WebAnywhere: a beszélő web

Vannak olyan helyzetek, amikor olyan géphez van szerencsénk látássérültként, amely nincs felvértezve képernyőolvasóval. Nos ilyenkor több választásunk is van. Vagy feltelepítünk egyet, vagy futtatunk egy hordozható (portable) verziót. Ha azonban csak a neten kéne megnéznünk valamit, akkor más lehetőségünk is van, itt jön képbe a WebAnywhere.

A WebAnywhere lényegében egy olyan beszélő weboldal, amely lehetővé teszi más weboldalak felolvastatását. Ha rövidebben szeretnénk megfogalmazni, egy amolyan beszélő böngésző. Nagy előnye, hogy nem igényli semmiféle szoftver meglétét a kliens számítógépén, mindössze egy böngésző (Internet explorer, mozilla, esetleg google chrome) kell hozzá, amely képes a jawaScript és a Flash futtatására, és természetesen egy hangkártya, de ez úgy gondoljuk, manapság már alap dolognak számít.
További előnye, hogy teljesen ingyenes, és nagyon sok platformon használható, ugyanis böngészőprogram windowson, linuxon, Mac Osx-on, és még sok féle operációsrendszeren is rendelkezésre áll. A flash már nem érhető el ilyen széleskörűen, de bízunk benne, hogy a mai webes trendek előbb-utóbb a WebAnywhere-t is utólérik, és áthelyezik HTML5 alapokra, így már nem lenne szükség a Flash technológiára.

A WebAnywhere itt (http://wa.cs.washington.edu) érhető el, ha ezt a linket megnyitjuk, máris a beszélő böngészővel találjuk szemben magunkat.
De van egy Beta (http://webanywhere.cs.washington.edu/beta/) verzió is, amely még nem stabil, de sokkal több funkcióval rendelkezik, mint az alap, stabil verzió.
Első megfigyelésre például a beta ügyesen felismeri a böngészőnk nyelvét, és rögtön a mi nyelvünkön köszönt. Ha mégsem jó a felismerés, nyelvet is választhatunk. Ellenben a sima verzió nem hogy nyelvválasztást, még automatikus nyelvfelismerést sem kínál, rögtön angolul köszönt.
A webalkalmazás a beszédhez az Espeak nevű, ingyenes beszédszintetizátort használja, amelyet Pl. az Nvda is. Viszont ha angolul használjuk, akkor a rendkívül jó minőségű Ivona TTS hangjai szólnak hozzánk.

Bármelyik verziót is nyitjuk meg, megnyitás után egy rövid üzenet fogad minket, és egy weboldal tárul elénk. Itt az alábbi billentyűparancsokat használhatjuk:

 • CTRL: megszakítja a beszédet
 • CTRL-L: Webcím megnyitása
 • Le nyíl és fel nyíl: az oldal olvasása, soronként
 • TAB: elemenként lépked a weboldalon
 • CTRL-h: következő címsorra lép
 • CTRL-i: Következő beviteli mezőre lép

Természetesen még van egy pár, de ezek az alapok, és amelyek mindkét verzióban biztosan használhatók.

Hátránynak a lassúságot hozhatjuk fel, viszont ha olyan gépen kéne megnézni gyorsan valamit, amin nincs képernyőolvasó, elég csak egy webcímet megjegyeznünk, és ha tudunk nyitni egy web böngészőt, akkor máris szörfölhetünk a világhálón, segítség nélkül.

Külön érdekesség, hogy a fejlesztő nyílttá tette a forráskódot, tehát ha elég elszántságot érzünk magunkban, akár tovább is fejleszthetjük, vagy akár saját infrastruktúrán is üzemeltethetjük.

Érdemes vetni rá egy pillantást, bármikor jól jöhet!

A project weboldala Itt érhető el.

Kategória: Telekommunikáció, internet | A közvetlen link.

WebAnywhere: a beszélő web bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Verica szerint:

  Sziasztok!

  Hol lehet megszerezni az angol realspeak programot? Eléggé idegesítő a magyar jaws-sal angolt tanulni:d és a nyelvek hangkarakterei nem igazán jók szerintem. Ha valaki esetleg el tudja küldeni a telepítőt, ide várom: vera19970927@gmail.com
  Köszönöm előre is a segítséget.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>