kipróbáltuk: windows 8

2012. október 26-án került a boltok polcaira a Microsoft vadonatúj operációs rendszere, a windows 8, a windows 7 közvetlen utódja. Sok új funkcióval bővült a rendszer, cikkünkben ezek rövid bemutatását, illetve az akadálymentesítési szolgáltatások használatát ismertetjük.

Újdonságok

A legnagyobb, s ennél fogva tán a legjelentősebb újdonság az úgynevezett Modern ui megjelenése. Ez lényegében egy teljesen új kezelőfelület, a modern ui alkalmazásait a továbbiakban windows 8 alkalmazásoknak nevezzük. A startmenü teljesen eltűnt a rendszerből, a windows billentyű lenyomása után azonnal az új kezelőfelület tárul elénk, amin alapesetben a windows 8 alkalmazások találhatók. Ezek között a nyílbillentyűk segítségével mozoghatunk, négy sorban helyezkednek el a kezdőképernyő elemei, az oszlopok száma az alkalmazások mennyiségétől függően változik. Az általunk telepített programok ikonjai is felkerülnek a kezdőképernyőre, ráadásul ömlesztett nézetben, tehát az egyes alkalmazásokhoz tartozó műveletek nincsenek almenükbe csoportosítva, ennek köszönhetően igen nagy káosz fog uralkodni a kezdőképernyőn, ha sok szoftvert telepítünk. A kezdőképernyőn nem érhetjük el a rendszerben lévő összes alkalmazást, ezeket úgy érhetjük el, ha a kezdőképernyő bármely elemén nyomunk egy menü gombot, majd egy balranyíl, és egy enter billentyű lenyomásával aktiváljuk a váltás minden alkalmazásra lehetőséget. Pár ezek közül a teljesség igénye nélkül: üzenetek, kapcsolatok, mail, áruház
A kapcsolatok alkalmazás segítségével bejelentkezhetünk facebook, windows live, gmail fiókunk használatával, és láthatjuk ismerőseink állapotfrissítéseit, az üzenetek alkalmazásban pedig azonnali üzeneteket küldhetünk egymásnak.
Ezek mindegyike html 5 alapon nyugszik, azaz ugyanúgy navigálhatunk a szerkeztőmezők, gombok, hivatkozások között, mint egy hagyományos weboldalon.
Az NVDA képernyőolvasó már teljeskörű támogatást biztosít az operációsrendszer használatához, a legtöbb windows 8 alkalmazással együttműködik.
Természetesen a régebbi, hagyományos asztali környezetben írt alkalmazásokat is gond nélkül futtathatjuk az új rendszeren, a két felület egymástól teljesen függetlenül fut egymás mellett.
A windows+m billentyűparancs ugyanúgy az asztalra visz minket, mint korábban, viszont a start menüvel együt az asztal melletti start gomb is eltűnt, ha az asztalon állva nyomunk egy tab billentyűt, akkor a tálcára jutunk.
Megjelentek az úgynevezett windows 8 gombok. Ezek a képernyő jobb szélén helyezkednek el, megjelenítésükhöz nyomjuk meg a windows + c billentyűkombinációt. Ezután öt gomb tárul elénk: beállítások, eszközök, megosztás, keresés, kezdőképernyő.
A beállítások gomb alatt érhetjük el többek között a vezérlőpultot, amely pont úgy néz ki, mint windows 7 esetén, ugyanúgy kérhetünk kis, nagyikonos, illetve kategória nézetet. Ezen felül a beállításokban csatlakozhatunk wifi hálózatokhoz, valamint a fő hangerőt is beállíthatjuk. Szerencsére a redmondiak minden egyes gombhoz társítottak billentyűkombinációt, a beállítások gomb a windows + i billentyű megnyomásával is aktiválható.
Az eszközök gomb a windows + k billentyű lenyomásával jeleníthető meg, itt csatlakoztathatjuk gépünket külső monitorhoz, valamint média-adatfolyamot továbbíthatunk hálózati médialejátszókra.
A megosztás gomb használatával elméletileg hivatkozásokat tudunk ismerőseinkkel megosztani, mi ennek működésére nem jöttünk rá. A windows + h billentyűvel aktiválhatjuk ezt a gombot.
A keresés gomb magáért beszél: az interneten, illetve a számítógép merevlemezein is kereshetünk használatával. Fájlkereséshez nyomjuk le a windows + f billentyűkombinációt, alkalmazások között a windows + q parancs segítségével kereshetünk. A windows intézőt a windows + e billentyűk egyidejű lenyomásával hozhatjuk elő, ekkor a sajátgép mappa jelenik meg.
A windows + x billentyűk megnyomásával egy helyi menüt csalhatunk elő, ahol szintén megnyithatjuk a vezérlőpultot, de itt tekinthetjük meg az eseménynaplót, valamint a számítógép kikapcsolására is lehetőségünk van.
Fontos újdonság, hogy a windows telepítésekor nem kötelező saját felhasználói fiókot létrehozni, ugyanis internetkapcsolat segítségével a microsoft fiókunkat használhatjuk elsődleges fiókként, a beállításainkat pedig elmenthetjük a microsoft fiókunkba, így egy másik gépről bejelentkezve nem kell mindig megadni a külömböző nyelvi és témabeállításokat.
A windows témák közül eltűnt a klasszikus windows, így mostmár csak a windows 8 témát, vagy a kontrasztos megjelenítést használhatjuk.
A feladatkezelő teljesen megújult, esetünkben a sebesség rovására. Folyamatok leállítása esetén már nem kérdez meg minket, hogy biztosan szeretnénk-e az adott folyamatot leállítani.
még1 fontos dolog: a vezérlőpultban továbbra is lehetőségünk van az asztallra kirakni a felhasználói mapánk, a számítógép, illetve a hálózat ikonokat. Ha az asztalon ezekre az ikonokra delete gombot nyomunk, akkor kérdés nélkül törlődnek az asztalról, a vezérlőpultban kell őket újra engedélyeznünk.
A windows 8 két változatban került kiadásra, Windows 8, illetve windows 8 professional edition. A professional változatban használhatjuk a távoli asztali kapcsolatot, valamint a windows media center kiegészítő csomagot is megvásárolhatjuk, utóbbi megvásárlásával lehetővé válik az élő tv adások megtekintése számítógépünkön, ehhez szükség van egy erre alkalmas TV tuner kártya megvásárlására.

Akadálymentesség

Noha a hazánkban elérhető összes képernyőolvasó támogatja az új windows használatát, a beépített akadálymentesítési szolgáltatások is sokat fejlődtek. A narrátor végre támogatja a webböngészést az internet explorer, illetve a Firefox böngésző használatával egyaránt. Flash objektumokat nem tudunk kezelni a narrrátor segítségével, de információszerzésre, internetes kommunikációra tökéletesen alkalmas. Jó hír, hogy a narrátor a windows 8 rt kiadásában is megtalálható. A windows 8 rt arm processzort használó táblagépeken lesz előretelepítve.
A narrátort a windows + enter billentyű lenyomásával indíthatjuk el, táblagépeken pedig a windows + hangerőszabályzó fel gombok egyidejű lenyomásával. Az alapértelmezett beszédszintetizátoron szólal meg a narrátor, az alapértelmezett beszédmotort bármikor módosíthatjuk a vezérlőpult \ szöveg beszéddé alakítása beállítóeszköz használatával, de a narrátor beállításaiban is megtehetjük ugyanezt. Az espeak szintetizátort gond nélkül használhatjuk a narrátorral.
Rengeteg gyorsbillentyű áll rendelkezésünkre a narrátor beállításainak konfigurálásához, ezek ellrendezése viszont sok esetben logikátlan, szokni kell tehát a használatot.
Pár billentyűkombináció a teljesség igénye nélkül:
narrátor + ballra nyíl: egy sorral feljebb lépés a kurzorral webböngészőben
narrátor + jobbra nyíl: lelépés egy sorral
narrátor + szóköz: hivatkozások, gombok aktiválása.
narrátor + f12: billentyűviszhang ki/be
A narrátor billentyű minden esetben a capslock (nagybetű zár), ennek módosítására nincs lehetőség. A nagybetűzár eredeti funkciójának használatához kétszer egymás után gyorsan kell lenyomnunk a narrátor billentyűt.

Sebesség

A rendszert nem túl korszerű géppel teszteltük, egy Asus X51RL notebookra telepítettünk, melyben 2 gb ram található, illetve Intel Pentium dual core t2390 processzor, mely 1.88 ghz órajelen ketyeg. A rendszer ilyen konfiguráció mellett legtöbbször használható sebességgel tette a dolgát, de sokszor voltak csúnya megakadások, főleg programok telepítése közben Skype beszélgetés létesítése nem volt lehetséges. A Windows 7 ezen a konfiguráción sokkal fürgébben tette a dolgát, de ez teljesen érthető is, ugyanis a klasszikus téma sokat lendít a sebességen. A mai modern számítógépek mindegyikében található GPU, amely a grafikus teljesítmény növelését hivatott elősegíteni. A kiszemelt Asus gépben viszont még nem található GPU, így a grafikus számítások a processzort terhelik, ez drámai sebességcsökkenést eredményez. Egy modern számítógépen biztosan sokkal jobb a rendszer általános sebessége, ez pedig új fénybe helyezi a rendszer használatának élményét.

Összegzés

A Windows 8 alapvetően egy akadálymentes rendszer, lefagyások természetesen jelentkeznek néha, de a frissítésekkel a rendszer is egyre stabilabb, gyorsabb lesz.
A Microsoft áruházból letölthető alkalmazások nem mindegyike használható még képernyőolvasóval, ilyen például a Tunein radio, mellyel internetes rádiókat hallgathatunk. Ez az alkalmazás Android, valamint iOs rendszereken teljesen akadálymentes, a Windowsos képernyőolvasók is folyamatosan fejlődnek.
Döntse el mindenki, hogy szeretné-e az új rendszert kipróbálni. Tény, hogy a beállítások gomb révén egyszerűbbé vált például a hálózathoz történő csatlakozás, ugyanakkor a rendszer még nem elég kiforrott, de ezt egy 1-2 hónapos rendszertől nem is várhatjuk, továbbá a windows 7-hez készült illesztőprogramok egy része nem működik az új rendszerrel.

Kategória: Operációs rendszerek | A közvetlen link.

kipróbáltuk: windows 8 bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Osillo szerint:

  A futtatás párbeszédpanel könnyen elővarázsolható a rendszerben? Esetleg forrógombja is van? A parancssorról mit lehet tudni, azt mennyire próbálgattad már? Tűntek el esetleg belőle régi, jól megszokott vagy kevésbé ismert parancsok?

  • Mate011 szerint:

   Osillo, a futtatás párbeszédablak könnyen elővarázsolható a windows + r billentyűk lenyomásával, a kurzor a billentyű leütése után azonnal a futtatás szerkeztőmezejébe kerül. Ha a futtatandó parancs beírása után entert nyomunk, a folyamat végrehajtódik. A parancssort NVDA képernyőolvasóval próbáltam, teljesen jól használható, valamiért a parancssor nem került lefordításra, így angolul jelennek meg a parancskimenetek, és a hibaüzenetek. Az ékezetet tartalmazó mappa / fájlnevek rendesen jelennek meg.
   Remélem, tudtam segíteni

 2. Osillo szerint:

  Értem. Csak kíváncsi voltam, jelenleg még nem tervezem a rendszer használatát. A fordítás hiánya elég érdekes tény, ki tudja, miért jártak el így.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>