Gyorsabb, jobb, akadálymentesebb Youtube-ozás a HTML 5-tel

Napjaink egyik legközkedveltebb videómegosztóját valószínűleg mindenki ismeri. Többek között zenék, koncertfelvételek, filmek, interjúk és házi videók kerülnek fel rá óriási mennyiségben. A legtöbben használjuk is a portált, de teljesen elégedettek mégsem lehetünk vele. A Flash technológia miatt sokaknál gyakran lefagy a böngésző, elnémul vagy megszakad a lejátszás, ráadásul nehéz egy videóba rendesen beletekerni, vagy annak hangerejét állítgatni képernyőolvasóval. Kevesen tudják, hogy mindezekre van jó megoldás, a részletek alább olvashatóak.

A Youtube html 5-ös lejátszója

Jó ideje dúl a szabványháború az Adobe Flash és a html 5 platform között, noha szigorúan technikai szemmel nézve a kettőnek aligha van sok köze egymáshoz. A két technológia közti különbségeket és hasonlóságokat viszont nem ezen cikkben fogjuk kitárgyalni, mert valószínűsíthető, hogy az olvasót elsősorban nem ez érdekli, szeretne viszont stabil szoftveres háttérrel, kényelmesen Youtube-ozni képernyőolvasóval.

A Youtube alapértelmezés szerint Flash-t használ a működéséhez, legalábbis azon böngészők esetén, ahol ezt megteheti. Így például Internet Explorer vagy Firefox alatt a videólejátszás csak egy előre feltelepített Flash bővítménnyel hajlandó működni. Ezzel még nem is lenne semmi probléma, a bővítmény könnyen beszerezhető, a telepítése sem izzaszt meg senkit, és nem is zavar sok vizet. Legalábbis egészen addig, amíg használni nem kezdjük.
A Flash technológia ugyanis rendkívül sok hibalehetőséget hordoz magában. Ezek méginkább előtérbe kerülnek és sokszorozódnak, ha a felhasználó képernyőolvasó szoftvert is használ, az együttműködés sokszor nehézkes, a végfelhasználó pedig mindebből sűrű leállásokat, hibákat érzékel.

Példának okáért jópár éves történet a Jaws képernyőolvasó és a Firefox webböngésző közti, szűnni nem akaró mosolyszünet, amely bizony legnagyobb részt a Flashnek köszönhető. Más esetben, más böngészőknél is előfordulhatnak problémák Youtubeozás közben, ráadásul a Flashes Youtube akadálymentes kezelése meglehetősen nehézkes.

Flash objektumokat kell előhívnunk, külön nyitogatni a beágyazott objektumokat, ráadásul pont az ezzel való munka közben hajlamos a legtöbbször összeomlani az egész miskulancia.

Akinek elege van ebből, vagy szimplán szeretne egy könnyebben kezelhető, stabilabb felületen Youtubeozni, annak mutatnánk valami nagyon hasznosat.

A szolgáltatás bekapcsolása

Idővel a html 5-ös lejátszó alapértelmezetté fog válni a Youtube-on, ám egyelőre kézzel kell aktiválni, és nem is igazán van közszemlére téve, hol lehet ezt megtenni.
Egyetlen feltétel a viszonylag modern böngésző használata, tehát a Windows 7 operációs rendszeren alapértelmezetten megtalálható 8-as internet explorerrel ez nem fog működni, lévén ez egy igen régi böngésző. Frissítsünk 11-es böngészőre például a Freekocka szoftverkatalógusán keresztül, de használhatunk például Mozilla Firefox webböngészőt is.

Windows XP felhasználók nem frissíthetnek 8-as Internet explorerről újabbra, így számukra kizárólag az alternatív böngésző lehet megoldás.

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy böngészőnk friss, keressük fel a Youtube HTML 5 lejátszó felületét, majd az oldal tetejéről indulva B billentyűvel váltogassunk a weboldalon fellelhető gombok között, egészen addig, amíg a “HTML 5 lejátszó kérése” gombhoz nem érünk. Egy egyszerű enter billentyűvel már be is kapcsoltuk a szolgáltatást.
Érdemes persze ezek után ugyanitt ellenőrizni nyílbillentyűkkel, hogy sikerült-e a művelet, ha igen, akkor az előbbi gomb eltűnik, helyette az “Alapértelmezett lejátszó használata” gomb lesz látható.

Ahhoz, hogy tartósan megjegyeztessük a beállítást, érdemes lehet előzőleg bejelentkezni Google fiókunkba, azaz GMailes azonosítónkkal, ekkor a beállítást biztosabban tudjuk tárolni. Bejelentkezés nélkül is megjegyzi a Youtube cookie-k segítségével, hogy ezt a felületet szeretnénk használni, de idővel ez visszaállhat eredetire.

Miben más ez a Youtube?

Első pillantásra semmiben. Ugyanúgy keressük meg a videókat a youtube.com-on, ugyanúgy nyithatunk meg másoktól kapott Youtube linkeket, első blikkre a világon semmi változást nem fogunk tapasztalni.
Fel fog viszont tűnni, hogy amennyiben eddig gyakran voltak Flash összeomlással kapcsolatos hibák, azok most már nem jelentkeznek, illetve videólejátszás közben egy új felületet kapunk.
A legegyszerűbb ezt a felületet B betűvel megkeresni, így hamar rábukkanunk a “szüneteltetés” elnevezésű gombra, innen pedig lefelé nyíllal haladhatunk tovább. Nincs tehát többé szükségünk arra, hogy beágyazott flash objektumokra kattintgassunk, minden itt van egy helyen.
A szüneteltetés gomb alatt rögtön tudunk videót váltani a következő nevű gombbal, de ott van a Hangerő csúszka is, amin egyszerűen entert üthetünk, majd le/fel nyilakkal szabályozhatjuk a hangerőt.

Van viszont még egy ennél is egyszerűbb módszer.
Miután B betűvel a szüneteltetés gombhoz értünk, ideiglenesen függesszük fel képernyőolvasónkban a webes navigációt. Erre Jaws esetén a jawsgomb+z parancs szolgál, a Jawsgomb beállítástól függően insert vagy capslock lehet. Ha sikerrel jártunk, a “Virtuális pc kurzor kikapcsolva” üzenet hangzik el.
Ekkor a le és felnyíl hangerőt szabályoz, a Jobbra/balra nyilak a videóban tekernek, a szóköz pedig szünetelteti a lejátszást.
Az eredeti állapot visszaállításához nyomjunk ismét jawsgomb+z kombót, a virtuális pc kurzor ekkor bekapcsol.

NVDA esetén Insert+szóköz, vagy beállítástól függően capslock+szóköz parancsot használjunk, ha a szüneteltetés gombhoz elérkeztünk. Sikerünket egy csippanó hang fogja jelezni, ekkor a fentebb ismertetett parancsokkal navigálhatunk a videóban. Dolgunk végeztével nyomjunk ismét nvdagomb+szóközt.

Teljesen akadálymentesen elérhető a gombok között az elnémítás kapcsológombja is, így ez is szabályozható. Valamint felhívnánk a tisztelt olvasóközönség figyelmét a Beállítások gombmenüre, ez is a Szüneteltetés gomb alatt, a többi vezérlőnél kap helyet. Itt beállíthatjuk, hogy legyen-e a Youtube-on automatikus lejátszás, de a videó minőségét is kiválaszthatjuk, ha többféle áll rendelkezésre.

Konklúzió

Egyszerűbb, stabilabb, könnyebb, jobb. Nem igazán lehet ehhez mást hozzátenni. Megszabadít rengeteg nyűgtől, minden a helyén van, ráadásul nincs többé szükség Flash bővítményre a Youtubeozáshoz. Külön remek dolog, hogy a más weboldalakba beágyazott Youtube videókra is hatással van a HTML 5 lejátszó, így azok is könnyebben indíthatóak és vezérelhetőek.

Fontos, hogy noha a Youtube-hoz nincs szükség Flash-re, azok a weboldalak továbbra is igényelhetik, ahol ezt a technológiát használják, például más videómegosztók vagy televíziós honlapok. A HTML 5-ös Youtube értékéből azonban ez semmit nem von le, kipróbálását mindenkinek jószívvel ajánljuk.

Kategória: Kezdőknek, Szórakozás, média | A közvetlen link.

Gyorsabb, jobb, akadálymentesebb Youtube-ozás a HTML 5-tel bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. oaron szerint:

  Azt tudja valaki , hogy a megjelenő hirdetéseket hogy lehet átugrani? Ha egy videó betölt és megszólal a reklám, az NVDA bemondja hogy “a hirdetés átugorható”, de arra még nem jöttem rá hogyan. :)

 2. Atus szerint:

  végre, egy ígéretes megoldás!
  volt/van olyan szituáció, amelyben meg mintha a “silver light”-et követelné egy weboldal.

 3. Osillo szerint:

  Részemről egy kicsit meg kell, hogy bonyolítsam egy kicsit ezt az egészet. A YouTube-on réges-régen volt úgy, hogy kizárólag Flash alapon működött a videó lejátszás. Egy ideje ez úgy néz már ki, hogy rengeteg MP4 formátumú videó van fent az FLV formátum mellett, így sok videóhoz már nem a Flash-t használja. Én pl. sosem állítottam át külön HTML5 alapúra, és simán működik még akkor is, ha letiltom a Flash bővítményt a böngészőben. A probléma tehát akkor lehet, ha nem MP4 videóról van épp szó. Egyébként így, hogy én nem váltottam át HTML5-ös változatra, ugyanúgy a megnevezett gombok érhetők el a lejátszás alatt, és ugyanúgy simán használhatók is JAWS-zal. Viszont ha JAWSgomb+Z-vel kikapcsolom a virtuális kurzort, akkor a némításra és tekerésre nem azok a billentyűk jók, amik meg lettek említve a HTML5-ös verzióra történő átváltás után. Nálam szépen megy a k-val a némítás és a tekerés a j-vel és l-lel. Egyébként nekem Firefoxszal is rendesen megy, sőt, amit írtam, azt abból kiindulva írtam. Szóval érdekes azért ez.
  Áron, amikor a videó lejátszása előtt egy reklám jön be, akkor frissítsd F5-tel az oldalt, ekkor már a hirdetés helyett rögtön a kívánt videó fog elindulni.
  Atus, igen, a Silverlight is van, ahol kell, ilyen pl. az RTL Most oldala. Bár régen jártam ott, nem tudom, hogy változott-e.

 4. Osillo szerint:

  Oooops, későre jár már. :) Jó ez a mondatom: Részemről egy kicsit meg kell, hogy bonyolítsam egy kicsit ezt az egészet.
  :D

 5. Osillo szerint:

  Na, ez viszont meglepő. Firefox-ban ha behívom a cikkben szereplő oldalt, akkor nem jelenik meg a HTML5 lejátszó kérése gomb. De még csak az sincs, hogy már át lenne váltva rá, mert akkor ugye a váltás alapértelmezettre gomb kéne, hogy megjelenjen. Azonban nálam semmi, ehhez kapcsolódó gomb nincs ott. IE-ben ott van, úgyhogy furcsa ez. Nem tudom, hogy másnál hogy van ez, de sokaknál pont a Firefox + JAWS párossal adódnak problémák a YouTube-on.

 6. RauchR szerint:

  Sziasztok!
  Osillo, érdekes dolog ez, mert a nyilakkal való tekerés nekem legutóbb Jaws-nál is ment valahogy. Mindazonáltal való igaz, a K gombbal történő szüneteltetés, illetve a j és l gombokkal történő tekerés nem került megemlítésre a cikkben, pedig ezek is tökéletesen működnek, és ha valakinek nem megy nyíllal, valószínű menni fog így. Beletesszük a cikkbe, köszönjük szépen.

  Egyébként, a legutóbbi Firefoxfrissítés óta valószínűleg alapértelmezetten html 5-re kapcsol a Youtube, ez talán magyarázat lehet arra a jelenségre, hogy miért nem tudod Firefoxban manuálisan beállítani ezt.

 7. Andor szerint:

  Nekem a videók szoktak akadozni mostanában ie, és firefoxnál is. Lehetséges, hogy nálam van valami rosszul konfigolva, vagy nincs. :D

 8. Osillo szerint:

  Igen, a tekerés is megy, viszont most direkt megnéztem, és van különbség a kettő között. Firefox + JAWS párossal úgy van, hogy miután JAWSgomb+Z-vel kikapcsolod a virtuális PC kurzort, rögtön használhatod tekerésre a J és L billentyűket. A nyilakkal történő tekeréshez viszont nyomni kell pár tabot, míg el nem érsz a kereső csúszkáig. Ott be is mondogatja, hogy mennyi a teljes időtartama a videónak, és hogy épp abban a pillanatban mennyi ment már le belőle. Itt használható tekerésre a balra és jobbra nyíl. Amit pedig megfigyeltem, az az, hogy az egyik módszerrel kisebb, a másikkal nagyobb egységekben történik a tekerés. A nyilakkal szerintem 5 mp-nyit ugrik, a J/L-lel meg kb. tizet. Ezt ugye nehéz pontosan megfigyelni, mert az idő megy, amíg felolvastatjuk az infókat.

 9. Osillo szerint:

  Bocs, az előbb úgy akartam volna írni, hogy a tekerés nyilakkal is megy. De ha ez még mindig nem lenne elég, itt egy újabb jó hír:
  megnéztem, és megy már Firefox + JAWS-zal is az, ami régebben csak IE-vel ment. Ha eltabolunk (vagy el shift+tabolunk) az említett kereső csúszkáig, akkor 10%-os egységekben is ugrálhatunk oda-vissza a videóban. Ehhez 1-től 9-ig a számokat kell használnunk. Frankó nagyon. Ez most már tényleg igazán jól működik és sokat tud.
  Andor, a netkapcsolatoddal nincs probléma? Más szituációban, más programoknál nem tapasztalsz lassulást vagy instabil online működést?
  Esetleg még lehet ludas a videokari, bár ahhoz elég réginek kéne lennie. De ha pl. integrált GPU-val nyomod és kellően régi/gyenge, akkor a HD videóktól simán akadhat sajnos.

 10. RauchR szerint:

  Osillo, Ez a 10%-os egységnyi léptetés fantasztikus! NVDA-val ráadásul még tabozgatni sem kell, a szüneteltetés gombon megnyomva az ins+szóközt azonnal működik. Ezt a fajta léptetést én nem ismertem, és a közvetlen környezetemben sem nagyon használták, úgyhogy nagyon köszönjük, hogy megosztottad velünk a felfedezésed.
  Andor, régebben ugyanezen gépen nem akadoztak a videók? A mostanában nagyjából mennyi időt ölel fel, az utóbbi hetekben, vagy hónapokban kezdtek el akadozni?

 11. Andor szerint:

  Az utóbbi hónapokban kezdtek el akadozni. Szerintem a videókártya lehet a gond, régebbi és gyengus a hd videókhoz.

 12. Andor szerint:

  Pármásotpercig akad,aztán helyre áll.

 13. oaron szerint:

  A hirdetés átugorható, pár másodperc után a lejátszás/szünet gomb helyett a “Hirdetés átugrása” jelenik meg. Ezen szóközt nyomva átlépi a hirdetést. Az f5 sem rossz megoldás, de elképzelhető hogy újabb hirdetést jelenít meg.

 14. Kaszi szerint:

  Ez nagyon jó, átállok én is! A hirdetések átugrására kiváló az adblock nevű progi is, nekem az is bevált!

 15. Shad Jackey szerint:

  Hi, I’m speaking to oneself in direction of request if on your own’re hunting for a greater website link indexer. We basically consist of still left the beta try action (GSA discussion board) and the feed-back is high-quality. As oneself realize the aged references inside the business are fewer thriving for the reason that few Google upgrades. This is not our scenario.
  Our assistance is the simplest for Google still furthermore index Bing and Yandex. Our formulation are all infinite, submissions AND range of URLs, which will make them the least difficult lover for Search engine optimisation companies.

  We as a result Deliver by yourself 24 several hours of screening the moment by yourself motivation in direction of show that we are the suitable: http://how-to-learn-any-language.com/redirect.asp?target=http://www.miniurlz.com/LP-IN2

  Pass: G8D2EZ9P3

  Perspective oneself before long

 16. Very good written information. It will be useful to everyone who usess
  it, including yours truly :) . Keep up the good work
  - i will definitely read more posts.

 17. www.mac52ipod.cn szerint:

  You made several good points there. I did a search on the subject matter
  and found nearly all people will agree with your blog.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>