Szoftverbemutató: TeamTalk

Tagadhatatlan, hogy a számítógépen megvalósítható hang és videokommunikációt a Skype által ismerte meg majdnem az egész netes világ, pedig rajta kívül van még néhány, egészen használható alternatíva is, amelyek esetenként kényelmesebben és hatékonyabban is használhatók. Jelen cikkünkben egy ilyet mutatunk be, a végére pedig kiderül, miért pont ezt választottuk.

A Skype igen nagy utat tett meg, mire jelen állapotát és a mostani népszerűségét elérte. Valamikor a kezdeteknél az akkor még széleskörben ismert KAZAA fájlcserélő platform készítőinek fejéből pattant ki az alapötlet, mára pedig a Microsoft birtokolja az egész miskulanciát. Hogy ez jó-e, vagy rossz, annak megítélése nem a mi dolgunk, de a nagy változások még csak most jönnek. Ezen kis írásban viszont nem a skype-pal foglalkozunk, hanem egy, használati körét tekintve hasonló szoftverrel, amely valahogy mégis más. Ugyanazon feladatkör betöltésére alkalmas, ugyanúgy beszélgethetünk a segítségével, de mégsem a skype által megszokott módon.

Aki némileg járatosabb a pc-s szoftverek világában, az tudja, hogy a skype-on kívül léteztek korábban is más, beszélgetésre alkalmas programok, mint például a TeamSpeak, a Ventrilo, vagy akár a TeamTalk, amivel most foglalkozunk. Azért erre a szoftverre esett a választásunk, mert szerkesztőségünkben igen nagy tapasztalatokkal rendelkezünk a programot illetően, előnyeiről, hátrányairól is igen járatosan nyilatkozhatunk meg.
A skype esetén az egyébként teljesen okos ötlet az volt, hogy a felhasználók egy partnerlistára pakolhassák ismerőseiket, s akár egy telefonos névjegyzékből, bármikor felhívhassák őket, ha pedig a hívást elfogadják, már el is kezdődhet a beszélgetés. Remek dolog a konferenciabeszélgetés is, ahol egy vezető több embert is behívhat a beszélgetésbe, s lényegében a TeamTalk is ugyanezt kínálja, némileg kiegészítve a dolgot néhány extrával.
A program bárki számára ingyenesen letölthető a hivatalos oldalról, jelenleg a 4.4-es verziónál tartanak az egyébként dán illetőségű fejlesztők.
Egy gyors telepítési folyamatot követően pedig már használható is a dolog, külön kiemelnénk, hogy install közben kiválaszthatjuk az akadálymentes felületet, ehhez néhány next gomb után a megjelenő kombinált listából válasszuk a TeamTalk 4 classic client+server accessibility lehetőséget.

A TeamTalk működése

A fentebb említettekkel ellentétben a TeamTalk nem rendelkezik semmilyen, a szó szoros értelmében vett partnerlistával. Rendelkezik helyette különböző, a fejlesztők által üzemeltetett szerverekkel, amelyekre mindenki szabadon csatlakozhat, a szervereken belül pedig létrehozhat privát, jelszóval védett szobákat, ezen jelszót pedig az ismerősöknek szétküldözgetve lehetővé válik, hogy a szobába azok csatlakozhassanak, akikkel ténylegesen beszélgetni szeretnénk. Nincs tehát telefonra emlékeztető hívás, kicsengés és vonal, helyette viszont mindenki bejöhet az általunk létrehozott szobába beszélgetni.
Igazán nagy haszna ennek akkor van, ha egy viszonylagos rendszerességgel összeverbuválódó baráti körről van szó, akik rendszeresen beszélgetnek online egymással, ekkor ugyanis ki lehet találni egy állandó szobanevet állandó jelszóval, ezen adatokat pedig mindenki ismerni fogja az aktuális brancsból.
Ilyen módon nincs szükség a skype-on elengedhetetlen konferenciavezetőre, az aktuális szoba mindenkié, szabadon járkálhat ki/be, nem szorul arra, hogy valaki egyfolytában menedzselje a beszélgetést.
A TeamTalknak viszont más szolgáltatásai is vannak, amelyek igen vonzóvá teszik, és amelyek a skype-on talán nem hiányoztak, viszont néhány órányi használat után könnyedén megszokja az ember a kényelmet.
Ilyen például, hogy a szobában lévő partnerek hangerejét egyenként is szabályozhatjuk. Ha tehát egyik partnerünk tartózkodási helyén a nemrég született csöppség vad méltatlankodásba kezd a teli pelenkára való figyelemfelhívás végett, mi pedig éppen fejfájósabb időszakunkat éljük, a partner nevére fókuszálván a kurzort, csökkenthetjük annak hangerejét, vagy akár el is némíthatjuk. Ezen az elven gyakorlatilag mindenki beállíthatja a számára megfelelő hangerőt, senki nem lesz túl halk vagy hangos.
A másik hasonlóan elmés fícsör, hogy mikrofonunk hangerejét is hasonlóképp szabályozhatjuk, sőt a TeamTalk rendelkezik egy szoftveres mikrofonerősítő funkcióval, ha esetleg a Windows beállításainál a mikrofont maxra csavarva se lenne kielégítő erősségű a hangunk. Így nem kell minden partnerünknek külön hangosítania minket, hisz mikrofonunk erősítése kihatással van az egész szobára.
Akadálymentesítés szempontjából igen előnyös, hogy a Windowsban előzőleg beállított beszédszintetizátor képes közölni velünk, ha a szobába valaki megérkezett, avagy elhagyta azt.
Lehetőség van saját TeamTalk szerver létrehozására is egy külön program segítségével, amely szintén könnyen és egyszerűen kezelhető, persze egy megfelelő kapacitású szerverhez nem fog megártani egy combosabb internetkapcsolat sem. Ekkor nincs szükség semmilyen központi szerverre, a miénk címét kell megadni mindenkinek, a beszélgetés pedig itt folytatódhat tovább. Ez is egy igen innovatív funkció, gyakorlatilag elérhető vele a teljes decentralizáltság.
A szerver beállításaira, paraméterezésére nem térnénk ki részletesebben, de ha valakit érdekel, kommentben jelezze és bővebb információkkal szolgálunk.

A gyakorlatban

Elindítván a programot az alábbi parancsok használhatók.

 • F3: csatlakozás egy szerverhez. Leütvén a billentyűt, a nyílbillentyűkkel választhatjuk ki a jelenleg a TeamTalk adatbázisában megtalálható publikus szervereket, azonnal entert ütvén az alapértelmezett szerverre csatlakozunk.

 • F4: a beállítások menü. Az általános (general) fülön megadhatjuk nevünket, amely néven a TeamTalk szerverein jelen kívánunk lenni, control+tabbal a fülek között haladva pedig a SoundSystem fülön állíthatjuk be a be és kimeneti eszközöket, lényegében tehát a mikrofont és a hangszórót.

 • F2: csatlakozhatunk egy szerverhez, amelynek címét és paramétereit kézzel állítjuk be a megjelenő ablakban.

Miután beléptünk egy általunk kiválasztott szerverre, általában a fő, avagy előszobába kerülünk, innen nyílnak a mások által már létrehozott szobák, illetve itt hozhatunk létre egy sajátot is, az f7 billentyű megnyomását követően.

 • A megjelenő ablak első aktív eleme egy szerkesztőmező lesz, itt adjuk meg szobánk nevét.
 • Tabbal keressük meg a jelszóval védett jelölönégyzetet (protected), jelöljük be, majd egy újabb tabot követően írjunk be egy jelszót.

 • Ha akarunk, állítsunk be ún. operátor jelszót a következő mezőben, majd néhány tabot követően megérkezünk a codec beállításokhoz, amelyek szintén igen szerteágazók. Szintén mellőznénk a mélyebbre történő kutakodást a cikk keretein belül, egy viszont biztos: a Speex kodek kevesebb interneterőforrást igényel és valamivel gyengébb hangminőséget produkál, a Celt kodek pedig többet eszik, de jobb hangminőséget biztosít.

 • A szobát az Ok gombra kattintva hozhatjuk létre, ekkor pedig nincs más dolgunk, mint várni a hozzánk csatlakozó partnereket.

A TeamTalk Classic ablakában alapesetben egy fanézettel találkozunk, egy tab gomb megnyomásával a kimeneti hangerőt állító csúszkára érünk, a következő tab lenyomásakor pedig az a csúszka lesz aktív, amelyet mozgatván a mikrofonunk hangerejét állíthatjuk. Amennyiben az újbóli tab lenyomására egy harmadik csúszkát találunk, akkor mikrofonunk épp be van kapcsolva, itt pedig annak érzékenységét állíthatjuk, ergó minél magasabb ez az érték, annál hangosabban kell beszélnünk, hogy a mikrofon bekapcsoljék. Ha nullára állítjuk, kikapcsoljuk a hangérzékenység funkciót – ajánlott egyébként, elenyésző azon esetek száma, ahol ez a szolgáltatás bármiféle hasznot hoz. Ha a harmadik csúszkát nem találjuk meg, helyette a Chat fülbe botlunk, ez azt jelenti, hogy mikrofonunk jelenleg ki van kapcsolva, a control+shift+a gombokkal kapcsolgathatjuk egyébként ki/be.

Az aduász

Persze, állítható a hangerő, nincs szükség állandóan aktív konferenciavezetőre, testreszabható a program, ez mind szép és jó, de van még egy, igen kevesek által ismert szolgáltatás, amely egészen kellemetes perceket képes okozni egyes esetekben. Ez pedig nem más, mint a közösen történő zenehallgatás vagy filmnézés.
Ehhez szükségünk lesz egy külső segédprogramra, amely a Virtual Audio Cable nevet viseli, és mindössze annyi a funkciója, hogy egy virtuális hangkártyát hoz létre a rendszerben.
Ennek pedig az a gyakorlati haszna, hogy egy második TeamTalk klienst megnyitva, majd annak audiobemenetét a virtuális hangkártyára állítva, képesek leszünk az aktuális szobába sugározni mindazt, amit épp hallgatunk. Mindösszesen be kell állítani az aktuális lejátszószoftverben kimenetként ezt a bizonyos virtuális hangkártyát.
Hogy ez miért jó?
Mert lényegében rádiót, zenét, vagy bármilyen egyéb anyagot közösen hallgathatunk meg egy virtuális szobában a TeamTalkon, akit pedig épp nem érdekel, az egy egyszerű mozdulattal elnémítja azt. Az egész TeamTalk nagyszerűsége itt keresendő, efféle manővert skype-on lényegesen nehezebb kivitelezni.
Akit komolyabban érdekel a beállítási folyamat, kommentben érdeklődjön.

Összegzés, jótanácsok

A használat megkezdéséhez itt publikálnánk néhány olyan beállítást, amely a kezdő TeamTalk felhasználóknak esetleg hasznos lehet. Indítás után az Alt billentyűvel elérhető menüsoron keressük meg a Help menüt, majd a Run Vizard lehetőséget. Ez egy egyszerűen használható varázsló, amely elkéri nicknevünket, valamint segít beállítani a hangkártyát is. Több lehetőség is van a konfiguráláskor, mi a DirectSound opciót ajánljuk, általában ez hozza a legjobb eredményt. A hang beállításainál tehát válasszuk a DirectSound lehetőséget, tabbal pedig a be és kimeneti eszközök kombinált listáiban a kívánt hangkártyát. Ha nem tudjuk, mi lehet az optimális beállítás, hagyjuk alapértelmezetten az itt található opciókat.

A programban használható billentyűparancsok teljes listája a súgóban is elolvasható, a leggyakrabban használtakat pedig az alábbiakban tesszük közzé.

 • Alt billentyű: a menü elérése. Teljesen szabványos menüről van szó, mozgáshoz a nyílbillentyűket használhatjuk.

 • F1: súgó.

 • F2: Csatlakozás egy nem publikus szerverhez, amelynek elérési adatai a birtokunkban vannak.

 • f3: Csatlakozás egy, a program adatbázisában megtalálható szerverhez, például publikushoz, de lehetőségünk van magánszervert is a listához adni, ha paramétereit megadjuk, majd az Add gombot választjuk.

 • f4: A program beállítási felülete. Tabbal és control+tabbal mozoghatunk, némi angol tudás esetleg elkelhet.

 • F5: megváltoztathatjuk a nicknevünket – teljesen haszontalan szolgáltatás, ugyanezt az f4-gyel elérhető beállítási felületen is azonnal megtehetjük.

 • F6: állapotváltás – gépnél vagyok, vagy nem.

 • f7: Új chatszoba létrehozása. Az elérhető opciók között a tab billentyűvel lépkedhetünk, a Voice Codec kombinált listában mi a Celt névre hallgató kodeket ajánljuk.

 • Control+shift+a: A mikrofonunk ki és/vagy bekapcsolására alkalmas.

 • Control+m: A Teamtalkot némítja el, vele tehát az összes partnert, újbóli megnyomásra a hang visszajön.

 • Control+u: Azon partner hangerejét tudjuk szabályozni, amelyiken a kurzor épp áll. Alapesetben minden partner száz százalékon szól, így a legtöbb esetben ez csak halkításra alkalmas.

 • Control+shift+g: A szoftveres hangerősítő funkció: álljunk a kurzorral azon beszélgetőtársunk nevére, akit túlságosan halkan hallunk, és használjuk rá a fentebbi billentyűparancsot. A megjelenő csúszkával elintézhetjük akár azt is, hogy fülsértően bömböljön.

A TeamTalk tehát egy kellemes, stabil, és alapvetően sok innovációt felvonultató, ingyenes szoftver, amely egyébként abszolut teljesen jól megfér a skype mellett, nem kell tehát felhagynunk a skype használatával sem, de ha valaki szeretne online zenét hallgatni partnereivel egy kényelmes felületen, az próbálja ki bátran.

A bejegyzés kategóriája: Számítógépes programok, Telekommunikáció, internet
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Szoftverbemutató: TeamTalk bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. RauchR szerint:

  Elnézést mindenkitől a html hibáért, időközben orvosolva lett.

 2. Zoli szerint:

  Sziasztok!

  Nem került szóba a chat a cikkben.

  Ez azért van, mert számunkra nem használható?

  Vagy azért mert jelentéktelen?

  Csak azért kérdezem, mert egy chat-fül-es megjegyzést olvastam.

  Kíváncsi lennék, hogy akadálymentesség szempontjából ez ér valamit?

  Köszi a választ és kitűnőek a cikkek.

  Ha nem is mindegyikhez fűzök kommentárt, de mindet elolvasom és várom mindig az újakat.

 3. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Zoli, tulajdonképpen használható a chat, de a világot nem fogja megváltani. Két módozata van: a szobák és a felhasználók között manőverezvén ráállunk azon partnerre, akivel chatbeszélgetést kívánunk kezdeményezni, menügombot nyomunk rá, és a Messages parancsot választjuk. Gyakorlatilag egy előzmények és egy bevitel mező jön ki itt is, így a dolog használható, bár ami miatt én személy szerint nem vagyok érte oda, az ama bizonyos korlátozás az üzenetek hosszát illetően. Viszonylag hosszabb üzenetet ugyanis egyszerűen nem küld el. Ha tehát megfogalmazunk két igen-igen bővített mondatot, sanszos, hogy a címzett nem kapja meg, pedig keservesen kínlódtunk vele. Igen, a chat alapvetően nem is a masszív szófosásra jó, de időnként azért elég idegesítő, ha a megírt üzenet nem érkezik meg. Még egy lehetőség van a chatelésre, erre szolgál a cikkben is megemlített chat fül. Itt is megtalálható két szerkesztőmező, egyikbe írunk, másikból olvasunk. Az ide írt üzenetek az aktuális szoba minden lakójához megérkeznek, tehát ez nem privát. Időnként akár hasznos is lehet.

  A biztató szavakat minden Freekockás nevében köszönöm! :)

 4. andor szerint:

  Sziasztok.

  Sikeresen létrehozom a szobát, de amint átlépek egy másikba, eltűnik. Valamit én csinálhatok rosszul?

 5. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Andor, alapesetben egy létrehozott szoba addig marad meg az adott szerveren, amíg azt használják. Így amennyiben üressé válik, ugyanazon pillanatban törlésre is kerül. A szobát tehát, ha úgy tetszik, őrizni kell, tagok nélkül megsemmisül. Statikus, azaz állandó jelleggel megmaradó szobákat saját szerveren lehet létrehozni adminisztrátorként.

 6. andor szerint:

  Köszi az infót,azt hittem itt sem kell menedzselni, de akkor is jó kis progi,csak kár, hogy kevesen használják.

 7. Zolee szerint:

  Sziasztok!
  Érdeklődni szeretnék hogy hogyan is lehet pontosan beállítani a közös videó nézést.
  Köszi és jók a cikkek!

 8. Mate011 szerint:

  Sziasztok!
  Ha azt szeretnéd, hogy a videó hangsávja mindenki számára hallható legyen, az könnyen megoldható. A kép átvitele picit körülményesebb, illetve ezutóbbit még nemigazán próbáltuk.

 9. Zolee szerint:

  Sziasztok!

  Szerintem elég lesz a hangsáv is:).

 10. adns szerint:

  Desktop megosztást bekapcsolod, special windownál a videó lejátszót osztá ott a kép

 11. anna szerint:

  Sziasztok!
  Nekem tetszik ez a program.
  Miként lehet csatlakozni szobákba ha már fennt vagyok egy szerveren?
  Jók a cikkek!
  Üdv.

  • Niki szerint:

   Ráállsz a szobára amibe csatlakozni szeretnél, és ctrl+j-vel csatlakozik is, ha jól tudom. Nekem eddig működött, talán nem változtatták azóta.

 12. Visszajelzés: Magyar nyelven is elérhető a TeamTalk – NVDA képernyőolvasó

 13. Visszajelzés: Hamarosan itt az újabb nemzetközi NVDA konferencia! – NVDA képernyőolvasó

 14. Seregi András-BSA szerint:

  Sziasztok, engem érdekelne részletesen a saját szerver konfigolása. Lehet erről kapni valami infót? Hálásan kösz.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>