Hogyan sikerült az új, javított Jaws 14?

A nyár előtti utolsó hetek sokak számára azonosíthatók rémálomként. Utolsó nagy hajrá, vizsgák minden mennyiségben, s az idő ilyenkor válik igazán szűkössé. Még szerencse, hogy ez a cikk nem arról fog szólni, mennyi mindennel kellett megküzdenie a Freekocka szerkesztőségének az utóbbi hetekben, ugyanis talán joggal feltételezzük, hogy ez senkit sem érdekel.
Az viszont annál inkább, hogy tegnapelőttől elérhető magyarul is az új, javított jaws, amely a 14.0.9002-es verziószámot viseli. Windows 8.1 támogatás, javított flash, megújuló kutatási modul, és sok egyéb szerepel a beharangozóban. Jól sikerült? Utánanéztünk.

Bevezető

Majdnem egy éves már a magyar 14-es Jaws első kiadása. Annak idején, amikor az megjelent, elég hamar lecsaptunk rá, hisz a legtöbb felhasználó már szinte úgy várta, mint egy falat kenyeret. A 11-es Jaws felett akkorra már igencsak eljárt az idő, az OCR, a testreszabott webolvasás és a Windows 8 támogatás pedig mind olyan szolgáltatások voltak, amelyek a mindennapi géphasználatot tették lehetővé, vagy épp könnyítették meg.
Sokan megelégedéssel használják a 14-es Jaws első kiadását a mai napig is, de hamar kiderült, hogy néhány alattomos baki azért be-becsúszott, és a termék nem sikerült hibátlanra. Ráadásul az idő sem a Jaws-nak dolgozott, hisz alig néhány hónappal később megjelent a Windows 8.1, amelybe bizony a magyar 14-es cápának alaposan beletört a foga. A modern felületű alkalmazásokat kritikán alul kezelte, ráadásul csak és kizárólag úgy lehetett 8.1-re feltelepíteni, ha előtte egy későbbi angol Jaws verzió feltette nekünk a friss videohurkot, de az eredmény így is messze állt a tökéletestől.
A videohurok kapcsán egyébként más problémák is voltak a Jaws 14 első kiadásával, a frissen telepített Windows Vista, 7 és 8 rendszerekre ugyanis nem volt hajlandó felmenni a driver, csak az operációs rendszer interneten történő frissítését követően, ez pedig elég kellemetlen dolog annak a látássérült személynek, akinek az első pillanatoktól szüksége van beszédtámogatásra és Jaws-t kíván használni.
Egy szó, mint száz, a Freedom Scientificnél és az Informatika a Látássérültekért Alapítványnál is úgy gondolták, hogy a hibák azért vannak, hogy elhárítsák őket. Ez egy igen briliáns elmélet, gyakorlati megtestesítője pedig a letölthető új, 14-es Jaws javított kiadása.

Első találkozás, telepítés

Mindenképpen hiteles információkkal kívántunk szolgálni olvasóinknak, így elég komoly erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy tesztkörnyezetünk tiszta és hibamentes legyen. Egy frissen feltelepített Windows 8.1 pro+Update1, valamint egy Windows 7 Home Premium+SP1 operációs rendszeren zajlottak főbb tesztjeink, sőt egy rövidke szemle erejéig Win XP-re is feltettük az új Jaws-t.
Mindenképp ki akartuk próbálni, hogy fennáll-e még a frissen telepített Windowsok esetén a videohurkos hiba, így szintén egy szűz, frissítések nélküli állapotú rendszerre raktuk fel a 14-es Jaws-t, és örömmel láttuk, hogy a hiba orvoslása a jelek szerint megtörtént. Így, a Windows installálása után feltelepülő Jaws hiba nélkül rakta fel a Video interceptet, hibaüzenetek nem teremtek előttünk, és a Jaws szolgáltatásai is rendben működtek. Ez máris egy rendkívül jó pont, noha nem minden felhasználó találkozott korábban a most elhárított hibával, azért nem kellemes dolog, hogy már a Jaws telepítésének elején buherálnunk kellett.

Windows 8.1

A sikeren felbuzdulva máris belevetettük magunkat a másik beharangozott újdonságba, a Windows 8.1-be. Itt is hibátlanul felment tehát a video intercept, és nem sokat teketóriáztunk, máris a modern felületű, csempés appokat vettük célba.
A korábbi 14-es Jaws-hoz képest az eredmény kifejezetten átütő. Míg az előző verzió nagyjából percenkénti rendszerességgel fagyott le vagy záródott be a modern felületű alkalmazásoknál, itt ilyesfélét nem tapasztaltunk. Windows áruházat, csempés Skype-ot, csempés Facebookot, időjárás alkalmazást és még pár appot próbáltunk, a dolog pedig olyan, mintha egy html alapú, webes felületen garázdálkodnánk. A legtöbb felolvasást a virtuális pc kurzor végzi, viszont, noha jól működnek a funkciók, maga a Windows 8 csempézett megvalósítása még mindig nem kifejezetten alternatívája a jól megszokott, ablakos, menüs, paneles kezelésnek. Viszont, legalább már működik.
Egy kis érdekesség, és némileg üröm az örömben, hogy mint említettük, frissen feltelepített Windows 8.1 pro rendszeren minden jól működött, egy régebbi, elnyűttebb, de ugyanolyan verziószámú és teljesen felfrissített Windows 8.1-es rendszeren viszont a Jaws csúnyán elvérzett. Valamiért folyamatosan bezáródott, amint egy modern felületű alkalmazást nyitottunk meg. Rögtön beállítási problémára gyanakodtunk, így NVDA-val is leteszteltük, ez viszont nem generált hibákat, és úgy olvasott, ahogy a frissen telepített Windowsunkon a Jaws 14. Nem gondolnánk, hogy ez óriási hiba lenne, valószínűleg a frissen installált Windows 8.1 rendszereken mind kiválóan működik a Jaws 14, ez valami egyedi eset lehet nálunk.
Elmondható tehát, hogy aki magyarul beszélő Jaws-zal kívánja kipróbálni a csempés, modern alkalmazásokat, az mostmár megteheti a legfrissebb operációs rendszeren, nem fog hibákba ütközni. Ez nem jelenti azt, hogy kényelmes és felhasználóbarát lesz, de például a hivatalos Facebook kliens egészen jó, kicsit a mobilos webfelületre emlékeztet, egyszerű, áttekinthető, érdemes lehet tenni vele egy próbát.

Webböngészés

Akárhányszor megjelenik egy új Jaws, mindig és mindenhol azt olvashatjuk, hogy fejlődött a weboldalak kezelése, a flash objektumok támogatása, és ez most sem volt másként. Ami viszont tagadhatatlan, hogy sok-sok éve fennáll az a trend, hogy míg Internet Explorer alatt valóban látványosan fejlődik a Jaws weboldalkezelése, addig a Mozilla Firefox webböngészővel soha nem sikerül zöld ágra vergődni. Rengeteg fórum van erről külföldön is, a Freedom Scientific is próbálkozott már mindennel, hogyan és miként állítsuk be a Firefoxot az about:config felületen, hogy Jaws-zal ne legyen instabil, de mindhiába. Főleg Windows Vista, 7 és 8 alatt panaszkodó felhasználók sokasága számol be minduntalan arról, hogy szívesen használnák a Firefoxot Jaws-zal, de nem teszik, mert fagyás, furcsa jelenségek, bezárhatatlan böngészőablakok akadályozzák őket ebben.
A probléma a Flash objektumoknál keresendő, s ebben nem kizárólag a Jaws fejlesztői ludasak, hanem legalább ennyire tehet róla a Flash bővítményt kibocsátó Adobe. Egyfolytában frissül a Flash, az ember mindig várja a csodát, de valami hiba mindig van. A gond csak az, hogy míg NVDA esetén a Firefoxban nagyjából hetente egyszer adódik valami hiba, addig Jaws-t használva általában az első húsz percben máris lefagy az egész, vagy valami kellemetlen dolog történik. Bíztunk benne, hogy ez ezúttal másként lesz.
Felraktuk tehát a legfrissebb Firefoxot, a 13-as Flash playert, és ráhasaltunk a netre. Aztán el is hasaltunk rajta. Sajnos ez még mindig nem tökéletes. Flash videók lejátszásakor előbb, vagy utóbb, de megtörténik az, ami oly sokszor, ha valaki Jaws-t és Firefoxot használ. A virtuális pc kurzor üreset jelez, nem lehet bezárni a firefoxot, és az egész dájzli úgy, ahogy van, használhatatlan lesz. Sajnos számítottunk erre, évek óta ez van, s mint fentebb írtuk, ez a hiba nem varrható egyik vagy másik fél nyakába, de tény, hogy az NVDA sokkal jobban kezeli ezt.
Pedig a Flash kezelés tényleg sokat fejlődött a Jaws-ban, mostmár az NVDA-hoz hasonlóan enterrel lenyithatóak a beágyazott flash objektumok, így tehát, ha egy ilyennel találkozunk, entert ütünk, és megjelennek a flash objektumok gombjai. Ott van a szülőelem megnyitása gomb is, ezzel kerülünk vissza az eredeti honlapra.

Van még egy érdekes jelenség, amire nem tudunk megoldást.
Találomra, ahogy a flashes oldalakat böngésztük, meg akartunk nyitni pár flash videót. Igen hamar feltűnt, hogy Firefoxban, néhány helyről a Jaws számára eltűnik a Flash.
Többek között az egyik legnagyobb metal magazin, a HammerWorld oldalán, sőt a mobilaréna tévé oldalán is láttunk ilyet.
Ahol a videót indító gombnak kéne lennie, ott a Jaws nem mond semmit, mintha ott se lenne.
Kipróbáltuk Internet Explorer 11-ben is, ott tökéletesen működik, a flash a helyén van, és máris lehet használni.
Ha NVDA-val néztük az oldalt Firefox böngészővel, akkor is rendben volt minden, egyedül a Jaws-Firefox páros vall kudarcot.

Ezt a jelenséget Windows XP, 7 és 8 alatt is tapasztaltuk, három különböző számítógépen, persze nincs kizárva, hogy tulajdon inkompetenciánk okán futunk ebbe bele, de ebben az esetben várjuk a megoldást akár kommentek formájában is.

Akárhogy is, ebből már megint az állapítható meg, hogy a probléma sokrétű mivolta miatt megintcsak nem sikerült akkorát előrelépni, mint kellene. Firefoxot továbbra sem ajánlunk mindennapi használatra Jaws-zal, az Internet Explorer viszont jól működik.

Egyéb újdonságok

Mindennapi használat esetén feltűnhetett, hogy a 14-es Jaws néhány helyen angol üzeneteket jelenített meg felhasználói számára. Sőt, pár bekezdés lefordítása a súgóból is kimaradt, ez pedig időnként zavart okozhatott.
A súgó fordítása immáron tökéletes, csakúgy, mint a Jaws üzenetei, viszont néhány alkalommal még elhangzanak angol üzenetek, például a flash animációknál, de ez vajmi keveset ront az összképen.
A kutatási modul is frissült, bekerült például a tévés kutatómodulba a retro m3, de a Dital archívumában is kereshetünk, ha úgy tartja kedvünk.

Két újdonságról nem szóltunk ezen cikkben, s tettük ezt azért, mert mindkettő megér egy külön, részletes cikket. Az egyik az Office 2013, amelyet a leírás szerint immáron támogat a Jaws, a másik pedig a Java alkalmazások fejlettebb támogatása.
Ezek olyan témák, amelyek mindegyike behatóvv tanulmányozást igényel, így néhány nap múlva fogunk ezekkel foglalkozni, egyúttal bemutatjuk az Office 2013-at, és a Java szoftverek akadálymentességére is vetünk majd egy fürkésző pillantást.

Összegzésként elmondható tehát, hogy sokat fejlődött az új Jaws, a Windows 8.1 és a modern appok támogatása egyértelműen viszi a pálmát, bátran neki lehet mostmár vágni Jaws-zal is a Windows 8.1-nek.
A Firefoxszal még mindig nagyon haragszanak egymásra, kísérletezgetni lehet ugyan, de valószínű, hogy a mindennapi használat még mindig bosszúságokkal jár majd.
Az Office 2013-mal és a Java alkalmazásokkal pedig hamarosan jelentkezünk, úgy is mondhatnánk tehát, hogy ne menjetek sehová, mert most jön csak a java!

A bejegyzés kategóriája: Kezdőknek, Számítógépes programok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Hogyan sikerült az új, javított Jaws 14? bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Osillo szerint:

  Üdvözlet!
  A Firefox + JAWS témát árnyalnám egy kicsit tovább, mivel tapasztalatom szerint nem ennyire rossz a helyzet. Sajnos sok negatív tapasztalat és jelzés érkezik évek óta a témában, ez kétségtelen tény, de ugyanakkor tudni érdemes azt is, hogy többen nagy megelégedéssel használjuk. Magam napi szinten, folyamatosan, alapértelmezett böngészőként használom, szinte kizárólagosan a Firefoxot.
  Nagyon fontos megjegyezni a Flash problémájához, hogy mindenképp érdemes a Beállítási központban a Web/HTML/PDF ágon az Egyéb alatt a Flash figyelmen kívül hagyása weblapokon opciót bejelölni. Így akinél gyakori FF összeomlást okoz a JAWS-zal a Flash animációkat megjelenítő oldalak sokasága, az vélhetően nem fog ezután annyi problémával találkozni. Fontos elválasztani a két dolgot: ha a Flash animációkat figyelmen kívül hagyja a JAWS, attól még Flashes videókat le fogunk tudni játszatni. Nyilván nem 100%-os stabilitást fogunk így sem kapni, ám aki viszonylag ritkán jár Flashekkel teli honlapon, az normál esetben fagyásokkal nem fog találkozni. A YouTube-ozás pl. nem okozhatna rendszeres összeomlást, ahogy nálam nem is szokott már elég régen. Ez persze nem ennyire egyszerű, mert túl sok a tényező, ahogy azt többször tárgyaltuk talán itt a Freekockás kommentek között is. Számíthat a JAWS, a Firefox, a Flash Player plugin és tán még az oprendszer verziója is, és ki tudja, hogy még mi minden.
  Egy konkrét példa a fejlődésre: a 14.0.1101-nél ha a fent említett opció nincs bejelölve, akkor az Infoalap honlapját FF-el megnyitva az lefagy. A 14.0.9002 esetében ez már nem így van, rendben megjelenik az oldal tartalma az opció állapotától függetlenül.
  Lévén, hogy általában nem az animációkra van szükségünk képernyőolvasót használva, hanem a videók lejátszására, én javasolnék egy olyat, hogy pár Flashes tesztet érdemes lenne újra elvégezni úgy, hogy a JAWS számára megadjuk, hogy hagyja figyelmen kívül az animációkat. Ettől még bizonyos videó tartalmakat “nem fog szeretni” az FF+JAWS párosunk, de ez nem lesz remélhetőleg olyan jellemző, mint előtte. Nálam legalábbis ez így van, azért bátorkodom leírni.

 2. Zsolti szerint:

  Sziasztok, Igazából én sem értem, hogy sokan miért panaszkodnak a firefoxxra. Én bár nem a legújabb firefox-al, de gond nélkül használom az internetet. Nállam is néha fordul elő lefagyás, de elég ritka kb. havonta 3 alkalommal. Így nem mondanám, hogy használhatatlan.

 3. RauchR szerint:

  Sziasztok,

  Osillo, az igazat megvallva örülök nagyon a kommentednek, hisz abban a helyzetben vagy, hogy most egy átlag júzernél azért jobban belátsz a kulisszák mögé, úgyhogy nagyon hasznos volt a kiegészítés.
  Mindazonáltal azt gondolom, pont ez az a téma, ahol teljes konszenzus soha nem lesz. Én például egy régi XP gépen majdnem tökéletesen tudom használni a Firefoxot 14-es Jaws-zal, legújabb flash playerrel is. Néhanéha van kis fagyás, restartolni kell, de egészen jó. Nekem win7 alatt a flasht tartalmazó oldalakon azért meggyűlik vele a bajom, és jónéhány ismerősöm is ezt mondja. Megint mások azt mondják, egészen jó, lásd itt például Zsolti kommentjét.
  Csak ugye adódik a kérdés, mert a Jaws azért akárhogy is, de IE-vel sokkal többet nyújt. Stabilabb, megbízhatóbb, a flasht is rendesen látjuk, akkor meg miért Firefox
  Viszont, a teszt második részében kikapcsolt flash-sel is tesztelni fogunk.
  Arra esetleg valami ötlet, hogy miért nem látjuk a cikkben említett két honlapon a beágyazott flash-t?

 4. Osillo szerint:

  Pontosan hol kéne lennie az ominózus Flash-eknek a két oldalon (HammerWorld, Mobilarena TV)? A főoldalon? Esetleg egy aloldalon? Pontos URL-t tudsz esetleg írni? Csak mert ránéztem, de első “blikkre” nem jöttem rá, hol kéne keresni ilyesmit rajtuk.
  Egyébként látatlanban is azt tudom mondani, hogy a válasz vélhetően annyi, hogy az IE jobb támogatottsága itt pl. megmutatkozhat. Ez tény, az IE továbbra is az a böngésző, ami a legmagasabb szinten támogatott.
  Ha az a kérdés, hogy ki miért használ Firefoxot, amikor az IE-vel jobb a JAWS, akkor én speciel azt tudom mondani, hogy egyrészt megszoktam :) , másrészt ennél azért komolyabb okom is van rá: megvannak már az idők során összegyűjtött kedvenc kiegészítőim hozzá. Ezekből sok érhető el, és ha valaki tudja, mit csinál, akkor igen hatékonnyá lehet tenni a Firefoxszal való böngészést. Ezt persze mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy számára épp mi a legideálisabb. Ha valaki teljesen az igényeinek megfelelően tud testre szabni egy böngészőt, akkor úgy vélem, még kisebb kompromisszumokra is hajlandó azért cserébe. Egyébként akinél jól megy az FF, annál nem is igen van szükség kompromisszumokra. Nálam pl. tényleg nem fagy, és attól tartok, nem mostanában lesz, hogy rájövünk, mitől is függ ez pontosan.
  Sajnos azt hozzá kell tennem, hogy tapasztalok az új, 14.0.9002 + FF párosításnál egy kellemetlen jelenséget: ha átváltok másik alkalmazásablakra, majd onnan vissza Firefoxra, akkor az épp böngészett oldalnak van, hogy visszaugrik az elejére a JAWS, magyarán a fókusz a lap tetejére visszakerül. Ez roppant zavaró tud lenni, ez pl. igaz. A 14.0.1101-nél én ilyesmivel nem nagyon találkoztam.

 5. anna szerint:

  Sziasztok!
  Nálam még régen Jaws11.0-nál az FF hibátlanul ment XP-n.
  Üdv,

 6. Erdpődy Viktor szerint:

  Sziasztok!
  Ma volt módom az új jaws-t tesztelni a munkahelyen egy win7 64 bites rendszeren. Majdnem hogy kifogástalan a firefoxxal való működés. Olyan flas objektumokat is lát, amire az nvda azt mondja, hogy nem elérhető. Nem tudom, hogy az nvda-nál ez mitől függ?
  Az izgalom java még csak most jön, mert hazaérvén felrakom a laptopra is, ahol 32 bites win7 van. Na az lesz majd érdekes, hogy ott hogy muzsikál.
  Hogy miért ff? Mert gyorsabb. Akár hogy is nézzük, gyorsabb, mint az ie. Jaws esetében nálam kiábrándítóan lassú az ie, de még nvda-val sem éri el azt a sebességet, amit firefoxxal.
  De igazad van Osilló, tényleg nagyon sok mindenen múlik.
  Hát majd meglátjuk, milyen lesz a jó kis del laptopomon, ígérem, beszámolok.

 7. Erdődy ViktorErdődy ViktorErdődy Viktor szerint:

  Sziasztok!
  Megtörtént a laptopra való telepítés, hát nem győzött meg. A benti géppel ellentétben kegyetlenül lassú az ff az új jaws-zal. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a benti gépen egy ssd fut, ez jelentősen meggyorsítja a rendszer működését.
  Úgy hogy egyelőre asszem nvda és mozilla.

 8. Osillo szerint:

  Viktor, mik a Dell lapos paraméterei? Az SSD sokat gyorsít bármilyen rendszeren, ez tény, de ha már betöltődött a Firefox, akkor vinyó mellett sem szabadna, hogy lassú legyen. A lassúságot önmagában biztos, hogy nem az új JAWS verzió okozza.

 9. dávid szerint:

  nvda for all! nemvitás!

 10. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Vége a sulinak és a napokban tényleg win7-re váltok. Valahol hallottam, hogy a 14-es jaws régi verziója nem olvas fel mindent a facebook-on, ez igaz? Másik kérdés, hogy nekem megvan a jaws14 régi verziója, ami 32 bites win7-re jó. Azt jól lehet használni, vagy érdemes megszerezni az új jaws verziót? Internet explorer-t használok, nem ff-t.

 11. Osillo szerint:

  Verica, mindkettővel jól fogod tudni használni a W7-et. Az újabbal viszont jobban támogatott az IE, és egyébként a Facebook is, mint olyan.

 12. Durgi szerint:

  Sziasztok!
  én azt tapasztalom, hogy a legújabb ie már van olyan gyors, mint a firefox. Én 64 bites Win7 home premiumot használok. A másik tapasztalatom az, hogy lényegesen javult az Ie támogatottsága, mert volt olyan oldal, amit az előző Jaws 14-es kiadással, csak firefoxban tudtam normálisan használni, míg a jelenlegi kiadással, már Ie alatt is elérek minden funkciót az oldalon, amit eddig ezzel a böngészővel csak korlátozottan értem el.

  A facebook támogatottsága is javult, és további tapasztalat a végére, hogy nálam gyorsabban betöltődik a rendszer indulása után az új Jaws, mint az első kiadás, és leálításnál sem szöszöl annyit.

 13. Berty szerint:

  Hello mindenki!
  Van egy olyan kérdésem, hogy az öcsém gépére (szervizben) win8-at tettek fel. Nemtudom lecrackolni a jawsot, a 14-es javított verziót sem, és az első kiadást sem. A demoo minden akadásnélkűl megy rajta, viszont mikor bemásolom a crack file-kat a megfelelő könyvtárba, azt írja ki hogy rendszergazdai jogok szükségesek hozzá, rámegyek a továbbra, be is másolja elvileg, viszont a jaws indításakor azt írja ki hogy hivatkozást adott vissza, és nemindul el a beszélőke. Valakinek van valami ötlete hogy mit kellene csinálni?
  Gondolkoztam azon hogy csinálok egy rendszergazdai f-fiókot, nemtudom hogy ez mennyire javítja a helyzetet.
  köszönöm előre is a segítséget.
  Üdv:
  Berty

 14. michalbadin szerint:

  szia, uh, ilyen nyílvános helyenn crackekröl beszélni? nagyon vékony jegenn jársz, de itt a válaszod: kapcsold ki az uac-t. windows-r, írd be: msconfig, oszt menj az tools füllapra, tab, le nyíllal az change uac settings, tabbal az launch gombra, ott vedd le a csúskát nulla százalékra. oszt soksor ok, hogy juss ki belölle.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>