Játékbemutató: Duck Hunt

Itthon egyelőre uralkodik a januári pangás, ám az idei új, trendinek szánt termékek bemutatása épp ezekben a napokban zajlik Las Vegasban. Az élet persze ilyenkor sem áll meg, így gondoltuk, mutatunk valamit, ami egyesek számára pusztán egy szórakoztató játék, másokban viszont régi emlékeket is felidézhet. Az alábbiakban a Duck Huntot, egy ősrégi videojáték audiováltozatát mutatjuk be.

Aki rendelkezik valamilyen mértékű látással, esetleg vakon is játszott korábban videojátékokkal, annak most elképzelhető, hogy felcsillan a szeme. a Duck Hunt egy szinte kultikussá vált alkotás, amelyet legtöbben a 80-as években megjelent, később idehaza is megvásárolhato Nintendo Entertainment System (NES) készülékekről ismerhetnek. Úgy néz ki, mostanság a Freekockára is betört a retro, hiszen a legutóbbi itt tárgyalt játékban is felfedezhetőek régi, retro elemek. A Duck Hunt egy igen egyszerű, ám egészen szórakoztató alkotás. Akik korábbról, a videojátékból ismerik, azok számára jó hír, hogy a programnak lényegében egy audioba átültetett verziójával van dolgunk, a hangok, a játékmenet lényegében teljesen megegyeznek azzal, amit a Nintendo gépein megálmodtak. Az eredeti programhoz szükség volt egy, a NES gépekhez mellékelt pisztolyra, amely vezetékkel csatlakozott a konzolhoz. Feladatunk, ahogy azt a cím is mutatja, a kacsavadászat. A televízió képernyőjén egy körben egy, vagy két kacsa jelenik meg beállítástól függően, akiket max. három töltény használatával kell levadásznunk. Ha jól céloztunk, a szárnyasok a földön kötnek ki, egy aranyos kutyus pedig farkcsóválva mutatja meg nekünk zsákmányunkat. Ha elpuskáztuk a kacsákat, és a körben semmit nem lőttünk, kutyánk kinevet minket.
Egy pályán tíz kacsát lőhetünk, ha kettesével jönnek, akkor értelemszerűen öt körből áll a pálya, majd a játék értékel minket. Maximálisan négy kacsát hagyhatunk elröpülni, ha ezt a mennyiséget nem lépjük túl, mehetünk a következő pályára. Ha négynél több hápi lógott meg, a játékunknak vége.
Az audio verzióban pontosan ugyanígy zajlik minden, persze Nintendos pisztolyra nem lesz szükségünk. Helyette arra kell figyelnünk, hogy az adott körben a kacsa, vagy kacsák mikor vannak középen, de fegyverünk csövét a jobbra és balra nyilakkal is pozicionálhatjuk. Puskánkat a szóközzel sütjük el, egy körben hármat lőhetünk.
Amint ráérzünk a dologra, gyerekjátékká válik az egész, legalábbis egy ideig. Ahogy ugyanis haladunk a pályákon, a kacsák egyre fürgébbé válnak, és egyre nehezebb őket becélozni. Kezdőként érdemes először egy szárnyassal próbálkozni, ha ez már jól megy, duplázhatunk.

Beszerzés, használat

Keressük fel a www.l-works.net webcímen elérhető oldalt, majd a Free games hivatkozás alatt találjuk a játékot, de letölthetjük Erről a közvetlen linkről is.
A telepítő nemcsupán teljesen szabványos, de még beszél is, így akár képernyőolvasó nélkül is lenyomhatjuk azt a négy entert, ami az installáláshoz szükséges.
A start menüben találjuk a programot. Képernyőolvasó nem kell hozzá, a játék az alapértelmezett SAPI alapú szintetizátoron szólal meg, amelyet a vezérlőpultban, a beszéd menüpont alatt konfigurálhatunk.
Játékmódot a szóközzel választhatunk. Van egykacsás, kétkacsás, illetve egy harmadik, amelyről lentebb lesz szó.
Ha megvagyunk, enterrel indul a móka. Elhangzik a játék zenéje (nintendo fanok számára komplett orgazmus), majd jön az első kör. Hápogást, valamint egy ütemre ismétlődő figyelmeztető hangot hallunk, azon oldalról, amelyről a kacsa közeledik. Bevárhatjuk, amíg középre, fegyverünk célkeresztjébe ér, vagy jobbra és balra nyilakkal be is célozhatjuk. Ha kellően pontosnak érezzük magunkat, és a gyilkolási vágy is megfelelően feltüzelt minket, szóközzel tüzeljünk. Sikeres találat esetén a madár egy félreérthetetlen hang kíséretében lebucskázik a földre, kutyusunk pedig egy kis, vidám zenei effekt kíséretében megmutatja, mit lőttünk.
Lényegében ennyi a dolog, túl sok egyebet nem lehet elmondani a kacsavadászatról, jó dolog lehet viszont arcoskodni az elért pontokkal.
A harmadik játékmód szintén a Nintendo gépéről lett átemelve, az eredeti verzióban itt egy kerek akármit lőtt fel a gép, amelyet szintén el kell találni a pisztollyal. Mi anno ezeket tányéroknak hívtuk, de a lényeg itt is az, hogy eltaláljuk a célpontot.
Az audioverzióban szerintünk ez egy kissé túl hangosra, és úgy általánosságban idegesítőre sikeredett. A hangokat átemelték, de valahogy felhangosították, a játékmenet pedig, hogy egy magas, ám egyre magasabb frekvencián szóló hangot kell becéloznunk a nyíllal, majd space-szel szétlőni. Elég unalmas, a hangeffekt komoly idegroncsoló hatással is bír, egyszóval a kacsák kiirtását mi jobb szórakozásnak tartjuk.

Összegző

Elképzelhető, hogy azon játékosok egy kissé lelkesebben lövöldöznek majd, akik annak idején Nintendoval is játszottak. Nekem akkortájt nagy szívfájdalmam volt, hogy míg a kortárs lurkók, vagy akár családom egyes tagjai nagy kacsavadászatokat rendeztek egy-egy elborultabb délutánon a nappaliban, én legfeljebb csak megfigyelője lehettem, lévén látás nélkül képtelenség elboldogulni a pisztollyal. Mindazonáltal azok számára is érdekes lehet, akiknek az egész hacuka ismeretlen, a saját rekordunkat megdönteni mindig jó szórakozás.
Kár, hogy a pórul járt szárnyasokból a játék végeztével nem készül pecsenye, de talán egyszer majd ezt is megérjük. Legalábbis, ha figyelembe vesszük, hogy micsoda okos vagy ostoba eszközöket mutatnak be jelenleg ott Vegasban, akkor semmi sem elképzelhetetlen. Nade erről majd egy következő cikkben. Addigis jó vadászatot!

Kategória: Játék | A közvetlen link.

Játékbemutató: Duck Hunt bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Country Boy szerint:

  Ez nekem nagyon tetszik! Imádom a retró játékokat, sokat játszottunk még a nintendo-val is ilyeneket, meg a hangzás a c64-re is nagyon emlékeztet. Ha majd lesznek még ilyen retro feeling audiojátékok, mindenképp érdekel!

 2. Durgi szerint:

  Sziasztok!

  Feltettem a játékot 64 bites win7-re, a telepítés sikerült is. Ahogy elindítom a játékot, a következő hibaüzenetet kapom. Project1 graphic 798
  Run-time error ’429′:graphic 603 ActiveX component can’t create object
  OK Ilyenkor mi a teendő?

  Előre is köszönöm a segítséget.

 3. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Egyelőre részemről dúl a tanácstalanság, bár az tény, hogy 64 bites Windows alatt nem próbáltuk ki. Elsőre azt mondanám, hogy van valami baja a 64 bites winnel, de nem tudom, másoknál mi a tapasztalat. Mi is megnézzük, aztán jelzek, hogy mi újság.

 4. Osillo szerint:

  Sziasztok!
  Leírom röviden a megoldást, hogy hogyan műxik W7 64 bit alatt. Az elméleti hátterébe nem megyek most bele, a legtöbb felhasználót úgyis az érdekli, hogy menjen a játék.
  1. Be kell szerezni két DLL fájlt. Hogy ne kelljen guglizni, felraktam bezippelve őket Dropboxra:
  https://dl.dropboxusercontent.com/u/39831620/dx.zip
  2. A zipben található dx7vb.dll és dx8vb.dll fájlokat regisztrálni kell a rendszerbe a DLL Register Server segítségével. Ezt egyébként Vistától felfelé mindenhol meg kell tenni abban az esetben, ha a rendszerben ez még sosem történt meg. A 64 bit esetén tovább bonyolódik a történet, mivel külön program végzi a 32 és a 64 bites DLL-ek regelését. Ez a két fájl 32 bites, így az alábbi módon kell elvégezni a műveletet.
  3. A művelet elvégezhető a Start/Futtatással is, ekkor viszont ha aktív az UAC, kapcsoljuk azt ki. A másik megoldás, és akkor itt ezt írom le részletesebben, hogy keressük meg a parancssort a Start menüben, helyi menü rá, és válasszuk a futtatás rendszergazda módban parancsot.
  4. A megjelenő parancssorban lépjünk be a megfelelő könyvtárba az alábbi paranccsal:
  cd Windows\SysWOW64
  Persze a parancs a gyökérből adandó ki. Vagy ha nem lépünk cd \ paranccsal a gyökérbe, akkor a fenti parancsnál a Windows elé rakjunk még egy \ jelet.
  5. Tudnunk kell a fenti két DLL elérési útvonalát, ezért a legegyszerűbb, ha bemásoljuk őket pl. a C gyökérbe. Ezután adjuk ki parancssorban (a SysWOW64 könyvtárba belépve) a következő parancsokat, egymás után:
  regsvr32 c:\dx7vb.dll
  regsvr32 c:\dx8vb.dll
  6. Ha sikerült a regisztrálásuk hiba nélkül, akkor indítható is a játék!
  Megj.: Ha esetleg a játék után el akarnánk távolítani a rendszerből a fenti regeket, akkor ugyanezen parancsot kell használnunk, csupán a regsvr32.exe /u kapcsolóját kell megadnunk.
  Remélem, sikerült emészthető módon leírnom, és aki akar, tud játszani a Duck Hunttal. Egyébként nekem kb. 10 perc elég volt belőle. :) Nem rossz, csak elég monoton, hamar megunható. Ja, és a 3. játék mód tényleg kegyetlen, szerintem hosszabb távon halláskárosodást okozhat. :D

 5. Durgi szerint:

  Sziasztok!

  Köszi szépen Osillo, kipróbálom majd. Ezt tehát azt jelenti, hogy 32 biten ezt nem kell elvégezni? Nem óckodom a művelettől, de egy próba erejéig lehet, hogy felrakom az Xp-s gépemre, ami 32 bites.

 6. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Osillo, kösz a részletes leírást, hasznos lesz sokaknak.
  Xp alatt semmi buherálásra nincs szükség, felrakja az ember, és már megy is.

 7. Osillo szerint:

  Így van, XP alatt simán megy. Viszont pl. 32 bites W7 alatt is szükség lehet a fentihez hasonló buherálásra, amennyiben a rendszer még nem tartalmazza, amit kell.

 8. Fifi szerint:

  Sziasztok!
  Kérdésem a témától teljesen eltér, de gondoltam, ide írom, ezt olvastam épp el, amikor eszembe jutott, hogy talán itt tudtok segíteni nekem.
  Egyelőre az ódon típusú Nokia c5-ös telefont használom, viszont kaptam a díjcsomagomhoz egy gb internetet. Nincs vifi a készüléken, viszont van ötlete valakinek, hogyan tudnám mégis a telefont modemként használni a számítógéphez? Próbáltam úgy is, hogy csatlakoztatáskor kapcsolódás az internetre opciót választottam, de úgy sem ismerte fel. Elvileg valami programot kellene, hogy telepítsen, de nem csinálja. Akár ezen a téren (program, csatlakoztatás stb) vagy vifi téren is várnám az ötleteket, hogyan lehetne elérni, hogy használhassam a mobilnetemet a gépen? Ha veszek egy vifivevőt, az megoldja a problémámat? Vagy mit tudtok vak felhasználóként ezekről az eszközökről?
  Előre is köszönöm!

 9. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Fifi, van a gépen jelenleg olyan program, ami a telefont kezelni tudja? Mostmár Nokia Suite néven fut, de akadálymentesség szempontjából előnyösebb a régi verzió, ennek a neve még Nokia PC Suite. Ha ez nincs fenn, szólj, és belinkelek egy telepítőt.
  Ha fenn van, ezt a programot kell használni a csatlakozáshoz. Ha jól emlékszem, talán a rendszertálcán ilyenkor helyet kap a PC Suite, a menüben pedig ott van a kapcsolódás az internethez opció.

 10. Fifi szerint:

  Sziasztok! Robi! Zseniális ötletet adtál, nagyon-nagyon köszönöm! Nem volt fenn a program, de felraktam és már arról a netről írok ide!
  Nagyon köszönöm!

 11. Andor szerint:

  Sziasztok.
  Win xp professional 32 bit rendszerre telepítettem a játékot.
  Szépen ment minden elindítván a játékot még a jól ismert szignál is elhangzott. Majd pármásotperc csönd és a következő üzenet ablak jött fel:
  “Project1
  Run-time error ‘-2147201023 (80045001)’:
  Method ‘~’ of object ‘~’ failed
  OK ”
  Ez mitől van?
  Nem ez az első játék ahol eféle gondook vannak.
  A segítségeket elöre is köszönöm szépen

 12. adns szerint:

  Szia!

  Keress rá Google-ön a hibára, de én így látatlanban VSRedist-re tippelnék, de ez erős tipp, keress rá Google szinte biztos talál megoldást.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>