Clownfish – kommunikálj sok nyelven és sok hangon!

Vannak olyan programok, amelyek egyaránt alkalmasak hasznos tevékenységek megvalósítására és életünk megkönnyítésére, valamint egyúttal arcpirítóan értelmetlen marhaságok kivitelezésére is.
A most bemutatásra kerülő Clownfish pont ilyen. Képes azonnal lefordítani kimenő és bejövő chatüzeneteinket, tartalmaz hívásfelvevőt, de mindezek mellett sugározhatunk a skype vonalba zenét, illetve megannyi szörnyű vagy épp vicces hangszínnel beszélhetünk partnereinkkel, ami ugyebár minden, csak nem hasznos. Kipróbáltuk, bemutatjuk.


Előszó, telepítés

Érdekes és egészen szövevényes a Skype kiegészítők története. Egy időben extráknak hívták őket, kezelésükkre pedig a nagyon szellemes nevet viselő Extrakezelő volt alkalmas, amely helyet kapott a Skype menüjében. Később, a 6-os verziójú Skype idejében rendre kaptunk olyan üzeneteket a programtól, hogy a Skype az új verzió eljövetele után már nem fog támogatni külső kiegészítőket. Egy időben ezt 2013 decemberére datálták, aztán valahogy a dolog feledésbe merült. Megjelent a 7-es Skype, ma már egy sokadik alverziójánál tartunk, de a kiegészítők bizony még mindig támogatottak, ígyhát aztán szaporodnak is.

A látássérült felhasználók többsége legtöbbször a hívások rögzítésére szolgáló kiegészítőket keresi, a most tárgyalt Clownfish többek közt erre is alkalmas, ami remek dolog, de szolgáltatásainak repertoárja aligha merül ki ennyiben.

A szoftver ingyen elérhető, beszerzéséhez látogassunk el a fejlesztők oldalára, a clownfish-translator.com címen elérhető honlapon pedig válasszuk a Download lehetőséget.
A megjelenő oldalon H billentyűvel lépjünk a Clownfish for skype címsorra, majd lefelé gombbal keressük meg a Download now hivatkozást.

Alternatív lehetőségként egyszerűen enterezzünk egyet ide, a link a mindenkori legfrissebb verziót tölti le közvetlenül a fejlesztők oldaláról.

A szoftver szabványos telepítőrendszert kapott, a Tovább gombokkal jóváhagyhatjuk a felajánlott beállításokat, módosítani csak egyéni igények esetén szükséges ezeket.

Indítás, kinézet

A Clownfisht telepítés után a start menüből, de az asztalról is elérhetjük. Elindítása előtt érdemes előzőleg betölteni a Skype-ot, hogy rögtön érzékelhesse az új jövevényt. A Clownfish ikonjára történő enterelés után alt+tabbal keressük meg a Skype figyelmeztető üzenetét, és válasszuk az engedélyezés lehetőséget.

Jelen formájában az alkalmazás összes szolgáltatása egyetlen menüben foglal helyet. Mivel viszonylag sokat tud a program, kicsit zsúfolt elsőre az egész, de a cikkben igen sok felhasználási módra kitérünk.
A menü a rendszertálcáról nyílik, de a Clownfish ikonjának aktiválása is előhozza, tehát legegyszerűbb az asztalról kiválasztani a programot, és máris jön a menü.

A szoftver alapértelmezés szerint angol nyelven kommunikál, akinek ez nem felel meg, a Preferences almenü Interface Language menüpont alatt beállíthatja a Hungarian opciót.
Az alábbiakban a hasznos, lejjebb pedig az érdekes vagy épp bugyuta opciókat ismertetjük.

A fordítás beállítása

Fentebb szó esett róla, hogy lényegében minden lehetőséget egy helyi menüből érhetünk el, ez időnként azzal a kellemetlenséggel jár, hogy nem világos azonnal, mit keressünk a sok hasonló nevű funkció közül.
Ha a helyi menüben lefelé indulunk el, csakhamar rábukkanunk egy menüpontra, amely a fordítás beállításai nevet viseli.
Itt még nem a cél és forrásnyelvet lőhetjük be, ehelyett az adható meg, mely online szolgáltatást használja a szoftver a művelethez. Dícséretes dolog, hogy meglehetősen sok szolgáltató a rendelkezésünkre áll, a teljesség igénye nélkül fordíttathatunk a Google, a Bing, a Yandex, vagy épp a Babylon rendszerével.

Válasszunk egyet a listából, majd hívjuk be újra a szoftver menüjét, és haladjunk tovább lefelé. Kissé logikátlan az elrendezés, mert minden fordító saját almenüt kapott, így tehát ugyanúgy van Google beállítások almenü, mint ahogy Bing vagy Yandex beállítások menü is van. Válasszuk az előbb beállított szolgáltatóra vonatkozó almenüt, majd állítsuk be a forrás és a célnyelvet, erre két almenüpont, az “ilyen nyelvről”, illetve az “ilyen nyelvre” szolgál, rendeltetésük egyértelmű.

Ha megvagyunk, ne felejtsük el az újbóli menübehívást követően a menü tetején a Fordítás bekapcsolása opciót választani. Ha már aktív, ugyanitt tudjuk azt kikapcsolni is.

A fentebbi opciók a kimenő, azaz általunk küldött üzenetek lefordítására alkalmasak, a bejövő üzenetek lefordítására egy külön menüpont szolgál a főmenüben, ez példaértékű magyarsággal a “lefordítani a bejövő üzenetek” nevet kapta a keresztségben, az almenüben pedig választhatunk, milyen nyelven szeretnénk az idegennyelvű üzeneteket megkapni.

Szoftveres fordítási algoritmusokról lévén szó, tudnunk kell, hogy az ezekkel elérhető eredmény nagyon messze van a tökéletestől. Arra elég lehet, hogy egyszerűbb üzenetekkel kommunikáljunk, meg persze az összetettebb mondatokból is ki lehet következtetni egyet s mást, de nyilván azonnal észrevehető, mikor olvasunk ember által írt szöveget, és mikor kapunk valami olyat, amit egy fordító szoftver generált.

Mindazonáltal maga a lehetőség mégiscsak előremutató, és rengeteg esetben jöhet jól. A művelet automatikus, tehát elég kizárólag a Skype chatablakaiban üzenetet írnunk és onnan olvasnunk, a Clownfish beállítása után nem lesz dolgunk a fordítással. A beállítások között egyébként az is megadható, hogy szeretnénk-e látni az eredeti üzenetet, vagy épp csak a fordítás érdekel minket, ugyanígy a küldött üzeneteknél is megadható ugyanez.

Hívások rögzítése

A másik egészen hasznos funkció a hívásfelvevő. Mint minden más, ez is a program helyi menüjéből érhető el, hanghívásfelvevő néven.
A szoftver ezen része egy párbeszédpanelből áll, tabbal közlekedhetünk a vezérlőelemeken, ide viszont már nem ért el a fordítók keze, minden angolul jelenik meg. Senkit nem fog azonban ez földhöz vágni, tényleg csak a legalapvetőbb dolgokat kapjuk. Megadható a felvételek helye, egy jelölőnégyzettel belőhető, hogy automatikusan vegyen fel minden beszélgetést a szoftver, illetve sztereó felvételre is kapcsolhatunk, melynek hatására külön csatornán lesz hallható a beszélgető, illetve annak partnere(i).

A dolog talán kissé túl puritán is, nem állítható be például a felvétel kódolása, úgyhogy böszmenagy Microsoftos wav fájlokat fogunk kapni a képünkbe, ami azért nem egy szimpatikus dolog. Fel nem tudom fogni, kinek támadt az a remek ötlete a fejlesztők közül, hogy az egyébként is a végletekig tömörített minőségű Skype hívásokat wave formátumba rögzítse a szoftver, egyszerűen semmi pluszt nem kapunk, viszont irdatlanul helypazarló.

Hangfájl streamelése

Érdekes és újszerű szolgáltatás egy adott hangfájl kiközvetítése az aktuális vonalba. Lényegében bármilyen hanganyagot, például zenét is kiválaszthatunk, a Clownfish az mp3 formátumot is ismeri. Ha egyszerre több fájlt jelöltünk ki, azokból lejátszási lista készül.

Ilyen közvetítést a hangbeállítás menü zene almenüjében kezdeményezhetünk, itt tudunk a playlist opciónál fájlokat kijelölni, de ugyanezen almenüben tudunk hangerőt is váltani, érdemes először a legkisebb, 10 százalékosként definiált menüparancsot választani, és innen menni fokozatosan feljebb, ha túl halk lenne a nóta.

A funkció lényege, hogy az általunk sugározott muzsikát minden résztvevő hallani fogja a vonalban, viszont a Skype Voip átviteli kodekje alapvetően hang továbbítására készült, így egyfelől a sztereó anyagok is monóban szólalnak meg, másfelől a minőség is nagyon távol áll a professzionálistól, de arra jó lehet, hogy a háttérben szóljon valami.
A beállítások almenü Hotkeys menüpontjában megnézhetjük, milyen billentyűparancsokat definiál a program, és lehetőségünk van ezeket szerkeszteni is.

A menüben kiválasztható, hogy mely módosítógombokat használhatja a program, az alapbeállítás a control és a shift, de a menü által kínált lehetőségek közül más módosítógombokat is választhatunk.
A Hotkeys menüben elérhető Segítség menüpont felsorolja a használható billentyűparancsokat.

Alapértelmezés szerint például a control+shift+jobbra gomb egy számnyit előre léptet, a control+shift+balra pedig vissza. Globális parancsokról lévén szó, ezek gyakorlatilag bárhol működnek.
A zene kiközvetítése közben természetesen a közvetítő mikrofonja is ugyanúgy hallható, így nem kell lemondanunk a beszélgetésről.
Az is beállítható, hogy az általunk streamelt hangot csak a vonalba közvetítse ki a szoftver, vagy eközben nekünk is lejátssza, így tudjuk hallgatni saját muzsikánkat a többiekkel együtt.
Ezutóbbi konfigurálásához lépjünk a program helyi menüjébe, és a hangbeállítás almenü tetején meg fogjuk találni az erre szolgáló két parancsot. Az egyik a Hang hallgatása, amely lehetővé teszi, hogy saját hangunkat is halljuk, hasznos ez akkor, ha effektezni támad kedvünk hangunkat, erről lejjebb bővebben is írunk.

A Hang hallgatása menüpont alatt a Zene nevű kapott helyet, ha ezt bejelöljük, az általunk a vonalba streamelt zenét mi is hallani fogjuk.

Hangszínváltoztatás, egyéb haszontalanságok

Kissé a szórakozás és szórakoztatás, netán a félnótás idegesítés irányába eltáncolva meg kell említenünk, hogy a fentebb tárgyalt funkciókon kívül a Clownfish másra is képes. A hangbeállítás almenüben például találunk egy Voices alpontot, az itt elérhető opciókkal pedig saját hangunkat tudjuk módosítani. A teljesség igénye nélkül van mély hang, magas hang, visszafelé beszéd, de egy manuális rész is helyet kap, amelyben az előre definiált hangszínek helyett mi alakíthatjuk saját hangunk magasságát csúszka segítségével.
Mondanunk sem kell, hogy ezen okosságok haszna és értelme erősen a nullához konvergál, de jókat lehet derülni pár ismerősünk első reagcióin, amikor megváltoztatott hanggal üdvözöljük őket. Tapasztalataink szerint a legviccesebb szituációk akkor alakulnak ki, ha nem valami olyat állítunk be, ami az eredeti hangunktól túlságosan elüt, inkább csak kissé módosítjuk azt. Ekkor lehet igazán nagy dilemma elé állítani a velünk társalkodó partnereket, azok ugyanis egy ideig biztosan nem fogják tudni, hogy mi a fészkes fene történt ismerősük hangszálaival.

A kreatív beállítások repertoárja azonban itt még nem ér véget. A Clownfish ugyanis arra is lehetőséget kínál, hogy hangunk módosításához vst effekteket használjunk.

A VST (Virtual Studio Technology) lényege nagyon röviden a hangokkal történő munkában, egy audiotartalom finomhangolásában és módosításában keresendő, megtalálhatjuk ezen technológiát például a hangszerkesztő szoftverekben is.
Példának okáért betehetünk a programba akár egy úgynevezett autotune effektet is, amely főként az énekhangok korrigálására hivatott. Ha ügyesen beállítottuk, valós időben énekelhetünk a vonalba korrekciós vst effekt segítségével, az ezzel történő kísérletezgetést viszont olvasóinkra bízzuk.
A VST effekt illesztőprogramjait a program files\clownfish\vst mappába kell behelyezni, majd a szoftver hangbeállítás almenüjében, a vst menüpontba lépve az Add Vst Effect opciót kell választanunk.

A Clownfish közreműködésével olyan gazságot is véghez vihetünk, hogy a gépre telepített, vagy online Google beszédszintetizátorok használatával a vonalba közvetítünk egy általunk beírt szöveget. Erre a Voice Assistant menüparancs szolgál a program helyi menüjében. Nem igazán tudok olyan valós szituációt elképzelni, amikor ennek bármi gyakorlati haszna lehet, legfeljebb, ha valamiért nem szólalhatunk meg az adott vonalban, de mindenképp fontos közölnivalónk van, bestreamelhetjük így.

Konklúzió

Érdekes szerzet ez a Clownfish. Kicsit olyan, mint valami összvér, mert egészen újszerű és valóban hasznos szolgáltatásokat kínál, másfelől viszont azért ahhoz tényleg kell valamiféle pihentagyú gondolkodás, hogy egy szoftver a Skype-os beszédünket, esetleg énekünket módosítsa, változtassa, netán korrekciót hajtson rajta végre. Itt tényleg az a helyzet, hogy a program szolgáltatásainak egy jelentős részét csak a komolytalanságra kapható felhasználók élvezhetik, de persze egy programot mindenki úgy használ, ahogy neki tetszik.

Mi azért pár dolgot átszabnánk az alkalmazás kezelőfelületén, jó dolog a menü, de sokszor érezni túlzsúfoltnak vagy logikátlannak az elrendezést, az elején sokat kell keresgetni az egyes funkciók megtalálásához. Viszont nem olyan rossz dolog, ha szép halkan a háttérben duruzsol valami zene beszélgetés közben, az üzenetfordítás is jó funkció, és ki tudja, lehet, hogy egyszer talán még a lehető legkomolyabb, hülyéskedést hírből sem ismerő felhasználókba is belebújik majd a kisördög, és kipróbálnak ezt-azt a programban található ökörségek közül.

Alper061, RauchR

Kategória: Számítógépes programok, Telekommunikáció, internet | A közvetlen link.

Clownfish – kommunikálj sok nyelven és sok hangon! bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. xy szerint:

  Sziasztok!
  Van valami olyasmi menüpont a Clowfish-ben, hogy broadcast üzenet, és ott van egy szerkesztőmező. ha oda beírsz valamit, és beállítod hogy p all friends vagy online friends, és utána megkeresed a send gombot, ha bejön egy sending gomb arra is ráütsz, és meghallod a száz százalék üzenetet, amit a képernyőolvasó bemond, akkor elküldeni vagy az elérhető partnereknek, vagy az összesnek az üzenetet. Leteszteltem, és üzenetek jöttek sorba… Mindenki megkapta…
  Üdv,
  Anna.

 2. xy szerint:

  Sziasztok!
  —————————
  Clownfish for Skype – A.I. Talk Robot
  —————————
  A.I. Talk Robot ( mariska ) is not working or it is not active.
  Make sure robot id is correct!

  Do you want to select another robot automatically?
  —————————
  Igen Nem
  —————————
  Tehát ez azt jelenti elvileg, – nem próbáltam, – hogy a Mariskát be lehet állítani gondolom beszédnek úgy mint pl a Skype Talkingnál.
  Persze ez csak feltételezés..
  Ó, és vannak beállításai ennek az I Talk Robot-os dolognak.
  Üdv,
  xy.

 3. Pipa szerint:

  Nekem ez a program egyáltalán nem működött a gépemen win7 64bit be állítottam hogy induljon a géppel és amikor inditottam hozzá a skypét fel dobott egy olyan ablakot amibe az a szöveg vt h acces denied azt le lehetett okézni meg utána ott voltaka tálcán a beállításai meg az ikonja de bármit próbáltam vele csinálni semmire nem reagált és amikor fenn van ez a program nem tudom h csak nálam vt ez a furcsa jelenség de nem tudtam irni @ jelet se és miután le töröltem rögtön működött a kukac jel is.

 4. Andor szerint:

  Két hangkártya, egy jobbkeverő és megvan oldva. Ha van lehetőség rá. Mostmár a keverőkben elég szépen van efekt.

 5. Tina szerint:

  A francba, tényleg nem lehet írni Kukac jelet, most nekem is fenn van… o.O teendők? :D Lehet mindjárt vissza le is törlöm, pedig tökre bejön… De hát kell a kukac jel…

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>