Telefonszemle: Karbonn Sparkle V, a Nexus nyomában

Néhány héttel ezelőtti cikkünkben az Androidos telefonok legalsó, abszolut belépő szintjével foglalkoztunk. Evidens volt, hogy a sok komment után folytatnunk kell a sort, ezen a hétvégén egy olyan mobilt próbálunk ki, amely kissé másabb ligában játszik, mégsem kerül horribilis összegekbe. Friss, módosítatlan Android, erős hardver, több feladat párhuzamos elvégzéséhez is elegendő memória, és sok egyéb kellemes tulajdonság, harminc ezer forint körüli áron. Ez a Karbonn Sparkle v okostelefon.

Előszó

Érdekesen alakul a mobilkészülékek piaca az utóbbi négy öt évben. Sokan rávághatják persze, hogy nyilván azért, mert a kínaiak már mindenhol ott vannak, még a spájzban is, és ebben is lehet persze nemcsekély igazság, de itt egy picit azért többről van szó.
Korábban egy átlag gsm bolt kínálatában a Nokiák, Samsungok, Motorolák, Siemensek és még egynéhány márka tették ki a kínálat csaknem teljes egészét, bár már akkor is nyomult példának okáért az Alcatel, amely emlékezetem szerint egészen olcsó, kicsit ormótlan kinézetű, de elnyűhetetlen mobilokat rakott le az asztalra kb a 90-es évek közepe tájékán, meg utána is.

Kína előretörése persze abban is meglátszik, hogy az akkor még francia tulajdonban lévő Alcatel mára már szintén az ő kezükbe került, szerencse, hogy a márkajelzés mellett a korrekt minőség is megmaradt, de ma már az Alcatel logós mobilkészülékek a kínai TCL üzemében készülnek.

Egy szó, mint száz, egy jól felszerelt mobilboltban aligha volt fellelhető mondjuk tíz márkánál több (és akkor most sokat mondtam), ma viszont olyan irgalmatlan sok, jellemzően tényleg távol-keleti gyártó versenyez a vevők pénzéért, hogy ember legyen a talpán, aki csak a Magyarországon elérhető márkákat össze tudja szedni.

Nem kérdés persze, hogy a patinásabb brandek termékeire van a mai napig is a legnagyobb kereslet. Samsung, LG, Sony, Apple – bár ők nem utaznak Androidban -, viszont eközben olyan gyártók is belekóstoltak a mobilok fabrikálásába, amelyek előtte egész mással keresték a kenyerüket. A számítógépekkel foglalkozók számára minden bizonnyal ismerős lehet például a Gigabyte neve, alaplapokat, videókártyákat, kisebb tartozékokat igen régóta gyártanak már, de mostmár mobiltelefonos üzletáguk is van, márkájuk pedig a GSmart. Az itthon főként notebookjairól ismert Acer is dob piacra már Androidos mobilcuccokat, de a világ legnagyobb PC gyártója, a Lenovo is odadurrantott a többieknek, és a Motorola felvásárlásával a harmadik legnagyobb gyártóvá léptek elő, noha telefonjaikon olyan mértékben módosítva van az Android, hogy vakos felhasználás szempontjából nem feltétlenül a legszerencsésebb választás tőlük telefont venni.

A cikkünkben szereplő mobilkészülék viszont nem a fentebb említett gyártóktól származik, sőt mégcsak nem is kínai. Helyette Indiában gyártják, mégpedig a Karbonn nevezetű cég. Meg merem kockáztatni, hogy tisztelt olvasóink közül egészen kevesen hallottak a fentebb említett márkáról, de ugyanígy meglepetést okoznék, ha a Micromax nevét említeném, szerintem róluk sem hallott lényegében senki sem.

Ez kivételesen nem azért van, mert valami fél évvel ezelőtt alakult dzsunka csoportosulásról van szó, nem, ezek a cégek bizony az Androidot fejlesztő Google cég partnerei, mégpedig a Google által felkért partnerei.

Arról van szó, hogy a Googlenál gondoltak egyet, és útjára engedték az úgynevezett Android One projectet. Ennek lényege, hogy hozzáférhető áron elérhetőek legyenek olyan mobilkészülékek, amelyek az Android teljesen gyári, módosítás nélküli verzióját futtatják, garantálva ezzel a hosszú távú frissítést és a hibamentesebb működést. Lényegében erre hivatottak a nagyon sokak által ismert és kedvelt Nexus készülékek is, a különbség, hogy ezek az Android One project égisze alatt kiadott telefonok a vékonyabb pénztárcájú felhasználókra lettek szabva.

A Google viszont nem követte el azt a hibát, hogy a projektet megbízhatatlan gyártókra bízta, sőt megállapítottak egy minimális hardverkövetelményt is, ami annyit jelent, hogy az Android One projekt partnerei egy bizonyos összeállításnál gyengébb telefont nem rakhatnak össze.

Így alakult ki a négymagos processzor, az 1 GB ram, illetve a kötelező Wifi, Bluetooth és GPS modulok, és persze a többi Androidos tartozék.

Persze véletlenül sem arról van szó, hogy ezek a készülékek teljesen azonosak lennének a Nexus modellekkel, de mindenképp előremutató a gyári Android és a már bőven használható hardver.
Nincs viszont NFC, ami a Nexusoknál tartozék, van viszont helyette két Simkártyafoglalat is, FM rádió, illetve Micro SD támogatás, így bővíthetjük a telefon tárhelyét, ez sokak számára lehet vonzó, és nemmellesleg ilyen lehetőség a Nexusokon nincs.
Cserébe ugyan négymagos, de kicsit gyengébb processzorunk van, ennek gyakorlati hátrányát viszont egy vak felhasználó igen kevésszer érzi meg.

A Karbonn Sparkle V telefon 30, 38000 forint között ingadozó áron szerezhető be jelenleg, aktuális kínálattól függően, ami bizony nem rossz.

Az alábbiakban megnézzük, mit lehet kihozni egy ilyen készülékből.

Kicsomagolás, első pillantás

Egész pöpec kis dobozban érkezik a telefon, a készülék a pakk tetején foglal helyet külön zacskóban. Alatta Micro USB kábel, töltőfej és fülhallgató vigyorog, meg persze a mobil akkumulátora, amelyet a Sim kártya vagy sim kártyák behelyezését követően érdemes berakni a telefonba.

A Sparkle V 4,5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, ez az a méret, ami még akár farmerzsebben is el tud férni, mégsem apró, így ha valaki sokat írkál érintőképernyőn, viszonylag kényelmesen elterpeszkedhet, a betűk megfelelő távolságra vannak egymástól.
A dolog másik oldala, hogy ha valaki idáig apró, 3,5 hüvelykes készülékekhez szokott, számára kell majd némi idő, amíg az Android vezérlőgesztusait abszolválni tudja, kicsit hosszabbra kell nyújtani minden mozdulatot, főleg az egyujjas, de több részből álló mozdulatokhoz kell némi gyakorlás, pl le és balra, fel és jobbra, stb.

A telefonon három lenyomható gomb nézeget, mindhárom a jobb oldalán van. Felülről lefele a be/kikapcsoló gomb, majd a két hangerőt szabályozó gomb nyomkodható meg, más nincs is. Mégcsak érintőgombok sem, a Nexusokhoz hasonlóan ezek itt is virtuálisan kaptak helyet, azaz a rendszer hozza őket létre a kijelző alsó részén. Sorrendben, balról jobbra a Vissza, a főoldal, illetve a legutóbbi alkalmazások gombokat kapjuk, 5-ös Androidnál ez áttekintésre módosul.

Az opciók vagy menü gombot hiába keressük, az új trendeknek megfelelően ez magukban az alkalmazásokban jelenik meg, nem az alsó gombsoron.

A telefon alján található a Micro USB nyílás, ez szolgál például PC-vel történő összeköttetésre, és persze töltésre is, a tetején pedig a szabványos, 3,5 miliméteres füles kimenet árválkodik.

A telefon fogásra is kellemes. Viszonylag markánsabb élekkel operál, persze egyáltalán nem zavaró mértékben, jól belesimul a tenyérbe, de nem egy túlzottan lekerekített formatervű valami, ami nem is feltétlenül baj. A keret viszonylag vastag, láttunk már sokkal vékonyabb telefont is, de nem is válik nagy durung bumszlivá a cucc, jól meg lehet fogni.

Alul van a beszédmikrofon, felül meg a beszédhangszóró, a másik alul, a telefon hátulján kapott helyet, asztalra téve valamelyest csökken a hangereje.

Ilyen árkategóriában ne számítsunk prémium anyaghasználatra, a telefon olyan mértékben műanyag, hogy jobban se kell, viszont nagyon masszív hatást kelt. Se a hátlap, se a gombok, se semmi nem lötyög, nyekergés nincs, hézagok nincsenek. Talán pont ezért érdemes nagyon óvatosan hozzáfogni a hátlap leszedéséhez, finoman, lassan pattintgassuk le a sarkoknál, aztán emeljük azt le.
Van két micro Sim és egy Micro SD foglalatunk is, a hivatalos információk szerint a telefon maximum 32 GB-os kártyákat tud hibátlanul kezelni. Ekkora kártya nem volt a birtokunkban, egy 16 GB-ossal próbáltuk, remekül ment minden.

Első bekapcsoláskor, módosítatlan Androidról lévén szó, működnie kell a képernyőolvasó automatikus aktiválásának. Ekkor két ujjunkat kell hosszú másodpercekig a kijelzőn tartani, majd egy rezgést követően hamarosan megszólal a telefon beszédszintetizátora, a probléma az, hogy gyárilag magyar hang nincs a készüléken.

Angol kiejtéssel pedig meglehetősen nehéz megérteni a magyarul írt szavakat, így aki kihagyná a sok pepecselést, az első bekapcsoláskor először és utoljára kérjen látó segítséget. Be kell állítani a telefon nyelvét, a tartózkodási helyet, aztán kereshetünk Wifit, aktiválhatjuk a helymeghatározást, illetve bejelentkezhetünk Google play fiókunkba, de a lépések majdnem mindegyike kihagyható, értelemszerűen azért a nyelvet érdemes jól beállítani.

Első lépésként telepítenünk kell egy magyar beszédhangot, ennek lépéseit Androidos kézikönyvünkben részletesen leírtuk, így magunkat nem szeretnénk ismételni. Az egyetlen, számunkra érthetetlen furcsaság, hogy számítógéppel összekötve csak és kizárólag a memóriakártyát volt hajlandó látni a rendszer, mi ide tudtuk másolni az Espeak telepítőfájlját, belső tárhelyre nem. Legyen tehát kéznél egy memóriakártya, illetve egy fájlkezelő is, merthogy gyárilag ilyet bizony nem kapunk. Érdemes letölteni a Play Áruházból a Total commandert, ez később is nagy hasznunkra lehet.

Az Espeak vagy bármiféle magyar szintetizátor feltelepítése és beállítása után már indítható a képernyőolvasó, a beállítások, kisegítő lehetőségek, TalkBack menüpont alatt.

Felület, sebesség, sajátosságok

A telefon feloldásához először meg kell nyomnunk a készülék ki/bekapcsoló gombját, ekkor elhangzik az aktuális idő, majd egy, a söprésnél lassabb, csúsztató egyujjas mozdulatra van szükségünk, a készülék bal szélétől a jobb széléig, mégpedig nagyjából középmagasságban.
Nem teljesen alul, de nem is a tetején, egyszerűen a közepe környékén helyezzük a kijelző bal szélére egy ujjunkat, és nem kifejezetten gyors, de folyamatos csúsztatással húzzuk azt el a jobb széléig. Nagyjából fél perc alatt bele lehet jönni a műveletbe, bár érdemes kiemelni, hogy 5-ös Androidnál megkereshető általában a feloldás gomb is a kijelző alján, majd erre kell duplát koppintani, ezutóbbi kissé az IPhoneok feloldására hajaz.

A készülék annyira módosítatlan Androiddal érkezik, hogy annál módosítatlanabb már nem is lehet. Ennek ellenére minket bosszantott, hogy alap szoftvereket, mint például fájlkezelő, nem mellékelt a Google vagy a Karbonn, miközben egy OLX alkalmazás, meg egy Snapdeal előre feltelepítve bámul a képünkbe.

A kezdőképernyő is gyári Androidos, mi ennek ellenére most is a vakok körében sztenderdnek számító Apexet telepítettük fel, nagyon megszoktuk már.

A készülékre már elérhető az Android 5.1 Lollipop operációs rendszer, mi 4.4.4-es verzióval kaptuk, és úgy döntöttünk, még egy ideig nem frissítjük fel a telefont, a 4.4 egy nagyon jó, stabil, kiforrott rendszer.

Szó volt már érintőlegesen a telefonban található hardverről, gyorsan végigfutunk rajta.
Van egy négymagos, 1,2 GHZ sebességgel pörgő Mediatek MTK6582-es lapkakészletünk, nem túlságosan új fejlesztés ez, de játékokat leszámítva szinte mindenre elegendő.
Van 1 GB ram, a módosítatlan Androidnak köszönhetően nincs olyan háttérfolyamat, ami már az elején nagyon beleharapna, ez pedig jó hír. A belső tárhely viszont csak 4 GB, ebből körülbelül 2,2 GB van szabadon, ezt pakolhatjuk tele alkalmazásokkal, meg ugyebár ott a Micro SD kártya bővítésének lehetősége.
Van N szabványú Wifi, Bluetooth, GPS és FM rádió modul, illetve a telefon képes két Sim kezelésére. 4G nincs, de van 3G HSDPA, ami 21,2 MBPS le és 5 MBPS feltöltési sebességet biztosít megfelelő lefedettségű helyen, ezzel sem kell szégyenkezni.

Az előlapon egy videotelefonáláshoz épp elegendő kamera, a hátlapon meg egy 5 megapixeles kamera kap helyet, utóbbihoz jár ledes villanó is.

Az általános használat közben a telefon meglehetősen fürge, köszönhető ez annak, hogy a négymagos procinak nem kell egy túlságosan nagyfelbontású kijelzőt meghajtania, így nem döglik meg a betűk és ikonok kirajzolásában, bőven marad benne elég kakaó ahhoz, hogy fürgén vigye a hátán az egész telefont.

A cikk szerzőjének viszont némi megszokást igényeltek a virtuális érintőgombok. Nagyon régen volt már dolgom efféle készülékkel, általában érintőgombos telefonokat nyúztam, itt meg külön rá kellett fókuszálni például a vissza vagy a főoldal gombra, majd utána kettőt koppintani rájuk.

Szerencsére a TalkBack erre is kínál megoldást. Mind a vissza, mind a kezdőlap, mind a legutóbbi alkalmazások áttekintéséhez hozzárendelhetőek ujjmozdulatok, jómagam ezt a szolgáltatást igénybe is vettem, így nem kell a készülék alján matatnom állandóan.

A kezdőképernyőn viszont nagyon hiányzott az opciók gomb. Az Apex virtuálisan létrehoz egy ilyet a harmadik kezdőlapon, ami jó dolog, de elképzelhető, hogy a menüre például a második vagy bármely másik kezdőlapon van szükség, mert mondjuk ehhez a laphoz szeretnénk új alkalmazásikont adni.
Erre megoldás, ha két ujjunkkal egyszerre koppintunk a kijelzőn, én a mutató és középső ujjamat szoktam egymás mellé, kis távolságra a kijelző fölé vinni, majd egyszerre koppintok velük, ekkor bárhol behívható az Apex menü.

Máshol nem éreztem hiányát az alsó gombsorról már száműzött menü gombnak, pöccintéssel minden olyan alkalmazásban megtaláltam, ahol a menügombnak ténylegesen funkciója volt. Sokszor további lehetőségek, máskor menü, menu, vagy épp továbbiak néven találtam meg, de mindig meglett.

Az értesítési panel is gyári Androidos, alapesetben a jobbra és le ujjmozdulattal tudjuk előhívni. Jobbra pöccintéssel megtaláljuk a minden értesítés törlése gombot, ez szerepel egyébként legelöl, így ha előreláthatólag semmi nem érdekel minket, itt rögtön törölhetjük az értesítéseket. További jobbra söpréssel kapjuk meg magukat a notifikációkat, beérkezett email, sms és/vagy chatüzenetekről, eseményekről, illetve milliónyi más dologról. Van egy gyorsbeállítások gomb is, ha erre koppintunk kettőt, jobbra nem az értesítéseket, hanem pár gyorskapcsolót találunk, tudjuk például állítgatni a Wifi vagy a bluetooth állapotát.

A jobb alsó sarokban található Legutóbbi alkalmazások gomb szolgál arra, hogy a nyitott programokat megtekinthessük. Nos, itt például mi határozottan a hátrányát éreztük a módosítatlan Androidnak, mert nagyon sok telefongyártónál úgy alakítják ezt a felületet, hogy helyet kap egy gomb, amely egyszerre az összes futó alkalmazásból kilép, mi gyári 4.4-es Droidon ilyet hiába kerestünk. Amelyik alkalmazásra átváltanánk, arra duplán kell koppintani, ha bezárnánk, akkor hosszan, azaz a második koppintás után rajta kell hagynunk ujjunkat, majd az előugró ablakban tudunk kilépni belőle.

A gyári telefonszoftver tökéletesen működik, indítás után jobbra söpréssel a leggyakrabban hívott névjegyeket, illetve egy keresőt találunk, ha balra indulunk el, akkor megtekinthetjük a hívásnaplót és az előzményeket, behívhatjuk a tárcsázót, illetve a teljes névjegyzéket is.

Sarkalatos kérdés, hogy nyomógombos Home hiányában miként lehet felvenni a bejövő hívást.
4.4-es Androidon a bejövő hívás felvételéhez pontosan ugyanazt az ujjmozdulatot kell végrehajtanunk, amellyel a telefont feloldjuk, tehát széltében balról jobbra csúsztatunk. Szinte lehetetlen elrontani, bár nyilván egy gomb lenyomása egyszerűbb ennél, de ez is tökéletesen használható.

Bejövő hívásnál viszont időnként akadt egy kis probléma. Elő-előfordult, hogy csengés közepette lehalkítottuk volna a csengőhangot, hogy meghallgassuk, ki keres minket épp. Viszont időnként nemcsak a csengőhangot, hanem a képernyőolvasót is lehalkította a telefon, általában akkor, ha beszéd közben próbáltunk meg dallamot halkítani. Ha a telefon nem beszélt épp, akkor csak a csörgést halkította a szoftver, ezt követően pedig már zavartalanul meghallgathattuk, ki hív minket épp, mindenesetre furcsáljuk a dolgot.

A gyári üzenetkezelő alkalmazás egyszerű, mint egy faék, szerencsére nem vagyunk arra kárhoztatva, hogy a Google Hangouts appot használjuk SMS-ezésre, az üzenetek app sokkal egyszerűbb. Jobbra találhatóak a bejövő üzenetek, ha pedig balra indulunk el, megtaláljuk az új üzenet gombot.
Ha egy feladóra kettőt koppintunk, a vele lefolytatott egész beszélgetés megjelenik az összes üzenettel, itt van lehetőségünk egy szerkesztőmezőben gyors válasz bevitelére is. Ha hosszan koppintunk, azaz a második után ott hagyjuk ujjunkat, megjelenik egy menü, ahol törölhetjük az adott beszélgetést.

Az FM rádió alkalmazás felhasználói szinten soha nem cserélhető le, ez a korábban bemutatott Alcatel készüléknél problémát jelentett, itt viszont nem kell aggódnunk, az alkalmazásban kvázi minden gomb fel van címkézve, a kezelés egyszerű és nagyszerű. Tudunk automatikus keresést végezni, de léptethetünk frekvencia alapján is, kedvenc rádióállomásainkból listát készíthetünk, de a további lehetőségek gombbal elérhető menüből az adást fel is vehetjük. A rádió működtetéséhez egyébként fülhallgató kell, ebből kapunk egyet gyárilag is. A füles nem agybadugós, hanem hagyományos kialakítású, minősége olyan, amilyen, tartaléknak jó lehet, de nem valami nagy szám.

Érdemes lehet egyébként valami zenelejátszó után is nézni, főleg azoknak, akik hozzám hasonlóan kevésbé vannak oda a Google Play Zene alkalmazásért. Rengeteg lejátszó van a Play áruházban, a Music Folder Playertől kezdve a Rocket Playeren át egészen a Winampig, mindenki olyan lejátszót használ, amilyet csak tetszik.

Egy átlagos agybadugós fülest a készülékhez csatlakoztatva megállapítható, hogy az átlagfelhasználó igényeit ki tudja elégíteni zenei téren a telefon, alapzaj nem igazán van, basszus is akad, mintha inkább magasból lenne egy hangyányival kevesebb az ideálisnál.
Persze ha olyan lejátszót telepítünk, amiben van hangszínszabályzó, ezt is lehet bütykölni.

A helyzet az, hogy mi nem találtunk a gyári alkalmazások között diktafon appot. Végigmentünk nemegyszer, nem kétszer, még most sem tudom elhinni, hogy ilyen létezhet, mindenesetre ha mégis, akkor szintén találunk a Play áruházban megannyi diktafon szoftvert, az egyik, vakon is jól kezelhető az Amazing Audio Voice Recorder, de nagyon kellemes szoftver a Hi-Q MP3 Recorder is, utóbbi viszont ingyenes formájában egyszerre csak tíz percet enged felvenni.

Sztereó felvételt nem tudunk készíteni a Karbonn készülékével, a mikrofon minősége viszont aránylag jó, nincsenek túlhúzva a magasak és még némi basszus is akad, tesztfelvételhez ide tessék enterelni.

Általános használat

Ha valahol nagyon brillírozik a telefon, az bizony a többfeladatos munka. Skype beszélgetés közepette lényegében akadásmentesen tudtunk webet böngészni, olvasgattunk híreket, egy online aukciós portál mobilos változatán is latorkodtunk, de youtube-ot is néztünk, a beszélgetésnek ez sem állta útját. Történetesen ha kihúztuk a fülest a telefonból, partnereink azt mondták, egész hangosan lehet hallani a Youtube-ról lejátszott muzsikát.

Telepítettünk persze Facebook messengert is, ezzel sem volt semmi probléma, főleg, hogy a korábban kényelmetlenséget jelentő chatfejek már kikapcsolhatóak.
A GPS érzékenysége is jó, internet nélkül kb két perc alatt talált stabil pozíciót, nettel ez gyorsabb volt. Persze azok a modernebb készülékek, amelyek például az orosz Glonass vagy a kínai Beidou műholdak jeleit is tudják fogni, még ennél is gyorsabban és pontosabban pozícionálják magukat, dehát ehhez több suskát kell a pénztárnál hagynunk.

A Bluetoothot egy átlagos billentyűzettel próbáltuk ki, nem tapasztaltunk működési rendellenességet, nem voltak kihagyott betűk vagy megszakadások.

A Wifi érzékenysége átlagos, se nem rossz, se nem kiemelkedő, valószínűleg jó lesz mindarra, amire egy felhasználó általában a vezeték nélküli hálózatot használja.

Feltelepítettük a TapTapSee kisegítő alkalmazást is, amelynek lényege, hogy a lefényképezett objektumról képes információt adni, ha van internetkapcsolat.
A hátlapi kamerának van segédfénye, így általában pontosan felismerte a lefényképezett bankjegyeket, illetve az egyéb tárgyakat is.
Ami ennél is érdekesebb, hogy kipróbáltuk az internet nélküli, Offline pénzfelismerést kínáló BlindDroidWallet alkalmazást is, amely sok androidos készüléken nem működik megfelelően.

Mi bekapcsolt vakuval és kikapcsolt autofókusszal tudtuk a legjobb eredményeket elérni, bár relatíve sokáig kellett a kamera előtt lengetni a bankót, mire bemondta annak értékét. Rosszul viszont egyszer sem tájékoztatott a program, és nem is fagyott le, ebből kifolyólag a telefont sem rántotta magával semmiféle hibába.

Kipróbáltuk a telefon DualSim támogatását is. A beállításokban helyet kap egy SIMKártyák nevezetű almenüpont, itt állítható be, hogy a két kártya közül melyet használnánk internetezésre, melyről indítanánk alapértelmezetten hívást és küldenénk sms-t, de az is opció, hogy ezekre mindig rákérdezzen a rendszer.

A Sparkle V akkumulátora 1750 miliamperóra. Ha nem netezzük végig az egész napot 3G mobilkapcsolattal, és a fényerőt minimálisra csökkentjük, netán bekapcsoljuk a TalkBack sötétítés funkcióját, akkor egészen jó társ lehet ez az akku a mindennapokban. Ha Wifivel netezünk, nemkizárt, hogy több napig is kihúzhatjuk töltő nélkül, a 3G viszont elég rendesen fel tudja zabálni az erőforrást, ha egész nap online akarunk lenni mobilnettel, biztos, hogy éjjelente ezt a telefont is tölteni fogjuk.

Összegzés

Ez a készülék úgy ítélhető meg leginkább, ha az ember nem valamiféle olcsósított, butított nexusutánzatként tekint rá, mert ez bizony közel sem az. Ez egy okostelefon, amin friss az Android, viszonylag erős a hardver és elérhető az ára. Ilyen szemmel nézve pedig máris egész komoly ajánlatnak tűnik a Karbonn Sparkle V okostelefon vakok és látássérültek számára is.
Mindenféle buherálástól megszabadulunk, a gyári alkalmazások néznek vissza ránk, gyors és gördülékeny a rendszer, és a csengőhang lehalkításával kapcsolatos fura jelenségen kívül más zavaró dologgal nem találkoztunk az egy hetes használat alatt.

Ha valaki akár a magyar, akár a külföldi látássérültek androidos közösségében segítséget kér telefonvásárláshoz, a módosítatlan Android okán szinte biztos, hogy a Nexus felé terelődik. Ez nyilván nem is baj, mert a Nexus modellek kiválló okosmobilok, most viszont kibővültünk egy újabb alternatívával, amely kicsit fapadosabb, kicsit heréltebb, de jóval olcsóbb, és árához képest remekül használható.

Persze négymagos processzor és 1 GB ram ide vagy oda, a hardver már nem mai gyerek, a kamera a maga 5 megapixelével nem fogja megváltani a világot, de nem is fog összevissza akadozni a készülék, ha valaki beszélgetés közben nekiállna navigációzni vagy zenét hallgatni, netán újságot olvasni a weben. Nem az évszázad ajánlata, de rendkívül jutányos áron kapható, sokáig friss marad, így lehet vele hosszabb távra is tervezni.

Mindazon leendő telefontulajdonosoknak megfontolandó lehet a Karbonn Sparkle V, akik negyven ezer forint alatt szeretnének egy egészen modern, a mindennapi feladatokat bőven kielégítő okostelefont birtokolni.

A bejegyzés kategóriája: Mobil, tablet
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Telefonszemle: Karbonn Sparkle V, a Nexus nyomában bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Osillo szerint:

  Ez baromi jó cikk lett. Részletes nagyon, mindenre kitér. Szerintem kérdés nemigen maradhatott nyitva senkiben sem, aki ezt érdeklődéssel olvasta. Magam is úgy vélem, hogy aki nem szeretne/nem tud annyit költeni, ami egy Nexus ára, annak roppant kedvező ajánlat lehet ez. Plusz akinek a még jobb hardverhez képest fontosabb a dual SIM, vagy pl. az FM rádió, netán a microSD bővíthetőség (mert mondjuk csak 16 GB tárhelyű Nexusra telne neki, de annál többre lenne némileg szüksége), az Nexusban nem is gondolkodhat, ellenben itt van a Karbonn Sparkle V. Szóval megvan ennek abszolút a létjogosultsága, még az árán túl is. Plusz ne feledjük, hogy aki feltétlen 4G-n szeretne mobilnetezni, annak legalább 5-ös modellt kéne Nexusból vennie, mivel a régebbi 4-es még szintén csak 3G-t tud. A 4,5 hüvelykes kijelző pedig tényleg jól eltalált méret. Kellően nagy a kényelmes használathoz, viszont a zsebre vághatóság tekintetében még pont elmehet. A Nexusoknál ez mindenképp probléma, hiszen már a 4,7 collos Nexus 4 is épp akkora, hogy a farmerzsebbe még becsúszhat, de aki még leülni is megpróbál így, az egy kisebbfajta merényletet követ el okoskedvence ellen, vagy csupán azt akarja tesztelni, hogy mennyire hajlékony a masinéria. :D
  (Mellesleg kibírja, de szándékosan ne próbálgassátok azért.)
  A szoftverekre áttérve: az 5.1-es droid már jó, tulajdonképp megvan az előnye és hátránya mindekttőnek. Az 5-ösnél pl. bejövő hívás esetén a hívó nevét jó hangosan mondja be a TB, így tuti, hogy jól fogod hallani anélkül is, hogy a csengőhangot kéne állítgatnod. Amúgy ha a TB beszél, akkor érthető, hogy annak a hangereje fog változni, ami nyilván kellemetlen lehet, ha pont az ellenkezője lenne a cél, vagyis a csengőhang halkítása.
  Az 5-ös Lollipopról még érdemes megjegyezni, hogy a feloldáshoz nem csak a képernyő alján megjelenő feloldás gomb használható, hanem itt is van rá külön ujjmozdulat. Ez eltér a 4.4-esétől, itt két ujjas mozdulatot kell végezni, a képernyő aljától felfelé, lényegében tehát két ujjas függőleges mozdulatról van szó. Ez egyébként ugyanúgy pillanatok alatt megszokható, és legalább annyira kényelmes, mint az egy ujjas balról-jobbra húzás. Persze a bejövő hívás fogadása nem változott a KitKat óta, így esetleg hátrányként említhető, hogy két külön gesztust kell elsajátítani.
  Még pár szót a gyári, módosítatlan rendszerről: Szerintem is fura, hogy bizonyos alapvetőnek tekinthető appok nincsenek előre telepítve, ellenben akad mindenféle más egyéb. Az említett fájlkezelő és diktafon azért még belefért volna bőven a repertoárba, én is úgy vélem. De sebaj, azért ez nem vészes dolog, bárki beszerezhet ezekből rengetegfélét, ami tetszik.
  Ami ténylegesen negatívum, az az alkalmazáskezelőből hiányzó, az összes futó app bezárására szolgáló gombocska. Ezt magam is hiányoltam mindig a gyári felületről. Ezt még az 5-ösbe se pakolták bele. Azonban az appok bezárogatásához van itt egy fontos adalék.
  A 4.4-nél nem csak a hosszú koppos bezárogatás lehetséges. Van egy gyorsabb módja is: egy két ujjas, balról-jobbra húzással kvázi lesöpörhetők a nyitott appok. Ez azért jóval gyorsabban tud működni. Az 5-ös rendszernél már csak az utóbbi módszer alkalmazható, itt tehát hiába is próbálunk hosszan koppintani az appokra. Ami egy negatívum az 5-ös ezen részénél, hogy a 4.4-gyel szemben nem kapunk arról infót az alkalmazáskezelőben, hogy épp hány app fut szám szerint.

 2. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Osillo, köszönjük szépen a részletes hozzászólást, én pedig külön hálás vagyok, mert ezt a két ujjal söprős módszert én nem tudtam. Érdekes amúgy, mert Samsungoknál általában a két ujjal balra történő söprés szokta ezt eredményezni, így sorra be lehet zárni minden appot, én balra a Karbonnál is próbáltam, de nem ment. Most, amikor olvastam az általad írtakat, próbáltam jobbra, és rögtön sikerült. Akkor ezek szerint vagy én bénáztam el a mozdulatot, vagy ez tényleg csak jobbra működik, balra nem.

  Hasznosak voltak az ötös droiddal kapcsolatos kiegészítéseid is, ezeket érdemes lesz észben tartani.
  Még egy érdekesség. Egy Samsung telefonnál, ha bejövő hívásom volt, én tulajdonképpen a TalkBack beszéde közben is megnyomhattam a hangerő le gombot, minden esetben csak a csengőhangot halkította, sőt, némította, mégpedig azonnal. Ott nem érdekelte, hogy beszél-e a TB, vagy nem. Dehát annyi baj legyen, meg lehet a gyári android megoldását is szokni.

 3. Osillo szerint:

  Ez jó, erre én sem emlékeztem. Kipróbáltam a Nexuson, és megy ugyanaz balra is. Tehát a két ujjas balra húzással is bbezárulnak az appok. Eszerint működnie kell elvileg a Karbonn készülékén is ennek.
  Ami a csengőhang halkítását illeti, szerintem is az lenne a normális, amit írsz. De elképzelhető, hogy a TB mégiscsak bekavar, és ezért lehet, hogy adott esetben az halkul. Egyébként igaz, hogy összességében lehet preferálni a gyári, módosítatlan felületet, ám van egy-két olyan művelet, ami sajnálatos módon mégsem az igazi számunkra, míg más gyártók ezt épphogy jobban megoldották. Gondolok itt a gyári kezdőképernyőn végrehajtható műveletekre. Az ikon törlés pl. sokkal macerásabb, így az Apex Launcher valószínűleg sokaknak jelent segítséget.

 4. Berkó Norbert szerint:

  Sziasztok!

  Robi, üdv a Karbonn Sparkle V tulajdonosok között. Én pár hónappal ezelőtt vettem egyet, és többnyire meg vagyok vele elégedve, de van pár dolog, ami a számomra macerásan működik. Ilyen pl. egy alkalmazás elhelyezése a gyári kezdőképernyőre. Ha hosszú duplakoppot csinálok egy alkalmazás ikonján, sokszor nem a kezdőképernyőre kerül ki az app, hanem egy olyan ablak jelenik meg, ahol az adott program verziószámát lehet megnézni, és még pár dolgot. Ez Nexuson ugyanazon rendszerű androiddal nekem gond nélkül működött. ŰGyári kezdőképernyőnél minden oldalon van egy beállítások alkalmazás, itt lehetett megtalálni a modulokat és parancsikonokat, köztük a közvetlen névjegyet, amivel a kezdőképernyőre tudtam kitenni embereket. Ez Nexus 4-en az alkalmazások/beállítások menüben volt. Mivel nekem a Karbonn gyári képernyője nem működött rendesen, ezért az útmutatásotok alapján feltettem az Apexet, amit nagy megelégedéssel használok azóta is. A telefon alkalmazás tárcsázójában bosszantó, hogy sokszor akkor is beírja a karaktert, ha nem emelem fel az ujjam. Emiatt gyakran előfordul, hogy nem a megfelelő számot ütöm be mondjuk egy Vodafone önkiszolgáló menüben. Ez nem Karbonn hiba, de azért jó lenne, ha a tárcsázó is legalább annyira megbízhatóan működne, mint bármilyen szöveg gépelése. Sok múlik azon is, hogy milyen szögben tartom az ujjam, néha nem kerül bevitelre olyan szám tárcsázásnál, amit nem szeretnék. Negatívumnak értékelem azt is, hogy ha kihasználom a Karbonn dual simes lehetőségeit, akkor nem tudom kikapcsolni pl. a második simkártyát, így mindig elérhető az ember a munkahelyi telefonszámán is.

  Mostanában nem tudom feltölteni az akkumulátort még úgy sem, hogy egy fél napot töltőn volt a készülék.

  Gratulálok még egyszer a telefonhoz, és sok sikert a használathoz.

 5. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Norbert, én a gyári Androidos kezdőképernyőt csak egy nagyon régi tableten használtam, utána nagyon hamar Apexre váltottam, és nagyjából ez az első app minden droidos készüléken, amit telepítek vagy telepítésre ajánlok.
  A te Karbonn telefonodon hányas Android fut? Mintha úgy hallottam volna, hogy gyári simkezelő csak az 5-ös Androidtól felfelé kerül be a rendszerbe, a 4.4-ig bezárólag ezt minden esetben a készülék gyártója teszi bele, így a Karbonnál is, hiába módosítatlan felületű az Android. Ha viszont az 5.0 Lollipoptól kezdve a simkezelő dedikált gyári alkalmazás lett, akkor valószínű ebben energiát fordítottak arra is, hogy a kártyák kikapcsolhatóak legyenek külön-külön is. Én ezt még nem próbáltam, még mindig 4.4 fut a telefonon.

  Az általad említett tárcsázó hibájával viszont épp tegnap találkoztam, és okozott néhány kellemetlen percet, valamint elhagyta néhány nemkívánatos szó is a számat, mire végül söpréssel kerestem meg a hiányzó számokat, nem ujjhúzással. Ez működik, dehát lassúbb, mint egyébként. Talán ez az első lényegi hiba, amivel a készülék használata alatt találkoztam.
  Remélem, több nem lesz. :D

 6. Baranyai405 szerint:

  Sziasztok!

  Mennyire ajánlott ez a telefon amolyan simogatós telefon szűz felhasználónak, akinek lövése sincs az egészről, főként arról, hogy milyen telefont is szeretne?
  Én vagyok ilyen, mert még a Nokia nem hullott szét teljesen, Működik gyakorlatilag mindene, de előbb-utóbb valamit tenni kell.

 7. Laci szerint:

  Sziasztok!

  Nem egészen a témába vág a kérdés, mármint nem kimondottan Karbonn-kérdésem volna, hanem Samsung. Telefonvásárlás előtt állok, és mindenképp valami jó kis készülék kéne, ami legalább egy ideig telefon is marad. Sony xperia e készülékem volt, aki ismeri, annak aligha kell magyaráznom, aki pedig nem, nos ne próbálja ki!

  Ki is néztem egy Samsung Galaxy a5 készüléket. Egy ismerősöm, akinek a3-as készüléke van, azt mondta, imádni fogom. A kérdésem az lenne, hogy tudtommal megkapta a lollipop frissítést az a5 is. Érdemes kihozatal után frissíteni rá a rendszert, vagy inkább várjak vele? Továbbá mik az eltérések? Mi az a galaxy talkback, miben különbözik a google-féle talkbacktól, és mi az, hogy demó verzió, vagy teljes van a készüléken? Ezt külön meg kell venni, vagy már a rendszerben benne van, és teljes?

  A válaszokat előre is köszönöm!

  Üdv: Laci

 8. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Laci, én az ötös androidra történő frissítést akkor ajánlanám, ha az adott telefon az 5.1-es Androidot is megkapja. Az 5.0-s verziónak nagoyn sok gyermekbetegsége van, így ha csak az érhető el rá, hagyd inkább 4.4-es droidon.
  A Galaxy Talkback tudtommal nem érhető el az A szériás galaxykon, bár ezzel kapcsolatban igen kevés hivatalos infó áll rendelkezésre a neten. Én úgy tudom, hogy jelenleg csak az s6 és s6 edge készülékek rendelkeznek Galaxy Talkbackkel, és egyelőre nem tudni a Samsung alkalmazandó stratégiáját sem ennek kapcsán. Nem tudjuk például, hogy a későbbiekben más modellekre is elérhetővé teszi-e ezt a cuccot a Samsung, netán külön letölthetővé is teszi más készülékekre – utóbbi szerintem teljesen kizárt. Egy a lényeg, jelenleg az a5-ös Galaxyra nincs GTB, helyette a mindenhol elérhető sima Talkbacket tudod használni. A Galaxy TalkBackről pedig egynéhány héten belül Gépház adás készül, amiben mindent megmutatunk – ez volt itt a reklám helye. :D

 9. Laci szerint:

  Sziasztok! :)

  Köszi a gyors választ, a bemutatót nagy érdeklődéssel várom, és természetesen utánanézek ennek, mert valaki mintha azt mondta volna, hogy az a3 készüléken már van gtb. De ha nincs is, az sem feltétlenül gond, ha a google-féle tb viszont használható rajta. A samsung tts beszédkimenetet viszont szerencsére megkapta. Egyelőre várok még a vásárlással, csak gondoltam, nem árt előre felkészülni, mire is lehet számítani.

 10. P_Laci szerint:

  Lehetséges, hogy már el is tűnt a hazai piacról ez a Karbonn Sparkle V készülék?

  Ahogy Google-lel kerestem utána, a sok telefonteszt mellett csak egy magyar webáruház oldala jött fel, de mikor megnyitottam, kiírta, hogy a “készülék már nem szerepel kínálatunkban”. Ott kártyafüggetlen volt a készülék, míg kapható volt. A mobilszolgáltatók ajánlataiban gondolom a Google nem keres, azokból régebben sem kaptam találatot készülékkeresésnél.

  Egy nagy webáruház angliai boltjában még van belőle, de az ára az aktuális devizaárfolyamon kb. 56000 Ft+ a szállítás! Indiai webáruházakban kapható sok helyen, de csak Indiába viszik ki.

  Az Android One koncepció fantasztikus dolog, de mikor először olvastam róla, valahogy már akkor éreztem, hogy a “fejlett és gazdag” Európába ezek a készülékek lehet, hogy csak kis számban és szórványosan fognak megérkezni. Bár ne lenne igazam, de tartok tőle, hogy tényleg így van, hiszen az Android One koncepció beharangozásával együtt jelezték, hogy ezeket a készülékeket elsősorban a harmadik világba szánják majd.

  A részletes, praktikus és mindenre kiterjedő tesztet nagyon köszönöm!

 11. P_Laci szerint:

  Változás!!!
  Most látom, hogy a telefon újra kapható az egyik nagy hazai számítástechnikai és elektronikai webáruházban. Google-lel könnyű megtalálni, csak a telefon nevére kell keresni.
  Ára a készülék színétől függően 28900, illetve 38900 Ft. A 10000 Ft differencia ellenére a készülékek csak a színükben különböznek! A telefon kártyafüggetlen.
  A termékleírás szerint ezeken a telefonokon már az Android 5.1 van fent gyárilag.
  Ezek szerint új szállítmány érkezett hazánkba a készülékből, ami nagyon jó hír. Mivel jelenleg a Karbonn Sparkle V az egyetlen Európában is kapható Android One telefon, remélem, még egy ideig lesz belőle utánpótlás.
  Egy kis helyesbítés a cikkhez: a telefon processzora nem 1,2, hanem 1,3 Ghz-es. A telefon minden ismertetésében, leírásában ezt az adatot láttam, és a processzort gyártó Mediatek oldalán is 1,3 Ghz olvasható.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>