Mit rakjunk az új Windowsra?

Milyen szoftverekre lehet feltétlenül szükség, ha rendszerünket bármilyen okból újra kell telepíteni, netán újratelepítjük? Bemutatjuk, hogyan kell okosan felvértezni egy személyi számítógépet úgy, hogy azt kényelmesen lehessen akadálymentesen is használni, így ez a cikk azoknak is hasznos lehet, akik még járatlanabbak a megannyi alkalmazás kiválasztását illetően, illetve azoknak is jó segédlet lehet, akik látássérültek számára szeretnének átnyújtani egy használatra kész Windows operációs rendszert.

Rettentően szubjektív egy ilyen témájú írás, hisz lényegében a számítógépére mindenki olyan programokat telepít, amilyeneket akar, mégis, van pár bölcsesség, amiről nem árt tudni, ha a számítógép felhasználója képernyőolvasót használ az adott gépen. Ettől függetlenül természetesen az általunk írtaktól egészen nyugodtan el lehet térni, és ki lehet – sőt, ki kell egészíteni azokat, ugyanis csak néhány alapszoftverről teszünk említést, amelyekre viszont az esetek nagyjából 90 százalékában szükség lesz, és nem árt, ha a rendelkezésünkre állnak.

A képernyőolvasó beszerzése

Amennyiben magyarul beszélő, modern képernyőolvasót szeretnénk a számítógépünkön tudni, jelenleg két alkalmazás közül választhatunk. A nagyon régóta a piacon lévő, az Informatika a látássérültekért alapítvány által honosított és forgalmazott Jaws for Windows,, illetve a szintén magyar nyelvű és magyarul beszélő, kevéssé ismert, de ingyenes és szintén jól használható alternatívája, az NVDA nevezetű szoftver. Előbbi egy kereskedelmi képernyőolvasó, a sok-sok év alatt egyre csak bővülő, kifinomult szolgáltatásokkal, de érvényes licenc nélkül csak egy 40 percig működő Demo verzió tölthető le belőle ingyenesen, a teljes verziót időnként pályázat útján nyílik lehetőség beszerezni, meg persze vásárlással, az egyéb, legalitásukban megkérdőjelezhető módszerekről a Freekocka hasábjain nem beszélünk. Az NVDA egy szintén több éve folyamatosan és nagyon dinamikusan fejlődő képernyőolvasó, amelyet némi gyakorlással szintén jól lehet használni, ingyenes beszédhangja pedig hamar megszokható, de ha mégsem, viszonylag barátságos összegért vásárolhatunk hozzá másik beszédhangot. Kétségkívül legnagyobb előnye teljesen ingyenes mivolta, valamint szakadatlan fejlődése.
Amennyiben kiválasztottuk, mely képernyőolvasóval szeretnénk gépünket használni, töltsük azt le a fentebbi hivatkozások segítségével, netán tegyük meg a vásárláshoz szükséges lépéseket. Természetesen az sem elképzelhetetlen, hogy egyszerre több képernyőolvasó is a gépünkön csücsürésszen, bár értelemszerűen egyszerre nem használhatóak, de váltani bármikor lehet köztük.

A rendszerbe beépülő alkalmazások

Van pár olyan fejlesztés a modern Windows operációs rendszerekre, amelyek csendben besündörögnek hozzánk, a háttérben leskelődnek, és csak akkor lépnek elő, ha szükség van rájuk. Ilyen például a Microsoft Visual C++ 2010 futtatókörnyezet, a Microsoft .net keretrendszer, de akár a Java vagy az Adobe által fejlesztett FlashPlayer is. Utóbbi leváltása már folyamatban van, átadván a helyet a html 5-nek, ez a váltás azonban még hosszú éveken keresztül is elhúzódhat, addig pedig nem árt, ha tudunk weben videókat nézegetni.
Nagyon sokat említettük már a Ninite nevezetű webes szolgáltatást, amellyel többek között a most említett alkalmazások is pár kattintással feltelepíthetőek, ne röstelkedjünk tehát felkeresni és telepítgetni. A Visual C ++ környezetet pedig Itt megtaláljuk.
A beépülők közül tehát a következőket ajánljuk.

 • Microsoft .net keretrendszer a különböző programok futtatásához.

 • Adobe FlashPlayer a webes alkalmazások támogatásához és videók lejátszásához.

 • Java környezet, mert semmit nem zavar, és bármikor jól jöhet.

 • Microsoft Silverlight, noha nem jósolunk neki nagy jövőt, de pár oldalon még használják, szintén videók és multimédiás tartalmak esetén jöhet esetleg jól.

 • Microsoft Visual c ++ futtatókörnyezet.

Webböngésző

Mindenképpen szükségünk lesz egy friss és ropogós webböngészőre, amellyel kimerészkedhetünk a világhálóra. A Windows xp, vista és 7 is tartalmazza a beépített Internet Explorert, ezt azonban ajánlott a 8.0-s verzióra frissíteni, és egyúttal a kilencestől egy ideig még eltekinteni. Különösen az NVDA-t használóknak ajánljuk jószívvvel a Mozilla által fejlesztett Firefox böngészőt, amelyet szintén leszed nekünk a Ninite és NVDA-val tökéletesen, gyorsan használható. Jaws is elboldogul vele hellyelközzel, de sok helyről érkeznek negatív tapasztalatok róla, mindenesetre meg lehet próbálni, de az általánosan elfogadott vélemény az, hogy a Jaws legjobban az Internet Explorert támogatja.
A chrome nevezetű, egyébként nagyon népszerű böngészőt egyelőre nem ajánljuk, a Firefox jobban támogatott a képernyőolvasók által.
Nem webböngésző, de webhez nagyon szorosan kapcsolódó alkalmazás egy jó emailkliens, amely esetleg kényelmesebbé teheti az elektronikus levelezést, a Thunderbirdről például nemrég cikkeztünk.

Zene, videó

Ha böngészni már tudunk, élvezzük is ki. A weben elérhető, vagy máshonnan beszerzett tartalmak lejátszásához annyi program áll a rendelkezésre, mint égen a csillag. Videózni, filmeket nézni/hallgatni például remek alkalmazás a VLC Media Player, mert beépített kodekeket tartalmaz, így nagyon sok formátumú videót és hangot kezel. Zenét hallgatni a legkényelmesebben Winamppal tudunk, a listák szerkesztése, az előre/hátra történő léptetés itt a lehető legegyszerűbb. Pici és nagyon egyszerű kis lejátszó a Media Player Classic, esetleg ezt érdemes lehet felpakolni, de megleszünk nélküle is. Illetve a KMPlayer nevezetű alkalmazást lehet még érdemes megfontolni, különösen azok számára, akik feliratos filmeket kívánnak esetenként hallgatni, erről egy külön kis rövid cikkben értekezünk a közeljövőben.
Sok helyen lehetett olvasni, hogy a Winamp zenelejátszó kényelmességével vetekszik a Foobar2000 nevet viselő program, nos, ez bizonyos kontextusban talán így van, de akadálymentességi szempontból biztosan nem, így hagyjuk ezt békén, maradjunk a jó öreg winampnál.

Iroda, szerkesztés, olvasás

Munkához, tanuláshoz, információszerzéshez is elengedhetetlen egy jó PDF olvasó, a legismertebb kétségtelenül az Adobe pdf olvasója, a Reader, amely egész akadálymentesen használható. Az alternatíváktól – az akadálymentes használat végett -, tekintsünk most el. Persze rengeteg pdf olvasó van, tapasztalatok kommentek formájában jöhetnek.
Fizetős, de ismert program a Microsoft Office, ebből jó választás lehet a 2010-es csomag, de a 2007-tel sem tudunk nagyot mellélőni. Butácskább, picit körülményesebben használható, de ingyenes alternatíva a Libre Office (ninite szintén felteszi, ha akarjuk), amely viszont kiforratlanabb támogatást élvez a képernyőolvasók részéről, noha egészen jól el lehet vele lenni Jaws-zal, NVDA-val meg talán még jobban.

Chat

Az előzetes hírek arról szóltak, hogy az egyébként látássérültek körében még mindig nagyon közkedvelt MSN márciusban leáll, mindenesetre ha valaki vágyik rá, feltelepítheti, Windows Vistára és 7-re a 2012-est, XP alá pedig a 2009-es verziót. Ha Ninitével telepítünk, XP-re automatikusan a 2009-es kerül fel, de ha esetleg 7 vagy Vista alatt is szívesebben használnánk azt, letölthetjük például Innen.
Mindenképp javasoljuk a Skype beszerzését is, mégpedig a hivatalos webhelyéről, a skype.com-ról. A program akadálymentesebbé tételéhez mindössze annyi dolgunk van, hogy a nézet menüben a Kompakt nézet opciót aktiváljuk, illetve feltelepítjük az igen hasznos SkypeTalking alkalmazást is.
Aki több csevegő hálózaton is aktívkodna, annak jó választás lehet a Miranda Messenger, netán IRC chathez a Chatzilla nevezetű kiegészítő is.

Biztonság, vírusvédelem

Fontos, hogy szeretve tisztelt számítógépünket megóvjuk a kártevőktől, így ajánlunk pár programot, bár ez talán a legszubjektívebb, itt gyakorlatilag boldog és boldogtalan másra és másra esküszik. Felrakhatjuk például a Microsoft ingyenes víruskeresőjét, amely egészen akadálymentesen használható, ennek Security Essentials a neve, és a Ninite is megtalálja. Ez minden esetben csak olyan Windows operációs rendszereket hajlandó szolgálni és védeni, amelyek átmennek az eredetiség-vizsgálaton, ha Windowsunk valami nagyon csúnya véletlen folytán mégsem bizonyulna eredetinek, válasszunk más ingyenes vírusvédő szoftvert. Viszonylag jól használható például az AVG vírusirtó, de egy ingyenes biztonsági programcsomagnál általában megbízhatóbb egy fizetős. Régebben nagyon jó volt az Eset fejlesztette SmartSecurity vagy a Nod32, ezek 5-ös verziói viszont egyes tapasztalatok szerint instabillá teszik a gépet, fagyást, lassúságot okoznak, különösen igaz ez Windows XP esetén, arra mi még mindig a 4.2-est ajánljuk.
Kommentekben természetesen várjuk a tapasztalatokat, ajánlatokat.

Összegző

Ezen szoftverek felpakolászásával gépünk persze még nem feltétlenül lesz otthonos és belakott, saját kedvenc programjainkra szükség van, ezek telepítését azonban magunknak kell elvégezni. Sok programról írtunk már itt a Freekockán is, aki esetleg jól használható alkalmazásokat keres, nézzen szét cikkeink között.
Jó telepítgetést kívánunk!

Kategória: Kezdőknek, Számítógépes programok | A közvetlen link.

Mit rakjunk az új Windowsra? bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. Bálint szerint:

  A km playert szeretem, jó kis programnak tartom, és régóta használom.
  A skype és msn integrációval mi a helyzet, erről tudunk valamit, javult már a helyzet? Nagyon közeleg az a március. :(

 2. RauchR szerint:

  Igazából szokni kell. Nálam decemberben egész konkrétan olyan hiba is felmerült, hogy skype-on keresztül msn-be bejelentkezvén pár ismerősöm egyszerűen nem látottt elérhetőnek, én pedig meg sem találtam őket a saját partnerlistámon. Ez a probléma már elmúlt, ma például egészen eredményesen sikerült a skype-os msn-t hosszabb távon is használnom, itt pedig ki is emelném az első valódi pozitívumot ezzel kapcsolatban: úgy alakult, hogy egy hosszabb vonatúton, mobilinternettel kapcsolódtam a skype-ra és rajta keresztül az msn-re. A hagyományos msn kliens, egy internetszakadást követően tapasztalataim szerint nem foglalkozik az elveszett üzenetekkel, a Skype-os viszont igen. Amíg egykét percre megszűnt működni az internetkapcsolatom, a közben érkezett üzeneteket utólag mind megkaptam, pedig msn-ről jöttek. Végeredményben használható, megszokható, de a hangklipeket valószínű elfelejthetjük. Sőt, páran használták/használják a Messenger Plus nevezetű alkalmazást is, amely ilyenformán nem marad meg, ellenben megjelent egy skype-ra írt verziója. Erről esetleg van tapasztalata valakinek? Ha nincs, nekünk majd lesz… :)

 3. Osillo szerint:

  Úgy gondolom, hogy a téma jellegéből adódóan várható kommentek formájában bőven tapasztalatcsere itt, ami nagyon hasznos, de addig is ha nem bánjátok, a teljesség igénye nélkül magam is megosztanék veletek egy-két észrevételt.
  Rendszerbe beépülő alkalmazások: a .NET keretrendszer esetében tudni kell, hogy azt már csak az XP-n kell külön telepíteni, attól felfelé már nem kell ezzel foglalkozni. Vistától kezdődően a Windows részét képezi a keretrendszer, és maximum arra kell figyelni, hogy az esetleges frissítések, javítások telepítésre kerüljenek ennek kapcsán. A Flash Player esetében arra érdemes azért odafigyelni, hogy a böngészőben a bővítmények között ez általában Shockwave Flash néven szokott megjelenni, ez viszont nem azonos a hasonló nevű Shockwave Player beépülővel. Utóbbira alapesetben nem lesz szükségünk, általában különféle web alapú játékok szokták igényelni, de látássérült userek esetében ez nem szokott a képbe kerülni. Ennek megfelelően bőven elegendő a Flash Player telepítése. A Java futtatókörnyezet egy érdekes dolog, mert userenként változó, hogy kinek van rá szüksége, és kinek nincs. A dolog viszont nem annyira egyszerű, hogy feltesszük, és ha kell, ha nem, el van ott, és oké. Az a baj, hogy az egyik legmagasabb biztonsági kockázatot jelentő szoftver a JRE napjainkban, a Flash Player és az Adobe Reader mellett. Utóbbi kettőre azonban több esetben van szükség, míg a Java igen ritkán kell. Én azt mondanám, hogy aki nem használ LibreOffice-t, vagy más olyan alkalmazást, ami feltétlenül igényli a Javát, az jobban teszi, ha inkább kerüli, és nem teszi ki a gépét felesleges veszélynek. Szerencsére nem sok desktop program igényli a meglétét, de ammelyek mégis, azok közül is a többség nem használható képernyőolvasóval, tudniillik hírhedten rosszul kezelik a Java alapú GUI-s alkalmazásokat. A weben már inkább találkozhatunk a Java-t igénylő megoldásokkal, pl. ott van az ABEV program (adóbevalláshoz), de az meg úgysem megy képernyőolvasóval a tapasztalatok szerint. Ami fontos, hogy sok esetben webbankolásnál kellhet a Java, tehát röviden úgy foglalnám össze, hogy aki nem használ LibreOffice-t és nem is e-bankol, annak teljességgel felesleges lehet a Java a gépén, és pluszban veszélynek is kiteszi a rendszerét.
  Folyt. köv.

 4. Osillo szerint:

  Zene, videó: Jaws-felhasználóknak feltétlenül javallom én is a Winampot, mivel a beépített szkript segítségével nagyon kényelmesen használható. De az NVDA-hoz is létezik egy Winampos plugin, ami által még jobban használható vele, bár tudtommal nem érhető el vele minden. Gyakorlatilag a cikkben is felsorolt videolejátszók mindegyike beépített kodekekkel operál, ennek okán külön codec pack-ek telepítgetése nélkül mindenféle videoformátumot lejátszhatunk velük. Én pl. nem sorolom a kedvenceim közé a VLC-t, de tény, hogy rettentő sok formátumot tud, van, amit csak az játszik le. Pl. a TS formátumnál nagyon nagy szolgálatot tehet. A bajom annyi vele, hogy akadálymentesnek azért nem mondanám, de persze azért sok funkciója elérhető. Én a KMPlayert már inkább preferálom, valamint a szintén említett Media Player Classicot is. Sajnos az a helyzet, hogy komolyabb videózóknak, tehát akik rendszeresen és sok videót játszanának le, és sokféle formátumút ezen belül is, azoknak elengedhetetlen, hogy minél több fent legyen ezekből a szoftverekből. Nálam pl. egész komoly videólejátszó arzenál van már, és bizony időnként mindegyikre szükség szokott lenni. Csak hogy példát említsek, van olyan FLV, amit a KMPlayer nem játszik, míg az MPC viszont igen. Plusz ami érdekes lehet még, hogy az MPC-nek létezik egy külön Home Cinema verziója is, pontosan nem tudom, mivel tud többet, de talán a Full HD-s videók terén jobban teljesíthet. Valamint megemlíteném még az eredetileg Linuxos MPlayer Wines változatát, az SMPlayert, aminek sajnos csak a parancssoros része használható képernyőolvasóval. Viszont ez is rengeteg formátumot ismer, szintén jó szolgálatot tehet.
  Chat: én még jó szívvel merem ajánlani különféle csevegő hálózatok eléréséhez a Mozilla által fejlesztett Instantbirdet. Ennek is az 1.2-es verzióját, a legújabb 1.3-as sajnos eléggé bugosra sikeredett, viszont akadálymentességi szemontból mindegyik verzió kifogástalan. Tud mindent, ami kellhet: FB chat, IRC, MSN, Google Talk, stb. A Mirandát én is tudom javasolni, ámbár tudni kell, hogy pl. a Facebookot csak külön pluginnel tudja, és kevésbé rutinos usereknek ennek beállítása problémát okozhat a tapasztalatok alapján. A Chatzillához még régen volt szerencsém, egyetlen negatívumként azt tudnám kiemelni, hogy nem ment vele a privát üzenetküldés az IRC-es csatornákon. Azóta ez persze változhatott, azt nem tudom.
  A Messenger Plus! Live Skype-os változatára kíváncsi volnék magam is, bár a Plus-t én csak kimondottan egy-két hasznosabb funkciója miatt használtam eddig is, szóval nélkülözhetőnek gondolom.
  Vírusvédelem csak röviden: az említett ESET termékei NVDA-val szinte használhatatlannak bizonyultak, Jaws-zal pedig szintén vannak gondok, de használhatók azért elég jól. Itt is elkél némi rutinosság az user részéről, de tény, hogy verzióról-verzióra egyre gyatrább az akadálymentessége a felületnek. Az MS Security Essentials-ével kapcsolatban meg csak annyit, hogy én személy szerint nem bíznám rá a gépem védelmét. A vírusvédelmi teszteken elég rossz eredményeket szokott produkálni, ez egyébként ellent mondhat több felhasználó pozitív véleményének. Saját tapasztalatom nincs a programmal, ugyanakkor azt gondolom erről az egészről, hogy erősen függ a felhasználói szokásoktól. Szerintem mindenki olyan védelmi szoftvert válasszon, ami az ő géphasználati szokásainak megfelelő. Ha valaki pl. csak egy-két hírportált nézeget a weben, meg megnézi az időjárást, stb., annak valószínűleg teljesen jó lehet az Essentials is. Igaz, az érem másik oldala meg az, hogy ezek az userek jellemzően kevésbé biztonságtudatosak, így könnyebben megfertőződhet a rendszerük. Viszont azoknak, akik sokat és sokfélére használják gépüket, a weben is sokfelé járnak, sokat töltenek le, stb., azoknak én mindenféleképpen komolyabb védelmet ajánlanék.

 5. RauchR szerint:

  Osillo kiegészítéseitől lesz mindig teljesebb egy cikk, köszönjük. Kodekcsomag egyébként pont az általad említett okokból kifolyólag nem szerepelt a cikkben, egész egyszerűen ezekhez a lejátszókhoz majdhogynem szükségtelen. A vírusvédő szoftverekkel kapcsolatban gyakorlatilag ugyanazt írtuk le két megközelítésben, a free antivírusok gyengébbek a fizetőseknél, az Eset termékei pedig akadálymentesség és stabilitás szempontjából is egyre romlanak. A Java környezet viszont pont azért beépülő, mert biztonsági kockázat ide vagy oda, nem lehet tudni, mikor lesz rá szükség. Lehet, hogy nem kell semmire évekig, de az is lehet, hogy valakinek holnap máris kelleni fog. Nekem az általad említett eseteken túl máskor is volt rá szükségem. Nyilván egyéni döntés kérdése ez is.
  Az InstandBird ellenben nagyon hasznos lesz mindenki számára, ezt is köszönjük.

 6. Osillo szerint:

  Bevallom, egyszer jártam úgy én is, hogy kimondottan egy adott program miatt kénytelen voltam feltenni a JRE-t, tehát teljesen jogos, amit írsz. Egy idő után úgyis kitapasztalja mindenki, hogy van-e értelme feltennie vagy sem. Azt még fontosnak gondolom, hogy aki még régebbi JRE-t használ, az feltétlenül tegye fel mellé a Java Access Bridge-et, ami által a képernyőolvasók jobb hozzáférhetőséget kapnak a Java alapú alkalmazásokhoz. Ha minden igaz, ezt a JAB-et az új futtatókörnyezetbe már beleintegrálták, talán pont emiatt nem is került ez megemlítésre. Egyébként sokszor sok helyen visszatérő téma és probléma a Javás alkalmazások használata. Én csak azt tudom javasolni mindenkinek, hogy amikor és ahogyan csak tudja, kerülje ezeket, és próbálja meg más alternatívákkal kiváltani ezeket. Igazából az a szerencse, hogy többnyire különféle üzleti alkalmazások alapszanak a Java-n, egyszerűbb, hétköznapokban használatos programok ritkábban. Na meg a mobilplatformokon gyakori még nagyon, Androidra pl. előszeretettel fejlesztenek benne, de ez ugye a Windowsos képernyőolvasókat nem érinti. :)

 7. Durgi szerint:

  Sziasztok!

  sajnos nekem is vannak hasonló gondjaim a skype-ból történő msn-ezéssel. Nem látom a partnereim háromnegyedét és ők sem látnak engem. Remélem, hogy javítják ezt a dolgot hamarosan.

  amit esetleg még érdemes lehet telepíteni a friss winre, az egy hangszerkesztő akár Audacity, akár a jóval komolyabb, ám nem ingyenes Adobea Audition.

  Ha már említést tettél Osillo a Chatzilláról: belehet állítani, hogy ha más ablakban vagyok, hangot adjon, ha írnak a chaten? Bocsánat, ha ide nem illő lenne a kérdésem, de levlistán nem kaptam rá választ.

 8. S.geri szerint:

  Sziasztok!
  Irodai programcsomagként ne felejtsük el a már nem fejlesztett, de vizsonylag akadálymentesre sikerült IBM Lotus Symphony-t sem. Még mindig jobb alternatíva, mint a Libre Office, mert legalább azok a részei stabilan működnek, amiket az NVDA-hoz igazítottak és fordítva. LO-nál ez viszont esetleges.
  Java: Igen, az új javában alapból benne van az access bridge, csak be kell kapcsolni. Most fejből nem tudom, hogyan, de Áron megírta az NVDA blogon egy-két hónapja.

  A Lotus Symphonyhoz is kell a java, a Libre Office-hoz is, és még ki tudja, mihez… Nálam fent van.
  A biztonságon növelhetünk, ha a használt fiókot általános jogúvá / korlátozott jogúvá tesszük. Ehhez kell egy másik rendszergazdai fiók is.
  Tehát a windowsban a kezdeti lépésünk legyen az, hogy csinálunk egy másik fiókot is, amit jelszóval védünk, és rendszregazda. Az állandó fiókunkat pedig tetszés szerint használhatjuk rendszergazdaként is, ha kell és abba szeretnénk telepíteni, vagy abból indítunk rendszerműveletet, de ha nem muszáj, állítsuk át korlátozottra, és a másik fiókból végezzünk telepítéseket.
  Az UAC segítségével ugyan az általános jogú fiókból is futtathatunk rendszergazdai joggal programokat, de ilyenkor az NVDA-t is rendszergazdai joggal kell indítani ahhoz, hogy a program használható legyen, a telepítés rendesen olvasható legyen az NVDA-val stb.

  Víruskereső: Nekem fizetős van, akit érdekel, privátban ajánlhatom, de az Avast és az Avira is lehet megfontolás tárgya, ezek ingyenesek, igaz, vannak is velük problémák. Persze minddel van valami, még a fizetősökkel is, hibátlan termék, úgy tűnik, nincs, csak kevésbé hibás meg hibásabb.

  Tegyünk a gépre cd-író szoftvert is, ha akarunk írni a géppel. Erre én a Cd Burner Xp Pro-t ajánlom. A részletes ajánlómat lásd az Infra Recorderhez fűzött hozzászólásomban.
  De ha nincs irodai csomag, az se baj, a wordpad is megteszi, igaz, win7-ben ez szalagmenüs.
  Ha nincs cd-író program, az se baj, a windows is tud adatcédét írni intézővel, audiocédét pedig win media playerrel. De vannak sokkal jobb lehetőségek.

  Én feltenném a dropboxot is a gépre. Főleg úgy, ha korábbi konfirurációt kell újratelepíteni. Minden fontosat kimentenék előtte a dropbox mappába, ha fér, és újratelepítés után gyönyörűen visszarakosgatja. Igaz, egyúttal a netre is felkerül a dropbox tárhelyünkre, de előny még, hogy valahány gépünkre rákerül, amin dropbox van.
  Ha ügyesen bánunk vele, pár gigabájtba jó sok fontos adat belefér.

  Tömörítő: A windows alapból tud zipet tömöríteni (lásd: az intéző tömörített mappa alkalmazását), de fel lehet tenni egy winrart vagy 7zipet vagy hasonlót, kinek mi tetszik.

  Ftp-kliens: Régen a windows intéző is és az ie6 is tudott alapvetően ftp-kliensként viselkedni. Érdemes lenne ezt kipróbálni az újabb verzióival is. Ha nincs semmi, ez is megteszi, már ha valakinek ftp-n keresztül támad kedve fel-letölteni valamit.
  Főleg azoknak lehet érdekes, akik saját honlapot szerkesztenek, de ők meg úgyis beszereznek ehhez vagy egy ftp-klienst vagy valami mást. pl. tc-t.

  Figyeljnk arra, hogy az operációs rendszerünk 32 vagy 64 bites, és ha van 64 bites verzió, én azt javaslom feltenni. Semmi baj, ha nincs, akkor a 32 bites is jó, de oda kell figyelni arra is, hogy a kapcsolódó komponensek is fel legyenek téve. Pl. a libre office 32 bites, ehhez a 32 bites jre kell.
  Viszont nem érdemes a 64 bites verziót választnai akkro, ha az csak kísérleti, tesztverzió, stb. Pl. a firefoxnak is van 64 bites verziója, de kimondottan tesztverzió. Ugyanez igaz az ie9-re is, a 32 bites teljes értékű.
  A thunderbirdből egy 6-os verziót fordítottak le 64 bitre Early Bird néven, dde az csak részben ment az NVDA-val, így nem ajánlom.

  Fontosnak tartom még hangsúlyozni, hogy a windowsnál minden egyes frissítést rakjunk fel, mert az újrateepített rendszerek általában régi telepítőkészletből dolgoznak, és addigra már rengeteg frissítés jön le. Fontos, hgoy feltegyük az operációs rendszer szervizcsomagját (vagy szervizcsomagjait) is, mert bizonyos frissítések csak a szervizcsomagok után érhetők el. Win7-nek isvan már sp1 szervizcsomagja, az xp-nek 3.
  Sorrend? Talán: 1. képernyőolvasó, 2. windows frissítések, 3. minden más.

 9. Laci szerint:

  Nekem vírusvédelemnek AVG van fent, noha a 2013-as verzió kicsit egészen más, de automatizálható, és a korábbi verziókkal ellentétben ez legalább nem lassítja a gépet, de a program megismerése, teljes körű használata, nos kicsit érdekes, elvileg minden menü elérhető képernyőolvasóval, és teszi is a dolgát, viszont én például arra nem jöttem rá, hogy azon elemeket, melyeket magától nem tud eltávolítani, hogyan is lehet kitakarítani, továbbá, külön érdekesség, hogy egyes uninstal fájlokat, így például a km player, és nvda programokhoz tartozókat is vírusként azonosítja. Próbáltam már több vírusirtót, és gyakorlatilag nem jutottam olyan eredményre, ami tökéletes lenne. Vagy lassította a rendszert, vagy működése ellenére elszemetelődött, egy winchestert tönkre is vágott egy különösen ronda vírus. Az új verzióban nem a szokásos menü felépítés köszönt bennünket, hanem tab gombok nyomogatásával mondja be az adott menüpontokat, ezekre nyomogatva aztán például az ellenőrzés is elvégezhető. Persze, más ötletek, megoldások is érdekelnének, ha vannak e témában.

 10. Zoli szerint:

  Sziasztok!

  Nos, én az Avast úgymond “fizetős” verzióját használom.

  Eddig tökéletesen meg vagyok vele elégedve.

  Próbáltam annó cserélgetni.

  Ill. váltani kettő között.

  Ennek eredménye, hogy a Nod 32 Avast után nem fogott semmit, viszont az Avast Nod után többet is.

 11. Vakonlato szerint:

  Írónak, habár fizetős, de teljesen akadálymentes program és egyszerű használni a: Ashampoo Burning Studio magyar nyelvű, egyébként úgy tudom német cég az Ashampoo.

 12. Osillo szerint:

  Durgi: évekkel ezelőtt használtam a Chatzillát, de úgy emlékszem, hangjelzés beállítására nem volt lehetőség. Azóta akár változhatott is, nem használom már.
  FTP: A böngészők a mai napig is tökéletesen használhatók FTP kliensként is, és a Windows Intézőből is el tudunk érni FTP helyet, gyakorlatilag az alapértelmezett böngészőt hívja meg.
  32 bit vs. 64 bit: én kevesebb memóriával bíró gépeken azért a 32 bitet jobban ajánlanám, mivel a 64 bites rendszernek és a 64 bites szoftvereknek is valamivel nagyobb memóriaigénye van. Pl. egy 2 GB RAM-mal szerelt masinára én 32 bitet javallanék.

 13. Durgi szerint:

  Sziasztok!

  köszi Osillo, nem találtam én sem hangjelzésre uttaló beállítást, viszont a privizés megy a jelenlegi verzióban 11-es jaws-zal. Ami még hirtelen eszembe jutott rendszertakarítás terén, a cleanere Létezik regcleaner is, de ezt csak úgy célszerű használni, ha az ember tudja, mit csinál pontosan.

 14. Osillo szerint:

  Durgi, az tök jó, akkor fejlődött. De csak IRC-t tud ugye? Egyébként arra tényleg jó lehet, még az is lehet, hogy ránézek a közeljövőben.
  A rendszertisztítás szerintem is fontos momentuma a Windows használatnak és karbantartásnak. A Winek saját lemezkarbantartója is elég jó, de mindenképp javaslok én is külső megoldásokat, akár többet is. Pl. ha az ingyenes Piriform CCleaner progit valaki felrakja, az már lényegében elegendő. Annak van regclean funkciója is.

 15. Durgi szerint:

  Továbbra is csak irc-t tud, de arra teljesen jó szerintem.

 16. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Zenelejátszó: nekem a windows media player és a km-player van fent, utóbbit nagyon szeretem, még flac-t és m4a-t is lejátssza.
  hangszerkesztő: nem tudom, ki ismeri az mp3 direct cut névre hallgató programot. Sokat nem tud, csak mp3 fájlokat lehet vele vágni, meg elvileg felvétel is készíthető vele. Nekem elég.
  vírusirtó: eset smart security van fent, az 5-ös verzió. Nekem semmi bajom nincs vele.
  A dropbox-ot nagyon ajánlom!
  Én még tudom ajánlani azoknak, Aki esetleg nyelveket tanul, jó lehet a jgl-szótár v8. én nagyon szeretem. Sokféle nyelv van benne, és jól lehet használni jaws-sal is.
  És végül: nem tudja valaki, hogy az miért van, hogy időnként nem nyitja meg az oldalt a net, hanem kiad egy webhelyviszaállítási hiba fejléccel rendelkező oldalt? 8.as explorer-t használok, 9-es jaws-sal és windows xp alatt. Főleg akkor hajlamos erre, amikor google-on próbálok keresni valamit.

 17. Durgi szerint:

  Szerintem érdemes lenne 11-es jaws a 8-as explorer mellé. Azt persze nem állítom, hogy a 9-es jaws okozza a hibát, de a 9-es a 7-es explorert támogatja elméletileg megbízhatóan.

 18. Verica szerint:

  Köszönöm! Majd kipróbálom.
  Múltkori hozzászólásombl még kimaradt egy szerintem hasznos program, a dramatizált elektronikus könyv szerkesztő (deksz) azt hiszem az Informatika a Látássérült Alapítvány oldaláról le lehet tölteni. Mindenféle anyagokat, pl elektronikus könyveket mp3-ban lehet konvertálni, és lehet olvasni telefonról, mp3-lejátszóról stb, persze a jaws hangkaraktereivel. Viszont lehet állítani tempót, hangerőt meg magasságot, én ezért szeretem jobban mint a hangoskönyveket, ahol nem lehet tudni, milyen hangja lesz annak, aki felolvassa. Amúgy biztosan nagyon rossz így olvasni, de jobb mint a semmi.

 19. Verica szerint:

  Ismeri itt valaki a geo gebra programot? Vagy segítene nekem ha ezt használnám?
  Köszönöm előre is.

 20. DzsoniBoj szerint:

  Sziasztok!

  Verica, az IE8 és Jaws9 már nem harmonizálnak egymással, így fontold meg a 11-es Jaws használatát. Ámbár ma már mind az IE8, mind pedig a 11-es Jaws elavultnak számít, mégis ez a páros a legütőképesebb kis hazánkban. A jelenséget egyébként bizonyos – általam sem pontosan detektált rendszerfrissítések óta – a 9-es Jaws jelenléte okozza. Remélem szívből, hogy hamarosan már a 11-es Jaws-t is elfelejthetjük.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>