Sam Vibe – Rádiózzunk akadálymentesen!

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy azt gondolta: szivesen vezetne egy rádió műsort, vagy csak egyszerűen szivesen játszaná kedvenc zenéit egy mindenki számára hallgatható csatornán. Akivel nem fordult még elő ilyesmi, lehet, hogy a cikk hatására kedvet kap.

Ugyanis a népszerű SAM Broadcaster-t is gyártó cég, a Spacial Audio termék-palettáján megtalálható egy felhőben működő szolgáltatás, melynek segítségével bárki nagyon egyszerűen üzemeltethet egy internetes rádiót.
Külön kiemelendő, hogy ez a megoldás teljes mértékben képernyőolvasó konpatibilis, sőt, még a gyengénlátókra is gondoltak, ugyanis a kliens-programban valamivel nagyobb betűméretet használtak az átlagnál. Egyszóval akadálymentesített megoldásról van szó.
Majdnem mindent kapunk: programot, tárhelyet, autoDJ-t, weboldalba helyezhető widgeteket/lejátszó kódokat. Mindössze pár perc, és már szólhat is a saját rádiónk (a weboldalukon azt írják: pontosan 11 percen belül elindulhat az új rádió). Egy tesztet megér!

Az említett szolgáltatás a SAM VIBe névre hallgat. Az ingyenes verzióban rendelkezésünkre áll 0.5 GB tárhely (a zenéknek), 2 db hallgatói slot (ennyien tudják majd egyszerre hallgatni a rádiót), valamint e-mail támogatás. Persze némi pénz ellenében akármikor frissíthetünk nagyobb csomagra, aminek nyilván jobb paraméterei vannak. (Az árazás itt tekinthető meg).

A SAM VIBE működési elve

A zenéinket a kliens-program segítségével fel kell tölteni egy távoli tárhelyre. Ha feltöltöttük, akkor a rádiónk összes beállítását szintén a programból végezhetjük el (indítás/leállítás, lejátszási listák, időzített lejátszás, stb). Ha mind ez megtörtént, és már nem akarjuk tovább nyomonkövetni az adást, akár be is zárhatjuk a programot, a sugárzás ugyanúgy megy tovább. Ez annak köszönhető, hogy az egész rádió egy szerveren megy, tehát a kliens-programmal lényegében távolról szabályozható a rádió. Ebből következik, hogyha A klienst egy későbbi időpontban megint megnyitjuk, újra láthatjuk, mi a helyzet a webRádiónk háza táján, és akár módosíthatunk is a működésén.
Ha a rádiónk már üzemel, két féle módon hallgatható: flash alapú webes lejátszóban, vagy natív lejátszóprogramban (pl. winamp).

A beüzemelés menete

Először is egy regisztrációt kell megejteni, ide kattintva. Itt a szokásos adatokat kell megadni: E-mail cím, név, cégnév (ha van ), telefonszám, ország, állam/megye. Ha a kitöltés sikeres, kapunk egy e-mailt a regisztrációkor megadott e-mail címünkre, amelyben felhívják a figyelmünket arra, hogy amennyiben nem használjuk a fiókunkat, az törlésre fog kerülni, valamint leírják 3 egyszerű lépésben, mit is kell tenni ahhoz, hogy elinduljon a saját internetes rádiónk.
Első lépésként le kell töltenünk a SAM Vibe kliens-programját amelyet ide kattintva tölthetünk le.
Letöltés után fel kell telepíteni, amely next, next, és finish műveletek sorozatát jelenti, ha ez megtörtént, már el is indíthatjuk a programot. Ezzel el is érkeztünk a második lépéshez. A program indulása után be kell jelentkezni, az e-mailben kapott adatokkal.
Ez után a beállítások szinkronizálása jön, ami el tart egy ideig, majd kapunk egy quick start wizardot, amely szintén 3 lépésből áll.
Először a “pick files to inport” gombra kell menni, itt ki kell jelölnünk jópár zenét, amit majd játszani fog a rádió. Ha megvolt a kijelölés, nemsokkal utána a program már el is kezdi feltölteni a zenéket a felhőbe, ez is igényel némi időt, persze az internet sebességünk függvényében.
Ha végzett a szinkronizálás, már csak a “start station” gombot kell aktiválni, és pár másodperc mulva már szól is a rádió!
Alap esetben egymás után hallhatóak a feltöltött zenék, de ezen variálhatunk, azon a kezelőfelületen, ami a rádió indulása után elénktárult. Ez egy viszonylag egyértelmű felület, jaws program esetén pc és jaws kurzorral elég átlátható, és akadálymentesen kezelhető. A készítői is a jaws-ot javasolják, Nvda-val nem teszteltük.
A kliens-program lehetőségei közé tartozik:

 • Rádió információinak megjelenítése
 • Rádió ki/bekapcsolása
 • Lejátszási listák szerkesztése
 • Műsorok/zenék időzítése
 • Zenei adatbázis szerkesztése (kategorizálás, törlés, új zenék feltöltése)

SAM VIBE webes felület (SAM VIBE Client zone)

A harmadik lépés már csak amolyan kozmetikázás: Lehetőségünk van belépni a SAM VIBE UserZone-ba, ahol megváltoztathatjuk rádiónk paramétereit, válthatunk nagyobb csomagra, intézhetjük a fizetést amennyiben plusz szolgáltatásokat kívánunk igénybe venni, továbbá itt van lehetőségünk legenerálni a html-es halgatási linkeket, ki/be tudjuk kapcsolni a sugárzást, valamint nyomonkövethetjük az egész rendszer státuszát. A belépés az e-mailben küldött adatokkal történhet. Ez a felület is egyszerű, letisztult, és akadálymentes, ami el is várható, hiszen a cikk elején már beharangoztuk, hogy akadálymentes projectről van szó.

Segítségkérés

A Support nagyon segítőkész, hiszen az e-mail végén felajánlják, hogyha bármi nem megy,
bárhol elakadnánk, írjunk bátran a hivatalos e-mail címükre. Sőt, napokkal később kapunk
még 1-2 elektronikus levelet is a postafiókunkba, amely semmiképpen nem spam, a mi dolgunkat próbálják megkönnyíteni pár jótanáccsal. A weboldalukon is találhatunk sok infót.

Végszó

Nagyszerű szolgáltatás, már csak az akadálymentessége miatt is. Sajnos az alap csomag nagyon kevés egy átlagos internetes rádió üzemeltetéséhez, de aki komolyan gondolja, semmiképpen nem ússza meg a fizetést, ugyanis semmi nincs ingyen.
Viszont ha valaki előfizet rá, egész jóminőségű rendszert kap cserébe!

Kategória: Szórakozás, média, Telekommunikáció, internet | A közvetlen link.

Sam Vibe – Rádiózzunk akadálymentesen! bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Zoli szerint:

  Sziasztok!

  Nos mivel évek óta foglalkozom rádiózással, lenne pár megjegyzésem.

  Előre bocsájtom, nem néztem alaposabban utána, a fentebb leírtakra támaszkodom.

  Azt mindenek előtt szögezzük le, hogy remek dolog az akadálymentesség, ezt mindenképp köszönjük és tiszteljük.

  Viszont a komoly szót én nem használnám ebben az esetben.

  Nézzük, miért?

  1.: A műsorfolyamba közvetlenül nincs lehetőségünk beavatkozni.

  Magyarul élőadásban szólni a hallgatókhoz.

  Maximum előre vételezett, úgynevezett konzerv műsorokat tölthetünk fel.

  2.: Ezzel együtt kizártunk mindenféle interaktivitást, nem tudunk PL. a weboldalon beérkezett üzenetekre reagálni, mondjuk nem tudunk élő műsorban vendéggel beszélni, erre persze így reagálni sem tudnak a hallgatók, kívánságokat teljesíteni.

  Azt már nem is mondom, hogy telefonokat műsorba kapcsolni végképp nincs lehetőségünk.

  3.: Nem látok itt lehetőséget a hangszínezésre, kompresszióra, STB.

  Pedig erre egy rádiónál nagy szügség van, hisz egyik zene hangos, másik meg halk.

  Persze erre vannak külső megoldások, de az azonnali kompresszióra is szügség van.

  4: Nem tudom, hogy a keverő szolgáltatás mennyire működik, hogy van-e egyáltalán?

  A rádió halála a csend.

  A zenéket, szignálokat, össze kell folyatnunk, egymásba kell úsztatnunk, hogy a hallgatóhoz egy összefüggő műsorfolyam jusson el.

  Nem gondolom, hogy ilyen feltételek mellett megérné fizetni egy nagyobb csomagért.

  Persze, csak néhány mindenki számára érthető dolgot emeltem ki.

  Ismét mondom, én komolyabb rádiózásról írtam.

  De játszogatni jó ez a lehetőség.

  Akinek kedve és türelme van, hajrá.

  Ezt már megmondta a kopasz is. :)

 2. Osillo szerint:

  A listen2myradio.com szolgáltatásával kapcsolatban van valakinek személyes tapasztalata? Az nem felhő alapú, viszont ez bizonyos tekintetben előnyt is jelent. Ha jól gondolom, ott a streamet közvetlenül a szervernek küldjük (töltjük fel), majd a hallgatók már a szerverhez kapcsolódnak, őket az szolgálja ki. A kérdés, hogy mekkora sávszéllel történik mindez arról a részről. Mert ez lehet elég jó megoldás. És persze a Zoli által jogosan hiányolt lehetőségek is így adottak, hiszen különféle rádiós programokkal operálhatunk gépünkön. A kérdés csak az, hogy ez esetben mivel “fizetünk” az ingyenességért cserébe. Gyanítom, hogy az se tud sok usert kiszolgálni.

 3. Osillo szerint:

  Mellesleg ha már ingyenes megoldás, akkor eltekintve a többi funkciótól, a 2 hallgató kiszolgálása rettentő kevésnek tűnik. Főleg, ha megnézzük, hogy manapság milyen sávszélességek állnak az átlag nethasználók rendelkezésére. Ha pl. valakinek van 1 Mbit/s maximális feltöltési sebessége az otthoni internetkapcsolata révén, akkor egy 128 kbps mp3 streamet “sugározva” maximum 8 usert ki tud szolgálni. Persze ez már necces, stabilan, akadás nélkül inkább hatot-hetet, attól is függően, hogy mellette éppen még milyen tevékenységeket kíván végrehajtani a gépén, magyarul hogy szükség van-e fennmaradó feltöltési sávszélre. Viszont ha az mp3 vagy éppen ogg adatfolyam minőségét visszaveszi 96 kbps-re, akkor az mondjuk még hallgatható, és annyival többen tudják stabilan hallgatni. Na de megmaradva a 128 kbps-nél, egy 2 Mbites feltöltés mellett már 16 hallgatóról beszélhetünk, és akkor számoljatok csak utána az ennél még jóval magasabb sebességek esetén is. Nagyobb városokban már viszonylag elérhető áron van egész komoly sávszélesség, pl. ha valaki egy 10 megás kapcsolattal kiszolgál max. 80 hallgatót, akkor azért az elég komolyan hangzik egy kevésbé ismert, amatőr netrádiót alapul véve, amit valószínűleg ennél többen nem is igen hallgatnának.

 4. Zoli szerint:

  Sziasztok!

  Osilo, nagyából minden szavaddal egyetértek, ami az utóbbi hozzászólásod illeti.

  Az előbbire pedig válaszolnék.

  Taglalás előtt jegyezzük meg, ahogyírtad is, szükségünk lesz egy adásvezérlő programra, melyek nem épp az akadálymentességükről híresek.

  Hosszabb tanulás után lehet használni, hisz én is dolgozom ilyennel.

  Ráadásul igen drágák legális formában.

  listen2myradio.com

  Nem használtam, mert ezt sem tartom túl sokra, viszont ismerem. Le is írom, mit tud és azt,, hogy mi a baj vele.

  A következő szám nem elírás.: 5000 hallgatót tud a szerver egyidőben kiszolgálni.

  Regisztrálnunk kell leendő rádiónkat.

  Először persze kitaláljuk rádiónk nevét.

  Majd megadjuk a kért adatokat.

  Megjegyzem, nem tudom, mennyire akadálymentes az adminisztrációs oldal felülete.

  Rádiónkhoz kapunk egy meglehetősen gagyi weboldalt, melyen van üzenőfal,
  automatikusan megszólal a rádió, Facebook plugin és egy kis mező, ahol a rádióról írhatunk néhány infót.

  Valamint azt hiszem, egy látogatottságmérő, de ez számunkra nem látható.

  Ill. kint van kicsit hülye formában a link, ahol Winamp vagy más lejátszó segítségével hallgatható a rádió.

  Az oldal felépítésén nincs módunk változtatni.

  Mindennek megszabott helye van.

  Persze angol nyelvű.

  Ill. természetesen tele van reklámmal.

  Felhasználók regisztrációjára lehetőség nincs.

  Bárki szabadon írhat az üzenőfalra.

  Na most jön a bibi.

  Ugyanis kimásoljuk az oldalról a linket és bedobjuk pl. Winamp-ba.

  És “Lőn világosság!” Szól!

  Ne kezdjünk el azért túlságosan örvendezni.

  Mert ez kb. egy órahosszáig tart.

  Utána akárhogy gyűrjüjük a lejátszónkat, nem fog zenélni nekünk.

  Az újabb egy óráért ismét fel kell mennünk az oldalra, megvárni, míg újra megszólal onnan automatikusan, majd ismét vinampnál Play és újra tombolhatunk egy kellemes órát.

  Majd ismét a weboldal, ismét egy órácska és így tovább.

  Nyilván ez azért van, hogy óránként megtekintsük a reklámokat.

  Az oldalon közvetlenül nincs ilyen probléma, de számunkra nincs lehetőség mondjuk hangerő változtatásra, szüneteltetésre, stb..

  Ismét mondom, nem tudom, az adminfelület mennyire használható.

  A felhasználói felület nagyából igen, bár a zene mindent elnyom.

  Egy Escape-vel elnémíthatjuk. És meglepődtem, mert ezt már tudja az új Firefox is.

  Igyekeztem minden részletre kiterjedő leírást készíteni.

  Persze a kérdéseket bátran ide.

  De ezekután azt hiszem, megfontolandó ez az ingyenes ajánlat.

 5. Osillo szerint:

  Kösz Zoli az ismertetőt, én speciel erre voltam kíváncsi. Az ingyenes szolgáltatásoknak mindig ára van, így vagy úgy, de kompromisszumokkal járnak együtt. Egyébként akkor összességében a listen2myradio nem olyan rossz, legalábbis látóként biztosan jó, megnyitja az ember a rádió oldalát, aztán a háttérben szólogat az. Még képernyőolvasóval se lenne ez gond, de ahogy írtad is, azért elvárná az ember, hogy tudjon pl. hangerőt változtatni. Majd megnézem, hogy ez pontosan hogy is néz ki, mert gyanús, hogy Flash alapú, akkor pedig Explorerből van rá némi esély, hogy tudjunk mi is kezdeni ezt-azt az oldal lejátszójával.

 6. adns szerint:

  Sziasztok! Ez a szolgáltatás fantasztrikusnál is sokkal jobb. Lassú, nagyon szuper.
  kb 50 mp amég Winampban betölt ez a kedvesség, ha van kedve. a hangminőséget inkáb nem is említem. Ja és amikor infót kívántam kérni a rádiómról akkor az ablakon ugrottam ki majdnem, ugyan is maximumon felordított ez az isten szutyka, így a lehető leg csapnivalóbnak találom. Ötletnek nem rosz, de ezzel a remek minőséggel a sztereó mikrofont odateszem a TV elé ugyan ezt érem el. Mondjuk az AAc adás egy fokot javít, de az is lehetne jobb mert nekem 48 KB alatt úgy szól mint mp3 96 alatt. Sajnálom hogy ilyen túl színvonalas, remélem egyszer a kedves fejlesztők meglátják azt hogy jééééé ez nem a legjob. Tehát, ötletnek szép de én maradok vagy a listen2-nél vagy veszek fizetőset ha akarok rádiózni, de mivel a gépem 0/24-ben megy így erről se nehéz egy rádiót röfögtetni… Sajnálom hogy ilyen kimutató vagyok ha valami nem tetsziik! :)

 7. adns szerint:

  Sziasztok!
  A Listen2 5000 vagy több hallgatót képes kiszolgli. Németországban, Egyesültkirályságban, és az Egyesült Államokban van szerverük. Valamint Kanadában. Ezek stabilak, én az egyesült királyságit szoktam használni. van Shoudcat 1-2 Icecast 2 meg videó szerver is. Csodás cucos!

 8. anna szerint:

  Sziasztok!
  Ahonnan lehet regisztrálni, azt az oldalt nálam nem találja.
  Ki tudnátok ezt javítani?
  Előre is köszönöm!
  Vagy ha nem ez a baj, akkor szerentém meg kapni azt a klinket ami működik hogy be tudjak regisztrálni.
  Üdv, Anna.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>