Ninite: A lustaság fél egészség?

Hódít a mindent behálózó világháló, világunk gyarló emberisége pedig még mindig imádja a kényelmet. A mindenféle hányadék eszköztárakat és fölösleges limlomokat a gépünkre szervírozó telepítővarázslók láttán pedig bizonyára sokunk hátán feláll a szőr, úgyhogy lássuk, mit is kínál a Ninite a megfáradt felhasználóknak.

Nem kifejezetten új, és nem is az akadálymentességre specializált szolgáltatás ezen cikk tárgya, sőt valószínű, hogy az olvasók közül jónéhányan már hallottak a Ninite nevezetű portálról, viszont annak, aki még nem ismerné, mindenképpen hasznos lesz elolvasni.

Az alapötlet leírható egyetlenegy igen rövid mondattal: a Ninite feltelepíti számítógépünkre az előzőleg telepítésre kijelölt programokat, csendben, beavatkozás nélkül, és egészen megbízhatóan. Utóbbit illetően itt publikálunk néhány megjegyzést, ami saját tapasztalataink eredménye, de előtte nézzük meg, hogyan működik.
a
Ninite oldalát felkeresve egy egészen letisztult, képernyőolvasóval is könnyen kezelhető oldalt kapunk becses orcánk elé, a telepíteni szánt programokat gyakorlatilag azonnal el is kezdhetjük összerámolni.
Windows alól igen kellemesen működik a dolog, de Linux operációs rendszerre is létezik egy, egyelőre béta változatú kezdeményezés, utóbbiról az esetleges tapasztalatokat kommentek formájában várjuk.
Rákattintván a windows hivatkozásra, egy hasonlóan puritán, de tökéletesen használható oldalon, jelölőnégyzetek segítségével pipálhatjuk be azokat a programokat, amelyeknek a mindenkori legfrissebb verzióit a gépünkre szeretnénk pakolászni.
Ennek a dolognak leginkább egy rendszer-újratelepítés után van felbecsülhetetlen értéke, ugyanis nem kell egyesével letöltögetnünk a webböngészőt, kommunikációs szoftvereket, segédprogramokat, majd ezeket egyenként feltelepíteni a véget nem érő Next gomb nyomogatásával.
A Ninite oldalán kategóriákra vannak bontva a különböző alkalmazások, így web, kommunikáció, és ehhez hasonló címsorok alatt megtaláljuk a kis négyzeteket. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a lapon lefelé haladva szóközöket ütünk a nekünk tetsző programok nevére, összeállítjuk a listát, majd elvégezzzük a telepítést. Szép számmal vannak hasznos cuccok az oldalon, így a mindenki számára ismert webböngészőket, mint Firefox, Chrome, kommunikációra alkalmas szoftvercsomagokat (msn, skype, yahoo, aol messenger), és rengeteg egyéb programot is megtalálhatunk a listát végigböngészvén. Ha megvagyunk, keressük meg a Get installer gombot, majd erre kattintva, az újonnan betöltődő oldalon már a Download installer hivatkozást kell aktiválnunk. Egy igen kisméretű alkalmazást kapunk, amellyel mindössze annyi apró dolgunk van, hogy egyszerűen elindítjuk, majd dolgunk végeztével máris kereshetünk némi élelmet vagy itókát a hűtőszekrényben, amíg gépünk a munkát végzi.
Hasznos lehet, hogy a telepítő ablakában a Részletek (details) gombot választva bármikor informálódhatunk programjaink állapotáról, a hátralévő időről, és az esetleges sikertelen, megszakadt telepítési műveletekről. Utóbbiakból általában nincs sok, mégis érdemes pár dologra odafigyelni.

A Ninite – a szolgáltatás jellegéből adódóan -, mindig az aktuálisan használni kívánt szoftverek legfrissebb verzióit rakja fel a gépre, ezzel az esetek legjelentősebb hányadában nincs is semmi probléma, figyeljünk viszont arra, hogy néhány alkalmazás esetén könnyebb és gyorsabb egy régebbi verziót használni, ha képernyőolvasóval dolgozunk. Ilyen lehet egyes esetekben a Windows Live Essentials csomag, vagy a Flash player, amelynek bizonyos háklijairól nemrég
cikkeztünk.

További remek lehetőség, hogy a letöltött alkalmazásunkat megőrizve, majd azt egy későbbi időpontban elindítva a Ninite ellenőrzi, jelentek-e meg frissítések valamely szoftverünkhöz, ezeket pedig letölti és néhány percen belül használhatóvá teszi.

A mi tapasztalataink többnyire meggyőzőek voltak, a Niniténél ugyanis ügyelnek rá, hogy fölösleges eszköztárak, haszontalan kiegészítők és egyéb kacatok ne kerüljenek féltve őrzött rendszerünkre, egyes esetekben viszont az egyébként hasznos szolgáltatások is kimaradnak a telepített programból, ilyen például a Skype Facebook kiegészítője, amely egyébként jól használható, de a Ninite által létrehozott telepítő jelenleg figyelmen kívül hagyja.
Összegzésként viszont elmondható, hogy kifejezetten kényelmes, megbízható és kétségkívül hasznos szolgáltatásról van szó, egy próbát mindenképp megér, hiszen mindössze egy elfogadható sebességű internetkapcsolat kell hozzá, és garantáltan lecsökkenti a telepítéssel a gép előtt töltött órák számát.

Kategória: Számítógépes programok | A közvetlen link.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>