Szoftverbemutató: CDBurner XP

Mai cikkünk a közösség hatására született meg, ugyanis a korábban bemutatott Infra Recorder nevezetű alkalmazás nem elégítette ki maradéktalanul minden kommentelő igényeit. Ennek hatására bemutatunk egy kiforrottabb és sokak szerint megbízhatóbb ingyenes cd és dvd író alkalmatosságot, szintén az egyszerűség jegyében.

Az Infra recorderről készült cikkünk megjelenésével szinte teljesen azonos időben látta meg a napvilágot a program 0.53-as verziója, amelyhez a fejlesztőkhöz hasonlóan mi is nagy reményeket fűztünk, hisz a korábbi verzióban jócskán maradtak apró, ám sokszor meglehetősen idegtépő hiányosságok. Szokták volt mondani, hogy a remény hal meg utoljára, ha viszont az is meghal, akkor túl sok jó dolog már aligha történhetik. Az Infra Recorder legújabb verziója ugyanis, noha nagyot lépett előre, még mindig hagy némi kívánnivalót maga után a megbízhatóság terén, ezért és néhány kedves fórumozónk tanácsára döntöttünk úgy, hogy az olvasók figyelmébe ajánlunk még egy ingyenes alternatívát. Választásunk a CD Burner XP nevű szoftverre esett, főként a rengeteg pozitív vélemény miatt, így gondoltuk, mi is kipróbáljuk.

Letöltés, install

A szoftver hivatalos oldala magyarul is tud, amennyiben a böngészőnk magyar nyelvű, a honlap is az lesz. Keressük tehát fel, és kattintsunk a Letöltések menüpontra hivatkozás vagy elemlistából. Ezt követően H billentyűvel az első címsorban találjuk a legfrissebb verzió letöltését elindító linket, cikkünk elkészültekor ez a 4.5.0. A telepítőprogram szokványos, egyszerű és gyors, a licenc elfogadását követően a telepítés helyét és néhány alapvető beállítást adhatunk meg. Aki nem kíván vagy nem tud ezekkel foglalkozni, klikkentgessen szorgosan a Tovább gombra, végül fenn lesz a gépen a program. Ikon is kerül az asztalra, erre kattintván el is indul az alkalmazás, amely első induláskor megkérdezi, milyen nyelven kommunikáljon velünk, ha pedig ezt megadtuk, így is tesz.

Kezelés, felhasználói interfész

Remek felülettel áldották meg készítői a CDBurner XP-t, kezelése egyértelmű, könnyű és gyors. A főablakban tab billentyűvel ugrálhatunk a felkínált lehetőségek között, ezek gyakorlatilag az elvégezhető leggyakoribb műveletek. Ily módon készíthetünk adatlemezeket, törölhetünk újraírható lemezt vagy írhatunk ki képfájlt, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Ezeken túl a szoftver rendelkezik egy egészen okos menürendszerrel is, amelyet az Alt billentyű aktivál.

A felírandó adatok kijelölése

Az esetek legjelentősebb többségében a számítógépünkön található adatokat szeretnénk optikai lemezekre menteni. Ehhez szükségünk lesz azon fájloknak és mappáknak a kijelölésére, amelyeket aztán a szoftver kiír nekünk.
Némileg eltérően néz ki a dolog adat és audiolemezek esetén a program jelen verziójában, így most mindkettőre kitérünk.
>h3#Adatlemez

Enterrel válasszuk az adatlemez készítése opciót, majd kurzorunk egy aktív fanézetre kerül. Nekünk lényegében nem is erre lesz szükségünk, így tabbal váltsunk struktúrát, ekkor ugyanis egy listanézetet kapunk, ahol a megszokott parancsokkal navigálhatunk fájlok és mappák között. Ha egy adott fájlt vagy mappát a felírandók listájához szeretnénk adni, control+c-vel jelöljük ki, tabbal lépjünk a Disc nevezetű mezőre, és control+v kombinációval illesszük be. Továbbiak kijelöléséhez shift+tabbal lépjünk vissza listanézetünkbe, keressük meg az újabb adagnyi anyagot, control+c, tab, és control+v.

Audio

Amennyiben audiolemezt szeretnénk készíteni, az eljárás némileg módosul. Enterrel válasszuk az Audio cd készítése opciót, a fanézetből dupla tab lenyomásával váltsunk listára, majd az audiofájlok kijelölése után control+c gombokkal helyezzük őket a vágólapra. Ekkor három tab lenyomása után nyílik lehetőségünk control+v-vel a listához adni a zenéket vagy egyéb hanganyagokat.
Amennyiben listánk elkészült, nincs más hátra, mint elindítani az írási folyamatot. Ehhez az alt billentyűvel nyissuk meg a menüsort, jobbra keressük meg a Lemez menüt, majd válasszuk a lemez írása parancsot. Fontos lehet, hogy időnként a program nem hajlandó írni egészen addig, amíg ki nem választottuk azon meghajtót, amellyel írni kívánunk. Ehhez igen jó szolgálatot tehet az Író menüből elérhető Eszközinformáció nevezetű opció, ahol egy kombinált listában kiválaszthatjuk az írót, tabbal pedig elolvashatunk róla némi információt, ha igényt tartunk rá.

Egyéni tapasztalatok, konklúzió

Egyszerű, okos és megbízható programról van szó, amely mind kezdő, mind haladó felhasználóknak jó szolgálatot tehet, a teljességhez azonban hozzá kell tartozzék nemrég megszerzett negatív tapasztalatunk a programot illetően, egyik konfigurációnkban ugyanis egyszerűen képtelen volt felismerni a gépben található teljességgel szabványos Sony dvd írót. Egyelőre nem tudjuk mire vélni a dolgot, a meghajtó ugyanis nem jelenik meg az eszközinformációs listában sem, az írás pedig kompatibilis eszköz hiányára hivatkozva kudarcba fullad.
Ennek ellenére mi jó szívvel ajánljuk a CD Burner XP programot lemezek készítésére, de ugyanolyan jó szívvel ajánlunk mellé egy másik alkalmazást is, ami esetleg kisegítheti, ha épp nincs kedve barátságot kötni egy íróval. Az Infra recorder ugyanis minden további nélkül képes volt megírni egy lemezt az ominózus Sony meghajtóval. Mindkét program ingyenes, gyorsan fenn van, zavarni pedig nem zavarják egymást, így reméljük, a párost már nem lehet megoldhatatlan írási feladatok elé állítani.

A bejegyzés kategóriája: Számítógépes programok
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Szoftverbemutató: CDBurner XP bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Zoli szerint:

  Sziasztok!

  Bizony, remek kis program a CD Burner, én is használtam évekig.

  Még talán valamely listán is ajánlottam látássérülteknek.

  Talán épp a Vaklustán.

  Viszont egy dolog hiányzott nekem vakon.

  Igen nehezen értem el írás előtt, hogy pl. az írási sebességet bé tudjam állítani.

  De aranyos a program, mert amikor az írási folyamat befejeződött, előugrott magától egy cuki párbeszédpanel, ahol meg lehetett adni az írási sebességet és egyéb opciókat.

  Ez körülbelül olyan, mint a jó öreg régi szovjet kávéautomata.

  Ami Pesten volt, azt hiszem, a Moszkva téren.

  A dolgozó nép bedobta a pénzt, megnyomta a kívánt ital megfelelő gombját, majd a nedű feltartóztathatatlanul ömlött a rácsra, végül ezt megtetézve rápöttyintett egy poharat.

  De lehet, hogy az újabb verziókban ezt már megváltoztatták.

  Mégegy fontos funkció, lehet vele borítót is készíteni.

  Mindenesetre én Ashampoo-t használok.

  Teljesen akadálymentes, gond nélkül hozzáadhatók a kívánt File-ok, és minden opció megadható.

  Érdemes ránézni…

  A pontos neve: Ashampoo Burning Studio.

  Csókolom! :)

 2. Verica szerint:

  Sziasztok!
  Nem pont ide tartozik, de van valakinek tapasztalata külső cd-meghajtóval, tehát ami usbs? Nekem csak netbook-om van és abban nincs cd-meghajtó de néha jól jönne. Kíváncsi lennék árakra is meg hogy mennyivel rosszabb/mobb mint a beépített és érdemes-e egyáltalán megvenni. Bár manapság szerintem ritkábban használunk cd-t, de néha jól jönne egy meghajtó.

 3. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Az USB-s dvd meghajtók semmivel sem rosszabbak belső társaiknál, sőt. Nekem ugyan egy viszonylag régi LG modell van, de ugyanúgy lehet vele dolgozni, mint bármelyik belső meghajtóval. Jobb helyeken 8, 9000 forint környékén lehet kapni Pioneer, LG, Sony vagy esetleg Samsung modelleket akár.

  • S.geri szerint:

   Sziasztok!
   Először is: örülök a cikknek.
   Nekem Samsung külső íróm van, most vettem két hete. Teljesen meg vagyok vele elégedve.

   Fontos még: Cd Burner Xp adatlemezt alapból udf fájlrendszerrel akar megírni. Ez esetleg nem jó az mp3 fájlokat is lejátszó cd-játszók esetén. Ilyenkor érdemes iso fájlrendszerre átállítani.
   Meglepve olvastam, hogy nem ismerte fel a Sony írót. Nekem eddig három gépen háromféle írót (LG, a notebookom sajátja (nem tudom, milyen), és egy Samsung külső, simán felismert.

 4. Burhan szerint:

  Tényleg nagyon jó kis program! Könnyen kezelhető, és jóval akadálymenetesbb, mint mondjuk a Nero.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>