Két alkalmazás, ami egyszerűbbé teszi az életet

Az elmúlt egynéhány hét két olyan kisegítő eszköz megjelenését vagy frissítését hozta el, amelyek mellett a Freekocka szerkesztősége nem mehetett el szó nélkül. Más kérdés, hogy nem is akart, lévén ez a dolgunk. Bemutatjuk az IPhonera, IPod touchra és IPadre nemrég megjelent MoneyReader alkalmazást, valamint a még frissebb, szintén kifejezetten látássérültek számára készült BlindSquare nevet viselő szoftverről is ejtünk néhány szót.

A mobil eszközök fejlődése és fejlettségi szintje már korántsem számít új témának, még itt sem. Rettenetesee elcsépelt, közhelyes és unalmas arról beszélni, hogy micsoda új lehetőségeket nyitnak meg a kétmagos mobilprocesszorok, mire lehet alkalmas egy okostelefon vagy tábla, így cikkünk bevezetőjéből mi ezt most kihagyjuk. Azt viszont igen fontos kiemelnünk, hogy nemcsupán az óriási mobil grafikus processzorok által elhozott újdonságok számítanak, hanem megjelennek más, olyan alkalmazások is, amelyek szintén az új technológiákat használják, de nem valami csodás látvánnyal rendelkező játékok ezek, hanem jellemzően olyan alkalmazások, amelyek az ember mindennapjait igyekeznek megkönnyíteni. Kétségtelen persze, hogy az okostelefonokat és a táblákat a célközönség egy nagyon jelentős része játékra és viccesnek szánt alkalmazások nyüstölésére használja, s ez természetesen nem is baj. Mi is tettünk már közzé olyan cikket, amely unalmas perceink hülyeségekkel történő eltöltésével foglalkozott okoskütyün, most viszont mást mutatunk meg.
A most tárgyalt két alkalmazás ízigvérig akadálymentesítési céllal látta meg a napvilágot, s ezúttal nem egy eszköz és nem is egy honlap akadályait akarják legyűrni, hanem a mindennapi életben elő-előkandikáló, a látás elvesztésével vagy sérülésével relevánssá váló akadályokat.
Az első programunk a MoneyReader.

Mi is az a MoneyReader?

A MoneyReader bizony pontosan az, amit a neve elárul. Nem tud annál se többet, sem kevesebbet, mint megolvasni a manit, így magyarul pénzolvasó a neve. A szoftver IPhone 3GS, IPhone 4, 4S és 5, , IPod Touch 4 vagy újabb, és IPad készülékeken teljesít szolgálatot. Beszerzése természetesen az Aple AppStoreon keresztül lehetséges, és nem ingyen, ám véleményünk szerint az átszámítva mostanság nagyjából 3000 forint körüli árát bőven megéri.
Az alkalmazás rémegyszerű. Telepítés után nem kell mást tennünk, mint elindítani azt. Amint a szotfver közli, hogy betöltődött, alapesetben a készülék hátlapi kameráját használva képes közölni velünk, milyen értékű bankjegyet tartunk a kezünkben. Ehhez persze a kamera fókuszába kell helyeznünk a bankjegyet, ami nem egy kifejezetten bonyolult folyamat, viszont elképzelhető, hogy egy ideig lengetnünk kell előtte a pénzt. Aki viszont tudja, hol helyezkedik el készülékének kamerája, átlag 5, 10 másodpercen belül megtudja, milyen pénzt lóbál a készüléke mögött. A tesztet IPhone 3GS, IPhone 4 és IPod 4 eszközökön végeztük, az eredmények pedig fantasztikusak. A program immáron a forintot is ismeri, így lényegében az 500 forintostól a 20000 forintosig bármilyen bankóról tájékoztatást ad nekünk. Élesben történő tesztjeink során egyszer sem fordult elő, hogy valótlan értéket állapított volna meg a pénzről, az információ mindig igaznak bizonyult. Azt is megoldották, hogy mindegy legyen, a pénzt milyen pozícióból vagy mely oldalával fordítjuk a kamera elé, akár összehajtva is megismeri a szoftver őket. Fontos kitétel viszont, hogy az IPod 4 és az IPhone 3GS esetén még nincs segédfénye az optikának, így érdemes a kamerát fény felé fordítani. Mi a kezdetekben azt hittük, komolyabb gondot fog okozni a segédfény hiánya, de ebben is pozitívan csalódtunk, a készülékek gyakorlatilag csak a teljesen sötét helyen mondtak csődöt, ahol volt némi fény, máris boldogultak.

A Pénzolvasóra tehát igencsak illik azon megállapításunk, hogy egyszerű, de mégis elképesztően nagyszerű. Úgy meg főleg, hogy a program természetesen csak kezelésében egyszerű, fejlesztése nyilván nemkevés időt és energiát emésztett fel a gyártónak, és nem utolsó sorban a magyar közreműködőknek, akiknek hála a program mostmár a forinttal is tud mit kezdeni. Persze nemcsupán jó magyar valutánk felismertetésére használhatjuk, többek között eurót vagy dollárt is ismer, de a teljes lista megtalálható a program leírásában, az AppStoreban is.
Nem hivatalos, de igaznak tűnő információ, hogy a program egy variánsa rövidesen Android rendszert futtató készülékekre is elérhető lesz, ezt is nagyon várjuk.

A BlindSquare

A BlindSquare is egy igen új fejlesztés. Ennek tesztjével egy ideig még adósak maradunk, de az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által üzemeltetett mobilos levelezőlistára nemrég jött ki egy nagyobb lélegzetű leírás, mi forrásként ezt használtuk.
A BlindSquare tulajdonképpen egy navigációs szoftver, ebből kifolyólag olyan eszközökre lehet érdemes felpakolászni, amely GPS modult is tartalmaz. Az IPod eszközök így kiesnek a repertoárból. IPhone és IPad készülékeken viszont használható a program, lényege pedig, hogy tájékoztatást nyújt a körülöttünk elhelyezkedő objektumokról. Az úticélt megadva, elindulás után mindig információkat kapunk a körülöttünk lévő kereszteződésekről vagy fontosabb helyekről, mégpedig hang formájában. A program nem a VoiceOvert használja, hanem egy saját beszédmotort, amely magyarul éppenséggel nem tud, de a fejlesztők a szintetizátor finn nyelvét igyekeztek úgy módosítani, hogy az magyarul is érthető legyen. Ez nyilván nem jelent majd tökéletes beszédet, de itt nem is ez a cél.
A programban természetesen nyilvános helyek között is keresgethetünk. Különböző kategóriák találhatók a szoftverben, úgy mint: szórakozóhely, művészet, iskolák, boltok, személyszállítás stb.
Létrehozhatunk kedvenc helyekből álló listát is, és nyilván az egész szoftver kezelése teljességgel akadálymentes.
A BlindSquare-re 18 euró környékén kaphatunk használati jogot (szándékosan nem azt írtam, hogy a miénk lesz, mert hivatalosan egy szoftver soha nem a miénk, hacsak nem mi fejlesztjük), ez pedig nem kis pénz. Viszont nagyon sok ember számára lehet hasznos.

Végszó

A magunk részéről örül a szívünk, mégpedig nagyon. Nem is pusztán azért, mert ezen alkalmazások egy része vagy egésze számunkra is segítséget nyújt és könnyebbséget jelent életünk során, hanem a törekvésnek is. Mindkét szoftver olyan perspektívákat nyithat meg a látássérült júzer előtt, amelyek után bátran kijelentheti, hogy ma egyszerűbb az élet, mint tegnap volt.
Mi ezúton köszönjük meg a fejlesztőknek és a magyar közreműködőknek ezen alkalmazások létrejöttét, és reméljük, még sok ilyen törekvésből született remek alkalmazásról számolhatunk be a későbbiekben.

Kategória: Bemutatók, Programok mobilra, tabletre | A közvetlen link.

Két alkalmazás, ami egyszerűbbé teszi az életet bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Bálint szerint:

  Mind remek alkalmazás, és tényleg egy nagy köszönöm jár minden egyes ilyen alkalmazásért.
  Csak annyi a baj, hogy ez a 2 még nem érhető el androidra, de hátha egyszer…

 2. RauchR szerint:

  Elvileg a Pénzolvasó jön, és már elég közel van. A BlindSquareről nincsenek infóink.

 3. Bálint szerint:

  Előbb-utóbb csak jön az is, vagy valamilyen alternatíva.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>