Hogyan okosítsuk fel az okoskütyüt?

A karácsonyi nagy vendégség, rokoninvázió és gyomorrontás után ideje lassanként ellazulni, és megnézni, tulajdonképpen mi mindenre is jó az, amit a Jézuska hozott. Adunk néhány tippet, jótanácsot és segédprogramot azoknak, akik a fa alatt okostelefont, tabletet vagy számítógépet találtak.

Windows karácsonyra

Az utóbbi időben több meló lehet egy új számítógéppel és annak Windows operációs rendszerével, mint korábban. A Windows 8 és az új 8.1-es Microsoft rendszer egy ideje már elérhető, és jó esély van rá, hogy az új hordozható vagy asztali konfigurációkat Win8-cal értékesítik. Amennyiben Windows nélküli számítógép landolt a fa alatt, értelemszerűen mi dönthetjük el, mit szeretnénk rajta használni.
Érdemes lehet megemlíteni, hogy a legtöbb ma kapható konfiguráción a régebbi Windows 7 is tökéletesen fut, minden valószínűség szerint megtalálhatjuk újdonsült számítógépünk drivereit is, a felhasználói programok csaknem mindegyike pedig 7 alatt is gyönyörűen muzsikál.
XP-ben már ne gondolkodjunk, esetleg használt gép vásárlásánál jöhet szóba, de ott is csak a legalsóbb kategóriában.
Ha tehát Windows 7 telepítésére adnánk a fejünket, és ennek akadálymentességéről szeretnénk némi anyagot, ajánljuk Windows Konfigurálási útmutató című, kétrészes cikkünk első részét.
Ha Windows 8 rendszerrel érkezett a PC, elsőként érdemes lehet azt 8.1-re felfrissíteni, persze abban az esetben, ha ez nem történt meg gyárilag. A 8.1-es frissítés mindenki számára ingyen elérhető, aki rendelkezik érvényes Windows 8-as licenccel. Dönthetünk persze úgy is, hogy gyári Windows ide vagy oda, mi nem kívánunk élni a Win8 által adott lehetőségekkel, hanem korábbi, 7-es rendszerünket telepítenénk.
Ha viszont felfedeznénk az új Microsoft produktumot, itt hintünk el néhány jótanácsot, amelyek alapul szolgálhatnak az új rendszerben való eligazodáshoz.
Nincs start menü, ehelyett egy kezdőképernyőnek nevezett felületet kapunk, amely leginkább érintőképernyős gépeken használható jól, de billentyűzettel is el lehet vele szórakozni. Megjelentek az új, úgynevezett modern alkalmazások, amelyeket kizárólag a Windows áruházból szerezhetünk be, és máshogy működnek, mint a megszokott programok. További információkért Windows 8.1 bemutatónkat, esetleg a Hobby rádió Gépház című műsorának Windows 8.1-gyel foglalkozó részét ajánljuk.

Az új rendszerünket természetesen be is kell lakni. Persze előfordulhat, hogy előtelepített Windowsnál már instant kapunk pár hasznos vagy épp teljesen haszontalan és használhatatlan szoftvert, de ettől függetlenül a felhasználó alakítja saját ízlésére a gépét.
Webböngészőre, zene és videolejátszóra, esetleg irodai szoftverekre például mindenképp szükség lesz. Egy igen-igen korosodó, de a témát jól körbejáró cikkünkben foglalkozunk az új WIndows otthonossá tételével, így magát a cikket és a kommenteket is érdemes lehet átfutnia annak, akinek ötletekre van szüksége a karácsonyra kapott gép belövéséhez.

Alma, de nem mérgezett

Könnyen lehet, hogy egy Apple logóval ékesített okoskütyü várt minket karácsonykor, lévén az IPhone, IPod és IPad készülékeket működtető IOs operációs rendszer nagyon kifinomult és könnyedén használható akadálymentesítési funkciókkal van felvértezve.
Az egyik legkiemelkedőbb ezek közül, hogy a képernyőolvasót és annak beszédszintetizátorát sem szükséges feltelepíteni, sőt lényegében a világon semmi buherálásra nincs szükség, bőven elég, ha az új készülék első elindításakor, a kezdeti beállításokat tartalmazó ablakban háromszor lenyomjuk a Home gombot, ekkor máris elkezd beszélni. Ettől persze még nem válik azonnal használhatóvá egy új júzer számára, az érintőképernyős vezérlőgesztusokat először meg kelll ismerni.
Erre maga az operációs rendszer is kínál lehetőséget, igénybe vehető az infoalap által üzemeltetett, látássérült mobil-felhasználók számára fenntartott levelezőlista is, de itt a Freekockán is vannak hasznos információk. Ismerkedés gyanánt fussuk át Harapjunk egy nagyot az almába című cikkünket, az idén megjelent, 7-es verziószámú IOs rendszer változásairól pedig itt írtunk.
A legalapvetőbb vezérlőgesztus mind IOs, mind Android platformnál a pöccintés. Ekkor ujjunkat a képernyőn valamely irányba húzzuk, alig néhány centimétert, majd felengedés után az adott eszköz a következő vezérlőelemre vagy felolvasandó adatra lép. Olyan, mintha a számítógépen nyilakat nyomkodnánk. A dupla koppintás felel meg az enter billentyűnek, így, ha pöccintéssel megtaláltunk egy alkalmazást, gombot vagy menüparancsot, a képernyőt egy ujjal kétszer megérintve aktiválhatjuk, esetleg elindíthatjuk azt. Fentebb linkelt írásaink bővebb tájékoztatást is nyújtanak.

Alkalmazások terén szintén az a helyzet, hogy az okoscucc benépesítése a felhasználóra vár, de néhány tippet közzéteszünk itt is.
A közösségi szájtok megszállottjai a Facebook és a Facebook messenger appoknak vehetik majd hasznát, a Skype is teljesen jól használható, függetlenül attól, hogy egyelőre magyarul nem tud. Nem ingyenes, de rendkívül hasznos alkalmazás IOs rendszerre a Money Reader, magyarul pénzolvasó, amelyről egy rövid cikkben mi is beszámoltunk. Aki híreket olvasna szívesen, annak jó szívvel ajánljuk a Free RSS szoftvert, a szórakozást keresők pedig elsőként tehetnek egy próbát a VoiceChanger, a LaDiDa vagy a Songify appokkal, utóbbi kettő sajnos némi pénz leperkálása után telepszik csak készülékünkre. További hasznos alkalmazás lehet az AudioBookPlayer, amely hangoskönyvek hallgatására szolgál, de az MBraille is jó szolgálatot tehet, amely lényegében készülékünkre varázsol egy virtuális Braille írógépet, mérföldekkel könnyebbé téve ezzel az érintőképernyőn történő szövegbevitelt.
Fontos, hogy az IPhone, IPod és IPad számítógéppel való összekapcsolásához elengedhetetlen az Apple iTunes alkalmazás, amelynek használatáról itt és itt lehet bővebben olvasni.

Egy zöld robottal lepett meg a Jézuska

Tabletek és okostelefonok természetesen nemcsak az Apple cég égisze alatt születnek, sőt a mostanság kiváltképp elterjedt Android rendszerrel érkezik a legtöbb okos eszköz. Ezek is képesek hangos visszajelzést adni és tartalmakat felolvasni, a beszéd beüzemelése viszont több okból is bonyolultabb.
Az első akadály még mindig az Android töredezettsége és sokfélesége, a gyártók átszabhatják, hozzáadhatnak vagy akár el is vehetnek funkciókat egy-egy készülékből. A másik kellemetlenség, hogy az Android alapvetően nem tartalmaz internet nélkül is működő, magyar beszédmotort.
Ennek beszerzése és aktiválása az esetek legjelentősebb többségében nem oldható meg látó segítség nélkül. Így ami egy Apple készüléknél kimerül a háromszoros Home gombban, az egy Androidot futtató eszközön kissé másként alakul.
Érdemes lehet a cuccot egy látó felhasználó segítségével internethez csatlakoztatni, majd engedélyezni az Android képernyőolvasóját.
Ezt legtöbb esetben a beállítások/kisegítő lehetőségek menüpont alatt találjuk, az Android képernyőolvasója a TalkBack, ezt kell aktiválnunk. Alapesetben a program a Google beszédszintetizátorát használja majd, ez azonban kizárólag akkor beszél magyarul, ha a telefonunk vagy tabletünk éppen online, azaz internethez van csatlakoztatva. A teljeskörű beszéd egy külső szintetizátor segítségével oldható meg, a legtöbben az Espeak nevezetű szintetizátort ajánlják, ez működik ugyanis a legstabilabban. Az Espeaket letölthetjük az Android alkalmazásboltjából, a Play áruházból, de feltelepíthetjük akár memóriakártyáról is. A program ingyenes változata kizárólag azon készülékeken működik, amelyek 4.3-asnál régebbi Androidot futtatnak. Az új Androidot használók további bosszúságokkal szembesülhetnek, a friss Espeak ugyanis a Play áruházból nagyjából 300 forint ellenében vásárolható meg. Valószínű senkit nem az óriási összeg fog anyagilag tönkrevágni, ellenben újabb problémát vet fel, hogy a sikeres tranzakcióhoz szükség lesz bankkártyánkra, annak számára, lejárati dátumára és kódjára.
Ez időnként rettenetesen meg tudja nehezíteni a készülék használatát, sőt amennyiben nem használunk bankkártyát, az espeak beszerzése kvázi lehetetlenné válik.
A Freekocka szerkesztői némi konzultáció után azon megállapításra jutottak, hogy a szintetizátor nyílt forráskódjának köszönhetően akár saját variáns is készíthető belőle, amelynek árát egyénileg lehet meghatározni. Ennek okán lefordítottuk saját ESpeak verziónkat, amely minden jelenleg forgalomban lévő Androidon működik, beleértve a 4.3-as és 4.4-es verziókat is. Fordításunk az ingyen is elérhető források alapján készült, így törvényt nem sértünk vele. A telepítés memóriakártyáról lehetséges, letöltés itt.

Az Android használatának elsajátításához is sok forrásból válogathatunk. A magyar látássérült Androidos közösség honlapján is találhatunk hasznos infókat, és levelezőlista is van. A Freekockán az alábbi cikkeket ajánljuk a kezdő Android-felhasználók figyelmébe:
Android – első tapasztalatok

Be lettünk táblázva – mire képes a beszélő Android egy olcsó tableten?
Samsung Galaxy S3 mini gyors áttekintés

Androidos alkalmazások tekintetében szintén jó választás lehet a Skype, amely tökéletesen kezelhető a képernyőolvasóval, és Androidon magyarul is tud. Egy jó webböngészőre is szükség lesz, sokan kedvelik például a Firefoxot, mert nem igényel nagy hardvert, és navigációt gyorsító billentyűket is támogat.
Sokak tapasztalatai szerint a 24.0-nál újabb Firefox verziók nem működnek tökéletesen, a címsorral egybeolvadó hivatkozásokat nem aktiválják. Természetesen itt is érvényes az Android sokféleségéből adódó kavalkád, így könnyen elképzelhető, hogy egyes készülékeken az újabb Firefoxok is tökéletesek. Ha ez mégsem így lenne, ide kattintva letölthetjük a 24.0-s Firefoxot.
Szintén a teljesség igénye nélkül ajánlunk pár szoftvert. Androidra is van hivatalos Facebook-alkalmazás, de például egy jó zenelejátszó is elkelhet, ha a gyári nem felel meg. Sokan sokfélére esküsznek, kommentekben bátran jöhet minden, hadd épüljön mindenki. Mi felhívjuk a figyelmet egy rettentően egyszerű alkalmazásra, amely a FolderPlayer nevet viseli, lényege pedig, hogy az audiofájlok ID3 tagjei helyett mappákban böngészhetünk a zenéink között. Aki inkább a kategóriáknál maradna, próbálja ki a RocketPlayert, videók lejátszásához egész jól használható az MXPlayer is.
A Tune In Radio mind iOs, mind Android platformra kitűnő választás, segítségével internetes rádiókat hallgathatunk a világ minden tájáról. Ha nem lenne megfelelő a gyári fájlkezelő, kipróbálhatjuk a TotalCommandert, illetve van egy némileg egyszerűbb, ennek okán viszont gyorsabban használható kis fájlkezelő is, amely File Commander címen található meg a Play áruházban. Androidra ingyenesen elérhető az IOs eszközökön fizetős Songify, viszont használhatósága komplikáltabb is, elég nagy azon infók aránya, amelyek nem kerülnek felolvasásra.
Egy jó virtuális billentyűzetre is szükség lehet, lévén Androidon külső szoftver nélkül csak bajosan lehet ékezetes betűket bevinni érintőképernyőn. A Nuance cég által fejlesztett Swipe keyboardról jók a tapasztalatok, az alkalmazás mellé egyébként megkapjuk a Dragon Dictationt is, amely hangbevitelt tesz lehetővé.

Végszó

Egyértelmű, hogy az itt ajánlott alkalmazások listája nem teljeskörű, és azt sem garantáljuk, hogy mindenből a legakadálymentesebben használható szoftvereket gyűjtöttük össze. Mindazonáltal az itt említett összes szoftverről van saját tapasztalatunk, a kommentek pedig további hasznos információkkal láthatnak el minden érdeklődőt.
Mindenkinek nagyon sok örömet kívánunk új készüléke használatához!
Alper061, Mate011, RauchR

Kategória: IOs rovat, Mobil, tablet, PC, Szórakozás, média | A közvetlen link.

Hogyan okosítsuk fel az okoskütyüt? bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Visszajelzés: Android bemutató 1. rész | Gépház – Kopogjon be hozzánk!

 2. Verica szerint:

  Sziasztok!
  Egy újabb, nem mérgezett almával (iPhone) lepett meg a jézuska. Mivel azonban már régebbóta használok iPhone-t, a régi telómban maradtak a telefonszámok, és ha lehet, nem írogatnám át őket egyesével:D van erre valami megoldás? Amúgy boldog karácsonyt kívánok a freekocka szerkesztőségének és akik még ide látogatnak!

 3. Osillo szerint:

  Verica, itt az a nagy kérdés, hogy áttérnél kizárólag az új készülékre, vagy használnád még mindkettőt? Mert ha az újat használnád, akkor nem egészen értem a kérdést. Az Apple ID-det megadva, a szinkelést követően meg kell, hogy jelenjenek a névjegyek az új masinán. Ha mindkettőt használnád, akkor valahogyan exportálnod kéne a régiből ezeket, hogy át tudd vinni az újra. Viszont ha az újat egy másik ID-vel akarod használni, akkor az eddigi tartalmaid, beleértve a megvásároltakat is (ha vannak) nem tudod átvinni.

 4. Verica szerint:

  Nem szeretném használni, csak ezt a telót, amit most kaptam. Az apple i.d-t csak telepítéskor adtam meg, de akkor nem szinkronizált semmit, ezt hol kell megcsinálni?

 5. Osillo szerint:

  Az iTunes lesz sztem a nyerő. Kösd össze a géppel, és ereszd rá az iTunest. De lehet, hogy szimplán a telóról is tudsz szinkelést kezdeményezni az iCloud-on keresztül. Nincs iPhone-om, tehát nem tudok 100%-osan pontos infókkal szolgálni. A teljesküörű szinkronizációhoz azonban valószínűleg mindenképp az iTunes kell.

 6. Verica szerint:

  Ez nekem magas.:D ha összekötöm a géppel, akkor szinkronizálja ugyan, de annak nem tudom, milyen szerepe van. És azt sem, hogyan szedhetném ki a telószámokat. Lehet, hogy iCloud, de azt se tudom, hogy az mi.xD

 7. Verica szerint:

  Hali!
  Csak még egy kérdés. Mióta intenzíven használom a telómat általában facebookozásra, nagyon hamar merül. Főleg ha mobilnettel együtt használom. Nincsenek valami trükkök, amivel meg lehetne hosszabbítani a két töltés közötti időt? Az oké, hogy képernyő fényerő 0% és képernyőfüggöny, de valami egyéb beállítás, vagy olyan dolgok kikapcsolása, amelyek a háttérben futnak, csak én nem tudok róla?

 8. RauchR szerint:

  Ha mobilnettel használod, arra az időre feltehetőleg nem használsz wifit, kapcsold ki a beállításokban. Ugyanígy nézd meg, hogy a bluetooth is használaton kívül van-e, már ha nincs rá szükséged, tehát pl nem külső billentyűzettel facebookolsz.
  A beállításokban a helymeghatározást is kapcsold ki, ez a GPS chipet használja, offolása pedig szintén némi energiához juttatja a készüléket.
  Más trükk nincs, gondolom a dupla home gombbal elérhető alkalmazásváltót időről időre kipucolod, már csak a telefon gyorsabb működése érdekében is.
  Ezeken kívül meg szerintem már tényleg csak az van, amit te is írsz.
  Ha a telefonhoz használtan jutottál, az további negatív körülmény, nyilván az akkuja is elhasználódhatott.
  Az okostelefonok egyik nagy megoldatlan kérdése még mindig az üzemidő, 2015 okoseszközei bizony már nem azok a nokiák, amelyek egy hétig is bírták egy feltöltéssel. Persze azokat telefonáláson kívül alig pár dologra használtuk.

 9. xy szerint:

  Sziasztok!
  Nekem egy IPhone 4-em van, és azt írja (többször is próbáltam), hogy hiba történt, mikor IOS 7.1.2-re próbálok frissíteni.
  Van valami megoldás, hogy tudjam máshogyan frissíteni a készülékemet, vagy ez nem lehetséges a hardver miatt sem?
  Mert néhány alkalmazást nem bírok telepíteni amiatt, mert IOS8.0 kéne az installálásukhoz.

  Üdvözlettel,
  Xy.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>