Szoftverajánló: TapinRadio

Rádiózni jó dolog, de könnyen lehet, hogy a Magyarországon elérhető, egyre szűkösebb rádiókínálat nem mindig elégíti ki a nagyérdeműt. Így bemutatunk egy nagyon népszerű, nagy felhasználói tábort magáénak tudható alkalmazást, amely rádiók hallgatását teszi lehetővé, interneten keresztül, mindezt egyszerű, átlátható módon és akadálymentes felülettel.

Átalakulófélben van a rádió technológiai háttere is, digitalizált világunk a jó öreg, recsegős sistergős találmányt is meg kívánja reformálni. Egy időben például nagyon pozitívnak számított, ha a modernebb telefonokba fm rádiót is beleépítenek a gyártók, de a mai csúcskészülékekből már egyre inkább kifelejtik. Ennek oka számunkra egyelőre tisztázatlan, mert akármilyen jó minőségű is lehet az internetről származó médiafolyam, utazás közben például egyenesen lehetetlen ennek folyamatos használata. Kezdvén ott, hogy egyszerűen nincs kiépítve olyan mobilhálózat, amely egy hosszabb vonatút közben maradéktalanul kiszolgálhatná az igényeinket, sőt, az internetes rádió adatforgalmat is jócskán generál, amelynek árát bizony kis hazánkban is megkérik. Így míg a hagyományos FM alapú rádiót mindenféle közvetlen költség nélkül a fülünkbe bűvölhetjük, az internetről érkező adás egyszerre költséges és megbízhatatlan is.
Ez alól kivételt képez, ha a rádiót otthon, vezetékes internettel hallgatjuk, hisz a jelen konstrukcióban, korlátlan előfizetés esetén ez nem von maga után külön költséget, és elég stabil is a hosszútávú használathoz.

A Tapin radio ezt kívánja meglovagolni, s teszi ezt egészen sikeresen, sőt az új verziók már fel vannak készítve a képernyőolvasóval történő használatra.

Letöltés, install

A TapinRadio alkalmazás az utóbbi másfél évben igen sokszor változtatta letöltési helyét és hivatalos oldalát, a tapinradio.com cím is egy másik lapra irányít át.
Mindenesetre a programot letölthetjük a www.raimersoft.com oldalról, itt hivatkozás vagy elemlistában a Downloads menüpontot választjuk, majd a Downloads címsor alatt, táblázatban találjuk meg a TapinRadio programot. Érdekes, hogy jelen oldalon több rádiós alkalmazás is elérhető, mi ezek közül egy rövid ismerkedés erejéig feltettük a sorban első Rarma Radio nevezetű szoftvert, de finoman szólva nem nyerte el a tetszésünket. Haladjunk tehát lejjebb a TapinRadio-hoz, majd aktiváljuk a Download hivatkozást.
A telepítőprogramban mindenféleképpen érdemes bejelölni a “I use a Screen reader” négyzetet, ezt a licenc elfogadása után tehetjük meg. Egyébként szabványos telepítőprogramról van szó, és végez egy perc alatt, mindenesetre ha nincs kedvünk szórakozni ezzel, a fentebb említett oldalon portable (hordozható) verziót is találunk.

Megjelenés, felhasználói interfész

Aki igényli, első lépésként állítsa át a program nyelvét magyarra, ehhez az alt billentyűvel nyissa meg a program menürendszerét, jobbra gombbal keresse meg az options menüt, lefelé pedig a Language opciót. Ide enter, majd nyílbillentyűkkel ki lehet jelölni a magyart, végül arra is enter.
Ezt beállítván már a többékevésbé magyar felület köszönt minket.
A program főablakából érhetjük el a már említett menüsort, tabbal pedig az egyéb vezérlőelemeken lépkedhetünk. Itt megtaláljuk a felvétel gombot, amely megnyomásakor az aktuálisan hallgatott rádióból elindul egy felvétel, de itt, egy csúszkával tudjuk szabályozni a hangerőt is, vagy elérhetjük a kedvenceket.
A program főbb szolgáltatásai közé tartozik tehát az internetes rádiók lejátszása, az ezekből történő felvétel, a kedvenc rádiók listájának kezelése, de vannak egyéb okosságok is, mint például az alvó időzítő, amelynek hatására egy bizonyos ideig tartó rádiózást követően a program automatikusan elhallgat, de akár a gépet is kikapcsolhatja, ez egész hasznos, ha rádióval a fülünkben szeretnénk álomba merülni.
A rádiók felkutatására több módszer is a rendelkezésünkre áll, mindegyiket az állomások menüben próbálhatjuk ki. Alt billentyűvel tehát nyissuk meg a menüt, az állomások menüt pedig néhány jobbra gomb lenyomása után találjuk meg, ezt követően a le és a fel nyílbillentyűkkel szemezgethetünk a lehetőségek között. Válogathatunk például földrajzi elhelyezkedés szerint, ekkor először kontinenst, majd országot/államot választhatunk ki, de ugyanígy lehetőség van műfaj szerinti csoportosításra, sőt azt is megnézhetjük, mely rádiókat hallgatják a legtöbben a programon belül.
A kívánt rádiót enterrel választhatjuk ki, ekkor, optimális esetben néhány másodperc elteltével fel is csendülnek a dallamok, netán felzúg valamiféle monoton beszéd.
Ekkor a menüből ismét a főablakba kerülünk, ahol beállíthatjuk az épp játszott adás hangerejét, vagy elindíthatjuk a felvételt. Ha a hallgatott rádió különösképpen megtetszik, beállíthatjuk kedvencnek. Ehhez szintén a menüsorban kell megkeresnünk a kedvencek menüt, ott pedig használjuk a Hozzáadás a kedvencekhez opciót.
A megjelenő ablakban a rádió általunk látott címét, esetleg weboldalát és az egyéb beállítható opciókat láthatjuk, ha megvagyunk, az Ok gombra kattintva véglegesíthetünk mindent. Okos dolog, hogy néhány kedvencünkhöz parancsbillentyűt is beállíthatunk, ezt szintén a kedvencek menüben, a kedvencek szerkesztése menüpont alatt kivitelezhetjük. Először kiválasztjuk az adott rádiót, majd a tab billentyűvel rámegyünk arra a gombra, amely gombot a kedvencünkhöz szeretnénk rendelni. Ezek számbillentyűk lehetnek, így ha az “1″ gombra nyomunk szóközt, akkor a control+1 parancs fogja mindig behívni ezen rádiót, ha a “2″ gombra, akkor a control+2, stb. Hasznos és kényelmes beállítás ez.
További remek dolog a már említett alvó időzítő, ezt a beállítások menüben találjuk és nagyon egyszerűen használatba is vehető, csak meg kell adni, hány perc elteltével történjen az adottt esemény.
Kissé megtévesztően ugyan, de a Beállítások menüben található egy ugyanilyen nevű opció is, ahol különböző gombok rejtik az aktuális beállítások kategóriáit, így például a felvétel gombra szóközölvén, egész fura módon, a felvétellel kapcsolatos konfigurációt tekinthetjük meg, mint például a felvételi mappa és a felvett anyag kódolása. Alapesetben a TapinRadio a felhasználói fiókunk Zene mappájába rögzíti az anyagot.

Említést érdemel még a menüsorban található Felvétel menüpont is, ahol szintén beindíthatjuk a felvételt, de a menüben választhatunk, hogy ezt darabolással vagy darabolás nélkül szeretnénk-e megtenni, ha utóbbit választjuk, akkor leállításig egyetlenegy fájlba rögzít mindent a program.

Egyéni tapasztalatok, összegző

A program egészen sokrétű szolgáltatásokat kínál, nem is tértünk ki az összesre, de igényekhez mérten kommentekben tárgyalható a többi, a már lassanként megszokottá váló módon.

A TapinRadio mindkét, Magyarországon népszerű képernyőolvasóval teljesen jól használható, egyetlen apró tapasztalat, hogy Jaws esetén időnként igen lassú tud lenni a program reagcióideje. Az NVDA itt jobban teljesít, és rögtön felolvassa, amit kell, ennek ellenére Jaws-zal is jól működik a program, legfeljebb időnként várni kell egy cseppet.

A TapinRadio lényege nem is feltétlenül abban van, hogy jól ismert rádióinkat interneten keresztül is hallgathassuk, hanem a számtalan online elérhető rádió felkutatásában, itt ugyanis, az adatbázis révén, lényegében mindenhonnan hallgathatunk rádiót. Az igazi felfedezés öröme pedig ez, így ne röstelkedjünk feltelepíteni a szoftvert, és keresgetni az igényünkhöz, hangulatunkhoz leginkább illő rádiókat.
Aztán hadd szóljon!

A bejegyzés kategóriája: Számítógépes programok, Szórakozás, média
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Szoftverajánló: TapinRadio bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Osillo szerint:

  A http://www.raimersoft.com oldalon jelenleg a Downloads menüpont alól nem tölthető le semmi, hiba van. A Products menüpontot választva viszont minden további nélkül letölthető a TapinRadio is. Nagyon jó kis progi…

 2. RauchR szerint:

  Igen, ez tegnap még működött rendesen :D valami ilyesmire gondoltam, amikor arról írtam, hogy a programnak otthont adó oldalak és webhelyek nem éppen a legstabilabbak.

 3. Nóri szerint:

  Épp a napokban szerettem volna valamelyik levlistán érdeklődni, hogy milyen programmal lehet netes rádióból felvenni…:) Köszi a cikket! Meg az összes többi írást is köszönöm mindenkinek, nem rég találtam rá az oldalra, de már rengeteg hasznos dolgot olvastam itt. :)

 4. RauchR szerint:

  Köszönjük a biztató szavakat! És az ötletek is jöhetnek, miről olvasnátok szívesen.

 5. Bálint szerint:

  Remek kis program!
  Az adatbázisa viszonylag gyakran frissült akkor, amikor használtam.
  Ami nagyon jó volt benne, az az volt, hogy egyes repterek rádióforgalmába is bele lehetett hallgatni, ami a torony és a gépek között zajlott.

 6. S.geri szerint:

  Sziasztok!
  Én már régóta vagyok Tapin Radio-felhasználó, talán több is, mint két éve.
  A koncepció zseniális.
  Amit nem írtál a cikkben: van a főablakban egy szerkesztőmező. Ha ebbe bármit begépelsz, az adatbázisából kikeresi, és az ennek megfelelő rádiókat az aktívvá váló fanézetben listázza is.
  A szóköz leütésére pl. tizennyolcezer rádiót találtam, de a progressive rock kifejezésre is vagy tizenkettőt, meg pár progressive house (prog-house) állomást is (ez utóbbiakat viszont nem kerestem).
  Fontos! Olyan állomást is le lehet játszani, ami nincs benne az adatbázisában, pl. Delicious Agony progressive rock radio. Ehhez a lejátszólistából ki kell nyerni az url-t, megnyitni a tapin radióval, és lehet is felvenni a kedvencek közé.
  Az új rádióállomás ajánlása menüvel angol nyelvű weboldalra jutunk, ahol kedvencünket ajánlhatjuk.

  Az options menü zseniális dolgokat rejt. Pl. már a Tapin Radióban is van hangszínszabályozó, tökéletesen használható. Vannak előre definiált hangszínek, de egyénit is készíthetünk.
  Nagyon jó szolgáltatása az is, hogy a vágólap almenüben a rádióállomásról mindent ki lehet másolni, ami lényeges, így pl. komplett lejátszólista-fájlt is ki tud tenni a vágólapra, amit aztán csak egy jegyzettömbbe kell beilleszteni, és menthetjük is el pls néven. Ezt a fájlt pedig bátran küldhetjük bárkinek, akár tapin radiós, akár nem.

  Az f1-re egy gyors súgó jön elő, amelynek a lényege a gyorsbillentyűk használata. Rengeteg gyorsbillentyű van. A hangerőt a page up / down, home/end billentyűkkel is lehet szabályozni, ha nem a keresőmezőn vagy a fanézeten állunk.

  Vannak funkciók, amelyet csak a pro verzióban érhetünk el, de ezek nélkül is jól használható.

  Elegáns, hogy beállítható, hogy amikor skype hívásunk vna, automatikusan lehalkuljon, ha végeztünk, felhangosodjon.

 7. kovács jános szerint:

  Hello!
  Én is régóta használom a Tapinradiot. Nagyon jó progi, de a problémám, hogy -s kipróbálva más internetrádió progit is, azoknál is ugyanez a tünet- egyiknél sem működik a fejhallgatóra történő átváltás. Azaz, ha hallgatom hangszóróval, de valami miatt át kell váltanom fejhallgatóra, nem kapcsolja le a hangszórókat, s nem ad hangot a fejhallgató. Nem vagyok jártas az informatikában, tehát nem tudom az okát.
  Viszont, ha a Tapinradio honlapjára megyek, ott hallgatva az adást, simán át lehet váltani hangszóróról fejhallgatóra. A telepitett program tulajdonsága ez a közvetlen honlapos hallgatással szemben? Nagyon megköszönném a felvilágositást ez ügyben, melyet előre is köszönök!
  Üdv.: Kovács Jani

 8. Osillo szerint:

  Jani, USB-s fülesről van szó, ugye? Mert ott tudom ezt elképzelni. A lehető legegyszerűbb megoldás, ha erre a célra egy Jack-es fejhallgatót használsz.

 9. Pipa szerint:

  Sziasztok!

  Én rádiót halllgatni nem tapin rádióval szoktam de mégis használom a programot felvételek készítésére leginkább vagy olyan állomások hallgatási linkjének kinyerésére amit máshol nem találtam még meg.

  Nagyon hasznos program szerintem is!

  Egy problémám viszont mégis van vele.

  Nem mindent saját részre hanem kérésre is szoktam rögzíteni.

  Egy ilyen kérés volt a következő linkről való felvétel is.

  http://178.248.200.62:8000/radio.1.mp3

  A problémám ezzel a linkkel az, hogy be van álllítva hogy darabolás nélkül rögzítsen és kb két óránként mégis darabolja a felvételt magától és önhatalmúlag. Meg még talán egy ilyen adó van amivel találkoztam hogy bizonyos idő eltelte után darabolja az anyagot.

  Ez mitől lehet hogy vannak olyan rádióállomások amiket nem képes egyetlen fájlba rögzíteni a program?

  Ha ennek utána lehetne járni és biztosra be lehetne állítani hogy mindent darabolás nélkül vegyen fel akkor tényleg nagyon meg lennék elégedve vele.

  A segítésgeket és válaszokat ha lennének előre is nagyon szépen megköszönném.

  • adns szerint:

   Sziasztok!

   Egyszerűen: a rádió szakadozik
   mélyebben:
   Az Icecast esetén be lehet állítani h x időnként dobja le a hallgatót, tehát 120 perc után dobjon le. Ezzel remekül ki lehet szűrni a fals hallgatóakat, avagy aki benyomja a gépen, oszt lelép. Na most ilyenkor egy fajta szakadás van, aminek a bekövetkezésekor a TapIn új fájlt indít. Megoldás az sajnos erre a problémára nincsen…

 10. Akana szerint:

  Sziasztok!

  Ha a Tapinradio-ban egy rádió kiválasztása után feljön egy windows biztonsági riasztás, amely a tűzfal engedélyezését kéri, hogy engedjem át a tűzfalon, akkor átengedjem a Tapint?

  Üdvözlettel,
  A

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>