ZVKonf – Van új a Nap alatt?

Egy alkalmazás, amely a fórumozás új dimenzióját próbálja kínálni, főként vakok és látássérültek részére. Az írott szöveg helyett hozzászólásainkat saját hangunkon mondhatjuk el, mások pedig ezt hallgathatják meg, majd ugyanígy válaszolhatnak rá. Mintha láttunk volna már ilyet. Vagy mégsem? Az alábbiakban a végére járunk.


Időnként tagadhatatlanul előfordul, hogy a jól kigondolt, óriási innnovációnak szánt ötletek valahogyan, valamiért egyszerűen mégsem durrannak akkorát, mint amekkorára előzetesen számítani lehet. A szórakoztató elektronika világában legutóbb talán a 3D televíziózás volt hasonló, egy időben minden második hír a 3d-ről szólt, tévék egész óriásgarmadája jelent meg mindenféle 3D funkcióval, és marketing is volt rendesen. Ennek ellenére az egész nagy 3D őrület elég hamar le is csengett, sok gyártó bánatára talán túlságosan hamar. Hiába volt nagy a hype, hiába kapcsolt turbóra a propagandagépezet, az emberek többségét ezúttal nem sikerült meggyőzni arról, hogy erre a 3D-re a jelen megvalósításban szükség van. Persze ehhez több ok is vezetett, mint például a passzív és aktív 3D technológia közti harc – amit mostanra valószínűleg a passzív nyert meg -, az igen kevés 3D tartalom, meg persze a célközönség érdektelensége. Nem arról van szó, hogy ezen meccs már lefutott lenne, fejlődések, fejlesztések persze ebben a szegmensben is várhatók, de két éve úgy tűnt, az áttörés sokkal gyorsabb és sokkal elsöprőbb lesz.
A most tárgyalt alkalmazás alapötlete persze korántsem ennyire forradalmi, sőt, tulajdonképpen újnak sem tekinthető már, mégis lehet esélye bizonyítani, és meglépni azt, ami korábban másoknak nem sikerült.
Egy szintén látássérülteknek szánt multimédiás és egyben közösségi platform, a Klango is tartalmaz ilyen funkciót, erről valamikor mi is írtunk, viszont a magyar részleg azóta is igen néptelen. Az igazság persze az, hogy a népszerűtlenség sok egyéb okra is visszavezethető. A Klango fejlesztése egy idő után lelassult, majd megtorpanni látszott, az új funkciók kidolgozatlanok, bugosak és elkapkodottak voltak, a júzer pedig nem igazán szeret valami olyat használni, ami állandóan kellemetlen meglepetéseket okoz neki.
Ha a ZVKonf-nál nem esnek bele ugyanezen hibába, és szolgáltatásukat hosszú idő eltelte után is stabil háttérrel, jó működéssel kínálják, talán sikerülhet meggyőzni a célközönséget a hangos fórumozás hasznosságáról és kiváló lehetőségeiről.

Beszerzés, első lépések

Igen friss kezdeményezésről lehet szó, erről árulkodik a kissé puritán oldal, amely szerencsére angolul is kommunikál. Ez nem hátrány, én személy szerint ugyanis nem értek szlovákul, és meg merem kockáztatni, hogy olvasóink egy elég jelentős része van ezzel így. A download hivatkozás után egy Dropboxos megosztásra mutató linkről töltődik le a ZVKonf, amelyet mindössze ki kell csomagolnunk egy tetszőleges helyre, majd a ZVKonf.exe állománnyal indul a program.
Apró megjegyzés, hogy a nagyon kezdő felhasználók érdekében esetleg érdemes lehetne egy telepítős változatot is elérhetővé tenni, vannak olyanok, akiknek egyszerűbb rányomni négyszer a Tovább gombra, mint zipet kicsomagolni, majd az asztalra egy parancsikont képezni.
Persze az is tény, hogy az esetleges nehézségek ezen a ponton már véget is érnek, a szoftver ugyanis olyan egyértelmű, egyszerű és felhasználóbarát, hogy garantáltan senkinek nem lesz vele gondja.
Noha a menürendszerrel lentebb foglalkozunk, érdemes lehet az alt gombbal behívható menüben a nyelvet (language) magyarra állítani.
Első alkalommal tabbal meg kell keresnünk a regisztráció lehetőséget, majd a szerkesztőmezőkben pár adatot meg kell adnunk magunkról, a legfontosabb természetesen a felhasználónév és a jelszó.
Ha megvagyunk, fiókunk elkészül, s ugyanezen pillanattól már be is jelentkezhetünk.

Kinézet

A kinézet tárgyalására nem fecsérelnénk túl sok időt és energiát, a le/fel nyilak és az enter elég lesz ahhoz, hogy kiválaszthassuk azon fórumot, amely érdekel minket. Elsőként a nyelvet, ahol a magyar is megtalálható, de más nyelveken is fórumozhatunk.
Ennekutána a fórumtémák következnek, a kipróbálás pillanatában a magyar részleg olyan topikokkal bír, mint a mobiltelefonok, játékok vagy a bemutatkozás. A lényeg ezeken belül található, a hozzászólók üzeneteit ugyanis enterrel meghallgathatjuk. Nincs tehát írott szöveg, legfeljebb a témanevek és az üzenetek tárgyai, ám minden más kizárólag hang.
A program funkcióit a menükből érhetjük el, ezekre pedig érdemes időt szentelni.

Funkciók, menü

Az alttal behívható menüsor első eleme az alkalmazás menü, ahol mindössze a nyelvet váltogathatjuk, és bezárhatjuk vagy kis méretűre tehetjük a szoftvert.
Az Eszközök menü talán legfontosabb eleme a Beállítások menüpont, amely egyébként az f8 gombbal is elérhető. Itt belőhetjük a felvételhez és lejátszáshoz használt hangkártyát, a hangerőt, a Sapi alapú beszédszintetizátort, de megadhatunk olyan okosságokat is, mint a névnapok kijelzése, vagy, hogy mely fórumba szeretnénk indításkor érkezni.
A művelet almenü tartalmazza talán a legtöbb hasznos funkciót.
Generálhatunk új hozzászólást, tehetjük ezt válaszként is, sőt privát hangüzenetet is küldhetünk egy felhasználónak, ami szintén igen hasznos. Ugyanitt tudunk egy hozzászólást saját gépünkre menteni, de ha ideges vagy igazságosztó kedvünkben vagyunk, akár jelentést is készíthetünk az adminoknak illetlen tartalomról.

Jobbra haladva találjuk a szűrők almenüt, ahol főként időbeli kritériumok szerint kereshetünk hozzászólásokat, de itt nyílik lehetőségünk privát üzeneteink elérésére is.
A Beszéd almenü egy kissé csalóka, hisz itt nem feltétlenül kizárólag a beszéddel kapcsolatos menüpontok tanyáznak, itt tudjuk megnézegetni, jelenleg ki elérhető, kinek van épp névnapja, ugyanakkor olyan fontos információkra is bukkanunk, mint a hozzászólás limit. Ezen a ponton kell megjegyezni, hogy a ZVKonf szolgáltatásai bizony nem teljes egészében ingyenesek. Persze ez nem is feltétlenül elvárható, ráadásul a korlátozások jelentős része feloldható a program újraindításával, ekkor a demós limitek eredeti állapotukra állnak vissza.

Használat, tapasztalatok

Kézre áll a program, ehhez kétség sem fér. A parancsok egyértelműek, a program reagcióideje rendkívül gyors, és viszonylag rövid tesztünk alatt hibákba sem futottunk bele. A hozzászólásokat rendesen meghallgathattuk, akkor indultak és álltak le, amikor azt szerettük volna, egyszóval a Klangonál már fentebb említett furcsa meglepetésekbe és instabilitásba nem futottunk bele.
A magyar nyelvnek köszönhetően eltévedni sem lehet, bár megjegyzendő, hogy egyes üzenetek még idegen nyelven jelennek meg, ráadásul pont olyan helyeken, ahol nehéz kikövetkeztetni a program mondanivalóját. Ezen persze minden további nélkül lehet segíteni a jövőben, és valószínűleg ez így is lesz.
Jópofa dolog a privát hangüzenet szolgáltatás is, bár 2014 elején, ahol szinte minden platformra elérhetőek olyan, lényegében ingyenes alkalmazások, mint a Skype vagy a Viber, kissé idegesítően hatnak a korlátozások. Persze ez mégis fórum, a mondandók rögzítésre kerülnek, így valamilyen szinten mégis más ez, mint egy egyszerű hangos kommunikáció.
Mindazonáltal érdekes lehet azt feszegetni, hogy mi kell a jó hangfórumozáshoz. Míg egy kommentet, üzenetet annak szerzője megfogalmaz, átírkál, kijavítgat, addig a hangos kommunikációba nem lehet olyan egyszerűen belebackspace-szelni. Sokakat zavarhat a beszéd közbeni koncentráció, mert lehetőleg hibátlanul kívánják mondandójukat közölni, és nem mindenki örül, ha hangüzenetébe belecsusszan egy ormótlan krákogás, esetleg egy elvétett büffentés.
Jó dolog tehát ez, de át kell kissé állni, és sokszor le kell mondani az írásbeli kommentek esetén jól megvalósítható teljes összeszedettségről, ami egy jól megfogalmazott és kijavítgatott hozzászólást jellemez. Kicsit spontánabb, kicsit lazább ez, ha viszont ebbe sikerül belehelyezkedni, akkor sok kellemes percet szerezhetünk magunknak és egymásnak is.
Persze csak akkor, ha van kinek, a magyar közösség ugyanis egyelőre meglehetősen pang. Persze ez leginkább a friss kezdeményezésnek tudható be, de közösség nélkül az egész koncepció csak dögledezik, és nem túl sok dologra jó.
Be kell tehát népesíteni, szerintünk érdemes tenni a programmal egy próbát, mert stabil, jól kezelhető és elég instant.
Egyébként nem ártana egy olyan topic, amelyben a kedves felhasználók önnön énektudásukat mutathatják be a nagyközönségnek, ez egyaránt szerezne kellemes, andalító és meglehetősen vicces perceket is a tisztelt publikumnak.
A cikk elkészítésében a ZVKonf jelenlegi kizárólagos honosítója, Bonta László volt segítségünkre.

Kategória: Kezdőknek, Számítógépes programok | A közvetlen link.

ZVKonf – Van új a Nap alatt? bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Gábor szerint:

  Hát, hogy őszinte legyek, engem nem győzött meg ez a cikk a fent említett program létjogosultságáról. Inkább maradok az írásos fórumszobáknál és lehetőségeknél. Attól mert vakok vagyunk milyért okozna gondot a gépelés? Nem értem.

 2. RauchR szerint:

  Valószínűleg állandó jelleggel elég kevesen használják, inkább azért lehet jó, mert más. Meg maga a program tényleg jól működik, a teszt leginkább erről szólt, a koncepció létjogosultságát a felhasználók fogják eldönteni. Amire viszont egész jó lehet, az a nyelvgyakorlás.

 3. Györök Márk szerint:

  Sziasztok!
  Szerintem ennek az újabb programnak a használata baromi jó lehetőséget ad azon felhasználók számára, akik a véleményüket mindenféle kertelés nélkül ki szeretnék fejezni.
  Mindenkit arra bíztatok, mondja csak ki bátran azokat az érzéseit, amelyek a szívéből jönnek, mert legalább utána megkönnyebbülnek és nem nyomasztja őket a gondolat!
  Én nagy barátja vagyok az ilyen fajta dolognak.

 4. Djarimirri szerint:

  nekem is nagyon tetszik az ötlet, ki fogom próbálni.
  Gábornak: a cikk címét olvasva bennem is felmerült a kérdés, hogy miért jelentene gondot a gépelés. De aztán a cikk végére rájöttem, hogy nem arról van szó, hogy gondot jelent, egyszerűen csak lehetőséget ad a progi arra, hogy megismerhessük azoknak a hangját, akikkel fórumozunk. És így, ha majd élőben is találkozunk, már nem lesz annyira ismeretlen. Bennem sokszor felmerül fórumozás vagy blogolás közben, ha szimpatikus írásokat olvasok, hogy vajon milyen lehet a hangja az írójának? Szerintem ilyen lehetőség blogokon sem jönne rosszul, hisz a hang nekünk annyit jelent, mint a látóknak a fénykép. Az meg a legtöbb blogon van, hát miért ne lehetne hang is? Szóval ez egyszerűen szuper, mindeképp kipróbálom!

Véleményed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban? Itt leírhatod!

Az e-mail címek rejtve maradnak. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>