Milyen az új Jaws első pillantásra?

Annyi előzetes híresztelés, várva várt dátumok és hihetetlen sok munka után megérkezett a 14.0-s Jaws for Windows. Újdonságai a 11-eshez képest cseppet sem elhanyagolhatóak: Windows 8 támogatás, optikai karakterfelismerés, vocalizer beszédhang és még sorolhatnánk. Mi sem voltunk éppenséggel restek, így amilyen gyorsan és hatékonyan csak tudtuk, kipróbáltuk az új szoftvert, a mustra eredményeit pedig ezúton közöljük a tisztelt olvasókkal.

Rég volt már az a 11-es Jaws. Akkortájt még egészen nagy újdonságnak számított, hogy a Windows 7 operációs rendszerrel is együt tud működni, de szükség is volt rá, mert már abban az időben is vészesen kezdett hódítani a 7, és lassanként közel olyan népszerűségre tesz szert, mint a Windows XP.
Meg kell említenünk, hogy tesztünk windows 8-as részével egyelőre adósak maradunk, most windows 7 és XP rendszereken próbáltuk ki a Jaws újdonságait, de ami késik, az idővel jönni fog.
Természetesen óriási arcoskodás lenne azt állítani, hogy hatalmas tesztelőkészségünknek köszönhetően minden újat ki tudtunk próbálni néhány óra alatt, így mi nem is tesszük ezt. Ráfókuszáltunk viszont a hírekben is beharangozott újdonságokra, így leginkább az optikai karakterfelismerésre, a Chrome-ra – amelyet egyébként hivatalosan még mindig nem támogat teljeskörűen a program, de használható -, nomeg arra, hogy változott-e annyi idő után a jaws és a Firefox böngésző vissza-visszatérő mosolyszünete.

Telepítés, első blikk

A program demó verzióját – ama bizonyos 40 perces korláttal -, mindenki szabadon letöltheti az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapjának Letöltés szekciójából, akár most azonnal.

Nos, elsőként rápillantva a telepítő méretére, gonoszul kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy sokmindent el lehet mondani erről a professzionális képernyőolvasóról, de azt biztosan nem, hogy instant lenne. Közel 500 MB-ot foglaló aprócska telepítője az idő előrehaladtával egyre csak hízik, és kell némi idő, mire a husi ráfolyik a gépünkre.
Nincs ez másképpen a telepítéssel sem, mert a kibontás igénybe vesz némi időt, a telepítő klattyogása viszont változatlanul tudatja velünk, hogy rendben van-e minden.
Ha türelmesen kivártuk a kicsomagolást és az előkészületeket, köszönt minket a program. A Profivox hangján nem eszközöltek első hallásra nagy változtatásokat, sőt, mondhatni egyáltalán nem, és a telepítő is ugyanolyan maradt.
Nagyjából a 9.0-s magyar verzió óta néz így ki, de nincs is vele semmi baj, jó ez így, ahogy van, nyilván a fejlesztők is így okoskodtak.
A Továbbra történő masszív kattintgatással meg is kezdődött a telepítés, és némi türelmes várakozás után a program felküzdötte magát szeretett számítógépünkre.
Fontos lehet megemlítenünk, hogy tiszta telepítést hajtottunk végre, így számítógépünkről csontig legyalultuk az előző Jaws verziót.
Install után restartoltunk egyet, és hamar elkezdtük használni az újdonsült cápát.
A program felülete alapvetően nem módosult, de néhány dolgot átszabtak. Megmaradt a Jaws menü, lehetőségünk van a Súgó menüben kezdeti beállításainkat is megadni, itt nagyjából semmi változás nincs, minden olyan, mint korábban. A profivoxot érintheti viszont azon apró változás, hogy a program immáron leviszi a hangsúlyt azon vezérlőelem meghatározása előtt, amire ráálltunk. A gomboknál nem, de kombinált listamezőknél, szerkesztőmezőknél vagy választókapcsolóknál megfigyelhető ez. Furcsa egyáltalán nem volt, sőt, némi megszokás után akár tetszetős is lehet.
A Jaws menüjében szétnézve néhány változás már itt szembeötlött nekünk. Kissé más szisztéma alapján lehet módosítani a beállításokat, a jó öreg konfigurációkezelő például nyugdíjba vonult (vajon mennyit kaphat ennyi év szolgálat után itthon?), és a helyébe a beállításközpont lépett. Nem is tette rosszul, mert noha az elején kissé elszöszmötöltünk, mire kitaláltuk, mi hol van, a végére be kellett látnunk, hogy nem volt ez buta dolog.

A beállításközpont

Beléptünk, bambulásztunk, és füttyentettünk. Nem rossz ez! Egy kombinált listában választhatjuk ki, hogy az adott beállításokat mely alkalmazásban szeretnénk érvényesíteni. A lista tetején az alapértelmezett áll, így természetesen az adott beállításokat univerzálisan is használhatjuk. Van továbbá egy keresőnk, feltételezésünk szerint itt nyílik lehetőség alkalmazásra keresni, tabbal pedig megérkezünk a fanézethez, ami azokat a beállításokat tartalmazza, amelyeket a régi konfigurációkezelő menüje.
Így például felhasználói beállítások, html, stb. Ha valamely opciók érdekelnek minket, nyissuk ki a fanézetet, lefelé pedig megtaláljuk az ide vonatkozó módosítható preferenciákat. Első pillantásra nekünk úgy tűnt, hogy az egyes beállításokra ráállva a szóközzel változtathatjuk annak értékét, jaws pedig felolvassa az új beállítást. Olyan ez, mint valami Bios az alaplapon, a beállítások értékei szóközzel változtathatóak.
Elképzelhető, hogy máshogy is lehet, de hogy így biztosan lehet, az százszázalék.

Az új kinézetnek megfelelően kissé át van szabva ezáltal a beállításnézegető, az űrlap módnál például külön állíthatjuk az automatikus, és külön a manuális űrlap módra vonatkozó értékeket, kicsit szokatlan, de mindenképp áttekinthető.

A billentyűzetkezelő, a szótárkezelő, a keretmegjelenítő és a szkriptkezelő továbbra is a helyükön vannak, viszont van itt még más csemege is, ha kicsit szétnézünk.
Megjelent egy Navigációt gyorsító billentyűk kezelője nevet viselő, felettébb hangzatos almenü, ami viszont szintén érdemel néhány szót.

Arról van szó, hogy a Freedom Scientificnél gondoltak egy merészet, és egyszerűbben módosíthatóvá tették a navigációs parancsokat HTML-ben, PDF-ben, Wordben és outlookban. Az almenüben kiválasztható tehát, mely környezetben szeretnénk átírni a navigációs parancsokat, html-ben például megadható, hogy a szerkesztőmezőre mondjuk ne E betűvel ugorjon, hanem valami egész mást használjon.
Listában helyezkednek el a navigációs parancsok, először azt halljuk, mely vezérlőre lép a billentyű, aztán halljuk a jelenlegi beállítást. Például Címsor h, Idézetblokk U. Ha valamelyikre ráállunk, tabbal megnézhetjük az oda tartozó opciókat, mint például navigációbillentyű módosítása vagy hozzárendelése.
Érdekes, ötletes, sok munka lehetett vele, és ki tudja, talán sokaknak valamire még hasznos is lesz.
Az eszközök menüben egyébként van egy Beszéd és Braille eszközök nevű menüpont is, meg kell mondjam egészen őszintén, nem tudom eldönteni, hogy a korábbi, 11-es verzióban ez a rendelkezésre állt-e, mindenesetre itt módosíthatjuk a beszédszintetizátorainkat és braille kijelzőinket.

Újdonságok, fejlesztések

A testreszabható webolvasás

Okos és ötletes, reméljük, a gyakorlatban is megállja majd a helyét. Arról van szó, hogy a Jaws immár képes bizonyos weboldalak esetén elrejteni bizonyos tartalmakat, például hirdetéseket, reklámkereteket. Meghatározható az is, hol kezdődjön egy adott webhelyen a felolvasás, így a gyakran látogatott oldalaknál megadható, hogy valamely címsoron állva olvasson fel a Jaws, ne a legtetejétől.
Internet explorerben vagy firefoxban működhet a dolog. Ha például egy adott keretet el szeretnénk rejteni a honlapon, álljunk rá, és nyomjuk le az insert+szóközt, majd az X gombot. A varázsló megkérdezi, mit szeretnénk csinálni az adott tartalommal.

Tartós beszédtempóváltás

Régi Jaws felhasználók talán emlékeznek rá, hogy az ideiglenes beszédtempóváltás hatása csak addig tartott, míg egy másik alkalmazásba nem lépett a felhasználó. Ez időnként zavaró lehetett, így mostmár lehetőség van úgy megváltoztatni a tempót, hogy az megmaradjon akkor is, ha másik alkalmazásra léptünk.
A beállítás a ctrl+alt+windows+page up és page down parancsokkal használható.

A vocalizer hangok

Ha valaki szeretne, használhat a Profivox helyett másik magyar beszédhangot, mégpedig a Vocalizer Eszter Compact személyében. A szintetizátor letölthető a Freedom Scientific honlapjáról is.

Az újdonságok tárháza természetesen rendkívül széles, a Jaws súgójában mindenki áttanulmányozhatja őket.

Az optikai karakterfelismerés

Kíváncsiak voltunk, hogyan muzsikál a Jaws OCR, ugyanis ez egy olyan újdonság, ami bizony a Jaws-ba is bőven elkelt már.
Az insert+szóköz, majd az O billentyűvel hívható be az optikai karakterfelismerés, ezeket követően pedig még szükségünk lesz egy billentyűparancsra az alábbiak okán:

w: Az adott alkalmazás fókuszban lévő ablakában végez karakterfelismerést.

S: Karakterfelismerés a teljes képernyőn.

C: Az épp kijelölt vezérlőelemen végez karakterfelismerést, például grafikus gombon.

Q: megszakítja a folyamatban lévő karakterfelismerést.

Kérdőjel: súgót ad az elérhető parancsokról.

Egy optikai karakterfelismerés soha nem lehet tökéletes, de nem is erre találták ki. Mindazonáltal az elért eredményeink jók. Természetesen kommentekbe egyaránt érkezhetnek újabb és újabb tapasztalatok olvasóktól és akár tőlünk is egyaránt, ugyanis az esetleges hibák, vagy elrejtett hasznos dolgok nem derülhetnek ki azonnal.

Böngetés a tűzrókával

Jelen cikk írójának örök érvényű kérdése már hosszú, nagyon hosszú évek óta, hogy a Jaws szoftvernek tulajdonképpen miféle baja van a Firefoxszal illetve annak flash bővítményével. Kifagyások, leállások, üres dokumentumok, eltűnő ablakok jellemezték az új Firefox és a 11-es Jaws közös munkáját, így nem maradt más hátra, mint tenni egy próbát az új Jaws-zal is.

Igen érdekes dolog, hogy az egyes magazinok olvasói miféle véleményeket, cikkeket szeretnek jobban olvasni: azokat, amelyekben csupa jó hírekről számolnak be, netán az szórakoztatja őket, ha egy vicces hangvételű cikkben sárba aláznak a szerkesztők egy adott embert, eszközt vagy programot? Itt talán leginkább az előbbi valósulhat meg, mert az új 14-es Jaws szép, nagy és okos lett, de – nálam legalábbis -, a Firefoxot és a flasht még mindig nem kedvelte meg.
Semmi probléma nem volt a böngészéssel, mindaddig, amíg egy flash videót meg nem nyitottam, ennek lejátszása után a másik böngészőlapot ugyanis már nem olvasta el a Jaws, a virtuális kijelző üreset jelzett. Egyelőre nem vonnék le messzemenő következtetéseket, és elképzelhető, hogy egyéni hibáról van szó, kommentekben, netán cikkfrissítésekben jöhetnek az egyéb tapasztalatok, amelyek remélhetőleg teljességgel rácáfolnak arra, amit nálunk produkált a szoftver Windows 7 alatt.
A chrome hivatalosan egyébként nincs támogatva, de olvashatóak vele a honlapok, ez viszont egy külön cikkben lesz tárgyalva.

Összegző

A cikkben megpróbáltuk ötvözni a hírközlést a teszttel, így egyaránt leközölvén a legfontosabb újdonságokat, és párat kipróbálni azok közül. A szerző személyes véleménye, hogy ezen cikk hírértéke egy kissé nagyobb, mint amennyire tesztként megállja a helyét, de a kérdéses részekkel egy második cikkben fogunk foglalkozni, néhány nappal később. Ennyi idő ugyanis elég lesz, hogy a beharangozott új szolgáltatások egy jelentősebb részét hosszabban, élesben teszteljük.
Mi ezúton köszönnénk meg az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és a Freedom Scientific munkáját, és bízunk benne, hogy az új funkciók sokak számára könnyítik majd meg a mindennapokat.
Bátran buzdítanánk mindenkit a szoftver kipróbálására, mi pedig hamarosan jövünk vissza, és megnézzük, milyen az új Jaws második pillantásra.

A bejegyzés kategóriája: Számítógépes programok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Milyen az új Jaws első pillantásra? bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. Durgi szerint:

  én most cromeból írok, tesztelgettem az utóbbi napokban a 14. Jaws-zal. Arra mindenképpen használható, amire egy átlagos felhasználó használgatja a böngészőt. Néhány gomb nehezebben aktiváható, de iyenkor ott a többi megszokott alternatíva. Az tehát leszögezhető, hogy használható végre a crome jaws-zal is.

 2. Osillo szerint:

  Két észrevétel:
  1. A Firefoxnál az említett jelenséget nem tapasztalom, vagyis hogy egy böngészőlapon elindított videó lejátszás alatt, avagy azt követően átváltva a másikra, a J14 ne olvasná fel az oldal tartalmát. Tehát valami más probléma lehetett ott. Próbáltad esetleg többször is? Teljes képernyőn használod a FF-ot? Ha nem, esetleg próbáld meg azt is. Plusz ha ilyet tapasztalsz, nyomj Ins+Esc-et, hátha úgy már olvassa.

 3. Osillo szerint:

  2. Írva vagyon a cikkben, hogy nem sok v áltoztatás tapasztalható az új Profivoxban. Azt tudni kell, de aki használt/használ 64 bites J11-et, az tudja is, hogy az új és a régi 64 bites Pv között ég és föld a különbség. A J11 Profivox-a borzalmasan helytelenül intonál, össze-vissza hangsúlyoz a mondatok olvasása során. Ezzel szemben az új 64 bites változat gyakorlatilag olyan lett, mint amit a 32 bitesben már megszokhattunk. Ez óriási haladás.

 4. RauchR szerint:

  Hali,

  A profivoxos infókat mindenki nevében köszönjük szépen.

  A Firefoxot illetően a probléma viszont létező és nem tehető függővé a mi gépünktől, sokan és sok helyről jeleznek, hogy nem jó vele a böngészés. Mind ismerősök, mind más források is beszámoltak erről, ugyanakkor ott a másik oldal is, akik viszont azt mondják, hogy a világon semmi baj nincs vele. Így igazság szerint a probléma okát kellene valahogy megtalálni/megtalálnunk, amely fakadhat egy beállításból, netán operációs rendszerből, vagy bármi egyéb másból. A teljes képernyős használatot próbáltuk, több gépen is.

 5. Leonder szerint:

  Szevasztok!

  Én is felraktam két gépre is, az egyiken Windows 7 Ultimate 32 bites, a másikon Home Premium, szintén 32 bites oprendszer fut. Nálam sem jó a Firefox, egyik gépen sem. A Flash-es tartalmaknál jelentkezik a gond, PL. youtube videó lejátszásakor egyszerűen üres területet látok csak, ha pedig elnavigálok az ablakból, utána már be sem tudom zárni a böngészőt, max feladatkezelőből.
  Nem tudom mi lehet a probléma.

 6. Osillo szerint:

  A legtöbben egyébként pontosan erre panaszkodnak, tehát a Flash-sel kapcsolatos problémákra a Firefoxszal összefüggésben. És ennek bizony van alapja, ugyanis tény, hogy ezen a területen vannak gondok. Leonder, konkrétan az történik szerintem a te esetedben, hogy lefagy a Flash Player plugin. Az a helyzet, hogy régi probléma ez, és gyakorlatilag azért nem nagyon lehet kinyomozni a pontos okot vagy okokat, mert ugye 3 tényezős legalább a dolog: Jaws adott verziója, FF adott verziója, és Flash Player adott verziója. És akkor ott kezd csak igazán elbonyolódni a történet, amikor ezen programok különböző verziója esetén mást és mást produkál ez a remek triumvirátus. :)
  Lehet persze tesztelgetni pl. NVDA-val is, hogy mennyiben hibádzik ez esetben a Jaws működése, de az már bizonyos, hogy önmagában nem az idézi elő egyedül a jelenséget. Ugyanis jártam én úgy nem egyszer, hogy a problémát egy Flash Player frissítés egy időre megoldotta. Valószínűsítem, hogy nagy előrehaladás lenne, hogy ha idővel a Firefoxba is bekerülne a Flash támogatás olyan módon, ahogy az a Chrome-ban is megvan. Mert a hibalehetőségek számát nagyságrendekkel csökkenthetné, ha nem egy külső plugint hívna meg a program.

 7. Osillo szerint:

  Ja, és utolsó mondatomat megerősítendő leírom azoknak, akik esetleg nem tudják, hogy IE alatt egy külön ActiveX-es megoldás révén működik a Flash, ez is azt bizonyíthatja, hogy a Jaws nem magával a Flash tartalommal áll ennyire hadilábon, hanem az annak működéséért felelős Firefoxos pluginnel.

 8. Durgi szerint:

  Sziasztok!

  kicsit visszatérnék a Jaws14 és a Chrome együttes használatára. Azt tapasztalom, hogy például egy youtube-on fellelt videó lejátszásakor nincs hang. Látszólag megnyílik a videó, a kommenteket is látom, de nem szólal meg. Mi lehet a gond szerintetek? Lehet összefüggés a jaws-zal egyáltalán, vagy esetleg telepítsem újra a böngészőt?
  Előre is köszönöm az ötleteket.

  Ami pozitív tapasztalat ezzel a jawsverzióval kapcsolatban, hogy gyorsabban indul, mint a 11-es, valamint alapvetően gyorsabb a gép működése is, mintha kevésbé fogná le a 14-es.

 9. Osillo szerint:

  Durgi, szerintem többen tapasztalhattuk, hogy a J14 gyorsabban indul valamivel, mint a J11. Ez főleg kicsit régebbi, lassabb konfignál vehető észre, de akár kimondottan gyors gépnél is van különbség. Sajna a nagy méretű telepítőből adódóan kicsit lassabb masinára nem túl sebesen megy fel a 14-es, bizony türelem kellhet hozzá, ám az is igaz, hogy telepíteni általában elég egyszer, onnantól kezdve viszont mindenképp jobban járunk vele.
  A Chrome+J14 tesztelgetés nálam valahogy még elmaradt, mindig csak halogatom, de a közeljövőben mindenképp sort kerítek rá magam is. Egy dolog azonban biztos: én alapértelmezett böngészőnek biztos nem használnám addig, míg hivatalosan nem válik támogatott alkalmazássá a Freedom által. Addig úgyis lesznek vele kisebb-nagyobb problémák. Igaz, a Firefoxból kiindulva előfordulhat a támogatás mellett is olykor probléma, de azért idővel ezeket orvosolni szokták. Valamint a Chrome-nál a Jaws szempontjából negatívum lehet, hogy igencsak gyakran, dinamikusan frissül. Mint tudjuk, ilyen frissülésekkor könnyen adódhat gond a két program együttműködésében.

 10. Osillo szerint:

  Folytatva a gondolatsort, a Firefoxra is azóta van sok panasz, mióta gyakrabban frissül, változik. Ebből a szempontból még mindig az IE a legjobb, bár tény, az MS is rákapcsolt nagyon az IE fejlesztésére, és sűrűsödnek a verzió kiadások ott is.

 11. Durgi szerint:

  Alapértelmezettnek én sem használnám a Chrome-ot, csak kipróbáltam. Teljesen jó a már bevált explorer és firefox, csak érdekességből próbálgattam.

  Viszonylag erős notebookon használom most a j14-est és érzékelhető, hogy gyorsabb mind az indulása, mind a működése, mint a 11-es. 64 bites rendszerrről van szó, win7.

 12. Osillo szerint:

  Visszatérnék kicsit a korábbiakhoz, konkrétan a Firefoxos problémára, miszerint a Jaws 14-gyel használva, képes “eltűnni” egy nyitott böngészőlap tartalma. Nos, korábban azt írtam, hogy meglepő, mert ilyet nem láttam, azonban sajnos utol ért engem is a jelenség. Sajnos tényleg találkoztam olyannal, hogy két böngészőlap volt megnyitva éppen, és az egyiket egyszer csak üresnek jelezte a Jaws, viszont ennél fogva már semmi sem volt olvasható, egyik lapon sem. fogalmam sincs, mi okozza, viszont tény, hogy a J14-gyel függ össze, tehát nyilvánvalóan nem a Firefox hibája. Már csak azért is a Jaws a ludas, mert más Mozillás alkalmazásnál is találkozom ezzel. Nevezetesen az Instantbird chat programnál is sokszor a J14 üresnek olvassa az aktuális chat ablakot, amit előtte még gond nélkül ovasott. A Jaws 11-nél ilyen nem volt egyik Mozillás proginál se. És az Instantbirdben is lapfül nyílik meg a chatnél, tehát valami köze ennek van a dologhoz.

 13. Osillo szerint:

  Visszatérnék még egy hozzászólás erejéig a Jaws 14 vs. Google Chrome témához. Nos, letesztelgettem alaposabban magam is, és összességében kellemesen csalódtam én is, hiszen alapvetően az oldalak böngészése egészen flottul megy ezzel a párossal is. Azonban vannak negatív tapasztalataim is, bár tény, ez nem m inden usert érinthet, tehát elképzelhető, hogy ezek egyáltalán nem okoznak másoknak problémát.
  Ami még nem műxik benne, az a Jaws kurzor. Semmit nem olvas Jaws kurzorban a program a Chrome ablakából. Ez általában nem is érdekes, de bizonyos esetekben ez kellhet, olyankor viszont nagyon. Hasonló problémát időnként Firefoxban is tapasztalhatunk, ám ott ez megoldható a megfelelő beállításokkal. Firefoxban konkrétan a konfigurációszerkesztő erre a megoldás, a Chrome-ban viszont ehhez hasonlót nem találtam. Kerestem, de mivel pár perc alatt nem jutottam vele semmire, ezért több időt nem szántam már rá. A másik, amit nem találtam egyáltalán: hol tudnám a Flash-t kikapcsolni. Azt tudjuk, hogy a Chrome részét képezi a Flash-ek lejátszására szolgáló megoldás, és ez default módon aktív is. Csakhogy ha akarnám, nem tudom kikapcsolni. A beállításokban sem találtam erre vonatkozó részt, de a bővítményeknél sem. Utóbbi azért lehet érthető, mert itt nem pluginról van szó, bár reménykedtem, hogy esetleg valamiféle a programmal együtt járó bővítményként kezeli. De nem.
  Egyébként a navigációs billentyűi a Jawsnak egészen jól szuperálnak benne, bár megjegyzendő, hogy pl. az egyes címsorokra való ugráskor előfordul gyakran, hogy nem pont a címsorra ugrik, csak az elé. De pl. a Chrome beállításait felsorakoztató HTML felületen a számos címsor közül egyikre sem tudtam ugrani a gyorsgombokkal. A böngésző gyorsasága Jaws-zal is remek, főleg induláskor veri a többi browsert. Bár megjegyzem, a Firefox sem indul sokkal lassabban, ha még nincsenek különféle kiterjesztések felrakva rá. És pl. az IE10 is nagyon gyorsan indul, tehát azért az előnye nem olyan sok itt. Az igaz, hogy a Firefox kiegészítőkkel megrakva azért lassabban indul el. Azonban az oldalak betöltését tekintve a Chrome valóban gyorsabb a többinél, de ez sem mindig igaz. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy a reklámokkal telepakolt oldalakat is nagyon gyorsan betölti, amit a másik kettő már nem tud így megvalósítani. Azonban ha a Firefoxban kiegészítő segítségével a reklámok blokkolásra kerülnek, szóval ha ez rendesen be van lőve, akkor bizony simán felveszi a Chrome-mal a versenyt.
  Összességében bátran merném ajánlani bárkinek böngészőként a Chrome-ot, de Tamáshoz hasonlóan továbbra sem állítanám be alapértelmezettként.

 14. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Jelentkezem a paleolitikumból (csiszolt kőkor) 11-es jaws-t használok. Két problémám volt a 14-essel.

  Nem működött vele együtt a skype. 6.3-as verziót használok script-tel, de a 14-es nem olvasta úgy, ahogy kellett volna. Fel kell rakni vmi másik script-et vagy újabb skype-ot?

  Nekem nagyon fontos a realspeak, de lehet, nem használjátok sokan, azért nem is hallottam róla itt soha. Nem tudja vki esetleg, hogy működik benne? Vagy 11-es jaws-nál feljebb lévő verzióknál mindenhol működik?

 15. Verica szerint:

  Hallottam, hogy a 11-es jaws nem mindig jó együtt a word-del, mert néha egyszerűen hibát küld. Erre van vmi megoldás? Suliban elég kellemetlen lenne.

 16. Osillo szerint:

  Verica, a Skype + J14 esetében mit nem olvas neked, amit a J11-gyel igen? Nyugodtan frissíthetsz 6.3-nál újabbra is, a 6.6-os Skype-pal is műxik a J14. Nincs másik script, a “szokásos” jó hozzá. :)
  A Word-höz csak annyit, hogy a J14 jobban és gyorsabban kezeli, tehát mindenképpen kényelmesebb vele a használata, nem beszélve a virtuális szalagmenü funkcióról, ami a J11-ben még nincs, mivel a J12-ben jelent meg.
  A RealSpeak Solo hangok a Jaws 10-től felfelé használhatók minden verzióval. A J14 esetében viszont a Vocalizer Direct hangokat is használhatod, amik jobb minőségűek, tehát ha az adott nyelven találsz megfelelő Vocalizer hangot, akkor inkább azt érdemes használnod.

 17. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Vki használ vmilyen angol szótárt windows 7 alatt? Én xp alatt használom és szeretem a jgl szótár v8-at, de úgy hallottam, az win7 alatt már nem működik. VAgy van vmi olyan netes szótár, amit tudnátok ajánlani?

 18. Osillo szerint:

  Verica, a JGL szótárnak van 9-es verziója is, ami tökéletesen fut W7 alatt. Ezt ajánlom, én is ezt használom.

  • Gàbor szerint:

   Sziasztok!
   Tudja valaki, hogy az X Marks kiegészítő mely elérhető többek között Expoler és Firefox alà is (ezzel lehet a kedvenceinket kategorizàlni, szinkronizàlni) hasznàlható e?
   Köszönöm szépen!

 19. Djarimirri szerint:

  nos, elnézve a hozzászólásaitokat, kicsit szégyellem, hogy így írtam a J14-ről. Lehet, hogy nálam van a gond, sőt nem is kicsi.. azt mindenestre elfelejtettem írni, hogy 32 bites rendszerről van szó, aminél még azt a hibát is elkövettem, hogy nem szedtem le a Jaws11-et telepítés előtt. De gondoltam, ha nem jönne be esetleg, még használhatom tovább a 11-et. Na de beszéljen inkább a blogbejegyzésem, amit a Win8-as cikketekné ígértem:
  <a href="http://olasztralia.blogspot.hu/2014/05/vegzetes-rendszerfrissitesek-2-resz.html&quot;
  mégegyszer bocsánatot kérek a sok szidalomért, de ha van vmi ötletetek a bejegyzésben szereplő problémára, légyszi írjatok! Előre is köszi :)

 20. Osillo szerint:

  Djarimirri, gyakorlatilag két lehetőséged van.
  a) Újrarakod a Jaws 11-et. Ekkor az a korábbiakhoz hasonlóan fog működni, nem lesz a Profivoxszal semmi probléma.
  b) Felrakod újra a Jaws 14-et, és a Start menü -> Minden program -> JAWS 14.0 -> Eszközök ágat kinyitva a Profivox frissítése korábbi termékekben elnevezésű parancsikonra rámész, és ezzel elindítod a Profivox driver frissítőt. Persze ez akkor igaz, hogy ha a Jaws 11-et mindenképp szeretnéd még használni. A legfrissebb videohurok telepítésével ha csak Jaws 14-et raksz fel, annak is rendesen mennie kéne. Fontos még természetesen az is, hogy a videokártyádhoz a megfelelő driver legyen feltelepítve. Ha ez rendben van, akkor mehet a videohurok és a Jaws 14.
  Magyarázat: Tehát a Jaws 11-ben a Profivox azért némult el a Jaws 14 telepítését követően, mert egy másik, frissebb verziójú Profivoxot tartalmaz a 14-es, amivel felülíródik a Jaws 11-ben található régi Profivox. Csakhogy az újabb Profivoxszal alapesetben a Jaws 11 nem képes működni, vagyis nem tudja azt megszólaltatni.
  Amit semmiképp ne tegyél: a Jaws 14 után ne telepíts fel Jaws 11-et. Fordítva működik, csak figyelj a fentebb írt parancsikon használatára és a driver frissítés lefuttatására.
  Megj.: A képernyővédő használatát nem javaslom Jaws futtatása mellett. Jobban jársz, ha ilyet nem állítasz be.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>