Játékbemutató: az elveszett világ – első rész

Klánok, csapatok, fejlődés, tapasztalati pont, szintlépés. Ismerősen hangzanak? Látássérült játékosok lassan egy generációja nőtt fel azon kielégíthetetlen, égő vággyal, hogy a hírekből, haveroktól, testvérektől hallott, baromi népszerű, de vizualitásuk miatt látás nélkül nem játszható játékokkkal nyomulhasson legalább egyszer az életben. Bízzunk benne, hogy ez is hamarosan megvalósul, de addigis mutatunk egy, ugyan nem millió dolláros költségvetésű, és nem is a World of warcraft népszerűségét birtokló játékot, amely ettől függetlenül élménydús, egyedi, izgalmas és nem mellesleg az ember szabadidejére pályázik.

Felettébb kellemetlen, hogy a mostanság kockák százezreinek mindennapi elfoglaltságot nyújtó legnépszerűbb szerepjátékok egyike sem élvezhető, ha a delikvens nem látja a képernyőt, illetve az azon megjelenő tartalmat. Természetesen az érmének most is két oldala van, hiszen a wowozással töltött megannyi értékes idő felhasználható az élet egész más területein is, talán sokkalta értékesebb tevékenységekre, ez pedig mindenféleképpen pozitív dolog, viszont néhanapján az ember fiának kedve támad elfeledkezni minden hasznos tevékenységről, hátradőlni a székében, és kiűzni gondolataiból a szürke valóságot. A Blizzard alkotása erre tökéletesen alkalmas a mai napig, a jó hír viszont az, hogy nemcsak efféle módozatai léteznek a szerepjátékok kipróbálásának, hanem tartós szórakozást kínál egy ízigvérig magyar alkotás is.
Természetesen a wowval való összehasonlítás csak a téma megismerésének kedvéért került be jelen cikkünkbe, az említett játéknak ugyanis semmi köze hozzá, legfeljebb annyi, hogy legalább annyira izgalmas, élvezetes és szórakoztató.
Mielőtt bármiféle technológiai háttérről beszélnénk, érdemes tisztázni, mit is jelent a MUD, mint ilyen. A MUD (multi user dungeon) egy többfelhasználós szerepjáték, jelen alanyunk pedig mindezt úgy prezentálja, hogy az tökéletesen élvezhető legyen akár vakon is. Régebben a mudok nagyobb népszerűségnek örvendtek, különösen a betárcsázós internetkapcsolatok korában, amikoris nem volt képes az átlagember néhány perc alatt gigabájtnyi forgalmat generálni a világhálón, ellenben fogta a telefonvonal csatlakozóját, bedugaszolta a legjobb esetben is 56 K-s modem aljzatába, tárcsázta az adott számot, és máris élvezhette az internet által nyújtott nagyszerű lehetőségeket, némileg másabb konstrukcióban, mint 2012-ben. Az igazság az, hogy az ilyen mud játékokon minden teljességgel szöveges, így adatforgalmat sem nagyon eszik, a képzelőerőnkre pedig csodás hatással van. Egy város főterét, egy boltot, vagy akár egy embert is bármikor megnézhetünk és interakcióba léphetünk vele, de minden történésről írott szöveg tájékoztat, képnek, előre felvett hangnak vagy videónak nyoma sincs. Így tehát egyedül egy billentyűzetre, egy képernyőolvasóra, valamint saját intellektuális képességeinkre lesz szükség, s ha ezeknek birtokában vagyunk, már kezdődhet is a kikapcsolódás. A magyar nyelven játszható, még talpon maradt mudok közül tapasztalatok szerint a legakadálymentesebb az
Elveszett világ
című szerepjáték. A cím nem csalóka: a fent említett szöveges megvalósítás keretein belül egy egész világ áll rendelkezésünkre, bebarangolhatunk jónéhány várost, erdőt és mezőt, mászkálhatunk vízen és szárazföldön, kereskedhetünk, harcolhatunk, tanulhatunk, fejlődhetünk, valamint kommunikálhatunk. Lényeg a lényeg: egy rövid regisztrációs folyamatot követően kezdő játékosként, tapasztalatlanul, szegényen és gyámoltalanul, már el is indulhatunk a felfedezés útján, hogy aztán rengeteg felfedezést, izgalmat és nem mellesleg kitartást követően, mi legyünk a janik.
Ez az alapkoncepció, a megvalósítás pedig ránk vár.
Online szerepjátékokból magyar nyelven is elérhető jónéhány, sőt a szó szoros értelmében vett mudok közül is van még az Elveszett világ címűn kívül is pár, most mindenesetre egyszerre mutatjuk be a mud kategóriát, valamint kifejezetten ezt a mudot, természetesen mindenféle, a készítőkkel köttetett előzetes megállapodás nélkül, valamint nemlétező reklámcélzattal.
Azt tehát már tisztáztuk, hogy az efféle játékok hogyan kommunikálnak velünk, arról viszont még nem beszéltünk, hogy a játékos hogyan beszél a muddal. A válasz pedig igen egyszerű: könnyen megjegyezhető, alapvetően viszont némi gondolkodást igénylő, ám magyar nyelvű parancsokkal. Nagyon egyszerű dolgokra kell gondolni: megfog kard, néz bokor, rendel étel. Elsőre nem mindig egyértelmű persze, de némi logikával a legtöbb dolgot ki lehet következtetni.
Az Elveszett világ, és a hozzá hasonló mudok nem valamiféle webes felületen működnek, hanem telnettel, vagy kifejezetten erre a célra alkalmas mudkliensekkel csatlakozhatunk rájuk. Nem használunk tehát webböngészőt, helyette ezt a bizonyos mudklienst indítjuk el, amelynek fő alkotó eleme két szerkesztőmező: az egyikbe a parancsokat írjuk, a másikból pedig a játék történéseit olvassuk el. Nagy örömünkre létezik is egy tökéletesen akadálymentes, jól használható kliens, amelyet az audiojátékairól már ismert GMA Games adott ki.
Le kell szögeznünk, hogy a Gma akadálymentes kliensein kívül létezhetnek még képernyőolvasóval is jól használható programok, amelyekkel könnyedén lehet mudozni, ebben a ciksorozatban viszont a Gma által fejlesztett Vipmud nevezetű alkalmazásra támaszkodva közöljük a tudnivalókat.
Üröm az örömben, hogy sok más ilyen alkalmazástól eltérően a Vipmud nem teljesen ingyenes, így vagy megelégszünk a demó által nyújtott szolgáltatásokkal, vagy megpróbálkozunk a program megrendelésével, ami a Gma jelen állapotát tekintve nem lesz egy egyszerű folyamat. A harmadik lehetőség pedig, hogy élelmesen megmozgatjuk kapcsolatainkat, és alternatív megoldás után nézünk, de jelen körülmények között ezt nem fejthetjük ki bővebben.
A Vipmud demó változatát innen letölthetjük.
A csomagban a program telepítőjén kívül egy .dll fájlt találunk, amelyet a Jaws-zal való gördülékenyebb együttműködés végett ajánlott a program főkönyvtárába másolni – telepítés után. Az NVDA-hoz nem szükséges semmiféle plugin, a legújabb verzió, amelyről mi is írtunk, már minden különösebb beavatkozás nélkül támogatja ezen programot.

Maga az install folyamat egyébként senkit nem fog megizzasztani, nextekkel, enterekkel végig is mehetünk rajta, s pár másodpercen belül már a gépünkön is figyel a VipMud.
Ennek első indításakor ki kell választanunk a jelenleg használt képernyőolvasónkat. A dolog azért sántít egy picit, mert a program elkészültekor még egyáltalán nem, vagy csak kevéssé volt ismert az NVDA, így azt nem találjuk meg a listában, a Jaws-t viszont igen, ettől függetlenül természetesen a NVDA is tökéletesen használható. Ha megvagyunk, érdemes egy karaktert létrehozni a programban, fontos viszont, hogy ez még nem az Elveszett világon vagy bármely más mudon játszott karakterünk lesz, ezt csak a program használja a mi azonosításunkra, beállításainkat, adatainkat tárolhatjuk itt, tekinthetjük tehát ezt egyfajta felhasználói fióknak vagy profilnak. Ennek a létrehozási folyamatát az Ad New gombra kattintva kezdhetjük el, az itt megjelenő ablakban pedig ki kell töltenünk néhány mezőt, ezek közül a legfontosabbakat alább láthatjuk.

 • Mud name: ide írjuk be annak a mudnak a nevét, amelyiken játszani kívánunk, esetünkben ez lehet például Elveszett világ.

 • Character name: ez valójában a fentebb már definiált felhasználói fiókunk neve, és egyáltalán nem biztos, hogy az itt megadott néven fogunk később mudozni, elképzelhető ugyanis, hogy a Józsi név esetleg már foglalt az aktuális játékban. Lényegében ide bármit írhatunk.

 • Host name: a mud elérhetősége, címe, itt ez nem más, mint az elveszettvilag.hu.

 • Port: a csatlakozáshoz használt port, az Elveszett világ esetén ez 6666.

Miután elkészítettük a karakterünket, a karakterlistában egyszerűen válasszuk ki, ha pedig mindent jól csináltunk, már az Elveszett világ üdvözlőszövege fogad minket.
Némi időbe telik majd, mire megbarátkozunk az ékezet nélküli szöveggel, de a karakterre kicentizett sms-ek korában ez nem lesz akkora újdonság.
A kezelés során tehát parancsokat használhatunk, a paramétereket szóközzel választjuk el egymástól, a végén pedig enter. Az első parancs, amit belépés után meg kell adnunk, nem lesz más, mint a játékosunk általunk kitalált neve. Szóközt, számokat és ékezetes betűket sem használhatunk.
Ha beírtuk, enterrel kideríthetjük, létezik-e már ilyen játékos a mudon, ha igen, akkor kénytelenek leszünk más nevet kitalálni, ha viszont szabad a név, e-mail címünk megadása után kapunk egy, a játék által generált belépési jelszót. Ezt használván, a mudba újra bejelentkezve már meg is alkothatjuk a karakterünket – immár tehát magában a játékban.
Nemünk kiválasztása mellett fajt kell választanunk magunknak, ennek a folyamatáról, valamint a játék alapvető szabályairól pedig szintén írni fogunk, a cikksorozat hamarosan megjelenő második részében.

Kategória: Játék | A közvetlen link.

Játékbemutató: az elveszett világ – első rész bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. xy szerint:

  Sziasztok!
  Én mrá régebben ismerem az Elveszet Világot, és tényleg jó. Amúgy, jó lett a cikk!
  Üdv.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>