Gyorsteszt: Eset Smart Security 6

Alig egynéhány hónapja jelent meg az Eset által fejlesztett Smart Security programcsomag 6.0-s verziója, erre vetettünk egy pillantást, mégpedig azon okból kifolyólag, hogy ezen alkalmazás korábbi verziói viszonylag akadálymentesek voltak. Megnéztük, fejlődtünk-e valamerre, előre, vagy netán visszafelé?


A víruskereső szoftverek hatékonyságát firtató eszmecserék általában soha sem érnek véget. Gyakorlatilag minden víruskereső gyártójának honlapján felfedezhető valamiféle hivatalos és független forrásból származó felmérés, hogy az aktuális program milyen frenetikus eredményeket ért el, és egyetlen vírust sem engedett át. Így teljességgel meddő dolog egy általános áttekintés arról, mely víruskereső szoftver a legjobb, tekintve, hogy legjobb vírusirtó nem létezik. Így a látássérült felhasználók általában az akadálymentesség szempontjait figyelembe véve választanak maguknak védelmi programot, mi most röviden bemutatjuk a nemrég megjelent, 6.0-s Eset Smart Security programcsomagot, amelynek korábbi verziói igen jól muzsikáltak az akadálymentességet illetően is.

A program beszerzése, install

Az Eset Smart Security szoftver bizony nem ingyenes, próbaváltozatot viszont mindenki szabadon igényelhet harminc napig az eset.hu oldalon. A letöltés hivatkozást kiválasztván ki kell jelölni az Eset smart security-t, majd egy kattintható formában találjuk meg a Letöltés opciót.
A telepítés viszonylag gyorsan elvégezhető, különösképp abban az esetben, ha a tipikus beállítások választókapcsolóra bökünk. Természetesen a haladó telepítési mód sokkalta részletesebb beállítást is megenged, ezekre azonban főként olyaoknak van szüksége, akik bőven nem kezdő felhasználók, nekik pedig a Freekocka ezen cikke kevés újat mondhat a telepítést illetően. Ha szorgosan klikkentgettünk a Tovább gombra, keserves munkánk meghozza gyümölcsét, a program pedig helyet foglal számítógépünkön.

Kezelés, jellemzők

A próbaverzió használatának első mozzanata az aktiválás. Le kell szögeznünk, hogy a szabványos rendszerkurzorral az Eset Smart Security 6-os változata sem használható teljeskörűen, szükségünk lesz képernyőolvasó szoftverünk szolgáltatásaira, sőt, NVDA esetén még egy kicsit többre is. Jaws for Windows szoftver esetén ugyanis teljességgel elég a Jaws-kurzor használata, amelynek segítségével a nyílbillentyűkkel tökéletesen elnavigálhatunk a programon belül, majd a kívánt menüelemre kattinthatunk az insert+mínusz kombinációval, illetve a bal egérgombbal, ami asztali billentyűzeten a numerikus per jel.
Az aktiválás alkalmával máris szükség lesz tehát a Jaws-kurzorra, amely segítségével kijelölhetjük, hogy próba üzemmódot szeretnénk bekapcsolni, természetesen ha valaki érvényes licenccel rendelkezik, annak felhasználónév és jelszó útján történő aktiválást kell választania. Erre kattintván, függően attól, hogy mit választottunk, a program aktiválásra kerül, netán elkéri licencünk adatait.
NVDA esetén sajnos sokkalta nehezebb dolgunk van: az áttekintő, de még a navigátorkurzor sem hajlandó olvasni az Eset Smart Security felületének legnagyobb részét, ám a használat így sem lehetetlen, legfeljebb körülményesebb. Szükségünk lesz ugyanis egy külső bővítményre az NVDA-hoz, amely egy régi motorra épülő, ám némi kompromisszumkötés árán használható optikai karakterfelismerést (OCR) tesz lehetővé. Az OCR bővítményről további információ az NVDA magyar nyelvű oldalán található. A bővítmény telepítése az NVDA bővítménykezelőjében történik, az OCR használata pedig egyszerű. Lépjünk tehát azon ablakba, amelyet az NVDA nem olvas, ins+num nyolccal, netán laptop kombinációval, azaz capslock+shift+i gombokkal tegyük az NVDA számára aktívvá ezen ablakot, és használjuk az NVDA gomb+R parancsot az OCR elindításához. Ha végzett, az áttekintő kurzor parancsaival tudunk lépkedni a felismert szövegben, amely ugyan karakterfelismerés lévén nem lesz tökéletes, de általában olvasható. Kattintani viszont itt is tudunk, így az OCR által felismert képernyőn is mozgathatjuk az egeret, azaz imígyen be tudjuk NVDA-val is jelölni a nekünk kellő opciót az aktiválásnál.
Ezen túllendülvén tehát köszönt minket a program, elfoglalja helyét a rendszertálcán, és bőszen figyel. Mivel legnagyobb valószínűség szerint aktív internetkapcsolatunk is van, így meg fog jelenni már a kezdeteknél egy ablak, amely a hálózat védelmi módját kérdezi meg tőlünk, itt tab gombokkal és szóközzel tudunk utasításokat adni a szoftvernek, kurzorozgatásra nincs szükség.
A programot a rendszertálcán érhetjük el, a jobb egérkattintás után megjelenik egy gyorsmenü, amely Jaws-zal szintén jól kezelhető, ám NVDA nem tud vele mit kezdeni. Itt még az OCR sem segít, így az itt elérhető beállításokért a program főablakát kell meglátogatnunk. A főablakban Jaws-kurzor minden további nélkül használható, itt lehetőségünk van azonnali ellenőrzést indítani, a licenccel kapcsolatos beállításokat elvégezni, illetve két opció nyújt nekünk lehetőséget a további konfigurációk elérésére, a beállítások, illetve az eszközök parancs. Ezeket NVDA szintén OCR segítségével tudja elérni, de a dolog így is használható. A beállítások menüben tudjuk a szoftver rengeteg modulját megszemlélni, így a spamszűrőt, a lopásvédelmet, a személyi tűzfalat, a fájlrendszervédelmet, meg a többi okosságot is, amelyek nagyon jól hangzanak, és titkon mindenki bízik benne, hogy az ilyen hangzatos nevű szolgáltatásoknak hála szeretett gépe maximális biztonságban van. A különböző szolgáltatásokra szintén NVDA OCR vagy Jaws kurzor segítségével lehet kattintani, eztán viszont általában el lehet boldogulni a rendszerkurzorral is, azaz tab billentyűkkel és szóközzel leginkább. A személyi tűzfal beállításainál például megváltoztathatjuk a hálózat védelmi módját, illetve itt van lehetőségünk a tűzfalhoz adni ún. kivételeket, amelyek akkor jönnek jól, ha különböző programok blokkolását fel szeretnénk oldani. Ehhez a Személyi tűzfal beállításainál tabbal keressük meg a Hálózat védelmi módjának megváltoztatása opciót, szóközöljünk rá, majd döntsük el, hogyan szeretnénk megvalósítani a blokkolás kikapcsolását. A program ugyanis rendelkezik egy ún. interaktív szűrési üzemmóddal, amely lényege abban áll, hogy a különböző programok internethasználatának kérelmét a program észreveszi, és ránk bízza, mit kezdünk vele. Szerintünk nem ez a legmegfelelőbb módszer, mert rengeteg program használja a hálózatot, a folyton megjelenő Esetes ablakok pedig igen-igen idegtépőek, így van egy sokkalta szofisztikáltabb módja a kivételek hozzáadásának. Ehhez egyébként először mindenképp az interaktív szűrési módra kell szóközölni, ám ezt követően megjelenik egy újabb opció, mégpedig az Automatikus szűrési üzemmód kivételekkel néven, erre szóközt ütvén pedig tabbal megtaláljuk a “Szabályok és zónák konfigurálása” opciót. Ezen belül tudunk új szabályokat hozzáadni, azaz olyan programokat a listába rakni, amelyek blokkolását feloldanánk.
Megjegyzendő, hogy akinek ezen szolgáltatásokra nincs szüksége, és szívesebben bízná ezt a sokkalta puritánabb, ámde lényegesen egyszerűbben kezelhető Windows tűzfalra, netán más tűzfalat használ, az választhatja az Eset Nod32 alkalmazást, amely kizárólag vírusvédelmet nyújt. Ennek előnye, hogy túlságosan sok dolgot itt nem kell beállítani, a program jelen van és figyel, a hálózatvédelmi beállításokat pedig a megszokott másik programunkon keresztül végezhetjük el.

Összegzés, következtetések

Az Eset Smart Securityről sokmindent el lehet mondani, de azt nem, hogy kényelmes lenne. Legalábbis az akadálymentesség szempontjából biztosan nem. Jaws esetén még viszonylag gördülékenyen el lehet mászkálni a beállítások között, az NVDA gyomrát viszont valamiért a kezdetek óta megfekszi ez a szoftvercsomag, noha a fejlődés persze itt is észrevehető. Az OCR segítségével el lehet evickélni a programban, de kétségtelenül hosszadalmasabb folyamat ez, mint Jaws esetén, mindazonáltal korántsem lehetetlen. A megannyi szerteágazó beállításra viszont keveseknek van szüksége, ezek felderítése pedig a fentiek miatt nem kifejezetten egyszerű, így talán NVDA-sok jobban járnak a korlátozott szolgáltatásokkal rendelkező Nod32-vel.

Mi néhány napja nyúzzuk a Smart Security 6-ot, idáig csak a vírusvédelmi és a tűzfal modullal tettünk néhány próbát, a legtöbbeknek egyébként is csak ezekre lesz szüksége. A programot mindkét képernyőolvasóval megnézegettük, és konklúzióként elmondható, hogy használható a dolog, de mint ahogy azt említettük, NVDA esetén egy kicsit szöszmötölősebben. Ennek ellenére nem rossz választás a 6-os Eset, de nem az egyszerűségé vel fogja magát belopni a szívünkbe.

A bejegyzés kategóriája: Számítógépes programok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Gyorsteszt: Eset Smart Security 6 bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. dr. Simon Gergely szerint:

  Sziasztok!
  Lenne pár kérdésem és észrevételem.
  1. A cikk iskolapéldája annak, hogy mennyire szükség lenne olyan szolgáltatásra az NVDA-ban, mint a Jawsban a Jawskurzor. Nem tudom, mennyire nehéz ezt megcsinálni, de ha már videohurok van, ha már vannak különféle kurzorok, és az egérműveleteket is lehet végezni billentyűzettel is, akkor valószínűleg az alapok már megvannak, legalábbis részben. Nem értek hozzá, de szeretnék egy ilyen szolgáltatást.
  A cikket érdemes lenne lefordítani és a fejlesztőknek megmutatni, hiszen ez egy életszagú történet és rávilágít az NVDA egyelőre meglévő hiányosságára.

  2. Az Eset Smart Security-nál engem az is érdekelne, hogy mit csinál valós vírusos helyzetekben. Ha például felugrik egy riasztási ablak és küzd a program a betolakodóval, elakad-e az nvda vagy a jaws, vagy használható, és blokkolható a kártevő.
  3. Ugyanez igaz a tűzfalra is. Amellett én kifejezetten javasolom az interaktív módot két okból.
  a) A rendszer csak az elején macerás, utána, ha betanítottuk, már békén fog minket hagyni.
  b) Ellenben alkalmazkodik a körülményekhez, és rögtön rákérdez az új programokra.
  c) Rögtön észreesszük azt is, ha valami gyanús akar a nete menni vagy a netről valamit leszedni. Miután utánajártunk, hogy mi ez eldönthetjük, hogy akarjuk-e vagy sem, sé ha kémprogram, kártevő vagy más hasonló, amit a nod véletlenül nem vett észre, megpróbálhatjuk kiirtani.

  3. Érdekelne az is, hogy végig tud-e futtatni a nod egy mély tesztet kiakadás nélkül.
  A 4-es noddal kapcsolatban keserű tapasztalataim voltak, el is határoztam, hogy többé ilyen nekem nem kel. Miután képtelen volt estétől reggelig lefuttatni egy tesztet szabálytalan művelet és kiakadás nélkül, elég volt belőle nekem egy élete, hisz az alapvető feladatát sem volt képes ellátni, legalábbis az én gépemen.
  Ezzel nem akarom a gyártó jóhírnevét rontani, lehet, hogy az ötösben, hatosban ezt kijavították, de nekem az elég szomorú tapasztalat volt.
  Ráadásul a vipre 21 kártevőt talált, amikor a Nod 0-át. Ez is érdekes.

  Szerintem teszteljétek ki a Vipre és a Kaspersky szoftvereit is, ma ezekre esküsznek.

  S.geri

 2. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  S.Geri, noha a mélyteszt lefutásának eredményével egyelőre ezen hozzászólás után is adósak maradunk, a többiről tudunk nyilatkozni. Kártevő észlelése esetén Jaws továbbra is megbízhatóan teszi a dolgát a kurzorával, viszont itt NVDA sem vall szégyent, a navigátorkurzorral minden fontos elemre rá lehet fókuszálni, a kártevőről kiadott infókra és a lehetséges műveletekre egyaránt, ezen a téren gyakorlatilag teljességgel használható a dolog a mi tesztünk szerint. A tűzfal interaktív szűrésével is hasonló a helyzet.

  Mélytesztet még nem futtattunk, de ez egyelőre csak késik, nem feledkeztünk el róla.
  Az NVDA kurzoros megoldásaihoz én csak annyit tennék hozzá szigorúan saját vélemény alapján, hogy szerintem ezek a kurzorok, mint áttekintő és navigátorkurzor, pontosan a Jaws egérkurzorának alternatívái kívánnak lenni, még ha kicsit más megvalósításban is, és egyelőre butácskább kivitelezésben. Viszont saját tapasztalatom, hogy noha az NVDA kevesebbet tud ezen a téren, ám ezt viszont nagyon jól tudja. Nem lehet persze egy prémium minőségű Jaws képernyőolvasóval összehasonlítani, ellenben az NVDA nem telepít külön videohurkot, mnég akkor sem, ha annak egy miniatűr variánsát mindenképp használja, ám én popnt a napokban kényszerültem egy olyan gép használatára, amelyen biza nagyon sokáig nem futott a videokártya rendes drivere, lévén nem találtam meg az adott operációs rendszerre. Alap videodriverrel is tökéletes volt viszont a navigátor és az áttekintőkurzor, míg a konkurens képernyőolvasónál ezt nem lehet elmondani, rendes videodriver nélkül még a rendszertálcát sem olvassa. Sőt, ha bármilyen okból a gép használata közben felbontást változtatok, a videohurok működése megzavarodik, és nagyon sokszor restartig nem is jön helyre, míg nvda hatalmas ívben tojik arra is, hogy én váltogatom-e a felbontást. És természetesen semmi esetre sem szeretnék valamiféle NVDA népszerűsítő kampányt összehozni, hisz jól tudjuk, hogy a Jaws professzionálisabb, tudásban nagyon sokszor lefölözi az NVDA-t, ellenben az ilyen beállításokra rettenetesen érzékeny, az érzékenységére pedig én is érzékeny vagyok.

 3. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Én még csak az 5-ös eset smart security-t használom, mikor kell átváltani vagy kell egyáltalán?

 4. RauchR szerint:

  Hali,

  Verica, teljesen megfelelő az 5-ös Smart Security is, tulajdonképpen egetverően új szolgáltatások a hatosban nincsenek, a vírusadatbázis frissítései pedig kijönnek a régi verziókhoz is.

 5. Osillo szerint:

  Személyes véleményem is az, hogy valóban megfelelő lehet még az 5-ös verzió is, mivel még nem annyira régi, bár azon belül is számos alverzióról lehet szó, tehát az sem mindegy. Ha már 5-öset használsz, akkor ügyelj arra, hogy lehetőleg a legfrissebb, azaz legújabb alverziót futtasd. Sajnos az ESS-re jellemző, hogy a verziófrissítések automatikusan nem történnek meg (nem összekeverendő a vírusadatbázis verziójával), így érdemes időnként manuálisan indítani egy keresést, ami a frissítéseket illeti a programon belül. Idáig a személyes vélemény, és ez után egy tény: annak ellenére, hogy az 5-ös változat még nem annyira régi, azt azért tudni érdemes, hogy a 6-os verzió tekinthető naprakésznek, persze abból is nyilván a legújabb alverzió (ld. fentebb). Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy az antivírus programok hatékonysága nem csupán a vírusadatbázis friss mivoltától függ, ergó más egyéb víruskeresési algoritmusok is frissülnek, javításra kerülnek az egyes újabb verziókban (pl. heurisztika), ebből kifolyólag hiába nem tartalmaz újabb szolgáltatást, funkciót a szoftver, attól még számos fejlesztést végeznek rajta, mielőtt kiadják az újabb verzióját.
  Röviden: a naprakész állapot nem csak a vírusdefiníciók frissességétől függ.

 6. Körmendy József szerint:

  Sziasztok, nekem és az ismeretségemben AVG van fent tökéletesen kezelhető vakon képernyő felolvasóval is.
  Kipróbálásképpen volt mikor leszedtem, és, vagy Avastot, vagy a Nodot futtattam végig rajta, de sose talált semmit a próbából feltett vírusvédő.
  Így nem is fogom lecserélni. Persze mindenki azt dicséri amit éppen használ.

 7. xy szerint:

  Sziasztok!
  Én AVG-ot próbáltam és úgy érzem eléggé lefogta a gépet, ezért kitöröltem.
  Üdv,
  XY.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>