Informatikai újdonságok január elején

Indul az új év, indulunk mi is: pontosabban egy új rovatunk indul el az év kezdetének apropójából, egyelőre kísérleti jelleggel, a rovat további sorsa pedig az olvasottságot jelző mutatók információinak fényében dől majd el. Nagyjából kétháromhetente megjelenő összegzésről van szó, amely az akadálymentes informatikán túl egy picit az olvasók kíváncsiságára és információéhségére is pályázik, ugyanis ezek a cikkek mindig a technológia és az informatika világában történt legfrissebb aktualitásokkal foglalkoznak. Íme az első.

A piaci szereplők dörzsöltségének és óriási haszonéhségének köszönhetően a hosszú évek során egy egészen jól kialakított rendszer kezdett el gondoskodni arról, hogy a felhasználók és vállalkozások, azaz a potenciális vevők figyelme ne kalandozzék el az újdonságokról. Így történhetik meg, hogy immáron több évtizede, januárban, nemsokkal az újévi józanodást követően, máris a kíváncsi szemek és fülek elé pakolásszák a gyártók az ezévi termékpalettájuk legütősebb tagjait. Idén is megrendezésre került ugyanis Las Vegasban a CES, azaz a Consumer Electronics Show, amely kitűnő alkalom arra, hogy beharangozzák, mikért is fogunk epekedni és spórolni ebben az évben.
Lehetne vitatkozni arról, van-e értelme a hajszolt informatikai és technológiai fejlődésnek, egy biztos: a hatalmas felbontású tévék vagy az érintőkijelzők is úgy indultak hódító útjukra, hogy túl sokan nem érezték feltétlen szükségét egy ilyen készülék birtoklásának, aztán az óriási marketingnek és a divatformáló hatásoknak köszönhetően valahogy mégiscsak elkezdett kelleni hirtelenjében mindenkinek egy érintőképernyős telefon, netán tábla. Vannak tehát a kigondolt trendek, amelyeket hatalmas propagálással addig dugdosnak a jövőbeni vevők orra elé, amíg azok el nem hiszik, hogy tulajdonképpen ez milyen jó. Így történhet meg az, hogy pár napja ezen a bizonyos CESen négymagos processzorral szerelt mobiltelefonok áradatát tekinthették meg a kíváncsi nézelődők, vagy az, hogy immáron készülnek a HD kijelzők és a hd tévék utódai is, amelyek még szebb képpel rendelkeznek és persze divatosabbak is elődeiknél.

Mi persze nem fogjuk a CESen bemutatott minden terméket külön kiemelni, főként azon egyszerű oknál fogva, hogy mind a cikk megírása, de még az elolvasása is olyan hosszú időt emésztene fel, ami gyakorlatilag vállalhatatlan. Viszont néhány érdekes dolgot kiemelnénk.

Nem újdonság, és valószínű már mindenki halllott róla innen vagy onnan, hogy a hagyományos pc-k piaca átalakulóban van, az asztali és laptop-számítógépek iránt csökken a kereslet, elsősorban a táblák miatt. Könnyen lehet azonban, hogy hamarosan eltűnnek a táblák és a pc-k közti határok, erre az egyik legjobb példa a Lenovo cég a CESen bemutatott táblagépe, amely kissé formabontó, és nyom vagy nyolc kilót. Ez bizony egy 27 hüvelyk átmérőjű tábla, amelyet a gyártó a table pc elnevezéssel illet. Akadálymentesség szempontjából remek hír, hogy Windows 8 fut rajta, azaz feltelepíthető rá többek közt a magyarul tudó NVDA képernyőolvasó is, s reméljük, hamarosan már Windows 8-at támogató magyar Jawsunk is lesz. A készülék esetén tényleg eltűnnek a számítógépek és a táblák közti határok, ugyanis az érintőkijelzőn túl billentyűzetet is kapott az eszköz, sőt a játékok irányításához joystick is jár hozzá. A gyártó elmondása szerint többen is használhatják egyszerre a készüléket, és elsősorban családoknak valamint irodai használatra ajánlják. Bizony, ez nem az a tábla lesz, amelyet a táskánkba vágván átmegyünk pár haverhoz vagánykodni és Angry Birds-öt játszani.
Ez a termék illusztrálja a leginkább azt, hogy a Windows 8 miféle változásokat hozhat, és ki tudja, talán még be is jöhet a Microsoft terve. Idáig ugyanis a táblák leginkább Androidra és az IOsra korlátozódtak, ami mind a felhasználói élmény, mind az akadálymentesség szempontjából hagyott némi kívánnivalót maga után. A Windows 8 széleskörű alkalmazásával azonban ugyanúgy lehetnek teljes értékű táblák, mint számítógépek, és új környezet megszokása nélkül is boldogulhatunk majd egy szimpla billentyűzettel. Persze az Android sem hagyja ezt válasz nélkül, a CESen annyi okostelefont mutattak be, hogy azt összeszámolni is nehéz lenne. Ezek közös jellemzői, hogy legtöbbjük androidot futtat, már az olcsóbb, belépő szintű telefonok is kétmagos processzort kaptak, de kezd általánossá válni a négymagos chip. Mindebből azonban minket csak annyi érdekel, hogy a friss telefonokra friss Android kerül, ez pedig nem jelent mást, mint fejlődő képernyőolvasót, egyszerűsödő beüzemelést és hatékonyabb használatot. Ha másért nem, legalább ezért megéri.
Kiemelnénk még egy érdekességet: a Samsung bemutatott a CESen egy olyan telefont, illetve egész pontosan annak működő prototípusát, amely hajlított kijelzővel rendelkezik. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a fixen meghajlított kijelző a telefon jobb oldalára gyakorlatilag lekanyarodik, így részben ott is érintésérzékennyé válik a kütyü. Hogy ennek mi értelme van, vagy hogy egyáltalán van-e, azt hosszan lehetne boncolgatni, mindenesetre könnyen lehet, hogy pár éven belül az lesz majd a legnagyobb Jani, aki ilyen cuccokkal a zsebében mászkál. Egyébként a hajlított kijelzőt nem szabad a hajlíthatóval keverni, egyelőre ezt még nem gyűrögethetjük kedvünk szerint, a képernyő fix, ergó így nagyjából annyi történt, hogy ívesen kanyargó lett.
Ami még érdekelheti a látássérült célközönséget a Las Vegasban tartott CESről, az talán az Intel nevezetű gyártó új processzorcsaládja, amelyhez – az előzetes hírek szerint – kifinomult hangfelismerő és hangvezérlést lehetővé tévő szoftvert fejlesztenek. Persze nem az Intel találta fel a spanyol viaszt, használható és kevésbé használható hangvezérlést már az Android, az IOs, de még a Windows 7 is tartalmaz, ezek azonban messze vannak a tökéletestől. Valószínűleg ez sem lesz az, meg az is elég valószínű, hogy a fejlesztők nem fogják kezüket és lábukat törve igyekezni, hogy a magyar nyelvet is a rendszerbe integrálják, de érdekességnek nem rossz.
Fura dolgok történtek a játékkonzolokat illetően is, ami egyébként szervesen nem kapcsolódik az akadálymentes számítógép-használathoz, hiszen látássérültként aligha fogunk videojátékokkal játszani, viszont két érdekes fejlesztésről itt is hírt adunk. Az egyik a Razer nevű vállalat játékra szánt táblája, amelyen Windows 8 fut, azaz minden számítógépes alkalmazás futtatható rajta, a másik pedig egy igazi játékkonzol, amely Linux alapú, de a fejlesztők szerint mindenki azt rak rá, amit akar, így Windowst is visz. Így ha netán valakinek olyan vágya támad, hogy az audiojátékait játékkonzolon futtatná, immáron ez sem lehetetlen, de mi inkább azt javasoljuk, hogy vásároljon egy USB-s gamepadet, és inkább élvezze azzal kedvenc játékait.

Egyéb aktualitások

A héten gyakorlatilag minden a vegasi CESről szólt, így az aktualitások patronjainak jelentős részét már eldurrantottuk, mégis ki kell térnünk még pár dologra. Az egyik egy számunkra igen kellemetlen hír, mégpedig a netbookok oly régóta jósolt halála. Januárban ugyanis a maradék két gyártó, az Acer és az Asus is úgy döntött, hogy leállítja a netbookok gyártását. Így tehát akinek hőn áhítottt vágya, hogy ilyen készüléket vegyen, az még megteheti egy ideig, amíg a boltok kiszórják a gépeket raktárkészletükből, azután viszont a netbook már csak egy szép emlék lesz, a technológia és a fejlődés hullámai végleg elnyelik. Kár érte, remek kis munkaeszköz volt, könnyű, kényelmes és viszonylag olcsó.
Fontos lehet továbbá, hogy a Microsoft kitűzte az msn halálának napját is, ez pedig március 15-e lesz. Bár egyszerűen használható és kényelmes szolgáltatás volt, mégsem érdemes szabadságharcot vívni érte, s legfeljebb Kínával kovácsolhatnánk egy konfliktust, ott ugyanis elérhető marad a szolgáltatás. A messenger programot immáron le sem lehet tölteni a Microsoft webhelyéről, ellenben mindenkit a skype feltelepítésére ösztönöznek, ezzel lehet ugyanis bejelentkezni Microsoftos fiókunkba, erről azonban már több alkalommal írtunk. Egyelőre azonban nem tiszta számunkra, hogyan képzeli el a Microsoft a jövőt, azaz mi történik például akkor, ha március után valaki új felhasználóként regisztrálni szeretne, illetve az sem tiszta, mi lesz a skype-nevekkel. Ha ugyanis új felhasználó kíván regisztrálni, hogyan döntse el, hogy ezt skype-on, vagy a Microsoft live rendszerében tegye? Erre azonban minden bizonnyal választ fog adni nekünk az idő – meg a Microsoft, sőt esetleg a kedves olvasók is, ha olyan információk birtokában vannak, amelyeknek mi nem.
Az év első két hetében tehát ilyen újdonságokkal örvendeztetett meg minket az informatika izgalmas és szerteágazó világa, várjuk az észrevételeket mind a témával, mind a rovat életképességével kapcsolatban.

Kategória: Informatikai aktualitások | A közvetlen link.

Informatikai újdonságok január elején bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. S.geri szerint:

  Sziasztok!

  Feltétlenül támogatom ezt a rovatot!

  Úgy emlékszem, már 2007-ben készített a Microsoft egy tanulmánygépet, amelynek ugyanúgy Surface volt a neve, mint mostani táblagépének azzal a különbséggel, hogy az érintőképernyőn kívül köze sem volt hozzá. Afféle hatalmas íróasztal volt, amelynek a lapja volt az érintőképernyő.
  Ha ez igaz, a Lenovo nem csinált mást, csak felújította ezt a koncepciót.
  Úgy tűnik tehát, hogy nincs új a nap alatt.
  Ami pedig szomorú, az tényleg az, hogy tényleg nincs.

  Lassan az új telefonok egy napot sem bírnak ki töltés nélkül, akkora az energiaigényük, tehát hurcolni kell az embernek magával a töltőt is.

  Mi lenne, ha lenne olyan telefon is, amivel tényleg csak telefonálni, esetleg sms-t írni lehet, de ha kirakom a napra, feltölti magát stb?

 2. Verica szerint:

  Geri, ez egy nagyon jó ötlet! Ez lenne a környezettudatos telefon, megújuló napenergiát használna. Biztosan lehetne ilyet gyártani, csak nincs rá igény. Amúgy én is utálom, hogy gyakorlatilag a telefon elvesztette valódi funkcióját, és ráadásul egyre kisebb a maximum hangerő. Nem vagyok híve az érintőképernyős, hiper-szuper modern cuccoknak sem, de ilyen világban élünk.
  Egyébként támogatom a rovatot, ez egy nagyon jó kezdeményezés, mint ahogy az egész oldal is az volt.

 3. Kiss Attila Csongor szerint:

  Valóban volt (és van) a Microsoftnak egy Surface nevű asztala, de nem csak tanulmányként, hanem kereskedelmi forgalomban is van, az újabb verziója már Microsoft PixelSense néven. Gyakorlatilag a Samsung gyártja nekik, megvehető, kissé borsos 8400 dollártól induló áron.

  Egy újdonságot szabadjon még hozzátennem, azt látva rögtön eszembe jutott DTamás barátom, tehát végülis Ti.
  A Tactus bemutatott egy kis táblagépet olyan érintőképernyővel, amelynek a felszíne képes a formáját váltogatni. Konkrétan ezt úgy lehetne leírni, hogy a képernyőn megjelenő virtuális billentyűzet gombjai fölött a felülete jól tapinthatóan kidudorodik, mintegy fizikai billentyűt formálva. Aztán a felület visszasimul egy másodperc alatt. A dudor benyomható, nem maga a dudor érzékel, hanem az alatta lévő keményebb felület, tehát rajta lehet tartani az ujjat anélkül, hogy elkezdené beírni a betűt.

  Ez kicsit scifinek tűnik, de ez már létező technológia. Azt gondolom nagy áttörést ez hozhat a táblagépek felé számotokra, mivel ennek ugye a látók is hasznát látják, így sokkal valószínűbb, hogy elérhető áron sorozatgyártásba kerüljön. (Sajnos ugye így működik a világ. :/ ) Remélem tényleg el fog terjedni! :) Egyébként a Microsoft is dolgozik hasonló megoldáson.

 4. RauchR szerint:

  Azóta az egyik híroldal leközölt a Tactus megoldásáról egy magyar nyelvű cikket is, de nálunk előbb kapott szárnyra a hír magyarul, ezt pedig köszönjük. Érdekes egyébként, maga az érintőképernyő egy speciális réteggel kerül bevonásra, amely lényegében a dudorokat szoftveres úton rajzolja ki, és noha maga a folyamat az akkumulátor teljesítményét is igénybe veszi természetesen, a kirajzolt, érzékelhető dudorok egy adott állapotban tartása nem kerül energiába. Picit hasonló lehet ez ahhoz, mint ahogy a komolyabb ekönyvolvasók, amelyek nem használnak háttérvilágítást, kirajzolják az aktuális oldal szövegét a kijelzőre. Úgy tudom, ott is csak a betűk generálása kerül akkumulátorba. Borzasztóan remélem, hogy ebből a fejlesztésből nagyon hamar lesz valami, mégpedig nagy és elterjedt valami, mert érintőképernyő ide vagy oda, a gépelés egyszerűen rémálom vele, látás nélkül meg aztán tényleg az.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>