QCast: a modern podcastkezelő alkalmazás

Pár éve egyre inkább elterjedtté vált olyan sorozatok (akár hang akár videó formátumban) közzététele az interneten, amit a felhasználók mintegy hírcsatornaként használhatnak. Vagyis feliratkozhatnak a kedvencük csatornájára, így egy új epizód megjelenésekor rögtön letölthetik és meghallgathatják azt. Cikkünkben egy kifejezetten látássérülteknek készített Podcast figyelő alkalmazást mutatunk be Windows operációs rendszerre.

Pár hónapja írtunk a Q-continum termékcsalád egyik szoftveréről, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy bemutassunk egy újabb, nagyon egyszerűen kezelhető, de sok funkciót kínáló szoftvert ugyanezen fejlesztőcsapattól.
Ahogy feljebb már említettük, a podcastok csatornáira lehetőségünk van feliratkozni, lényegében úgy, mintha ez egy rss csatorna lenne. Minden epizódhoz egy-egy hangfájl tartozik, egy hozzá mellékelt pár soros szöveges leírással.

Letöltés, telepítés

A letöltés t a QCast honlapján lehet megtenni. Válasszuk ki a Download hivatkozást, majd a telepíthető vagy a hordozható verzió valamelyikét. Itt kell megjegyezni, hogy a program nem ingyenes, átszámítva kb. 3500 Ft, viszont ingyenesen kipróbálható. Az ingyenesség ára jelen esetben az, hogy csak egy podcastot lehet kezelni.

Használat

A program feltelepítése után választhatjuk az aktiválást, vagy a demóként való futtatást. A másodikat aktiválva elénk tárul a QCast felülete.
Az alt billentyű lenyomása után megnyílik a program menüsora, ahol a nyilak segítségével közlekedhetünk.
A legfontosabb funkció a Podcast hozzáadása (Add podcast). A megnyíló ablakban megadhatjuk a podcast feed url-jét, amit a “check url” gomb lenyomásával ellenőrizhetünk. Ha a program megtalálta a podcast epizódokat, akkor hozzáadhatjuk a podcast listához.
Ha ez megtörtént, a QCast főablakában a nyilak segítségével mozoghatunk a felvett podcast csatornák között. Ha kiválasztottuk azon anyagot, amelyet meg szeretnénk hallgatni, a tab billentyűvel léphetünk az epizódok listájára. Itt is a nyilak segítségével mozoghatunk, és a tab újbóli megnyomására elolvashatjuk egy adott epizód leírását. Ha az epizódok listáján entert nyomunk, elindul annak lejátszása. Az escape gomb megnyomásával leállíthatjuk azt, az újbóli megnyitáskor a leállítástól folytatja a lejátszást. Ugyanezen ablakban, ha valamelyik epizódon lenyomjuk a helyi menü gombját vagy a shift+f10 kombinációt, akár le is tölthetjük a kiválasztott hangfájlt.
Egy adás lejátszása közben lehetőségünk van tekerni benne (ez szervertől és sávszélességtől függően igen lassan is működhet, de változtathatjuk a lejátszás sebességét is.

Összegzés

A programról (ahogy az a cikk terjedelméből is látszik), nem lehet túl sok mindent írni, ami a szoftver egyszerűségéből fakad. Megemlíthetjük még, hogy a felvett podcastok listáját kiexportálhatjuk és a későbbiekben visszatölthetjük a programba, esetleg érdekes lehet, hogy lehetőségünk van a különböző podcastokban keresni is, de ezeknek a felfedezését olvasóinkra bízzuk.
Végezetül pedig közzétennénk néhány hasznos Podcast feedet, szigorúan a teljesség igénye nélkül.

  • Gépház rádióműsor:

    http://gephaz.hobbyradio.hu/feed

  • NVDA EOcast:

    http://www.nvda.hu/feed

  • FSCast (A Freedom Scientific angol nyelvű podcastja):

    http://www.freedomscientific.com/FSCast/rss.xml
A bejegyzés kategóriája: PC, Számítógépes programok, Szórakozás, média
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>