Készülődjünk együtt a digitális karácsonyra!

Bámulatos gyorsasággal röppent el ez az újabb év, kinek kellemesebb, kinek kellemetlenebb újdonságokat tartogatva. A karácsony viszont megint itt van a küszöbön, s noha arról sem ártana diskurálni, hogy ez kinek kellemes és kinek kevésbé, de ezen cikk alaptémája mégsem ez lesz. Ehelyett a tavalyihoz hasonlóan megpróbálunk pár ötletet adni, hátha rajtunk kívül mások is járnak abban a cipőben, hogy a karácsonyi nagybevásárlást a legutolsó pillanatra hagyják. Megnézzük, egy év alatt mennyit változott a számítógépek, telefonok, tabletek és kiegészítők kínálata, és a végére járunk, hogyan lehet kellemes, de nem feltétlenül méregdrága ajándékokat beszerezni.

Az idei slágerajándékok

Minden egyes reklámfilmben vagy hirdetésben megtaláljuk a mostanság legnépszerűbb elektronikai kütyüket. Úgy néz ki, a tabletláz egyelőre nem cseng le, tavaly is óriási mennyiségben tanyáztak ilyen cuccok a fa alatt, és elég valószínű, hogy ez idén sem lesz másként. Érdekes kérdés egy karácsonyi ötletelgetős cikkben azt boncolgatni, hogy ezek a készülékek mennyire akadálymentesek, hisz egyáltalán nem biztos, hogy a megajándékozott illetőnek szüksége lenne bármifére kisegítő lehetőségre. Viszont mivel itt nálunk ez a fő profil, karácsonyi kütyüajánlót meg bárhol lehet olvasni, mi most is az akadálymentességre helyezzük a fő hangsúlyt.
Meglehetősen kellemes hír, hogy a tavaly karácsonyinál mérföldekkel kielégítőbb a helyzet tabletfronton. Még mindig nem tisztázott ugyan, hogy egy látássérült vagy vak felhasználó tudja-e mindazokra használni a táblát, mint egy éplátású user, de ha valakinek szíve vágya egy ilyen cucc, mostmár bátran szétnézhet.
A fő kritérium minden esetben a friss operációs rendszer, ami a legtöbb esetben 4.1-es, vagy annál újabb Androidot jelent. Tavalyi ajánlónkban majdnem kilátástalannak ítéltük a helyzetet, de a fejlődésnek hála ma már van miből válogatni. Persze pénztárcától függ, hogy mennyit szánunk egy ilyen eszközre, ami egyébként se nem számítógép, se nem telefon, ráadásul a képernyőolvasó funkcionalitása is bőven hagy még maga után kívánnivalót, de kétségtelen, hogy a legakadálymentesebben a teljesen gyári Androiddal rendelkező tabletek használhatók. Így elsőként a tavalyi Nexus 7, valamint az új, Nexus 7 2013 modellek jöhetnek szóba, előbbit egészen jutányos áron, 70000 forint környékén beszerezhetjük. Véleményünk szerint képernyőolvasóval történő használatra ennél drágább Androidos táblát pénzkidobás szerezni.
Sőt, az sem biztos, hogy a Nexus a legjobb választás, hiszen az olcsóbb árszegmensben is vannak bőven olyan táblák, amelyek felülete gyári, és a gyártó nem piszkálta azt meg. Felhívnánk a figyelmet a kb. 30, 40000 forint körül megvásárolható Asus Memopad modellekre, amelyek minőségi anyagokból készültek, a gyártója sem valami teljesen ismeretlen dzsunka csoportosulás, és árban is jól járunk. Az Android viszonylag friss, a használat pedig némi tanulás után elsajátítható.
Ennél olcsóbban csak nagy körültekintés után szabad tabletet venni, mert még mindig sok a borzasztó bóvli készülék, a Wayteq és a Prestigio modellekről mostanában egészen sokat hallani különböző tesztoldalakon, a legolcsóbb szegmensben ezekre lehet vetni egy pillantást.
További tanácsunk, hogy 512 MB Rammal felszerelt tabletet ne emeljünk le a boltok polcairól, sőt jobb, ha az egymagos processzorokat is mellőzzük.
Egy kínai gyártmányú, de kétmagos processzorral és 1 GB Rammal szerelt modellt már nagyjából 25, 28000 forintért magunkévá tehetünk, és betehetjük a fa alá.

Elevezvén Androidos frontról, az akadálymentességben még mindig előrébb tartó Apple IPad táblagépekre is érdemes vetni egy pillantást, bár itt nem történt túl sok árváltozás tavaly óta. A 7,9 collos képátlójú IPad Mini jó vétel lehet, de ha vak felhasználó fogja nyüstölni, egész nyugodtan választhatjuk a Tavalyi modellt, semmi haszna nincs az idei új, remek retina kijelzőnek.
Az Androiddal szembeni óriási előnye ezeknek a készülékeknek, hogy a képernyőolvasó már a legelső ablakban, a nyelv kiválasztásakor aktiválható a Home/főgomb háromszoros megnyomásával, nincs szükség semmiféle buherálásra ahhoz, hogy a készülék egyáltalán megszólaljon. Hátrány viszont az Androidénál jóval kötöttebb felhasználás, egy IPad Minihez például soha nem fogunk külső 3G modemet vagy Pendrive-ot csatlakoztatni, sőt a memóriakártyát is elfelejthetjük.

A slágertermékeknél maradva, a Freekocka egyéni meggyőződése, hogy a tabletek csak a látássérült júzerek egy viszonylag szűk rétegének jönnek jól, egy okostelefon viszont igen sok dologra használható.
Itt is az olyan Androiddal járunk a legjobban, amelyet nem módosítottak, így elsőként most is a Nexus készülékek kerülnek a fókuszba, mostanság igen kellemes ajánlatokra is rábukkanhatunk, és jutányos áron megvehetjük például a Nexus 4 modellt, amelyet az LG készített, és teljesen rendben van.
Nem ez a legújabb Nexus, de minden bizonnyal ez is egészen sokáig megkapja a frissítéseket.
A sokak által nélkülözhetetlennek tartott, fizikai qwerty billentyűzetekkel szerelt telefonok idén nem igazán hallatták a hangjukat, a Sony régi Xperia pro és mini pro modelljei már korántsem frissek, teljesítményük pedig igen harmatos. Viszonylag olcsón lehet viszont például Samsung Galaxy S3 mini készülékünk, esetleg Galaxy Ace 3, ezen készülékekről az itthoni látássérült Androidos közösség jópár tagja pozitívan nyilatkozott.
Továbbra is probléma az Androiddal, hogy igen-igen szétszabdalt. Míg egy Apple által gyártott IPhone mindig úgy viselkedik, ahogyan az megszokott, az Android a telefon gyártójától és az egyéni tulajdonságoktól függően sokszor eltérően reagálhat egyes parancsokra. Félreértés ne essék, az Android egy kiváló operációs rendszer, az ilyen készülékek akadálymentességének fejlődése pedig évről évre megmutatkozik, viszont tény, hogy még mindig sokkal többet kell tanulni tulajdon készülékünk egyéni dolgait, mint az egységes Apple telefonok esetén. Főleg, ha nem Nexust, hanem mondjuk saját felületű Samsung, Sony vagy egyéb telefont szerzünk be.
A Windowsos táblákat és telefonokat rútul kihagytuk a szórásból, de ennek megvan a maga oka. Nevezetesen az, hogy a Windows Phone telefonok egyelőre használhatatlanok vakon, a nagy áttörés talán jövőre következhet be, vannak ugyanis ilyen irányú fejlesztések, egyelőre viszont érdemes kivárni.
A tableteknél még bonyolultabb a helyzet, ugyanis itt kétféle Windows 8 is választható. A kicsit olcsóbb Windowsos tableteken a butított, nem túl sikeres, Windows RT-nek nevezett variáns van, ezeken csak a Microsoft Narrator beszél, más képernyőolvasók nem telepíthetőek rájuk. Az egyelőre igen drága, ám valódi Windows 8-as vagy 8.1-es tabletekre telepíthető Jaws és NVDA is, kérdés, kinek éri meg a felárat az érintőképernyő és a tepsis forma. Még mindig az a véleményünk, hogy vakon ez fölösleges és idegesítő játékszer, egy bivalyosabb notebook százszor jobban megéri.

Notebookok a fa alatt

Mostanság a laptopok látszólag nem akkora slágertermékek, mint az érintőképernyős hókuszpókuszok, és noha kevesebb is fogy belőlük, azért még mindig nagyon hasznos eszközök ezek, vakon meg végképp. A tavalyi évhez képest a legnagyobb változás, hogy a pici, nagyon olcsó és legtöbbször lassú hardverből építkező netbookok 2013 végére lényegében teljesen kihaltak. Lehet, hogy lapul még pár száz darab itthon is, valamely számtechbolt hűvös raktárában, felőlünk viszont akár ott is maradhatnak. Ugyanis egy egész kellemes trend bontakozott ki nagyjából egy év alatt, mert ugyan a netbookok elköltöztek az örök vadászmezőkre, mégsem maradtunk kicsi, kompakt notebookok nélkül. Csak épp ezeket már egyszerűen így is hívják, nem pedig netbookoknak. Közös jellemzőjük az általában 11,6 collos kijelző, és igen örvendetes, hogy a legtöbb ilyen gépből végre száműzték az ordenáré lassú, ócska és nagyjából semmire sem jó Atom processzort, helyettük inteles oldalon olcsóbb Celeron, Pentium vagy akár komolyabb processzoros gépeket találunk, és az AMD is kínálja saját fejlesztéseit. Nyolcvan ezer forint környékén kezdődnek az ilyen laptopok, itt még a lassúbb Celeronok és AMD processzorok az uralkodók, de egy régi Atomnál ezek is jobbak. Érdemes lehet picit feljebb menni viszont, 90000 körüli magyar valutáért már Pentiumos és komolyabb AMD processzoros kisgépek is vannak, amelyek netezéshez, skype-hoz, videózgatáshoz és ezek kombinációihoz is elegendők, mégpedig bőven. 120, 130000 forint körül pedig olyan kis kompakt 11,6-os gépet is vehetünk, amelybe egészen komoly, Intel Core I3 processzort építettek.
Ezeknek a gépeknek közös jellemzői a legalább 320, de inkább 500 GB-os winchester, a 2, de legtöbbször 4 GB ram, és a processzorba épített, gyengébb teljesítményű videovezérlő, ezutóbbi amúgy is csak arra kell, hogy működtesse a rendszert, vakon aligha videojátékoznak ezeken a gépeken.

Itthon a legnépszerűbbek még mindig a 15,6 collos notebookok, ezeknek a gépeknek a kínálata viszont nem túl sokat változott tavaly óta. Persze, frissültek a modellek, így nem egy és nem két gép már az Intel legújabb, Haswell alapú processzorával gondolkodik, de nincs túl sok árbeli különbség.
Hasonlóan az előző cikkünkhöz, itt is azt ajánljuk, hogy nézzük ki a gépet egy megbízható gyártótól, legyen rá legalább két év garancia, nagy akku, legalább 4 GB Ram és 500 GB-os merevlemez, komolyabb melóhoz pedig legalább Core I3, vagy konkurens AMD processzor legyen benne.
Ugyanezt lehet elmondani az asztali gépek esetén is, olyannyira, hogy a hardveres összeállításon túl itt már bőven költhetjük a pénzünket egyéb finomságokra. Többek közt arra, hogy lehetőleg ne a legolcsóbb, legbóvlibb házban vegyük a konfigurációt hangos, zavaró ócska hűtőventillátorral, hanem válasszunk biztonságos tápot, normális gépházat és halk ventillátort. Ha tehetjük, új gép összeállításakor azt legalább egy CoolerMaster házba tegyük, a hűtő pedig szintén lehet CoolerMaster, de a Scythe neve is jól cseng ezen a piacon. Tápból se adjuk a CoolerMaster alá, de az Enermax vagy a Chieftec modelljei talán még jobbak és biztonságosabbak.
Vigyázni kell az olcsó tápokkal, mert az ilyen tápolmányok akár az egész konfigurációnk halálát is okozhatják, elég egy kis feszültségingadozás, vagy akár egy nyári erős villámlás.
A hardveres összeállításnál érdemes hosszabb távra tervezni, és az olcsó Celeron processzorokat hanyagolni. Nem túl nagy a felára egy remek Core I3 vagy I5 processzornak, jó procihoz pedig elegendő memória is dukál, 4 GB alatt ne is gondolkodjunk, de 8 is elkelhet.
Tavaly nem igazán foglalkoztunk az SSD meghajtókkal, de idén vetünk egy pillantást ezekre is.
Dióhéjban annyit érdemes tudni róluk, hogy a laptop és asztali számítógépek merevlemezes bővítőhelyeire szerelhető eszközök ezek, amelyek a winchesterhez hasonlóan háttértárként funkcionálnak, előbbieknél viszont sokkalta gyorsabbak. Ennek fő oka, hogy az adatokat nem mechanikus úton, mágneslemezeken tárolják, hanem flash alapú egységeken. Áruk még mindig elég magas, de az emberek általában nem is azért vásárolnak SSD-t, hogy összes létező zenéjüket, filmjeiket és egyéb letorrentezett cuccaikat azon tárolják, hanem, hogy erről fusson az operációs rendszer. Ennek oka persze az, hogy drámaian lecsökkenthető a gép és a rendszer reagcióideje.
SSD-ből is rengeteg van, egy 64 GB-os példány már elég arra, hogy egy Win7 kényelmesen elférjen rajta, de aki rettentően tud spórolni a hellyel, még akár egy 32 GB-os SSD-t is befoghat rendszerlemeznek.
A mi jótanácsunk, hogy SSD vásárlásakor ne fukarkodjunk a rá fordított összeggel. Lehet kapni 32 GB-os SSD-t már 13000 forint környékén is, ezek elavult vezérlői viszont elnyelik a sebességnövekedés legnagyobb részét, és alig lesz gyorsabb, mint egy merevlemez. A másik dolog az SSD élettartama, itt még van pár tisztázatlan kérdés, egyszóval menjünk feljebb egy jó 5, 6 ezressel, hogy megbízható és valóban gyors SSD-nk lehessen.

Adattárolás

Ez a rész kevésbé lesz informatív, mert tavalyi karácsonyos cikkünket bárki fellapozhatja, és elolvashatja az abban megírtakat. Túl sok változás nincs, a külső merevlemez mindig jól jön, de még mindig jobban járunk, ha a 2,5-ös hdd-t és a külső mobil házat külön vásároljuk meg. A Pendrive-ok piaca sem sokat változott tavaly óta, viszont kezdenek fújni itt is a mobil szelek. Jópár helyen feltűntek már azok a pendrive-ok, amelyek nem kizárólag USB, hanem a telefonoknál és tábláknál használt MicroUSB portra is csatlakoztathatók, mindenféle átalakító nélkül. Érdemes lehet ilyen modellel meglepni szeretteinket, nagyon fogják díjazni, hogy nemcsak a PC-hez, hanem a mobil eszközeihez is rögtön csatlakoztathatja a kütyüt.
Rettentően lement a cd és dvd írók ára is, persze az igazság az, hogy ezekre egyre kevesebb szükség van. Az operációs rendszert már USB-ről is fel lehet telepíteni, a kisebb és vékonyabb notebookokba már nem is szerelnek ilyen meghajtókat, viszont egy külső, USB-s eszköz még mindig hasznos lehet. Bőven előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy anyagainkat archiválnánk, erre pedig még mindig a DVD a legjobb választás. 8000 forint környékén kapni már külső cd/dvd meghajtót, itt általában az LG és a Samsung képviselteti magát, utóbbi a cd/dvd írós üzletágat már együtt viszi a Toshibával, így született meg a TSST Corp konzorcium. Sokan lehetünk viszont úgy, akiknek ez a TSST Corp valahogy kellemetlenül ismerősen cseng. Netán azért, mert megnéztük optikai meghajtónk típusát, miután a harmadik lemezünket is hibásan írta meg? Tagadhatatlan, régebben a Toshiba&Samsung társulásnak volt pár baromi rosszul sikerült terméke, de tapasztalatok szerint mostanság összeszedték magukat. Aki mégsem ad nekik második esélyt, kicsit drágábban vásároljon mondjuk Pioneer, Sony, vagy akár Plextor optikai meghajtót.

Kiegészítők

Azért érdemes olcsó fejhallgatót ajándékozni, mert következő karácsonyra talán már el is romlik, így nem kell gondolkodni, mit adjunk legközelebb. Persze az is lehet, hogy nem romlik el, lévén a megajándékozott illető nem is fogja használni, amiért ilyen gyatrán szól. Ne tegyünk tehát a fa alá tucatfülest, viszont egy 3, de inkább 4 5000 forint körüli modellre a nagy átlag már azt fogja mondani, hogy milyen remekül szól.
Bármilyen hihetetlen, de ez a termékág is mobilizálódik, hiszen az idén törtek be a köztudatba a korábban nem igazán ismert hordozható hangszórók, az úgynevezett BoomBoxok. Ezek legtöbbször Bluetoothon keresztül csatlakoznak a telefonhoz, táblához vagy akár notebookhoz, céljuk pedig nyilván az, hogy a cucc harmatos hangzását leváltsák. Ez is egy igen praktikus és még nem mindennapi ajándék lehet.
Még mindig kapni egész jutányos áron olyan hangszórókat is, amelyek kompaktak, USB tápellátásról működnek és könnyen hordozhatóak. Az asztali hangszórók piaca nem túl sokat változik, egy minőségi 2.1-es hangrendszer még mindig odavág, de egy jó kis fadobozos 5.1-el is okozhatunk magunknak kellemes órákat, persze akkor, ha az eszközt mi használjuk.

Tavaly szót ejtettünk a vezeték nélküli billentyűzetekről, itt viszont történt egysmás az elmúlt évben. Egészen sok gyártó kínál olyan televíziót, amely egyfajta multimédiás központként működik a nappaliban, lehet vele a tévézésen kívül netezgetni, de akár skype-olni is. Ezek vezérlése viszont igazán csak billentyűzettel és egérrel kényelmes, így megjelentek az egészen olcsó termékek, amelyek egyfelől jók, másfelől viszont gyakran túl minik a mindennapi használathoz. Hisz míg a televízió használatához elég bepötyögni a webcímet, meg egy-egy skype-üzenetet, addig a mindennapokban ez kevés lehet. A tévés felhasználásba belefér, hogy aprók a billentyűk, meg hát a 4000 forint körüli csodákon elég kényelmetlenek is, így nem biztos, hogy számítógéphez ez a legjobb választás.
Kicsit drágábban viszont még mindig ott vannak az asztali billentyűzeteknél alig kisebb, de hordozható és természetesen vezeték nélküli billentyűzetek, ezekhez érdemes egyébként tölthető elemet/akkumulátort is vásárolni, ahogy azt tavaly SGeri kommentelőnk is megjegyezte.
Ha a családnak lesz az ajándék, megfontolandó a Wlan router lecserélése, különösen akkor, ha nagyon sok konkurens hálózat van a környéken – ez általában panelekben van így. Viszonylag elérhető áron hozzájuthatunk olyan routerekhez, amely már nemcsak a mindenki által használt, rettentően zsúfolt 2,4 GHZ-es tartományban működik, hanem 5 GHZ-s jeleket ad, ez a tartomány egyelőre majdhogynem üres, így kisebb az interferencia esélye, azaz hálózatunk hatótávolságát nem befolyásolja mások routere és fordítva. A még mindig jó ár érték-arányú TP-Link hálózati eszközök mellett érdemes megnéznünk a Netgear márka olcsóbb termékcsaládját is. Ne feledjük, hogy 5 GHZ-s routerhez megfelelő vevőegység is kell, különben az egész nem ér semmit.

Hasznos vagy haszontalan?

Sokan gondolhatják úgy, hogy a fentebbi cuccok jók lehetnek ugyan, de túl általánosak, és nincs bennük semmi fantázia. Az ő gondolkodásukat meglovagolva jöttek létre azok a kütyüs webáruházak, amelyek mindenféle földi jót (vagy szemétre való kacatokat?) kínálnak ajándéknak. Tavaly szót ejtettünk az USB-s teamelegítőről, nemrég pedig láttunk USB-s hűtőt is, amelybe egy darab felüdítő gyümölcslé, vagy mondjuk felüdítő sör tehető. A gond itt az USb szűk hatásfoka, főként a 2.0 esetén, esetleg arra lehet elég egy ilyen holmi, hogy az amúgy is hideg sörünket tovább tartsa hidegen.
Sok helyen látni mostanság emberi izomerővel hajtható, ha úgy tetszik, kurblis telefontöltőket, amelyekhez hozzácsapnak egy MicroUSb kábelt, netán van bennük egy akkumulátor is, hogy a feszültség mindig rendben legyen. Ez sem hangzik elsőre rosszul, de tudnunk kell, hogy ezek a remek alkalmatosságok szinte kivétel nélkül Kínából származnak, ami természetesen nem baj, viszont a régen oly helytálló “olcsó kínai szirszar” jelző itt még mindig találó lehet. Sok tesztet olvastunk ezek kapcsán, és meg kell álapítsuk, hogy ezek az eszközök főként vészhelyzetekben jöhetnek jól. A mai okostelefonok, táblák igen-igen energiaigényesek, így sok hosszú percnyi masszív tekergetés után is éppen csak annyi energiát táplálhatunk beléjük, ami arra lesz elég, hogy bekapcsoljon, majd ugyanazon lendülettel ki is. Jól hangzik tehát ez is, de ha mindenképp ilyet szeretnénk, legalább keressünk olyat, amit kényelmes tekerni, netán a belül pörgő, elektromosságot gerjesztő berendezés egy huzigálható ravasszal is működtethető.

Végszó

Reméljük, még így az utolsó pillanatokra is sikerült pár hasznos tanáccsal szolgálni minden kedves olvasónknak, akik a karácsonyi ajándékot még nem szerezték be. A Freekocka csapata ezúton kíván minden kedves olvasójának békés, kellemes karácsonyt, sok hasznos kütyüt a fa alá, és meghitt együttlétet is. Mert hiába a tablet, a halk hűtőventillátor vagy a vezeték nélküli billentyűzet, ezek akkor érnek valamit, ha a dobozokat együtt bontjuk ki, és együtt örülünk a saját, illetve a mások ajándékainak is.
Főleg, ha minden működik. Ha nem, remek utókarácsonyi program lehet együtt reklamálni.

Kategória: IT piac, Mobil, tablet, PC, Szórakozás, média | A közvetlen link.

Készülődjünk együtt a digitális karácsonyra! bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Windows7-et szeretnék telepíteni a gépemre, milyen változásokra számíthatok? A programok, pl skype, deksz, audacity, final video downloader stb használhatók ugyanúgy, vagy valamelyikből másik verziót kell felrakni? Felrakhatom a 14-es jaws-t? Sokban különbözik a win7 használata, sok eltérés lesz az xp-hez képest?

 2. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Verica, az általad említett programok mindegyike működik win7 alatt, teljesen tökéletesen. A 14-es Jaws-t is használhatod, de ha bármi okból nem válna be, a 11-es is megy 7 alatt.

  Van pár változás az xp-hez képest, inkább kinézeti, mintsem a használhatóság tekintetében. Máshogy néz ki a vezérlőpult, a start menüben bármikor kereshetsz alkalmazásra vagy fájlra – ez egyébként egész hasznos -, és pár dolgot nem ott találsz meg, ahol xp alatt voltak. Persze mélyebben is el lehetne merülni a változásokban, de ezt amúgy is akkor fogod mind megtapasztalni, amikor használod az új Windowst. Nincs amúgy vele semmi baj, a változásokat nagyon hamar meg lehet szokni.

 3. Verica szerint:

  Köszönöm szépen! 11-es jaws 34 és 64 bites win7 alatt is működik?

 4. RauchR szerint:

  Megy igen, de pl 64 bites Win7 alatt sokkal jobban jársz a 14-es verzióval.

 5. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Pár kérdésem lenne (természetesen nem a cikk tartalmával kapcs.ban).

  1. Ha kikapcsoltam az automatikus frissítéseket, azzal ártok valamit? Hallottam, hogy nem, de azért jó szerezni innen is infót erről. Egy időben mindennap ugyanabban az időpontban frissíteni akart, újra kellett indítgatni a gépet, és elegem lett belőle.

  2. Mi a jobb, ha mindig lehibernálom a gépemet, vagy ha csak lecsukott állapotban szállítom? Suliban amikor vándorolni kell minden órában egy másik terembe, szerintem fölösleges mindig lehibernálni, ha utána úgyis használom. Viszont hallottam, hogy ha bekapcsolt állapotban szállítom, megsérülhet a winchester és elveszhetnek az adatok. Azóta mindig hibernálom, de nem tesz rosszat, ha kis időn belül újra bekapcsolom?

 6. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Verica, ha azért kapcsoltad ki az automatikus frissítéseket, mert kellemetlenkedett és zavart, ennek megoldása lehet, ha a csak értesítést kérsz róluk. Ekkor szól, ha rendelkezésre állnak új frissítések, a rendszertálcán pedig te magad indíthatod azok letöltését és telepítését. Így restartolgatni nem fog, ha épp kedve tartja, te pedig akkor bízhatod a gépre a frissítést, amikor előreláthatólag több időre hagyod magára.
  Az általános vélemény az, hogy a frissítésekre szükség van. Főleg biztonsági okokból, meg azért javításokat is tartalmazhatnak. Vannak, akik azt mondják, hogy óvatosan kell bánni ezzel, mert a túl sok frissítés esetleg a kisebb teljesítményű gépeket lassítja, de nekem volt már arra is példa, hogy egy windows frissítés után egyes szoftverekben hiba jelentkezett. Szóval itt sincs általános megegyezés, de elég valószínű, hogy kevesebb kockázattal jár az update-ek mindenkori telepítése, mint a teljes mellőzésük.
  Működő, bekapcsolt winchesterrel ne szállítsd a gépet, tényleg nagyon könnyen búcsút mondhatsz a merevlemezének. A hibernálás még egész vállalható, nem kell olyan marha sok idő, amíg feléled.

 7. Some genuinely prize blog posts on this site, bookmarked .
  Winnipeg Jets iPhone 6 Cases Traditional Camo http://www.uju.com/images/Winnipeg-Jets-iPhone-6-Cases-Traditional-Camo-0027.html

 8. You have remarked very interesting details ! ps nice site. “What a grand thing, to be loved What a grander thing still, to love” by Victor Hugo.
  Miami iPhone 6 Plus Cases Argyle http://kinduz.com/wp-content/school/Miami-iPhone-6-Plus-Cases-Argyle.html

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>