Hogyan vásároljunk a neten egyszerűen?

A címben említett kérdés sokakban felvetődik, hiszen már egyre nagyobb divattá vált a vásárlások egy részét a weben bonyolítani. Sok helyen így még olcsóbb is egy termék ára (pl. könyvesboltokban). Cikkünkben ezt a témakört járjuk körbe.

Banki átutalás

Ha vásárolunk egy terméket, néhány helyen (főleg kisebb cégeknél) lehetőségünk van a fizetést átutalással kiegyenlíteni. Ekkor általában egy egyedi azonosítót is meg kell adni az utalás közleményében, mellyel azonosítjuk magunkat.

A dolog hátránya a lassúság. Egy fél éve már elég hamar átérnek az utalások (munkanapokon három órán belül), de ezt még a másik oldalt fel kell dolgozni, így simán csúszhat egy napot a rendelés elindítása. Külföldre ez több napig is eltarthat, így csak akkor ajánljuk, ha valamiért nincs más megoldás.

A dolog előnye, hogy az utalást bármilyen bankkártyával megtehetjük, a vásárlás nincsen kártyatípushoz kötve. Ez a fizetési mód viszont nem érhető el minden webes áruházban.

Bankkártyás fizetés

A bankkártyás fizetéshez szükségünk van egy erre specializált kártyára (amit dombornyomott kártyának is szoktak hívni). Ezt már a legtöbb banknál lehet igényelni, sőt egyes helyeken már alapértelmezetten ilyet adnak.

A bankkártyával való internetes fizetésnek egyik nagy előnye, hogy az elköltendő összeg rögtön átkerül a bolt számlájára. Vagyis nincsen átfutási ideje, ezzel mindenkinek könnyebbé válik a helyzete.

Az ehhez szükséges adatok:

  • Kártyaszám: A kártyán található, sokjegyű szám. Nem mindegyik bolt kéri az egészet, van akik csak az első/utolsó pár számjegyet.

  • A kártya lejárati dátuma: A neve magáért beszél, ez is megtalálható a kártyán.
  • cvc/azonosító kód: Ezzel azonosítjuk, hogy a kártya valóban a kezünkben van. Ez egy háromjegyű számsor, ami a kártya aláírás részén található.

Érdemes arra odafigyelni, hogy az internetes vásárlási limit (amit vagy a bankunk elektronikus felületén, vagy személyesen a bankfiókban állíthatunk be) ne legyen kisebb, mint a megvásárolandó termék ára, ezzel kellemetlen perceket takaríthatunk meg magunknak.

Fizetés Paypal segítségével

Rengeteg webes áruházban van lehetőség Paypal segítségével fizetni. Ez egy online, biztonságos fizetési rendszer, mely egyre népszerűbb az interneten. Egy fiók regisztrálása gyors és ingyenes, semmilyen plusz költséget nem jelent.

Lehetőségünk van a dombornyomott kártyánkat beregisztrálni a rendszerbe (amit persze titkosítva tárolnak), így a későbbiekben úgy tudunk fizetni, mintha bankkártyás fizetést indítottunk volna. Ekkor a kártyánkat hitelesíteni kell (100 Ft-tal megterhelik, amit az aktiválás után visszakapunk). Egyik előnye, hogy gyorsabb és biztonságosabb, nem kell minden vásárláskor beírni a kártyánkon szereplő adatainkat. A vásárlásról mind a két fél e-mailes értesítést kap, amit a fogadó fél (pl. webbolt) jóváhagyhat, vagy elutasíthat.

A rendszer számos kényelmi funkcióval rendelkezik, így pl. lehetőség van egy magyar bankszámlára utalva feltölteni a Paypal egyenlegünket (ez akkor hasznos ha nincsen összekötve a bankkártyánk a fiókunkkal). Ha valamit szolgáltatunk és azt Paypalon keresztül fizetik ki, akkor a kapott összeget bankszámlánkra is átutaltathatjuk.

Innovatív megoldás

A Master card Mobile egy mobilos alkalmazás, amivel bizonyos szolgáltatásokat okos telefonunkkal is kifizethetünk. A program feltelepítése után (IOS és Android operációs rendszerű telefonokon működik) szükség van egy vagy több bankkártya beregisztrálására, és egy mpin megadására. Ha az aktiválás (ami 99 Ft-os költség) sikeresen megtörtént, használható a rendszer.

Vásárláskor telefonszámunkat, vagy a MasterCard Mobile azonosítónkat adhatjuk meg. Ekkor a vásárlást telefonunk segítségével aktiválnunk kell, így talán még biztonságosabb a fizetés. Természetesen az aktiváláshoz kell a fentebb említett mpin megadása is.

Az alkalmazás segítségével lehetőségünk van bizonyos papír alapú számlák kifizetésére is. Amelyiken látható egy ún. qr kód, annál többé nem kell foglalkoznunk az átutalás bonyodalmaival. A telefonunk kamerájával csak le kell fotózni a kódot, ami feldolgozás után megjelenik a Mastercard Mobile alkalmazásában.

Az app teljesen akadálymentes (Androidon csak a kártya beregisztrációnál voltak kisebb nehézségek).

Összegzés

Fentebb megpróbáltuk összefoglalni az internetes vásárlás előnyeit és hátrányait. Ha kihagytunk valamit, a helyesbítéseket szívesen fogadjuk a kommentekben.
A bemutatott módszerek mindegyike biztonságos, ha a vásárló kellő elővigyázatossággal használja őket. Így pl. nem tanácsos a telefonunkba elmenteni kártyánk pin kódját, és a MM alkalmazás mpin azonosítóját sem.

A bejegyzés kategóriája: IT piac, Programok mobilra, tabletre, Telekommunikáció, internet
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>