TeamViewer – Tudnál segíteni?

Hasznos, nagyon egyszerű, és viszonylag sokak számára ismert programról cikkezünk ezen alkalommal. Főként azért, hogy aki eddig csak hallomásból ismerte a szoftvert, netán rég használta vagy nem tudja, miről van szó, az megfelelő mennyiségű infóhoz jusson. A TeamViewer egy nagyon egyszerűen használható alkalmazás, amely főként akkor jöhet jól, ha egy ismerősünknek távoli segítséget szeretnénk nyújtani a PC javításában vagy kezelésében, netán mi kérnénk segítséget valakitől.
A program legfőbb előnye, hogy nagyon hamar üzembe helyezhető, és nem kell pepecselni mindenféle portokkal, tűzfalbeállításokkal és miegymással.

Igen sokat gondolkodtunk, hogy a távoli segítségnyújtásra használható megannyi alkalmazás közül melyiket mutassuk be a Freekocka olvasói számára. Noha Dunát nem lehet azért az ilyen szoftverekkel rekeszteni, de van belőlük nem egy és nem is kettő, pláne, ha a Windows távoli asztal funkcióját is ide soroljuk. Ezeknek viszont az egyik közös jellemzője, hogy a használathoz szükség van valamilyen kinyitott portra és megfelelő tűzfalbeállításokra, egyszóval a használat nem kevés előkészületet igényel. Ha pedig azt vesszük alapul, hogy a segítségnyújtás jellemzően olyan júzereknek történik, akik némileg kevésbé járatosak a különböző beállítások elvégzését illetően, ez nagyon könnyen visszaüthet, sőt adott esetben lehetetlenné is teheti a közös munkát. Nem biztos tehát, hogy a TeamViewer lesz az egyetlen bemutatott alkalmazás, amely az adott célra használható, de tény, hogy a program egyszerűségébe nem igazán lehet belekötni. Lényegében a két lépésből álló telepítést mindenki el tudja végezni, és egy kód kimásolása után már indulhat is az online együttműködés. Arról van tehát szó, hogy az egyik fél kapcsolatot létesít a másik gépével, és irányítja azt, természetesen addig, amíg erre a másik fél igényt tart. Jellemzően tehát van egy segítséget kérő, és egy, a beavatkozást megvalósító személy. A TeamViewert mindkét félnek a gépre kell telepíteni, amíg pedig az fut, megvalósítható az online kapcsolat, lentebb pedig leírjuk, hogyan működik a dolog.

A TeamViewer beszerzése

Nyilván nem véletlenül olyan a szoftver, amilyen. Határozottan az az érzésünk, hogy kiváltképp instant cuccról van szó, ha szükség van rá, pár perc alatt fel lehet nyergelni, és máris mehet a meló. Fontos megjegyezni, hogy egyaránt van a programnak ingyenes, valamint üzleti felhasználásra szánt fizetős verziója is, utóbbival egyelőre nem foglalkoznánk, ezen cikkben a mindenki számára ingyen elérhető lehetőségeket mutatjuk be.
Pattanjunk fel a teamviewer.com oldalra, itt keressük meg insert +f7 kombinációval az összes letöltés nevű hivatkozást, majd az enter után h gombbal ugorjunk a megjelenő címsorra.
Néhány lenyilat követően meg is leljük a TeamViewer setup hu névre hallgató linket, ez szolgál a telepítő letöltésére. Maga a telepítési folyamat is rendkívül egyszerű, elsőként ki kell választanunk, hogy telepíteni vagy futtatni szeretnénk-e az alkalmazást, valamint saját használatú, azaz jelen esetben ingyenes licencet, netán üzleti fizetős licencet kell választanunk. Mindezt egyazon ablakban, szabványos választógombok segítségével, a tovább gombra klikkentve pedig fel is röpül a szoftver a gépünkre.
A tesztet 32 bites Windows 7 és Windows XP rendszereken végeztük, Jaws 14.0 és NVDA 2013.1.1 képernyőolvasókkal.
Az igen rövid telepítési folyamatot követően tehát felkerül hozzánk a szoftver egy példánya, az asztalra pedig ikont is kapunk. Az első indításkor egy html jellegű üdvözlőlap és néhány opció jelenik meg, ezt akár alt+f4-gyel el is küldhetjük melegebb éghajlatra, nem ettől lesz olcsóbb a kenyér. Eztán találjuk bent magunkat a programban, amelynek felülete többékevésbé baráti.
Nem igazán tapasztaltunk kifejezett eltéréseket NVDA és Jaws nyúzása közben, így nem is térnénk ki ezekre, a TeamViewer mindkettővel ugyanúgy használható.

A szoftver kinézete, kezelése

A legalapvetőbb feladat tehát az, hogy segítő személyként vagy segítséget igénylőként használatba vegyük a programot. Összekapcsolhatunk tehát két gépet, mégpedig teljes egészében online protokollon keresztül. Ennek a fentebb már említett előnye, hogy – lévén a TeamViewer központi szerverén megy keresztül minden -, nincs szükség portnyitásra és a tűzfal védelmének kiiktatására, viszont helyi hálózaton épp ezért nem is használható a dolog, ez alól csak az üzleti, nem ingyenes változat kivétel.
Azt is meg kell említenünk, hogy tesztjeink során az irányított számítógép ablakát és képernyőjét egyik olvasószoftver sem volt képes felolvasni, még a legcsekélyebb mértékben sem. Persze jogos a kérdés, hogy amennyiben ez így van, akkor mégis mi a nyavalya értelme van ennek a szoftvernek? A válasz az, hogy korlátozottan ugyan, de nagyon hatékony segítség nyújtható vele, mégpedig abban az esetben, ha a célszemély gépén fut valamilyen képernyőolvasó. Ha ugyanis épp be van töltve egy Jaws vagy NVDA, ennek hangját némi késéssel tökéletesen hallja az, aki irányítja a segítségre szoruló számítógépet. Ez a gyakorlatban egészen jól működött nekünk, de tény, hogy nem használható akkor, ha az adott gépen nem fut olvasószoftver.
Eltekintve viszont ettől, a segítségnyújtás egészen jó minőségben elvégezhető.

Kapcsolat létesítése

A program elindítása után az első aktív vezérlőelem egy kombinált lista. Ezen mezőből választhatjuk ki (vagy írhatjuk bele) partnerünk azonosítóját, azaz azon gép kulcsát, amelyet vezérelni kívánunk.
A kulcs egyébként egy kód, amelyet a TV generál nekünk, és nincs más dolgunk vele, mint elküldeni azoknak a személyeknek (egyszerre csak egynek), akikben megbízunk annyira, hogy gépünk vezérlését bízzuk rájuk.
Ezen mezőt tehát akkor használjuk, ha mi szeretnénk egy másik gépet irányítani.
Tabbal lépünk ahhoz a választókapcsolóhoz, amely arról faggat minket, milyen típusú kapcsolatot szeretnénk létrehozni, azaz például távoli vezérlést, netán fájlátvitelt.
Újabb tabbal találjuk a csatlakozás gombot, ám természetesen ha mi igénylünk segítséget, akkor más eljárást kell követnünk.
A csatlakozás gomb utáni első tab visz minket ahhoz az egyébként csak olvasható mezőhöz, amelyben a mi azonosítónk van. Ezt az azonosítót a programtól kapjuk, és ki kell másolnunk, ha szeretnénk, hogy valaki vezérelje gépünket.
Mindegyik képernyőolvasó – enyhén megtévesztő módon -, úgy definiálja ezt a csak olvasható mezőt, hogy “távoli vezérlés engedélyezése”. Nem túl találó, és feltételezzük, hogy a vezérlőelemeket keverik össze a szoftverek, mindenesetre ez a mező a mi kódunk.
Tabbal pedig egy rövidebb kódot tartalmazó mezőre lépünk, ez a jelszó, amit szintén az alkalmazás készít nekünk, és minden belépéskor megváltozik. A csatlakozáshoz ezt is ki kell másolnunk, és oda kell adnunk annak, aki a gépünkbe tör majd hamarosan.
Aki segítséget igényel, annak másra tulajdonképpen nincs is szüksége. A két darab, csak olvasható mező tartalmát kimásolja és elküldi a célszemélynek, ő pedig teszi a dolgát. Ha vezérelni szeretnénk, akkor az első mezőbe írjuk be a partner által küldött kódot, két tabbal lépjünk a csatlakozás gombra, majd szóköz után írjuk be a jelszót is.
Bámulatos gyorsasággal képes létrejönni a kapcsolat, és bizony ekkor már az adott személy gépét irányíthatjuk. Pont úgy, ahogy megszoktuk, a különböző parancsokkal és gombokkal, bár a billentyűparancsok nem mindegyike működik a távoli gépen, erre lentebb térünk majd ki.
A hangátvitelnek köszönhetően pedig enyhe késéssel ugyan, de nyomon tudjuk követni, mit művelünk az idegen gépen.
Az egyetlen óriási hiányosság viszont az, hogy nem találtunk megszakítás opciót.
Ennek fő oka, hogy az adott gépet vezérelve billentyűparancsaink a partner gépén fejtik ki hatásukat, így nem tudunk a saját gépünkön műveleteket végrehajtani.

A gyakorlatban

Ha tehát a partnerünk által adott nevet és jelszót begépeltük, ideális esetben létrejön a kapcsolat. A lenyomott billentyűk ekkor már a távoli gépre lesznek hatással, az alapértelmezetten aktív audioátvitelnek hála pedig halljuk a távoli gépen futó képernyőolvasó üzeneteit. A késés nem vészes, alig fél másodperc.
Fentebb említettük, hogy a különböző billentyűparancsok (mint például windows+m, shift+f10, stb) is a távoli gépen aktiválódnak, ami alapesetben rendben is van, de erről a programban gondoskodik egy beállítás.
A beállításokat lentebb tárgyaljuk, mindenesetre amint az első billentyűkombinációt lenyomjuk, tulajdon gépünkön jelenik majd meg egy ablak, amely arról érdeklődik, hol szeretnénk ezen parancsot aktiválni. Ha a küldés opciót választjuk, akkor az történik, mint amit fentebb leírtunk, a windows+m parancs a távoli gép asztalára léptet minket. Ha nem a küldést választjuk, akkor a windows+m és minden egyéb parancs nálunk kerül aktiválásra, azaz windows+m-re például kilépünk a partnerünk gépét vezérlő ablakból.
Ezután egész addig nem folytatódik a vezérlés, amíg a tálcánkon vissza nem lépünk.
Adódik a kérdés: ha beállítjuk, hogy a billentyűkombinációk továbbításra kerüljenek a távoli gépre, akkor hogyan tudunk akár egy billentyűt is lenyomni a saját gépünkön?
A mi válaszunk és észrevételünk az, hogy függetlenül a TeamViewer beállításától, a jaws és az NVDA parancsainak legnagyobb része mindenképp nálunk aktiválódik, és nem megy át a vezérelt gépre. Az ins+f11 például mindig nálunk hozza elő a rendszertálcát.
Egyfelől ez probléma, hiszen ha a távoli gépen szeretnénk vezérelni a képernyőolvasót, akkor ez meghiúsul, másfelől viszont van megoldás.
Az NVDA-ban például beállítható, hogy a numerikus insert, a normál insert, vagy netán a capslock gomb használatos-e nvda gombként. Érdemes lehet a távoli vezérlés előtt egyeztetni, hogy azon gépen, amelyet irányítunk, melyik vezérlőgomb az aktív, mi pedig átrakhatjuk magunknak egy másik gombra. Így elérhető például, hogy a numerikus insert szolgáljon a távoli gép képernyőolvasójának vezérlésére, a capslock kezdetű kombók pedig nálunk hajtsák végre a parancsokat.
Ennek gyakorlati haszna például, hogy a saját rendszertálca listánkra lépve aktiválhatunk egy másik alkalmazást, onnan pedig windows +m kombinációval a saját asztalunkra léphetünk.
Ezt követően a teamViewer bezárásával megszakíthatjuk a távoli vezérlést.
Mindeközben persze azon fél is pontosan tudja, mi történik, akinek a gépét irányítjuk, lévén mindent hall. Ilyenkor akár ő maga is irányíthatja a gépét a billentyűzet és az egér segítségével, persze egyszerre ketten igen értelmetlen irányítani egy személyi számítógépet. Az viszont lehetséges, hogy megszakítsa a gép vezérlését, ha valamilyen okból szükségét érzi ennek.

A program menürendszere és beállításai

Fentebb a TeamViewer főablakában végeztünk el minden műveletet, de az alt billentyűvel behívható egy menü is. Az általunk használt képernyőolvasók mindegyike ugyanúgy viselkedett, így valamiért minden sorban van egy nem elérhető menüpont, amely egyébként valószínűleg semmire sem jó. Mind Jaws, mind NVDA a “nem érhető el” üzenetet mondja, ha a lenyíllal ezt megtaláljuk, de a használatot ez nem befolyásolja.
Az alt gomb lenyomása után a le és a fel gombokkal közlekedünk az adott menüben, a jobbra nyíllal pedig a menüsor következő elemére léphetünk. AZ első menüben érdemes külön foglalkozni a “Nemfelügyelt hozzáférés” beállításával, amely szintén egy hasznos szolgáltatás.

A nemfelügyelt hozzáférés

Ez a szolgáltatás egész pontosan arra jó, hogy online összekapcsoljuk saját számítógépeinket. Megoldható például, hogy utazás közben, vagy idegen helyen rácsatlakozhassunk otthoni gépünkre, amely futtatja a TeamViewert. Ilyen módon ellenőrizhetjük például folyamatban lévő letöltéseinket, karbantartási műveleteinket vagy bármi egyebet, de megoldhatjuk azt is, hogy távolról kikapcsoljuk a gépet.
A nemfelügyelt hozzáférés azért szükséges, mert a csatlakozáshoz használatos kód és jelszó mindig változik, Szükség van tehát arra, hogy távoli partnerünk ezt lediktálja nekünk. Ha viszont saját gépünket vezérelnénk távolról, akkor nem lesz senki, aki a kódot elmesélje nekünk, ezen szolgáltatás pont ezt hivatott áthidalni.
Ha ugyanis ezen a menüpontban regisztrálunk egy TeamViewer fiókot, a gépeinken pedig bejelentkezünk oda, mindezek után nem lesz szükségünk külön generálódó, állandóan változó kódra, hanem egy előzetesen megadott névvel és jelszóval csatlakozhatunk a magára hagyott géphez.
A menüpont aktiválása után egy varázsló fogad minket, amely lényegében teljességgel egyértelmű lépésekből áll. Megkérdezi, van-e már TeamViewer fiókunk, ha nincs, regisztrálhatunk egyet, ezek után pedig megadhatunk egy név és jelszó párost ehhez a géphez. Ha ez megvan, akkor nincs más dolgunk, mint a hordozható gépünkön is elindítani a varázslót, bejelentkezni TeamViewer fiókunkba, és máris láthatjuk, ha otthoni gépünk online. Ha igen, az előzőleg megadott név és jelszó párossal csatlakozhatunk hozzá.

A beállítások menü

Az alt utáni jobbra gomb megnyomásával érkezünk meg a következő menüsorra, ahol a számunkra legérdekesebb beállítások menü található.
Az itt elérhető opciókat mindenki tetszése szerint nyálazza végig, mi felhívnánk a figyelmet a Távoli vezérlés fülön elérhető minőség kombinált listára. Itt állítható be, hogy mennyi sávszélt emésszen fel a program a kapcsolódások alkalmával. A mi ajánlatunk a sávszélesség mérséklése és a kompatibilitás növelése, ha valaki ezzel szeretne élni, válassza a kombinált listában az egyedi beállításokat.
Itt tabbal megtaláljuk az egyedi beállítások gombot, a megjelenő panelen pedig kivehetjük a pipákat a különböző, megjelenéssel foglalkozó opciókból, amelyek számunkra egyébként sem túl fontosak.
A többi fület érdemes lehet átnyálazni, saját ízlés szerint.

Szumma szummárum

Nem biztos, hogy a legteljeskörűbb alkalmazás távoli vezérléshez pont a TeamViewer. Az sem biztos, hogy a leghibamentesebb, legtöbb funkcióval rendelkező szoftver lenne ez, viszont nagyon egyszerűen és hihetetlen gyorsan beállítható, nulla előkészületet igényel, és tesztjeink során egyszer sem mondott csődöt.
Mindenre viszont nem volt időnk, így aki hosszú évek óta használja a szoftvert, minden bizonnyal tud olyat mondani, amelyre mi a néhány órás teszt alatt nem jöttünk rá. Sőt az is lehet, hogy sokak más alkalmazást használnak valamely gép távoli irányításához, az ezekkel foglalkozó építő jellegű hozzászólásokat ezúttal is nagyon várjuk, és igyekszünk reagálni, ha más alkalmazásokat is tesztelésre kínáltok.
Nekünk alapvetően tetszett a program, főként a fentebb már kivesézett előnyei miatt, ám tény, hogy jelen ismereteink szerint az olyan gépek nem vezérelhetőek vakon, amelyeken nincs képernyőolvasó.

Ettől függetlenül sokszor jöhet jól a cucc, és ki lehet vele rántani szorult helyzetbe került ismerősünk vergődő számítógépét.

Kategória: Kezdőknek, Számítógépes programok | A közvetlen link.

TeamViewer – Tudnál segíteni? bejegyzéshez 46 hozzászólás

 1. oaron szerint:

  Hello,
  Az NVDA-hoz van egy TeamViewer kiegészítő, azt mondjuk nem tudom hogy miben változtat, esetleg a mezőnevek jól jelennek meg. Akit érdekel, innen letölthető:
  http://www.nvda.hu/letoltes/plugins/TeamViewerNVDASupport.nvda-addon

 2. Andor szerint:

  helo.

  Jó a program, már évekkel ez előtt használtam.

  Többnyire a file átvitelre használtam,ott az ablak hasonló volt a tc-é hez.
  A sajátgépünkön kiválasztottunk egy adott hejet,ahova mehet az anyag a másikgépen kiválasztottuk amikell és a másolást f-11 billentyűvel indítottuk.

 3. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Andor, köszi a plusz infókat, mi a tesztben most leginkább a távoli vezérléssel szórakoztunk, de valószínű a fájlátvitelnek is sokan hasznát veszik majd.

  Az NVDA bővítményt megsasolom gyorsan, és ha mondjuk kifejezetten sok pluszt hozzátesz a használathoz, azt itt is leírjuk.

 4. Osillo szerint:

  Érdekes a cikk, no és igen hasznos is. Az alatt pontosan mit kell egyébként érteni, hogy a telepítő indítását követően választhatunk, hogy telepítjük, avagy futtatjuk a TV-t? Ha futtatod, akkor mi van? Az amolyan portable módnak felel meg? Azért érdekes ez a kérdés, mert külön tölthető le hordozható változata a honlapról a proginak. Egyébként ha már itt tartunk, szintén nagyon praktikus dolog ez, mármint a hordozható verzió. Plusz ha belegondolunk, akkor még az NVDA telepítője révén is egy nagyon praktikus lehetőség áll rendelkezésünkre. Mert ugye ha nincs mondjuk a célgépen semmiféle képernyőolvasó, akkor az illetőnek még mindig átküldhetjük az NVDA telepítőjét, ami tényleg nem nagy, azzal pedig már létrehozhat egyrészt portable NVDA-t, másrészt pedig – és ez tényleg nagyon gyors módszer – futtathatja minden további nélkül az NVDA-t, míg be nem zárja. Így lényegében átmenetileg beszédtámogatást “varázsolhat” a gépére, ami nem egy utolsó dolog.
  Ami szerintem nagyon érdekes cikk alapot képezhetne, az egy összehasonlítás. A Jaws Tandemet szerintem elég sokan ismerik és használják is, így nem tartanám rossz ötletnek a Tandem összevetését a TV-vel. Bár tudom, hogy a Tandem esetében az NVDA kimarad a témából, és csak a Jaws-ra korlátozódik a dolog, de ettől függetlenül megérne egy misét, de inkább cikket. :D
  Az előnyei mellett a TV-ben nem hangzik túl jól a billparancsos mizéria, de persze mivel áthidalható, ezért ez csak egy kényelmi kérdés. A Tandemben azért irtó kényelmes ez, hiszen egyetlen billparanccsal felfüggeszthetjük, avagy bonthatjuk a kapcsolatot a másik féllel. De utóbbinak is megvannak természetesen a maga hátrányai, korlátjai, de ezeket most nem részletezem, hiszen nem az a fő téma.
  Azért a TV alapvetően tudásban többet kínál, lásd fájlátvitel, no meg ami roppant zsír feature, az a felügyelet nélküli működés. Ez azért elég sok pluszt adhat nekünk, látássérült usereknek, tekintve, hogy korábban ez számunkra nem igazán volt kivitelezhető, vagy inkább egyáltalán nem. Korábban is működött az, ha pl. Skype híváson keresztül hallottuk a másik fél gépén szóló képernyőolvasót, de azért otthon hagyott gépezetet ilyen megoldással vezérelni, távfelügyelni, hát, szóval nem éppen egy ideális megoldás. Úgyhogy ez nagy előrelépés.

 5. S.geri szerint:

  Tetsyik a cikk, k0syi a sok inf=t. :rdekelt volna, de lusta voltam ut’naj’rni. K0syi, hogz megtetted helzettem is>d.

 6. Zoli szerint:

  Sziasztok!

  Remek a cikk.

  Igaz, én évek óta használom ezt a programot.

  A rádióban feltétlenül szükség volt rá.

  Szerettem is, mert gyorsan tudok segítséget kérni, ha bénázok.

  Viszont igen, segítséget nyújtani látó felhasználónak nem tudtam.

  De most gyorsan én is megnézem az NVDA-hoz készült kiegészítőt.

  Én annyit tudok mondani, hogy megbízható, stabil program.

  Nálam telepítve van, szépen fut.

  Ami még fontos, ha más gépéhez kívánunk csatlakozni, vagy hozzánk kíván valaki csatlakozni, figyelni kell, hogy mindig a távoli vezérlés választógomb legyen bejelölve.

  Ezt némi tabozás után ellenőrízhetjük.

  Egyszóval én elégedett vagyok vele.

 7. Laci szerint:

  Sziasztok!
  Kipróbáltam már régen is a szoftvert, megnéztem a 8.0-ás verziót is, de én a távvezérelt gép rendszerhangjait nem hallom vele, így a képernyőolvasót sem. Angol fórumokon olvastam, hogy vakon is jól használható, mert a távoli gép rendszerhangjait is átviszi. Rákérdeztem hogy hogy kell ezt a funkciót bekapcsolni, de senki nem tudott segíteni.
  Tudja valaki, hogy mi lehet az oka annak, hogy nálam ez a funkció nem működik? Esetleg be kell állítani valamit?
  Várom a tanácsokat.
  Üdv:
  Laci

  • Tothp szerint:

   Szia Laci! Én most kutakodok a témában. Szerintem XP-s távoli gép nem adja át a hangot. Jutottál valamire?

 8. RauchR szerint:

  Sziasztok,

  Laci, a beállítások panelen, a távoli vezérlés fülön lehet emlékezetem szerint ki/be kapcsolni a hangátvitelt. Bár ez alapértelmezetten engedélyezve kell legyen, legalábbis amikor mi próbáltuk, különösebb hókuszpókusz nélkül ment. Úgyhogy fura. Több géppel is próbáltad?

  • Laci szerint:

   Szia(sztok)!
   Team Viewer-ben itt néztem:
   Beállítások Távoli vezérlés fülén:
   A számítógépen található hangok és zenék lejátszása
   Ez alapesetben be is volt (van) jelölve.
   Ennek ellenére nem megy a hangátvitel.
   Most feltettem a Team Viewer 9-est, hátha megoldódik a probléma, de nem.
   Több gépen próbáltam, Win XP alatt.
   Tp-Link Routerem van, ez számíthat? Gondolom másnál is volt aki próbálta.
   Egyéb ötletek?
   Üdv:
   Laci

 9. Epa8013 szerint:

  A cikk jó,de.
  Iszonyat idegesítő, hogy miközben a Teamviewerről kellene hogy szóljon majdnem több szó esik benne a képernyőolvasókról.
  Ezt képtelen vagyok felfogni.
  Ha valaki NEM sérült (látás/hallás) eszébe nem jutna semmiféle képernyőolvasgató szoftver telepítése, mert minek???
  Pláne mi köze van ennek egy távoli vezérlésre szolgáló szoftvernek?
  Létezik a szerzőn kívül más ember is akinek megfordult a fejében ezt a két szoftvert egyszerre használni és bármilyen módon egymáshoz kapcsolni?

  Ha valaki rosszul lát vagy hall az véleményem szerint ne akarjon helpdesket nyújtani…
  Együtt érzek velük a fogyatékosságuk miatt, de most komoly, hogy az a mérvadó, hogy egy távfelügyeleti szoftverben működik-e és miként működik-e egy távolról vezérelt számítógép képernyőolvasgató alkalmazása?

 10. Epa8013 szerint:

  Ok. Elnézést kell kérnem.
  A google alapján találtam ide teamviewer leírást keresve.
  A google pedig nem mondta hogy ez egy speciálisan látás/hallás sérülteknek való oldal, csak a 2. találati helyen belinkelte ezt az oldalt…
  Csak később a bemutatkozunk fülre kattintva láttam, hogy mi a helyzet.

  A Freekocka szó számomra baromira nem fejezi ki azt, hogy ez egy kifejezetten látás/hallás sérülteknek való portál. Kellene valami jobb néz, hogy akik a googleről idetalálnak is tisztában legyenek azzal, hogy milyen kontextusban íródnak itt a cikkek…

 11. RauchR szerint:

  Hali,

  Azért a fejlécen olvasható “akadálymentes informatika” valamit már sejtet az oldal profiljáról. Meg a bemutatkozás menüpont is elég könnyen megtalálható.

 12. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Előttem kettővel hozzászólóra inkább nem reagálok, de ha már elolvastam, ide kommentelek, bár megint nem a témához kapcsolódóan.

  Szóval ugye van egy iphone-om, amit blue tooth-tal hozzá szeretnék csatlakoztatni egy olyan eszközhöz, ami nem tud beszélni. Bekapcsolom a telón a blue tooth-t, akkor azt mondja, hogy eszközök, keresés folyamatban vagy vmi ilyesmi. Megnyomom a másik eszköz felismertető gombját, de nem érzékeli a telóm, hogy bármi is történt volna. Szerintetek mit csináljak, vagy kérjek látó segítséget? Gépen egyébként hol lehet blue tooth-t bekapcsolni?

 13. RauchR szerint:

  Sziasztok,

  Verica, egy olyan eszköz, ami nem tud beszélni – milyen eszköz? Egy számítógép?

 14. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Tudnátok valami jó oldalt ajánlani, ahol egyszerűen és akadálymentesen lehet blogot írni? Olyanra gondolok mint a blog.hu vagy blogspot, régen volt a freeblog stb.

 15. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Egy elég idegesítő probléma megoldásában kérném a segítségeteket. Amikor sokáig vagyok bejelentkezve skype-on, egy idő után nem olvas fel semmit a jaws, amit jegyzettömbbe írok, vagy csak egy részét. Hiába állítom teljes méretre, nem lesz jobb. Nincs kedvem mindig újraindítgatni a gépet. Egyébként ezt csinálja, ha pl. ha zenét hallgatok (km player vagy windows media player), csak ezt már megszoktam. Vmi ötlet?

 16. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Tudom, hogy kicsit rég volt, és nem a legkedvesebb elfoglaltságaitok közé tartozott a középiskolás matekórák, azért halkan megkérdezem, hogy az alábbi műveleteket hogy kell elvégezni számológépen? Windows xp és 11-es jaws, ha ez számít.
  sinus-cosinus, tangens, reciprok, inverz.
  Köszi előre is!

 17. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Verica, az elsőként írt problémádra egyelőre egy ideiglenes megoldást tudnék javasolni.
  Nézted, hogy a Jaws a Wordpad szövegszerkesztőben is produkálja ezt a hibát? Én anno, amikor efféle hiba volt a gépen, mellőztem a jegyzettömböt, és a txt fájlokat wordpaddel nyitottam meg, azt rendesen olvasta a Jaws. Amúgy meg kéne nézni, csak a hiba behatárolása végett, hogy NVDA mit csinál, hibásan olvassa-e fel a dokumentumot, vagy sem. Ha nem, akkor sanszos, hogy a felbontás jelenlegi beállítása nem tetszik a Jaws-nak. De ez egyelőre csak ötletelgetés.

 18. Osillo szerint:

  Verica, nagyon rég használtam XP-s számológépet, ami egyébként nagyban eltér a későbbi Winek számológépétől, de azért itt egy tipp.
  Próbáltad a műveletek nevét beírni röviden? Bizonyos műveletek esetében emlékeim szerint ez működött. Próbálkozz pl. a szinusznál a sin, tangensnél a tan, stb. rövidítések beírásával. Hátha valamelyik bejön. W7-nél elég ezeknek a kezdőbetűje, de az XP-s az egész más. Persze próbáld ki azért ezt is, meg pár ilyen variációt.

 19. Osillo szerint:

  Ja igen, és ahogy RauchR írta, a képernyő felbontása simán lehet ludas, mindenképp csekkold le, hogy nem állítódott-e véletlenül át. Lehet, hogy nem is tudsz róla, pl. egy újonnan feltelepített, eddig ismeretlen alkalmazás is képes ilyet művelni. Ugyan nem tudunk semmit a monitorodról és a videokártyádról, de alapvetően az 1024 x 768-cal próbálkozz a felbontásnál, a színmélységnél meg a 32 bittel.

 20. Osillo szerint:

  Még valami. Ha NVDA-val ok a képernyő olvasása, akkor megpróbálhatod, hogy leszeded az FS VideoInterceptet, majd újratelepíted. A legújabbat ebből megtalálod az infoalap.hu-n. Esetleg a videokártya drivere nem lett frissítve a masinán? Meg lehet próbálni azt is, ha egyik tipp se segít, hogy Jaws-t minden összetevővel együtt törölsz, videokari driverét újratelepíted, majd a Jaws-t felrakod. Szóval van pár lehetőség, remélem valami segít.

 21. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Hú, köszönöm a sok segítséget! Nem tudom, hol kell megnézni és beállítani a képernyőfelbontást:S

  A számológép végül is megoldódott, tudományos nézetre át kellett állítani és insert f8-cal a funkciólistában minden megvan. A reciprok az 1/x, a többit az első három betűjénél meg lehet találni.
  Még egy kérdés: itunes-nél hogy lehet könyvtárat hozzáadni? Valakitől hallottam, hogy lehet, de nem találom, csak a fájl hozzáadását.

 22. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Verica, ITunesban a fájl menüben van olyan, hogy mappa hozzáadása a könyvtárhoz. Az lesz az. Ennek ott kell lennie.
  A képernyőfelbontást XP alatt a vezérlőpultban, a megjelenítés elemre kattintva tudod beállítani, a megjelenítés tulajdonságok párbeszédpanelen el kell control+tabozni a beállítások fülhöz. Utána tabbal ott lesz a felbontás.

 23. Verica szerint:

  Sziasztok!

  A képernyőfelbontás beállítása után már nem áll fenn a jegyzettömbös probléma, és a mappa hozzáadását is megtaláltam itunesben, szóval köszönöm a segítséget.
  Nem várhatok tovább, muszáj win7-re váltani (azóta sem történt meg nálam, pedig érdeklődtem). Most az a kérdésem, hogy milyen kritériumnak kell megfelelnie a gépnek, ami elbírja, mármint hardveresen? Nem tudom az enyém adatait, de megpróbálom megnézni, ha megadjátok, hogy kell.

 24. RauchR szerint:

  Sziasztok, szia Verica!
  Ha a vezérlőpultban a Rendszer című ikonra mész, majd Jaws kurzorral vagy NVDA áttekintő kurzorral körülnézel, fogsz találni hasznos infókat. Ami a leginkább fontos, az a processzor neve és sebessége, illetve a memória, azaz a ram mérete. Mindezt megtalálod a Rendszer tulajdonságai ablak főlapján. A másik lehetőség, hogy ugyanitt control+tabozol a hardver fülre, majd tabbal megkeresed az eszközkezelő gombot, arra pedig szóközt ütsz. Itt is kilistázza a gép hardvereit a Windows, de itt a ram méretét nem tudjuk meg.
  Ha ezek nem vezetnek eredményre, vannak különböző rendszerdiagnoztizáló szoftverek, azok mindent megmondanak, de reméljük, egy szimpla ram megállapítása miatt azért nem lesz rájuk szükség.

 25. Verica szerint:

  Megnéztem az adatokat, szerencsére mindent megtaláltam (legalábbis remélem).
  intel (r) atom ™
  cpu n450 1,66 ghz
  1.66 ghz, 0,99 gb ram

  más: van iphone-on valami beállítás, amivel a hívás fogadást / elutasítást valamelyik fizikai gombhoz (pl. home) lehet rendelni? Lehet, hogy fura kérdés. Hosszú idő, mire lehalkítom a csengőhangot és megkeresem a fogadás gombot, főleg, hogy nem is mindig hallom meg rögtön, ha csörög. Tudom, hogy van a kétujjas egyszeres koppintás, de nem tudom úgy koordinálni a kezemet, hogy eredményesen tudjam használni. Pl. nagyon idegesítő, ha vki nem veszi fel, bejelentkezik a hangpostája, és nem tudom azonnal letenni – nagyban növeli a számlámat:S.

 26. RauchR szerint:

  Sziasztok,

  Verica, ez biza egy csalhatatlan netbook, mégpedig a régebbi szériából.

  Elbírja a windows 7 rendszert, de én csak akkor ajánlom erre a gépre, ha ragaszkodsz hozzá.
  Nem lesz gyors, viszont lassú lesz.
  Persze sanszos, hogy már az xp sem működik rajta túl gyorsan, de sebességnövekedést tuti nem fogsz tapasztalni.
  Szóval win 7-tel a sebesség gyorsabb biztos nem lesz, legjobb esetben stagnálhat, szerencsétlen esetben pedig lassúbb lesz.

 27. Verica szerint:

  Ajjaj. És nem lehet bővíteni a memóriáját, akkor nem lesz jobb? Most még meg vagyok elégedve a sebességével, de eredetileg win7 volt rajta, csak akkor még nagyon ragaszkodtam az xp-hez. Persze ez még 2011-ben volt.

 28. Osillo szerint:

  Verica, érdemes még egy-két dologra odafigyelni, hogy ha mindenképp Win7-et akarsz rátenni a masinára. Nagyon könnyen lehet, hogy eredetileg a W7 Starter változata volt a gépen. Ennek mindenképp nézz utána amiatt, hogy tudd, mire számíthatsz, amennyiben más verziót raksz rá, pl. Home Premiumot, netán Professionalt. Ugyanis a Starter egy amolyan lebutított változat, kifejezetten gyengébb teljesítményű hordozható gépekre. Ha tehát emlékeid szerint a gyárilag felrakott W7-tel annó nem volt számottevően lassabb a gép, mint most az XP-vel, akkor attól még bőven számíts rá, hogy már egy Home Premiummal is jóval döcögősebb lesz. Amire nagyon figyelj még, hogy semmiképp ne 64 bites Win7 kerüljön rá. Mivel 2011-es a gép, gyakorlatilag biztosra veszem, hogy magát a 64 bites architektúrát támogatja a proci, csakhát kevés lenne nagyon ez a konfig egy ilyen rendszerhez, főleg a memóriára gondolok.
  A memória bővítés jó ötlet, annak mindenképp hasznát látnád, ha W7-re váltanál. Járj utána alaposan, hogy etekintetben mik a lehetőségeid ennél a gépnél. Ha pl. régebbi, DDR2-es modul megy bele, akkor számíts rá, hogy az manapság drágább, mint az újabb típusú, mivel nyilván kevesebb készül. Nem tudom, mennyit érhet jelenleg a gép, de példának okáért ha kb. 40 ezret, akkor talán megfontolandó, hogy érdemes-e nagyságrendileg egy tizest rákölteni memóriára.

 29. snafu szerint:

  Sziasztok!
  Nekem olyan kérdésem lenne a Teamviewerrel kapcsolatban, hogy ezzel keresztül meg tudják-e figyelni munkahelyen a gépem? Fel van nekem telepítve a PC-re, de hozzáférni nem tudok semmihez mert le van kódolva az egész program. Ha valaki rácsatlakozik online a gépemre akkor a jobb alsó sarokban felugrik a Teamviewer kis ablakban hogy az admin vagy valaki rajta van a gépemen. Csakhogy ezt látom én is. Viszont nem tudom hogy ennek a programnak vannak-e olyan lehetőségei hogy például időközönként tud-e képeket készíteni a képernyőről, esetleg olyan módba be tudnak-e lépni a gépembe hogy én azt ne lássam. Erre tudna valaki válaszolni? Előre is köszi.

 30. Gyurka szerint:

  Sziasztok!

  Azt szeretném kérdezni, hogy a TeamViewer csak interneten keresztül használható?
  Tehát ha két PC ugyanazon a hálózaton van, de a hálózaton nincs internet, akkor ellehet érni és kezelni az egyik gépet a másikról?
  Mert nekem nem akar sikerülni. Csatlakozási problémát ír.
  Köszönöm!

  Üdv! -Gyurka…

 31. RauchR szerint:

  Hali,

  Gyurka, én úgy tudom, hogy a fizetős verziója képes erre. Az ingyeneshez mindenképp kell aktív netkapcsolat, mert a TeamViewer központi szerverein keresztül találnak egymásra a gépek.

 32. v-tech szerint:

  Hali!

  Tud valaki segíteni? 1-2 éve használom a TeamViewert, de most azt írja, hogy “üzleti célú használat valószínűsíthető….” és 5 percenként megszakítja a kapcsolatot. Újratelepítés nem segít. Talán, ha tudnám mivel azonosítja a gépet a a szerverük és meg tudnám változtatni.

  Köszi

 33. nagy laszlo szerint:

  sziasztok ,kisse furcsa kerdessel fordulok hozzatok!
  en is hasznalom regota ezt a teamviewert sokat segit es segihettem masoknak ez altal.
  nos aa kerdes az lenne mivel hogy azt szeretnem meg tudni az othoni gepemen mi torteni k mig nem vagyok othon.
  a kerdes az ,hogy tudok eszrevetlenul csatlakozni,vagyis hogy a jobb also sarokba ne jelenjen meg ha csatlakozok?
  tudom furcsa kerdes ,de remelem van ra megoldas.
  elore is koszonom

 34. Pille szerint:

  Sziasztok :-)
  Egy kis segítségre lenne szükségem. Telepítettem a Teamviewert a számítógépre, telefonra, illetve akinek segíteni akartam Ő is telepítette mindkét helyre. A saját telefonomat illetve az illető laptopjába be tudok lépni de az Ő telójába nem. Azt írja ki, hogy a “Teamviewer nem fut a partner számítógépén”. Mindkettő Samsung telefon, az egyik J5(2016), a másik egy Core prim. Mindkét telefonra le van töltve a Samsung Quick support van. Közben más telóját is kipróbáltam, abba is be tudtam lépni.
  Segítségeteket előre is köszönöm! :-)

  Pille

 35. Free Manager szerint:

  LiteManagerFree tudnal segiteni, gyors analóg a Teamviewer.

 36. Aiden Greer szerint:

  Looking for fresh buyers? Get thousands of people who are ready to buy sent directly to your website. Boost your profits fast. Start seeing results in as little as 48 hours. For additional information send a reply to: walter3519rob@gmail.com

 37. Tamika Mansfield szerint:

  Are you looking for powerful advertising that doesn’t charge a fortune and gets amazing resuts? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your advertising message to websites through their contact forms just like you’re receiving this note right now. You can target by keyword or just fire off bulk blasts to websites in the location of your choice. So let’s assume you need to send a message to all the contractors in the United States, we’ll scrape websites for only those and post your promo to them. As long as you’re advertising a product or service that’s relevant to that type of business then you’ll be blessed with an amazing response!

  Write a quickie email to ethan3646hug@gmail.com to get info and prices

 38. Paulina Huish szerint:

  “YOGI ON THE GREEN”, A #1 INTERNATIONAL BEST-SELLING BOOK IN THREE CATEGORIES.
  Yogi on the Green was written to help golfers of all abilities, to hopefully improve on their physical and mental games. It has been proven in many Medical Journals, that when one improves on their physical being they also improve on their mental awareness, “Yogi On The Green” is a guide to improving Golfers physical and mental abilities, both on the Golf Course and perhaps even their daily lives. http://bit.ly/yogionthegreen

 39. Joel Town szerint:

  UNLIMITED fresh and page-ranked .edu, do-follow and other extensions ready to be your backlink
  and rank your website for any niche out there! Completely exclusive links and never spammed to death http://www.getmorelinks.xyz

 40. Selina Belcher szerint:

  Greetings, I was just taking a look at your site and filled out your contact form. The “contact us” page on your site sends you these messages via email which is why you are reading through my message at this moment correct? That’s half the battle with any kind of online ad, getting people to actually READ your advertisement and I did that just now with you! If you have something you would like to promote to tons of websites via their contact forms in the US or anywhere in the world let me know, I can even focus on particular niches and my costs are super reasonable. Reply here: Phungcorsi@gmail.com

 41. Anderson Roof szerint:

  Good morning, I was just taking a look at your website and filled out your “contact us” form. The feedback page on your site sends you messages like this to your email account which is why you are reading through my message at this moment right? This is the most important achievement with any kind of online ad, making people actually READ your ad and this is exactly what you’re doing now! If you have something you would like to promote to millions of websites via their contact forms in the U.S. or anywhere in the world send me a quick note now, I can even target particular niches and my pricing is super low. Write a reply here: cluffcathey@gmail.com

  cease messages here https://bit.ly/2VBnm2R

 42. Irish Noskowski szerint:

  Have you had enough of expensive PPC advertising? Now you can post your ad on 5000 ad websites and it’ll only cost you one flat fee per month. These ads stay up forever, this is a continual supply of organic visitors!

  For more information just visit: https://bit.ly/adpostingfast

 43. Estella Hawthorne szerint:

  No more paying thousands of $$ for expensive online advertising! I have a method that requires only a tiny bit of money and generates an almost infinite amount of visitors to your website

  To find out more check out our site here: http://www.auto-ad-posting.xyz

 44. Mirta Knutson szerint:

  What would you say to no cost advertising for your website? Check out: http://bit.ly/free-ad-posting

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>