Skype akadálymentesebben: SkypeTalking

Rohanó világunkban a számítógépes programok egyre gyorsabban, és természetesen egyre okosabbra fejlődnek. Egyre szebb a felület, egyre intelligensebb minden szoftver. Azonban az akadálymentesítés sajnos már nem élvez ekkora prioritást, így gyakran a programok új verziói vagy részben, vagypedig teljesen használhatatlanná vállnak a képernyőolvasót használó emberek számára. Így vagy a képernyőolvasó alkalmazást kell felvértezni scriptekkel, vagy pedig külön segédprogramokat kell gépünkre pakolni annak érdekében, hogy egy adott program minden funkcióját ki tudjuk használni. Nincs ez másként a sokak által használt Skype alkalmazással sem.


Kevesen tudják ugyanis, hogyha feltelepítünk egy segédprogramot, sokkal kényelmesebben tudjuk majd használni a skype-t képernyőolvasónkkal, ami már csak azért sem hátrány, mert hamarosan szinte már csak ez marad, amint az msn szolgáltatása bezárja kapuit. (Korábban itt írtunk erről)

A segédprogram a SkypeTalking névre hallgat. Ennek segítségével gyakorlatilag akadálymenttesíthetjük a skype-unkat. Fel tudja olvasni automatikusan a skype értesítéseket, egyszerű billentyűparancsokkal lekérdezhető bármi: állapotváltozások, fájlküldések/fogadások, hívások, valamint természetesen a chat is könnyedén használható vele. Nagy előnye, hogy bármely képernyőolvasóval képes együttműködni, ami manapság használatban van. Aki nem képernyőolvasót használ, annak jó hír lehet, hogy a program braille támogatást is rejt. Szóval nincs kifogás: egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni!

A skypeTalking beszerzése, és telepítése

A program jelenlegi legújabb verzióját ide kattintva érhetjük el, a link megnyitása után a “SkypeTalking_0.9.6_Setup.exe” hivatkozást kell megkeresni, erre enterezvén már meg is kapjuk a letöltést, mentsük le kedvünk szerint.
A telepítő nagyjából szokványos, szinte mindent automatikusan csinál, egyértelműen menjünk végig a varázslón, és máris felvarázsoltuk gépünkre a segédprogramot.

Első indítás, konfigurálás

A skypeTalking az asztalra kirakott ikonnal, vagy a start menüben elhelyezett parancsikon segítségével indítható el. Indítsuk el!

Telepítés után engedélyezni kell a skype-ban, hogy a skypeTalking kiolvashassa az adatainkat a skype-ból, ez által válik lehetővé, hogy a segédprogram minden funkciója teljesen működjön. Ezt az alábbi módokon tehetjük meg:

 • A skypeTalking első indításakor a skype felugró ablakkal tudatja, hogy egy program hozzáférést kér. Egyszerűen alt-tabbal keressük meg az ablakot, majd tab-bal keressük meg az engedélyezés gombot, és határozottan nyomjunk rá Entert.
 • Amennyiben nem jelenik meg az ablak, az alábbiakat kell tenni:
  • 1. el kell indítani a SkypeTalkingot
  • 2. Nyissuk meg a skype-ot, és jelentkezzünk be
  • 3. A menüsorban keressük meg az eszközök menüt, és azon belül a “beállítások” menüpontot
  • 4. A beállítások fanézetében a le nyíl segítségével keressük meg a haladó beállításokat
  • 5. Shift+tab billentyűkkel keressük meg a “más programok hozzáférésének kezelése”-t, majd enterezzünk
  • 6. A SkypeTalkingot keressük meg a listában, majd tab-bal menjünk a “módosítás” gombra
  • 7. A megnyíló ablakban a nyíl-billentyűk segítségével állítsuk be a “Mindig hozzáférhet a skypehoz” opciót (választógomb), majd nyomjuk meg az enter billentyűt
  • 8. Zárjuk be az ablakot

Ha az engedélyezés sikerrel járt, hallhatjuk is a skypeTalking üdvözlő szövegét, melyben köszönt minket, és tudatja, ki az aktuálisan bejelentkezett felhasználó.

Most, hogy sikerült az üzembehelyezés, az alap funkciók már működnek is:
-Ha bejövő hívásunk van, jelzi, ki hív
-Ha üzenetet kapunk, az automatikusan felolvasásra kerül

Azonban testreszabhatjuk a program működését az opcióinál, melyet vagy a skypeTalking rendszertálca-ikonjára jobb egér gombbal kattintás->opciók, vagy a control+alt+shift+p billentyűparancsal érhetünk el. Ajánlott végigbogarászni egyszer, és rendesen belőni, igényeink szerint.

Vezérlés

A skypeTalking a háttérben fut, ezért különféle billentyűparancsokkal lehet vezérelni. Minden billentyűparancs a control+alt+shift+valami lenyomásából áll (a valami helyére mindig egy betű/szám kerül).
A leghasznosabb parancsok:

 • ctrl+alt+shift+r: Az utolsó chatüzenet megismétlése
  Egyszeri lenyomásra megismétli az utolsó üzenetet, kétszeri lenyomásra a fókusz a chatablak beviteli mezőjére kerül.
 • ctrl+alt+shift+e: Az utolsó esemény megismétlése
  A billentyűparancs leütésével az utolsó skype üzenetet ismétli meg a program. Ebbe a chat üzenetek, az állapotváltozások és a hívás státuszok is beletartoznak.
 • ctrl+alt+shift+i: A skype események ki és bekapcsolása
  A billentyűparancs lenyomásával ki és be kapcsolható a skype események bemondása. Ha ez be van kapcsolva, elhangzanak beállítástól függően az állapotváltozások, és minden skype esemény.
 • ctrl+alt+shift+back space: Az állapot megváltoztatása
  A billentyűparancs segítségével váltogattni lehet a különböző állapotok között (elérhető, elfoglalt, láthatatlan, stb.), az állapot a billentyűkombináció leütése után 1 másodperccel lép életbe.
 • ctrl+shift+alt+l: Az aktív hívás és a mikrofon állapotának bemondása
  A billentyűparancs lenyomásakor elhangzik, hogy van-e aktív hívás, ha igen, akkor a mikrofont lehet elnémítani, vagy feloldani.
 • Alt+Control+Shift+D: A hívás időtartamának bemondása
  Ha van aktív hívás, bemondja annak időtartamát órában, percben, és másodpercben.
 • ctrl+alt+shift+f: A legutolsó fájl átvitel státuszának bemondása
  A legutolsó kimenő/bejövő fájl adatai hallgatható meg. Ha a fájl átvitele még folyamatban van, elhangzik a fájl sebessége (kb/s), az, hogy hány mb érkezett meg a fogadó félhez, és mennyi idő van még a küldés befejezéséig.
 • ctrl+shift+alt+o: A jelenlegi állapot és a skype egyenleg bemondása
  Egyszeri lenyomásra a jelenlegi állapotot tudhatjuk meg (elérhető, rejtett, stb), kétszeri lenyomásra pedig a skype egyenlegünket.
 • ctrl+alt+shift+m: A Skype mottó bemondása
  Egyszeri lenyomásra az aktuális mottónk hangzik el (ha van), kétszeri lenyomásra egy ablakot kapunk, amelyben megváltoztathatjuk azt.
 • ctrl+alt+shift+q: A SkypeTalking bezárása
  A billentyűparancs segítségével bezárhatjuk a skypeTalkingot.

Végszó

Nagyon hasznos kiegészítő, egy funkcionális társ a mindennapokra, a skype mellé. Eleinte szokatlannak tűnhet, és hasztalannak, de pár napnyi használat után le sem akarjuk majd törölni gépünkről.
A cikk nem terjedt ki minden lehetőségre és beállításra, de a program súgójában minden hasznos infót megtalálni, mely telepítés után a C:\Program Files\SkypeTalking\help\hu\readme.html helyen található. Érdemes elolvasni!

Ha valakinek véleménye, tapasztalata van, esetleg netalántán helyesbítene valamit, a hozzászólás lehetősége itt is rendelkezésre áll!

A bejegyzés kategóriája: Számítógépes programok
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Skype akadálymentesebben: SkypeTalking bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Mate011 szerint:

  Egy kis apróság. A skypetalking 0.9.6 verzióban az állapotváltoztatás már kissé másképp működik, a ctrl+alt+shift+backspace billentyűt lenyomva egy lista tárul elénk, ahol a le illetve felfelé nyilakkal mozoghatunk az állapotok között. Az aktiválni kívánt állapotra egyszerűen nyomjunk entert. Egyébként valóban nagyon hasznos kiegészítő, valóban leegyszerűsíti a skype használatát.

 2. Osillo szerint:

  Nem használom a SkypeTalkingot, de az a hír járja, hogy nem nagyon fejlesztik tovább. Nem tudom, hogy ezzel kapcsolatosan mi a megbízható infó jelenleg, de az tény, hogy a 0.9.6 idén tavasszal jött ki, tehát több, mint fél éve. A Skype meg viszonylag dinamikusan fejlődik, tehát ha ezt nem követik a Talkinggal, akkor idővel nem lesz ok.

  • S.geri szerint:

   Sziasztok!
   Már régen fordítottunk Skype Talking súgót és hasonlókat. Talán azért nem olyan gond a fejlesztés elmaradása, mert nem a Skype felületéhez igazodik, tehát elméletben az változhat, hanem úgy kapja meg az információt. Ha ez a csatolófelület nem változik, elméletben nem muszáj fejleszteni.
   Viszont egy-két funkció még belekerülhetne. Pl., hogy fájlátvitelnél nem csak lekérdezni lehessen a státuszt, hanem, ha van várakozó fájlátvitel, el is lehessen vele indítani a fogadást, aktiválni lehessen a küldést.
   Jó lenne, ha a chatüzeneteket nemcsak az alt-kontrol-shift számokkal lehetne visszaolvasni, mert esetleg az adott tíz üzenetnél korábbiak is fontosabbak. A Skype felületén ez elég körülményes, de nem lehetetlen.
   Sajnos Jaws-zal nem működik teljesen együtt a program. Van, hogy ismeretlen függvényhívásokat kezdeményez és hasonló. Nem tudom az okát, de ez a hiba eltántorít sok jaws felhasználót attól, hogy az egyébként remek kis programot használja.
   Szerintem javítana a program népszerűségén, ha a billentyűparancsok egyszerűbbek lennének és nem az alt-kontrol-shift kombinációval kellene használni.
   A szándék érthető, ezeket a kombinációkat egyik képernyőolvasó sem használja, de ehhez – főleg az angoloknak – billentyűzetbajnoknak kel lenniük, hisz az egyik kézzel egyszerre három gombot is tartani kell, a másikkal egyet hozzányomni. Nekünk könnyebb, mert a jobb oldali alt egyúttal kontroll is. Ez sokszor hátrány is, mert az alt és baloldali betűs billparancsoknál át kell váltani angol billentyűzetre, hogy az alt normálisan használható legyen.
   Sajnos a beállításoknál azt nem lehet külön megadni, hogy az időt ne olvassa, csak magát az üzenetet, a kettőt – tapasztalataim szerint – csak együtt lehet ki- és bekapcsolni. Kár, mert gördülékenyebbé tehetné a beszélgetést, ha csak az üzenetek hangoznának el.
   Sajnos az is előfordul, hogy huzamosabb használat után nem minden üzenet hangzik el. Az NVDA újraindításával ez a probléma időlegesen orvosolható.
   Még fontos és kimaradt: az alt-kontrol-shift f1-f10 segítségével be lehet állítani, hogy kinek a chatjét figyelje a program.
   A többiekét is felolvassa, de az alt-kontrol-shift-1-0 számokra nem sorban, hanem csak az adott chat üzeneteit olvassa, ez pedig többablakos chatelés esetén igen hasznos.
   Én a magam részéről örülnék, ha tovább fejlődne, ha nem, akkor előbb-utóbb mind NVDA, mind Jaws esetén plug-in, ill. szkript után kell nézni.

 3. Zsolt szerint:

  Sziasztok!

  A JAWS ismeretlen függvényhívásainak nincs köze a skype talkinghoz. Az ismeretlen függvényhívás akkor fordul elő amikor egy olyan parancs lesz kiadva amihez nincs társítva semmi. Általában idegen szkriptek telepítése, eltávolítása, frissítése, vagy a megírt szkriptek módosítása okoz ilyen jelenséget.

 4. Tina szerint:

  Sziasztok!!! Jelenleg a Skype legfrissebb verzióját használom. Ki használja még a legfrissebb verzióval? Nálam egyszerűen nem működik… Semmilyen formában. Nem indul el, beállításoknál sem észleli a Skype…
  Teendők?
  Köszi a választ előre is.
  Üdv: Tina

 5. RauchR szerint:

  Szia!

  A Skype Talking elméletileg már jó ideje nincs támogatva, így a legtöbben már nem is használják. Ha viszont neked idáig jól működött, és csak a legfrissebb verziónál jelentkezett a hiba, próbáld meg letörölni a Skype talkingot, majd újra felrakni, esetleg ugyanezt megcsinálni az egész Skype alkalmazással. A siker viszont így sem garantált, a Skype talking három éve nem frissült, úgyhogy csak idő kérdése, hogy mikor avul teljesen el.

  • Tina szerint:

   Szia, most felraktam az újab verzióval, most tökéletesen működik… kíváncsi leszek, meddig. :D

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>