Porondon az IOs 7, az Apple okoskütyüinek új operációs rendszere

Sokan azt mondják, ha valaki egyszer belekóstol az almába, mindig újabbat és újabbat kíván majd belőle. Mindez jelen szövegkörnyezetben azt akarja jelenteni, hogy az Apple nevezetű óriáscég hosszú évek óta megtesz mindent, hogy termékeit a prémium minőségű csoportba sorolják, és használhatóságuk is kiemelkedő élmény legyen. A legszebb a dologban az, hogy mindezek alól az akadálymentességet sem hagyták ki, és bár a Freekocka szerkesztői nem feltétlenül tartoznak a teljesen almába bolondult Apple szerelmesek közé, mégis hatalmas kíváncsisággal várták a tegnap este bemutatkozott, új Apple operációs rendszert. Új szolgáltatások, javított kezelésmód, és nem utolsó sorban megújított beszéd jellemzi azt, az alábbi cikkben lesz hideg is, meleg is.

Friss és ropogós

Ha valaki az elmúlt napokban járt Apple eszközökkel foglalkozó fórumon, levelezőlistán, vagy egyszerűen csak egy kicsit is figyelemmel kísérte a mobilos híreket, az bizony észrevehette, hogy az erre fogékonyak és nem utolsósorban az Apple készülékekkel rendelkezők már nagyon izgatottan várnak valamit. Az almás cég persze kellően nagy hype-ot is gerjesztett az új rendszer beharangozásakor, sőt ezt egyébként úgy időzítette, hogy az IOs7 két vadonatúj IPhone telefonon mutatkozzék be. Nemrég volt ugyanis egy Apple sajtótájékoztató, ahol bemutatták az új IPhone 5s, illetve az IPhone 5c modelleket, utóbbiról eleinte úgy hírlett, hogy a cég olcsó IPhone modellje lesz. Nos, bizonyos értelemben és bizonyos pénztárcákhoz mérve valóban titulálható az 5c modell olcsónak, de ehhez nem egy átlag magyar zsebet és nem az itthoni beszerzési árat kell alapul venni, egy szó, mint száz, ebből sem lesz tucattermék. Nyilván az Applenél sem akarta senki, hogy bármilyen I eszközre valaki rá merészelje mondani a tucattermék jelzőt, így hiába kapott az 5c műanyag burkolatot, hiába lettek a szolgáltatások kicsit herélve, ez attól még egy alapvetően marha drága és marha jó cucc maradt.
Nem is beszélve az új IPhone 5s-ről, amely többek közt ujjlenyomatolvasót, vadonatúj, 64 bites architektúrájú processzort és egyéb nyalánkságokat kapott, és mint említettük, mindkét modell IOs 7-tel jön. Viszont valamelyest örülhetnek a régebbi készülékeket birtoklók is, a friss OS ugyanis kijön IPhone 4, 4S, 5, 5S és 5C telefonokra, IPad 2, 3, 4 és mini készülékekre, illetve az ötödik generációs IPod touchra is. Akik a fentebbieknél régebbi eszközzel rendelkeznek, azok számára a frissítés legfeljebb csak egy szép álom marad, mi viszont megpróbálunk érdemben cikkezni arról, mennyire lehet érdemes, vagy érdemes-e egyáltalán az új IOs7-ről álmodozni.
A várva várt rendszerfrissítés ugyanis tegnap este, pontban hét órakor rámosolygott a tisztelt tulajokra, és akire még emellett a szerencse is rámosolygott, az még ugyanezen este felfrissíthette a cuccot. Akire nem, az kellemetlen hibaüzenetekkel találkozott a frissítés meghiúsulását követően, és kénytelen volt várni, talán több, mint egy egész éjszakát is.
Mindezen szörnyűségek hősies elviselése után viszont mindenki csakhamar hozzájuthatott az új frissítéséhez, és kézbe vehette az almás újdonságot.

Jól hallok?

Sokan sok dologról tudni véltek az IOs7 kapcsán, de talán érthető, hogy a fenenagy beharangozók sokkalta inkább szóltak az új kinézetről és az új szolgáltatásokról, mint a látássérültek számára fejlesztett új beszédhangokról. Így eshetett meg, hogy relatíve kevesen tudtak/tudtunk arról, hogy egész pontosan milyen beszédhang lesz az új rendszeren, vagy lesz-e egyáltalán változás. Lett, mégpedig nem is akármilyen.
Cupertinoban ugyanis fogták magukat, és teljes jóhiszeműséggel licencelték az egyik legújabb, magyarul beszélő Vocalizer beszédmotort, amely a fantáziadús Mariska névre hallgat. Ez köszönti felhasználóját a frissítés után, a kezdeti beállítások elvégzésekor, és kissé felemás érzéseket kelthet egyesekben.
Alapvető probléma, hogy a mostanság divatos szintetizátorok fejlesztését külső cégek végzik, akik jellemzően kevéssé informáltak jól a magyar nyelv különböző buktatóit illetően, ennek pedig megvan a maga elég komoly hátulütője. Elsőre persze ez nem tűnik ki, megszólal az új hang, amely a jól megszokottnál kissé magasabb, ámde valamivel nőiesebb, egyszóval ez még jól is elsülhet, gondolhatnánk.
Ám ahogy a várakozással teli, izgatott percek telnek, és feltérképezzük az új felületet, egyremásra belefutunk különböző, időnként kifejezetten frusztráló érdekességekbe. Csakhamar világossá válik ugyanis, hogy némi optimalizáció biza még igencsak ráfért volna kicsiny Mariskánkra, mert a Fézsbúk még csak hagyján, de a résvények, vagy az alkalmazázváltó már annál inkább megmosolyogtatja az embert.
Az igazság persze az, hogy új rendszerről van szó, és nem egy, nem kettő frissítés várható akár már az elkövetkezendő napokban is, abban viszont egyelőre csak bízni lehet, hogy ezek a javítások a beszédet is érintik majd, és nemcsak arra lesznek jók, hogy betömjék a biztonsági réseket – esetleg résvényeket.
A beszédet érintő, további szívet melengető érdekesség, hogy írás közben, billentyűismétlésnél új szintetizátorunk időnként megfeledkezik magáról. Egész pontosan akkor, amikor rövid, vagy hosszú Ó betűt vinnénk be, ezek visszajelzésekor ugyanis egy meglehetősen hangos hang hallható. Egyesek reccsenésként, mások zörelyként aposztrofálták, nekem egészen őszintén ezen hang hallatán valami olyasféle kép jelenik meg, ahogy drága jó Mariskám, célzottan és anyagot nem sajnálva alaposan az arcomba köp. Az o vagy az ó leütésekor tehát egy furcsa, sistergő, reccsenő hang hallható, ami nem kicsit zavaró.
A képernyőolvasó beállításainál viszont letölthető egy javított minőség nevezetű hangcsomag a szintetizátorhoz, amelyet használva szerencsére az Ó nem recseg ugyan, de az így megszólaló Mariskát alaposan meg kell szokni. Egyesek számára ismerős lehet például a Google fordítóból, netán az NVDA Vocalizer expressive kiegészítőcsomagjából, a vélemények mindenesetre megoszlanak róla. Pontosan az a baj vele, amit fentebb említettünk. Külföldi termék lévén kevéssé működik jól a magyar nyelv megfelelő hangsúlyozása, így néha olyan, mintha IPhoneunk beszélője énekelgetne.
A következő meglepetés az AppStoreban várt minket. A 6-os IOs használatakor is feltűnt, hogy az alkalmazásbolt felületén, a kategóriákat böngészve időnként egy olyan objektummal találkoztunk, amely a VoiceOver szerint kiejthetetlen.
Úgy tűnik azonban, hogy az új rendszerfrissítésnek hála ezen problémánk megoldódott, Mariska ugyanis alaposan megtanulta kiejteni még a kiejthetetlent is, azt közli ugyanis velünk az adott sorra állva, hogy – edzőcipő. Halovány megveszekedett fogalmunk sincs, hogy miként, miért és milyen indíttatásból mondja a program azt, amit, és feltételezzük, hogy nem valami edzőcipőreklámmal futottunk össze az ApStoreban, viszont ennek a szónak az információtartalma nulla, valószínű ilyen erővel akár fapapucs is lehetne ott.
Teljességgel egyéni ízlés kérdése, hogy ki mennyire tolerálja az ilyesmit, mindenesetre jelen pillanatban az a helyzet, hogy vagy megbarátkozunk barátnénk időnként érdekes hangsúlyozásával, vagy egyenes derékkal viseljük el, hogy Mariska gépelés közben gyakorta ránk reccsen.
A beszéd kitárgyalása után jöjjenek az egyéb, általunk kiemelendőnek vélt szolgáltatások és funkciók.

Audio FaceTime

Egy ideje lehetett olvasni arról, hogy a hetes ájrendszerben az eddig csak videotelefonálásra alkalmazható FaceTime új szolgáltatással bővül. Nem is kellett csalódni, az új OS telepítését követően immáron a beépített segédprogrammal hanghívásokat is lebonyolíthatunk. Ennek óriási előnye, hogy egy jó konstrukciójú mobilinternet-előfizetés esetén súlyos pénzeket takaríthatunk meg, lévén az interneten keresztül, jó hangminőségben bonyolíthatunk le szóbeli beszélgetéseket, lényegében ingyen. A képet árnyalja ugyanakkor, hogy ezen szolgáltatás két fél között csak akkor működik, ha az AudioFaceTime mindkét készüléken aktív, így persze szó sincs arról, hogy ez kiváltaná a telefonbeszélgetéseket. Ellenben jó minőségű, megbízható, egyszerű és benne van a rendszerben, így valóban érdemes ezt használni, ha van rá lehetőség.

Az új vezérlőközpont

Rettentő kényelmes, hogy mostantól lehetőség van behívni egy úgynevezett ControlCentert, amely sokak életét teheti valamivel egyszerűbbé. Ha a telefon állapotsorában három ujjal felfelé seprünk, megjelenik egy panel, ahol kényelmesen és nagyon gyorsan beállíthatjuk a Wifit, a Bluetooth kapcsolatot, de kikapcsolhatjuk a mobilhálózatot is. Kevéssé hasznos, de érdekes, hogy ugyanitt álíthatjuk be azt is, érzékelje-e a telefon a saját elforgatását, léptethetünk a zenelejátszóban is, de ha kedvünk van, akár zseblámpát is bekapcsolhatunk, bár ezen funkciónak vak felhasználók esetén némileg megkérdőjeleződik a relevanciája.

Új és megújult vezérlőgesztusok

Örömteli dolog az is, hogy valódi fejlesztések történtek a készülékek vezérlését illetően is, az Apple érezhetően komolyanveszi ezt.
Az egyik legkellemesebb dolog, hogy a dupla Home gombbal behívható alkalmazásváltóban új szolgáltatásként úgy is bezárhatjuk az épp fölösleges appokat, hogy kijelölésük után három ujjal felfelé kiseperjük őket a képernyőről. Olyan, mint valami takarítás, és jól is néz ki, ami nem kell, azt leradírozzuk a pályáról.
További újdonság, hogy tízujjas gépelés esetén jelentősen egyszerűsödött az ékezetes betűk bevitele is.
Gyakorlatilag elég az adott magánhangzón hagyni ujjunkat, máris felkínálásra kerülnek a bevihető ékezetek.

Újdonságok vegyesen

Végezetül összeszedtünk néhány olyan változást, amelyek nem feltétlenül forradalmiak, de említés szintjén egyesek számára érdekesek lehetnek.
Új felületet kapott a hangjegyzetek alkalmazás, lehetőség van rögtön az új felvétel elkészültekor elnevezni azt.
Az AppStore mostantól tud teljességgel automatikusan frissíteni, így akár a mi megkérdezésünk nélkül is letöltheti és telepítheti szoftvereink új verzióit. Arról sem feledkeztek meg, hogy ennek mikéntje szabályozható legyen oly módon, hogy minden esetben, vagy csak Wifi hálózatra csatlakozáskor kérjük aktiválásra ezen funkciót.

Az IPhone Telefon alkalmazásában a törlés gomb mostmár a beírt számok mellett jobbra található, koppintani nem kell, elég megérinteni és felengedni ujjunkat a törléshez. A kettőskereszt helyett Mariskánk valamiért fontot mond.

Összegző

Konklúzióként mindenféleképpen elmondható, hogy résvények, reccsenő edzőcipők ide vagy oda, az új IOs bőven a használható kategórián belül marad.
Lényegében az idegesítő dolgok mindegyike a beszéddel kapcsolatos, ami persze egyáltalán nem elhanyagolható, de funkciókban és használhatóság tekintetében egy rossz szó nem érheti a fejlesztőket. Nem rohad tehát az alma, jól működnek az újítások, de valószínűleg sokan bíznak abban, hogy a javítások idővel hatással lesznek a beszédre is. Nem ártana.

További, általunk kifelejtett újdonságokat, hasznosakat vagy kellemetleneket egyaránt, szívesen fogadunk kommentek formájában is.

Leonder, RauchR

Kategória: Bemutatók, Mobilos oprendszerek | A közvetlen link.

Porondon az IOs 7, az Apple okoskütyüinek új operációs rendszere bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Verica szerint:

  Sziasztok!
  Mariskát nem frissítették androidra is?

 2. DzsoniBoj szerint:

  Sziasztok!

  Nos azért az IPhone4 esetén az új IOS biza eléggé belassul sokszor. Nagyon éérezhető ugyan az Apple minden erőfeszítése annak érdekében, hogy ahol csak lehet, optimalizálták a sebességet, de VO-val egy-egy tevékenységhez szükséges reakcióidő biza jócskán megnőtt, ami az elviselhetőség alsó határát súrolja olykor.

  Ámbátor a 7.02-ben mégtöbb optimalizálást vélek felfedezni, véleményemet így is fenntartom. A készülék így sem használhatatlan számomra, de mindenképp csalódás a 6.1.3hoz képest.

  4S-en, 5-ön és IPad-en efféle gondok természetesen nem tapasztalhatók, de mi, akik IPhone4-gyel rendelkezünk, reméljük a legjobbakat. Lesznek még jócskán optimalizálások, amelyek egy-egy rendszerfrissítésben öltenek majd testet.

  Elvben az Apple is folyamatosan jegyzi az egyes észrevételeket, és remélhetjük, hogy egyet-egyet mi magunk is viszontláthatunk majd.

 3. adns szerint:

  Sziasztok!

  Bár jelenleg a 7.1.2 birtokában várjuk a 8-as iOS-t, azért leírnám, hogy aki 7.03 iOS-sal veszi meg az új almát, annak Marika néni a vezérlőközpontban csak sima gombokat fog olvasni, gomb, gomb, gomb. Ezt javítja a 7.04, vagy frissebb, úgyhogy senki ne ijedjen meg, nem ő tette hidegre a telefont!

 4. Verica szerint:

  Sziasztok!
  iPhone 4 s-n jól működik mostanában a i os 7? Milyen verziószámúra kell felfrissíteni?

 5. RauchR szerint:

  Sziasztok,

  A 4S tulajdonosok meg vannak elégedve az iOs 7 legfrissebb verziójával, de fontos tudni, hogy erre a modellre az iOs 8 is kijött már. Ennek az első verziója katasztrófa volt a 4S készülékeken, mostmár valamivel jobb a helyzet, de a vélemények eltérőek.
  Lassabb amúgy a 7-esnél a rendszer ezen a készüléken.

 6. Verica szerint:

  Köszönöm, és ez hogy működik? Megveszem, alapból 6-os van rajta, akkor hogy kell frissíteni?

 7. RauchR szerint:

  Én úgy tudom, hogy az új rendszert gyárilag rárakják a készülékre. Szóval ha régebbi szállítmányt fogsz ki, akkor még 7-es lesz rajta. A 6-os már ki van zárva. Újabb szállítmánynál meg elképzelhető, hogy 8-assal adják, de nem is tudom, meddig lehet még kapni újonnan IPhone 4S készüléket. Abban sem vagyok biztos, hogy lehet még.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>