Szálljunk tovább a fellegekben

A cikk elmés címe természetesen nem valamiféle szenzációs, újonnan felfedezett őstehetség friss nótája, és nem is arról van szó, hogy szerkesztőségünkben rákaptunk volna a tudatmódosító szerek használatára, egyszerűen csak kipróbáltunk egy ígéretesnek tűnő szoftvert. Az alkalmazás olvasói ajánlásra került terítékre, funkcionalitását tekintve pedig arra jó, hogy a különböző felhőszolgáltatások tárhelyeire könnyedén felcsatlakozhassunk.
Az alábbiakban kiderül, mennyiben bizonyult jónak a program.

Nagyjából két héttel ezelőtt cikkeztünk az egyik nagy felhőszolgáltató klienséről és annak szolgáltatásairól, az internetes felhőt nem ismerők számára hasznos lehet, ha átfutják ezen írást, mielőtt kipróbálják a most tárgyalt alkalmazást.
Kiváltképp terjednek az ilyen és olyan, felhőn alapuló lehetőségek, s talán épp ezért, a bőség nagy zavarában nehéz lehet eldönteni, mit használjunk állandó jelleggel, esetleg inkább használjuk épp azt, ami egyszerűbben elérhető. Az egyszerű elérés jegyében készült most bemutatott kis szoftver is, amely a CarotDAV nevet kapta a keresztségben, mi pedig lecsaptunk rá.
Elöljáróban annyit szögeznénk le, hogy – mint ahogy azt a kommenteknél Gábor felhasználónk is megjegyezte -, nem a klasszikus értelemben vett szinkronizáló alkalmatosságról van szó, inkább úgy kell elképzelni a dolgot, mint egy kliens, amely az ftp tárhelyekhez hasonló módon kezeli a GoogleDrive, a Dropbox, a SkyDrive vagy a SugarSinc felhőtárhelyét. Fel tudunk tehát csatlakozni, fájlokat adhatunk hozzá, törölhetünk vagy módosíthatunk, de alapesetben semmi nem töltődik le a gépünkre, azaz nincs automatikus szinkron. Persze letölteni is van lehetőség a program helyi menüjében, de automatikusan és egyszerre ez nem valósítható meg. Ez persze nem is feltétlenül olyan nagy baj, sőt a mérleg másik oldalán ott van azon tény, hogy van összesen nagyjából 40 GB tárhelyünk (ha aktiváljuk a SkyDrive 25 GB-ját), és nem kell mindenféle háttérben futó bizgerét felpakolászni, ha ezeket használni szeretnénk. Alább látható, miként működik ez a gyakorlatban. Beizzítottuk tehát Freekockásnak kinevezett tesztkonfigurációnkat, és kipróbáltuk a CarotDAV-ot. A tesztet Windows 7 és Windows XP operációs rendszerek alatt egyaránt elvégeztük.

Letöltés, telepítés


Klikkentsünk ide, válasszuk a Download hivatkozást, és töltsük le a mindenkori legfrissebb verziót számítógépünkre. A zip fájl kicsomagolása után egy .MSI kiterjesztésű állomány oldja meg a gépre történő feltelepítést, szükségünk lesz viszont friss Microsoft NetKeretrendszerre. Install után a start menüben találjuk a CarotDAV-ot.

A szoftver kezelése

Kapcsolódás tárhelyhez


Tapasztalataink szerint az első indításra kissé sokat kell várni. Persze bízunk benne, hogy ez csak a mi leharcolt kockakonfigurációnk sajátossága, de ha nem, különösebben az sem baj, tíz-tizenöt másodperc alatt betölt. Komolyabb sokk senkit nem fog érni, ugyanis egy egészen egyszerű, letisztult felületet kapunk.
Első ablakunkban például máris elénk tárul a különböző létrehozott kapcsolatoknak a listája, bár túl sok ész nem kell azon tény megállapításához, hogy indításkor ez a lista minden kedves felhasználónál üres lesz. Ellenben bármikor megtölthető! Az alt billentyűvel elérhető fájl menüben tudunk új kapcsolatot hozzáadni a new connection parancs kiválasztásával.
Ha megtaláltuk az erre vonatkozó opciót, enterrel aktiváljuk azt, majd a tab billentyűvel válasszuk ki, mely tárhelyhez szeretnénk csatlakozni. Tabbal és enterrel lesz a legegyszerűbbb és a legkényelmesebb.
Rövid tesztünk során a SkyDrive, a Google drive és a Dropbox tárhelyére pofátlankodtunk be ezzel a kis szoftverrel.
Ha az olvasó kitabozta, hová csatlakozna, enterrel hagyhatja azt jóvá.
Ekkor minden esetben egy szabványos párbeszédpanelt kapunk, amely arra szolgál, hogy elnevezzük a kapcsolatot. Az aktív szerkesztőmezőben tudunk egy nevet adni, ez fog később megjelenni a listában, miután a CarotDAV-ot elindítottuk. Tabbal esetleg körülnézhetünk, vannak-e minket érdeklő beállítások, megadható például, hogy a program kérje el a hitelesítési adatokat minden alkalommal, netán kapcsolódjék automatikusan, beavatkozás nélkül. Utóbbi esetben a program főablakában elég lesz egyszerűen ráenterezni a kapcsolatunkra.
Miután megvagyunk, tegyünk kísérletet a csatlakozásra, azaz válasszuk az újonnan létrehozott kapcsolódási pontot. Ekkor tárhelytől függően több dolog történhet. A google drive-ra történő kapcsolódás esetén például a megjelenő ablakban egy linket kapunk, amelyre ráenterezvén a webböngészőnk kinyit egy oldalt, amely a Google fiókunkba visz. Elsőként be kell jelentkeznünk a gmailes nevünkkel és jelszavunkkal, majd megkérdezi tőlünk a Google, hogy valóban hozzáférést engedünk-e a CarotDAV szoftvernek tárhelyünkhöz. Ha igennel válaszoltunk, megjelenik egy szerkesztőmező, amely egy azonosító kódot tartalmaz. Ezen kódot kell bemásolnunk a CarotDAV programba, így azonosítjuk magunkat és a szoftvert.
A SkyDrive-nál kissé más a helyzet. Ha kapcsolódunk, egyszerűen bekéri a Microsoftos nevünket és jelszavunkat, webböngészőre tehát ilyen esetben nem lesz szükség.
Ha Dropboxot szeretnénk beállítani, a Google drive-hoz hasonló módon kell eljárnunk, meg kell tehát látogatnunk egy linket, amely bejelentkezés után megkérdezi, szeretnénk-e beengedni a programot a fiókunkba.

Fájlműveletek, menü


A kapcsolat belövését követően már meg is jelenik aktuális tárhelyünk. Viszonylag akadálymentes a dolog, a nyilakkal tudunk nézelődni a tárhelyen lévő fájlok és mappák között, a menügombbal pedig szemügyre vehetjük az elvégezhető műveleteket. Érdekes és ugyanakkor fontos tapasztalatunk, hogy a program ezen része, főként a helyi menü, az NVDA képernyőolvasónak okozott némi fejtörést. Lassabban reagált, a Jawsnál kissé többet gondolkodott, és olyan is előfordult, hogy egy menüpontnál megragadt, ilyenkor több lenyíllal sikerült csak felébreszteni és arrébb löködni. Mi épp ezért a menüben történő mozgáshoz a navigátor kurzort használtuk, azaz nvda gomb +num4-gyel felfelé, míg nvda gomb +num6-tal lefelé haladtunk a menüpontok között, így tökéletes volt.
Jaws-nál használhatóak a nyílbillentyűk is, itt nincs szükség arra, hogy seggbe rugdossuk a lustaságáért.
Lényegében a program funkcionalitása a főablakra és a helyi menüre korlátozódik. A Download menüparanccsal letöltünk egy adott állományt, a Paste funkciót használva feltölthetünk valamit, de új mappákat is létrehozhatunk, egyéb dolgokra meg egy ilyen alkalmazásban nem igazán lesz szükségünk.

Viszont pár helyen azért látszik, hogy van még hova fejlődni, néhány alkalommal ugyanis egy fájl beillesztését, feltöltését követően néhány másodpercre előtűnt egy RunTime Error ablak, ettől függetlenül a feltöltés megvalósult. Kíváncsiak lennénk, vajon mi okozhatja ezt, de ha elnézőek vagyunk, akkor kijelenthető, hogy magát a feltöltés funkciót nem rontja el, használható marad a dolog.

Végszó


Van pár háklia, tökéletesnek nem mondanánk, de bőven használható. Sőt, bizonyos esetekben életmentő lehet. Összeadván egészen nagyméretű tárhelyek kezelésére is alkalmas, a menüs NVDA mizériától eltekintve egészen akadálymentes is, így szerintünk bátran lehet vele tenni egy próbát. Annál mindenesetre előnyösebben megússzuk, mintha minden egyes szolgáltató kliensprogramja a háttérbe fészkelné magát a gépünkön, mi meg kapkodhatnánk a fejünket, mi ez a sok automatikusan induló vacak. Reméljük, a fejlesztés folytatódni fog, addigis aki nagyon odavan a fellegekért, egész nyugodtan nézze meg, mit tud ez a kis program, hátha beválik.

Kategória: Számítógépes programok, Telekommunikáció, internet | A közvetlen link.

Szálljunk tovább a fellegekben bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Osillo szerint:

  Az automatikusan induló kliens programokhoz annyit szólnék hozzá, hogy azért az simán kikapcsolható, tehát csupán beállítás kérdése. Így nem kell, hogy feltétlenül mindegyik a háttérben folyamatosan fusson. Ugyan csak a Dropboxot használom jelenleg, de feltételezem a többinél is opcionális az, hogy indul-e arendszerrel a program, vagy sem.

 2. Osillo szerint:

  Jah, és egyébként biztos az, hogy ha valaki a CarotDAV-ot felrakja, akkor nincs szüksége egyik kliensre sem utána? Arra gondolok, hogy pl. ha a Dropbox publikus megosztását használná valaki, akkor az megoldható a CarotDAV-ból is?

 3. RauchR szerint:

  Nyilván kikapcsolható minden, de ha például megnézzük a Google kliensét, már önmaga az három folyamatot indít be nekünk a rendszerrel, a drive, az update, és valami harmadik akármi, utóbbi hirtelen nem jut eszembe.
  Az automatikusan induló alkalmazások természetesen minden egyes telepített programnál kikapcsolhatók, de egyrészt a rengeteg updater meg miegymás nem igazán veszi figyelembe a felhasználó igényeit, hogy egyáltalán kell-e neki vagy nem, másrészt a tény akkor is tény, ha négy felhőszolgáltatót szeretnénk használni, akkor négy kliensre van szükség.
  Nem is kifejezetten a kedvenc felőszolgáltatónk kliensének a kiváltására alkalmas ez a kis szoftver, hanem arra, hogy amennyiben hirtelen kell valami, mondjuk google docs, akkor ott legyen ez a szoftver, bármikor, kéznél. A dropboxomat én sem cserélném le erre, de erről nem is szólt a teszt.
  Mindenkinek a szabad döntése, hogy telepít négy kliensprogramot, vagy kipróbálja ezt. Úgyis a felhasználó fogja eldönteni, melyik számára a kényelmesebb és melyik funkció elégíti ki, mi egyszerűen hírt adtunk róla és teszteltük.

 4. adns szerint:

  Akkor én is kérdezek, illetve én kérdezek. A Skydrive 25 gb-os tárhelye ignyenes, vagy pedifg a pénztárca cipzárjának végét kell megfogni?

 5. RauchR szerint:

  A nálam jobban értesültebbek majd kiegészítenek, de én úgy tudom, hogy ingyenes, a manage storage oldalon kell a free upgrade opciónál aktiválni. Viszont egyesek azt mondják, hogy csak azok számára érhető el ingyen, akik egy bizonyos idő óta használják a szolgáltatást, de ezzel kapcsolatban más valószínű többet tud.
  A Google viszont épp ma jelentette be, hogy 15 GB-nyira emeli az ingyenes tárhelyet a jövő héttől. Ez viszont mindenki számára ingyenes, noha nem 25, de ez sem kevés.

 6. adns szerint:

  Google-on nem is csodálkozom, mert 100 %-ig a felhasználókért.
  Például 10 gb Gmail tárhely amiből jó ha 50 mb-t elhasználtam, az hogy az Androidos ketyeréim simán szinkronizálnak, az hogy a Play áruház is kitűnő. Hajrá Google
  :)
  Amúgy Skydrive se rosz, bár én még mindig Dropbox vagy Drive. Hogy miért? Azért, mert a Skidrive-hez kell egy Microsoft fiók, különben no letöltés.

 7. RauchR szerint:

  Mondjuk ez minden szolgáltatónál hasonlóképp van. Sky drive-hoz Microsoft fiók, Google drivehoz google fiók, Dropboxhoz dropboxfiók. Különben no letöltés. Meg feltöltés se.

 8. adns szerint:

  A Dropboxnál letöltésnél nem kell a fiók, a mai világban meg szinte mindenkinek van Google fiókja. viszont szerintem a Microsoft fiók az nem annyira népszerű.

 9. RauchR szerint:

  Ezzel kapcsolatban viszont én is kérdeznék.
  Nem használok napi szinten Google drive-ot, dropboxolok az ADNS által részletezett okok miatt, viszont google drive-ban is lehet publikus, mindenki számára elérhető linkeket kreálni? Olyanra gondolok, hogy esetlegesen az is letölthesse, aki nem rendelkezik google fiókkal.

 10. Osillo szerint:

  A korábbi felhős cikkben az vagyon írva, hogy publikus linkek a letöltéshez nem készíthetők a Drive-val. Vagy akkor mégsem 100%?
  Egyébként ha jól tudom, a Live ID elég a SkyDrive-hoz, az pedig szerintem sokaknak van, ha másért nem, a korábban oly népszerű Messenger miatt szinte biztos. Vagy rosszul tudom, és az nem elég önmagában? Szerintem elég, hiszen a koncepció ugyanaz, mint a Google fióknál, vagyis hogy a Live ID-val elérhető minden.

 11. RauchR szerint:

  Live ID százszázalék, hogy elég, ezt próbáltuk is, gyakorlatilag ez a Microsoft fiók.
  Azért kérdeztem meg, mert a teszt során a publikusnak szánt linkek esetén is mindenféleképpen google fiókos bejelentkezést kért a drive, ellenben egyik ismerősöm égreföldre esküdözött azóta, hogy ő már találkozott olyan google drive-os linkkel, ami nem kérte el google flehasználói adatait. Ezért gondoltam, hogy együtt talán többre jutunk, hátha valaki készített hasonlót és esetleg a teszt során alaposan benéztük.

 12. adns szerint:

  A Drive-ban tudommal lehet csinálni Public linket. A Skidrive-hoz nem kell account, akit érdekel írjon mailt, és megírom neki, nemtudom ide mennyire kéne kiírni.

 13. Szabó Gábor szerint:

  Sziasztok!

  Király lett a cikk és köszönöm, hogy ilyen gyorsan reagáltatok. Egyfelől csatlakozom az előttem szólókhoz, a Dropbox kliensét én sem cserélném le. Az is igaz, hogy elvileg akárhány felhős klienset feltehetsz a gépre, legfeljebb az automatikus indulást kikapcsolod. De én is olyan vagyok, hogy nem szeretem, ha valami feleslegesen van a gépemen, illetve igyekszem féken tartani az alkalmazásokat, mert az ember észre sem veszi, és szegény Windows már ki sem látszik a rengeteg telepítés alól. De ez a progi igazából azért izgatta a fantáziámat, mert van hordozható verziója is, ami egy újabb lépés egy nagyon tuti hordozható iroda irányába.

  Mégegyszer köszönöm!

  • Gàbor szerint:

   Sziasztok!
   Ha màr ennyit volt szó a Dropboxról.Megtudnà valaki mondani hol lehet be vagy kikapcsolni a frissítéseket?
   Ismeri itt valaki az X Marks szolgàltatàst?

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>