Windows konfigurálási útmutató, első rész: Windows 7

Kétrészes cikkünket az átlagosnál hosszabb közös munka, utánajárás és próbálgatás előzte meg, de gondoltuk, elétek tárjuk ezen infókat, hátha lesznek olyanok, akiknek most újat mondunk. Megmutatjuk, hogyan lehet képernyőolvasó szoftver nélkül szűz gépre windowst telepíteni, és azzal is foglalkozunk, hogyan lehet az általunk felrakott Windowst jól bekonfigurálni a képernyőolvasóval történő minél gördülékenyebb használathoz. Leírásunk Windows 7 és Windows XP operációs rendszerekre terjed ki. Buherálásra fel!

Az a helyzet, hogy a számítástechnika területén is rengeteg olyan feladat állhat elő, amelyet látás hiányában igen nehéz kivitelezni. Egy új felhasználói program sem mindig működik együtt a képernyőolvasó szoftverünkkel, nem is beszélve az olyan esetekről, amikor egész egyszerűen nincs és nem is lehet aktív a felolvasó alkalmazásunk. Ilyen a Windows operációs rendszer ún. tiszta telepítése is, amikor a Windowst egy olyan gépre telepítjük fel, amelyen nem fut előző operációs rendszer, netán ezen rendszer teljességgel működésképtelenné vált. Ilyen lehet az is, ha a gépünkön futó Wint egyszerűen csak újra kívánjuk telepíteni, ekkor sem adott annak lehetősége, hogy az olvasó szoftver támogasson minket ezen művelet során.
A Freekocka kísérletező kedvű tagjait egy jó ideje már foglalkoztatja ezen kérdés, sőt valószínűleg a cikkre érkező kommentekből az is kiderül majd, hogy másokat is, akik talán eredményesebben figyeltek meg ezt-azt a telepítés során, de mi azért közszemlére tesszük az általunk összehozott leírásokat.
Ezen leírások univerzálisan alkalmazhatóak különböző számítógépeken, amelyekre az adott rendszert telepítjük, de mivel hibaüzenetek, vagy valamiféle nemvárt körülmény mindenhol elő-előjöhet, az itt leírtakat nem szabad százszázalékosnak tekinteni. Mi több gépen, több alkalommal telepítettünk saját leírásunk alapján Windowst, az esetek gyakorlatilag százszázalékában sikeresen, de ha hardverhiba áll elő, vagy egyéb nemvárt dolog történik, szükség lehet valaki olyan segítségére, aki el tudja olvasni a képernyő tartalmát.
Egyszóval a Freekocka nem tud felelősséget vállalni az itt leírtak mindenkori helyességéért, és a telepítési művelet által okozott esetleges károkért sem, noha ilyenek aligha fordulhatnak elő.
A leírásban tárgyalt műveletet, azaz a Windows telepítését viszont elsősorban olyanoknak ajánlanánk, akik nem ma kezdték a számítógép használatát, tisztában vannak a driverek, a meghajtók és a bootolás fogalmával, és jól érzik magukat az olyan operációs rendszeren, amelyet saját kezűleg raktak rá a számítógépükre.
Az sem kifejezett hátrány, ha az első alkalommal a közelben sertepertél az ép látással rendelkező humán erőforrás, aztán ha az install folyamat sikeres volt, legközelebb már bátrabban áll neki az ember egyedül is.

Előkészületek

Mire lesz szükség, ha Windows telepítésére adjuk a fejünket? Elsősorban természetesen az operációs rendszert tartalmazó optikai lemezre, ez XP esetében CD, 7 esetében DVD. Utóbbinál egyébként különböző módszerekkel van lehetőségünk Pendrive-ról is telepíteni, mi azonban ezzel jelen cikk keretei közt nem foglalkoznánk, az elavult optikai lemeznek ugyanis határozott előnye, hogy használata hangokkal jár. Így ha az olvasó dolgozik rajta, akkor felpörög, az alkatrészek cöcörgése is jól hallható, egyszóval remek támpont lehet, tudjuk ugyanis, hogy épp történik-e valami. A másik, hangot adó eszköz a merevlemez, amely biza minél öregebb és bölcsebb, annál hangosabban szidja nagy kerregésével az egész világot és a fiatalságot, így a telepítés során a gép felől érkező zajok közül e kettőre kell figyelni. Az optikai meghajtó pörgésére, illetve a HDD röfögésére.
Azért választottuk a Windows 7 és az XP telepítésének tárgyalását, mert tapasztalataink szerint mostanság ezek a leggyakrabban használt Windows operációs rendszerek itthon. Azokon a gépeken ugyanis, amelyeken a középen elhelyezkedő Windows Vista elfut, bőven elmegy a Win7 is, sőt, optimalizáltságának köszönhetően még virgoncabb is lehet. Az xp pedig még mindig egy olyan alternatíva, amely vén, mint az országút, de a mai alkalmazások legjelentősebb része még mindig megy rajta. Kevés erőforrást emészt fel, így fel lehet tolni a papi p3-asára, netbookra, vagy bármilyen egymagos és kevés rammal rendelkező konfigurációra.
Amire még szükség lehet az installáció megkezdése előtt, hogy számítógépünk Biosában beállítsuk a megfelelő eszközről történő rendszerindítást. Ha a gépben található optikai meghajtóról installálunk, akkor azt, ha külső meghajtót használunk, akkor amazt. Ezen beállítások sokszor már amúgy is aktívak és élnek, ha viszont mégsem, akkor a többnyire f2 vagy delete billentyűvel az indításkor behívható felületen tudjuk ezt beállítani, minden esetben látó segítséggel. Az itt elérhető beállítások ugyanis alaplaponként és Bios verziónként máshol és máshol helyezkednek el, így értelemszerűen erről nem tudunk infót adni, de mint fentebb említettük, a legtöbb biosban ezen
opciók már automatikusan be vannak lőve.
Fontos még, hogy telepítés előtt függesszük fel a gép internethozzáférését, húzzuk ki a kábelt, kapcsoljuk ki a WiFit.
Utolsó lépésként pedig mi igen melegen ajánljuk egy mezei USB-s hangkártya csatlakoztatását a géphez. Ennek gyakorlati haszna, hogy az Install után lesz hangunk, ami azért nem olyan nagy hátrány. A számítógépbe épített hangkártyák legjelentősebb részét ugyan felismeri a win7, de ha a miénk mégsem ilyen lenne, nagyon kellemetlen meglepetésben lehet részünk. A nagyjából 2000 forintért beszerezhető USB-s audioadaptereket viszont már az XP, de még a Windows 98 is automatikusan felismeri, így ha ehhez kötünk egy fülest, garantáltan nem járunk rosszul.
A Windows telepítésének lépései után külön bekezdésben foglalkozunk néhány alapvető beállításssal, amelyet elvégezve jobban fog működni az adott rendszer, ezen beállításokat bátran elvégezhetik a kezdő felhasználók is, ellentétben a telepítéssel.

A Windows 7 telepítési útmutatója

Fontos, hogy lehetőleg hivatalos forrásból származó telepítővel próbálkozzunk, ne valamiféle összebuherált, felhasználói beavatkozással kreált install dvd-vel, ezeken ugyanis teljességgel eltérőek a telepítési lépések. A megvásárolható Windows 7 persze mindig hivatalos (legfeljebb akkor nem, ha a szomszéd Lali adta el nekünk egy papírtokos dvd-n), és az MSDN-ről származó telepítők is érintetlenek a felhasználói beavatkozástól.
Leírásunk az üres partícióra vagy üres merevlemezre történő telepítést tárgyalja, mert egyéb esetben az installt el lehet végezni a futó operációs rendszeren belül is, ahol van képernyőolvasó.
Helyezzük tehát a Windows 7-et tartalmazó lemezt a dvd meghajtóba, majd indítsuk újra a számítógépet. Ajánlott serényen nyomkodni a ctrl gombot, ugyanis a DVD-n található telepítő elindításához mindig szükség van egy gomb lenyomására, de mivel pontosan nem tudni, mikor jön ki az ezt kérő képernyő, egyszerűbb, ha folyamatosan nyomkodjuk a gombot. Ha sikerrel jártunk, máris hallhatjuk a lemez bepörgését, ekkor lassan abba is hagyhatjuk a ctrl gomb püfölését. Az elkövetkezendő öt percben azt hallhatjuk majd, amint a lemez pörög és a meghajtó olvasófeje ide-oda cikázik rajta, a jellegzetes, cd meghajtós hang kíséretében. Ha a pergés megállt, és a hdd sem hallik már, ez azt jelenti, hogy a telepítő elindult.
Elsőként szép napot kíván nekünk, és megkér minket, hogy válasszunk billentyűzetkiosztást. Magyar telepítő esetén a magyar kiosztás lesz az aktív, így enterrel el is fogadhatjuk azt.
Egy újabb entert kell nyomnunk a telepítés gomb kiválasztásához, ezt követően pedig várjunk. Nagyjából egy percet, nevezetesen arra, hogy a lemez ismét felpörögjön, vagy legalábbis zaj érkezzék a meghajtó felől. Nem fog tehát azonnal az olvasóhoz nyúlni a telepítő, egy ideig várni fog, majd a lemez felpörög. Várjunk újabb egy percet, az sem baj, ha megvárjuk, míg a dvd leáll, ekkor nyúljunk újra a géphez.
A licencszerződés képernyője lesz aktív, az alt+e paranccsal tudjuk bejelölni az Elfogadom négyzetet, az alt+t-vel pedig továbblépünk. Ez persze egy hangyányít sántit, hisz a szerződést nem olvastuk el, de ha szeretnénk, olvastassuk fel valakivel, bár utólag is megtaláljuk ezen igen fontos licenciaszerződést a Windows rendszeren belül.
Miután tehát a fentebb említett alt+e és alt+t parancsokat lenyomtuk, várjunk fél percet nagyjából, majd válasszunk telepítési módot.
Két mód van: frissítés és egyéni telepítés. Frissítést nagyon kevesen használnak, és mi sem ezzel foglalkozunk, mert mint említettük, ez elvégezhető az előző rendszerünkön belül is, így az egyéni telepítés kiválasztásához használjuk az alt+e billentyűparancsot.
Ekkor megjelenik a merevlemezek és a partíciók listája. Ezen lista nem körkörös, így alapesetben az első merevlemezünk első partíciója az aktív, lefelé mehetünk a másodikra (ha van ilyen), itt viszont nagyon fontos, hogy odafigyeljünk. Ha több partíciónk van, és véletlenül sem szeretnénk legyalulni az adatpartíciót, használjunk látó segítséget. Ha pontosan tudjuk, mely partícióra mehet a Windows 7, enterrel aktiválhatjuk azt. Fontos, hogy a partíció nélküli merevlemezek esetén egyetlenegy partíciót jelez, erre entert ütvén magától megcsinál mindent, azaz formáz és hasonlók, így ugyanaz történik, mintha egy létező partícióra mentünk volna rá. Itt egyébként sok beállítás van, lehet partíciókat létrehozni, de így, képernyőolvasó nélkül ez rettenetesen körülményes. Ha új a gép, válasszuk enterrel az adott egész merevlemezt, és a Windows felinstallálása után kedvünkre partícionálhatunk, ha pedig nem új, akkor a korábbi rendszeren belül hozzunk létre egy legalább 30 GB-os partíciót a Win7-nek.
Egyszóval a partícióra vagy a merevlemezre lépvén enter kell, ha nem mozgunk semerre, az első merevlemez lesz az aktív, enterrel ezt választhatjuk. Az enter lenyomása után az install folyamat elkezdődik, a lemez felpörög, a HDD felröfög, mi pedig egész nyugodtan főzhetünk magunknak egy forró teát odakinn a konyhában, ugyanis most igen sokáig semmi szükség nem lesz a beavatkozásunkra, hacsak hiba nem történik.
A gép kétszer újraindul, a másodikat követően még hagyjuk egy ideig békén, majd ha már nem pörög és a merevlemez is csendben van, írjunk be egy felhasználónevet, majd nyomjunk entert. Itt egy jelszót is beírhatunk az operációs rendszernek, szerintünk szerencsésebb, ha utólag állítjuk be majd, így ismét enter.
A következő mező kéri el a Windows termékazonosító kódját, ha beírtuk, enterrel léphetünk tovább, sőt akkor is, ha nem írtunk be semmit, ám ilyen esetben a rendszer csak 30 napig használható rendesen, utána nem fog működni a Windows Update, úgyhogy csak a Norbi update marad majd nekünk.
Ezt követően várjunk nagyjából húsz másodpercet, és – minő meglepő -, enterrel hagyhatjuk jóvá az ajánlott beállításokat. Ezután újabb enter a dátum jóváhagyására, amelyet itt egyébként sem tudnánk megváltoztatni, utólag viszont könnyen beállíthatjuk ha nem felel meg.
A következő lépés számítógépfüggő. Ha olyan gépre telepítünk, amelyben beépített Wlan adapter van, és az nincs kikapcsolva, a Windows fel fogja ajánlani a Wifihez történő csatlakozást a frissítések azonnali letöltéséhez, olyan esetben legalábbis, ha a rendszer automatikusan felismerte ezt a hardvert. Mivel egy adott lokáción rengeteg Wlan hálózat lehet, meg egyébként is megvalósíthatatlan dolog beszédtámogatás nélkül windowst frissíteni, ezen lépést ajánlott kihagyni, azaz mellőzni, mégpedig az alt+m, mint mellőzés gomb aktiválásával. Ez az ablak azonban nem minden esetben jön ki, ekkor azonnal be is töltődik a Windows 7.
Annak megállapítására, hogy kijött-e a lanválasztó ablak, a legjobb módszer a Windows bejelentkező zenéjének figyelése. Ha a dátum és idő jóváhagyását követő enter gomb után nagyjából egykét perccel megszólal a hang, akkor nincs Wifi felismerve, ha nem, akkor a biztonság kedvéért nyomjunk alt +m gombokat.
A Windows telepítése gyakorlatilag befejeződött, meg is volnánk.
Persze maga az operációs rendszer a felhasználói programjaink nélkül csaknem olyan buta, mint a kő, elsőként egy képernyőolvasóra lesz szükség. Fontos kitétel, hogy a videoillesztő felismerése az új gépeken nem automatikus, ehhez telepítenünk kell a megfelelő drivert a későbbiek során, addig viszont a Jaws for Windows képernyőolvasó rendre hibásan működik, így mi elsőként NVDA-t ajánlunk telepítésre. Ehhez érdemes egy előzőleg erre a célra pendrive-ra rakott telepítő, amelyet begépelhető névvel illetünk, például a pendrive gyökérkönyvtárába tesszük a nvdainst.exe-t.
Csatlakoztassuk a pendrive-ot, várjunk a hardverfelismerő hangokra (elsőként kettő lesz), majd alt+f4-gyel zárjuk be az automatikus lejátszás panelt.
Windowsgomb+R paranccsal behívható a futtatás ablak, ide pedig beírhatjuk a telepítő útvonalát, például x:\nvdainst.exe.
Ha van képernyőolvasónk, elvégezhetőek a kezdeti beállítások, amelyek az alábbiakban olvashatóak.

A Windows 7 konfigurálása

Az itt eszközölt beállítások természetesen nem kötelezőek, ezek nélkül is használható a rendszer, de kevésbé kényelmesen.
Elsőként állítsuk be a Vezérlőpultot. Start menüben használjunk egy Balra gombot, majd menjünk lefelé a vezérlőpultig. Tabbal aktiváljuk a kategória gombot, majd a megjelenő menüben nyilakkal válasszuk a Nagy ikonok lehetőséget. Ennek lényege abban áll, hogy ezt követően a vezérlőpult egyes elemei között a kezdőbetűkkel is váltogathatunk, akárcsak a régi Windows esetén.

A Freekocka ajánlata a Vezérlőpult Automatikus lejátszás menüpontjában ezen opció kikapcsolása, erről egy jelölőnégyzet gondoskodik. Miért jó ez? Mert rengeteg autorun kártevő ezt a funkciót kihasználva fertőzi meg rendszerünket, ha például Pendrive-ot dugunk a gépbe. Ezutóbbi nem kényelmi funkció, teljességgel opcionális, mindössze egy jótanács.

Jelentős javulást érhetünk el viszont, ha a vezérlőpultban a személyre szabás menüpontot választjuk, a tématárból pedig kijelöljük ezt: Windows 7 egyszerű. Álljunk rá, és enterrel aktiváljuk, ezáltal csökken a grafikai elemek megjelenítésének száma, azaz nő a teljesítmény és a sebesség.
A Személyre szabás menüben tabbal találjuk az asztali ikonok módosítása hivatkozást, itt bejelölgethetjük, hogy asztalunkon megjelenjék-e a Számítógép ikon (régi Win alatt sajátgép volt), a felhasználói mappánk – ahol a dokumentumok is vannak -, illetve néhány egyéb alapikon.
Aki XP-ről tér át Windows 7-re, és használta a tálcát, annak új információ, hogy néhány alkalmazás akkor is a tálcán van, ha egyébként nem is fut. Ilyen például az internet explorer vagy a Windows media player. Akiket nagyon zavar, hogy a futó alkalmazások területén igazából nem futó programok is vannak, az bármikor kikapcsolhatja ezt, mindössze az adott gombra kell állnia a tálcán, menügombot nyomni, és kiválasztani ezen opciót: rögzítés feloldása a tálcán.

További erősen javallott konfiguráció érhető el a tálcán. Nyomjunk a tálcán alt+entert, ekkor megjelenik az xp-n is ismert tálca tulajdonságai ablak. Tabbal lépkedjünk az opciókon, és konfiguráljunk: a Csoportosítás kombinált listában válasszuk a “Soha nincs összevonás” lehetőséget, majd tabbal lépjünk a testreszabás gombra, és aktiváljuk azt. Itt jelöljük be, hogy mindig jelenjen meg az összes futó alkalmazás és értesítés a tálcán, majd használjuk az Ok gombot.

Az utolsó beállítás szintén a jótanács kategóriájába tartozik. A Windows 7 rendszerfelügyelete igen sokszor a nyugalmunkra tör kellemetlen biztonsági képernyőivel, amelyet elfogadás esetén az alt+i, megtagadás esetén az alt+n paranccsal tudunk eltűntetni. Ha viszont túl soknak tartjuk a rengeteg biztonsági ablakot, a felügyeleti szintet lecsökkenthetjük. Ehhez használjuk a vezérlőpultot, a felhasználói fiókok parancsot, majd tabozzunk el a Felhasználói fiókok felügyelete -beállítások módosítása hivatkozásig. Ide enter, az értesítési szintet pedig egy csúszkával csökkenthetjük.

Végszó

Megint egy olyan, igen ingoványos területen járunk, amely nagyon függ a felhasználók egyéni igényeitől, tapasztalataitól, ráadásul maga a telepítés sem gyerekjáték. Az esetleges tapasztalatok kommentek formájában történő megosztása most igen hasznos lehet mindenkinek, nekünk is, mindezzel együtt reméljük, lesznek olyanok, akiknek az itt tárgyaltak a hasznukra válnak.
Hamarosan jelentkezünk az XP-t tárgyaló második résszel, addigis, ha új Windowst telepítettünk, ajánljuk átfutásra Mit rakjunk az új Windowsra? című cikkünket, hogy gépünket berendezhessük.

A cikk elkészítésében és az információk összegyűjtésében közreműködtek:

 • Mate011,

 • Leonder,

 • RauchR
A bejegyzés kategóriája: Operációs rendszerek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Windows konfigurálási útmutató, első rész: Windows 7 bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Ádám szerint:

  Sziasztok! Valaki ismer olyan windovs dvd létrehozó programot amivel az egész rendszerem lementhetem egy iso-ba és könnyen újra telepíthetem?

 2. RauchR szerint:

  Hali,

  Nagyon rég hallottam már róla, de valószínű még mindig jó erre a Norton ghost.

 3. Osillo szerint:

  Jó még az Acronis TrueImage. De ha pl. Win7-ed van, akkor nem is kell harmadik fél szoftverét használnod, a Windows beépített megoldása is rendelkezésedre áll. Egyébként amondó vagyok úgy általánosságban, hogy a legtisztább megoldás kritikus állapotú rendszernél, ha tiszta lappal indítod, azaz újrahúzod az egészet. Elég gyorsan megvan a telepítés, főleg, ha a driverekkel semmi probléma nem akad. Igazából ami több időt vesz igénybe, az a különféle programok installálgatása, persze ez függ attól, hogy ki mi mindent használ a mindennapokban. De az időt ez viszi el, na meg az a pár Win-specifikus beállítás, ami a cikkben is le van írva. De utóbbi egy kis rutinnal szintén nagyon gyorsan megy. A sokféle szoftver tiszta rendszerre való feltelepítése ugyan kiküszöbölhető azzal, ha te lemented akomplett rendszeredet a telepített progikkal, csakhogy itt meg azt kell látni, hogy manapság a legtöbb szoftver nagyon sűrűn, dinamikusan frissül, fejlődik. Tehát ha te lementesz most egy rendszert pár tucat telepített alkalmazással, akkor ha azt pl. 3 év múlva visszatöltöd, hát bizony finoman szólva is elavult lesz az alkalmazásaid 90%-a. Akkor meg ugyanott vagy, hogy mindet frissítgetheted. Ezen túlmenően viszont tagadhatatlanul kényelmes lehet, ha lementett rendszert pakolsz vissza, hogy nem kell előről kezdened az összes program konfigolását. Mert a másik, ami még nagyon időigényes tud lenni, ha újra be kell lőni minden programot, pláne, ha nem is emlékszel kapásból minden beállításra. Mindezekkel együtt én mindig azt mondom, hogy a legelső és legfontosabb az adatok mentése. Minden pótolható, de az adatok jó része biztosan nem, tehát a rendszeres adatmentés bármikor nagy csávából húzhat ki. + személy szerint a partícionálást preferálom a mindent a C-re pakolunk című történettel szemben. Engem már mentett meg ez problémás helyzetben.

 4. Osillo szerint:

  Jah, az igaz, hogy pl. az oldalon is bemutatott Ninite sokat segíthet a kedvenc programok gyors, egyszerű telepítésében, de felhasználástól függően azért az nem feltétlen fed le mindent.

 5. Zoli szerint:

  Sziasztok!

  Nagyon hasznos mindkét cikk a Windows telepítésével kapcsolatban.
  A magam részéről nagyon köszönöm.

  Viszont most bajban vagyok. A segítségeteket kérném.

  Igyekszem röviden ismertetni a problémát.:

  Egy munkatársam gépéről van szó.

  Adatai:

  Egy magos, AMD sempron 2800 +-os proci.
  2 GB ram.

  A C partíció mérete 19.5 GB.

  2006-ban vásárolták.

  Most, miután tönkrement az XP, a munkatársam feltett a gépre egy Win-7-et.

  Ahogy én láttam, elég hibás volt a telepítés. Elfoglalta a 19.5 GB területet.

  Egy mega szabad hely nem maradt.

  Lassú is volt, hibás is volt.

  Gondoltam, az XP megoldja a problémát.

  Elvállaltam a gépet és nekiestem az itt leírtak szerint.

  Ill. az XP-s leírás alapján.

  Minden simán is megy.

  Viszont a program telepítése után, egyéb programokat nem enged telepíteni.

  Közli, hogy tegyek fel legalább egy Szervizcsomag 1-est.

  Gondoltam, felteszem a hármast.

  Akkor is ezt írta, nem engedte.

  No, akkor jöhet az 1-es.

  Ekkor sem engedte, hanem kérte, hogy tegyek fel legalább egy Szervizcsomag 1-est.

  Szóval farkába harapott a jó öreg XP.

  Kérdés: Próbálkozzak újra Win-7-tel?

  Jah… Az XP-t mégegyszer újrahúztam és ugyanez a helyzet.

  Új partícióra telepítettem. Mindkét esetben töröltem az előző C partíciót.

  Szóval XP, de hogyan?

  Én rontok el valamit? A leírás szerint nem.

  De akkor hibás az XP-CD?

  Vagy a SATA HDD?

  Mit tegyek?

  Vagy ha nincs más lehetőség, egy ilyen gépen elfut a Win-7-es használható sebességgel?

  Köszönöm a válaszokat és a segítséget.

  Üdv.: Zoli

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>