Szoftverbemutató: Hogyan olvassunk könnyen e-bookot!

Külföldön (főleg az egyesült Államokban) már teljesen normális dolog, hogy egy új könyvnek megjelenik annak elektronikus kiadása is. Hiszen kezdenek elterjedni a különböző könyvolvasók (főleg az Amazon Kindle-je hódít teret).
Hazánkban sajnos ez még csak most kezd el a piacra betörni. A legtöbb kiadó csak papír alapon adja ki könyveit, viszont sokszor már egyre drágábban. Olykor horribilis összegeket elkérnek egy pár száz oldalas könyvért (jó esetben az oldalak sűrűn vannak írva). A helyzet azért is elkeserítő, mivel a szerző nem is kap egy könyv után olyan sokat, pedig az olvasó inkább őt támogatná mint a kiadókat.

Az e-könyvek speciális formátumáról

Az epub egy ingyenesen hozzáférhető, nyílt forráskódú elektronikus könyvszabvány, amit a Nemzetközi Digitális Kiadói Fórum hozott létre. A szabvány olyan technológiával készült, hogy a megjelenítendő szöveget a könyvolvasó kijelzőjének megfelelően optimalizálja. Az epub formátum egy zippel tömörített, XHTML fájlokból álló egyveleg, melyet az erre alkalmas olvasók könnyedén kezelni tudnak. Az olvasónak lehetősége van fejezetenként ugrálni, keresni, de könyvjelzőket elhelyezni is a megnyitott fájlban, ami html formátumban jelenik meg a képernyőn.

De milyen olvasók léteznek?

A piacon számos epub olvasó létezik az összes platformra. A legtöbbje nem akadálymentes, de azért szerencsére vannak már jól használhatóak.

Talán a legegyszerűbb olvasó a Mozilla Firefox egyik kiegészítője, az Epub Read, ami az alap funkciókra tökéletes. A telepítés után egy epub könyv megnyitásakor a kurzor mozgató billentyűk segítségével könnyedén elolvashatjuk a szöveget. Egyik nagy hátránya hogy csak a fejezeten belüli keresést teszi lehetővé, és a könyvjelzőket nekünk manuálisan kell elhelyeznünk. Ekkor sajnos csak azt tárolja el hogy melyik fejezetnél tartott az olvasás, azt nem hogy azon belül hol.

Androidon jó szolgálatot nyújt nekünk a Go read alkalmazás. A könyvben lehetőségünk van oldalak és fejezetek szerint ugrálni, sőt képernyőnként is. Egyik hátránya, hogy nem mindig azt a beszédszintetizátort használja amit magában a programban megadtunk neki, hanem azt amelyiket a feltelepített képernyőolvasónk. Néha megáll a felolvasás (vagy éppen nem), de arra hogy az ember utazás közben olvasson, arra tökéletesen megfelel. Magától megjegyzi hogy hol tartott a felolvasásban, így újbóli belépéskor ezzel nem kell foglalkoznunk.

Windows alatt talán a legjobb választás a Blio program, mely számos kényelmi funkcióval rendelkezik. A fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a képernyőolvasó optimalizálásra, így nagyon egyszerűen használható a szoftver. Könnyen előhozható a tartalomjegyzék, képes a teljes dokumentumban keresni, és az ablak bezárásakor magától megjegyzi a kurzor aktuális pozícióját. Lehetőség van a szöveg Sapi 5-tel való felolvastatására is, de ugyanezt egy képernyőolvasó is tökéletesen el tudja végezni.

A program mindegyik operációs rendszerhez elkészült, de csak a Windows-os verzió volt tesztelve.

Konvertálás Epubba

Mivel az Epub egy nyílt formátum, számos programmal előállítható. Talán a célnak a legjobban a Calibre program felel meg, bár képernyőolvasóval csak a parancssoros változatát lehet használni. A szoftver rengeteg formátumot ismer, így ezek között bármelyik irányba könnyen megoldható a konvertálás. Egy jó Epub fájl elkészítéséhez (pl. a tartalomjegyzék megjelenítéséhez) az kell, hogy ez szerepeljen valamilyen formában az eredeti fájlban.

A célnak az online 2epub.com is teljesen megfelel, de ekkor csak az e-köönyv olvasók formátumaiba lehetséges a konvertálás.

E-könyv vásárlás

Néhány modern író a könyveit már elektronikusan is megjelenteti, pl. a Csoda idők szerzője. A nagyobb kiadók honlapján is lehetőség van a könyvek megvásárlására, de a BookLine könyvvesboltban már van külön ekönyvek szekció is, ahol most már egyre több könyvet lehet megvásárolni egész elfogadható áron.

A bejegyzés kategóriája: PC, Programok mobilra, tabletre, Számítógépes programok, Szórakozás, média
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>