Szoftverajánló: ATubeCatcher

Mai szoftverajánlónkban megnézünk a milliónyi alkalmazás közül egyet, amely segítségével a Youtube videómegosztó oldalról lelophatjuk a videókat, és azokat akár mp3-ba is elmenthetjük.

A Youtube – esetleg Tecső -, szinte majdnem minden internetező számára ismert. Boldog és boldogtalan videókat töltöget rá, amelyeket aztán megosztogat a közösségi oldalakon, így meg lehet nézni egy jól sikerült koncert néhány részletét, egy viccesnek szánt hang és képsorozatot, vagy akár a Rozalinda legromantikusabb jeleneteit is.
Persze a világ nyugatabbi felén (is) általában mindenben nagyon hamar meglátják az üzletet és a reklámot, ennek eredményeként mára nagyon sok zeneszámot is találunk a Youtubeon, amelyek meghallgatásához mostanság sok esetben végig kell szenvednünk egy néhány másodperces hirdetést. Olyan üzleti modell is létezik, amelyben egyenesen a kiadó vagy az aktuális zenekar tölt fel előzetesként pár számot, klipeket, kedvet csinálván ezzel a legújabb alkotásukhoz. Meg hát persze rengeteg olyan zeneszám is fenn van, amelyet magánszemélyek töltöttek fel, a kiadók és a jogvédő szervezeteik pedig torkukszakadtából tiltakoznak, hogy az ilyen tartalmakat a szolgáltató szervezetnek tessék azonnal eltávolítani. Erre persze a tulajdonos Google cégnek nincs se elegendő kapacitása, sem érdekeltsége, így aztán rengeteg dolog megtalálható a Youtubeon.

De minket igazából most nem is ennek a kérdésnek a morális vetülete érdekel, hanem az, hogy ha már ezek az anyagok egyébként is fenn vannak, akkor jöjjenek is le onnan, egyenest tulajdon számítógépeinkre.
Rengeteg ilyen letöltő alkalmazás létezik, s természetesen az általunk bemutatottnál lehetnek szebb, jobb, egyszerűbb és akadálymentesebb programok is, ezekről kommentek formájában lehet szabadon értekezni. A mi tapasztalataink szerint a TubeCatcher nevezetű fejlesztés egészen megbízhatóan szedegeti le a Youtube videókat, és ha nem is a legakadálymentesebb, azért használható.

Letöltés, telepítés

Nagyjából havi rendszerességgel jönnek ki új verziók, így az itt közölt információk változhatnak, de ha úgy látjuk, hogy van érdeklődés a program iránt, igyekszünk mi is reagálni ezen változásokra és közölni azokat.
A program letölthető a Fejlesztők hivatalos oldaláról, a főoldalon megkeressük a Download hivatkozást (az oldal tetejéről indulván hamar ráakadunk), majd az újonnan megjelenő oldalon H billentyűvel a megfelelő címsorra ugorván, ismét a Downloadra kattintunk.
Ezt követően a telepítőprogramot le is tölthetjük, majd letöltés után el is indíthatjuk.
A telepítővarázsló a szabványos elemekből építkezik, next gombokat kell keresgetni a tab billentyűvel, a dolog viszont mégis árnyaltabb ennél egy kissé, tudniillik van ezen telepítőprogramnak egy igen kellemetlen szokása: hívatlan programokat telepít a gépünkre a letöltő szoftveren kívül, ha nem figyelünk. AZ egyik ilyen kéretlen förmedvény az ASK ToolBar névre hallgat, a másik pedig a PC SpeedUP nevezetű mocsok, amely talán más konstrukcióban talán értékelhető, de nem úgy, ha kéretlenül telepszik rá a gépünkre. Ezen programok elméletileg a TubeCatcher telepítőjében választhatók ki, és alapvetően ki vannak jelölve telepítésre, a probléma az, hogy akadálymentesen nem is tudjuk ezen kijelöléseket megszüntetni. Az NVDA áttekintő kurzora tapasztalataink szerint itt nem használható, a Jaws-kurzor pedig olvas ugyan címkézetlen bejelölt elemeket, de hiába kattintunk ezekre bal egérgombbal, a kéretlen programok telepítése így is megtörténik. Megoldást jelent viszont egy igazi barbatrükk, ami nem más, mint hogy egyszerűen kapcsolódjunk le a hálózatról a TubeCatcher telepítése alatt, ergó kapcsoljuk ki az internetet. Így egyik alkalmazás sem telepszik ránk az eredetin kívül, igaz ugyan, hogy a telepítő jó sokáig elszöszmötöl, de megéri, hisz ellenkező esetben a fölösleges ASK Eszköztárat és PCSpeedUp programot kénytelenek leszünk utólag eltávolítani – már ha nem tartunk rájuk igényt.
Ha erre kerülne sor, az eltávolítást a vezérlőpulton keresztül végezhetjük el, Windows Vista és 7 esetén a programok és szolgáltatások menüpont alatt, míg XP-nél a programok telepítése és törlése alkalmazásban.

A program kezelése

Ha telepítésnél beállítottuk, kapunk egy parancsikont Windowsunk asztalára, amely a(z) ATubeCatcher nevet viseli. Kevés ennél agyamentebb programnévvel találkoztam életem során, de funkcionalitásban jó. Indítsuk tehát el, és nézdegéljük meg, hogy is néz ki.
Adott egy szerkesztőmező, amely mezőbe az aktuálisan letölteni kívánt videó url-címét kell bemásolni. Ha ezt előzetesen a control+c billentyűkombinációval megtettük, beilleszteni már nem kell, ott fog mosolyogni ránk a videó http-vel kezdődő címe a mezőben. Néhány tab billentyűt lenyomván elérkezünk az OutputProfile kombinált listába, ahol azt választhatjuk ki, milyen formátumban szeretnénk gépünkön látni a videót, esetleg annak hangját. Rengeteg formátum közül választhatunk, videó és hangformátumokból egyaránt, a nyílbillentyűkkel tudjuk kijelölni, melyikre van szükségünk, a program pedig megjegyzi ezt.
Ha kijelöltük például az mp3-at, tab billentyűket használván elérkezhetünk a browse(tallózás) gombhoz, erre szóközt ütvén jelölhetjük ki, hová szeretnénk letölteni, ez alapesetben a dokumentumainkban lévő videók mappa.
Érdekes dolog, hogy sem Jaws, sem NVDA nem képes teljes mértékben felolvasni a programot, Jaws a legtöbb tab gombokra süket, NVDA pedig ismeretlen vezérlőelemekre hivatkozik. Magát a letöltést sem a tab gombbal találjuk meg, hanem képernyőolvasó szoftverünk szolgáltatásaival.
NVDA áttekintő kurzorával és a Jaws-kurzorral is megtaláljuk a download lehetőséget, a program jelen formájában a Pause és a Cancel gomb mellett helyezkedik el. Kattintsunk tehát rá, azaz navigáljunk oda a képernyőolvasónk kurzorával, és használjuk a bal egérgombot. Ekkor a letöltés elindul, majd a konvertálás is megtörténik, az eredményünket pedig megleshetjük abban a mappában, amit kijelöltünk.

Egyebek

Vannak olyan videók, amelyek a Youtubeon több formában is elérhetőek, azaz több, különböző minőségű videoanyag is rendelkezésre áll. A program a letöltés indítása után megkérdezi, mely anyagot választjuk, ezt pedig szintén csak Jaws-kurzor, esetleg áttekintő kurzor használatával lehet kivitelezni. Ha nem választjuk ki egyiket sem, a program néhány másodperc elteltével határozott döntésre jut, és belekezd az egyik videóvariáns letöltésébe.
Elméletben komplett youtube csatornákat is letölthetünk, ehhez szintén az adott csatorna youtube-os címére van szükség, a videókat pedig akár egyenként is kijelölhetjük, ez a funkció viszont nemhogy nem akadálymentes, még hibákat is eredményez, ilyenkor ugyanis a megadott formátumba történő átkonvertálás nem mindig történik meg.

Összegzés

Hemzseg az internet a hasonló célzattal készülő programoktól, mi is kipróbáltunk néhányat, és hibáival együtt ez tűnik számunkra a leghasználhatóbbnak. Természetesen mi sem próbálhatunk ki mindent, így kíváncsian várjuk olvasóink véleményét az alább látható komment funkció által, mit használnak erre a célra.
Mindenesetre egy gyakran frissülő, karbantartott szoftverről van szó, kár, hogy külön óvintézkedéseket kell tennünk, hogy a telepítő ne szemetelje tele nagy becsben tartott számítógépünket.

Kategória: Számítógépes programok, Szórakozás, média | A közvetlen link.

Szoftverajánló: ATubeCatcher bejegyzéshez 19 hozzászólás

 1. Bálint szerint:

  Sziasztok.
  Free youtube downloader esetleg?

 2. RauchR szerint:

  Hali,

  Nagyon régen azt is használtam, de valami igen nagy bajom lehetett vele, ami miatt letakarítottam, aztán egyre több helyen láttam ezt a bizonyos TubeCatchert, itt a szerkesztők közül kb mindenki azt használja, de persze ha van jobb, akkor hajrá. Te használod ezt a free youtube downloadert? Jól működik?

 3. Osillo szerint:

  Valóban ezermillió ilyen célú program létezik, jómagam egyszer belefutottam egy olyanba is, ami a vírusirtó szerint a háttérben folyamatosan azzal próbálkozott, hogy valami igen gyanúsnak tűnő URL-címről valószínűsíthetően kártékony, de legalábbis kéretlen tartalmat töltsön le. Mondanom se kell, ezáltal egészen kimagasló százalékban sikerült a processzort is megterhelnie, ergo nem kímélte az erőforrásokat. Ez ha minden igaz szimplán YouTube Downloader névre hallgatott. Ebből is nyilván van ezerféle verzió, mindenesetre ez az eset óta én amennyiben tehetem, messziről kerülöm az ilyesfajta alkalmazásokat. Gondolkodom azon, hogy kéne kerekíteni egy cikket a téma nyomán, és bemutatnék más egyéb lehetőségeket is ezen túlmenően.

 4. RauchR szerint:

  Sokan örülnénk egy a fentebb említett cikknek.
  Rákerestem tegnap a Free Youtube Downloader kulcsszavakra, és lényegében az első három találat máris különböző programokat hozott ki, ezek között szerepelt a Free Youtube Download nevezetű alkotás, a szimpla Youtube Downloader, illetve egy, Youtube free download nevezetű alkalmazás is.
  Annak idején próbáltam egy web alapú letöltő alkalmatosságot is, ez viszont sok videót egyszerűen figyelmen kívül hagyott. A cikk tárgyában szereplő TubeCatcher ilyet még nem követett el, viszont igen, aktív internetkapcsolat esetén ez is a gépre rakosgat pár kellemetlen cuccost.

 5. oaron szerint:

  Én egy youtube mp3convertert használok, szerintem egész jó. Webes a cucc, eddig még mindent letöltött. :) Sajnos nem cd minőségű a letöltött anyag, deazért hallgatható.
  http://www.youtube-mp3.org/

 6. Verica szerint:

  http://www.flvto.com
  és
  http://www.youtube-mp3.org
  -ot használok, azután hogy a
  http://www.dvdvideosoft.com
  -ról letölthető free youtube to mp3 converter befrissült. Pedig azt jól lehet használni 9-es jawssal is és jó minőséget produkál. Hasonlított a cikkben említett programhoz. A fent írt 2 oldal, amit használok egy nagy nulla!

 7. Zoltán szerint:

  Sziasztok,
  érdemes rá pillantani a final video downloader programra.
  Letölt,
  konvertál letöltés után, és a gépen találhatókat is konvertálhatjuk vele,
  mp3,mp4, avi, mpg-be/ba,
  hogy néhányat emlitsek.
  Ingyenes, és teljesen akadájmentes…
  http://www.finalvideodownloader.com

 8. Andor szerint:

  Tegnap fel telepítettem a tubecatchert és nagyon jól működött,tőltöttem is le,de ma akadt letőltésközben egy problémám.
  Amikor elindítom a letőltést a következőt írja ki:
  —————————
  Error 404
  —————————
  Error del servidor. HTTP/1.0 404 Not Found. Please try again later, if the problem persist:

  -Try to use StreamCatcher Mode

  -Download the latest update

  -Go to Help->Download and Reinstall aTube Catcher

  -More information on http://atube-catcher.dsnetwb.com
  —————————
  OK
  —————————
  Milehet a baj vele?
  A segítségeket előlre is köszönöm

  • Osillo szerint:

   Próbálkoztál azóta többször is? Próbáltad többféle videóval is? Mindegyiknél ugyanezt a hibaüzit kapod?
   A del servidor szvsz spanyol lehet, és ugyan nem tudok spanyolul, feltételezem olyasmit jelenthet, hogy szolgáltatás törölve, vagy hasonló. A lényeg, hogy a 404 Not Found egy szabvány HTTP szerveres hibaüzenet, jelentése pedig, hogy a kérésben szereplő cím nem létezik. Ebből arra merek következtetni, hogy talán az aTube Catcher által használt szerverrel van gond. Írom mindezt úgy, hogy valójában nem ismerem a program pontos működését. Amivel érdemes lehet próbálkoznod még a hibaüzi alapján: próbálkozz StreamCatcher módban, vagy töltsd le a legújabb frissítést. Ill. újra is telepítheted a progit, de szerintem ez játszik itt a legkevésbé, mint használható megoldás.

   • Andor szerint:

    Nekem is hasonlótippem volt, hogy valami bibivan a cuccal,amit leakarok húzni,mert van amit tőltött,de aztán bármit belőttem, nem,de majd rá nézek, hogy most miujs vele.

 9. RauchR szerint:

  Én nagyjából tíz perccel ezelőtt használtam néhány videó letöltésére, és gond nélkül lehúzta őket. Tegnap nem használtam, így nem tudom, vajon ez a hiba globális volt-e, lényeg, hogy nálam most jó, bízzunk benne, hogy nálad is az lesz.

  • Andor szerint:

   lehet, hogy a gond az is volt, hogy google-on rákerestem egy adott cuccra és onnan kimásoltam a linket,de volt ami igy nem ment, fogtam megnyitottam elkezdődött a vidi és ugy másoltam ki a linket és ugy szedtem. A lényeg, hogy most műkszik,remélem, hogy fog is, mert nagyon jó kis progi.

 10. Verica szerint:

  Az ixconverter.net nálatok sem működik? Nekem újabban kiírja, hogy az internet explorer nem tudja megjeleníteni a weblapot.

 11. Verica szerint:

  Most már újra létezik az oldal.

 12. Zsolti szerint:

  Sziasztok!

  Nekem a telepítésnél sikerült kivenni a kéretlen alkalmazások jelöléseit JAWS kurzor és bal egér kattintással. Nem települtek fel ezek után.

 13. RauchR szerint:

  Megpróbálom én is követni a példád, épp tegnap jött ki egy frissebb verzió, ott kipróbálom a módszert. Legutóbb, amikor próbáltuk, általában ugyanúgy felment minden limlom, persze lehet, hogy csak mi nem voltunk kellően ügyesek.

 14. Verica szerint:

  Találtam egy oldalt, igaz, nekem három video-ból 0-t tudott leszedni. Azért hátha valaki több eredményt ér el.
  http://www.flv2mp3.com

 15. Verica szerint:

  Lelkesen vadászom az online letöltőoldalakat, íme egy újabb, amit megtaláltam. Úgy hallottam, hogy ez a dvdvideosoft online változata, de ez nem biztos. Eddig ezzel értem el a legtöbb eredményt!
  http://www.vidtomp3.com

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>