, tableten, de egy bármilyen, mezei mp3 lejátszón is megszólalnak ezek az anyagok, lévén a lehető legszabványosabb mp3 formátumba is rakható minden szöveges dokumentum. Egyszerűen hordozhatóvá válnak tehát a könyveink és egyéb dokumentumaink, a zümmögő vagy fütyülő számítógépektől pedig elszakadhatunk az olvasás idejére.
Természetesen a szoftvert nem véletlenül hívják Dramatizált Elektronikuskönyv Szerkesztőnek, ugyanis többek közt lehetőség van arra is, hogy a könyv egyes szereplői más hangon, más beszédtempóban vagy más hangmagassággal szólaljanak meg. Ez tehát a szó szoros értelmében vett dramatizálás, noha egyéni tapasztalatunk, hogy minél hosszabb egy adott mű, a hosszával egyenes arányossággal növekszik azon ráfordítandó idő, míg a szereplők hangjait és a megfelelő résznél bekövetkezendő váltásokat belőjük. Egy szó, mint száz, ötletnek remek, de hosszabb műveken nagyjából senki sem alkalmazza, egyszerűen fölöslegesnek és rendkívül időigényesnek véli mindenki a feladatot. Ez persze a DEX értékéből semmit nem von le, tökéletes minden olyan esetben, amikor szövegből mp3-at kívánunk gyártani. Nem is beszélve az egyes helyeken igen elterjedt Daisy formátumról, amelyet szintén kezel az alkalmazás. Ennek gyakorlati haszna, hogy megfelelő Daisylejátszó szoftverrel képesek leszünk az elkészített Daisy dokumentumban lejátszás közben is navigálni. Lényegében egyszerre kapjuk meg a felolvasott és a szöveges változatot is a könyvből, így például kereshetünk benne, és mi határozhatjuk meg, honnan folytatódjon a felolvasás.
Mivel egyéni meglátásunk szerint az mp3 formátumú anyagok itthon elterjettebbek, cikkünkben főként a DEX-nek ezzel kapcsolatos szolgáltatásait vesézzük ki.

A 2.5-ös verzió legfőbb újdonságai

Noha az Infoalap weboldalán, a DEX-ről szóló friss hírben erről nem szól a fáma, mi azért nem átallunk megemlíteni az egyik legfontosabb újdonságot, mégpedig azt, hogy az új DEX-et immáron fel lehet telepíteni. Ez persze kissé sarkított, de tény, hogy az előző, 2.2-es DEX nem volt hajlandó olyan számítógépen helyet foglalni, amely a legújabb, nyáron megjelent 14-es Jaws-zal rendelkezett. Egyszerűen nem vette azt észre, és minduntalan 11-es vagy 9-es Jaws meglétéért balhézott. Szerencsére a most megjelent program pontosan tudja, mi fán terem a Jaws 14, így a telepítés is zökkenőmentes, gyors és egyszerű.
Ide kapcsolódóan persze muszáj megjegyeznünk azon tényt, amely korántsem újdonság, ellenben fontos: a DEX program kizárólag akkor működik, ha a memóriában van egy Jaws képernyőolvasó, egy Magic vagy esetleg egy ZoomText képernyőnagyító szoftver. Remek hír viszont, hogy ezen szoftverek demó verziója is elegendő a DEX működéséhez, így végsősoron mindenki számára ingyen és bérmentve elérhető a program.
Legalább ilyen fontos, hogy az új DEX támogatja a friss Windows 8 operációs rendszert is, sőt mostmár a támogatott operációs rendszerek 64 bites verzióin is működik.
Az új verzió képes megnyitni az Office 2010-es kódolással készült fájlokat is, sőt az ingyenes OpenOffice és LibreOffice által használt ODT formátumú dokumentumokat is kezeli, ha ezek a komponensek telepítve vannak a rendszerre.

Az adott szöveget a DEX képes magas szinten konvertálni úgy, hogy az alkalmas legyen Braille nyomtatón történő kinyomtatásra, ezen a területen is történtek fejlesztések.
Mivel sokan a program egy jóval korábbi verzióját használják, az alábbiakban részletesebben is kitérünk az új DEX kezelésére, remélve, hogy néhány kedves olvasónknak megkönnyítjük az átállást.

Kezelés, felhasználói felület

Mint említettük, a telepítés a lehető legszabványosabb, sőt az előző verziókhoz képest meglehetősen gyorsan meg is van. A program helyet foglal az asztalon is, indulás után pedig egy szövegszerkesztőhöz hasonló ablak nyílik ki elénk. Ez minden korábbi DEX-ben hasonlóképp nézett ki, a menürendszer és a funkciók viszont sokat fejlődtek, különösképp az 1.0-s és a 2.0-s verziók óta.
Az alt billentyűvel itt is elérhető egy menürendszer, a funkciók tárgyalásához az itt elérhető opciókat vesszük sorra.
A fájl menüben tudunk megnyitni egy adott dokumentumot, amelyből hangoskönyvet kívánunk gyártani. Általában ez a leggyorsabb módja ennek, hisz legtöbbünknek a könyvek a gépünkön tanyáznak. Érdekes, hogy noha az újdonságok listájában szerepel az ODT formátum kezelése, ezt a megnyitható fájlok listájában mi sehol nem találtuk. Mindenesetre rtf, html, txt, doc vagy akár saját dexes formátumú fájlok is kiválaszthatók, a megnyitás gomb után pedig a program beolvassa, majd megjeleníti a dokumentumot. Itt szabványos nyílbillentyűkkel mocoroghatunk, mint a szövegszerkesztőkben, és tulajdonképpen aki gyorsan akar végezni, az már ezen a ponton is elkészítheti az mp3 dokumentumot, melynek során egy előre kiválasztott hang olvassa majd fel a könyvet.
Persze az ilyen szintű műveletvégzést már a legelső DEX is tudta, így evidens, hogy az új program ennél többet kínál.
A Fájl menü például alkalmas arra is, hogy a Dokumentum tulajdonságai menüpontban megadjuk annak címét, készítőjét, a megjelenés évét és egyéb adatokat is, így könnyedén tudunk a későbbiekben kategorizálni.

Tovább haladva, a Dramatizálás menüben azonnal kiválaszthatjuk azon beszédhangot, amelyen a felolvasást el szeretnénk végezni. A telepített beszédszintetizátoraink jelennek meg a listán, így a Jaws-hoz tartozó Profivox hangjain kívül akár külsős szintetizátorok is használhatóak, persze, ha a DEX hozzáfér, azaz nem kizárólag egy adott programnak van jogosultsága azt használni.
Ha tehát a DEX elboldogul vele, akkor kedvenc szintetizátorunkat épp úgy használhatjuk felolvasásra, mint a Profivoxot, különösképp hasznosnak bizonyulhat ez akkor, ha idegennyelvű szöveget hallgatnánk.
A dramatizálás menüben alant azoknak az objektumoknak a kezelését végezhetjük, amelyeket jellemzően a beszúrás menüben illeszthetünk be dokumentumainkba, így át is térünk erre.
Itt ugyanis a kurzor adott pozíciójához szúrhatunk be mondjuk szünetet a felolvasásba, de hozhatunk létre vágópontot is, ekkor beállítástól függően a szöveg egy következő hangfájlban folytatódhat tovább.
Érdekes szolgáltatás, hogy Wav formátumú hangot is beleszúrhatunk egy adott pozícióba, ekkor ez bele is kerül a konvertált könyvünkbe. Némi időt eltöltöttem azzal, hogy lementem alfába, és elgondolkodtam azon, mi ezen funkcióban a legnagyszerűbb. Betehetek például a fejezetek végére egy olyan hangot, amelyen az hallható, ahogy lapozok a könyvben. Ez is egy opció, ám szerény meglátásom szerint a legjobb hatást akkor érjük el, ha egy adott mű legfélelmetesebb részébe egy olyan hangfájlt szúrunk, amelyen egy fékeveszett bömbölés hallható. A konvertált könyv olvasói számára így garantált lesz a hideglelés.
Szúrhatunk be továbbá táblázatokat vagy címsorokat is, ezek haszna általában az egyéni igények tükrében ítélhető meg.

A legérdekesebb a beállítások ablak, amelyet az eszközök menüben találunk.
A panel Általános című fülén pontosan azt állíthatjuk be, amelyet a Dokumentum tulajdonságai ablakban, azaz címet, szerzőt és egyebet, az itt beállítottak azonban globálisan hatnak minden dokumentumra.
Tovább tabozva viszont megjelennek az mp3 kódolással kapcsolatos beállítások, itt háromféle bitsűrűség és mintavétel között választhatunk, amelyet a Dex a jó, közepes és gyenge címszavakkal jellemez. Tapasztalatunk szerint a DEX által gyengének titulált hangminőséggel sincs a világon semmi baj. Persze, vájtfülűeket zavarhat a kissé megromlott minőség, de a szöveg így is hallgatható, ráadásul a konvertált anyag mérete óriási mértékben csökken, ha lejjebb adjuk igényeinket.
Itt kapott helyet azon bűvös jelölőnégyzet is, amelyet annak idején, a 2.0-s DEX megjelenésekor nagyon sokan hiányoltak. Szabályozható ugyanis, hogy a mondatok között legyen-e szünet.
Tabbal találjuk az mp3 darabolással kapcsolatos szolgáltatásokat, darabolhatunk bizonyos időközönként (például tíz percenként új fájl kezdődhet, így nem kell sokat tekergetni, hogy megtaláljuk, hol tartottunk).
A másik lehetőség, hogy vágópontok vagy címsorok is beállíthatók, mint az új fájlok elkezdésének kritériumai, a címsoroknak leginkább html formátumú anyagok esetén van hasznuk, akkor azonban nem is kevés.

Egy control+tabbal lépünk a beszédbeállításokhoz, ahol szintén megjelenik a telepített szintetizátorok listája, ám kijelölés után további opciókat találunk. A kedvencünket alapértelmezetté tehetjük, de ott figyel egy Módosítás gomb is, amelyre valószínűleg szükségünk lesz.
Itt tudjuk beállítani a számunkra optimális beszédtempót, amely tempóban a könyvet hallgatnánk, de a hangmagasságot is babrálhatjuk.

A további lapfüleken a braille beállításokat és a daisyvel kapcsolatos funkciókat nézegethetjük meg.
Az eszközök menüben van egyébként egy kivételszótár is, amelyet mindenki saját igényeinek megfelelően használhat.

Bár cikkünk első felében arról értekeztünk, hogy hosszabb dokumentumok esetén túl időigényes a hangkarakterek váltogatása és a megfelelő beállítás, ezek mikéntjére is kitérünk, hisz ez is a DEX egyik szolgáltatása.
A használata nem túl bonyolult, egyszerűen a kurzorral azon pontra kell állnunk, ahol beszédhangot váltanánk, majd a dramatizálás menüben a beszédhang kiválasztása paranccsal állítsuk át a felolvasást arra a hangra, amellyel a szöveg folytatódjon.
A következő váltásig az új hang olvas.

Konklúzió

Szép, jó és okos is. Teszi a dolgát, elég egyértelműek a beállítások, és rövid konverziós tesztjeink során jól is teljesített. Nem voltak szabálytalan leállások vagy hibaüzenetek, noha 64 bites operációs rendszerek alatt nem teszteltük a DEX-et, az ilyen tapasztalatokkal egyelőre adósak maradunk, de kommentek formájában természetesen nagyon szívesen fogadunk minden észrevételt. Az Informatika a Látássérültekért Alapítványnak ezúton köszönjük meg az új fejlesztést, a felhasználóknak pedig kellemes és hibamentes konverziót kívánunk. És hogy a cikk végére ezúton is éljek valami meglehetősen olcsó poénnal, mindenkinek azt tanácsolom, hogy valamilyen hiba esetén se dramatizálja túl a helyzetet.

Update: az Infoalap eközben szép csendben kiadott egy javított változatot a 2.5-ös DEX-ből. A letöltések menüben semmi nem utal arra, hogy javított lenne, kizárólag a hírekből lehetett értesülni erről. Igen szófukar bejegyzésről van szó, megemlítenek felhasználói visszajelzések nyomán kijavított hibákat, ezek mikéntjét viszont nem tárgyalják.
A konverzió tökéletesen működik a saját beszédszintetizátorokkal, egyedül a külső Espeak nem működik együtt hibátlanul a DEXszel, ám ezutóbbi nem a DEX hibája.

Kategória: Kezdőknek, Számítógépes programok | A közvetlen link.

Az új DEX 2.5 használata (frissítve2!) bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Honnan lehet letölteni a telepítőt? És mielőtt felraktam, le kell törölni az előző verziót, ami most van a gépemen?

 2. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Nem akarok farkast kiáltani, de úgy tűnik, a teszt ellenére nincs egészen rendben minden.
  Komolyabb dramatizált szöveget immár harmadik próbálkozásra sem tudunk elmenteni, két különböző gépen. Egyiken egy win7 Ultimate 32 Bit, a másik egy XP pro sp3, szintén 32 bit. A szövegünkben szerepelnek a profivox hangkarakterei, plusz egy espeak.
  Konverziónál a következő üzenet jelenik meg:
  A következő hiba lépett fel: az érték nem lehet null. Név: source.
  Nálatok valami hasonló?
  Szívből remélem, hogy csak nálunk van valami bibi.

 3. RauchR szerint:

  Verica, http://www.infoalap.hu, letöltés hivatkozásra mész, és ott lesz a dex2.5.

  Nem igazán tudom, hogy le kellene-e törölni az előzőt, nekem 1.0-s és 2.2-es már volt fenn együtt, nem zavarták egymást.

 4. Bálint szerint:

  Sziasztok!
  1. Gratula a cikkhez, a poén ütős a végén.
  2. Nálam is volt fenn 1.0 és a 2-es változat, és nem vesztek össze egymással.
  3. Azoktól kérdezem a következőt, akik használtak 1.0-t, és ebben a 2.5-ösben is sikerült könyvet létrehozni, hogy hallkabb a 2.5-össel készített mp3, mint az 1.0-ban? Ugyanis a 2.2-vel készített mp3 nálam sokkal hallkabb volt, hiába volt 100%-on a hangerő.

  • Zoli szerint:

   Sziasztok!
   Az 1.0-ban készitett könyvek sokkal hangosabbak, mint a későbbi változatokban, de a 2.5-ben is ugyanez a helyzet.
   Ezért én maradok az 1.0-nál továbbra is.

 5. RauchR szerint:

  Hali,

  A halk szöveget illetően az a helyzet, hogy fogalmam sincs. Nem tudom, mennyivel volt hangosabb az 1.0-s dex, de ha ezt felhúzom száz százalékra, azért elég szépen szól. Halknak egyáltalán nem mondanám. 2.2-es sem volt kifejezetten rossz, ha száz százalékos hangerővel mentettem el fájlt, bőven elég hangos volt buszon, vonaton is.

 6. Verica szerint:

  Ajjaj, kezdek félni tőle:S

 7. Lajos szerint:

  A DEX 2.5 önmagában is tartalmazza azt a profivox hangszintetizátort amely a JAWS 14-ben is megjelent. Tehát a JAWS, MAGic, Zoomtext nem a profivox miatt kell, hanem azért, hogy a programot elsődlegesen látássérültek használják. Nem jó megoldás ez tény, de egyelőre ez van.

  Mivel a dex a 2.0 verziótól külső komponenseket is használ a megnyitandó formátumok változhatnak. Ha nincs a gépen olyan szövegszerkesztő amely tudja az ODT, vagy a docx formátumokat kezelni akkor a megnyitási panelen nem fog szerepelni az a formátum típus.
  formátum

  Az ingyenes espeak hangszintetizátort a dex kezdettől fogva nem tudta megfelelően lekezelni. Ez a hiba az espeak-ben található. A fejlesztőnek hiába lett jelezve a hiba. a javítást úgy tudom a mai napig nem csinálta meg.

 8. RauchR szerint:

  Kedves Lajos,

  Köszönjük a hasznos információkat, a cikket ezek fényében frissítettük a megfelelő helyeken.

 9. dávid szerint:

  dspeech lehet nen ilyen részletesen testreszabható de jawsfüggetlen hordozható kishelyen ellfér és rádás hogy ingyenes és a pdf-t is támogatja

 10. Dóri és Ébi szerint:

  Én arra lennék kíváncsi, hogy oké, hogy Jaws – al szépen szól, de mi van akkor ha egy szöveget NVDA – val szeretjük hallgatni, és nem Jawsl. Akkor felejtsük si el a Dex – et, mert csak a Jaws al fut? Lehe,t hogy ez hülye kéréds, de erre nem gondolnak, hogy ez elen is kéne valamit csinálni?

 11. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Elment a türelmem az új deksztől, úgyhogy írok. Végre rászántam magam, és feltelepítettük a win7-et a gépemre, 32 bites és jaws 14 legújabb verzióval van. Fent van a 2.5-ös deksz is, de nem nagyon működik. Beállítottam a hangkaraktert meg a sebességet, és ha rákattintok a mentés gombra nem csinál semmit. Vmi ötlet?
  Még néhány kérdés: hol lehet kikapcsolni, hogy bemondja a jaws hogy pl harmadik címsorszint? Illetve hol lehet beállítani, hogy bemondja a fájlok kiterjesztését?

 12. RauchR szerint:

  Sziasztok,

  Verica, és ha a DEX-ben a konverzió gombra nyomsz rá, vagy egyszerűen f5 billentyűt nyomsz a program főablakában?
  Tehát megnyitsz egy dokumentumot, nyilván valami olvasnivalót, és amint megnyílt, f5 gomb. Nem jön ki a konverzió ablak?

  A kiterjesztések bemondását a Windows-ban kell beállítani. Legegyszerűbb valami mappában, pl a dokumentumaidban nyomni egy altot, ott jobbra az eszközök menühöz, és felfelé egész könnyen meglesz a mappa beállításai nevű parancs.
  Bejön a mappabeállítások, control+tabbal lépj át a nézet fülre, majd tabbal egy fanézetet találsz. Az on és off opciókat a szóköz váltogatja. Haladj a fanézetben lefelé, az ismert fájltípusok kiterjesztéseinek elrejtése opcióig, ezt szóközzel állítsd offra.
  Majd ok gomb, és készen vagy.

 13. Osillo szerint:

  A címsorok bemondásának kikapcsolásához a használt böngészőben nyomj Insert+V-t, erre megnyílik a Közvetlen beállítások. A fanézetben keresd meg a Címsorok és keretek beállításai ágat, abban pedig megtalálod a címsorok bejelentésének beállítását.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>