Szoftverbemutató: GWConnect

Egy olyan programot néztünk meg, amelynek létrejötte és puszta léte is kizárólag a látássérült felhasználókat szolgálja.
A GWConnect egy olyan alkalmazás, amely segítségével a Windows operációs rendszeren gyakorlatilag egy alternatív, a fejlesztők szerint akadálymentesebb és könnyebben használható Skype-ot futtathatunk. Egy szoftver, ami teljes mértékben képes leváltani az eredeti Skype-ot, és annak legtöbb szolgáltatását nyújtja.
Utánajártunk, miért akadálymentes, mit tud, mit nem tud, és persze feszegetjük az ilyenkor rögtön felmerülő kérdést: szükségünk van nekünk ilyesmire?

Előszó

Már majdnem tíz éve is van annak, hogy a Skype alkalmazással először összehozott a sors. Óriási sebességgel terjedt el mindazon látássérült júzerek körében, akik internettel rendelkeztek az ezredforduló elején, hisz tulajdonképpen egyszerű volt használni, lehetett a segítségével jókat beszélgetni, és ugyebár ingyen volt.
Már az 1.X-edik verzió is tanyázott annak idején a gépemen, emlékszem, akkortájt még partnerlista se nagyon volt, vagy legalábbis nem olyan megvalósításban, mint most. De be lehetett pötyögni az illető skypenevét, ha jókor hívtam, az kicsörgött, és máris kezdődhetett egy jó hangulatú baráti csevely, egy iskolai konzultáció, esetleg egy szerelmetes kis légyott.
Megkockáztatom, hogy ekkor a vak internetfelhasználók egy jelentős része jobban ismerte és többször használta a Skype-ot, mint a mezei netező, ennek oka is megérne egy külön értekezést, ám ez nem ezen cikk témájába tartozik.
A Skype fejlődött, közben sok tulajdonosváltás is volt, és a 2.5-ös verziótól kezdve beköltözött az a csengőhang, ami a mai napig felcsendül, ha keresnek minket, pedig immáron a 6-os verzió egyik variánsánál tartunk.

Nem kis szó, hogy akadálymentesség terén egészen sokáig semmi probléma nem volt, nyilakkal, tabbal, menüparancsokkal a szolgáltatások csaknem százszázaléka elérhető volt a képernyőolvasókkal.
A 4-es verziójú Skype megjelenésével viszont ez a dolog megdőlni látszott, más kinézet, más felépítés, hozzáférhetetlen programrészek jellemezték a Skype 4-et, legalábbis az elején.
Persze aztán a szemfülesebbek rájöttek, mire való a kompakt nézet, és a 4.1-es Skype már némileg barátságosabb volt, az ötöst pedig már ismét jól lehetett használni. Ennek ellenére igen sokan vannak azok, akik a mai napig megmaradtak a jó öreg 3.8-as Skype-nál, mert egyszerűen nem érzik szükségét, hogy ezt az egyszerűséget, megszokottságot felrúgják néhány olyan szolgáltatásért, amelyek talán az említett csoport számára abszolut nem is fontosak.
Az egyik ilyen az 5-ös Skype-ba bekerülő Facebook chat, ennek értelmében a Skype fiók összeköthetővé vált a felhasználó Facebook-fiókjával, a szöveges üzenetek és a hanghívások tehát mostanra egy felületen, a Skype-on keresztül váltak lebonyolíthatóvá.
Válthatunk Skype partnerek és Facebook ismerősök között, a kezelés pedig teljesen azonos mindkét esetben. Sokak számára ez óriási könnyebbség, viszont ezen szolgáltatás azóta sem működik tökéletesen.
Az online felhasználó időnként el-eltűnik és kijelentkezettnek mutatja a Skype, ekkor pedig egész egyszerűen nem lehet üzenetet küldeni neki, máskor a Skype egyszerűen nem tud facebookra bejelentkezni, az ottani partnereket így nem látjuk.
Nem is az az igazán fontos, hogy ezek a hibák egyik, vagy másik fél részéről jelentkeznek-e, de tény, hogy sokan nem is tartanak igényt a Skype Facebookos szolgáltatásaira.
Elsősorban számukra lehet megfontolandó alternatíva a most tárgyalt GWConnect, hogy miért, az az alábbi bekezdésekben kiderül.

A GWConnect alapvető szolgáltatásai

Vagy azért, mert az újabb Skype-ok tényleg nem használhatók annyira egyszerűen, mint a régebbiek, vagy egész más megfontolásból, mindenesetre a GWMicro nevezetű vállalat úgy gondolta, megalkotja saját Skype kliensét, a teljes akadálymentesség jegyében.
Nem elhanyagolható azon tény, hogy ők fejlesztik az itthon kevéssé elterjedt Window eyes képernyőolvasót is, de Skype szoftverük természetesen más képernyőolvasókkal is tökéletesen használható.

Úgy gondoltuk tehát, hogy – lévén kifejezetten látássérültek alkotják a célközönséget -, felpattanunk a GWMicro oldalára, és megnézzük, mit tud a program.
Nos, magyarul beszélni bizony nem. Ez néhány érdeklődőt esetleg elkedvetleníthet, hisz az angol nyelvű felület nem mindenki számára érthető, de keringenek pletykák egy magyar fordításról is, ezt hamarosan beszerezzük, kiegészítve cikkünket, illetve amennyiben nem jutunk hozzá, elkészítjük saját verziónkat.
A GWConnect tehát egy önálló alkalmazás, nem valamiféle Skype bővítmény, sőt lényegében az eredeti Skype nem is kell, hogy telepítve legyen, ez a szoftver teljesen független tőle.
A telepítő egyszerű, ám a nyelvválasztó ablakban valamiért a portugál van alapban bejelölve, aki ezt kevésbé érzi kívánatosnak, ne legyen rest rögtön módosítani azt például angolra, mielőtt a Next gombra szóközöl.
A GWConnect minden indításakor megjelenik egy felugró ablak, amelyben megköszönik, hogy ezen szoftvert választottuk Skype-oláshoz, és amennyiben nem használjuk a Window eyes képernyőolvasót, ezt a kedves kis ablakot néhány másodpercen át kénytelenek leszünk bámulni, csak utána léphetünk tovább az Ok gombbal – ejnye, ejnye.

Utána viszont már be is jelentkezhetünk, a két mező Skypenevet és jelszót kér el tőlünk, és bejelölhetjük az automatikus bejelentkezést is. Nem webes, nem bonyolult, nem kell szórakozni az űrlap meg a beviteli móddal, mint az eredeti Skype-on, tulajdonképpen elrontani sem lehet.
Ha bent vagyunk, számítsunk rá, hogy az első bejelentkezést kísérő hang és a sikerről tájékoztató üzenet után egy ideig még elmókol magában a program, letölti a partnerlistánkat, külön ablakokban megjeleníti a legutóbbi üzeneteinket, tehát az első indítás kicsit idegesítő, utána viszont barátságos a dolog.
A program képes megjeleníteni a Skype partnereket, küldhetünk és fogadhatunk szöveges üzenetet, hangpostánk is van, tudunk hívásokat lebonyolítani, konferenciákon részt venni illetve konferenciát menedzselni, valamint a fájlküldés és a fájlfogadás is megoldott. Mindez egy teljesen szabványos felületen keresztül, nincsenek egymásba nyíló ablakok, ha történik valami, azt a tálcán látjuk külön-külön.
Ami probléma, hogy a Facebookozásról és a videós szolgáltatásokról teljességgel le kell mondanunk, illetve az alapcsomag nem tud magyarul.

Részletes mustra

Bejelentkezés után alapesetben a partnereinket látjuk, le és fel nyíllal közlekedhetünk rajtuk. Ha menügombot vagy shift+f10 kombinációt használunk, az adott partnerrel kapcsolatos opciók ugranak elénk.
Tudunk felhívni, chat üzenetet küldeni, hangpostaüzenetet hagyni a számára, fájlt küldeni, partnerneveket mutatni, sms-t továbbítani, de meg tudjuk nézni az adatlapját, a személyes üzenetét, átnevezhetjük és törölhetjük is, illetve ha épp konferenciát vezetünk, itt nyílik lehetőségünk meghívni a partnert, esetleg kitenni a szűrét.

A menü is egyszerű, az alt gomb lenyomásakor a menüsor első eleme a Skype. Itt kijelentkezhetünk, megadhatjuk személyes üzenetünket, adatlapunkat szerkeszthetjük, jelszót válthatunk, valamint itt tudjuk megtekinteni aktív beszélgetéseinket a Conversations paranccsal, a Voicemails pedig a hangposta üzenetekhez visz minket.
A Change language paranccsal nyelvet válthatunk, az Options pedig a beállítások részt hozza elő, amellyel külön bekezdésben foglalkozunk.

A menüsor második eleme a Status, vagyis állapot menü, itt tudunk elérhető, elfoglalt és ehhez hasonló állapotok közül váltogatni, kinek-kinek kedve szerint.

A következő a view, vagyis nézet menü, itt egy kicsit többről van szó, mint pusztán a nézet beállításairól, elég sok dologra használható a program ezen része.
Mindenekelőtt beállíthatjuk, hogy milyen csoportosítás szerint kívánjuk megjeleníteni partnereinket, így szeretnénk-e csak az elérhetőket látni, netán csak a Skype outtal, azaz fizetős szolgáltatással telefonon felhívható partnereinket szeretnénk-e látni, de itt tudjuk azt is megnézni, hogy vannak-e olyan partnerjelöltek, akik a mi visszaigazolásunkra várnak. Fontos, hogy minden opcióhoz billentyűparancs van rendelve, az alt+f1 például az összes kapcsolatunkat megjeleníti, az alt+f5 csak a jelenleg elérhető partnereket listázza ki, az alt+f8 pedig megmutatja, van-e visszaigazolásra váró partnerkérésünk.
A menüsor következő eleme a Contact menü, ám itt pontosan azon opciókat láthatjuk, amelyek előjönnek, ha a kijelölt partnerre menügombot nyomunk.

A sorban következő menünk a Call, ennek akkor látjuk hasznát, ha épp folyamatban lévő hívásunk van. Ki tudjuk kapcsolni a mikrofont, állíthatunk hangerőt, megszakíthatjuk a hívást, illetve egyéb dolgokat is végezhetünk, fontos viszont, hogy ezekhez is rendelhető billentyűparancs, ezt a beállítások részben tárgyaljuk.
Már csak a Help menü maradt, itt tudunk súgót olvasni, illetve lehetőségünk van aktiválni is a programot, mert noha teljesen ingyenes, mégis van egy aprócska kitétel. Ez a kitétel a program használata közben minden harmincadik percben felfedi magát.
Ilyen időközönként hangzik ugyanis el egy hirdetés, de szerencsére bármilyen megszakítóbillentyűvel befoghatjuk a program száját, hisz a hirdetést is a képernyőolvasó mondhatja el, amennyiben hagyjuk neki ezt.

A GWConnect testreszabása

Nemcsak kezelésében, hanem nyújtott szolgáltatásaiban is a már oly sokszor hangsúlyozott és untig hajszolt akadálymentességet tartották fő szempontnak a program fejlesztői, így minden eseményünket hangok kísérik, a képernyőolvasók felolvassák az épp bejelentkező partnereket, az üzeneteket, a partnerkérést és minden egyebet is, időnként kissé úgy éreztük, ez már azon bizonyos lónak a másik oldala.
A Skype menüben található az Options, azaz beállítások parancs, itt tudunk csemegézni a módosítható opciók közül, a repertoár nagy, de talán nem eléggé.
Szimpla lapfülek vannak, semmi webes vagy megnehezített nézet, control+tabbal és control+shift+tabbal (utóbbival visszafelé) tudunk lapozni a beállítási kategóriák között.
Az első fülünk a startup/shutdown, azaz az indítás és leállítás.
Bejelölhetjük, hogy induljon-e automatikusan a szoftver a Windowsunkkal, illetve megadható, hogy kis méretben a rendszertálcára helyeződjön a program, pontosan úgy, mint az eredeti skype.
További tabokkal megadható, milyen gombok hatására történjen a program ablakának minimalizálása, például esc vagy alt+f4.

A General, vagyis általános fülön lőhető be, hogy mi történjen, amennyiben egy partnerre entert ütünk – az alapértelmezett beállítás az üzenetablak megnyitása, de tud automatikusan tárcsázni is. Van itt olyan opció is, hogy automatikusan vegye fel a program azt, aki épp hív minket – használja ezt valaki épeszű?
Megadható, hogy meddig csörgethetnek minket, alapesetben fél perc után utasítja el a program a válasz nélkül hagyott hívást. Ami még fontos lehet, hogy itt adható meg, mi történjen, ha egy aktív hívás közben valakit felhívunk, vagy felvesszük őt, amennyiben ő keres minket.
Az alapbeállítás az, hogy egy kérdés jelenjen meg, így ott helyben eldönthetjük, szeretnénk-e az adott illetőt hozzáadni a konferenciához, netán külön vonalba megyünk vele.

A következő fül a Speech, vagyis beszéd, itt különböző kis négyzetekkel jelölhetjük be, miről szeretnénk értesítést kapni. A legnagyobb hiányosság itt érhető tetten. A felhasználói állapotváltásokról mindössze egyetlenegy négyzet gondoskodik, ez pedig a “speak user status changes”, tehát egy egyszerű ki/be kapcsolóról van szó. Ha bepipáljuk, állandó zaklatásként hallgathatjuk, ahogy egyik partnerünk elfoglalttá válik, másik távol kerül a gépétől, harmadik kijelentkezik, a negyedik meg be. Nincs tehát lehetőség arra, hogy pusztán az elérhetővé váló partnerekről kapjunk hangos értesítést, ez pedig a cikk írójának véleménye szerint egy óriási fekete pontot von maga után a képzeletbeli értékelőlapon.
Mindezen felülkerekedve itt állítható be, kérünk-e automatikus felolvasást a bejövő és kimenő üzeneteinkről, de persze manuálisan is felolvastatható minden üzenet.

Soron következő fülünk az előzmények (history), ahol főként azt állíthatjuk be, meddig őrizze meg a program ezeket.

A hotkeys, vagyis billentyűparancsok fül talán a legérdekesebb. Az első kombinált listamezőben az eseményt választhatjuk ki, például válaszolás egy hívásra, vonalbontás satöbbi, tabbal a jelenlegi beállítást hallgathatjuk meg, majd az a jelölőnégyzet következik, amely gondoskodik a parancs engedélyezéséről. Ha ezen is túlhaladtunk tabbal, a capture key gombhoz érkezünk, itt tudunk új parancsot megadni. Nyomjuk tehát le ezen gombot, majd nyomban azt a billentyűparancsot, amelyet be szeretnénk állítani. Ha megvagyunk, shifttabozzunk vissza, és nézzük meg, sikerült-e.

A Files fülön adható meg, mely mappa legyen az alapértelmezett fájlok fogadásakor.

A sounds fülön kicsit hasonló a helyzet, mint a billentyűparancsokat módosítani képes beállítási lapon, itt is kombinált listamezőben választhatjuk ki az eseményt, amelynek a hangját azonnal meg is hallgathatjuk, ha tabbal a play gombra megyünk és arra szóközt ütünk.
További tabokkal módosíthatjuk is a hangot, szabványos windows pcm wav hangokról van szó, így tetszőleges ilyen formátumú hangfájlt megadhatunk.

Végül a Devices fül szolgál arra, hogy hangkártyáink között váltogathassunk, értelemszerűen abban az esetben, ha több van belőlük.
Első mezőnk a default input device, itt a mikrofon elérési útját kell a kombinált listából kiválasztanunk. A default output device annak a hangkártyának a kimenete, amelyből beszélgetőpartnereinket hallani szeretnénk, a default sound device pedig az a hangkártya, amelyen a GWConnect értesítő hangjai megszólalásra kerülnek. Itt tudjuk a szoftver hangerejét is módosítani.

Használat, összegzés

Az üzenetváltás is pofonegyszerű. Van egy beviteli mezőnk, ahova írunk, shift+tabbal pedig egy előzmények mezőt találunk, ahová az üzenetek megérkeznek, mi pedig elolvashatjuk.
Kicsit zavaró, hogy alapértelmezetten minden hang engedélyezve van, így amint elküldünk egy üzenetet, egy hosszabb távon meglehetősen kellemetlen effekt ismétlődik újra és újra, persze a fentebb leírt módon ezek mind testreszabható opciók.
Hívás közben a hangminőség olyan, mintha a hagyományos skype-ot használnánk. Természetesen beszélgetőpartnereinknek nem kell a GWConnectet használniuk, azokkal is tökéletesen együtt lehet működni, akik a Skype alkalmazással beszélgetnek velünk.
Konferenciát is készítettünk és vezettünk, stabilitási problémákba nem futottunk bele, tulajdonképpen partnereink észre sem vették, hogy valamiféle speciális skype-klienst használva kommunikálunk velük.
Mi viszont azért pár helyen észrevettük, hogy van még hova fejlődni. A Facebook és a videobeszélgetés hiánya egy dolog, ami viszont még nem működik tökéletesen, az a szinkronizálás, amelyet immáron minden modern Skype képes kezelni. Ha több gépen használjuk a Skype-ot, netán telefonról vagy tabletről is beszélgetünk, az események és a chatüzenetek a felhőben kerülnek tárolásra, és megérkeznek minden eszközre, amellyel Skype-ra csatlakozunk. A GWConnect ezt egyelőre nem kezeli értékelhető módon, kicsit olyan a helyzet, mint a régi szép időkben, az éppen online partnereinkkel váltott üzenetek szinkronizálódnak, de azok az üzenetek, amelyeket egy olyan ismerősünkkel váltottunk, aki épp most nincs bejelentkezve, csak később jönnek meg, fejcsóválásra kéztetve ezzel minket.
Azt is észrevettük, hogy amennyiben zajos környezetben, mondjuk szabadban, szélben beszélgetünk egy laptopon, a GWConnect nem mindig tudja olyan mértékben kezelni mikrofonunk hangerejét, mint az eredeti Skype. Néha túlzottan lehalkít, máskor túl nagy léptékekben hangosít. Persze ezzel amúgy is meggyűlik a baja a Skype-nak, de az eredeti kliens talán valamivel kifinomultabban oldja ezt meg.
Viszont a GW Connect fantasztikusan keveset eszik a gép erőforrásaiból. A 6-os verziójú Skype-ok talán direkt, talán nem, mindenesetre a Windows XP operációs rendszer alatt meglehetősen furcsa dolgokat művelnek.
Több órás használat alatt képesek 3, de akár 400, vagy annál több memóriát is felemészteni, s minél tovább használjuk, annál többet kebeleznek be.
Windows Vista, 7 és 8 alatt valahogy ezt nem produkálja a Skype, és nem zabálja fel kényszeresen szabad erőforrásainkat.
A GW Connect XP és újabb rendszerek alatt is beéri kevesebb, mint 100 MB memóriával, ez pedig, különösen XP alatt, meglehetősen jó hír.

Mindent összevetve azt kell mondjuk, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben, ha értékelnünk vagy ajálnunk kellene a programot. Persze nem is az a dolgunk, hogy mi itt bármilyen fejlesztésről ítéletet mondjunk, mi legfeljebb bemutathatunk egyes szolgáltatásokat, de az ember önkéntelenül is megalkotja önnön véleményét.
A GWConnect kezelése pofonegyszerű – lenne, ha tudna magyarul, de közös erővel ezt is megoldjuk.
A Skype szolgáltatásait kifogástalanul nyújtja, beszélgetni, konferenciázni, fájlokat csereberélni remekül lehet vele, nem okoz meglepetéseket, stabilan működik és nem is falja fel a gépet.
Viszont nincs rajta Facebook, nem mindig szinkronizál rendesen, és néha elvéti a mikrofon kalibrálását.
Ennyi és nem több, mi mindenesetre azt gondoljuk, hogy kezdő felhasználóknak nagyon jól jöhet a program, meg persze mindazoknak, akik egy kompaktabb, gyorsabb, és valamivel akadálymentesebb programmal szeretnének skype-olni.
Nem kell aggódni például amiatt, hogy jöttek-e új partnerkéréseink, mert mindig megbízhatóan mutatja azokat, sok opció és szolgáltatás egyszerűbben hozzáférhető, mint az eredeti kliensben, egyszóval nem rossz program ez.
Aki persze facebookozna vagy éppen videózna, annak nem ez a szoftver lesz a nyerő, de lehetnek jópáran, akik semmi másra nem vágynak, mint hogy a Skype-juk működjön gyorsan, megbízhatóan, és könnyedén hozzáférhessenek minden porcikájához. Ezt nekik találták ki.
Letöltés itt

A bejegyzés kategóriája: Kezdőknek, Számítógépes programok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Szoftverbemutató: GWConnect bejegyzéshez 28 hozzászólás

 1. Osillo szerint:

  Úgy tudom, hogy bár létezik valamiféle magyarítás a GWConnect felületéhez, viszont ez működésbeli problémákat okoz bizonyos esetekben. Részleteket nem tudok, talán ha valaki ezt ki is próbálta, akkor megírja ide, hogy hogy is van ez.
  Én pár éve próbáltam ki ezt a programot, és volt vele egy igen komoly problémám. Mégpedig a chat, amiről a cikk úgy szól, hogy tökéletesen van megoldva. Nos, lehet, hogy az aktuális verzióban ez így is van, de pl. jó volna tudni, hogy a teszt milyen képernyőolvasó használata mellett készült. Ha jól sejtem – elég rég volt -, én talán JAWS 11-gyel nézhettem annó, mindenesetre azt tapasztaltam, hogy egyrészt a chatnél a beviteli mezőbe beírt szövegek nem voltak mindig normálisan visszaolvashatók, javíthatók. A Backspace-szel való törlésnél talán “üres” hangzott el, de mintha össze-vissza olvasás is lett volna. Ez egy dolog, viszont a már elküldött, ill. a partnertől fogadott üzik esetében is volt probléma. Igaz, ez talán némileg szubjektív, de szerintem ez is roppant zavaró tud lenni. Nevezetesen ha új üzenet érkezett a partnertől, akkor az üzeneteket nyilakkal olvasgatva elugrott a fókusz, így egy kimondottan sűrű üzenetváltás során az üzenetek “feldolgozása” igencsak bosszantó tevékenységgé tudott válni. Nem tudom, ezekkel mi a helyzet jelenleg, de jó hír lenne, ha ilyesmi jelenségeket már nem lehetne felfedezni se NVDA-val, se JAWS-zal.
  Ja, és még egy plusz előny a Skype-nál, ami nincs meg a GWConnectben a Facebookon túl: a Skype-pal cseveghetünk a réges-régi MSN partnerekkel is, amennyiben Microsoftos e-mail címmel jelentkezünk be. Persze ez azokat egyáltalán nem érinti, akik nem rendelkeznek olyan volt MSN-es partnerrel, aki más szolgáltatásban nem található meg a partnerlistáján.

 2. Ádám szerint:

  Az alap koncepció jó, én azért cseréltem le, mert nem mindig jelzett, ha hvnak és nem működött együtt a telefonnal. Ezenkívül még volt olyan is, hogy egy embert nem tudtam felhvni, a problémát csak a program újraindítása oldotta meg.

 3. dávid szerint:

  ottvérzik még el a lelkem hogy gw connect és gw cnnect a fileküldés esetemben próbálva meghalt

 4. michal.badin szerint:

  egyben kell hogy értsek ádámmal. nekem sem szokso a program abszolúttann nem jelezte, hogy valaki hív, szinte nem is tudtam róla, plus ha valakit hívtam, a program csak csondbe volt, semi hang, csatlakozás, semi. tehát visza a “nagy” szkájpra. és azok a reklámok… az már más dolog.

 5. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Kicsit más téma, de nem tudja valaki, hogy lehet letenni iphone-on viberen a hívást? 6-os i os. Remélem nem valami nehéz ujjmozdula. Ja és még az a bajom vele, hogy nem hangosodik ki amikor elveszem a fülemtől, és úgy nem hallom a voice overt. Ja, meg még egy kérdés, hogy attól még hogy nincs aples fülhallgatóm, lehet beszélni rendes fülhallgatóval?

 6. Verica szerint:

  Sziasztok!

  A skype-om ezt írja: We’ve signed you out because you’re using an outdated version of Skype. Letölteném az újat, csak az a kérdésem, hogy a régi script működni fog vele?

 7. Osillo szerint:

  Verica, alapvetően azt tanácsolom, hogy frissíts a legújabb Skype-ra, és töltsd le a legfrissebb szkriptet hozzá a http://www.dlee.org/skype oldalról. Viszont a helyzet annyiból nem ilyen egyszerű, hogy kérdés, pontosan mely verzióra fog neked frissülni a Skype. Ugyanis nem egészen egyértelmű, hogy mitől függ, hogy kinél éppen mit mutat legújabbnak. Nálam pl. 6.16.0.105 fut, és ha külön kerestetek vele programfrissítést, akkor is azt írja, hogy ez a legfrissebb. Ám ha megnézed a szkript honlapját, akkor láthatod, hogy a legújabb szkript verzió a 6.16.64.105-höz lett igazítva, mert változott a chat üzenetek megjelenítése. Még nem próbáltam, hogy pl. a 6.16.0.105-ös verzióval van-e bármi probléma chat tekintetében, ha a legújabb, revision 813-as szkript van hozzá feltéve. Ezért írtam, hogy nem mindegy, pontosan mire is frissül majd nálad. Ha pl. nálad is 6.16.0.105 lesz, akkor ha biztosra akarsz menni, inkább a revision 807-es szkriptet töltöd le és telepíted hozzá. Vagy ha már ez volt fenn, akkor nem rakod fel az újabbat. Mellesleg többeknél már hetek óta 6.18-as Skype fut, de az vagy béta lehet még, vagy pedig valami oknál fogva nagyon késnek egyeseknél a frissítések, mint pl. nálam is. De inkább a bétára gondolok, mert hiszen a szkript mindig a legújabbhoz van igazítva. Szóval érdemes időnként utánanézni, mi újság a verziók terén. A Microsoft egyébként a régebbi Skype verziókat nem támogatja mostantól, úgyhogy ilyen üzenettel egyre többen fognak találkozni, ha nem az aktuális verziót futtatjákk.

 8. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Érdekes ez, mert ha a hivatalos helyről, a skype.com-ról tölti le az ember a Skype-ot, ott már hetek óta a 6.18-as a legfrissebb, és semmi nem árulkodik arról, hogy béta lenne.
  Mellesleg ez a Skypefrissítő dolog nagyon régóta működik azon anomáliákkal, amelyeket Osillo említett. Hiába fut háttérszolgáltatásként a Skype Updater, hiába nézegetsz manuálisan frissítéseket, egyszerűen nem egységes a dolog.
  Ha viszont letöltöd a skype.com-ról a telepítőt, a legfrissebb Skype-hoz jutsz, ami most a 6.18-as.

  Amúgy, ha valakit esetleg zavarna az Online telepítő, az alábbi linkről a mindenkori legfrissebb Skype-ot tudja letölteni a hivatalos helyről, full, azaz nem netes telepítős verzióban:
  http://www.skype.com/go/getskype-full
  Tehát ha ide enterelsz, már jön is a legújabb Skype.

 9. Verica szerint:

  Sziasztok!
  Köszönöm a tartalmas válaszokat. Végül is miután megírtam, letöltöttem azt a verziót amit felajánlott, de a scripttel nem csináltam semmit, mégis működik a skype-om.

 10. Johne52 szerint:

  How To Buy Cheap Generic Ceclor 500mg feeaakdecaee

 11. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Az alábbi levelet kaptam a microsofttól, és eléggé félek, mert aznap nem voltam bejelentkezve a fiókomba. Megpróbáltam áttekinteni a közelmúltbeli tevékenységeimet, de nem engedett be azzal az e-mailcímmel, amire ezt a levelet kaptam. Az ip-cím sem az enyém, amit odaírtak. De amúgy nem tapasztaltam semmi szokatlant, mondjuk azt a címemet csak ritkán használom, de nem kaptam szokatlan levelet és az elküldött levelekben sincs olyan, amit nem én küldtem volna el.

  “A Microsoft-fiókjába nemrég történt bejelentkezéssel kapcsolatban szokatlan körülményt észleltünk. Az Ön biztonsága érdekében további biztonsági kérdést tettünk fel.
  Bejelentkezés részletei:
  Ország/terület: Magyarország
  IP-cím: 188.143.81.11
  Dátum: 2014.08.16. 18:06
  Ha Ön volt az, akkor nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja ezt a levelet.
  Ha nem biztos benne, hogy Ön volt az, akkor lehet, hogy egy rosszindulatú felhasználó megszerezte az Ön jelszavát. Tekintse át közelmúltbeli tevékenységeit, mi pedig segítünk megoldani a problémát.”

 12. Osillo szerint:

  Verica, ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy ha azonnal jelszót változtatsz. Ez a tuti, mivel hiába nem történt semmi a fiókodban, mégiscsak van rá esély, hogy beléptek oda illetéktelenül, legalábbis amennyiben nem téves az MS riasztása.

 13. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Köszönöm a választ.
  Még annyi kérdésem lenne, hogy nem tudok letölteni linkről. Ugye xp-nél megjelent hogy fájl letöltése, megnyitás, mentés ilyenek. De win7-nél ha beillesztem a linket, kiírja ugyan, hogy megnyitja v menti a fájlt, de nem adja ki a gombokat, csak azt az oldalt, ahonnan megnyitottam a linket. Pdf-et sem tudok letölteni semmilyen oldalról.
  Még valami, milyen zenelejátszót ajánlanátok? Egyelőre csak a media player van fent amit utálok, régebben használtam a the km player-t mert hangosabb, mint a media player. Egy időben a vinampot is felraktam, de tool bar-t rakott a gépemre. Ja, és valami olyan kéne, ami lejátszik az mp3-on kívül valami mást is, mert nálam erre a media player nem alkalmas.

 14. RauchR szerint:

  Sziasztok,

  Verica, valószínű internet explorert használsz, ebben az esetben pedig f6 billentyűvel lépsz az információs sávra, amely érdeklődik arról, hogy az adott fájlt szeretnéd-e például menteni.
  F6, aztán általában tab vagy shifttab, vagy ha azok nem, akkor nyilak. Így meg fogod találni a mentés gombot.

  Lejátszóból marha egyszerű kinézető, de elég sokat tud a media player classic.
  http://mpc-hc.org
  Társítod a fájlokat, gyorsan bejön, fel/le nyilakkal hangerőszabályzó, alttal szabványos menürendszere van. Kis, könnyű program, esetleg próbáld ki.

 15. Osillo szerint:

  Verica, kimondottan zene lejátszáshoz én pedig csak javasolni tudom a Winampot. A JAWS gyárilag szkripttel támogatja a használatát, így nagyon kényelmesen használható a különféle billparancsok segítségével. A “trükkje” annyi, hogy telepítésnél kiemelten körültekintőnek kell lenni. Van egy rakat opció, amit jobb nem bejelölni. Ilyen az említett toolbar is, vagy épp a Winamp ügynök (Winamp Agent). Sajnos a telepítő felülete némileg eltérhet verziónként, és előfordul, főleg az újabbaknál, hogy pl. a JAWS nem képes felismerni az egyes választható elemek állapotát, azaz hogy be vannak-e jelölve telepítésre vagy sem. Ezeket a dolgokat ki kell benne tapasztalni, utána menni fog simán. Hasonlóan kínlódni lehet benne a magyar nyelvi támogatás telepítésével is, ugyanis itt is láttam már eltéréseket olyan téren, hogy épp hogyan lehet megadni, mely nyelvek települjenek. Itt is előszeretettel elhallgatja a JAWS az elemek állapotát. Érdemes rögtön a telepítés elején a Custom (Egyéni) módot kiválasztani, így tudod kivenni majd a pipát az olyan galádságoknál, amiket nem akarsz telepíteni, mint pl. a toolbar. De legalábbis így tudod a legjobban testre szabni, én mindig is ezt a módot választottam. Fontos továbbá, hogy a felhasználói felületnél mindenképp a klasszikust válaszd. Gyakorlatilag fel se kell raknod a Modern Winampos felületet, mert felesleges.
  A Media Player Classic egyébként szintén remek program. Tudni kell, hogy külön elérhető a sima MPC, és a Robi által belinkelt MPC-HC. Az utóbbi a Home Cinema változat, ami jobban támogatja a Full HD videók lejátszását. Nagy előny mindkettőnél, hogy külön kodekek telepítését nem igényelnek a filmekhez, mert ezeket beépítve tartalmazzák. Így univerzális médialejátszóként olyan szinten megállja a helyét, hogy én mindenképp a legjobbak közé sorolom. Akad a két progi közt eltérés használatban, bár tény, hogy nem túl sok. A sima MPC-nél pl. CTRL+nyilakkal tudsz tekerni, míg Alt+nyilakkal nagyobb időtartamot tudsz áttekerni. A HC változatnál sima nyilakkal tudsz tekerni. Egyébként mindkettőben a szóköz a lejátszás/pause, valamint a pont a pont.

 16. Osillo szerint:

  Bocs, a pont nem pont, hanem ez esetben stop. :-) )

 17. michalbadin szerint:

  sziasztok, Nem tudom mennyire legalis, vagy nem, a, dolog. de mivel talalva volt a horvat vakok eggyesuleti valami honlapjan, akkor ide is kuldom. Ahogy mindenki tudja, a gwconnect mar nem megy, de ettol a hettol mar tobbet nem igaz. tehat amit kell hogy csinaljatok: 1 feltelepiteni a gw-connectet. 2 nem szabad futtatni, a telpites utann. 3. csereljetek ki az exe fajlt. rakjatok be a programfiles\gwmicro\gwconnect mappaba. remelem, valaki hasznosnak fogja tartan. itt a letolto link:

  http://docasne.rare-share.net/GWConnect.v2.15.Incl.Patched.Skypekit.rar

  Sok udvozlettel,
  Michal.

 18. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Michal, köszönjük szépen. Én leszedtem, el is raktározom valahol, ha nem is feltétlenül saját használatra, de előbb vagy utóbb valakinek biztosan jó lesz. Sőt, lehet, hogy ezért vagy azért még én is hasznát tudom venni.

 19. michalbadin szerint:

  cask remelem hogy nemlesznek blokkolva a Skype fiokok, ha a Microsoft erre a patchra ra jon, de remelem hogy nem. vagy, nem kellene. korulottem jo par ember hasznalja.

 20. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Köszönöm a zenelejátszókkal kapcsolatos válaszaitokat! Azóta összegyűlt néhány kérdésem.

  Még mindig nem tudok pdf-t letölteni, ha egy oldalról kell megnyitni vagy ha küldenek egy linket. Egyszerűen nem reagál semmire, ráadásul nem is tudok visszalépni az előző oldalra. Explorer 11-et használok.

  Számológépben nem tudom, változott-e valami xp-hez képest. Hogy lehet elérni a műveleteket pl. gyökvonás – nem csak sqrt – meg ilyenek?

  És még valami. Az a baj, hogy a suli honlapján kb. semmit se lehet megnézni, mert egyáltalán nem akadálymentes, pl. a digitális naplóba vagy az órarendhez se lehet belépni, mert egyszerűen nem olvas semmit a jaws, csak az oldalak fejlécét. Nem tudom, hogy ezt lehet-e jelezni valahogy, mert én nem tudom nekik elmagyarázni, hogy mi a bajom vele, legalábbis úgy nem, hogy megértsék :D a rendszergazda meg nem hiszem, hogy tudja, mit kellene akadálymentesíteni rajta. Mit lehet ilyenkor tenni?

  Köszönöm előre is.

 21. Verica szerint:

  Pl. itt egy link, ahol elvileg az órarendeket mutatja, és ki lehet választani egy listából, hogy melyik tanár, osztály v terem órarendjét mutassa. De csak elvileg.
  http://andrassy.no-ip.biz/dinaweb/dinaorarend.jsp

 22. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Bocsi a sok kérdésért, de megint van néhány.

  1. Az iphone-omon 6-os i os van, de valamiért alig enged valamit letölteni. Például a vibert még engedte, de pl. a a skype-ot nem. Azt írja, hogy 7-es vagy annál frissebb verzió kell hozzá. Vannak, akik szerint szerint fel kellene települnie.

  2. Újabban az az idegesítő probléma áll fenn nálam, hogy nem nyit meg a jegyzettömb semmilyen fájlt, ha az nagyon hosszú, vagy ha mégis, akkor szinte minden szót új sorba ír, és teljes méretre kell állítani. Ha túl hosszú a fájl, akkor meg egyszerűen kiakad és hibajelentést küld, akárhányszor próbálom.

 23. RauchR szerint:

  Sziasztok,

  Verica, az új Skype telepítése nem fog menni. Sőt, sajnos egy csomó másik alkalmazás legfrissebb verziójának a telepítése sem, tekintve, hogy nemrég már a 8-as verziószámú IOs is kijött. Epüléknél ilyen gyorsan megy az elavulás. Már lassan a 7-es IOs is réginek számít Apple körökben, nemhogy a hatos.
  Viszont elméletileg a legutolsó kompatibilis verziót később is bármikor letöltheted. Ez még egy ideig jó lesz, hogy meddig, azt nehéz lenne megjósolni.

 24. michalbadin szerint:

  szia, a jegyzettömbhöz: 1. vagy telepítsd átt a windows-t, vagy 2, használj wordpadot a txt fájlok kinyitására. tudom, hogy nekem is volt ez a minden szó, új sorban probléma, és én sem birtam semmit kezdeni vele, csak evvel a kettő drasztikussabb megoldással.

 25. Osillo szerint:

  Verica, a belinkelt oldalt megnéztem. Működik az, csak a kombinált listamezőkből válaszd ki a megfelelő elemeket, aztán aktiváld a Select gombot. Ez a kulcsa a dolognak, mert ezt követően fog frissülni a lap, és megjelenni a kívánt tartalom, azaz egy táblázat a szűrésnek megfelelő órarenddel. Szerintem te a Select gombot nem használtad, ez lehetett nálad a gond.

  Win7 számológép: változott, méghozzá sokat az XP-shez képest. A gyökvonáshoz használd a @ jelet. Ez a négyzetgyök, de a szimbólum után írt számmal meghatározhatod, hogy milyen gyököt akarsz vonni az adott számból. A köbgyökhöz pl. használd a @3-at.
  Példa: 27@3

 26. Verica szerint:

  Nagyon köszönöm!

 27. Verica szerint:

  Osillo, visszatérve kicsit az oldalhoz, nálam egyáltalán nincs select gomb.:D

 28. Dávid Ádám szerint:

  Az oldal azt írja, hogy ez a termék már nem működik. Pontosabban lejárt a támogatás.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>