XRecode – Hogy a kép is hangosabb legyen

A mobil eszközök megállíthatatlan térnyerésének köszönhetően ma már egyáltalán nem lehetetlen kedvenc zenéinket egy hosszabb úton, vagy akár csak egy negyedórás buszozás közepette kényelmesen hallgatni. De mi a helyzet olyankor, ha épp nem feltétlenül csak zenét kívánunk hallgatni, hanem valami általunk kedvelt film szinkronját is magunkkal vinnénk?


Mai szoftverajánlónkban ránézünk egy viszonylag egyszerűen használható, de egészen hasznos kis alkalmazásra, amely arra hivatott, hogy mindenféle formátumú anyagból hangot gyártson nekünk. Ezáltal mp3-at készíthetünk egy számunkra kevéssé ismert formátumú fájlból, videóinkról mp3-ba rakhatjuk a hangsávokat, ezáltal egyrészt helyet takaríthatunk meg, másrészt ezeknek a felhasználása igen sok szituációban lehet hasznos. Akinek nincs szükség a képre, az mobiltelefonjára, mp3 lejátszójára vagy táblagépére pakolhatja kedvenc filmjeinek hangsávját, amely akár tizedakkora méretűvé is zsugorodhat, mint a teljes videó. Így a több órás utazgatásokon, buszon, vonaton, egyéb helyeken kényelmesen hallgathatjuk kedvenc filmjeinket, vagy akár felvett tévéműsorainkat is. Persze felülemelkedvén a hordozhatóságon, a hanggá konvertált videók még számos más esetben lehetnek nagyon hasznosak.

Rengeteg program létezik ilyen célokra, választásunk véletlenszerűen esett erre, és nem is ez lesz az egyetlen szoftver, amivel foglalkozunk. Ez a program arra jó, hogy gyorsan és egyszerűen konvertáljon egyidejűleg akár több fájlt valamilyen hanggá, így például képes létrehozni mp3-at, wma-t, ogg fájlokat, ape, flac, wav és még jónéhány variánst.
A konvertálható fájlok listája is igen bőséges, átalakíthatunk flacból, wavból, mp3-ból, m4a-ból, valamint igen sok videóformátumból is, a program kezeli többek között az ac3 kódolású videókat, de elboldogul az mkv konténerekkel is.

A több éves tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy általánosságban megbízhatóan teszi azt, amit, bár mi főként az mp3-ba kódolást használtuk a legtöbbször, és elenyésző esetben fordultak csak elő bakik. Mindenesetre a kész anyagba érdemes pár másodpercre belehallgatni, valamint hosszát összevetni az eredeti fájllal, ha ezen óvintézkedéseket megtesszük, aligha fogunk kellemetlenségekkel találkozni.

A program letöltése

A program Hivatalos oldalán
keressük meg a Download hivatkozást, enterrel pedig aktiváljuk azt. Ekkor egy lenyíló lapon megtaláljuk az éppen aktuális legújabb verzióval kapcsolatos információkat. Telepíthető és hordozható verziója is létezik az alkalmazásnak, ha kiválasztottuk, melyiket szeretnénk használni, kattintsunk rá, és töltsük le. A cikk elkészültekor az aktuális verziószám 1.0.0.198 volt, de nagyjából havi rendszerességgel adnak ki frissítéseket, nem mindig egyértelmű, milyen új funkciókkal vagy javításokkal, de a What’s New részben elolvashatjuk. A hordozható verzió azonnal használható, de a telepítés sem izzaszt meg senkit, továbbklikkentős varázslatról van szó, fél perc alatt lefut.
A program nem demo vagy trial, ellenben minden indításkor felkínálja nekünk a regisztrálás lehetőségét, amelyet egy bizonyos idő eltelte után tudunk átugrani, ez körülbelül hét másodperc. Ezt követően a három gomb közül az épp elérhetőt kell megnyomnunk, ezt pedig némi kurzorozással tehetjük meg. Jaws esetén helyezzük át a jaws kurzort a pc-hez (ins+numerikus mínusz), majd a nyílbillentyűkkel keressük meg az épp elérhető gombot, amely lehet 1, 2 vagy három, erre pedig rá kell kattintanunk a Jaws bal egérgomb parancsával, amely lehet numerikus per, vagy capslock+8 laptop kiosztás esetén. NVDA-nál a legegyszerűbb a navigátorkurzort használni, ez ugyanis csak azt a gombot fogja felkínálni, amely elérhető, ha megvan, helyezzük oda az egeret nvda+numerikus perrel vagy laptoposoknak nvda+shift+f9-cel, majd kattintsunk a gombra.
Ekkor bent is találjuk magunkat a program főablakában, itt bátran használhatjuk a tab billentyűt és a nyílbillentyűket.
A program jelen verziójában az első elem a Bezárás gomb, amelyet talán nem a belépés után közvetlenül kívánunk használatba venni, tabbal tehát haladjunk tovább, elsőként máris kiválaszthahtjuk, milyen fájlba szeretnénk konvertálni anyagainkat. Itt a le és a felnyíllal váltogathatunk.
Ha például mp3-at szeretnénk, ezt kijelölvén tab billentyűvel egy gombot találunk, amely az mp3 kódoló beállításait tartalmazza. Itt állíthatunk be bitrátát, mintavételt és ehhez hasonlókat. További tabokkal megérkezünk az egyéb beállításokhoz, ahol különböző jelölőnégyzetekkel szabályozhatjuk, mi történjen az átkonvertált eredeti fájlokkal a feladat befejezését követően. Rakhatjuk őket a lomtárba, átnevezhetjük őket valami másra, hogy ne tévesszen meg minket, de békén is hagyhatjuk mindegyiket. További tabozgatás után eljutunk a Kimeneti fájl beállításai elemcsoportra, ám itt nem annak formátumát, hanem a fájlok helyét adhatjuk meg. Ez alapesetben “forrással megegyező” választógombon áll, ez nem jelent mást, mint azt, hogy a program ugyanabba a mappába fogja helyezni az átkonvertált anyagot, mint ahol az eredeti is található. Ez nem minden esetben kielégítő, így természetesen lehetőségünk van saját útvonalat készíteni az új fájloknak, ezt azonban némi nehézség árán tehetjük meg. Tapasztalatok szerint Jaws esetén a forrással megegyező” választókapcsolón állva egy alt+le gombot nyomván átállíthatjuk a második opcióra, amely a kimeneti útvonal készítése lesz. NVDA-nál itt áttekintőkurzort javasolnánk, a megfelelő választógombra pedig az egérkurzor áthelyezése után lehet kattintani. Mindkét módszer hamar megszokható, kéthárom konvertálás után már rutinosak leszünk. Ráadásul ha egyszer beállítunk egy útvonalat, a program megjegyzi azt, így kijelölhetünk egy mappát a konvertált hanganyagoknak, így azok kerülhetnek mindig ide.
Ha megvagyunk, tabokkal megtaláljuk a fájlok hozzáadása, netán a mappa hozzáadása opciókat. Ezek egyszerű gombok, lenyomásukat követően pedig tallózhatunk fájlok vagy mappák között, itt jelölhetjük ki, miket szeretnénk hanggá konvertálni. Tallózás után négy-öt tabbal keressük meg az indítás gombot, ekkor a konverzió elindul.
Az XRecode egyik igen kellemes tulajdonsága, hogy – természetesen az adott gép teljesítményétől függően -, de egészen gyorsan teszi a dolgát, sőt nem kíván magának túlságosan magas priorítást sem, így a gépet elfogadható sebességgel használhatjuk a folyamat alatt is. Lényegében bármennyi átkonvertálandó pakkot odatehetünk neki, így egy nagyobb lélegzetű átalakítás sem fekszi meg a gyomrát.

Egyéni tapasztalatok, summázás

Nem minden programról mondható el, hogy az új verziók megjelenése szembetűnő javításokat hoz. Itt viszont egyértelmű fejlődés mutatkozik, korábban elő-előfordult megszakadt konverzió, hibásan átkódolt végeredmény, s noha most sem tökéletes a program, az utóbbi időben mi nem igazán futottunk bele ilyenekbe. Fontos lehet megjegyeznünk, hogy az mp3-ba kódolás egyéni beállításainál, a bitráták konfigurálásakor ismét szükség lesz képernyőolvasónk speciális kurzoraira, ugyanis NVDA-nál az áttekintő, míg Jaws-nál a Jaws-kurzor nyújt lehetőséget arra, hogy a megfelelő választógombokat kipipáljuk. Így tudunk például váltani állandó bitráta (cbr), valamint változó bitráta (vbr) között.

Némi megszokás után a program meglehetősen jól használható, viszont – mint ahogy azt cikkünk elején leszögeztük -, ez a szoftver csak ahhoz ért, hogy hang formátumú fájlokat gyártson, esetenként pedig ennél többre is szükség lehet. Így a közeljövőben tervezünk bemutatni egy ennél komplexebb konvertálót is, szerintünk a Format Factory jó választás lenne, de a véleményeket továbbra is várjuk. Az említett program több szolgáltatást kínál, viszont az első tesztek szerint nehezebben is használható, így A XRecode megmaradhat egyszerű, gyors hangkonvertálónak.

A bejegyzés kategóriája: Számítógépes programok, Szórakozás, média
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

XRecode – Hogy a kép is hangosabb legyen bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Zoli szerint:

  Sziasztok!

  Bizony, én használom ezt a programot konvertálásra, de ezért hasznos ez az oldal, mert mindig tanulok újat.

  Ezt köszönöm nektek.

  Nem tudtam, hogy videó formátumokat is kezel.

  Én nem igazán használok Youtube-ot. Letölteni pedig végképp nem szoktam.

  De ez akkor ismét egy megoldás lehet a Youtube-ról letöltőknek?

  Felteszik a Firefox-hoz készült Youtube-letöltő kiegészítőt, leszedik a videó-file-t és máris konvertálhatják ezzel a kis programmal mp3-ba.

  Jól értem én eztet ittend? :)

  Mert ha igen, akkor megvan az abszolut vakbarát megoldás.

  És akkor dőzs van. :)

 2. RauchR szerint:

  Sziasztok!

  Zoli, épp az imént próbáltam ki flv videóból mp3-at konvertálni, és teljesen jól sikerült. Feltételezem az mp4-et is tudja. Úgyhogy akár ez is lehet egy jó megoldás.

 3. dávid szerint:

  drágáim ez mintha kissé fizetős alteregó lenne vagy nemdedebárde?

 4. RauchR szerint:

  Nagyon rá akar beszélni, hogy fizess, de ha azt a pár másodpercet megvárod, amíg a figyelmeztető ablakot bámulnod kell, aztán rámész az épp megjelölt számra a háromból, akkor elindul a program, és nem fog többször fizetésre ösztönözni. Persze ezt minden indításkor meg kell csinálni, dehát az ingyenességnek is van ára.

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>