Áprilisi humbug: kipróbáltuk az új Windowst!

A számítástechnika óriási ütemű fejlődése mindenki számára ismert és kézzel fogható tény. A régi idők Windows 7 és 8 rendszere immáron a múlté, hisz a Windows operációs rendszer legújabb kiadása is megérkezett hozzánk.


Mégpedig remek új szolgáltatásokkal, amelyek között a legnagyobb újdonság kétség kívül az új USB, azaz Universal Serial Bus szabvány támogatása. Ezzel, valamint sok más érdekességgel foglalkozunk a Windows 98-at bemutató cikkünkben.

A fejlődés óriási, lemaradni nem lehet. Nap mint nap jelennek meg a különböző új eszközök, felhasználói programok és operációs rendszerek is, a lépést pedig tartani kell, ellenkező esetben nagyon hamar technikai lemaradásba kerülhetünk. A személyi számítógép azaz a Personal COmputer immáron egyre több háztartásba talál magának utat, egy ilyen eszköz birtoklásával pedig lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk. Szerkeszthetünk dokumentumokat, hallgathatunk zenét, sőt az elég erős számítógépeken még akár videót is nézhetünk, a most bemutatott operációs rendszer ezen a téren is nagy újdonságokat hoz.
Nem is beszélve az online szolgáltatásokról, amelyeket egy internet-előfizetés keretein belül bárki igénybe vehet, mindössze egy betárcsázós modemre és egy telefonvonalra lesz szüksége. Az igazi sebesség eléréséhez persze nem árt valami igen gyors modem beszerzése sem, mondjuk egy igen combos, 56 KBPS sebességű modem, amivel már igen-igen kielégítő sebességgel lehet a világhálón szörfölni, ebben hatalmas segítségünkre lesz a Windows 98-on debütáló Internet explorer 5, amely új szolgáltatások garmadájával örvendeztet meg minket.
A maximális sebesség elérése érdekében előfizethetünk isdn vonalra is, így a duplájára nő a sebesség, ez a gyakorlatban 112 kbps sebességet jelent. Ehhez viszont olyan modemre lesz szükségünk, mely két csatlakozóval rendelkezik, így mindkét vonalat ráköthetjük.

Rendszerkövetelmények

Sajnos az elődökhöz képest igencsak megnőtt a Windows 98 operációs rendszer energiaéhsége és hardverigénye, így nem kizárt, hogy szükség lesz némi rendszerfejlesztésre, ha az új szolgáltatásokat ki szeretnénk élvezni. A minimális követelmény egy 66 MHZ órajelen futó processzor, de a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha olyan központi egységet választunk, ami támogatja az új MMX utasításkészletet. Minimum 24 MB ramra lesz szükségünk a rendszer futtatásához, de 32 MB ajánlott, ami azért igen szép mennyiség, igazán szabhatták volna egy kicsit alacsonyabbra is a rendszerigényt. Legalább 600 MB hely is kell majd a rendszernek, hogy kényelmesen elterpeszkedjen a számítógépünkön.
Tapasztalataink szerint azonban a gördülékeny rendszerműködéshez legalább akár 64 mb-nyi memóriát is felemészt a Windows, ami egyéni véleményünk szerint bizony már kezd igen pofátlan méreteket ölteni.

Az új Windows kezelőfelülete

A rendszer telepítése után, a Windows asztal megjelenésekor ért minket az első nagyobb meglepetés. A Windows 98 automatikusan felismerte számítógépünk ISA bővítőhelyébe épített Creative SoundBlaster 16 típusú hangkártyánkat, és megszólalt rajta egy igen kellemes hatást keltő, sztereó bejelentkezőhang. Képernyőolvasónk feltelepítése után máris szemügyre vehettük az új Windows 98 újdonságait.
A Windows asztalon helyet kapott a Sajátgép ikon, amelyben számítógépünk merevlemezei és a többi meghajtók is helyet kaptak, valamint a Windows 95-ben megismert Start menü is nagyon sokat fejlődött. Talán néhányan emlékeznek még az ősidőkből, a Windows 8 operációs rendszerben még start menünk sem volt. Immáron ez azonban a múlté, az új Windows 98 egy továbbfejlesztett, remek start menüt prezentál nekünk.
Megjelent a Windows médialejátszó, amelyben a midi audión kívül immáron lehetőségünk van akár mp3 formátumú hangfájlokat is meghallgatni, sőt, bizonyos korlátok között, a médialejátszó már egyes videoformátumokkal is elbír.
A Jegyzettömb is egy igen remek alkalmazás, ezzel ugyanis szöveget szerkeszthetünk, sőt nem is akármekkorákat, ez az alkalmazás ugyanis képes már akár a 70 KB-os szövegfájlokat is megnyitni. Aki még ennél is nagyobb dokumentumokkal dolgozna, annak a WordPad lehet majd segítségére.
A Windows 98 egyik legfőbb újdonsága a fentebb már említett USB, azaz az Univerzális Soros Busz szabvány támogatása, ezzel együtt pedig a Plug and Play eszközök felismerése. Ez azt jelenti, hogy amennyiben számítógépünkhöz csatlakoztatunk egy USB-s egeret vagy billentyűzetet, netán egyéb eszközt, a Windows 98 intelligensen felismeri, az eszköz pedig azonnal használható is, így mostantól nem kell újraindítani a számítógépet egy eszköz csatlakoztatása után.
Ez véleményünk szerint forradalmasíthatja a számítógéphasználatot, ki tudja, lehet, hogy évek múltán akár olyan adathordozók is elérhetőek lesznek majd a konzumer kategóriában, amelyek ilyen csatolófelületen kapcsolódnak számítógépünkhöz.

Az új Windows 98 már támogatja az új ACPI szabványt, azaz a fejlett energiagazdálkodást. Immáron lehetőségünk van számítógépünk fogyasztását csökkenteni, sőt, a fejlettebb, ATX szabványú tápokkal és alaplapokkal még az is könnyedén megoldható, hogy gépünket ún. készenléti állapotba tegyük, azaz gyakorlatilag kikapcsolás nélkül tudjuk gépünk fogyasztását a nullához közeli állapotba hozni. Ez akkor lesz kifejezetten hasznos, ha ez az új alaplapszabvány jobban elterjed majd, a billenőkapcsolós, AT szabványú tápoknál ez nem ér túlságosan sokat.

A Windows 98 a stabilitás terén is hatalmasat fejlődött, másfél órás tesztünk alatt mindössze tizenkét alkalommal futottunk bele egy vissza-visszatérő hibaüzenetbe, amelyet sikerült teljes egészében meg is tanulnunk. Így hangzott:
“A program szabálytalan műveletet hajtott végre, és le fog állni. Ha a probléma továbbra is fennáll, lépjen kapcsolatba a program eladójával.

Belefutottunk egy másik hibaüzenetbe is, amely egy kék háttérrel rendelkező képernyővel jelentkezett, és a “Végzetes kivétel történt” kezdetű szöveggel kezdődött.
Ezektől eltekintve viszont a Windows 98 egy minden tekintetben innovatív, előremutató és sok remek fejlesztést tartalmazó operációs rendszer, aki megengedheti magának számítógépe fejlesztését, annak bátran ajánljuk, nagyon jól fog vele járni.

RauchR, Mate011

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Áprilisi humbug: kipróbáltuk az új Windowst! bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Bálint szerint:

    Jó lett, mint mindig.

  2. dr. Simon Gergely szerint:

    Ez a szellemes fordulat eszembe nem jutott volna, gratulálok!
    Amúgy meg jót nosztalgiáztam, és újra egyetemistának éreztem magam tíz perc erejéig. Kösz, hogy felidéztétek ezeket az élményeket!

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>