Frissítve: Jó nagyot frissült a TalkBack, itt a 4.2.0-s verzió

Elérhetővé vált a legújabb, 4.2.0-s verziószámot viselő TalkBack alkalmazás. Az Android rendszer beépített képernyőolvasója végre éledezni látszik, az új funkciók sokak tetszését válthatják ki. Alább a részletek.

Előszó

Az utóbbi időben talán joggal zsörtölődhetnek kissé a látássérült Android-felhasználók. Az új, 5-ös Android startja sem volt épp a legkellemesebb, a TalkBack képernyőolvasóba pedig egy frissítést követően pár idegesítő hiba is becsusszant. Ezen hibáknak ugyan még nem mindegyike került teljesen kijavításra, a most elérhetővé vált 4.2-es TalkBack viszont végre olyan újdonságokat hozott, amelyek nemcsak hasznosak, de igen kényelmesek is. Leginkább persze az Android 4.4-es és 5-ös verziót birtokló felhasználók örülhetnek, de a régebbi Android sem maradt kényelmi újdonságok nélkül, nem is értjük, miért kellett ezekre idáig várni.
Szócséplés helyett jöjjenek rögtön a tények.

A körmenü alternatívája

A TalkBack beállításainak egy igen jelentős részét két menüből lehet elérni. Az egyik a Globális helyi menü nevet viseli már igen régóta, itt navigációs és felolvasási beállításokat végezhetünk el, de lehetőségünk van a képernyőolvasó ideiglenes felfüggesztésére is. A másik ilyen menüt immáron a TalkBack is lokális helyi menünek nevezi, ennek tartalma annak függvényében változik, hol vagyunk éppen, de általában az olvasási egységek közti lépkedés mindig megtalálható itt. Az újdonság nem is ezen menükben, sokkalta inkább a menük kezelésében keresendő. Mindezidáig kizárólag úgy tudtuk a menük tartalmát elérni, ha a behívás után ujjunkat körkörösen mozgattuk, majd az efféle körbepásztázó mozdulattal megtalált menüelemen elengedtük a kijelzőt, az adott parancs pedig végrehajtásra került. Annak megítélése, hogy ez a megoldás tetszetős-e, avagy épp idegesítő és körülményes, természetesen ízlés dolga, ami viszont remek hír, hogy a TalkBack beállításaiban már lehetőségünk van egész egyszerűen kikapcsolni a körmenüt, és listás nézetre váltani. Ha tehát bejelöljük a “Helyi menü megjelenítése listaként” jelölőnégyzetet, a behívást követően a jól megszokott söprő vagy pöccintő ujjmozdulattal tudunk az elemek között léptetni, és dupla koppintással aktiválhatjuk a kiválasztott menüpontot.

A funkció Android 4.1-től érhető el.

Új kézmozdulatok

További érdekes dolgokra bukkanhatunk, ha a TalkBack beállításainál a kézmozdulatok kezelése opciót választjuk.

Azonnal észrevehetjük, hogy a társítható és/vagy módosítható kézmozdulatok listája alaposan kibővült. Tulajdonképpen az összes létező kézmozdulatot átszabhatjuk, még akár a jobbra vagy balra söprésnek is beállíthatunk bármit, bár valószínű, hogy a legtöbben ezen ujjmozdulatokat meghagyják alapértelmezett funkciójukon. Viszont beállítható, hogy egyszeri lefelé, vagy felfelé söprésre mi történjen, így akár az olvasási részletesség szabályozását is ehhez a két egyszerű mozdulathoz társíthatjuk, de ugyanígy bárki beállíthat görgetést is, a képernyő első vagy utolsó elemére lépést, illetve megannyi mást is.
A beállítás szisztémája semmit nem változott, ki kell választani az adott ujjmozdulatot, majd dupla koppintás után jobbra/balra söpréssel választhatunk a társítható funkciók között.

Az újítás android 4.1-től használható.

Gyors be/kikapcsolás a hangerőgombokkal

A TalkBack beállításai között egy olyan új funkció is elérhető, amely arra hivatott, hogy a képernyőolvasót gyorsan fel lehessen függeszteni, majd ugyanilyen gyorsan vissza is lehessen azt kapcsolni. Ha a beállítást bekapcsoltuk, a hangerőgombok egyszerre és hosszan történő megnyomásával a TalkBack működése megszakad, a parancs megismétlésekor pedig újra aktív lesz. Így végre nem kell menükben bóklásznunk ahhoz, hogy a képernyőolvasót ideiglenesen leállítsuk, hisz a kapcsolgatás ezen módja bárhol és bármikor használható.

A funkció eddigi tesztjeink szerint 4.4-es Androidtól érhető el, az esetleges korrigáló visszajelzéseket várjuk.

A fényerő minimálisra csökkentése

Szintén a TalkBack beállításai közt kap helyet az az opció, amely minimálisra csökkenti a kijelző fényerejét. Ezzel egyrészt az akkumulátor üzemidejét tudjuk kissé kitolni, másrészt nem haszontalan dolog, ha nem lát bele mindenki abba, amit épp művelünk. Fontos megjegyezni, hogy a sötétítés a TalkBack felfüggesztett állapotában automatikusan kikapcsol! Természetesen amint újra aktivizáljuk a képernyőolvasónkat, ez a funkció is aktivizálódik.

A funkció eddigi tesztjeink szerint 4.4-es Androidtól érhető el, az esetleges korrigáló visszajelzéseket várjuk.

Új lehetőségek a külső billentyűzettel történő használatban

A 4.3-as Androidtól felfelé tartalmaz a TalkBack olyan billentyűparancsokat, amelyekkel anélkül tudjuk billentyűzettel vezérelni a telefont, hogy használnunk kelljen az érintőképernyőt. Az új verzióban ezen billentyűparancsok is átszabhatók, ezt szintén a TalkBack beállításaiban tehetjük meg.

Karakterenkénti léptetés a hangerőgombokkal

Érdekes funkció, hogy amennyiben egy szerkesztőmezőben tartózkodunk, a hangerőt szabályozó gombok karakterenként léptetik a TalkBack kurzorát. Ezzel elejét vehetjük a fölösleges beállítási procedúráknak, nem kell például folyamatosan a részletességi szintek között váltogatni írás közben.

Ez a funkció már régebb óta a TalkBack része, de nem volt tökéletes. Ebben a verzióban tökéletesítették, mostmár minden szerkesztőmezőben működik.

A funkció eddigi tesztjeink szerint 4.4-es Androidtól érhető el, az esetleges korrigáló visszajelzéseket várjuk.

Csúszkák mozgatása a hangerőgombokkal

A szerkesztőmezőkhöz hasonlóan, lehetőségünk van a csúszkák értékeit is a hangerőgombokkal állítani. Nagyszerű funkció, aki az érintőképernyős, kézi pozícionálós megoldással nem volt jóban, és a lapozásos módszer sem volt a barátja, most biztosan hűséges társra lelhet ezen funkció “személyében”.

A funkció eddigi tesztjeink szerint 4.4-es Androidtól érhető el, az esetleges korrigáló visszajelzéseket várjuk.

Android L-es javítások

A legújabb androidot használók néhány nagyon zavaró hibával szembesülhettek szeretett telefonjuk használata során. Úgy néz ki, ezen hibák nagy része is kijavításra került.

Fontos kiegészítés

Az új funkciók mindegyike elérhető a legfrissebb stabil TalkBack verzióban, ám korántsem mindegy, milyen Android verzió van készülékünkön.
Az új kézmozdulatok, a testreszabási lehetőségek és a menük új megjelenése biztosan aktív 4.1-es Androidtól, a többi szolgáltatáshoz azonban frissebb Android kell. Az igazán nagy probléma az, hogy ezen funkciók rendszerigényéről a Google nem ad egyértelmű tájékoztatást, így mi a felhasználói visszajelzések alapján fogjuk frissíteni ezen cikkünket, illetve Androidos kézikönyvünket is.

Update: kapjuk a visszajelzéseket, hogy sok telefonnál egyszerűen nem jelent meg a frissítés a Play áruházban. Egyelőre nem értjük a dolgot, a TalkBack Google Play oldalán az szerepel, hogy május 14-én frissült a szoftver utoljára, tehát stimmelnie kellene. Nem vagyunk regisztrált tesztelők, tehát stabil TalkBack verziókat kapunk. Reméljük, idővel mindenki le tudja majd tölteni.

Update 2: A magyar látássérültek androidos közösségétől időközben olyan észrevételek is napvilágot láttak, hogy az új verzió egyes készülékeken nem működik teljesen tökéletesen, és az egyes listák nehezebben kezelhetőek vele. Aki ilyet tapasztal, ideiglenes megoldásként telepítheti a két alverzióval korábbi szoftvert, ebben még az ominózus fordítási hibák sincsenek benne. Elképzelhető, hogy a rendszer nem engedi majd telepíteni a korábbi verziót, ehhez előtte vissza kell állítani a TalkBack szoftvert gyárira az alkalmazáskezelőben, majd ezután telepíteni a csomagot.

Talkback 3.5.2 letöltése itt

Alper061, Oaron, RauchR

Kategória: Programok mobilra, tabletre | A közvetlen link.

Frissítve: Jó nagyot frissült a TalkBack, itt a 4.2.0-s verzió bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Lufisbá szerint:

    Szasztok! tényleg nekem is úgy jelent meg ha direktbe rákerestem viszont megjelent egy új kisegítő lehetőség valamilyen speed enginer szal jóez akárki akármint mond

  2. Pipa szerint:

    Nekem se frissült sajnos de a cikket elolvasva én is meg próbálok rá keresni és hátha úgy fogja engedni a frissítést.:d

  3. Osillo szerint:

    Én ahogy az összes frissítése gombra rányomtam a Saját alkalmazásokban, úgy frissült a többi appal együtt a TB is. Érdekes egyébként, hogy nem értesített automatice az elérhető frissítésekről, melyek között a TB is ott volt. Időnként van ilyen, de az okáról fogalmam sincs.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>