Szoftverbemutató: Assistant, az intelligens személyi asszisztens Androidra

Valószínűleg igen sokan érezzük úgy, hogy kétségtelenül könnyebb, gyorsabb, és persze baromi elegáns dolog úgy végrehajtani dolgokat a mobilunkkal, hogy

pöckölés vagy nyomkodás helyett csak fogjuk magunkat, szólunk a készüléknek, elmondjuk, mit szeretnénk, ő pedig végre is hajtja azt, netán további információkat

kér, hogy még hatékonyabban segíthessen.
Egyre több mobilos vagy épp nemmobilos operációs rendszeren van már lehetőségünk készülékünknek dirigálni, az IPhoneok Sirije, vagy a Windows 10 Cortanája

sokaknak ismerős lehet. Mi most egy Androidos alternatívát mutatunk be, amely bárki számára szabadon letölthető a Play áruházból, ingyenes változata is van, és

egészen sok dologra alkalmas. Megnézzük, mit tud.

Bevezető

2016-ot írunk, dől ránk a rengeteg okosság minden irányból. Az már nem trendi, ha a telefonunk okos, senkit nem hoz már lázba egy egyszerű számítógép, mostmár okos az óra, a mosógép, a hűtő, de lassan már a vécéülőke is.
Irdatlan piaci potenciált látnak az egyes gyártók az ilyen eszközökben, és nem is alakult ki egy egységes kategória egyelőre annak felmérésére, hogy tulajdonképp mely fejlesztés az okos, és melyik a kevésbé az. Itt most okos minden, amit a Smart jelzővel illetnek, pedig sokszor nincs többről szó, mint hogy az adott eszköz valamilyen vezeték nélküli technológia segítségével (bluetooth, Wi-Fi, egyebek) csatlakozik a telefonhoz, aztán arra értesítéseket küld és esetleg vezérelni is lehet, attól függően, hogy mi az adott eszköz rendeltetése. Ezek alapvetően az élet megkönnyítésére hivatottak, de egyes agyament fejlesztők olyan arcpirító ötletekkel képesek előállni, mint például az okos kutyafigyelő, ami elvileg szól, ha kutyusunk nem érzi jól magát. Nem tisztünk komolyabban belemenni egy ilyen eszköz valódi értékének a megvitatásába, az viszont tény, hogy a rengeteg okos hacukán kívül a fejlődés tetten érhető másban is. Szoftverekben, beszédfelismerésben, mesterséges intelligenciában, ami szintén lehet az emberiség javára, illetve egyes vélemények szerint az emberiség pusztulását is előidézheti (pl. okos harci eszközök), ebbe viszont már végképp nem megyünk bele, helyette az okosság jó oldalát csodáljuk meg.

A hangfelismerést jómagam egy Nokia mobilkészülék hangos tárcsázó alkalmazásában próbáltam ki először, nem volt éppenséggel rossz, de jellemző volt rá, hogy akármilyen szót mondtam, ahhoz kényszeresen megpróbált egy nevet társítani a névjegyzékemből, és általában felhívott nekem valakit. Ettől függetlenül ment a dolog, de ez többre nem volt alkalmas, mint hívásokat indítani.
Az óriási fejlődés évről évre egyre jobb eredményeket hozott mind beszédfelismerés, mind mesterséges intelligencia tekintetében, a legnagyobb mérföldkőnek a legtöbben az IPhone IOs operációs rendszerébe belekerülő Sirit tartják, mindössze egy elfogadható internetkapcsolat kell, és máris van egy virtuális asszisztensünk, vagy titkárunk/titkárnőnk, aki világnyelveken egész jól el tud velünk társalogni. Ha megkérjük, betesz nekünk egy kis zenét, infókat keres a weben, beállítja az ébresztőórát, sőt ha elmeséljük neki, hogy italoztunk egy keveset, a biztonságos hazajutás érdekében megpróbál taxit hívni.
Meg persze számtalan más dologra is alkalmas, csak tudnunk kell hozzá valamennyit angolul, németül, esetleg más, szélesebb körben használandó nyelven. A magyar ugye kizárt, pillanatnyilag egyik népszerűbb virtuális asszisztens sem ért magyarul, tulajdonképp nincs teljesen kizárva, hogy ez valamikor megváltozik majd, de fogalmunk sincs, mikor jön el ennek az ideje.
Cikkünk jelen alanya sem beszél magyarul, de egész sok nyelven ért, a teszt során mi angolul kommunikáltunk vele.

Beszerzés, használatba vétel

Fogtuk magunkat, és a Google Play áruházának legnépszerűbb asszisztens-alkalmazására bökve, feltettük azt mobilkészülékünkre. A szoftver neve pusztán az, hogy Assistant, és otromba módon odabiggyesztették mellé zárójelben, hogy Siri alternative.
Eddigi tapasztalataink szerint az ilyen, pofátlanul nagyotmondó alkalmazások szokták a leghitványabb teljesítményt nyújtani, én amúgy sem szeretem az efféle majmolást, mert rondán néz ki, másrészt így akaratlanul is össze akarom hasonlítani állandóan a Sirivel, amire semmi szükség. Értem én, hogy nagyon jó húzónév az, hogy ez bizony egy alternatív Siri, rengeteg ember érdeklődését fel lehet így kelteni, de ez az applikáció anélkül is megállná a helyét, hogy más tollával ékeskedne. Előítéleteinken felülemelkedve azért csak-csak ráböktünk a telepítés gombra, a szoftver pedig hamar helyet is foglalt készülékünkön, ahogy minden alkalmazás, ez is a kezdőképernyőről indítható.
Mivel a szoftver beszéd útján kommunikál velünk, ajánljuk, hogy a Google szövegfelolvasó legfrissebb verziója is legyen fenn a tisztelt olvasó készülékén. Nem jártunk ugyan utána, hogy ezt használja-e az alkalmazás, de elég nagy esély van rá. A google szövegfelolvasót Google tts néven találjuk meg a playben a legegyszerűbben.

Az indítást követően elsőként nyelvet kell választanunk. Ezen a nyelven beszélünk majd újdonsült segítőnkhöz, és persze ő is ezen a nyelven válaszol nekünk. Az angolon kívül a teljesség igénye nélkül választható német, olasz, spanyol is, mi angolul kommunikáltunk, a többi nyelv hatékonyságáról nem tudunk nyilatkozni.
Nyelvválasztás után a használat feltételeit és az adatvédelmi irányelveket olvashatjuk el, majd jóvá kell hagynunk mindent egy “let’s start” nevezetű gombbal, ezt érdemes söprő mozdulatok helyett pásztázással megkeresni a képernyőn, majd koppintsunk rá duplán.
Ezt követően vam még lehetőségünk például beállítani magunknak egy nevet, feltételezésünk szerint ezen fog szólítani minket asszisztensünk, ám ez a lépés ki is hagyható.

Használat közben

A kezdeti beállítások után a szoftver minden alkalommal rendelkezésünkre áll, amint elindítjuk. Indítás után azonnal köszön, és viszonylag változatos módokon afelől érdeklődik, miben lehet segítségünkre. Ezután egy hangeffekt jelzi, hogy a mikrofon aktív, a szoftver tehát figyel ránk. Persze manuálisan is életre tudjuk kelteni az Asszisztenst, ha már benne vagyunk az alkalmazásban, csak meg kell keresnünk a Microphone gombot, és duplán kell rá koppintanunk.
Mi elsőként megkérdeztük, hogy van ma, ő elárulta, minket is megkérdezett, majd ismét felajánlotta szíves szolgálatait.
Ezt követően kértünk tőle egy ébresztést, megkértük, hogy ébresszen fel négykor, ő pedig készségesen be is állított egy ébresztőt. Mivel nem adtuk meg neki, hogy melyik négy órára gondolunk, és épp délután fél négy volt, ő lényegében létrehozott egy fél órával későbbi ébresztést, délután négyre, de ha összetettebben adjuk meg, mit szeretnénk, másnap hajnali négy órát, vagy akármilyen egyéb időpontot is beállíthatunk.
Az alkalmazás külön felhívja a figyelmet, hogy mivel nem rendszerszintű integrációról van szó, az ébresztő nem a gyári Óra alkalmazásban lett beállítva, hanem az Assistant szoftverben. Ebből az következik, hogy az alkalmazást nyitva kell hagynunk, vagy elalvás előtt újra meg kell nyitnunk, ha ébresztőt szeretnénk. Ez egy aprócska kellemetlenség, jó hír viszont, hogy internet nem kell az ébresztéshez, így azt bátran kikapcsolhatjuk, hogy álmunk zavartalan legyen.

A szoftver képes zenét is szolgáltatni nekünk, ha megkérjük erre.
A legjobban a Google Play zene alkalmazással működik együtt, érdemes ezt is a telefonra rámolni.
Kérhetjük azonnal a szám címét egy üzenetben, de ha megmondjuk neki, hogy szeretnénk egy kis zenét hallgatni, máris megkérdezi, hogy mit hallgatnánk. Itt tapasztalataink szerint előadót és dalcímet is mondhatunk, természetesen annak a nyelvnek a kiejtési sajátosságaival, amelyen a szoftvert használjuk, ez más hasonló asszisztensben is így van. Így a magyar zenékkel bajban leszünk, de megpróbálkozhatunk persze magyar zenére keresni angol kiejtéssel, a Charlie valószínű még menni is fog, de szívesen meghallgatnám, hogyan próbál valaki Bunyós Pityut kérni a szoftvertől.
A magyar nyelvet illető hiányosságok persze minden efféle szoftverben ugyanígy megvannak, így tesztalanyunk érdemeiből ez semmit nem von le.

A következő remek szolgáltatás a gyorshívó, a “please call XXX” utasítással utasíthatjuk arra az appot, hogy hívjon fel valakit a névjegyzékből. Persze itt is angol kiejtéssel kell mondani az adott nevet, de egész jól abszolválható még így is a dolog, nálunk egész kevés alkalommal jött zavarba. Első alkalommal egyébként kijön egy szokásos Androidos ablak, amely arról érdeklődik, mivel szeretnénk a műveletet végrehajtani, itt különböző, hívásra alkalmas funkciók vannak, pl. a gyári telefon alkalmazás, de van skype is. Azt természetesen mi magunk dönthetjük el, hogy ezt a felugró ablakot mindig akarjuk-e látni, netán kijelölünk egy állandó appot, ami erre a célra használatos.

Aktív GPS funkció esetén meg tudjuk kérdezni, hol vagyunk, ezt el is mondja saját beszédhangján, de balra söpörve a TalkBack is felolvassa saját nyelvünkön. Ehhez a performanszhoz a Google Mapset használja az app, jó, ha ez is fenn van és friss.

Szintén izgalmas funkció, hogy kifejezhetjük éhséggel, szomjúsággal kapcsolatos óhajainkat is. Elsóhajtottam neki, hogy én biza mennyire ennék egy jó pizzát, ő meg kisvártatva a közelben található éttermek listájával örvendeztetett meg. Ez is felolvasásra kerül, de TalkBackkel magyarul is elolvasható, noha a lista sajnos egyben hangzik el, nem nagyon lehet éttermek közt válogatni, de legaláb az éttermek címét megtudjuk.
Persze megfelelő hangutasítással behívhatjuk a Google keresőt is, így azzal is kereshetünk a környéken pizzériákat, vagy bármi egyebet.

További funkció, hogy részben a telefon bizonyos komponensei is kezelhetők az asszisztenssel, a Bluetooth, Wifi például kapcsolgatható vele, ami viszont sehogy sem akart működni, az a GPS ki vagy bekapcsolása, persze könnyen lehet, hogy mi fejeztük magunkat ki rosszul.
Az alkalmazás képes elindítani a telefonon lévő appokat, adott esetben ez is hasznos lehet, kilépni viszont egyelőre nem tud semmiből se, erre fel is hívja a figyelmet. A TalkBacket pedig nem találta meg, hiába kértem, hogy indítsa el, valószínűleg nem fér hozzá rendszerszintű alkalmazásokhoz, nagy kár.

Képes viszont naptárbejegyzéseket létrehozni, ha a Google Calendar a készüléken van, ez egészen jó hatásfokkal működik, tényleg olyan, mint egy figyelmes és pontos titkárnő, nekem nagyon tetszett. Itt is érdemesebb talán több lépésben megoldani a dolgot, megkérni először, hogy adjon hozzá naptáreseményt, ő meg majd megkérdezi a legfontosabb adatokat.

Kereshetünk a Youtube-on is, itt viszont némi homokszem került a gépezetbe, mert nem indítja el a youtube alkalmazást, hanem az Assistant szoftveren belül jön ki egy webes nézet, kvázi megnyitja a Youtube webes felületét. Ez nem annyira jó hír, köztudottan kevésbé lehet az ilyen beágyazott webes nézetben TalkBackkel virgonckodni, de azért ha megadunk egy előadót és számcímet, viszonylag hamar meglesz a lejátszást indító hivatkozás a Youtube-on, szerintünk ez is jobban működik pásztázással, mint söpréssel.
Vagy egyszerűen kérjük meg, hogy indítsa el a youtube-ot, abban meg azonnal ott a hangalapú keresés.

A Spotify-jal egyelőre nem működik együtt a program, de nagyon ígérgeti, hogy majd egyszer együtt fog, várjuk.

Tudunk SMS-t és e-mailt is írni a névjegyzékünkben megtalálható bármely partnerünknek.
Ha megkérjük, hogy írjon egyet, először az üzenet szövegét kéri el, itt persze csak a beállított nyelven tudunk diktálni, de egy Ok azért minden további nélkül elküldhető, illetve persze bármilyen, az adott nyelven megfogalmazott üzenet.
Utána kéri el a kontaktot, majd megkérdezi, minden rendben van-e, itt még visszakozhatunk, és változtathatunk, ha viszont rendben találjuk, a szoftver el is küldi az adott üzenetet.

Alapszinten beszélgetni is lehet asszisztensünkkel, bár ezen a téren azért elmarad például a Siri frappáns válaszaitól, de egyáltalán nem rossz ez sem. A napszaknak megfelelően köszön, sok dologhoz hozzá tud szólni, és ő sem kedveli, ha durván beszélnek vele, egy határozott “shut up!” utasításra általában megjegyzi finoman, hogy lehet őt udvariasabban is csendre inteni. Egyébként néha nem lehet. Engem az elején nagyon zavart, hogy egy elvégzett művelet után is újra megkérdezte, hogy mit tehet értem. Ilyenkor általában megértette, ha mondtam, hogy nincs rá szükségem, azt is, ha elköszöntem tőle, mindenesetre nekem eltartott egy ideig, mire rájöttem, hogy nincs szükség fölösleges tiszteletkörökre ahhoz, ha meg akarom szakítani a kommunikációt vele. Egyszerűen nem válaszolok a kérdésére, nem szólok hozzá, kb öt másodperc után kikapcsolja a mikrofont, ekkor pedig csak akkor kel újra életre, ha a Microphone gombot megkeresem, és kézzel aktiválom.
Elsőre azért nem volt számomra ez világos, mert annak ugyan van hangja, amikor a mikrofon bekapcsol, annak viszont már nincs, amikor a szoftver befejezte a hallgatózást. Ez kicsit zavaró, talán a jövőben orvosolják majd.

Az alkalmazás jelen verziójában az is nagyon ritkán fordul elő, hogy a TalkBack belebeszélne a mondandónkba. Nem kapcsolja ki direkte az egyéb hangokat az Assistant, de a Microphone gomb aktiválásakor sem mond semmit a TalkBack, és általában akkor sem, ha az Assistant beszél, egész ritkán beszélnek egyszerre. Aki viszont biztosra akar menni, a TalkBack gyors felfüggesztését tudja alkalmazni Android 4.4-en és annál újabb rendszeren.

A premium tagság

Lehetőségünk van prémium felhasználókká válni, aminek a legnagyobb előnye kétség kívül az, hogy megszabadulunk az alkalmazásban egyébként jelenlévő Google hirdetésektől. Ezek azért lehetnek zavaróak, mert szintén a fentebb már említett Webes nézetben jelennek meg, ez pedig időnként arcul tudja ütni a TalkBacket, ekkor pedig processzorteljesítménytől függően kell pár másodperc, mire összeszedi magát.
Ráadásul ha kézzel szeretnénk Asszisztensünket aktiválni a Microphone gombbal, néha pásztázással sem tudjuk azonnal megkeresni, mert bemondja ugyan a TalkBack, hogy Microphone, de nem mindig aktiválódik dupla koppintással, ilyenkor újra kell próbálkozni. Ez némileg javul, ha prémiumok vagyunk.
A tagság kétféleképp vehető igénybe, havi prémium a cikk elkészültének időpontjában havi 770 forintba kerül, de tudunk vásárolni úgynevezett lifetime, azaz életre szóló konstrukciót is, hét ezer jó magyar forintért.
A havi prémium aktiválása után azonban valami más is történt, azon túl, hogy a hirdetések eltűntek. Bele kellett teljen némi időbe, hogy felfigyeljek rá, és először azt hittem, csak képzelődöm, de nem. A prémium felhasználóknak más hangú asszisztens jár, angol nyelvűből legalábbis mindenképp. A hang persze ízlés dolga, de mindenképp egy lágyabb, emberibb, már-már kedvesebb hangú asszisztens siet annak a segítségére, aki prémium. Engem ezen a ponton azért akarva-akaratlan is megkörnyékezett az a cseppet sem szívderítő gondolat, hogy én ennek a hölgynek a kedvességéért bizony fizettem. Kicsit tényleg olyan hangja van virtuális titkárnőmnek, mint aki az ügyesbajos dolgaim elintézésén túl némi fűzgélés után esetleg valami egész másra is kapható lenne.

Végszó

A program jobban teljesített, mint amit neve alapján elsőre vártunk tőle. Ettől függetlenül ez bizony nem Siri, véletlenül sem az, mint ahogy nem is Cortana és nem is Samsung SVoice, ez egy jól sikerült asszisztens, ami némi kompromisszum árán remekül használható. A legnagyobb kompromisszum a fentebb már említett anomália, miszerint a kommunikációt kezdeményező Microphone gombot nem mindig lehet aktiválni, persze indításkor a szoftver maga kezd el velünk kommunikálni, de ez nem mindig elég. Ugyanide vezethető vissza, hogy nem igazán lehet gyorsgombot társítani az alkalmazáshoz, ahogy például a Siriben lehet, mindezektől eltekintve egészen sok dolgot lehet vele csinálni, meglehetősen kényelmesen. Az ébresztő remek, a gyorshívó is nagyon jó szolgálatot tesz, a naptár se rossz, zenét is könnyen hallgathatunk, és persze még valószínűleg sok olyan jóságot tud művelni az app, amit nem próbáltunk ki teszteléskor.
A prémium hang kifejezetten kedves és kellemes, de persze nélküle is lehet élni, funkcionalitást tekintve nem éreztünk különbséget az ingyenes és a fizetős verzió között, csak azok a fránya Google hirdetések ne lennének.
Mi mindenképp ajánlunk az alkalmazással egy próbát, alább pedig egy rövid bemutató hallgatható meg, amiben a kétféle hangot, és pár alapműveletet próbálunk ki.

Az Assistant alkalmazás rövid bemutatója

Az alkalmazás a Play áruházból letölthető, az alábbi link használatával:

Assistant a Google Play áruházban

A bejegyzés kategóriája: Programok mobilra, tabletre, Tesztek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Szoftverbemutató: Assistant, az intelligens személyi asszisztens Androidra bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. R. Ricsi szerint:

  Sziasztok! :)
  Nagyon jól hangzik ez a program bemutató.
  A cikk összefoglaló és kecsektető lett. :)
  Aligvárom, hogy magyar nyelven is elérhetővé válljon az app.
  Köszönöm a bemutató hanganyagot és a cikkben olvasottakat is. :)

 2. lufisbá szerint:

  sziaztok! a prémiumban a neospeech julie hang beszél ténylegjó! annóü mikor a payoner ügyfélszolgálatát hívtam ott volt befogva őfőméltósága hölgyessége hogy köszöntsön, és türelmemet kérje amég aaz ügyfélszolgáltatást kapcsolják! és halál erotikusan szólt a zene és mesélte hogy ha ingyenes payoneer tag vagyok akkor is köszönt de tudom e a fizetős tagságnak még milyen előnyei vanak?? építsek saját virtuális bankhálózatot etc

 3. Kutyás szerint:

  Üdv! Hasznos kis app ez, de ha értene magyarul, az megkönnyítené a dolgot. Még ha bemondanánk címet, automatice belőné a navigációs progit, és elnavigálna, akkor az tényleg nagyon ott lenne a szeren.

 4. lufisbá szerint:

  Szasztok! nemtudom ez magyarúl meglesz e csinálva, clever bot tud magyarúl, valami hasonló mehanizmussal szerintem ezt is meglehet tanítani, nemtudom azt, persze, hogy a prémium tagságban milyen opciók vannak, én nemtartom kizártnak hogy akár egykét magyar parancsra is meglehetne tanítani, nyilván ha címet szeretnénk pl megadni neki vagy bármilyen ilyesmit, akkor nem e lennénk bajba, de egy bisztos, az egy halál szimpi dolog hogy féléber állapotban is meghallotta a hey assistant megszólítást és azonnal kérdezte mit tehet értem! u.i ez csak prémiumban érhető el!0

 5. Tina szerint:

  Nagyon szimpatikus, asszem kipróbálom!
  Köszönjük a bemutatót!

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>