Gyorstalpaló a torrent használatáról

A cikkben bemutatott szoftverről és a technológiáról olvasóink legjelentősebb része már valószínűleg rég hallott, és talán sokan használják is, mi viszont néhány helyről olyan jelzéseket kaptunk, hogy nem ártana egy áttekintés, főként azok számára, akik kevéssé mozognak otthonosan a torrentezés ingoványos területén. Ráadásul azoknak is hasznos lehet, akik esetleg később csöppennének bele, számukra is lehet ezen cikk egy kiindulási alap.
Bemutatjuk a BitTorrent alapjait, és a torrentezéshez használt legismertebb Windowsos kliensprogramot, a uTorrentet.

A bevezetőben megemlített ingoványosság ezen cikkre hatványozottan igaz. A BitTorrent technológiát ugyanis épp úgy lehet legális célokra is használni, mint amennyire illegális tevékenységek lebonyolítására is alkalmas. A Freekocka szerkesztősége nem kíván senkinek sem olyan tartalmat előállítani, amely tartalom útmutató lehet a film, zene és szoftverkalózkodás minél gördülékenyebb lebonyolításához, ellenben a technológiát használni mindenkinek joga van. A döntés persze önnön elhatározásból fakad, letöltünk-e, avagy sem, de ez az útmutató nem is ösztönözni szeretné az olvasókat, sokkalta inkább célunk, hogy a program felületével és néhány alapfogalommal megismerkedjenek az ezen a téren kezdő felhasználók.

Mi az a BitTorrent?

A BitTorrent (vagy simán torrent) egy már nem is annyira új, ám annál ismertebb technológia. Lényegében egy fájlcserélő protokoll, amelynek lényege abban áll, hogy a felhasználók a különböző adatokat, fájlokat, nem egy központi szerverről töltik le, hanem egymástól. A dolgot úgy kell elképzelni, hogy az anyagot százszázalékban birtokló felhasználók ezt továbbadják másoknak, az újabb és újabb felhasználók pedig előbb vagy utóbb ők maguk is feltöltővé válnak. Így történhet meg az, hogy minél népszerűbb egy adott anyag, annál nagyobb esély van arra, hogy mindenki gyorsan és eredményesen letölthesse. Nem egy központi, centralizált rendszer működik tehát, hanem az egyes felhasználók egymásnak adogatják a fájl bizonyos szegmenseit, egészen addig, amíg mindenkinek meg nem lesz a teljes anyag. Elsőre igen bonyolultan hangzik ezen rendszer, de amilyen bonyolult, olyan egyszerűen kezelheti a felhasználó.
A különböző, legális vagy kevésbé legális weboldalakról tehát ilyenformán soha nem egy adott zene, film, dokumentum vagy egyéb tölthető le, kizárólag egy aprócska fájl, amit torrentfájlnak hívunk. Ezt a torrentfájlt nyitja meg és kezeli az ún. torrent kliens, amelyből jónéhány létezik, mi most a legnépszerűbbel, a UTorrenttel (ejtsd: mikrotorrent) fogunk foglalkozni.
A letöltött torrentfájl tehát apró, ám sok információt tartalmaz. Benne van ugyanis, mely fájlokat kell letölteni, azok mekkorák, mikor voltak módosítva, és persze az is meg van határozva, hogy ezeket hol kell keresni. Így a torrentfájl megnyitása után a UTorrent elemzi ezeket az információkat, és elkezd keresgetni az adott helyen. Mégpedig olyan felhasználókat, akiknek a letölteni kívánt anyag egy része vagy egésze megvan, és elkezd gyűjtögetni. Gyűjtöget, letöltöget, és ahogy egyre több anyag meglesz nekünk is, úgy kezdünk el mi is feltöltögetni másnak.
Ez az a bizonyos adokkapok módszer, amelyet persze ki lehet játszani, azaz lehetőség nyílik arra, hogy a feltöltésünket kikapcsoljuk vagy korlátozzuk, ám ekkor a letöltési sebességünk is csökken valamelyest, valamint a különböző torrentoldalak nem túl kellemes dolgokkal jutalmazzák a sumákolást. A legtöbb helyen létezik ugyanis az ún. megosztási arány, amely azt hivatott mérni, mennyi adatot töltöttünk le, és mennyit adtunk vissza másoknak. Ha pedig túlságosan magasra rúg az általunk letöltött adat mennyisége, a feltöltött pedig alacsony, akkor előbb vagy utóbb megválnak tőlünk. Ez persze jellemzően a különböző, legalitásukban vitatható tartalmakat kínáló oldalaknál van így, viszont a torrentezést bárki kipróbálhatja teljességgel legálisan is, például a Magyar Elektronikus Könyvtáron keresztül.
Azokat a felhasználókat, akik épp letöltenek egy adott tartalmat, és még nincs meg nekik a teljes adatmennyiség, leechereknek hívjuk. Ők jellemzően letöltők, ugyanakkor feltölthetnek is közben, az anyag azon szegmenseiből, ami már nekik is megvan. Azokat pedig, akik már a teljes anyagot birtokolják és kizárólag felfelé töltenek másoknak, seedereknek hívjuk.

A UTorrent beszerzése

Magyar oldala is létezik a programnak, de a mindenkori legfrissebb stabil verziót érdemes a hivatalos, angol nyelvű oldalról leszedni.
Látogassuk tehát meg a www.utorrent.com oldalt, majd insert+f7 kombinációt követően keressük meg ezt a hivatkozást: µTorrent Free.
Érdemes lehet nyilakat használni, mert a speciális karaktert, amely hivatalosan az U helyén van, nem fogjuk tudni egykönnyen billentyűzettel elérni.
Nyomjunk tehát entert a hivatkozásra, majd újbóli insert+f7 kombinációval keressük meg a Free download hivatkozást.
Ezt követően a Download Now lehetőséget kell aktiválni, ha viszont mindez bonyolult, Ide kattintva letölthetjük a UTorrent legfrissebb verzióját.
A telepítés nem igényel különösebb felhasználói tudást, az alábbiakban pedig a szoftver felületével és néhány beállításával foglalkozunk.

A UTorrent kezelése

Telepítés után a program az asztalunkon is helyet foglal, valamint minden torrentfájlt és torrentes linket figyel, így ha valamelyikre entert ütünk, a program elindul. A program indulás után a rendszertálcán is megjelenik, ahol mindig ellenőrizhetjük, mennyivel töltünk le vagy fel, és innen is kinyithatjuk a program ablakát.
Ha az asztalról enterrel indítottuk a programot, megjelenik annak főablaka. Alt billentyűvel behívható egy menü, ahol igen sok dolgot művelhetünk. A Fájl menüben találjuk például a Torrent hozzáadása lehetőséget, amely pontosan az, aminek tűnik: megnyithatunk egy már letöltött torrentfájlt, ezt követően pedig a program elkezdi letölteni a benne található infók alapján az adott tartalmat.
A főablakban a control+p paranccsal behívható a beállítások panel, ahol fanézetekben látjuk a fő kategóriákat, úgy mint: általános, kapcsolat, mappák, stb. A mappák fülre érdemes kitérni, itt beállíthatjuk ugyanis, mely mappába töltse le a program az erre kijelölt tartalmakat, ez alapesetben az alapértelmezett letöltési mappánk, amely vagy a dokumentumainkban, vagy a felhasználói mappánkban található, utóbbi Windows 7 esetén van így.

A gyakorlatban

Töltsünk le egy torrentfájlt, és nyissuk is meg. Ez történhet úgy, hogy a UTorrent menüjében a Torrent hozzáadása parancsot választjuk, majd a megjelenő ablakban tallózunk, de a Windows intézőben egyszerűen rá is enterezhetünk a torrentre.
Mindkét esetben elénk fog tárulni egy ablak, amely alapesetben megkérdezi, mely mappába szeretnénk letölteni. Ez a kérdés akkor is feltevésre kerül, ha előzőleg a fentiek szerint mappát választottunk, viszont itt tudunk bejelölni egy olyan jelölőnégyzetet is, amely hatására ez a kérdés nem jelenik többet meg. Némi tabozás után elérkezünk a torrent tartalom részhez, aminek kapcsán érdemes néhány szót szólni. Elképzelhető ugyanis, hogy nem szeretnénk egy adott torrentből minden anyagot letölteni, csak pár mp3 vagy néhány dokumentum kellene. Itt tudjuk egy listából kijelölgetni, mi az, ami kell, és mire nincs szükségünk. Alapértelmezés szerint mindent letölt a program, viszont a válogatás kissé nehézkes, ugyanis a Utorrent 1.7-es verziójával bezárólag a képernyőolvasók ezen listát értesüléseink szerint nem olvassák. Mostanság történt egy némileg pozitív változás, ugyanis valami hihetetlen okból kifolyólag az első néhány karakter már felolvasásra kerül, de ezzel a gyakorlatban nem sokra megyünk. Így ezen funkciót érdemes lehet hanyagolni, netán kereshetünk közösen megoldást ezen problémára a hozzászólásokban. A hely beállítását és a torrenttartalmat követően még pár tab billentyű vár ránk, amíg eljutunk az Ok gombig. Ekkor ismét a UTorrent főablaka jelenik meg, immáron a futó letöltéssel együtt, és ez a letöltés a feladat befejeztével feltöltéssé avanzsál. A főablakban nemcsupán a menüt érjük el, itt tudjuk megnézegetni azt is, hol tartunk. Tab billentyűvel egy fanézetbe kerülünk, ahol a le és a fel nyilakkal tudunk mászkálni a következő elemek között. Aktív, kész, letöltés, seedelés, inaktív. Az adott kategóriát kiválasztva tabbal ugorhatunk arra a listára, amely listában a kiválasztott torrentjeink vannak. Ha például épp letöltünk valamit, a fanézetben válasszuk a letöltés elemet, tabbal pedig megkapjuk azon torrentjeink listáját, amelyek éppen jönnek lefelé. Ezek automatikusan átkerülnek a “kész” kategóriába, amint lejöttek a fájlok, és a seedelés kategóriába is átkerülhetnek, ha van valaki, akinek fel is tölthetjük az általunk már leszedett anyagot. De mindezekkel nekünk már nem kell foglalkozni, a midolgunk az, hogy megvárjuk, amíg az adott torrent elér száz százalékig, ez után pedig már meg is nézhetjük, mit sikerült beszereznünk.

Hasznos tanácsok

A beállítások menüben a nyílbillentyűkkel közlekedve megtalálhatjuk az automatikus leállítás almenüt. Ezen belül pedig olyan, egészen hasznos opciókat találunk, amelyek segítségével kikapcsoltathatjuk a gépet, amint letöltéseink befejeződtek, de akár újra is indíthatjuk azt, vagy ki is jelentkezhetünk.
Nagyon fontos, hogy azon mappában, amelybe letöltünk, alapjáraton már akkor is ott lesznek a fájlok, ha még nincsenek meg teljesen. Ha például egy doc formátumú könyvet töltünk, a doc fájl már korábban ott lesz az adott mappában, még mielőtt a letöltés száz százalékig elérne. Ez ekkor még nem használható, így hiába nyitjuk meg, nem fogunk jó eredményt kapni. Ezen beállítás egyébként a mappák fülön megváltoztatható, és megadhatjuk, hogy egy adott könyvtárba csak akkor kerüljenek át a fájlok, ha már százszázalékuk megvan, de ilyen esetben szükségünk lesz egy ideiglenes mappára, amelyben a letöltések bonyolódnak le.

Összegzés

Ebben a programban az a jó, hogy rengeteg lehetőséget nyújt, nagyon szerteágazó is tud lenni, de alapjáraton iszonyatosan egyszerű használni. Felrakjuk, betallózzuk neki a torrentfájlokat, leokézzuk a mappára rákérdező ablakot, netán megadjuk, hogy legközelebb ne kérdezősködjön, és várunk. A fanézetben kijelöljük a letöltés kategóriát, tabbal pedig időnként rápillantunk a listára, ott ugyanis megtudhatjuk, hány százalék van már kész, és hozzávetőlegesen mikorra lesz meg a teljes adatállomány. Ennyire egyszerű. Persze aki tagja valamiféle torrentoldalnak, ahol megosztási arány is működik, annak letöltés után még bizony jó sokáig ott kell hagynia a UTorrent programot a tálcán, hogy fusson, ekkor tölt ugyanis felfelé, már ha van kinek.
Fontos információ továbbá, hogy a UTorrent a legeredményesebben akkor tud tölteni, ha ún. aktív kapcsolata van az internet felé, ehhez a tűzfalunkon és a routereken is ki kell nyitni egy portot, ennek beállítása viszont routerenként és szoftverenként eltérő, így ha valakit ez komolyabban érdekel, a hozzászólások között megvitatható.

A UTorrent tehát egy egyszerű kis program, sok tudással és funkcióval. Itt nem is kifejezetten tértünk ki mindenre, az RSS letöltőt például nem részleteztük, de erre közel sincs szüksége minden felhasználónak, ettől függetlenül igény esetén kipróbálhatjuk.

Egyáltalán nem nehéz a UTorrent használata, noha persze egy ilyen cikk keretein belül csak dióhéjban lehet megtárgyalni a különböző funkciókat, de ezek alapján már bátran lehet próbálkozni. Viszont, ahogy azt cikkünk elején is említettük, a felhasználás, a letöltött anyagok mikéntje és forrásai egyaránt lehetnek legálisak és kevésbé legálisak is, így a birtokába került információkkal mindenki azt kezd, amit akar. Jó torrentezést!

A bejegyzés kategóriája: Kezdőknek, Számítógépes programok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Gyorstalpaló a torrent használatáról bejegyzéshez 22 hozzászólás

 1. adns szerint:

  Sziasztok!

  Azon nagy kérdés áll előttem, hogy tulajdonképpen hogyan is kell torrent file-ot készíteni? Köszi előre is a segítséget.
  Egy jótanács. Lehet hogy én nem vettem észre, de az nincs leírva, hogy ha a tűzfalon a Torrent át van engedve UDP és TCP az 50000 és a routeren is nyitva vannak az említett portocskák, akkor még nagyob sebességgel élvezhetjük ahogyan lefelé zúdul az file tömeg.

 2. RauchR szerint:

  Hali,

  Adns, a tűzfalak és a routerek portbeállításáról az összegzőben tettünk említést. Nyilván nem térképezhető fel, hogy ki milyen tűzfalat és routert használ, de az általad említettek a cikkben is szerepelnek.
  A torrentfájl létrehozásával kapcsolatos kérdés viszont érdekes és jogos is, hiszen elképzelhető, hogy valaki új tartalom hozzáadására adja a fejét. Új torrent létrehozását a UTorrent főablakában a control+n billentyűkombináció lenyomásával kezdeményezhetjük. Első dolgunk a forrás kiválasztása, az új fájl gombbal egy feltölteni kívánt fájlt adhatunk meg, az új mappa gomb pedig ugyanezt teszi, csak mappával, kijelölhetünk tehát feltöltésre egy mappát. Ha megvagyunk, tabozzunk, és írjuk be a trackert, amelyet a torrentünk használni fog. Ha nem írunk be semmit, publikus trackereket fog használni, mint például az OpenBitTorrent. Tabbal még van pár négyzet, úgy mint privát torrent, vagy seedelés azonnali indítása, de a dolog gyakorlatilag ennyi.
  Egy érdekesség: ha a tűzfalunkon és routerünkön ki van nyitva egy portunk, készíthetünk torrenteket fájlküldéshez is. Kijelölünk például egy mappát, arról torrentfájlt készítünk, és az ismerősöknek elküldjük. Így lényegében tőlünk tudnak tölteni torrenten keresztül. Annak idején, amikor a felhőszolgáltatások még csak éppenhogy szárnyaikat bontogatták, mi sokat használtuk ezt a technológiát fájlok több emberhez történő eljuttatásához. Mostanra az ember inkább felrakja felhőbe, de érdekesnek érdekes.

 3. Andor szerint:

  Sziasztok!

  Nagyon jó, hogy létrejött ilyen cikk is,ebből nagyon érdekelne,hogy torrentfile-ot készítek és másnak át tudom ezzel a kis file-val is kűldeni a cuccaim.
  Az lenne a kérdésem, hogy mit nézzek át a tűzfalamon/routeremen, hogy működik-e nálam is a dolog rendesen?
  tlw 740n routerem van.
  Előlre is köszönöm a választ.

 4. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Andor, bár az általad említett router pontos szériáján nem próbáltam, a TPLink felülete nagyjából mindenhol ugyanaz.
  A lényeg tehát, hogy ki legyen nyitva egy port, amely porton keresztül a Torrent fogadni tudja a bejövő kapcsolatokat.
  Ehhez két dologra lesz szükséged: a routered beállítására, valamint egy fix ip-címre azon a gépeden, amelyiken használod a UTorrent programot. Alapesetben a router dhcp-vel oszt ki ip-címet, aminek hátránya, hogy véletlenszerűen leszel elhelyezve a hálózaton, vagy attól függően, hogy hány gép kapcsolódik rajtad kívül még a routerhez. Így elsőként állíts be egy fix ip-címet a Windowson belül, majd jelentkezz be a routerbe.
  Itt keresd meg emlékeim szerint a Forwarding menüpontot, a lenyíló menüben pedig a Virtual Servers részt. Itt van néhány szerkesztőmező, amelyeknek a legnagyobb részét ki kell tölteni.
  Az első például a service port nevet viseli, itt egy tetszőleges számot írj be, ezt a portot a UTorrent beállításainál is be kell utána lőnöd a kapcsolat fülön. Legyen például a 2500-as port, de lehet bármi más is. Beírod, tabbal megadod azt az ip-címet, amely ip-cím számára ez a port elérhető lesz, nyilván itt azt adod meg, amilyen címet magadnak korábban beállítottál a Windowsban.
  A protocoll kombinált listában az ALL lehetőséget kell kiválasztani, de ez alapban is aktív. Lényegében másra nincs is szükség, a save gombbal mentsd el a beállítást, UTorrentben állítsd be a most kinyitott portot a bejövő kapcsolatoknak, és gyakorlatilag ez minden.
  A Másik lehetőség, hogy a routereden bekapcsolod az UPNP-t, ennek lényege az, hogy a kért portot felszabadítja a programok számára, talán elsőként érdemes lehetne ezzel próbálkozni, ha viszont a kapcsolat hosszabb ideig, kb. tíz percig inaktív marad, és nem sikerül küldened másoknak semmit sem, akkor a fentebbi módon nyiss portot.

  A tűzfal beállítása megintcsak alkalmazás-specifikus, Windows tűzfalon egyszerűen add hozzá a UTorrent.exe fájlt a kivételekhez.

  Talán így elsőre ennyi, írj majd, hogy sikerült-e.

 5. Szabó Gábor szerint:

  Sziasztok!

  Már megint nagyon jó a cikk! Szerintem benne van minden, ami az alapokhoz szükséges, a finomságok pedig simán elbírnak egy önálló portált (van is), de ez más tészta. Két dolgot tennék esetleg hozzá a leírtakhoz: az egyik, hogy a progi menüjében, a további beállításokon belül, az általános menüpont alatt van egy olyan lehetőség, hogy a program azoknak a fájloknak, amelyek letöltése még nem fejeződött be, egy .ut kiterjesztést ad. Tehát pl. amíg egy mp3 fájl nem töltődött le teljesen, addig fájlnév.mp3.ut-t fogunk találni a mappában, ebből tudhatjuk, hogy azt még nem kell birizgálni.

  A másik dolog a torrent tartalmának kilistázásával kapcsolatos. Lehet, én értettem félre valamit, de nálam az NVDA simán olvassa a listát, igaz, csak azután, hogy elindult a letöltés, addig tényleg meg se mukkan. Miután viszont elindult a letöltés, simán végig lehet zongorázni a listán és azokat a fájlokat, amelyeket nem akarunk letölteni, el lehet távolítani a listából. Ja, nálam a mikrotorrent 3.1.3-as verziója fut…

  Mégegyszer köszönöm a cikket! Nagyon jó, hogy vagytok…

 6. Osillo szerint:

  Mindenekelőtt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az általam az uTorrenthez készített Jaws szkriptek letölthetők az alábbi címekről:
  Régi, 2.x verziójú uTorrenthez:
  http://rehmattila.uw.hu/uTorrent.rar
  (Ez már régen nincs továbbfejlesztve vagy javítva, így kevesebbet is tud, mint az új szkriptek.)
  Megj.: Ez csak Jaws 11-hez érhető el.
  Az uTorrent legfrissebb stabil verziójához, a 3.3-hoz elérhető az alábbi címen a szkript Jaws 11 alá:
  http://rehmattila.uw.hu/uTorrent_v3.3_script_for_J11.0.rar
  Ha valaki az angol Jaws 14-et használja, akkor ahhoz is letöltheti a megfelelő szkriptet innen:
  http://rehmattila.uw.hu/uTorrent_v3.3_script_for_J14.0.rar
  Azt tudni kell, hogy a szkript nem tartalmaz semmi olyan funkciót, ami úgy egyébként ne lenne elérhető a Jaws által, viszont jócskán képes megkönnyíteni és meggyorsítani a program használatát. A legfontosabb infók mind lekérdezhetők egy-egy billparanccsal, és nem kell hozzá egyéb infókat meghallgatni. Valamint gyors váltást tesz lehetővé billparancsokkal az egyes listanézetek között, amik között alapból a fanézetben lehet váltani, aminek az elemeit nem teljesen tökéletesen olvassa a Jaws, mert pl. nem az kerül minden esetben felolvasásra, amin ténylegesen állunk.

  A cikk egyébként tényleg jó, nyilván lehetne még sorolni hasznos beállítási lehetőségeket, de aki elkezdi használni, az idővel úgyis megtalálja magának ezeket.

  • Gàbor szerint:

   Szia! Lehet buta a kérdés az Angol Jaws 14 hez készült szkript a honosított Jaws 14 hez is jó?

 7. Osillo szerint:

  A router beállítás és privát torrent fájl küldés témában annyit helyesbítenék az infókon, hogy sajnos a fix IP cím kérdésköre nem ennyire egyszerű. Gyakorlatilag pont ez a gyenge pontja és hátránya a megoldásnak. Az említett fix IP-re vonatkozó beállítás csak az ún. belső IP-re vonatkozik, ami egy helyi hálózat esetében kerül szóba. Annyi előnye lehet éppen, ha a belső IP címünk fix, és nem DHCP által dinamikusan kiosztott, hogy ha pl. ilyen privát torrentezést otthon, a belső hálózatunk tagjaival kívánunk lefolytatni, akkor adott a cím, ami nem változik. De ettől az esettől eltekintve, sajnos a módszer nagy hátránya, hogy a külső IP címünk az az esetek 99%-ában dinamikusan kerül kiosztásra, mégpedig a netszolgáltatónk által. ADSL kapcsolat esetén pl. minden egyes csatlakozáskor új cím kerül kiosztásra, függetlenül ennek gyakoriságától. Nos, ezt mi nem tudjuk befolyásolni, tehát emiatt célszerű a másik oldalon lévő felhasználónak minél előbb, a megbeszélt időben letöltenie az anyagot torrenten keresztül, máskülönben a privát trackerünk címe meg fog változni a külső IP miatt. Magyarul új fájlt küldhetünk neki. Külső IP címek esetében nagyon ritkán rendelkezik valaki fix címmel, általában ezért borsos felárat kell fizetni. Mellesleg manapság, amikor az IPv4-es címek gyakorlatilag elfogytak, különösen bevett gyakorlat, hogy dinamikusan változnak a címek, máskülönben problémák adódhatnának.

 8. RauchR szerint:

  Hali,

  Osillo, mindenekelőtt köszönöm/köszönjük szépen a belinket scripteket, valószínű sokunk számára lesznek hasznosak.

  A fix ip-címes hozzászólásod kapcsán elképzelhető, hogy félreértettelek, majd helyesbíts, ha így van.
  Mi anno ezt nem saját tracker futtatásával oldottuk meg, hanem a bent lévő szolgáltatásokat használva, publikus trackereken találtuk meg egymást dht-vel. Ilyenformán a fix külső ip-cím teljességgel fölöslegessé vált, mert ha az illető elindította a torrentet, amit tőlem kapott, akkor nem az én trackeremhez csatlakozott, hanem dht-n keresztül talált meg engem, ergó teljesen mindegy volt a kliensnek, hogy nekem mi az ipcímem.
  A belső hálózati fix ip-cím meg a portnyitás miatt kell, de ha valaki nem szeretné a saját gépét trackerként használni, akkor a külső ip-cím gyakorlatilag bármi lehet.
  Hátrány, hogy a dht egy picit több ideig keresgél, kb négy, öt perc, mire megtalálják egymást a felhasználók, de nagyjából egy éve ez még tökéletesen működött így.

 9. Osillo szerint:

  Jó, hogy ezt így írod, mert valóban félreértettük egymást. De ez nem is baj, mert így legalább szó esik mindegyik lehetőségről. :)
  Én ugyanis arról az esetről írtam, amikor a saját IP címünk segítségével a saját gépünk funkcionál trackerként. Szóval erre is van lehetőség, hátránya csak az, amit fentebb írtam. Egyébként az általad a másik esetben írt 4-5 perces várakozási idő a csatlakozásra az simán meglehet ebben az esetben is. Illetve ami tényleg plusz az általam írott megoldásban, hogy ebben az esetben csak az férhet hozzá az anyaghoz, akinek szánjuk.

 10. adns szerint:

  Sziasztok!

  @Andor:

  A routereden Forvarding, majd Add gombocskát nyomol, és kitöltöd a mezőket.
  Fix IP:
  A dhcp rész alatt az Adress reservationnál hozzáadhatod a géped, így a routertől kap fix IP címet, tehát ha más WI-FI-re mész, ezzel nem lesz gond.
  Mellesleg Reservationos megoldás nekem már 1 éve működik, és eddig teljesen stabil TeamTalk server, Icecast, meg még ami kellhet.
  Így én azt mondom, hogy a TP-LINK routerein tán a legkönyebb beállítani a Torrent kényelmét.

  Valaki írta, hogy borsos árat kérnek a Fix IP-ért.
  Már ahol…

  Az UPC-nél nem kérnek felárat, hanem ugyan azon IP marad kb 1 2 hónapig, hiába van restartja a modemnek. Router restartnál nemtudom, nem figyeltem meg. Mellesleg a sima Dinamic IP alapú kapcsolat ahogy nézem nem is szokott nagyon újra kapcsolódni, vagy ha igen az 1 órától kb fél napig terjedő szakadással kecsekteti meg nyugodt netezésünket.

 11. Osillo szerint:

  Gábor, a honosított Jaws 14-gyel tökéletesen használható a script.

 12. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Most az egyszer jó helyen lesz a komment:D szóval ncore-t lehet használni jaws-zal, és ha igen, mire van szükség hozzá?

  Verica

 13. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Verica, az NCore teljesen jól kezelhető képernyőolvasóval. A felülete olyan, mint milliónyi más weboldalé, hivatkozásokkal, keresővel, miegymással. Persze az érdemben történő használatához szükség van torrent kliensre, illetve mindazokra, amik itt fentebb a cikkben tárgyalva vannak.

  Valamint ha NCore-t szeretnél használni, nem árt rendelkezni egy NCore-os accounttal, azaz névvel és jelszóval, de nyilván erre te is rég rájöttél.
  :)

 14. szőkeildi szerint:

  Kérem nem nevetni!!! A párom már nem tud segíteni a torrentezésbe, én pedig sosem csináltam. Annyi kérdésem van, hogy azt fórumon keresztül nehézkes lenne mind megoldani, így kérnék valakit, akinek van egy kis türelme, hogy valamilyen személyes elérhetőségen keresztül legyen a segítségemre! Köszönettel: biderildi@gmail.com

 15. djati szerint:

  sziasztok.azt szeretném kérdezni UPC-nél vagyunk ők adták a dobozt amin a net jön. torentezem de passzív vagyok és már szóltak érte az oldalakon, hogy csináljam a kapcsolatom aktívra. a dobozom,: model:TC7200U. utorentet kifelé engedtem a tűzfalamon.win7-alatt vagyok.utorentem:3.1-es.nod32-es védelemmel.

  • adns szerint:

   Hali!
   A torrentben CTRL+P majd kapcsolatok, ott állíts be egy portot, aztán ezt a portot forwardold a géped felé a TC-ben.

 16. Adri szerint:

  Sziasztok!
  Nem tudok letölteni valamiért, pedig eddig tudtam. Nem seedel, el sem indul. Több filmmel is próbálom. Letöltöttem a 2.2.1-es verziót, így sem. Köszönöm az ötleteket előre is! Üdv

 17. Demján Renáta szerint:

  Nagyon szeretném hogy segítsenek nekem.

 18. Demján Renáta szerint:

  Nem megy az utorrent

 19. gabi szerint:

  Gyerekek! Segítsetek! Hogyan törölhetem véglegesen a Torrentet. A vezérlőpultról nem engedi,- azt írja ki hogy nincs jogosultságom hozzá, forduljak a rendszergazdához. Fogalmam sincs hogyan és mit kéne tennem hogy végre megszabaduljak tőle! Nem ismerek semmiféle rendszergazdát!
  Direkt módon semmilyen hozzáférés nincs.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>