Szoftverbemutató – Apple iTunes – első rész

Az Apple nevezetű óriáscégért épp úgy lehet rajongani, mint amennyire utálni lehet őket, mi most mindenesetre bemutatunk tőlük egy olyan alkalmazást, aminek bizony azok is nagy hasznát vehetik, akiknek semmilyen IPhone, IPod vagy IPad készülék nincs a birtokukban. Az ITunes bemutató első részében megnézzük, hogyan barangolhatunk kedvünkre az ITunes webáruházában, illetve hogyan hallgathatjuk meg egy újonnan megjelenő album zeneszámainak előzetesét.

A világon senkinek nem nyújtunk új információkat azzal a förtelmes közhellyel, miszerint hódít a világháló. Ezt már mi is elsütöttük nem egyszer, nem is kétszer, mindenesetre az igazság az, hogy az internet által kínált hasznos vagy haszontalan szolgáltatások ma már nem csak informálódásra, információszerzésre vagy dezinformálásra adnak lehetőséget, hanem arra is, hogy néhány enter gomb leütését követően beletúrjunk virtuális pénztárcánkba, s egy jelentős summát ki is emeljünk onnan.

Hosszú évek óta vissza-visszatérő téma a műsoros cd lemezek eltűnése, népszerűtlensége és az irántuk visszaesett kereslet, a nagy kiadók ezt igyekeznek minden körülmények között a torrentező bűnöző felhasználókra hárítani, ők pedig általában mással érvelnek, köztük például a cd elavultságával, ami, valljuk be, 2013-ban már igencsak igaznak mondható. A discmanek kora rég lejárt, mp3-at már a digitális fényképezőgép is képes lejátszani, így a cd-nek egyszerűen nincs semmi vonzereje, ami a potenciális vásárlókra hathatna. Nem is beszélve a lemezboltokban uralkodó igen magas árakról, de ez talán csak a kisebbik probléma, a kutya inkább ott van elásva, hogy borzasztó macerás minden megvásárolt cd-ből mp3-at készíteni. Persze olyanok is akadnak bőven, akik nem hajlandóak lemondani egy zenei vagy egyéb műsoros album fizikai matériájáról, számukra rengeteget jelent, ha a megvásárolt lemez a polcon figyel, meg lehet érinteni (érzékenyebb pillanatban szagolni), ez pedig egy csalhatatlan bizonyítéka annak, hogy az adott anyag ott van, megfogható és lejátszható.
Nagy kérdés, meddig lehet ellenállni a virtualitásnak, ezen cikk célja viszont alapvetően pont ennek ellenkezője lenne, az ITunes ugyanis az egyik legnagyobb zenebolt, ahol mind magyar, mind külföldi tartalmak is jócskán tanyáznak, ezek mindegyike pedig be is szerezhető, azaz némi pénzösszeg leperkálása után letölthető. Cikkünk első részében azonban egyelőre nem a konkrét vásárlással foglalkozunk, sokkalta inkább azzal, hogyan tehetjük meg ezt tudatosan. Van ugyanis egy rettenetesen hasznos szolgáltatása ezen áruháznak: az albumok különböző trackjeiből nagyjából másfél percnyit meghallgathatunk, eldönthetjük tehát, vajon tényleg megéri-e megvásárolni nekünk az adott kiadványt.
A cikk második részében a vásárlással, azt követően pedig a különböző Apple készülékek ITunesszal történő szinkronizálásával szándékozunk foglalkozni. Ma egyelőre megismerkedünk az ITunes alkalmazással.

A szoftver beszerzése

Az ITunes mindenkori leggfrissebb verzióját megtaláljuk az Apple hivatalos oldalán, a letöltéssel azonban az utóbbi időben sokszor adódnak gondok, így mi most még a szokásosnál is erősebben ajánljuk a Ninite szolgáltatásait. Keressük meg az ITunes-t, pipáljuk be, aztán egyszerűen futtassuk a kapott installert. Néhány perc elteltével ott fog terpeszkedni a gépünkön ez az egyébként kicsinek egyáltalán nem mondható szoftver, sőt a terpeszkedés, mint ilyen, most különösen megállja a helyét. Az Apple ugyanis pofátlanul úgy okoskodik, hogy az ITunest feltelepítő felhasználók mindegyike rendelkezik valamilyen fantasztikus Apple ájkészülékkel, vagy ha még éppen nem, már épp beszerezni készül egyet. Ezért aztán a háttérbe szervíroznak mindenféle olyan alkalmazást, amelyeknek egyébként akkor van jelentőségük, ha rendelkezünk valamilyen szinkronizálandó Apple készülékkel. Ha nem, két lehetőség adódik: vagy elmegyünk a sarki ábécébe venni egyet, vagy fogjuk magunkat, és Windowsunk beállításaiban letiltjuk ezen szolgáltatásokat. Ezeket keressük: Apple mobile device, Bonjour Service, IPod service, illetve ITunes helper. Természetesen ezen programok letiltását mellőzhetjük is, ekkor sem történik lényegében semmi sem, de az ember általában nem szeret fölösleges erőforrásigényes alkalmazásokat a gépén futtatni.

A telepítést követően az asztalon fog tanyázni az ITunes ikon. Ha felkészültünk, kattintsunk rá, és lépjünk be az almás cég csodálatos világába.

Az Itunes webáruház

Mielőtt belefeledkeznénk a megannyi csapat felkínált portékáiba, érdemes lehet megemlíteni, hogy az Apple ezen szoftvere igen gyakran frissül. Ez alapvetően akár jó hír is lehetne, ám a képernyőolvasók által biztosított támogatás nem mindig tudja ezt követni, fontos tehát, hogy lehetőleg naprakész felolvasószoftvert használjunk. Az ITunes használatában például a 11.0-s magyar Jaws nem éppen partner, mi inkább a legfrissebb NVDA-t, a 2012.3.1-es kiadást ajánljuk, netán frissebb, ám angol nyelvű Jaws for Windowst.

A program első indításakor el kell fogadnunk az Apple licencszerződését, valamint el kel döntenünk azt is, szeretnénk-e a gépünkre még egy Apple szoftvert felpakolászni, az ITunes ugyanis nagyon erősködik, hogy nekünk feltétlenül szükségünk lesz a quick time-ra, ami egy videolejátszó szoftver, és túl sok mindenre nem alkalmas. Legfeljebb akkor jöhet jól, ha előreláthatólag filmelőzeteseket is szeretnénk az ITuneson nézni, ekkor viszont szükség lesz rá.
Miután meghoztuk ezen fontos döntést, megjelenik egy bemutató, amelyet elegánsan utasítsunk el a “Köszönöm, nem” gombot választván. Ekkor máris a főablakban találjuk magunkat. Az ablak első eleme a “Zene bemutatása” opció, de mivel mi most nem szeretnénk, hogy az ITunes bemutassa nekünk a zenét, tabbal lépkedjünk tovább. Itt egyébként zömében a szinkronizálással kapcsolatos opciók vannak, amelyek – mint említettük -, akkor lehetnek érdekesek, ha rendelkezünk Apple kütyüvel, egyéb esetben nem annyira. Kitartó tabozás után megtaláljuk az ITunes Store nevezetű gombot, netán az “Ugrás az ITunes storera” opciót, mindkettő ugyanazt fogja eredményezni. Szóközzel aktiváljuk tehát, majd némi várakozás után megjelenik az áruház. A keresést az f6 billentyűvel kezdeményezhetjük. Az itt elérhető szerkesztőmezőben tudunk albumcímek, számcímek vagy előadók között keresni, enterrel pedig elibndíthatjuk a szörcsölést. Ha kitartóan eltabozgatunk a html alapú találatlistára, itt tab billentyűkkel lépkedhetünk a találatok között. Ha például megtaláltuk egy előadó legfrissebb albumát, először az album címe hangzik el, további tab billentyűre az előadó, aztán a kiadvány ára. Van egy rettenetesen idegesítő kombinált listamező is, amely használatba vételekor például megvehetjük az albumot ajándékba valamely nekünk nagyon fontos személynek, ez azonban mindaddig idegesítő marad, amíg a képernyőolvasónkban ki nem kapcsoljuk az automatikus interaktív módot – a Jaws esetén ez az űrlap mód. Itt akár le és felnyilakat is használhatunk, hisz html alapú vezérlőkről van szó, mi mégis inkább a tabot ajánlanánk, előfordult ugyanis, hogy nyílbillentyűk használatakor egy album címére enterezvén nem történt semmi, ha pedig tabot követően nyomtunk entert, megjelentek az album információi. Keressük tehát meg a kívánt albumot, enterezzünk rá, a megjelenő ablakban pedig használjunk nyilakat. Itt először elolvashatjuk, mikor jelent meg a cucc, kissé lejjebb pedig a számlista található. Először a track száma, majd a cím, a hossz, valamint az adott zeneszám ára. Ebből látható tehát, hogy nem köteleznek minket egy egész album megvásárlására, ha nekünk például egy adott tizenkét számos lemezről csak két darab track tetszik. Előzetest úgy hallgathatunk, hogy a track számára entert ütünk. Például a 02-re entert nyomván a lemez második számából meghallgatható előzetes csendül fel.

Egy nemrég kiadott frissítés nagyon kellemetlen hozadéka, hogy single számoknál, azaz nem komplett albumoknál nekünk újabban nem működik az előzetes lejátszása funkció. Ha nem választunk ki albumot, akkor az egyes songokat is lehetőség van átböngészni, az előzetes ekkor a számok alatt található Play gombbal indítható, ezt aktiválván azonban nálunk az ITunes egész egyszerűen kis méretre vált, minket pedig a tálcára dob. Fogalmunk sincs, mi lehet ez, és szívből reméljük, valakinek lesz ezzel kapcsolatban valami jó ötlete.

Az f6 billentyűvel bármikor a keresés mezőre léphetünk, és megadhatunk újabb kulcsszavakat.
Egy zeneszám vagy album megvásárlásához mindig az árat tartalmazó mezőn kell entereznünk, ennek mikéntjét az ITunesról megjelenő cikkünk második részében tárgyaljuk.

Folyt köv tehát hamarosan!

A bejegyzés kategóriája: Számítógépes programok, Szórakozás, média
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>