szoftverek Windowsra

Ahhoz, hogy a számítógépet teljeskörűen ki tudjuk használni, jól kezelhető, stabil programokra van szükség.
Ha új számítógépet vásároltunk, vagy épp új operációs rendszert telepítettünk, és szeretnénk azt belakni, itt jó helyen járunk.
A Freekocka egy helyre gyűjtötte a legismertebb és legegyszerűbben használható akadálymentes szoftvereket.

Legutóbbi frissítés: 2015.05.17.

Legújabb szoftverek:
Tapin Radio,
WinRar

Válasszunk alkategóriát

képernyőolvasó szoftverek

Képernyőnagyító alkalmazások”>

Webböngészők

E-mailkezelő szoftverek

Üzenetküldés, csevegés

Hang és videolejátszó alkalmazások

Irodai alkalmazások

Biztonság, vírusvédelem

Internetes fájltárolás, felhőszolgáltatások

Letöltéskezelők, internetes adatátvitel

Fájlkezelés, fájltitkosítás

Látássérültek számára készült kisegítő alkalmazások

Egyéb hasznos programok

Játékok PC-re

Képernyőolvasó szoftverek

Amennyiben a felhasználó vakon használja személyi számítógépét, az információk nem a mindenki által megszokott módon jutnak el hozzá. A képernyőről történő olvasás és vizuális információszerzést a hangalapú tájékozódás váltja fel. Az egér használata ilyenkor szinte teljesen fölöslegessé válik, a felhasználó a billentyűzetre, valamint saját hallására hagyatkozik. A képernyőolvasók olyan alkalmazások, amelyek arra hivatottak, hogy kiválasszák, felolvassák és elmondják a képernyőn megjelenő információkat, azokból is általában a legfontosabbakat, úgy, hogy a felhasználó se túl kevés, se túl sok adatot ne kapjon, kényelmesen, hatékonyan tudja a gépét használni.
Magyarországon az alábbi két képernyőolvasó a legelterjedtebb.

Jaws for Windows

A Jaws for Windows, röviden: Jaws képernyőolvasó immáron több, mint tíz éve érhető el itthon, magyar nyelven, magyar beszéddel. A szoftver az alapszolgáltatásokon túl rengeteg beállítási lehetőséget, felolvasási sémát, és egyéb, a mindennapi használatot leegyszerűsítő fejlesztést kínál felhasználóinak. Hangja szintetizált ugyan, de beszédének sebessége némi ráhangolódás után jól érthető.
A szoftvert az amerikai illetőségű Freedom Scientific cég fejleszti, és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honosítja.
Kereskedelmi alkalmazásról van szó, így érvényes, megvásárolt vagy pályázaton elnyert licenc hiányában csak a demó verziója használható. A demó verzió csak a számítógép bekapcsolását követő negyven percen át működik, az újbóli használathoz a rendszer teljes újraindítása szükségeltetik.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.


Jaws 14.0 második kiadás, 32 bites verzió letöltése az Infoalap honlapjáról
Jaws 14.0 második kiadás, 64 bites verzió letöltése az Infoalap honlapjáról.

A Jaws for Windows 14.0 szolgáltatásairól a Freekockán is beszerezhetők információk, az alábbi hivatkozásokon keresztül:
Információk a legújabb, 14.0-s Jaws második kiadásáról
Információk a 14.0-s Jaws első kiadásáról

NVDA

Az NVDA képernyőolvasó egy rendkívül gyorsan fejlődő, teljesen ingyen elérhető képernyőolvasó szoftver, amely kiválóan alkalmas a számítógép használatára webböngészéshez, kommunikációhoz, szórakozáshoz és informálódáshoz is.
A programot önkéntes programozók készítik, honosítását pedig a NetMédia alapítvány önkéntesei végzik.
Működési elvét tekintve nagyon hasonlít a fentebb említett Jaws programhoz, beszédhangja viszont nem azonos a Jaws hangjával.
Az NVDA otthoni és vállalati környezetben is teljesen ingyenes, mindenféle korlátozás nélkül telepíthető és használható, ráadásul készíthető belőle úgynevezett hordozható verzió is, amely minden kompatibilis számítógépen azonnal használatba vehető, ha a programot tartalmazó pendrive-ot vagy egyéb adathordozót a géphez csatlakoztatjuk.

A program a következő operációs rendszereken működik: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.
Hivatalos magyar oldal:
www.nvda.hu


NVDA 2015.1 verzió letöltése a hivatalos oldaláról

További információk az NVDA magyar nyelvű weboldalán

Képernyőnagyító alkalmazások

A gyengénlátó felhasználók számára olyan alkalmazások is elérhetőek, amelyek beszéd helyett, vagy épp beszéd mellett képesek arra, hogy a számítógépen megjelenő információkat az átlagos méret sokszorosára nagyítsák, így tegyék azt olvashatóvá azok számára, akik valamilyen látásmaradvánnyal rendelkeznek.
Természetesen nem pusztán arról van szó, hogy a betűk nagyításra kerülnek, hanem egyénileg választható ki, hogy a képernyő vagy az ablakok mely része milyen méretű legyen, és számtalan kényelmi beállítás végezhető el ahhoz, hogy a lehetőségekhez mérten a legegyszerűbben, a szemet és a koncentrációt a legkevésbé kimerítő módon lehessen a képernyőről olvasni.

MAGic

A MAGic képernyőnagyító program a legelterjedtebb nagyító alkalmazás a magyar látássérültek körében. Fejlesztését az amerikai Freedom Scientific vállalat végzi, a programot pedig az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honosítja.
Érvényes licenc nélkül a program negyven percig használható egyhuzamban, a további használathoz a rendszer teljes újraindítása szükségeltetik.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7.


Magic 11.4, 32 bites verzió letöltése az Infoalap honlapjáról
Magic 11.4, 64 bites verzió letöltése az Infoalap honlapjáról

Zoomtext

A Zoomtext képernyőnagyító egy szintén nagy tudással rendelkező alkalmazás, fejlesztője az AiSquared.
Érvényes licenc nélkül szintén csak demó, azaz bemutató verzió használható belőle.A szoftverből az alábbi két verziót ajánljuk letöltésre:

Zoomtext 10.0.11.5 letöltése Windows 2000, XP, Vista és 7 operációs rendszerekhez

Zoomtext 10.10.10.196 letöltése Windows 7, 8 és 8.1 rendszerekhez

Webböngészők

A számítógép segítségével végezhető egyik leggyakoribb művelet az interneten való barangolás. Hasznos cikkeket, segédleteket, minden fajta és féle híreket, videókat, letölthető anyagokat találhatunk az interneten, ha tudjuk, hol, és mivel keressük őket. A Windows operációs rendszer minden esetben tartalmaz beépített webböngészőt, és természetesen ennek az oldalnak a megtekintése is meglévő böngészőt kíván meg, ám korántsem biztos, hogy a legfrissebb, vagy épp a legkényelmesebb böngészőt használja mindenki.
Ennek kiderítéséhez és új böngészők kipróbálásához nyújtunk segítséget az alábbiakban.

Internet Explorer

Az Internet Explorer nevű webböngésző a Windows sajátja. A Windowst is kiadó Microsoft cég készíti, és mindkét képernyőolvasóval remekül lehet használni. Mégis, a legstabilabban a Jaws for Windows alkalmazással működik, így az általános vélekedés szerint az Internet Explorert leginkább a Jaws felhasználók tudják teljesen kihasználni.
A legfrissebb Internet explorer jelenleg a 11-es, a felhasználóknak ez javaslott a leginkább.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike ajánlott: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar


Internet explorer letöltése a Microsoft weboldaláról

Windows XP felhasználók számára az Internet Explorer 11 nem érhető el, így az XP-re elérhető legfrissebb, 8.0-s verziót javasoljuk, vagy méginkább más böngészőt, amely frissebb, jobb, biztonságosabb.

Firefox

A Firefox a másik, látássérült körökben igen-igen közkedvelt webböngésző. Rendszeresen érkeznek hozzá frissítések, amelyek biztonsági javításokat és új funkciókat kínálnak.
A Firefox, funkcióit és rendeltetését tekintve az Internet Explorerhez hasonlítható, ám olyan szolgáltatásokkal is fel van vértezve, mint például a böngészési adataink több gépre történő szinkronizálása, amely nagyon hasznos, ha egy felhasználó több számítógéppel is rendelkezik.
A Firefoxot támogatja a Jaws és az NVDA is, ezt a szoftvert viszont általában az NVDA olvasó felhasználói részesítik előnyben, mert NVDA-val valamivel gyorsabb és stabilabb is, mint Jaws-zal.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók ajánlottak: NVDA 2015, Jaws 14.

A program nyelve: magyar


Firefox letöltése a hivatalos oldaláról

E-mailkezelő szoftverek

Üzeneteket fogadni és írni rengeteg csatornán lehet. Azonnali üzenetküldőkön keresztül, közösségi platformokon, chatszobákon és így tovább, mégis, az emailek még mindig fontos szerepet töltenek be életünkben. A legtöbb emailszolgáltatónak van úgynevezett webes felülete, amikoris a felhasználó beírja az adott szolgáltató webcímét, például gmail.com vagy freemail.hu, bejelentkezik, és böngészőjén keresztül nézi meg, mennyi új levele érkezett, majd adott esetben válaszol is ezekre.
Ez viszont nem mindig kényelmes, ezért léteznek még mindig emailező programok, amelyek mindig figyelnek, jött-e levél a számunkra, egyszerűen és gyorsan teszik lehetővé a válaszolást, a csatolt mellékletek kezelését.
Arról nincs és nem is lehet konszenzus, hogy a levelezés mely módja a kellemesebb vagy jobb, jellemzően aki sok levelet kap egy nap, szívesebben használ emailező programot, mert a beérkezett levelek szortírozása egyszerűbb.

Thunderbird

A Thunderbird alkalmazás az egyik legnépszerűbb levelező. Beállítása után mind Jaws, mind NVDA képernyőolvasóval kifejezetten gyorsan és hatékonyan tudunk levelezni, gyorsan szortírozhatunk, válaszolhatunk, a szükségtelen leveleket pedig egyetlenegy gombnyomással törölhetjük is.
Gyors, kezes, megbízható, mindössze a kezdeti beállítása nehézkes kissé, ám ennek mikéntjéről itt nálunk is könnyedén lehet informálódni.
Az emailek kezelésén túl ráadásul a Thunderbird képes chatprogramként is működni, így például beállítás után Facebookpartnereinkkel is cseveghetünk a program segítségével.

A szoftvert a Mozilla alapítvány fejleszti.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows xp, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike ajánlott: NVDA 2015, Jaws 14.

A program nyelve: magyar.

A letöltés menete

Keressük fel a Thunderbird hivatalos letöltőoldalát, majd insert+f7 billentyűparanccsal lépjünk az elemek listájához. t betűvel keressük meg a thunderbird ingyenes letöltés opciót, és üssünk rá entert.

A Thunderbird kezeléséről és szolgáltatásairól a Freekockán is beszerezhetők információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
Mozilla Thunderbird cikk

Üzenetküldés, csevegés

Skype

A legtöbbek által használt, és legakadálymentesebb csevegő alkalmazás Windows alatt jelenleg a Skype. Kapcsolattartásra tökéletesen alkalmas, a világon mindenhol használják, és egészen akadálymentes is.
Alkalmas írásban történő, üzenetalapú csevegésre, de hangátviteli, vagy akár videón keresztüli kommunikáció is teljesen jól megoldható a segítségével.
A program használatához regisztráció szükséges, ennekutána egy Skype fiókkal fogunk rendelkezni, amelyet bármilyen gépen elérünk, ahol a Skype telepítve van.
A Skype alkalmas Facebookon történő csevegésre is.

A programot a Microsoft cég adja ki.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike ajánlott: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar


Skype legfrissebb verziójának letöltése a hivatalos oldaláról

ZVKonf

A ZVKonf egy olyan szoftver, amelynek fejlesztői a látássérült számítógép-felhasználókat igyekeznek egy helyre gyűjteni. Egy nagyon egyszerű felületen nyílik lehetőség írásos, illetve hangos beszélgetést folytatni, fontos viszont, hogy nem valós időben.
Olyan, mint valami fórum, a hangot felvesszük, elküldjük, ez pedig meghallgatható marad mások számára.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.


ZVKonf letöltése a fejlesztői linkről

A ZVKonf szolgáltatásairól a Freekockán is beszerezhetők információk, az alábbi hivatkozásokon keresztül:

ZVKonf cikk

VoipConnect

A VoipConnect egy olyan alkalmazás, amely segítségével a Dellmont Sarl nevű cég szolgáltatásait vehetjük igénybe. Ez a cég jutányos áron kínál telefonszolgáltatásokat hazai és nemzetközi partnerekkel, a szolgáltatás használatáról a Freekockán is olvasható leírás.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasó szükséges: Jaws 14.

A program nyelve: angol.


VoipConnect letöltése a hivatalos oldalról

A VoipConnect szolgáltatásairól és működéséről a Freekockán is fellelhetőek információk, itt

Klango

A Klango egy lengyel fejlesztésű, látássérülteknek készült szolgáltatáscsomag és szoftver is egyben. A Klango tulajdonképpen egy közösségi hálózatnak is felfogható, amelyet fejlesztői elláttak egy, a kezdő felhasználók által is könnyen kezelhető felülettel. A Klango hálózatán meglehetősen sok lehetősége van a felhasználóknak arra, hogy idejüket hasznosan, vagy épp kikapcsolódással töltsék el: rendelkezésre állnak magyar és idegennyelvű fórumok, privát üzenetek küldhetők, hallgathatók ingyenes internetes rádiók, vannak játékok, illetve működik az úgynevezett Voice Forum is, utóbbi használatakor üzeneteinket nem írásos, hanem elmondott beszéd formájában tehetjük közzé. Sok kiegészítő is letölthető, amelyek szintén a funkcionalitást növelik, ezek egy része azonban elavultságuk miatt már nem működik megfelelően.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez egy, a rendszerre telepített beszédszintetizátor szükséges, amely nem azonos a képernyőolvasóval.

A program nyelve: magyar.


A Klango Player letöltése a hivatalos oldaláról

A program szolgáltatásairól és működéséről a Freekockán is fellelhetőek információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
Klango – Az elfeledett multimédiás program története

Hang és videolejátszó alkalmazások

Szinte minden pc-felhasználó találkozik előbb vagy utóbb multimédiás tartalmakkal. A hang és videofájlok lejátszására számtalan alkalmazás létezik, ezek folyamatosan frissülnek és rendre új, eddig ismeretlen lejátszóprogramok is felütik a fejüket, mi most néhány olyan lejátszót mutatnánk, amelyek akadálymentességi szempontból már bizonyítottak.

Media Player Classic

A Media Player Classic home cinema egy nagyon kompakt, kis helyen elférő, gyors reagciójú hang és videolejátszó alkalmazás. Telepítés után a legtöbb általa támogatott formátumhoz önmagát társítja, így, ha bárhol, például fájlkezelés közben rábukkanunk egy anyagra és arra entert ütünk, máris megjelenik a program, és elindul a lejátszás. A hangerő a le és fel gombokkal szabályozható, a control+jobbra és control+balra nyilak segítségével pedig az adott anyagban tekerhetünk előre és vissza.
Van egy szabványos menürendszere is, amelyet – mint minden más alkalmazás esetén -, az alt billentyűvel érünk el, itt további opciókat is találunk. A szoftver hamar reagál, így megnyitása, és az alt+f4 gombokkal történő bezárása is gyors.

A program a következő operációs rendszereken működik: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike ajánlott: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: angol


Media Player Classic 1.7.7, 32 bites verzió letöltése a hivatalos oldaláról

Media Player Classic 1.7.7, 64 bites verzió letöltése a hivatalos oldaláról

VLC Media Player

A VLC médialejátszó egy szintén sokoldalú alkalmazás, amely videók és hangok lejátszására egyaránt használható. A Freekocka leginkább másodlagos lejátszónak ajánlja, különösen akkor, ha a számítógép felhasználója még kezdő. A program magyar nyelven kommunikál ugyan, de a QT keretrendszerben megírt szoftver nem egészen akadálymentes. A képernyőolvasók némileg lassabban reagálnak a programon belül, nem is olvasnak fel mindig minden információt, ettől függetlenül a program használható. Mi elsősorban nagyobb formátumtámogatása miatt javasoljuk, mert az előzőekben említett Media Player Classicnál valamivel több fajta és féle videó és hanganyagot képes lejátszani.
A VLC-nek is van szabványos menürendszere, amit az alt gombbal érünk el, a beállítási paletta rendkívül széles.
A szoftvert a VideoLAN fejleszti.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, MAC Os X.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike ajánlott: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.

A letöltés menete

Keressük fel a
VLC Media player hivatalos oldalát, majd a H címsorváltó billentyű néhányszori megnyomásával keressük meg ezt a bekezdést: “a VLC Médialejátszó hivatalos letöltései”>

Ezt követően lefelé gombbal keressük meg a Windows hivatkozást, és nyomjunk rá entert.

Winamp

A Winamp egy igen nagy múlttal rendelkező alkalmazás. A kezdeti időkben, amikor Windowsra is megjelent, még kizárólag zenelejátszóként futott, a videós funkciók a későbbiekben kerültek bele. Mégis, a legtöbben valamiért jobban kedvelik a Winampot zenelejátszóként, és kevesebben néznek vele videókat, ettől függetlenül persze erre is használható.
A Winamp lényege abban van, hogy egy adott mappát vagy zenei listát megnyitva egyszerűen tudunk a számok közt lépkedni. Ha például egy mappára menügombot nyomunk, és a lejátszás Winamppal opciót választjuk, a Winamp saját listát készít a mappában található multimédiás fájlokról, azok közt pedig a Winamp ablakában a B betűvel előre, a Z-vel pedig visszafelé lépkedhetünk. Beállíthatók úgynevezett globális billentyűparancsok is, amelyek arra jók, hogy a léptetés vagy a szüneteltetés ne pusztán a Winamp ablakában működjön, hanem bárhol és mindig tudjuk vezérelni a zenénket, akkor is, ha például épp dokumentumot szerkesztünk.

A Winampot jelenleg nem fejlesztik, mostani tulajdonosa több, mint egy éve azt közvetíti az érdeklődők felé, hogy az új Winamp hamarosan beindul, ám mindezidáig erre nem került sor. A Freekockáról a jelenlegi legújabb, befejezett verzió tölthető le.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike ajánlott: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.


Winamp letöltése a Freekockáról

Tapin Radio

A Tapin Radio egy akadálymentes, óriási adatbázissal rendelkező alkalmazás, melynek segítségével interneten elérhető rádiókat tudunk hallgatni. Lényegében az egész világból csemegézhetünk, képesek vagyunk többek között földrajzi hely alapján, vagy épp műfajok szerint keresni is. A kedvencek megőrzése, vagy épp a rádióból történő hangfelvétel is a szolgáltatás repertoárját képezik.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.


Tapin Radio mindenkori legfrissebb verzió letöltése a hivatalos oldaláról

ITunes

Az ITunes alkalmazást az Apple cég fejleszti és adja ki, a szoftver pedig meglehetősen sokrétű funkcionalitással bír. Hozzáférhetővé válik segítségével az ITunes Store, amely az egyik legnagyobb zeneáruház, így rengeteg zenei tartalom válik megvásárolhatóvá számunkra az interneten keresztül.

Ez a szoftver használható továbbá arra is, hogy IPhone, IPod vagy IPad eszközünket szinkronizáljuk a számítógéppel, hang, videó, képi és egyéb anyagokat mozgassunk a gép és az eszköz között, de ugyanitt tudunk biztonsági másolatot is készíteni az eszköz tartalmáról.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.

A letöltés menete

Keressük fel az Apple ITunes hivatalos letöltőoldalát,, majd az E billentyűvel lépjünk az e-mailcím szerkesztőmezőre. Írjunk be egy címet, majd tabbal lépjünk a Download gombra, és aktiváljuk azt. Figyelem, az Apple a megadott címre alapbeállítás szerint reklámokat és ajánlatokat küldhet, ha ehhez nem járulunk hozzá, a cím beírása előtt vagy után az X billentyűvel keressük meg a hírleveleket engedélyező két jelölőnégyzetet, és szóközzel töröljük belőlük a jelölést. Ezek után enterezhetünk a Download gombra.

Adobe Flash Player

Az Adobe Flash Player egy, a böngészőkbe épülő kiegészítő, amely akkor jön jól, ha multimédiás tartalmak egy bizonyos típusát szeretnénk elérni. Korábban a Youtube is ezt a felületet használta videói lejátszásához, ám már van más, modernebb és stabilabb alternatíva is. Más weboldalak azonban még mindig igénylik a FlashPlayer meglétét, bár ezek száma egyre csökken. Mégis ajánlatos lehet feltenni, ha néhány honlapon nem tudjuk elérni a videó vagy hanganyagokat.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A letöltés menete a következőképpen zajlik:

Keressük fel az Adobe Flash letöltőoldalát
azzal a webböngészővel, amihez a FlashPlayert hozzá szeretnénk illeszteni. X billentyűvel keressük meg az oldalon található jelölőnégyzeteket, amelyből legalább egy, de Internet Explorer esetén két darabot is találunk. Ezek más, szükségtelen kiegészítők telepítését állítják be, így vegyük ki belőlük a jelölést. Ezt követően keressük meg az Install Now hivatkozást, majd töltsük le és futtassuk a telepítőt.

Silverlight

A Microsoft által fejlesztett Silverlight funkciója a webböngésző szolgáltatásainak kibővítése. Hang, videó, valamint egyéb anyagok elérését teszi lehetővé azoknál a weboldalaknál, amelyek ezen környezeten keresztül teszik közzé tartalmaikat. Itthon legtöbben a különböző tévétársaságok honlapjain elérhető anyagok megtekintésére használjuk a kiegészítőt.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.


Silverlight letöltése a hivatalos webhelyéről

Irodai alkalmazások

Irodai programok bizony nemcsak az irodai gépre kellenek. Bármikor találkozhatunk olyan fájlokkal, amelyeket az otthoni gépen nagyon sürgősen meg kellene tekinteni, de mégsem található a gépen olyan szoftver, amely ezt lehetővé tudná tenni.
Ezen itt és most segíthetünk.

Adobe Reader

Nagyon sok információt tesznek közzé az interneten úgynevezett PDF formátumban. A Portable Document Format elnevezést takaró fájltípusok általában igen közkedveltek, mert kényelmes őket olvasni, alapesetben nem lehet őket módosítani, és a dokumentum védelmére is sok beállítás megadható. Vakon is lehetőség van ezen fájlok olvasására, elsősorban az Adobe cég által fejlesztett Reader szoftver segítségével.
Ha a program fenn van a gépen, a PDF fájlokat ez nyitja majd meg, a felhasználó pedig a nyílbillentyűket használva olvashat, de a nem védett dokumentumokat akár szimpla szöveges formátumba is elmentheti.
A program első indításakor, amennyiben képernyőolvasó vagy képernyőnagyító fut a gépen, felajánlja a Kisegítő lehetőségek bekapcsolását. A részletesebb beállításhoz ekkor a Tovább gombot kell választani, de ha a programra bíznánk a legjobb kisegítői beállításokat, válasszuk az “ajánlott beállítások használata” gombot.
További teendő még, hogy az alt billentyűvel behívható menüsoron jobbra válasszuk a Nézet menüt, majd a beállítások alpontot. Itt lefele keressük meg a biztonság> beállítási csoportot, tabbal keressük meg a “védett mód engedélyezése” négyzetet, és szóközzel kapcsoljuk azt ki.
Ennek hatására a képernyőolvasók hatékonyabban olvassák majd fel a PDF dokumentumokat.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike ajánlott: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.

A letöltés menete

Keressük fel Adobe Reader hivatalos letöltőoldalát.

C billentyűvel lépjünk az első kombinált listamezőre, amely megkérdezi, milyen operációs rendszerre telepítenénk a szoftvert. Válasszuk ki lefelé gombbal rendszerünket, majd üssünk entert. A kurzor automatikusan a következő kombinált listára lép, amelyben nyelvet kell választanunk, h billentyűvel hamarabb megtaláljuk a Hungaryan opciót. Enter után a harmadik kombinált listamező azt kérdezi meg tőlünk, mely verziót kívánjuk letölteni. Érdemes a legfrissebbet választani, így egy lefelé gomb után nyomjunk entert.

Tab billentyűvel találhatunk néhány jelölőnégyzetet, amelyekből ajánlott szóközzel kivenni a jelölést, ezek ugyanis külső, általában szükségtelen alkalmazások telepítését engedélyezik.
Ha ezen négyzeteket kikacsoltuk, tabbal megtaláljuk a Letöltés hivatkozást, amelyet enterrel aktiválhatunk.

OpenOffice

Az Open Office programcsomag alapszintű, ám teljesen ingyen elérhető dokumentumszerkesztőt, táblázatkezelőt és diasorszerkesztőt kínál felhasználóinak. Lényegében azon funkciók legnagyobb részét kínálja ingyen, amelyeket a Microsoft Office is. A Microsoft Office csomagjába tartozik a mindenki számára ismert Word szövegszerkesztő vagy az Excel táblázatkezelő, ezek viszont nem érhetőek el ingyenesen.

Ezzel ellentétben az OpenOffice ingyenes, és közel olyan hatásfokkal használható, mint fizetős társa. Van egyébként egy harmadik irodai alkalmazáscsomag is, amely a LibreOffice névre hallgat, és szintén ingyenes. A LibreOffice csomagot viszont kevésbé hatékonyan támogatják a képernyőolvasók, így mi az OpenOffice-t ajánljuk.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasó ajánlott: NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.


OpenOffice 4.1.1 for Windows letöltése a hivatalos oldaláról

Microsoft Office

A Microsoft Office irodai programcsomag a legelterjedtebb a Windows operációs rendszeren. Teljeskörű és akadálymentesen is használható dokumentum, táblázat, dia és weblapszerkesztőt kínál, kiegészítve online szolgáltatásokkal. Amennyiben használni kívánjuk a programot, a legegyszerűbb a Microsoftnál előfizetni rá, nagyjából havi 2500 forintba kerül a szoftver otthoni verziójának használata.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasó ajánlott: Jaws 14.

A program nyelve: magyar.


Próbaverzió igénylése a hivatalos oldalon keresztül

Biztonsági szoftverek, vírusvédelem

Minden számítógép ki van téve valamilyen fokú fenyegetettségnek. Ezen fenyegetettség méginkább fokozódik, ha a PC internethez is van csatlakoztatva. Rosszindulatú szoftverek, kémprogramok, kártékony reklámprogramok épp úgy fenyegetnek minket, mint azok a vírusok, amelyek titkosítják adatainkat, hogy aztán online úton keresztül némi pénzt kicsikarva tőlünk, a kifizetett pénz ellenére sem adják azokat vissza.
Vírusvédelemre szükségünk van, ám nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy tökéletes vírusvédelem nincs. Minden vírusirtó alkalmazás védelmén lehet rést találni, a programok hatásfoka sem azonos, így nem lehet kikiáltani egy programot legjobbnak, mert ilyen nem létezik. Mi mindenesetre összeszedtünk néhány népszerű alkalmazást, amelyek akadálymentesen is használhatóak.
Fontos, hogy egy operációs rendszeren egyszerre csak egy vírusirtót használjunk, több védelmi szoftver egyidejű futtatása általában hibát eredményez, és a rendszer nem is engedi.

Microsoft Security Essentials

Ezt az alkalmazást a Microsoft cég adja ki Windows rendszerei védelméhez. Felülete rendkívül egyszerű, az alap navigációs gombokkal, mint tab, shift+tab, nyílbillentyűk, enter és szóköz tökéletesen el lehet boldogulni a használatával, minden a helyén van a programban, így akadálymentesség szempontjából ötösre vizsgázott. A rangosabb vírusirtóteszteken viszont rendre alacsony értékelést kap, így feltételezhető, hogy több kártevőt enged be, mint más, ingyenes társai.
Alapszintű védelemként mindenesetre megállja a helyét.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike ajánlott: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.


Microsoft Security Essentials letöltése a hivatalos oldaláról

AVG Antivirus

Az AVG Antivirus az egyik legismertebb ingyenes víruskereső alkalmazás. Ingyenes és kereskedelmi változat egyaránt létezik belőle, de vírusvédelem szempontjából az ingyenes is jól teljesít. Viszonylag akadálymentes, a legtöbb ablakban elboldogulhatunk vele az alap navigációs billentyűkkel, ha pedig vírusriasztás érkezik, a megjelenő ablakban szintén az alap gombok segítségével tájékozódhatunk, és választhatunk a felkínált műveletek közül.
A szoftver természetesen automatikusan frissülő adatbázisból dolgozik, egyetlenegy komolyabb hátulütője, hogy ingyenes verzió lévén időről időre reklámokat, sőt, telepíthető programokat kínál fel, amelyek természetesen nem kártékonyak, de a legtöbbször szükségtelenek. Ha viszont szemet tudunk hunyni a néha megjelenő reklámok felett, egy akadálymentes és egészen megbízható vírusirtónk lehet.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike ajánlott: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.


AVG Antivirus 2015, 32 bites verzió letöltése a hivatalos oldalról
AVG 2015, 64 bites verzió letöltése a hivatalos oldaláról

Avast antivirus

Az Avast a másik, óriási népszerűségnek örvendő ingyenes vírusvédő szoftver, amely az utóbbi évben komoly változásokon esett át. Átszabták a felületét, mérséklődött a gépigénye, így egy egészen kellemes, erőforráskímélő, megbízható társ lehet a mindennapokban.
Az Avast ablaka is kezelhető a szabványos navigációs gombokkal, ha viszont vírust talál, azt általában egy hangjelzés kíséretében kérdés nélkül a karanténba helyezi.
Ha esetleg téves volt a riasztás, és a karanténba rakott fájlt mégis használnánk, az avast főablakában, a Karantén gombot választva tudjuk a menügomb segítségével visszaállítani és a kivételekhez adni.

Az Avast antivirus használatához egy ingyenes regisztrációra lesz szükség, ezt követően a regisztrációkor emailben megkapott kódot kell beillesztenünk a programba, ez a művelet egy éven keresztül biztosít az Avasthoz ingyenes használati jogot.

Fontos, hogy Windows Vista és annál újabb operációs rendszereken az NVDA képernyőolvasó csak abban az esetben képes együttműködni a programmal, ha annak védett módját kikapcsoljuk, egyéb esetben nem használható vele.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike ajánlott: Jaws 14, hozzáértőbbeknek NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.


Avast 2015 letöltése a hivatalos oldalról

Internetes fájltárolás, felhőszolgáltatások

Bit Torrent Sync

Ennek a kis szoftvernek a segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a felhasználók közvetlenül, azaz közbülső tárhelyek használata nélkül osszanak meg egymással fájlokat, gyakorlatilag korlátlan fájlméretben. Működésének technikai megvalósítását tekintve a BitTorrent technológián alapszik, innen a program neve is. A használata kezdő felhasználóknak egy kissé nehézkes lehet az elején, de a Freekockán további információk találhatók a beüzemelésről és a használatról.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasó szükséges: Jaws 14.

A program nyelve: angol.


A Bit Torrent Sync letöltése a hivatalos oldaláról

A szoftver használatáról a Freekockán is találhatók információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
Bit Torrent Sync bemutató

Google Drive

A Google drive, mint ilyen, egyszerre jelent egy szolgáltatást, illetve egy több platformon elérhető alkalmazást is. A szolgáltatás a Google által működtetett, alapesetben ingyen 15 GB tárhelyet jelenti, ez a tárhely azonban különböző csomagok vásárlása ellenében tovább bővíthető. A Drive szoftver ezen tárhely kezelésére hivatott, alkalmas különböző anyagok feltöltésére, szinkronizálására, de képesek vagyunk anyagainkat másokkal is megosztani.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.

A letöltés menete

Keressük fel a Google Drive letöltőoldalát, majd h billentyűvel lépjünk a “Használja a Drive-ot mindenhol” kezdetű címsorra. Ezek után lefelé nyilakkal kiválaszthatjuk, milyen operációs rendszerre szeretnénk a szoftvert letölteni, a Windows az első helyen szerepel.

Megjegyzés: a szoftver Android és IOs mobil-operációs rendszerre is letölthető, erről a Freekocka szoftverkatalógusának mobilkészülékes részlegében található több információ.

A program szolgáltatásairól és működéséről a Freekockán is fellelhetőek információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
Google Drive bemutató

CarotDAV

A CarotDAV alkalmazás arra hivatott, hogy egy egységes felületen, könnyedén és nem utolsó sorban akadálymentesen legyünk képesek a különböző felhőszolgáltatóknál meglévő tárhelyeinkre csatlakozni. A Felhő alapú tárhely lényege, hogy az adott felhőszolgáltatónál birtokolt tárhelyünkre dokumentumokat, képeket, videókat, zenét, de lényegében bármilyen fájlt feltölthetünk. Hasznos lehet ez akkor, ha biztonsági másolatot szeretnénk készíteni anyagainkról, sőt a legtöbb felhőszolgáltató a feltöltött állományok másokkal történő megosztására is kínál lehetőséget. Ekkor a kiválasztott fájlok letölthetővé válnak azok számára, akiknek ezt lehetővé tesszük.
A CarotDAV szoftver a megosztáshoz nem biztosít felületet, ám kiválóan alkalmas biztonsági másolatok készítésére a felhőbe.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: angol.

A letöltés menete

Keressük fel a Szoftver fejlesztőjének oldalát, majd a H billentyű többszöri lenyomásával navigáljunk a Download címsorhoz. Itt lefelé találjuk a letöltési linkeket, először a telepítős, majd a hordozható verziókat. Fontos, hogy valamilyen megfontolásból a fejlesztő egy bizonyos verzióig visszamenőleg a korábbi változatokat is letölthetővé teszi, így több letölthető, és több hordozható variánst is látunk majd a listában, minden esetben az elöl lévők a frissek.

A program szolgáltatásairól és működéséről a Freekockán is fellelhetőek információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:

CarotDAV Bemutató

Dropbox

A Dropbox egy felhőszolgáltatás, amely adatok interneten történő tárolására, megosztására, vagy több gép közti szinkronban tartására használható. Funkcionalitását tekintve a Google Drivehoz vagy a One Drivehoz hasonlítható. Az ingyenes csomag 2 GB felhasználható tárhelyet biztosít, de további tárhely vásárlására is lehetőségünk van.
A Dropbox használatához Dropbox fiókra van szükség, amelyet regisztrálhatunk a dropbox.com weboldalon.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: angol.


A Dropbox letöltése a hivatalos oldaláról

Letöltéskezelők, internetes adatátvitel

Free Download Manager

A Free Download Manager egy ingyen elérhető szoftver, amely a webböngészőkbe épül, és az ott kezdeményezett letöltéseket kezeli. Lényegében a letöltés feladatot átveszi a webböngészőktől, amely sok esetben igen előnyös. A szoftver képes például a megszakadt letöltéseket folytatni, a letöltéseket kategorizálni, illetve hatékonyabban ki tudja használni az internetkapcsolat sebességét.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.


Free Download Manager letöltése a hivatalos oldaláról

A program szolgáltatásairól és működéséről a Freekockán is fellelhetőek információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
Szoftverbemutató: Free Download Manager

Final Video Downloader

A Final Video Downloader egy nagyon egyszerűen használható alkalmazás, segítségével a Youtube videómegosztóról tudunk anyagokat letölteni. Noha angol nyelvű, mégis pillanatok alatt elsajátítható a használata, egyetlen hátránya, hogy a levédett tartalmakhoz nem fér hozzá, valamint néhány esetben az egyéb videók letöltése nem mindig megy neki elsőre.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: angol.


A Final Video Downloader Freekocka által készített telepítőjének letöltése

A program használatáról a Freekockán is találhatók információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
Szoftverbemutató: Final Video Downloader

UTorrent”

A UTorrent (ejtsd: mikrotorrent) egy kompakt alkalmazás, amelynek segítségével a BitTorrent technológiával közzétett anyagokat tölthetjük le, vagy akár fel. A köztudatban a torrent, mint ilyen az illegális fájlcserélés és a zene, film, szoftverkalózkodás eszközeként vált hírhedté, ám érdemes tudni, hogy megannyi teljesen legális tartalom is elérhető ezen protokollon keresztül, például a Magyar Elektronikus Könyvtárból.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.


UTorrent legfrissebb változatának letöltése a hivatalos webhelyéről

A szoftver működéséről és a technológia alapjairól a Freekockán is fellelhetők információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
Gyorstalpaló a torrent használatáról

NetWorx

A NetWorx segítségével nyomon követhetjük és kontroll alatt tarthatjuk adatforgalmunk alakulását, legyen az helyi hálózati, kábeles vagy mobilinternetes. Igen hasznos lehet abban az esetben, ha adatforgalmi korláttal sújtott mobilinternetet használunk, de egyéb esetben is jól jöhet. A szoftver akadálymentesen áttekinthető statisztikák készítésére is képes adatfogyasztásunkról, illetve lehetőségünk van különböző, a hálózati használatot korlátozó intézkedések beállítására is.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A letöltés menete

Keressük fel a NetWorx hivatalos honlapját, majd H billentyűvel keressük meg a Latest Version részt. Itt haladjunk tovább lefelé gombbal, egészen a Download Networx hivatkozásig, amelyen nyomjunk entert, a letöltés ekkor megkezdődik.

A NetWorx működéséről a Freekockán is találhatók információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
Szoftverbemutató: NetWorx

Fájlkezelés, fájltitkosítás

Total Commander

A Total Commander egy sok-sok évre visszanyúló, nagy történelemmel rendelkező népszerű fájlkezelő alkalmazás. Sokan használják kiemelkedő sebessége, megbízhatósága és egységessége miatt. Olyan fájlműveletek elvégzésére alkalmas, mint mozgatás, másolás, törlés és egyebek, ugyanakkor számos beállítási lehetőséget kínál. Ilyen például a hatékony fájlkeresője, a kétpaneles megjelenítés, vagy akár a beépített tömörítő. Nem is beszélve a hordozható verzió lehetőségéről, amely által bármilyen idegen gépen, annak helyi mappabeállításaitól függetlenül akadálymentes és megszokott környezetben tudunk fájlokat kezelni.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.

A letöltés menete

Keressük fel a Total Commander magyar oldalát, majd a H billentyű néhányszori megnyomásával lépjünk a Total Commander címsorra. Ezt követően lefelé gombbal megtaláljuk a Total Commander 32, illetve 64 bites legfrissebb verzióját.

Hordozható verzió nem tölthető le a Total Commanderből, ennek elkészítéséről, valamint a program szolgáltatásairól és működéséről a Freekocka az alábbi cikkben nyújt információkat:
Total Commander bemutató

TrueCrypt

A TrueCrypt alkalmazás haszna a titkosításban keresendő. Többféle titkosítási algoritmussal, vagy épp ezek tetszőleges kombinációival válik lehetővé, hogy személyes anyagainkat egy titkosított fájlba helyezzük, ezt követően pedig jelszóval, vagy úgynevezett kulcsfájllal le is védjük. Ezek után a kíváncsi nézelődő csak egyetlen fájlt lát majd, amelynek tényleges tartalmát a megfelelő jelszó és/vagy kulcs birtokában tudja csak feltárni. A szoftver egyszerűen kezelhető, logikusan felépített és rendkívül hasznos.
Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy tökéletes védelem nem létezik és soha nem is létezett, ám a program által alkalmazott titkosítási formákat biztosan nem lehet otthoni körülmények között egyszerűen feltörni.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.


TrueCrypt 7.1 verzió letöltése a Freekockáról

A program szolgáltatásairól és működéséről a Freekockán is fellelhetőek információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
TrueCrypt bemutató

WinRar

A WinRar egy több évtizedes múlttal rendelkező, akadálymentes fájltömörítő alkalmazás. Segítségével .rar, .zip, és rengeteg egyéb formátumú tömörített anyagot leszünk képesek kibontani, illetve természetesen arra is ad lehetőséget a szoftver, hogy anyagainkat tömörítsük.

A szoftver használata rendkívül egyszerű, telepítés után beépül a helyi menübe, így a tömörítvényeket a helyi menüből ki is bonthatjuk, az egyéb anyagokból pedig a helyi menüben nyílik lehetőségünk tömörített állományokat készíteni.

A szoftvernek csak egy demó változata érhető el ingyen, ennek hátránya, hogy a programba történő belépéskor minden alkalommal megjelenik egy üzenet, amely a megvásárlásra buzdít, ám ennek mellőzésekor is használható tovább a program. További korlát még, hogy egy bizonyos méretnél nagyobb tömörítvényt csak megvásárlás után kezel a szoftver, de ezen korlátot egy átlagfelhasználó ritkán éri el.

A program a következő operációs rendszereken működik: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike ajánlott: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar


Winrar 5.21, 32 bites verzió letöltése a hivatalos oldalról

WinRar 5.21, 64 bites verzió letöltése a hivatalos oldalról

Cd Burner XP

A CD Burner XP az egyik legközkedveltebb cd és dvd író alkalmazás, amely magyar nyelvű, könnyen kezelhető és teljesen ingyenes.
Adatlemezek, audio cd-k és megannyi más formátumú anyagok elkészítését is támogatja, egy meglehetősen egyszerű felületen. A szoftver neve ne tévesszen meg senkit, a CD Burner XP nem kizárólag Windows XP operációs rendszeren fut, működik a későbbi Windowsokon is (lásd alább).

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.

A letöltés menete

Keressük fel a CD Burner XP hivatalos letöltőoldalát, és h billentyűvel lépkedjünk a címsorokon egészen odáig, míg a “legfrissebb verzió letöltése” szöveget nem halljuk, ekkor üssünk entert, a letöltés pedig megkezdődik.

Látássérültek számára készült kisegítő alkalmazások

DEX – Dramatizált elektronikus könyvszerkesztő

A Dramatizált elektronikus könyvszerkesztő, röviden: Dex egy, elsősorban a magyar látássérülteknek fejlesztett szoftver, fejlesztője az Informatika a Látássérültekért Alapítvány.

A program lényege, hogy elektronikus formátumban (például Word, PDF, TXT, Satöbbi) a gépünkön található dokumentumokból felolvasott hanganyagot, hangoskönyvet készítsen. Az ily módon elkészített hangfájlok így hordozhatóak lesznek, a könyvek, vagy egyéb anyagok meghallgatásához nem lesz szükség számítógépre, mindösszesen egy olyan eszközre, amely MP3 lejátszó funkcióval is bír. Ilyenek például a mobiltelefonok, a dedikált MP3 lejátszók, de akár az autós multimédiás berendezések vagy egyes diktafonok is meg tudják ezeket szólaltatni. A felolvasás minden esetben egy beszédszintetizátorral történik, a legkézenfekvőbb a Jaws-hoz a BME által készített Profivox hangjait használni. Fontos, hogy a Dex használatához aktív Jaws képernyőolvasó is szükségeltetik.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasó szükséges: Jaws 14.

A program nyelve: magyar.


DEX 32 bites verzió letöltése az Infoalap honlapjáról
Dex 64 bites verzió letöltése az Infoalap honlapjáról

A szoftver használatáról a Freekockán is találhatók információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
A Dex 2.5 használata

ERikkancs olvasó

Az ERikkancs szolgáltatás segítségével síkírásos, papíralapú újságok, folyóiratok és egyéb sajtóanyagok elektronikusan történő megtekintése válik lehetővé vakok és látássérültek számára. A szolgáltatás lényege, hogy az elolvasni kívánt anyagok a papíralapú megjelenés minden hátrányától megszabadításra kerülnek, és vakon is könnyen követhető alakot öltenek.

Ingyenesen elérhető, valamint megvásárolható sajtóanyagok is a repertoár részét képezik. A szoftver természetesen akadálymentesen használható képernyőolvasóval is, a szolgáltatás működtetője az AlkoSoft.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.


ERikkancs olvasó letöltése az Alkosoft honlapjáról

QCast

A QCast egy kifejezetten látássérülteknek készült szoftver, amely az interneten található hanganyagok egy csoportjának, a PodCastoknak lejátszását teszi meglehetősen kényelmessé. Egyszerűvé válik a különböző PodCastok kezelése, kedvenceinket kiexportálhatjuk, hogy egy újratelepítést követően sem vesszenek el, de a tekerés, a keresés, és maga a lejátszás is pofonegyszerű ezzel a programmal.
A szoftver nem ingyenes, megvásárlására a fejlesztők weboldalán nyílik lehetőségünk.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és OS X.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: angol.

A próbaváltozat letöltésének menete

Keressük fel a QCast hivatalos letöltőoldalát, majd néhány tab billentyűt követően megtaláljuk a Download QCast lehetőséget.

A program szolgáltatásairól és működéséről a Freekockán is fellelhetőek információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:

QCast bemutató

QRead

A QRead szoftver rendeltetése, hogy a számítógépen történő könyvolvasást megreformálja és mindenekelőtt megkönnyítse. A szoftver első pillantásra nem több, mint egy sok formátumot támogató szövegmegjelenítő, ám igazán innovatívvá a kényelmi funkciói tehetik. Ilyenek lehetnek például a lapfüles megjelenítés, így akár egyszerre több dokumentum is nyitva lehet, köztük a Control+tabbal váltogathatunk, hasznos lehet ez például idegennyelv tanulásakor, de sok egyéb esetben is. Az alkalmazás továbbá megjegyzi, hol hagytuk abba a könyvet, sőt akkor is a megfelelő helyre lép a könyvben, ha az olvasás valamilyen hiba vagy akár áramszünet miatt szakadt félbe. Lehetőség van a dokumentumban címkéket létrehozni, hogy gyorsan megtaláljunk bizonyos részeket, ez is tanulásnál jöhet igen jól.
A szoftvernek csak a próbaváltozata ingyenes, amely nem jeleníti meg a dokumentum teljes egészét, de a funkciók így is kipróbálhatók.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: angol.

A próbaváltozat letöltésének menete

Keressük fel a QRead hivatalos letöltőoldalát, majd néhány tab billentyű után megtaláljuk a Download QRead lehetőséget, amelyet enterrel aktiválhatunk.

A program szolgáltatásairól és működéséről a Freekockán is fellelhetőek információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:

QRead bemutató

Egyéb hasznos programok

TeamViewer

A TeamViewer egy meglehetősen népszerű szoftver, profilja, hogy egyszerűen, instant módon tegye lehetővé a számítógépen keresztüli távsegítséget. Használatával segítségül hívhatunk egy általunk kiválasztott személyt, aki mindössze internetkapcsolattal és ezen szoftverrel kell rendelkezzen, s persze megbízható, közeli ismerősnek ajánlott lennie, lévén a távsegítség ideje alatt hozzáfér számítógépünkhöz. A program tehát a segítő fél képernyőjén megjeleníti a segítséget kérő fél számítógépének tartalmát, és a billentyűzettel, valamint az egérrel képes lesz azt vezérelni. A szoftver hangátvitelt is támogat, és egészen akadálymentes is, így válik lehetővé vak felhasználók közt is az egyszerű távsegítség.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: magyar.


TeamViewer mindenkori legfrissebb verziójának letöltése a hivatalos oldaláról

A program szolgáltatásairól és működéséről a Freekockán is fellelhetőek információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
TeamViewer bemutató

VirtualBox

A VirtualBox alkalmazással lehetőségünk nyílik úgynevezett virtuális gépek futtatására. Ekkor lényegében a programon belül egy másik számítógép kel virtuálisan életre, másik operációs rendszerrel, másik környezettel. Alkalmas különböző tesztek, próbák, hibakeresések megvalósítására, ám ugyanígy életre kelthetőek ezekben a virtuális gépekben régebbi operációs rendszerek, mint például egy Windows 98 vagy akár Dos.

A program az alábbi operációs rendszereken fut: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1.

Az optimális működéshez az alábbi képernyőolvasók valamelyike szükséges: Jaws 14, NVDA 2015.

A program nyelve: angol.

A letöltés menete

Keressük fel a VirtualBox hivatalos letöltőoldalát, és h billentyűvel lépjünk a Download VirtualBox címsorra. Ezek után lefelé nyíllal megtaláljuk a letöltéshez használható hivatkozásokat, Windows operációs rendszerhez például az első link lesz megfelelő.

A program szolgáltatásairól és működéséről a Freekockán is fellelhetőek információk, az alábbi hivatkozáson keresztül:
VirtualBox bemutató

Katalógusunk folyamatosan bővül, új szoftverekre történő javaslatokat nagyon szívesen fogadunk.

szoftverek Windowsra bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. adns szerint:

  Üdv!

  Jók az appok, de van még javaslatom
  Pontes Media downloader
  nem tudom, hogy ismeritek-e, ha nem akkor priviben úgy is a privi címemet látjátok admin joggal, sima userek meg a weboldalamon találják.
  Aztán a BitTorrent Sync 2.0 már nem vakos, kell hozzá egy segédprogram, erről is elkezdtem egy leírást, csak be kéne fejeznem:D
  ha felkerülhet vagy kérdés szintén jöhet privi!
  Javaslok még egy kis kiegészítést a Thunder leíráshoz, bár lehet hogy benne van, nem néztem:D, a néhány gépen lassul effekt miatt a konfig kezelőben a layers.acceleration.disable-t enable-re kellene állítani.
  Hát most ennyi jutott így hirtelen eszembe, és mégegyzser hajrá, csak így tovább!

 2. RauchR szerint:

  Hali!
  Köszönjük szépen az észrevételeket és az ajánlót! Hamarosan lesz rendes felület arra, hogy alkalmazásokat lehessen ajánlani a szoftverkatalógusba, ott pedig a felhasználók által készített leírás is megjelenik. Addigis, amennyiben weboldalad és neved/nickneved feltüntetésével szeretnéd kitenni az ajánlódat ide is, írj info@freekocka.hu és mi is megnézzük a honlapodon az általad ajánlott szoftvert.

 3. Osillo szerint:

  Helló!
  A képernyőnagyító szekcióban pontosításokra volna szükség. A MAGic belinkelt, 11.0.4-es verziója sajnos még nem támogatja a Win 8 és 8.1 rendszereket. Ez majd egy újabb verzió képessége lesz.
  A ZoomText-nél is van némi kavarodás. Külön van olyan verziója, amely Win 8-at is támogat, ám az XP-t nem támogat, valamint fordítva is így van, azaz van külön XP-t támogató, de 8-at nem támogató verzió. Értelemszerűen az újabb a 8/8.1 támogatással is bíró. Mindkettő letöltéséhez javasolnám a MAGic-hez hasonlóan az Infoalap honlapjára történő hivatkozást, ugyanis ezek is honosítva vannak.

 4. RauchR szerint:

  Sziasztok,

  Osillo, köszönjük, infók javítva, linkek belőve. Viszont némi pontosítást mi is kérnénk, mert az infoalap Letöltés szekciójában a Zoomtext linkjei nem az alapítvány weboldalára hivatkoznak, ugyanazokat a letöltési linkeket használják, mint mi.

 5. Osillo szerint:

  Aha, ok. Akkor az jó úgy. Én azt nem néztem, hogy az hová mutat, csak azért írtam, hogy biztos ami biztos alapon jó helyre mutasson.

 6. Dr. Simon Gergely szerint:

  Sziasztok!

  Az openoffice és libreoffice kérdést érdemes lenne jobban megvizsgálni. Nekem nincsenek pontos információim az openoffice-ről, de úgy tudom, az IBM ez mellé állt oda.

  Ez amiatt érdekes csupán, hogy az IBM Lotus Symphony nevű irodai csomag volt NVDA-val a legjobban használható.
  A lib o hozzáférhetősége a 4.2 verzióval jelentősen javult, a 4.3 ezen még javított valamennyit. Ráadásul linux alatt is a lib o fut, ennek akadálymentesítése linux alatt jobban meg van oldva.

  A kérdés azért érdekes, mert Magyarországon a fejlesztők a Lib o mögé álltak, így az akadálymentesítésnél ha a lib o háza táján ütjük a vasat, talán hamarabb és jobb eredményt érhetünk el.

  Végül: bár mind a két szoftver az open document formatot használja, mivel a lib o-nak nagyobb ütemű a fejlődése, elképzelhető, hogy a lib o több funkcióját használja ki az odf aktuális verziójának (ami szerintem most az 1.1, de lehet, hogy rosszul emlékszem). Ha pedig ezek az érvek a lib o mellett szólnának az oo-val szemben, érdemes lenne újra megvizsgálni, hogy állunk lib o-val akadálymentesítési szempontból win alatt.

  Emellett lennének még szoftverjavaslataim:

  tapin radio: az én szoftvertáramban nélkülözhetetlen,

  audacity: kiváló hangszerkesztő és szerintem a Freekocka is ismertette már,

  ccleaner (takarító),

  winrar és winzip.

  S.geri

 7. RauchR szerint:

  Sziasztok,

  Geri, már pakolunk is felfelé, köszi szépen. A PC karbantartás és/vagy takarítás egy külön alkategóriát fog kapni itt, csak előtte szeretnénk kitenni ezen témában cikket is. Pár hónappal ezelőtti tesztünknél az Open Office kezesebbnek tűnt NVDA-val, mint a libre, persze ez változhat, megnézzük.

 8. S.geri szerint:

  Szia, Robi!
  Köszi, hogy feldobtad a Tapint.
  Ha írtok egy-egy ajánlót, szerintem egyúttal érdemes lenne a katalógusba is feltenni. Most pl. a Recuvát. Ezt most a biztonsági szoftverek alá tenném.
  Pár progit én feltennék a katalógusba. A régi szoftvereket megcsillagozom, segítve az eligazodást. Ha nincs már hivatalos honlapjuk, ne kínlódjatok vele.
  *Volt egy progi, Cobian Backupnak hívták, nálam egyszer megfordult egy gépen, de nem használtam sűrűn. Érdemes lenne megnézni, megvan-e és fejlődik-e még.
  *Úgyszintén: a fast defrag freeware szoftvert még régebben nagyon szerettem használni. Ez a memóriahasználatot optimalizálta és látványosan gyorsított a gépen. Valódi defragot tehát nem csinál. Ha még megvan és fejlesztik, érdemes lenne az ajánlóba felvenni. Remélem, az újabb windowsok alá is fejlesztik.
  Piriform Speccy: tuti, hogy ezt már láttátok. Nem valami jól használható ugyan, de ha nincs jobb rendszerdiagnosztikai program, akkor felkerülhetne.
  *Én az Everestet sokkal jobban szerettem, de egy ideje elkezdtek nagyon szívózni az otthoni felhasználókkal, így én nem követtem.
  Winrar, winzip: főleg a winrar lehet fontos egy jó szoftvertárban, a zipet alapból támogatja a windows az xp-től felfele.
  Adobe reader: szerintem legyen itt is elérhető, innen sokkal könnyebben letöltheti bárki, mint az eredeti helyéről.

  Kimaradt egy fontos rovat, a fájlkezelők. Ide a total commandert vagy hogy hívják mostanában tutira felraknám. Igaz, hogy én nagyon ritkán használtam, mert az intézővel mindent megoldok, de másnak még nagyon jó szolgálatot tesz.
  Sapi5 alá espeak: Feltenném ezt az Espeak verziót az NVDA-tól függetlenül. Ennek magyarázatát abban látom, hogy így a windows alapértelmezett beszédszintetizátorává is az espeaket lehetne tenni. Ezzel lehetővé válnának beépített szolgáltatások, mint például az adobe reader hangos felolvastatás, a tapin radio állomásbemondása stb. Ezek most is működnek, csak az MS aktuális angol beszédszintetizátorán, ami nem annyira érthető. Tapasztalataim szerint az espeak és a sapis espeak egymással nem akad össze. Ha meg az NVDA csődöt mond vag még nincs, be lehet kapcsolni egy rövid időre a narrátort is. Én egyszer próbáltam, nem voltam tőle hasraesve.
  *Plato audio recorder: ezt annak idején én nagyon szerettem. Egyszerű program, amely közvetlenül mp3-ba rögzített. Ha fejlesztik még, érdemes betenni az ajánlóba.
  *Hdd Thermometer: a merevlemez hőmérsékletét méri és a tálcán megjeleníti. Ha még fejlesztik, érdemes betenni az ajánlóba.
  Java runtime environment, a 32 bites mindenképpen, de a 64 bites is jó, ha fent van. Ma, főleg a mi általunk használt egyes akadálymentesítési megoldásaink esetében, szükség van erre. Kínszenvedés megtalálni a java.comon.
  Mokka: elektronikus aktakezelő szoftver, a Netlock Kft. fejleszti, érdemes lenne megvizsgálni, mennyire használható. Egyes cégek az elektronikus aktáikat dosszie vagy (ha jól emlékszem) es3 formátumban bocsátják ki. Ilyenek lehetnek pl. adóigazgatási szempontból is hiteles számlák. Ezek keletkezhetnek pl. internetes vásárláskor, valamint elektronikus számlabemutató rendszerekben, pl. Távszámla vagy Díjnet. Ha valaki így kapja a rezsiszámláit, máris érintett.
  E-szigno: sajnos nem akadálymentes, de ugyanezen okok miatt lehet erre is szükség.
  Szerencsére egyre többen elektronikusan aláírt pdf-eket használnak.
  E-aktát pedig kevesen állítanak elő közülünk.
  ! negatív ajánló: általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK): érdemes lenne foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy noha az állam már több mint tíz éve támogatja az elektronikus ügyintézést, a vakok és gyengénlátók igényeire fittyet hány. Használhatatlan szoftver persze sok van, de az abszurd, hogy egy használhatatlan szoftverrel tennék lehetővé, hogy az illető az állampolgári kötelességeit (pl. adózás) teljesítse. Ez megérne egy negatív ajánlót / pellengérre állítást.

 9. RauchR szerint:

  Szia Geri!
  Azt hiszem, lesz mivel foglalkoznunk továbbra is, én az olvasók nevében is köszönöm az ajánlódat, jönnek a szoftverek ide is.
  A WinRar viszont már fenn van, ha emlékeim nem csalnak, pont a te ajánlásodra került fel a múlt héten, ráadásul abba a kategóriába, amit legutóbbi kommentedben hiányolsz. Ennek a rovatnak a neve fájlkezelés és fájltitkosítás, és a katalógus elindulása óta létezik. Itt többek közt az említett Total Commander is fenn van, sőt arról korábban egy egész cikket is készítettünk. Az Adobe Reader az Irodai alkalmazások rovatban van fenn.
  Viszont valóban nincsenek fenn rendszerdiagnosztizáló alkalmazások, és ugyanígy az ESpeak és a Java is sokaknak lehet szükséges.
  Elgondolkodtam viszont azon, vajon milyen okból nem tűntek fel neked azok a szoftverek, amiket most javasoltál, de már benne voltak a katalógusban. Ennek lehetne egy olyan magyarázata, hogy elsiklottál fölötte és nem vetted őket észre, de egy olyan is, hogy a mi kategorizálásunk nem elég áttekinthető. Mi a véleményetek?

 10. Baranyai György szerint:

  Sziasztok!

  Én még a tömörítők közül a 7zip programot hiányolom, egyrészt azért, mert sok esetben ráver hatékonyságban a winrarra, pláne a winzip-re, másodrészt mert mint egy és mint két paneles fájlkezelő jól használható. Tévedés ne essék, nem egy total commander, de alapfokú fájl műveletek elvégzésére jó, és ha hirtelen nincs más akkor csak letölt, használ és örül, persze nyilván akkor használható, ha nem szeretjük a számítógép, sajátgép, intéző és társai használatát.

  Illetve levelezők között én megemlíteném a windows Live Mail programot. Teljeskörűen használható, kisebb-nagyobb kompromisszumokkal. Én szeretem, mert Outlook Expressből könnyen importál leveleket, címjegyzéket nagy mennyiségű levelet is jól kezel és viszonylag könnyen megszokható a használata. A program ráadásul ingyenes és a Windows Live csomag még egy csomó mást is magával hoz, ha akarjuk.
  Elkezdtem már összeírni egy felhasználói útmutatót, de nem értem a végére, ha egyszer meglessz beküldöm.

  Gyuri

 11. Zoli szerint:

  Sziasztok! :)
  Nagyon köszönöm ezt a remek katalógust!
  Teljesen új gépre egy csomó programot tettem fel innen.
  Remek induló hely! :)

 12. Szabó Gábor szerint:

  Sziasztok! Nagyon jó a kezdeményezés, én is csak gratulálni tudok hozzá és hálálkodni érte. Egy dolgot javasolnék, bár az nem konkrét szoftver: a http://www.ninite.com. Már nem emlékszem rá, hogy írtatok-e róla, ha még nem, talán érdemes lenne. Van nekik külön látássérült szekciójuk, azokat a programokat, amelyekhez kínálnak installert, mindig ezek segítségével telepítem. Ezek mindegyike nagyon kis méretű és akármikor futtatjuk le, mindig az adott program legfrisebb változatát telepítik, természetesen magyarul, ha van a szoftvernek magyar verziója. A Libre Office – Open Office meccsre én is kíváncsi lennék, legfőképp azért, mert a Libre Office akadálymentes szolgáltatásához most már nem kell a Java.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>