Játékbemutató: Bop It Ultimate

A megfelelő billentyűt a megfelelő időben. Ezzel az egyszerű feladattal kell megbirkózniuk a kihívást kereső játékosoknak ebben a rendkívül szórakoztató audiójátékban. Azonban mint az általában lenni szokott, a feladat könnyebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Ez az aranyos kis játék nagyon könnyen magáévá tudja tenni az ember fölösleges szabadidejét, pláne ha egymás ellen játsszák!

Manapság egyáltalán nem kuriózum egy-egy audiójáték. Temérdek mennyiségű fellelhető a neten, ám ezek közt már jóval kevesebb az, ami igazán szórakoztató kikapcsolódást nyújt. A Lighttech Interactive által fejlesztett Bop It Ultimate 2007-ben jelent meg, és egy igen egyszerű alapelven nyugszik. A megfelelő kulcsszó – vagy csak jelzőhang – után az ehhez tartozó billentyűt nyomjuk le. Ugye, hogy nem tűnik bonyolultnak? Nem is az, és pontosan ez az amiben ezen kis programocska nagyszerűsége leledzik.
Miután meglátogattuk a Lightech Interactive oldalát, és letöltöttük a telepítőt, a nem túl bonyolult telepítési folyamat után már bele is vethetjük magunkat az élvezetekbe. Illetve egészen pontosan mielőtt még túlfűtene minket az izgalom, ne felejtsük el lefuttatni a konfigurációs fájlt, amit a “start/programs/lighttech interactive/Bop It Ultimate” útvonalon érünk el. Itt az adatok megadása után már semmilyen további akadályt nem gördít elénk a program, indulhat is a móka!
Az indítás után azonnal a főmenübe repít minket a játék. Ez nem egy szokványos főmenü, ahol a le- és fel nyilakkal navigálhatunk. Jelen esetben 6 darab funkcióbillentyű szolgál a program vezérlésére. Ezt a 6 billentyűt kell a játékmenet során is pötyögtetni egyébként, tehát ha megjegyezzük őket, egyből 2 legyet ütünk egy csapásra. Gyorsan fel is soroljuk konkrétan, ezeket jegyezzük meg, hisz bár ezen kívül semmi másra, erre biztosan szükségünk lesz – meg persze az ügyességünkre is – .

  • - F5 – Push it: játékmód változtatása
  • - Enter – Spin it
  • - Jobb Control (jobb shift) – Twist it: hang változtatása
  • - Space – Bop it: játékindítás
  • - Bal Control (bal shift) – Pull it: téma változtatása
  • - Tab – Flip it: az elért legmagasabb pontszám bemondása

Fontos még a vezérlés szempontjából, hogy tudjuk: a “v” leütésével tájékoztatást kaphatunk az általunk éppen használt program verziószámáról. Az “x” billentyű segítségével kaphatunk megerősítést, hogy a játék során nélkülözhetetlen hangszórók – vagy fejhallgató – megfelelően teszi-e a dolgát. A “k” segítségével válthatunk a laptop és desktop billentyűkiosztás között (az eltérés csupán, hogy laptop mód esetében a két controlt a shift billentyű váltja fel).
Most, hogy már tudjuk melyik billentyűk segítségével élhetjük majd át a játék által nyújtott hihetetlen izgalmakat, és olykor-olykor felfokozott idegi állapotot előidéző pillanatokat, nincs más dolgunk, mint kellő mennyiségű elhatározottsággal nyomni egy space (Bop it) gombot, és már neki is feszülhetünk a pontok gyűjtögetésének!
Eme cselekedetünk hatására elindul a játék. Innentől kezdve teljesen átszellemülve nyomkodhatjuk a megfelelő billentyűket. Attól függően, hogy a főmenüben az F5-el milyen módot választottunk zajlik a játékmenet. Ha a “bop” módban játszunk, akkor a gép ellen zajlik a küzdelem. A “trick bop” mód annyiban különbözik, hogy ez esetben a hangokat nem a billentyűzeten való elhelyezkedésük iránya felől tolja a játékos fülébe a program, s ezáltal próbálja megnehezíteni a dolgunkat. A harmadik mód, a “one on one”, arról 1 picit később bővebben.
Tehát miután megkezdődik a játék a dolgunk csupán annyi, hogy a játék által véletlenszerűen mondott “parancsot”, vagy jelzőhangot lereagáljuk, a hozzá tartozó megfelelő billentyű lenyomásával. Ennyi. Se több, se kevesebb. Nyugodjunk meg, elsőre nem fog olyan könnyen menni mint amilyennek tűnik…sőt! Miután sikeresen lenyomtunk 16 billentyűt, átlépünk a következő pályára. Itt picit gyorsul a játék sebessége, de nem számottevően. Nyilván kb. 10 pálya elteltével jelentősen nagyobb sebességgel tolja a játékos arcába a lereagálandó hangokat a játék, de pályáról pályára ez a gyorsulás sokkal csekélyebb mértékben érezhető. A háttérzene is folyamatosan változik, összesen 4 féle stílusú zenei aláfestéssel színesíti a program a maximálisan 32 pálya hosszúságú játékmenetet. Mentés, és pause lehetőség nem áll rendelkezésünkre, a játék addig tart amíg a lelkes, sikerre éhes játékos el nem rontja, tehát vagy nem a megfelelő gombot üti le, vagy nem reagál 1 másodpercen belül a jelzés elhangzását követően. Ilyenkor a mélységesen csalódott játékosban egy hang tudatosítja, hogy véget ért számára a játék, és közli vele a pontszámot. Egy helyes leütés 1 pontot eredményez, és 100 pont után ad lehetőséget a játék, hogy a maximálisan koncentrált játékos picit elvonatkoztasson, ellazítsa görcsben álló ujjait, és megtörölgesse izzadságcseppektől gyöngyöző homlokát. Ha felkészültünk a folytatásra, egy space lenyomását követően esélyt adunk magunknak hogy újabb 100 ponton keresztül abszolváljuk a helyes billentyűlenyomásokat.
További lehetőség az esetleges kihívások növelésére, ha váltogatunk a “vox bop” és a “beat bop” lehetőségek között. Ezt a főmenüben a bal control (bal shift laptop mód esetén) segítségével tehetjük meg. A “beat bop” téma alatt a billentyűhöz tartozó “parancs” nem hangzik el, mindössze egy jelzőhangból kell megállapítanunk hogy mi a következő gomb amit el kell érnünk. Ez a hangocska mind a 6, játék alatt használatos billentyű esetében jól megkülönböztethető, és soha sem változik, tehát csak eleinte fog picit gondot okozni a megfelelő billentyűhöz nyúlás reakciójával összekötni. Ezzel szemben a “vox bop” téma esetén a különbség csupán annyi, hogy a lelkes fejlesztők egyike saját hangjával járul hozzá esetleges sikereinkhez, és hihetetlen nagy átéléssel közli velünk az egyes billentyűk jelzőhangjára utaló “parancsot”.„Ezt úgy kell érteni, hogy a jelzőhanggal egy időben eme nagyszerű ember hangja is megszólal pluszban, hogy segítse a pontvadászatot.
Mindezeken túl, A játékmenet milyenségét gazdagítjuk, ha a “vox bop” mód alatt a számunkra szimpatikusabb férfi, női, vagy esetleg mindkettőjük hangját egyszerre választjuk. Erre lehetőséget a főmenüben a “vox bop” mód kiválasztása után a jobb control (laptop módban jobb shift) nyomogatása biztosít.
A fentiekből látszik, hogy a fejlesztők mindent megtettek, hogy az alapötletet a lehető legnagyobb arányban színesítsék, de erre egy lapáttal még rá tesz, a multiplayer mód, amit a főmenüből a már említett F5 segítségével a “one on one” mód alatt érünk el. Itt meg kell említeni, hogy ahhoz hogy két egyén egymás ellen játszhasson, a 2300as TCP/IP portnak a csatlakozó személy esetében feltétlenül nyitva kell lennie. A dolgunk ezen felül csupán annyi, hogy a csatlakozó személy, miután kiválasztotta a kívánt módot, beírja a host – azaz azon személy akihez csatlakozni kíván – IP címét, s a másik fél a felkérést elfogadja. Ekkor indul is a játék, “egyszer te, egyszer én” lebonyolításban. Véletlen számú billentyűt kell lenyomnia az egyik félnek, addig a másik pihen, és az éghez fohászkodik, hogy ellenfele elrontsa. Amennyiben ez nem történik meg, véletlen számú leütést követően váratlanul ő következik, s ezalatt a másik gép előtt ülő társ teszi ugyanezt. A játék addig tart amíg valamelyikük el nem rontja. A menet végén a pontszám egyénenként külön-külön a sikeres lenyomások függvényében alakul.
Elért pontjainkat a program jegyzi, és ezek visszatekintésére lehetőséget is biztosít. A főmenüben, mindig a kiválasztott módban elért legmagasabb pontszámot van lehetőségünk bemondatni, a tab billentyű lenyomásával. Ha kellően ügyesek vagyunk, és beférünk a toplistába, akkor eredményünk a Lightech Interactive oldalán is visszakacsint ránk. Ez csak abban az esetben alakul így, ha az adott játék végén egy enter lenyomásával elküldjük az elért pontszámunkat.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy egyszerű alapötletből kiindulva egy igazán élvezetes, egyszerre két fél által is játszható játékkal állunk szemben. A program kezelése, és a szabályok elsajátítása biztosan nem fog gondot okozni senkinek sem, talán csak a funkciógombok, és a hozzájuk tartozó kulcsszavak, illetve jelzőhangok memorizálása okozhat egy-egy bosszús percet. Azonban ha ezen túllépünk, eme egyszerű, ám de nagyszerű játék rengeteg vidám percet tud nekünk adni, pláne ha a barátainkkal csapatjuk. Ugyanakkor a billentyűzetnek és a szabadidőnknek azért még marad félni valója jócskán!

A bejegyzés kategóriája: Játék
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>