Chrome vox: a beszélő króm

Mi is az a chromevox? Gyakorlatilag a Google cég által fejlesztett chrome Os nevezetű operációs rendszer képernyőolvasója. Erről a felhő alapú rendszerről és az ezt futtató Chromebookokról már írtunk februári helyzetjelentésünkben, azóta pedig utánanéztünk, vannak-e a Chrome OS-t futtató Chromebookoknak akadálymentesített funkciói. A chromevox azomban nem csak chromebookokra érhető el, hanem a Windowson futó chrome böngészőt is használhatjuk vele. Hogy hogyan? A cikkből kiderül.

Letöltés, telepítés

Érik a Chromebook fiatal koncepciója, noha az ilyen készülékek elterjedtsége minimális, igen sok gyártó határozta el, hogy piacra dob ilyen laptopokat a Google operációs rendszerével. Erről dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy egy alapvetően az internetre és a felhőszolgáltatásokra élülő, webböngésző jellegű rendszerről van szó. Természetesen a legcélszerűbb az lett volna, ha egy valódi Chromebookon próbálhattuk volna ki a Chromevox lehetőségeit, de mivel ilyen készüléket egyelőre nem állt módunkban beszerezni, így maradt a hagyományos számítógépen történő teszt.
A chromevox képernyőolvasó a Chrome böngészőben fut, windows rendszerekre külön le kell tölteni. A letöltéshez a chrome webáruházba kell ellátogatnunk, chrome böngészővel egész pontosan az alábbi linkre kell klikkenteni:
https://chrome.google.com/webstore/detail/chromevox/kgejglhpjiefppelpmljglcjbhoiplfn

Mi sajnos az nvda képernyőolvasó használatával nem tudtuk letölteni a chromevox-t, a weboldal tetején csak egy párbeszédpanelt észlelt a program, ezt sehogy se tudtuk aktiválni. Jaws 14 használatával már más a helyzet. Az oldal tetején egy telepítés gomb található, erre egy enter vagy szóköz billentyűt ütvén el is indul a telepítés, majd be is fejeződik. Ezt követően a chromevox elindul, és a windowsban beállított beszédszintetizátort használja. A windowsban használt alapértelmezett beszédszintetizátort a vezérlőpulton változtathatjuk meg. A chromevox használatához be kell zárnunk az egyéb képernyőolvasókat, ugyanis a chromevoxot is billentyűparancsok használatával tudjuk irányítani. Bár hazánkban nem sokan használnak még chromebookot, azért leírjuk, hogy ezeken az eszközökön a bejelentkező képernyőről tudjuk bekapcsolni a chromevox-t, mégpedig a ctrl+alt+z billentyűk egyidejű lenyomásával. A chromevox sajnos még nem tud kis hazánk nyelvén, így a program angolul beszél hozzánk, de nem kell nyelvvizsga a használathoz, a program felülete viszonylag egyszerűen kezelhető.

Használat

A chromevox a böngésző minden egyes indításakor aktiválódik, így nem kell kézzel bekapcsolnunk a kiegészítőt minden alkalommal. Következzenek most a leggyakrabban használatos billentyűparancsok, bár fontos megjegyeznünk, hogy nálunk sajnos valami egészen érthetetlen okból kifolyólag a billentyűparancsok több mint fele nem működött.
A legfontosabb billentyűkombináció a chromevox parancsbillentyű. Ez a ctrl+alt gombok egyidejű lenyomásával használható. A chromevox billentyűt minden billentyűkombináció lenyomásakor használni kell, funkcionalitása tehát megegyezik a jaws és nvda képernyőolvasóban már megszokott insert billentyűvel.
Fontos parancs még a beragadó mód, ezt rendhagyó módon az insert kétszer egymás után történő lenyomásával aktiválhatjuk. Bekapcsolt állapotban nem szükséges a billentyűparancsokhoz a ctrl+alt billentyűt lenyomnunk.
a tab és shift tab billentyűkkel a következő / előző fókuszálható elemre ugorhatunk, a ctrl billentyűvel megszakíthatjuk a beszédet.
Az alábbi billentyűparancsok használatához szükség van a chromevox billentyű (ctrl+alt) használatára, vagy a beragadó mód bekapcsolására.

 • aposztrof: növeli a beszédhang magasságát.

 • pontosvessző: a beszédhang magasságának csökkentése.
 • jobbzárójel: beszédsebesség növelése

 • balzárójel: beszédsebesség csökkentése
  E négy billentyűparancsot mi nem tudtuk használni, lenyomásukkor nem reagált a program.

 • lenyíl: navigálás le

 • felnyíl: navigálás fölfelé

 • enter: elem aktiválása

 • szóköz: “kényszerített” kattintás egy elemre, akkor kell használni, ha az enter billentyű lenyomására nem történik semmi

 • r: folyamatos felolvasás indítása a kurzortól

Fontos megemlíteni még a navigálási szinteket (nálunk ez sem működött). Elméletileg az egyenlőségjel növeli, a mínusz jel pedig csökkenti a navigálás szintjét. A navigálási szintek a következők lehetnek: karakterek, szavak, mondatok, objektumok, csoportok. Ha tehát karakterenként szeretnénk navigálni egy weboldalon, a következőt kell tennünk: nyomkodjuk a chromevox + minusz billentyűt addig, amíg a characters kifejezést meg nem halljuk. A balra nyíl szolgál az előző, a jobbranyíl pedig a következő karakterre történő lépésre. Mindez csak elméletben van így, nálunk mindenáron csak objektumok között mozgott a program.

navigációt gyorsító billentyűk

Egyedül a navigálást gyorsító billentyűk működtek nálunk igen jó hatásfokkal.
Chromevox esetén picit másképp tudunk az oldalon belüli elemek között navigálni, de ezt is meg lehet szokni.
Ha egy előző elemre szeretnénk ugrani, akkor minden esetben szükséges a p billentyű lenyomása, ha pedig a kurzortól lejjebb található az elem, akkor az n billentyűt kell használnunk. Például, ha a következő címsorra szeretnénk lépni, akkor nyomjuk le a chromevox+n, majd h billentyűket. A h előtt az n billentyűt természetesen fel kell engedni. Ugyanígy, ha az előző címsorra szeretnénk lépni, akkor n helyett p-t kell nyomnunk, tehát ez esetben a p, majd a h billentyűk lenyomására lesz szükség. Lehetőség van egy megadott címsorszintre is ugrani, ha lenyomjuk a chromevox n, majd a 2-es számot, akkor a következő, második szintű címsorra kerülünk.
fontosabb navigációs parancsok:

 • b: gombok közötti navigáció

 • x: jelölőnégyzet

 • c: kombinált listamező

 • g: ábra

 • h: címsor

 • f űrlapmező

 • l: hivatkozás

 • o: lista

 • i: listamező

 • r: választógomb

 • t: táblázat

táblázatmód

a táblázat mód automatikusan aktiválódik, ha egy táblázat fölé kerül a kurzor. A táblázatban az alábbi billentyűparancsok használhatók:

 • chromevox t, majd e: erőszakos kilépés a táblázat módból

 • lenyíl: a táblázat következő sorára lép

 • felnyíl: a táblázat előző sorára lép

 • jobbranyíl: A táblázat következő oszlopára lép

 • balnyíl: előző táblázatoszlop

Megemlítendőek még az alábbiak: pontjel: chromevox parancsok megjelenítése. A parancsok kközött a fel és lenyíl billentyűkkel navigálhatunk, az enter billentyű lenyomásával aktiválhatjuk a kívánt lehetőséget.
chromewox o, majd w billentyű: a chromewox opciói hívhatóak be, a külömböző beállítási lehetőségek között a tab és shift+tab billentyűkkel mozoghatunk. Itt módosíthatjuk a billentyűkombinációkat is.

Összegzés

Nem lenne rossz kezdeményezés a chromevox windows alá sem, sőt nem is az. Csak éppenséggel nem a magyar felhasználóknak. Mivel az egész program kizárólag angolul tud, ezért a billentyűparancsok is elsősorban az angol billentyűzet szerint kerültek megtervezésre. Ennek következtében sajnos a legtöbb billentyűkombináció használatához angol billentyűzetkiosztásra kell váltanunk, ami picit sem kényelmes. Sajnos nem ez az egyetlen probléma. A böngészés közben különféle hangeffektek jelzik az elemek típusait, ami eleinte jópofának tűnhet, később azomban igencsak idegtépőek, lassítják a böngészést, végül pedig a böngésző bezárására késztetik a felhasználót. Egyetlen pozitívum, hogy adott számú címsorra is ugorhatunk, ezen kívül semmi pluszt nem nyújt a többi képernyőolvasóval szemben. Szívesen vettük volna, ha lehetőség van a rendszeridő megtekintésére, ugyanis böngészés közben az idő szalad, a többi képernyőolvasóból pedig ki kell lépnünk a chromevox használatához. Tapasztalataink szerint a Firefox böngésző, de még az internet explorer használatával is gyorsabb a webböngészés. Ráadásul ha valaki mindenáron a chrome böngészőre vágyik, az NVDA képernyőolvasóval legalább olyan jó szinten használhatja, mint a chromevox-t. A hamarosan magyarul is megjelenő jaws14 is támogatni fogja a chrome-ot. Az éremnek azonban két oldala van. A Windows alatt működő Chrome-ot megannyi más módon használhatjuk, így egyértelmű, hogy a Google egyfajta kiegészítésként tette elérhetővé a beszélő Windowsos böngészőt. Ellenben a chromevox egy kitűnő képernyőolvasó a chromebookokhoz, chrome os alá. Ott nincs más alternatíva, valamint a chromebook billentyűzetkiosztása egyébként is angol.
Konklúzióként elmondható tehát, hogy a Windowsos beszélő Chrome csak némi tapasztalatszerzésre használandó, a mindennapos böngetés nem igazán üti meg vele az értékelhető szintet. Viszont ChromeOS alatt minden bizonnyal optimalizáltabban működik a dolog, noha chromebookon még nem nyílt lehetőségünk kipróbálni a beszélő funkciókat. A kezdeményezés jó, a megvalósítás pedig, úgy, mint a Chromebook koncepciója, csiszolgatásra, fejlesztgetésre, javítgatásra vár.

Kategória: Operációs rendszerek, PC, Számítógépes programok | A közvetlen link.

Chrome vox: a beszélő króm bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Osillo szerint:

  A Jaws nem támogatja a Chrome-ot, még a legújabb 14-es verzió sem. Hogy milyen szinten használható vele manapság a Chrome, azt pontosan nem tudom, de az FS által hivatlaosan nem támogatott böngésző, csak az IE és a Firefox azok.

 2. Mate011 szerint:

  A Freedom Scientific oldalán valóban nem szerepel a Chrome, mint támogatott böngésző, viszont a Google megpróbálta a Chrome-t úgy fejleszteni, hogy viszonylag használható legyen a jaws 12-es verziójától kezdve. Az alábbi linken megtalálhatók a chrome által támogatott képernyőolvasók angol nyelven:
  http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=en&answer=96831
  Az együtműködés valószínűleg nem tökéletes, annyi viszont biztos, hogy hírek olvasására, és egyszerűbb feladatokra a jaws is alkalmas a Chrome használatával, a flash objektumok és egyéb nyalánkságok szóba se jöhetnek, de ezekre ott van még plusz két böngésző.

 3. adns szerint:

  Sziasztok. Én kipróbáltam J 14-gyel demóval és szerintem tökéletes a cuccos. pár weblap amit próbáltam:
  http://www.zoldsarkany.info
  http://cicanevelde.hu
  ha még leszlenk fejleményjeim jövök.

 4. Mate011 szerint:

  Hello! Nem is állítottuk, hogy használhatatlan a chrome jaws-al, de hivatalos támogatás sosem volt a Google böngészőjéhez, sok feladatot nehezebb elvégezni vele, ráadásul sok esetben lassabb is a konkurens böngészőknél, képernyőolvasóval legalább is ez a tapasztalatunk.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>