Vissza, a jövőbe: 2014 első két hónapjának informatikai újdonságai

Bár a múlt héten megjelent retros cikkünk folytatását is beígértük, úgy gondoltuk, a változatosságot kedvelő olvasóinkat is megpróbáljuk érdekességekkel ellátni, így a múltban történő újabb kalandozás előtt most ismét a jelent, sőt végsősoron a jövőt helyezzük fókuszunk középpontjába. Az elmúlt hónapokban két nagyon jelentős technológiai kiállítás, a CES (Consumer electronics Show), és a MWc (Mobile World Congress) is lezajlott, szemezgetünk az itt bemutatott termékekből is.
Új mobiltelefonok, viselhető eszközök, Androiddal vegyített Windows és egy jó adagnyi elmélkedés is tanyázik eheti írásunkban.

Hová fejlődünk?

A tavalyi, hasonló témát boncolgató CES összegzőnél is azzal indult a beszámolónk, hogy tombolnak a mobil kütyük, főként a telefonok és a tabletek. Tavaly is, sőt már 2012-ben is ez volt a divat, mostanra viszont úgy tűnik, egy kicsit megfáradt ebben mindenki. Még mindig jól csengenek a tablet és okostelefon kifejezések, és persze, az idei kiállításokra is dögivel hoztak ki a gyártók mindenféle földi jót, de egy kicsit az is érezhető, hogy a divat hátát már nem sikerül ezekkel a készülékekkel olyan jól megülni, mint pár évvel ezelőtt. Ennek több oka is lehet, egyrészt az emberekkel nem lehet minduntalan ugyanazt megetetni, másrészt az kezd körvonalazódni, hogy a szimpla mobilok és tabletek mostanra már sokadik frissítésüket is megélték, és sokadszorra már nem lehet ugyanazt a rókabőrt lehúzni róluk. Persze félnünk azért nem kell attól, hogy nem leszünk ellátva megfelelő mennyiségű okostelefonnal vagy akár táblával. Ezekkel is foglalkozunk, de előtte egy kis elmélkedés következik.

Lecsekkoljuk az ujjlenyomatod

Ki más, mint az Apple lépte meg néhány hónappal ezelőtt az új trend felé az első lépést, a pillanatnyilag legújabbnak számító IPhone 5S készüléküket ujjlenyomat-olvasóval szerelték fel. Ez minden kétséget kizáróan rettentő menő valamiért, úgyhogy a Samsung az idei csúcsmodelljét, a Galaxy S5-öt is hasonlóval látta el. Egy informatikai újdonságokkal foglalkozó cikkben nem feltétlenül venné ki magát jól, ha mi állandóan ágálnánk az újdonságok ellen, és vészmadarakká sem kívánunk avanzsálni, de tény, hogy nem szabad mindent úgy elfogadni és kacsaként benyelni, ahogy azt a szánkba adják. Mi idáig nem foglalkoztunk a tavalyi évet is szinte végigívelő megfigyelési és adatvédelmi botrányokkal, de elég valószínű, hogy ezekről nélkülünk is értesült szinte mindenki, így az NSA említése vagy Edward Snowden neve talán sokaknak ismerősen cseng. Ezen cikk szerzőjének egyéni véleménye, hogy mindazok után, amelyeket hétről hétre megtudtunk a különböző nemzetek titkosszolgálatainak tevékenységeiről, butaság lenne azt hinnünk, hogy a trendi ujjlenyomat-olvasó telefonok nem használhatók fel ilyen célokra. Hisz természetesen nyitott könyvek vagyunk, ha internetet, okostelefont vagy GPS navigációt használunk, az ujjlenyomatunkkal pedig egy újabb adatot bocsátunk mások rendelkezésére magunkról.
Persze adódik a kérdés, mit árthatnak nekünk, hisz elméletben ezeket az adatokat terroristák és terrorcselekmények felderítésére használják, de a dolog azért ennél árnyaltabb. Alig egy hete látott napvilágot az a hír, hogy a brit titkosszolgálat a Yahoo messengert használó júzerek webkameráját használva percenként fotókat készített igen sok kliens állapotáról, természetesen tudtukon kívül. Ne legyen sok kétségünk afelől, hogy amennyiben ez megvalósítható volt a Yahoo rendszerén keresztül, úgy ez szinte mindenhol kivitelezhető, és nyilván a mikrofonunk lehallgatása is gyerekjáték. Érdekesség, hogy az ilyen úton beszerzett fotók egy igen jelentős hányada erotikus tartalommal bírt, s noha a titkosszolgálatnál esküdöznek arra, hogy ezt semmire nem használták fel, ezt bizony már csak a munkatársak tudhatják, és az emberi gyarlóság egy velünk született tulajdonságunk, így elképzelhetőnek tartjuk, hogy a legzaftosabb fotókat azért csak-csak elraktározgatták a tisztelt kollégák egy esetleges kikapcsolódás eszközeként. Nem is beszélve arról, hogy felhasználónévvel és e-mailcímmel együtt került minden letapogatásra.

Ez további olyan aggályokat vet fel, amelyeket bizonyítani soha nem fogunk tudni, ellenben eszmecserék vagy komoly viták nagy terepe lehet ez, és lehet erősködni, kinek-kinek egyéni véleménye szerint. Elképzelhető, hogy az összeesküvés-elméleteket gyártani hajlamosak lőnek túl a célon, de ami tény, hogy nem szabad feltétel nélkül bízni abban, amit a médiából a nagy testvérek belénk akarnak verni.

Mindezek után tehát örüljünk az ujjlenyomataink leolvasásának, és egyúttal kanyarodjunk vissza az újdonságokhoz, ezek valószínűleg többeket érdekelnek.

Csökkenő árak, javuló teljesítmény

Sokkalta kellemesebb hír, hogy a fejlődésnek köszönhetően egyre jutányosabb áron juthatunk egyre fejlettebb okostelefonhoz. Nem sorolnánk fel a kiállításokra elhozott telefonokat, de tény, hogy Kína ezen a téren is tarol. Tulajdonképpen már most is vásárolhatunk kétmagos processzorral szerelt telefonokat és legalább 4.1-es Androidot kevesebb, mint harminc ezer forintért, ami azért néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Rengeteg belépő és középkategóriás telefont mutattak be a gyártók, példának okáért valószínűleg hozzánk is jön az LG L szériájának újabb frissítése, innen egyébként már végérvényesen száműzték az optimus nevet. Persze a gyártók sem ostobák, így hiába hangzik jól a két mag, marketingfogásnak jó, és persze teljesítménybeli előrelépés is tapasztalható, de ebben a kategóriában rendszerint a ram méretét fogják vissza, és a legtöbb ilyen modell 512 MB memóriát tartalmaz még mindig. Ez sem kevés, de komoly multitaskhoz, azaz több alkalmazás egyidejű futtatásához már az. Persze nem is várható el, hogy ezen az árszinten mindent megkapjunk, így mi még mindig azt mondjuk, hogy jó irányba haladunk.
A Motorola foglalkozott először komolyabban a moduláris telefonnal, és sanszos, hogy sokan ráharaphatnak a közeljövőben. Itt egyszerűen arról van szó, hogy a telefonok alkatrészeinek egy elég jelentős részét mi határozzuk meg, kvázi összeállíthatjuk a kütyüt, mint egy hagyományos PC-t. Ennek legnagyobb előnye, hogy az ily módon összeszerelt telefonok alkatrészeinek legnagyobb része később cserélhető, fejleszthető lesz, így hosszabb távra is lehet tervezni. Ezen koncepció itthoni megjelenéséhez azért még várnunk kell, de végre nincs az az érzésünk, hogy ez is csak egy újabb marketingfogás, hogy a vásárlót lehúzzák. Ötletes és elég gazdaságos dolog ez, mi reménykedünk abban, hogy hamarosan eljön.

Android mindenhol

A Google étvágya nem ismer határokat, így sokat lehetett olvasni arról is, hogy az általuk fejlesztett operációs rendszert még több és több eszközön láthatjuk majd viszont. A televíziók felé is kacsintgatnak, és van pár olyan modell, amelyen Android fut, viszont ami némileg új, hogy alacsonyabb teljesítményű asztali számítógépeket is Androiddal szeretnének felszerelni. Hogy ez mennyire jó hír, vagy sem, annak megítélését olvasóinkra bíznánk, ami viszont még mindig tény, hogy akadálymentesség terén az Android nem tart ott, ahol a Windows. Ez még mindig a sokféleségének köszönhető, de én személy szerint nem szívesen végezném mindennapi feladataimat egy Androidos számítógépen. Nem vagyok megrögzött Windowsozó, az újdonságokat mindig örömmel fogadom, de egy weboldal megtekintése, egy komolyabb szöveg szerkesztése, vagy mondjuk zene és hangszerkesztő programok futtatása Androidon sokkalta körülményesebb, mint Windows alatt. Ennek kapcsán nagyon érdekesnek tartjuk az Asus által bemutatott új Transformer Bookot, amely tablet és notebook is egyben, a kijelző ugyanis lecsatolható. Ez nem újdonság, volt már ilyen modelljük, ez a kiadás viszont két operációs rendszert is tartalmaz, Windows 8-at és Androidot is. Lényegében egy gombnyomással lehet köztük váltani, ez pedig mindenképpen szimpatikus megoldás.
Ide kapcsolódik az is, hogy sokan látnak fantáziát az Androidos alkalmazások Windows alatt történő futtatásában. A két nagy x86 alapú processzorgyártó, az Intel és az AMD is komolyan foglalkozik ennek lehetőségével, hogy ez működhet-e, és ha igen, milyen hatásfokkal, szintén a jövő zenéje. Tulajdonképpen nem elvetendő ez sem, noha azt biztosra vehetjük, hogy a tökéletes működéstől még messze vagyunk, és az akadálymentesség is egy sokadlagos szempont azoknak, akik ezen dolgoznak. Mindenesetre ki tudja, egy év múlva hol fogunk tartani ebben a kérdésben.
Az MWC-n egy tapintható érintőkijelző prototípusát mutatta be a Fujitsu. A technológiának köszönhetően különböző formákat tudunk kitapintani a kijelzőn, ha ebből lesz valami kereskedelmi forgalomban is, az sokat könnyíthet az érintőképernyőt használó látássérültek helyzetén.

Még mindig keresi az útját a Windows

Mindeközben a Windows sehogy sem találja a régi fényt és csillogást. A 8.1 végül úgy tűnik, mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket, és rengeteg pletyka kereng arról, mihez kezd a Microsoft az operációs rendszerével. Már tudunk egy Threshold kódnevű fejlesztésről, amely talán a Windows újabb kiadása lehet, és az is lehet, hogy a Microsoft nem erőlteti tovább a csúfosan teljesítő Metro felületet, legalábbis a hagyományos asztali gépeken és notebookokon. Erre enged következtetni az is, hogy kiadás előtt áll a Windows 8.1 Update 1, amely olyan módosításokat tartalmaz, amelyek a gépüket billentyűzettel és egérrel használók számára jönnek jól.
A kezdőképernyőre vissza kerül egy keresésre és kikapcsolásra szolgáló gomb, csökken a Windows 8 minimális hardverigénye, és eltűnik egy eszköztár is, amelyet csak érintőképernyővel lehetett normálisan használni. Egyre inkább érezhető, hogy a Microsoftnál elkapkodták az érintőképernyős és asztali verziók egybeolvasztását, és mivel egyszerre szeretnének mindenkinek megfelelni, igazán senkinek sem sikerül.
Bár az is igaz, hogy az Intel nemrég megjelent új, olcsóbb, de egész jól teljesítő processzorcsaládja, a Bay Trail sokat segített, erre mostmár egyre több gyártó épít notebookokat és tableteket Windows 8-cal felszerelve, de úgy tűnik, a sikerhez ez sem lesz elég. A Microsoft alig egy hete jelentette be, hogy a belépő kategóriás gépek gyártói számára óriási mértékben csökkenti a Windows licencek árát, erre szükség is van, hisz ebben a kategóriában gyakorlatilag egyeduralkodó az Android.
Az új Windowsról még nem tudunk túl sokat, az sem biztos, hogy Windows 9 lesz, de állítólag az új, modern felület kivégzését is számba vették az asztali modelleken, meglátjuk.
Mindenesetre a statisztikák azt mutatják, hogy a jelenleg használt Windows operációs rendszerek versenyében toronymagasan vezet a Windows 7, a második helyen még mindig az XP van, ami igen érdekes dolog annak fényében, hogy áprilisban, azaz alig pár hét múlva megszűnik a támogatása. Az automatikus frissítéseknek búcsút mondhatnak az XP felhasználók, sőt a Microsoft saját vírusirtója, a Security Essentials sem fog frissülni XP alatt, utóbbi azért egy kissé sportszerűtlen lépésnek tűnik a vállalat részéről. Bevetnek mindent, hogy elsöpörjék az XP-t, a legújabb eszközük erre az, hogy egy olyan szolgáltatás telepszik rá automatikus frissítésként, amely állandóan arra figyelmezteti a felhasználót, hogy nincs biztonságban, és váltsa le ezt a nagyon öreg rendszert.

A viselhető eszközök robbanása

A hagyományos “számítógép, telefon, tablet” trió után nézzük meg az új trendeket. Cikkünket azzal kezdtük, hogy ez a hármas már nem elég divatos, de cseppet se féljünk, bőven vannak, akik újabb divatról gondoskodnak számunkra. Majdnem biztos, hogy ezen új eszközök egyike sem használható még akadálymentesen vakok számára, de jönnek, zúdulnak. Nem másról van szó, mint a viselhető eszközökről. Futólag már mi is foglalkoztunk az okosórákkal és okos szemüvegekkel, de mostmár van okos gyűrűnk, okos fejhallgatónk és miegymásunk is. Ezeknek a cuccoknak az alapkoncepciója általában az, hogy bluetooth vagy valami más technológia segítségével csatlakoznak a nálunk lévő telefonhoz, és hamar értesítenek mindenről, ami online életünkben történik: üzenetek, hívások, közösségi tevékenységek. Az Intel által a CES-en bemutatott okos fülhallgató és a hozzá tartozó kiegészítők például alkalmasak pulzusmérésre, és attól függően, hogy épp milyen eredményt kapnak, képesek megfelelő stílusú zenét választani nekünk. Ez egyébként nem annyira új, ilyen, sportoláshoz készített mp3 lejátszók már igen régóta léteznek.
A gyártók valószínű már tudják, hogy mi a hosszabb távú céljuk a viselhető okoseszközökkel, de mi még nem. Nyilván a pénzünkre is pályáznak, de mindeközben körülöttünk már minden rettentő okos lesz. Mi azt prognosztizáljuk, hogy a látássérültek körében ezek a fantasztikus eszközök nem igazán terjednek el a közeljövőben, persze ez is csak egy vélemény.
Az viszont tény és való, hogy a Google okos szemüvegével kacsintásra lehet fotókat készíteni úgy, hogy abból környezetünk az ég világon semmit nem vesz észre, de alkalmas arra is, hogy amennyiben aktív navigáció mellett egy mozi mellett megyünk el, máris arcunkba tolja annak kínálatát, és ez valószínű így van más, online elérhető adatokat biztosító üzlettel is.
Az egyik informatikai szaklap, az ItCafé egyik munkatársa nemrég kipróbálta a Google okos szemüvegét, és borítékolhatónak tartja, hogy óriási jogi, adatvédelmi hercehurca lesz még körülötte. De egyáltalán szükség van nekünk ilyesmikre?

Összegzés

Nagyon online akarunk lenni, mindenhol, mindenütt. Esetleg mások akarják, hogy azok legyünk, és sikeresen el is érik céljukat. Óriási mennyiségű viselhető okoseszköz debütálása várható, és úgy néz ki, az elterjedésükre sem kell sokat várni. És talán azok teszik jól, akik az elmúlt idők adatvédelmi botrányaira is csak legyintenek, mert tulajdon bőrükön ezeket nem érzik. Igazuk lehet, hisz olyan óriási mennyiségű adatot generálunk manapság, hogy talán lehetetlen ezeket mind feldolgozni, és nyilván a különböző hatóságok nem a mi fotóink vagy beszélgetéseink után szaglásznak, de azt sem árt tudni, hogy ha szükség van rá, elővehetik őket bármikor. Mindezek mellett elképzelhetetlenül sok eszköz segítségével válunk potenciális vásárlóvá, az igényeinket nagyon hamar megismerik, meg valószínű minden mást is.
Ettől függetlenül úgy gondoljuk, hogy az internet és a technológia olyan távlatokat nyitott meg szinte az egész világon a látássérültek számára, amelyekről korábban álmodni sem lehetett. Akadálymentes kommunikáció, információszerzés, olvasás, szórakozás, vásárlás, ezek mind a technológia által váltak ilyen egyszerűvé. Ez pedig egyfelől a tudós mérnökök, tervezők munkája, másfelől az óriási tőkével rendelkező vállalatoké és – igen, a marketingeseké is, meg persze azoknak az éhbérért dolgoztatott, jobb sorsra érdemes rabszolgamunkásoké, akik mindezeket összeszerelik nekünk főleg kínában. Buta dolog lenne a teljes igazságosságot vízionálni, mert noha sokan ezt szeretnénk, valamiért nem efelé haladunk. Az internet sem csak annyiba kerül, amennyit havonta a szolgáltatónknak perkálunk, sőt az okoskütyükért sem csak a pénzünkkel fizetünk. Hanem adatainkkal, fotóinkkal, ujjlenyomatunkkal és kiszolgáltatottságunkkal. Ebbe pedig jobb nem belegondolni, mert pillanatnyilag aligha van más lehetőség. Megszoksz, vagy megszöksz. Mindenesetre ezen cikk a hírközlésen kívül egy kissé blogos formát is öltött, így akinek van kedve megosztani véleményét az adatvédelemről, az okoskütyük előnyeiről és/vagy hátulütőiről, az ne habozzon kommentelni.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Vissza, a jövőbe: 2014 első két hónapjának informatikai újdonságai bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Szabó Gábor szerint:

  Szegény Orwell, ha még élne, biztosan forogna a sírjában… Mert arra ő sem gondolt, hogy önként és dalolva aszisztálunk a saját megfigyelésünkhöz. Persze, lehet erre legyinteni, meg át lehet esni a ló túloldalára, ahol vár minket a paranoia. De annyira azért a ló hátán ülve sem rózsás a helyzet. Ahhoz nem kell üldözési mániásnak lenni, hogy belássuk: a magánéletet lassan felváltja a magánélet illúziója. Amit mi boldog mosollyal az arcunkon fogadunk, mert munkál bennünk egy lenyűgözően erős motiváció: a kényelem utáni vágy. Nem akarok ajjajpesszimistának tűnni, én is azt gondolom, hogy a technikai fejlődés és a benne rejlő lehetőségek fantasztikusak. Csak ahhoz kell baromi ébernek lenni, hogy felismerjük: meddig van értünk a technológia és honnantól kezdve vagyunk mi a technológiáért. És még mindig ott van az alapkérdés: az okoskenyérpirítótól meg az okoszsírosbödöntől tényleg jobb lesz az életünk?

 2. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Szerintem nagyon sok igazság van abban, amit mondasz. Pedig néha már egy kissé paranoiásnak tartom saját magam is. Erről jut eszembe, ha már okoskenyérpirító és okos zsírosbödön, nem olyan rég olvastam az új okos fogkeféről. Fogmosás közben állapotjelentést készít a fogaid állapotáról, és figyelmeztethet a telefonodon is, de akár az is elképzelhető, hogy megfelelő beállítások után a fogorvosodnak is elküldi a telefonod segítségével a fogaidról gyűjtött adatokat. Hát én nem tudom. Én érzem csak ezt mostmár nagyon túlspilázottnak? Öregszem? Vagy mi a fene?
  :D

 3. Osillo szerint:

  Sziasztok!
  Szerintem a jövő évi CES egyik újdonsága és meglepetése lesz a Smart Toilet (okos WC), ami automatikusan székletmintát vesz, beállítástól függően képes a napi begyűjtött minták különböző tulajdonságait átlagolni, összegezni, sőt, szintén opcionális módon akár a begyűjtött és digitalizált adatot el is tudja küldeni valós időben online az ÁNTSZ-nek.
  :D
  Az tuti, hogy Bluetooth kapcsolattal fog majd bírni, ezen keresztül lehet majd pl. az okostelefonunkról zenét átküldeni az árnyékszékre, aminek saját beépített sztereó hangszórói lesznek.
  Ami még tuti biztos, hogy 2016-ban megjelennek mindehhez kiegészítőképpen az ún. okos WC papírok is! Ezekről még én se sokat tudok, de lehet fantáziálgatni! :D

 4. Szabó Gábor szerint:

  Van egy régi vígjáték, “A boldogító nem”. A sztori része, hogy az Oscar-díjas hollywoodi szupersztár visszatér a kisvárosba, ahonnan származik és viszi magával aktuális szupermodell barátnőjét. Egy tipikusan puruttya vidéki motelben szállnak meg, merthogy máshol a kisvárosban nem lehet. És a film egyik legzseniálisabb jelenete, amikor a csaj a szobájukból telefonálni próbál, de ott még hagyományos, tárcsázós készülék van. Ő pedig ilyet még sosem látott és kétségbeesetten böködi a lyukakat a tárcsán, hátha attól történik valami. Ez az egész csak azért jutott eszembe, mert a sok okoskütyütől jó eséllyel kb. ilyen hülyék leszünk. A fejlődést nyilván nem lehet megállítani és semmi baj nincs az elektromos konzervnyitóval. De azzal már van baj, ha valaki azért hal éhen, mert egy hagyományos konzernyitóval nem tudja kinyitni a dobozt. Az okos WC pedig zseniális ötlet. Azon persze még dolgozni kell, hogyan válogatja majd szét a székletmintákat, de ebben most nem merülnék el jobban…D

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>