Társasjátékcsokor az újabb melós hétre

Bár épp nyakunkon van a kíméletlen hétfő, egy kis játék mindig beleférhet. Pláne, ha különösebben sok időnket nem veszi el.
Cikkünkben két játékot tálalunk, amelyek könnyedek, egyszerűek, nem időigényesek, de online is játszhatóak, okozva ezzel többeknek néhány kellemes percet.
Ezúttal kártyázunk, és a kártyák szárnyán száguldozunk is.

Egy héttel ezelőtti cikkünket a rohanó, változó idők gondolatával kezdtük, s ezt akár folytathatnánk is tovább. Régebben még az is ritkaságszámba ment, ha egy olyan, speciális igényeket kielégítő játék született, amiben nem volt semmilyen vizuális tartalom, egyszerűen kizárólag hangokra épült. Persze, lényegében tíz évvel ezelőtt is volt néhány próbálkozás (amelyek egyikemásika még a mai napig is fenn leledzik néhány nagy gémer számítógépén), de sok egyáltalán nem volt. Kifejezetten rengeteg audiojáték éppenséggel most sem színesíti a palettát, de az internetnek, a fejlődő technológiának és elsősorban a lelkes magánfejlesztőknek hála mostanság azért elég sokan megtalálhatják a számításukat azok közül, akik játszanának. Lehet bőszen püfölni a billentyűzetet, hogy lelőjük az óriási ellenfelünket, lehet köteleken mászkálni, egyik platformról a másikra szökkenni, de autóversenyezhetünk, háborúba indulhatunk vagy felvehetjük a jó zsaruk szerepét is.
Az újkeletűbb programok viszont végre, annyi várakozás után elhozták az akadálymentes online társasjátékot is. Sőt, mi több, egyből két konkurens platform is létesült, amelyek ingyen kínálják saját fejlesztéseiket. A Freekocka hasábjain mindkét fejlesztőcsapat programjából szemezgettünk már, mutattunk be online texas holdem pókert, de monopolyt is.
Ezúttal is benézünk mindkettejükhöz, az RSGames csapat játékai közül az Uno, míg a Playroom fantázianevű szoftver játékaiból az 1000 miles (1000 mérföld) kerül bemutatásra. Egyik sem túl bonyolult, ráadásul ezek csak megvalósításban tekinthetők saját fejlesztésnek, maguk a játékok persze már jó ideje léteznek, viszont a két programnak köszönhetően immár digitálisan, akadálymentesen is.

Uno

Aki ismeri az Uno kártyajáték szabályait, azok számára ezen sorok nem mondanak majd túl sok újat, de egy rövid áttekintés erejéig azért elmondjuk, mi is lenne ez.
Az uno egy nagyon egyszerű, könnyedén megérthető játék, amelynek lényege, hogy ellenfeleinknél hamarabb rakjuk le lapjainkat. A játékosok közül az nyer, akinek legelőször sikerül minden lapjától megszabadulnia. Színre színt, számra pedig számot rakhatunk, az egész pedig meg van spékelve néhány okossággal, amelynek köszönhetően ellenfeleinkkel jókat tudunk majd szívózni.
A lapok négy színnel rendelkezhetnek, kék (blue), zöld (green), piros (red) és sárga (yellow).
A számok 1-től 9-ig vannak, de rajtuk kívül a különböző színű lapok mellett lehetnek egyéb értékei is: skip, reverse, draw two, wild és Wild draw four.
Bonyolultan hangzik, de ugyanilyen egyszerű megérteni is.
Fentebb említettük, hogy színre szín, számra pedig szám rakható, így ha ellenfelünk egy piros kilencest tesz le az asztalra, mi kilencesből bármilyen színű lapot tehetünk, vagy bármilyen értéket tartalmazó kártyát, ami piros.
Ugyanígy jó tehát egy zöld kilences, mint egy piros hármas, a lényeg, hogy az egyik kritériumnak megfeleljen.

Az extra lapok pedig arra jók, hogy valamilyen hatással legyünk a játékmenetre, netán az utánunk következő ellenfelünk játékát tegyük kissé keservesebbé.
A reverse lapot az asztalra rakván a kör megfordul. Ha csak ketten játszunk, ennek értelme abban van, hogy ismét mi következünk, azaz újabb lapot tehetünk le. Ha többen vagyunk kettőnél, akkor egyszerűen megfordul a kör, így az jön, aki előttünk rakott.
A skip kártya arra jó, hogy az utánunk következőt átugorja a kör. Ha ketten vagyunk, ennek szintén az lesz a hozadéka, hogy ismét mi jövünk, egyéb esetben a kettővel utánunk következő játékos rakhat.
A Draw Two címezetű lap azt idézi elő, hogy az utánunk következő játékos két lapot húz, és egyúttal ki is marad, azaz ugyanaz, mint a skip, de ráadásként ellenfelünket két véletlenszerű újabb lappal is jutalmazza a játék.
A Wild kártyával mi magunk határozhatjuk meg, hogy a kör milyen színnel haladjon tovább. Ha például nagyon sok jó zöld kártyánk van, de az aktuális színű lapjaink már elfogytak, rakjuk le az eddig tartalékolt wild kártyánkat, és válasszuk a zöldet.
A következő játékosnak muszáj valamilyen zöld színű lapot raknia, ám az utána következő már egyaránt rakhat zöldet is, de olyan értékű kártyát is, amilyet az előző játékos az asztalra tett.
A Wild draw four pedig az abszolut szívózós kártyalap, ha ilyet rakunk, akkor az utánunk következő ember négy lapot húz, sőt ki is marad, de bónuszként a wild laphoz hasonlóan azt is eldönthetjük, milyen színnt rakjon a kettővel utánunk következő játékos.
A legjobban persze akkor járunk ezen lapokkal, ha ketten játszunk, mert ha olyan lapok sorozatát tesszük le, amelyek nem engedik ellenfelünket szóhoz jutni, akkor nagyon hamar elfogynak a lapjaink.
Az uno pedig azért uno, mert az U betűvel jeleznünk kell, ha már csak egy, azaz egy lapunk maradt, innen a játék neve is.
Ha tehát letettük utolsó előtti lapunkat, azonnal nyomjunk az U betűvel egy uno-t, erre ugyanis öt másodpercünk van. Ha ez letelt, és ellenfeleink szemfülesek, ők maguk szintén az u betű lenyomásával jelezhetik, hogy az idő letelt, aki pedig elmulasztott uno-t mondani, az ilyenkor három lapot kap, és kellemetlen helyzetbe kerül.
A gyakorlatban is egyszerű játszani az RSGames Uno játékát, lapjaink közt a nyilakkal cirkálunk, a program pedig segítséget is nyújt a kezdőknek is, mert az épp lerakható lapokat egy kis csippanással látja el.
A kártyapaklink alján a Draw card lehetőség van, ezt kell választanunk, ha egy lapot sem tudunk épp lerakni, mert a kör csak akkor megy tovább, ha leraktunk, vagy felhúztunk egy lapot.
Dióhéjban tehát: a gémerek raknak, ha rakni nem tudnak, akkor húznak, és minél több olyan lapot igyekeznek a másik orra alá dugni, amellyel az ellenfelek rosszul, de ők maguk bizony jól járnak. A partynak vége, ha valaki az utolsó lapját is lerakja, pontot pedig kizárólag ő kap.

1000 miles

A másik audio társasjátékos kompánia, a Quentinc vette fel először a kínálatába az 1000 mérföld nevezetű kártyajátékot, és noha azóta az RSGames-nél is feltűnt, előbbi szerintünk jobban sikerült, így ezúttal ezzel foglalkozunk.
Az 1000 mérföld attól 1000, mert képzeletbeli autónkkal ennyit kell megtennünk, ekkor jutunk ugyanis a célba.
Különböző kártyákkal tudunk rátaposni a gázra, van 25, 50, 75, 100 és 200 mérföldes kártya is, ha ezek közül valamelyiket lerakjuk, alapesetben autónk ennyit halad majd előre. Persze ennyi csavarral a játék meglehetősen unalmas maradna, úgyhogy itt is van rengeteg lehetőség, hogy másoknak egy jó adagnyi borsot törjünk az orra alá.
Az uno-val ellentétben itt nem számít a játékosok sorrendje, így egy kellemetlenkedő lapnál mi dönthetjük el, melyik játékos idegeit kívánjuk próbára tenni, ettől is izgalmasabb a menet.
Az autót ugyanis elsőként be kell indítani. Erre a GreenLight nevezetű lap használható, ám van ennek egy RedLight nevet viselő párja, amely arra jó, hogy mások autóját könyörtelenül leállítsuk. Ha ez történik, a kocsi egy újabb greenLight hatására röffen csak be.
Ugyanilyen kellemes dolog a SpeedLimit nevű lap is, amelynek hála a kiválasztott játékos csak 25, vagy 50 mérföldes lapokkal haladhat előre, ennél nagyobb értékűvel nem. Az End of Speed limit kártya ennek ellentettje, ha ezt rakjuk le, kocsink ismét teljes sebességgel száguldozhat.
Egész addig, amíg valaki egy jól irányzott, Flat nevű kártyával ki nem juggatja autónk kerekét, ekkor ugyanis képtelenek leszünk továbbmenni, ráadásul a motor is leáll. Így tehát, a gumi felfújása után még be is kell indítanunk a kocsit egy GreenLighttel, de előtte a Spare tyre nevű kártya hozza ismét kondícióba a kerekeinket.
Az out of gas feliratú lap valamely játékostársunk tankját csapolja meg, az autó mozgásképtelen lesz tehát, a motor leáll, így szükség lesz egy Gas, és egy GreenLight kártyára is.
Az Accident lap egy csúnya balesetet idéz elő, aki kapja, annak verdája használhatatlanná gyepálódik, így egy repairation lapot kell vadásznia, majd nem utolsó sorban be kell indítania a járgányt.
Ha a játék elején engedélyezzük a programban az extended kártyák használatát is, akkor egy további kellemes csoporttal bővül a kalandunk, a cons sense ugyanis megfordítja egyik ellenfelünk autóját, így ha egy olyan lapot rak, amely valamennyi mérföldet tesz meg, akkor visszafelé halad majd. Az end of cons sense oldja ezt fel.

Az extra kártyák

Ha nagy mázlink van, kaphatunk olyan kártyákat, amelyek örök védelemmel ruháznak fel minket az aktuális körre. Az extra tank kártya segítségével megakadályozhatjuk, hogy tankunkból kilopják a naftát, így gyakorlatilag az adott partyban nem lesz szükségünk több gas kártyára. A puncture proof kártya sérthetetlenné varázsolja a gumit, fölöslegessé téve a spare tyre lapokat. A driving ace extra a balesetektől véd, így repairation kártyáinktól megszabadulhatunk, végül pedig a right of way extrát kell megemlíteni, amely mind közül talán a leghasznosabb.
A kártyának hála autónk motorja soha nem áll le, így a RedLight nem hat rá, de ha lyukas gumi, baleset vagy lábakélt üzemanyag miatt meg is állunk, elég az adott kellemetlenség ellenlapja, GreenLightre nincs már szükség.
A right of way ezenfelül annak is elejét veszi, hogy sebességünket Speed limittel 50 mérföldre korlátozzák.

A játék kezelése

A playroomban a new table opció után ki kell választani az 1000 milest, majd megvárni a játékostársakat. Ha megvagyunk, enterrel indulhat a móka, és megkérdez tőlünk a program pár dolgot. A legfontosabb, hogy engedélyezzük-e az extended kártyákat, ha igen, az autók megfordítása is opcióvá válik. Külön remek dolog, hogy amennyiben páros számú játékos van az asztalnál, és ez a szám kettőnél több, játszhatunk csapatokban. Ezt is felajánlja a program, ekkor úgy néz ki az egész, mintha többen egy-egy kocsiban ülnénk. Többedmagunk lapjaiból gazdálkodhatunk, de ugyanennyi veszélyes lap is leselkedik ránk az ellenséges csapatból vagy csapatokból.
A nyílbillentyűkkel mászkálunk a lapok között, ám itt mindenképp úgy kezdődik minden megmozdulásunk, hogy a szóközzel húzunk egy lapot. Ha húztunk, a nyilakkal megnézhetjük, milyen kártyáink vannak (ez mindig 7 darab lesz), az enterrel pedig lerakhatjuk azt. Ha olyan kártyára entereztünk, amelyet valamiért nem tudunk használatba venni (például leállt motorral szeretnénk 100 mérföldet repeszteni), a program megkérdezi, el szeretnénk-e dobni az adott kártyát. Ha nemet válaszolunk, egy másik lapot kell választanunk, amely vagy hatással van valamire, vagy megintcsak eldobást kínál fel a program.
Olyan is elképzelhető, hogy egy adott lap használható lenne ugyan, de valamiért nem kívánunk élni vele, ekkor a J billentyűvel dobhatjuk el azt minden esetben.

Végszó

Egy nagyon minimális szintű angol tudáson és egy internetkapcsolaton kívül tulajdonképpen semmire nincs szükségünk. Persze a szoftvereket telepíteni kell, és regisztrálnunk kell egy felhasználói fiókot, ez azonban gyerekjáték. Akinek mégis infókra lenne szüksége ennek mikéntjéről, elolvashatja Pókeres, illetve monopolys cikkünket.
Kétségtelenül a legjobb ezekben a programokban, hogy interaktívak, multizni is lehet bennük, így a távolságot elfelejtve játszhatunk barátainkkal. Óriási koncentrációt egyik játék sem igényel, így mindenkinek ajánljuk egy kis kikapcsolódásra.

Végezetül pedig ezúton szeretnénk minden kedves játékosnak minél kevesebb kilyukadt gumit kívánni, mert az bizony soha sem jó.

Linkek:
RS Games,
Playroom

Kategória: Játék | A közvetlen link.

Társasjátékcsokor az újabb melós hétre bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. andor szerint:

  Letőltöttem az rsgamesclientet az lenne a kérdésem, hogy a játékon belül kell felhasználót létrehonom, vagy a játék oldalán?

 2. RauchR szerint:

  Hali,

  Andor, a programon belül kell. Belépsz, elindul a program, le és fel nyilakkal mászkálsz, ott lesz a create an account lehetőség. Szerintem a tetején. De meg fogod találni.

  A playroomnál ugyanez a helyzet, ott tabokkal lehet mászkálni, a név és a jelszó mező után lesz a regisztráció gomb, ez viszont a szoftver weboldalára irányít majd. Ettől függetlenül ez sem bonyolult.

  • andor szerint:

   köszi, már sikerült, csak kiderült, hogy a levél a spam-mappában volt!
   A játékot hogyan lehet konfigolni?
   Vagy a beálításait nem nagyon nézegetéttek?
   A játékban elvileg hangban is lehet egymással beszélni? illetve engem még a
   játék elindítása érdekelne, hogy hogy zajlik. Mert van amikor magától elindul de nem igen tudok újat kezdeni ismét.
   Elölre is köszi

 3. dávid szerint:

  ha nem zenélgetne ilyen idegesíttően ez a rs games még aztmondanám hogy jó is lehetne de így nemtudtam végigjátszani egy 1000 mérfőldet mert belepíppultam a zenébe

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>