Szoftverbemutató: NetWorx

A múltban merengő retrós cikkek után ismét érdemes megnézni, mi zajlik a jelenben. A Freekockán idáig nem foglalkoztunk adatforgalmat mérő alkalmazásokkal, pedig sokak számára lehetnek ezek kulcsfontosságúak, főleg, akik rendszeresen mobilinternetet használnak számítógépükön. Egy olyan szoftvert mutatunk be, amely jól áttekinthetően, széles beállítási palettával képes arra, hogy szűkös adatforgalmi keretünkről tájékoztasson minket, és adatforgalmunkat naplózza.

Bevezetés

Annak ellenére, hogy kis országunk már jó ideje teljesít gazdaságilag is mostohán, nem lehet mondani, hogy nem terjed a vezetékes, korlátlan konstrukciójú internet. Persze, így 2014 közepe felé közeledve ez már aligha nevezhető fejlődésnek és újdonságnak, az viszont tény, hogy nem mindig volt ez így. Korábban még annak is lehetett örülni, ha vezetékes internettel havi 4, 5 GB-nyi adatforgalmat bonyolíthattunk le, még régebben pedig a modemes betárcsázós kapcsolatok felhasználói kőkeményen meg is fizettek minden, a neten töltött percért és a netről letöltött kilobájtért. A helyzet ezen a téren mindenképp sokat javult, az ADSL technológia mostmár egyre több kistelepülésen is hozzáférhető lesz, persze még bőven vannak olyan térségek, ahol ez sincs kiépítve. Ezek, ugyan sebességben igen gyengék, áruk pedig relatíve magas, mégis magukban hordozzák azt az óriási előnyt, hogy általában korlátlanok. Nem kell számolgatnunk, hány youtube videót nézhetünk még meg, és akkor sem kell vernünk a palávert, ha egy családtagunk orvul elinternetezte a maradék adatforgalmunkat. A szerencsés helyen élők kábelnetet is használhatnak, amelyek korlátlanságuk mellett sokszor kifejezetten sebesek is, így lehet orrbaszájba torrentelni, tévézni és egyéb kellemes dolgokat művelni.
Ahol viszont még mindig érvényben vannak az adatforgalmi korlátok – és valószínűleg még egy jó darabig érvényben is lesznek -, az nem más, mint a mobilkapcsolat, mobilinternet, ez a felhasználási terület pedig folyamatosan nő. Egészen szerencsétlen egyébként a mostani helyzet, az történik ugyanis, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően már magyar állampolgárként is 4G LTE-vel, azaz szupergyors vezeték nélküli mobilkapcsolattal süvíthetnénk a neten, ha lenne olyan díjcsomag, ami ideális lenne ehhez. Itthon alaposan túlfejlesztettek az egyes operátorok, mert sebesség van, lefedettség is akad, de a csomagok olyan irreálisan drágák, sőt még szűkösek is, hogy a torkunkon lenyomni kívánt 4G igazából a kutyát sem érdekli.
A pénztárcák nem olyan vastagok mostanság, meg egyszerűen tényleg az a helyzet, hogy ha az óriási sebességet kihasználva mobilneteznénk, nagyon hamar vége lenne a dalnak, aztán várhatnánk a következő adatforgalmi ciklusig. Akkor meg minek?
Egy alig 4 GB-os internetcsomag is kb. 3500, 4000 forint szolgáltatótól és konstrukciótól függően, mobilnethez pedig a legtöbbeknek ez elég is. De akármekkora csomagot is választunk, számolnunk kell azzal, hogy az önfelett netezésben alaposan elszaladhat velünk a ló.
Ha pedig túlforgalmazzuk magunkat, két dologra lehetünk figyelmesek. Az első, és általában a szerencsésebb dolog, hogy internetkapcsolatunk módfelett belassul, épphogycsak megütvén ezzel a használhatóság szintjét, de videókról, online zenéről, rádióhallgatásról lassítás után már nem is álmodhatunk. A másik lehetséges forgatókönyv, hogy hó végén valami olyan drabális összeg befizetésére kapunk felszólítást, amely könnyedén az infarktushoz közeli állapotba sodorhat minket. Egyszóval mindenképp előnyös, ha a felhasználható adatforgalmunkat monitorozzuk, nyomon követjük, és megtanulunk gazdálkodni vele. Erre kínál hathatós megoldást a most tárgyalt Windowsos alkalmazás, a NetWorx.

A szoftver beszerzése

Jópár éve kitartóan fejlesztik ezt az alkalmazást, és egész megbízhatóan is teszi a dolgát. Beszerzéséhez látogassunk el A fejlesztők oldalára, majd H billentyűvel keressük meg a Latest Version részt. Itt haladjunk tovább lefelé gombbal, egészen a Download Networx hivatkozásig, amelyre enterezzünk egyet. Ekkor le is tölthetjük a telepítőt, amelyet azon melegében el is indíthatunk.

Nem járunk rosszul akkor sem, ha kezdőként kizárólag a Next és a Yes gombokra klikkelgetünk, a telepítő legnagyobb részét ez teszi ki. Amire nem biztos, hogy szükségünk lesz, az egy opcionális kiegészítő, amely a taskbar integration névre hallgat. Ez nem szerves része a programnak, így az összetevők listájában szóközzel kivehetjük belőle a pipát, persze kár akkor sem fog érni senkit sem, ha ezt is telepíti.

Alapesetben aktív az a beállítás, amely a NetWorx alkalmazást automatikusan indítja a Windows operációs rendszerrel, ezt érdemes a legtöbb esetben változatlanul hagyni. Ennek fő oka, hogy értelemszerűen a leállított program nem tud adatforgalmat mérni, így ha csak néha kapcsoljuk be a szoftvert, amikor épp eszünkbe jut, nem fog tudni pontos adatokkal szolgálni nekünk a felhasznált adatmennyiségről.
Persze adódhat a kérdés, mi történik akkor, ha nem használunk minden esetben mobilkapcsolatot, hisz ilyen esetben a NetWorx szolgáltatásaira nem mindig van szükség. A válasz is kézenfekvő és kellemes is, hisz a NetWorxban minden további nélkül be tudjuk állítani, milyen kapcsolatokat figyeljen, így belőhetjük, hogy csak a mobil kapcsolatot, csak a vezeték nélküli kapcsolatokat, netán a vezetékeseket monitorozza, ha épp erre van szükség.
A beállításokkal és a program felületével alább ismerkedünk meg.

Kinézet, kezelés

Alapbeállítás szerint tehát a NetWorx mindig aktív a Windows indítása után, és a rendszertálcára ül. Minden be és kimenő kapcsolatot mér, és ha ikonjára a rendszertálcáról ráállunk, mindig elmondja az épp a megtekintés pillanatában aktuális le és feltöltési sebességünket. Ez máris lehet hasznos szolgáltatás, mert gyanúsan magas feltöltési sebességnél megnézhetjük, vajon melyik program bonyolítja ezt le nekünk. Megtörtént eset, hogy egyik alkalommal a tűzfalon nyitva maradt távoli asztal porton csatlakoztak hozzánk illetéktelenek, és internetünk sebességét nem is restelltek kihasználni, bőszen töltögettek le tőlünk adatokat. Mi ebből a NetWorx nélkül csak annyit vettünk volna észre, hogy baromi lassú a net, így viszont rögtön láttuk, hogy valami kegyetlen mód tölt felfelé, és ez nem jó.
Mindezek után rövid úton a végére is jártunk, mi okozta a problémát.
Persze ez a szoftver sokkalta többre képes annál, mint hogy aktuális le és feltöltési sebességünket mutassa.
Ha a rendszertálcán kijelöljük a Jelenlegi átvitel kezdetű ikont, menügombbal el is érjük a NetWorx menüjét. Elsőként érdemes lehet beállítani, mely kapcsolatunkat vagy kapcsolatainkat figyelje meg az alkalmazás.
Ehhez válasszuk a menüben a beállítások lehetőséget.
Itt a Fő nevű fül lesz az aktív, tabbal haladhatunk rajta. Beállítható többek között, hogy a NetWorx induljon-e automatikusan a Windows-zal együtt, de további tabokra megtaláljuk a Megfigyelt interfészek kombinált listát, elsőre ez érdekelhet minket.
Igényeink szerint határozzuk meg, mit szeretnénk megfigyeltetni, egy átlagos felhasználónál lesz itt Ethernet, azaz vezetékes hálózati kapcsolat, vezeték nélküli kapcsolat, illetve telefonos kapcsolat, ami sok esetben a mobilnetet jelenti. Ha nincs ínyünkre egyik beállítás sem, további lenyilakkal megtalálhatunk mindent hardveres bontásban is, így kijelölhetjük hálókártyánkat, Wlan adapterünket vagy modemünket is, így biztosra megyünk.
Tabbal találunk olyan opciót is, hogy nem mobilkapcsolat esetén a belső forgalmat hagyja figyelmen kívül az alkalmazás, tehát csak a netről érkező, és a net felé irányuló adatokat mérje, a belső hálózaton lévő többi géppel cserélt adatok ne kerüljenek bele a statisztikába.
Érdemes lehet a beállítások fül többi lapfülére is vetni egy pillantást. A grafikon és a grafikon színei nevezetű füleket nem tárgyalnánk külön, feltételezzük, hogy ezek nélkül is meglesz mindenki.
A figyelmeztetések fül viszont érdekes lehet. Ha nem kívánjuk állandóan a felhasznált adatmennyiségünket bambulni, itt van lehetőségünk utasítanunk a programot, hogy szóljon nekünk, amennyiben adatforgalmi keretünk a végéhez közeledik. Mindenekelőtt be kell jelölnünk a figyelmeztetések engedélyezése jelölőnégyzetet, majd tabbal szemügyre is vehetjük a beállításokat.
Az első kombinált listában a kritériumot álíthatjuk be. Megadhatjuk például, hogy értesítsen a program, ha több adatot küldtünk, fogadtunk, esetleg egyszerre küldtünk és fogadtunk, mint egy általunk meghatározott érték. Tabbal két szerkesztőmező van, az elsőbe a fogadott, másikba a küldött adat méretét írhatjuk be, majd újabb tabbal azt konfigurálhatjuk, milyen mértékegységben értse a szoftver a beállított adatmennyiséget, például kilobájt, megabájt vagy gigabájt. További tabokkal bekapcsolhatunk hangos figyelmeztetést is, így nem kerüli el a figyelmünket a szoftver értesítése.

Ha mindez kevés lenne, és nem bízunk az emberekben, még azt is beállíthatjuk további tabokkal, hogy a szoftver egyszerűen bontsa a kapcsolatot, vagy kapcsolja ki a gépet, ha egy adott adatmennyiséget meghaladtunk. Kezdek egyébként rájönni, hogy ez a program többek között arra is alkalmas, hogy mások idegeire menjünk vele, egész kellemes dolog lehet például, ha netezgetés közben egyszercsak bomlik az egész kapcsolat.
A tényleg extrém igényűek bejelölhetnek egy olyan négyzetet is, amely az adott esemény bekövetkeztekor, tehát túlforgalmazáskor elindít egy előre meghatározott programot. Hogy ez mire jó, és mi a gyakorlati haszna, az számomra nem egészen világos, de egyszer hátha hasznát veszem majd.

Napló, statisztika

Nem kizárólag figyelmeztetni, akciózni tud a NetWorx, hanem vakon is könnyen áttekinthető statisztikát is készít számunkra. Ha például entert ütünk a rendszertálcán elhelyezkedő NetWorx ikonra, máris megnézhetjük napi, heti, havi, sőt adott esetben akár évi lebontásban is, hogy mennyi adatmennyiséget sikerült generálnunk. Egyszerűen csak ki kell választani nyíllal az adott mérési időszakot, majd tabbal megkapjuk az eredményt, amelynek elemei között tab után A nyilak segítségével mászkálhatunk.
A menüben található egy kvóta című opció is, ahol szintén megtekinthetjük több lebontásban a felhasznált adatmennyiségünket, de a beállítás gombra szóközölés után létrehozhatunk magunknak egy felhasználható adatmennyiségi kvótát, ugyanígy lebontva napokra, de hónapokra is. Mindezek után a statisztikáink a létrehozott kvótánk figyelembe vétele mellett készülnek el, és információt kapunk arról is, hogy jelenleg hány százalékát használjuk annak, a szoftver pedig becslést is készít a további felhasználásról.

Összegzés

Elegáns, nem batár nagy program, de a szolgáltatásai rendkívül széleskörűek. Bőven túlmutatnak azon, hogy a rendszertálcán időről időre ellenőrizzük a le és feltöltési sebességünket. Persze erre is jó, és sok esetben elég is lehet mindez, de minden olyan esetben jól jön ez a program, ha gazdálkodni kell a rendelkezésre álló adatmennyiséggel. Külön kellemes dolog, hogy a grafikonos, ábrás mérésen túl akadálymentesen hozzáférhető módon is naplóz, így vakon is teljes értékűen lehet azt használni.
Nyilván a legtöbb értelme akkor van, ha előre meghatározott adatforgalmi korláttal bír a kapcsolatunk, de a nyár közeledtével még a szokásosnál is többen választanak valami mobil megoldást, hogy nyaraláskor is megnézhessék a fészen, milyen puliszkát főzött ebédre a szomszéd Rózsi néni.
A programok meg persze közben frissülnek, a vírusirtó is enni kér, szóval nem árt résen lenni, a NetWorx pedig igen könnyedén segít nekünk ebben.
Ha pedig jól használjuk, még a nyaralás utolsó napján is megírhatjuk, mikor érkezünk haza, és nem kapunk számlát egy olyan összegről, amelyből majdnem elmehettünk volna mégegyszer nyaralni.

Kategória: Haladóknak, Számítógépes programok, Telekommunikáció, internet | A közvetlen link.

Szoftverbemutató: NetWorx bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Anna szerint:

  Sziasztok!
  Very good, azaz nagyon jó a cikk!
  Üdv,
  Anna

 2. adns szerint:

  Sziasztok!

  jó lett a cikk, nagyokat röhögtem.
  Amúgy az útvonalkövetés, a PING funkciókat hiányoltam, mert nekem legalább is, de sztem sokaknak jól jöhet ez még. Na persze nem elégedetlenkedek, csak ötleteltem :)

 3. Szabó Gábor szerint:

  Sziasztok! Nagyon jó lett a cikk és nekem ráadásul nagyon jókor is jött. Már egy ideje törpölök azon, hogyan lehetne felmérni, hogy az átlagos napi aktivitásom mekkora adatforgalmat generál, mert eddig még nem használtam mobil netet, de vannak helyzetek, amikor jó lenne. A szolgáltató által kínálgatott mobilnetes csomagok viszont tényleg szánalom-díjasnak tűnnek, persze, ha nem akarod full HD-ban, real time követni, ahogy Rózsika néni abszolválja a puliszkát, akkor lehet, hogy elegendőek. És ezt most jól ki tudom próbálni. Egy kérdés: már többször olvastam arról, hogy Androidos környezetben egyes böngészők kínálnak adattömörítési szolgáltatást, aminek az a célja, hogy csökkentse az adatforgalmat. Windows-os környezetben tudtok valami hasonlóról? Mert ha az ember mobil netet használ, akkor lenne értelme.

 4. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Gábor felvetése engem is érdekelne. Régebben, kb a 6,X verziószámú Firefoxok tudtak olyat, hogy a beállítások panel tartalom fülén egyszerűen ki lehetett kapcsolni egy jelölőnégyzettel a képek betöltését. Ilyenkor ugye az összes képet figyelmen kívül hagyja, ez sokat érhet. Viszont, az új verziókban én ezt már nem találom. Vagy rossz helyen keresem? Pedig meg mernék rá esküdni, hogy volt ilyen, lehet lehúzok valahonnan mindjárt egy portable régi firefoxot, és kipróbálom.

 5. Osillo szerint:

  RauchR, valóban, jól emlékszel. Előszeretettel használtam a Firefox ezen opcióját magam is régebben, mikor lassabb notin böngésztem a webet. Tehát ilyen célra is jó volt ez, mivel kevésbé dolgoztatta meg a masinát a böngésző, mikor nem kellett a képeket betöltögetnie a honlapokhoz. Valamelyik verzióban ez eltűnt, azóta sincs benne. Szerintem volt ez még bőven a 6.x után is, de igazából nem emlékszem, mikortól szűnt meg. De valóban sokat számítana ez is pl. nagyobb portáloknál, amennyiben valaki az adatforgalmát ezzel akarná csökkenteni. A képek a böngésző által a webszerverről lekért weblap teljes méretének egy igen tekintélyes részét tudják kitenni. Magyarul tényleg számít.
  Van azonban megoldás szerintem, legalábbis ötletem az van erre. Próbáld ki, hogy Firefoxban behívod a konfigszerkesztőt (about:config a címsorba), majd keress rá a következő beállításra:
  layout.imagevisibility.enabled
  Ennek a default értéke true. Változtasd meg false-ra (jobb gomb, helyi menü), és zárd be.
  Ezt most néztem meg az imént, nem próbáltam ki, de ha jól tévedek, ez lesz az az opció, amit a beállítási ablakból kivettek. Plusz még egy ötlet: A WebVisum kiegészítőben is van lehetőség a képek elrejtésére. Nem használom ezt a lehetőséget benne, viszont ha jól értem, ez jó eséllyel azt eredményezi, hogy a képek ugyan betöltődnek, de viszont el lesznek rejtve, azaz a böngészés során nem látszanak. Azonban lehet, hogy mégsem erről van szó, és ez is képes a kívánt feladatkört ellátni, azaz megakadályozni a képek letöltését.

  A cikkről: baromi jó lett. Ez már csak azért is hiteles vélemény, mert alapvetően nincs szükségem a programra, és kvázi nem érint a téma. Ám elolvastam, és érdekes, tetszik, humoros is, és kellően részletes is, ahol kell.
  Apropó, hogy mire lehet jó az a feature, hogy az adott feltétel teljesülése esetén elindít egy tetszőleges alkalmazást a program?
  Hát pl.: forgalmazásra került a beállított adatmennyiség. A program elindítja az általunk kreált “vicces” alkalmazást, ami közli, hogy legközelebb jobban oda kéne figyelni, mikor töltögetsz. :D
  Mellesleg nem kétséges, eme képesség nélkül sem vesztene sokat értékéből ez a remek alkotás. Tulajdonképpen ha valaki nem is használ mobilnetet, akkor is érdekes adat lehet az, hogy pl. egy átlagos nap során mennyi bitet és bájtot “röptet” az “éterben”. :)

 6. RauchR szerint:

  Osillo, király vagy. Azt ugyan még nem tudom, hogy ilyenkor vajon a képek betöltése is kikapcsol-e, vagy csak láthatatlanok lesznek, dehát logikusan mi a fészkes fenének töltené be, ha nem jeleníti meg? Ha lesz egy kis időm, lemérek networxszel két betöltést, ugyanarról az oldalról, egyiket képekkel, másikat anélkül.

 7. Szabó Gábor szerint:

  Ez a képekkel való zsonglőrködés is jó lehet, korábban már én is próbáltam megtalálni a módját. Valahol azt olvastam, hogy az egyik bővítmény, amit amúgyis használok (vagy az AdBlockPlus vagy a NoScript) tudja ezt, keresgéltem is a beállításaik között, de nem találtam meg. A mobilos verziónál (asszem, az Opera és a Chrome tudja ezt) egyébként úgy oldják meg a dolgot, hogy a böngésző az adott oldalt a cég saját szerverein keresztül kapja meg és a tömörítés a szerveren hajtódik végre. Amikor ezt olvastam, már akkor felmerült bennem, hogy mekkora királyság lenne, ha ezt asztali környezetből is el lehetne érni, mert hát mobilnetet nem feltétlenül csak mobilról használ az ember. Persze a szerverek sincsenek ingyen, szóval azt is meg lehet érteni, hogy nem teszik mindenki számára elérhetővé.

 8. Osillo szerint:

  Jut eszembe, IE-ben szintén régóta létezik a lehetőség a képek megjelenítésének letiltására. Ez jelenleg az IE 11-ben is megtalálható. Eszközök, Internetbeállítások, Speciális fül, a fanézetben Multimédia ág, és abban van a Képek megjelenítése, amit ki- be lehet kapcsolni.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>