Elkészült Androidos kézikönyvünk első kiadása

Az utóbbi időben sok helyről hallottuk, hogy az Android operációs rendszer kezeléséről nincs egy átfogó segédanyag a kezdő vak felhasználók számára, ezért sok helyen sokszor kényszerülnek ugyanazokat a kérdéseket feltenni.
Néhányan úgy gondoltuk, még annak ellenére is lehet haszna egy kezdők számára összeállított kézikönyvnek, hogy az Android jelen formájában sajnos nem teljesen egységes. Egyes műveleteket máshogy kell elvégezni az egyes gyártók készülékein, ez pedig sok nehézséget jelent. Mi arra vállalkoztunk, hogy a leggyakoribb módszereket és kezelési módokat egy átfogó dokumentum formájában tesszük közzé, megkönnyítve a telefonvásárlást, a telefon üzembe helyezését, illetve a vezérlőmozdulatok elsajátítását.
Az első változat elkészült, a másodikhoz rátok is számítunk.

Milyen témákra terjed ki a kézikönyv?

A dokumentumban a kezelési útmutató előtt néhány általános tippel és jótanáccsal szolgálunk azok részére, akiknek még nem volt dolguk Androiddal, vagy a technológiai részről nem birtokolnak elegendő információt ahhoz, hogy leendő készüléküket kiválasszák.
Mindezek után taglaljuk egy átlagos Androidos készülék kinézetét, vezérlőelemeit és csatlakozóit, majd az első bekapcsoláskor elvégzendő műveleteket tárgyaljuk.

Természetesen szó esik a képernyőolvasóról, a magyar beszédhangok beszerzésének lehetőségeiről, illetve mindazon lépésekről, amelyeket a telefon használatba vétele előtt általában meg kell tennie a felhasználónak.

A következő fejezetek az alapvető vezérlőmozdulatokkal, illetve az Android gyári vezérlőgombjaival foglalkoznak, egyszóval a tájékozódás alapelemei sajátíthatóak el.

Ezek után térünk rá, miként lehet egy Androidot otthonossá tenni, a kezdőképernyőről, a launcherek jelentéséről, illetve akadálymentes kezdőképernyő beszerzéséről esik szó, itt tárgyaljuk a vakok körében népszerű Apex kezdőképernyő legfontosabb szolgáltatásait.

A kézikönyv további fejezetei a képernyőolvasó egyéb vezérlési lehetőségeiről szólnak, a görgetés, az értesítési sáv, a gyorskapcsolók, a szövegbevitel is egy-egy fejezetet kapott, illetve külön rész foglalkozik a Talkback képernyőolvasó külső billentyűzettel történő használatával.

Ezt követően a képernyőolvasó testreszabása kerül terítékre, annak beállítási felülete és szolgáltatásai, a kézmozdulatok módosítása is mind szerepelnek dokumentumunkban.

A dokumentum következő szekciójában gyakorlati módszereket és tippeket adunk a kezdőknek a hívásfogadást, híváskezdeményezést, sms-ezést, a Play áruház használatát és még néhány alapműveletet illetően, általában egy művelethez több módszert is megtárgyalva.
Az utolsó néhány fejezet két alkalmazás kezelését írja le, de ez nem komplex alkalmazásbemutató, mindösszesen azért kerültek be a dokumentumba, hogy egy új android-felhasználónak legyen elképzelése arról, miként nyúlhat hozzá bizonyos programokhoz, s ezt az általános ismeretet később idegen alkalmazások felderítésére használja.

A kézikönyv természetesen el van látva interaktív tartalomjegyzékkel, ennek okán kétféle formátumban tölthető le, a részletek alább olvashatók.

A kézikönyv beszerzése

A dokumentum elérhető hagyományos webes html formában, ekkor a tetején lévő tartalomjegyzékből választhatunk fejezetet vagy alfejezetet, de címsoronként a címsorváltó h gombbal is lépkedhetünk a fejezetek között.

Elkészítettük viszont egy másik megvalósításban is, amely egy lefordított html súgófájl (chm), ez Windows operációs rendszeren olvasható el, kezelése pedig módfelett kényelmes, olyan, mintha egy könyvet lapozgatnánk.
Fanézetben vannak a fejezetek és alfejezetek, a bezárt részeket előbb jobbra gombbal ki kell nyitni, majd lefelé nyíllal találjuk meg a fejezet tartalmát, témakörökre bontva. Amelyik témakör érdekesnek tűnik, aktiváljuk enterrel, majd f6 gombbal lépjünk olvasó módba. A fejezet elolvasása után újabb f6 léptet a tartalomjegyzékhez vissza.

Az Android útmutató megtekintése

A kézikönyv letöltése webes és Windows súgó formátumban

Felhívás, kérés

A kézikönyvet többen készítettük ugyan, az Android szerteágazó mivolta miatt azonban nagyon könnyen előfordulhat, hogy véletlenségből nem tértünk ki minden releváns és aktuális dologra. Tisztelettel kérnénk minden segítő szándékú Android-felhasználót, hogy amennyiben hibás információt, pontatlanságot talál, netán úgy gondolja, érdemes lehet a leírást újabb információkkal kiegészíteni, vegye fel velünk a kapcsolatot.
Az elérhetőségek a dokumentumban is szerepelnek, de az info@freekocka.hu, vagy a freekocka@gmail.com e-mailcímek bármelyikén is fogadunk javaslatokat, észrevételeket.

Kategória: Egyéb, Kezdőknek | A közvetlen link.

Elkészült Androidos kézikönyvünk első kiadása bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Andor szerint:

    Köszönet a kézikönyvért. Igen csak nagy segítség lessz ez sokónk számára.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>